Mina ord och tankar

Alla inlägg under juni 2024

Av Neta - Onsdag 19 juni 23:54

Ont överallt, övertrött så kan inte sova efter en intensiv dag.
I morse var jag uppe före 8, det är ovanligt, duschade, satt på en maskin tvätt och sen åkte Annika o jag in till polisen och fixade för ett nytt leg. Sen gick vi genom gamla luthagen till Nelins och handlade lite.
Överraskades av en störtskur, fick höra att L var på väg men att bilen strulade.
Vi gick och åt lunch fick veta att bilen rullade men han fick ta deet lugnt,
Köpte jordgubbar, åkte hem och packade upp varorna.
Då kom L, vi tog en fika sen in till stan igen. Utan Annika.


Ny ljusgrön altanmatta. Ni ser ju var.

Sen in på Maxi och trängas. Blev en kasse för 900 spänn var inte ett dugg svårt. Haha!
Köpte ett 4-pack spiraler i klarplast som glittrar i solen, 20kr, satt upp 2, ska hålla fåglarna borta från själva altanen.

Hem, packade ur, L sprang som vanligt runt och fixade.
Vi lagade mat tillsammans, åt på altanen, färskpotatis, lax, citronsås ochsallad. Ingen bild.
Tog en fika, rensade och skivade jordgubbar till rulltårtan, la på dom och nu står den och fuktar till sig, ska rullas med grädde i, i morgon.
Hjälptes åt att bödda rent och nu sover han och snart jag också. Ska bara ta en värktablett.

Av Neta - Onsdag 19 juni 01:27

Det verkar direkt omöjligt att få en städ att fungera. Det här börjar likna hemtjänstens städ i Tierp. Undermåligt är liksom inte tillräckligt.

Hur kan man få jobba som städare om man inte gör sitt jobb? Var är yrkesstoltheten?

Längtar tbx till den privata städ och den tjejen jag hade där. Hon var ju med hit med men blev tyvärr sjuk.
En till från samma firma hann jag med innan företaget lades ner och jag kom i kontakt med Viksta städ.
Lika bra och lika proffsigt. Sen gick det bara utför.

Dom 2 senaste nu har ju varit s.k Veteranföretag. Ja ni vet väl.

Som nu den här senaste hon lämnade ju både en duschkabin som var så dammig upptill på dörrarna att det vajade och skitiga socklar sist.

Så idag låg jag på henne lite och kollade så hon verkligen gjorde det. Det gjorde hon men påstod att det inte gick bort först. Då tog jag brighten och gned, allt gick bort så då fick hon fortsätta.

Frid och fröjd och hon åkte. Efter en stund gick jag in i vardagsrummet och smällde nästan av.
Hon har inte rört soffbordet. Just det är bökigt att ta sittandes men jag vart ju tvungen iaf då. Underlägg och duk åkte av och jag gjorde rent efter bästa förmåga.

Jag betalar nästan 800 för min månadsstäd. Då har jag RUT annars hade det varit dubbelt så dyrt.

Är jag konstig som tycker att det ska vara rent då?
Jag vill inte hitta svarta märken på dörrposterna.
Inget damm i badrummet, eller skitiga golvlister. Inget bord fullt med smulor undr duk och så.
Jag betalar ju för det.

Att jag inte sagt upp den här nu är för att vi ändå klickar så bra! Vi har kul. Men nu vet jag inte om det funkar längre.

Ska det vara s omöjligt? Jag vill ha en infödd svensk tjej som har en yrkesstolthet. Som gör sitt jobb varenda gång. Den här har det nu varit nånting med varje gång.
Var är ni enmansföretagen med RUT. Jag behöver dina tjänster!

Av Neta - Tisdag 18 juni 01:40

Av gårdagsdygnet alltså. Funderade på om jag skulle sluta blogga när den blir så gnällig. Men det är så otroligt frustrerande att ha så här ont utan att jag eller nån annan, läs sjukvården, kan göra nåt.

*Det tar sin tid det var ju en rejäl smäll du fick* Jo tack jag har förstått det. Till skillnad från er så känner jag det. Heeela tiden.

Ska bli så himla skönt att L kommer. Dom där små sakerna som han gör som gör att jag inte behöver belasta så mkt, betyder så otroligt mkt och han bara gör det. Tänker inte ens tror jag. Blir iaf 3 dygns hjälp.
C kommer ju också hon hjälper ju till lika mkt om inte mer. Men hon ska ju inne bo här.
Skönt också att alla gick med på att vi tar catering. Handla måste vi ändå men inte så mkt
Beställde maten idag så på torsd blir det en åktur till Gryttjom.
C och M var på systemet idag. Köpte lite rosébubbel och en Rosie. Vi dricker ju inte snaps och sånt. Göräckligt om ni frågar mig. Blir alkoholfri öl på dan och bubbel på kvällen. Eller kvällarna för L och mig.

Idag kom Annika och hjälpte mig att plantera, plantera om och sopa barr.





Lite midsommarfint därute iaf vi fikade med min sommarkaka och snackade lite om allt o alla med. Försökte förklara hur jag vill göra därute och hon tror det blir bra. Synd att jag inte kan än men vi kan kanske börja lite ändå

Idag gjorde jag ett riktigt hopkok. Har ju mer och mer börjar ta mindre av rött kött och sånna produkter än vad som står i recepten. Idag ersatte jag hälften av köttfärsen med en förp blandade bönor. Jag var lite snål med kryddorna men det gick ju att fixa

Fräste 1 lök, 250 g köttfärs, 1 dl okokt ris och bönorna en stund. Slängde i en buljongtärning och 1 paprika, 1 dl majs och en förp krossade tomater + en halv sån förpackning vatten. Lät det sen puttra ca 20 min till riset var klart då kryddade jag med salt, 4- peppar och timjan.


Blev 3 portioner. Kunde ha spätt den mer och fått en matig soppa, nu blev det mer en gryta.

Rätt gott om jag får säga det själv. Går ju att göra med risoni eller pasta med. Det är ju deras koktid som gäller. Rev en morot till med.

Men nu ska jag sova, städ i morgon. Måste upp och fixa det sista av undanplocket.

Av Neta - Måndag 17 juni 01:15

Tyckte jag tog det lugnt och satt så mkt jag kunde. Men hängde och vek in dom kläder som låg framme. Har tre galgar kvar och en del lakan + några nattlinnen jag skulle ta ner för att nå ett somrigt med jordgubbar på. Vet att jag inte använt det sen jag la in det men däremot la C eller L upp mitt tjocka täcke på samma hylla fast på den andra halvan så där fixade jag lite extra jobb. Nattlinnena ligger nere just nu. Nattlinnet jag vill ha i midsommar ligger förmodligen bakom eller under täcket som jag inte tar ner för jag kan inte lägga upp det själv. Svårt att se om det hamnar nåt bakom när man grejar.

Men nu har jag på riktigt så ont så tårarna rinner. I knät, i armarna och i dom fingrar som vek sig i fallet. Så klart i mitt bättre, iaf innan fallet, ben. Vänster är ju som det är. Det får dom numera lyfta in i bilen när jag ska sätta mig där.

Fy fan på ren svenska att bli så handikappad för att man ramlar och sen ha alla nära så långt bort. Inget jag ens önskar min värsta ovän om jag hade nån.

Iaf så har jag helt tänkt om vad gäller midsommar. Såg nämligen en annon i vår lokala grupp från ett företag och krog på landsbygden en bit norrut.
Vi hade tidigare sett att Maxi sålde midsommartallrikar för över 500kr. Det var ju för dyrt. Nu hittade jag en för 135 kr/pers, dom säljer också landgångar för 85 och smörgåsstubbar, alltså en liten smörgåstårta typ 4-bitars för 220 kr alltså 55 kr per skalle. Totalt 275kr styck för allt det.

Dom bilder jag lägger upp nu tillhör alltså Karolas kök i Gryttjom.


2 sorters sill, har dessutom matjes själv, nån röra eller möjlige sillsort, 2 ägghalvor, lax, skinka och potsallad, ett kycklinglår och en bit ostpaj. Lite av varje men vi ska få plats med tårta med. 135kr.


Landgång, perfekt att ta med till Österby. Vad jag kan se, köttbullar och rödbetssallad, rostbiff och potsallad, skinka, räkor på nån röra och lite grönsaker. 85kr. Tar dessutom med jordgubbar och fika.


Stubben finns med både räkor och skinka, tror vi väljer räkor. 4-bitars. 220 kr.
Blir med ett glas bubbel på kvällen sen så vi orkar spela kubb.

Jag har mer räkor med, för är kanske lite glest. C sa ja direkt L sover tror jag.

Men när jag nu är som jag är så gör vi så här. Det hade inte blivit så mkt billigare att köpa. Lite måste vi handla ändå. Potatis och en ost. Lite mer grönsaker och vi ska ju ha nåt på mids.dagen med. Men iaf. Å jag kommer inte att ha jätteont.

Nu ska jag ta ett djupt andetag och hänga in det sista. Sen ta en värktablett och krypa isäng.

Av Neta - Lördag 15 juni 16:30

Jag är så jäkla less på allting. Ber om hjälp tack vare fallet och att det blir midsommar och den som hjälper till är L, han offrar en dans för att komma. Åker 12 mil.
Har städ på tisd och måste få undan tvätten men ingen hjälp, då har C ändå varit i Gamlis idag. J hörs inte alla svarar inte ens.

Har fått hem jord, av L så klart, trodde jag skulle orka plantera nya växterna själv men orkar inte jordpåsen. Behöver fylla 2 ganska stora krukor och plantera om en ampel sen fylla lite upptill i vissa krukor.

Igår skar jag rabarber jag fått av syrrans svåger men var tvungen att bryta. Fick väl nån lättare whiplash i fallet och får ont i nacken. Knät värker och eftersom det var det bra knät har jag svårare att gå och är livrädd för att ramla. Har inte ens vågat ut till postlådan. Vill inte ut och visa min haka heller.

Tog iaf elvispen med ställning och gjorde en kaka igår. Den underlättar nåt otroligt, sen när ugnen ändå var varm knådade jag ihop en scones i en plastpåse och grddade också.


Kakan gjorde jag som en sommarvariant med blåbär, hallon och jordgubbar. Det är den jag skrivit om förut som blir lite *marängig*

2 2 2 75- kaka.

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
75 g smält smör
Bär eller frukt efter säsong.

Vispa ägg och socker en stund
Blanda ner mjöl och smör under omrörning
Häll i form, smord eller på bakplåtspapper
Strö över bär eller frukt i bitar, funkar med frysta.

Grädda i 200 gr ca 30 min eller till stickan är torr.

Enklare bilr det nästan inte. Nu gjorde jag dubbel sats i en liten långpanna. Strödde över först blåbär över hela, sen hallon lite glesare och sen slutade med 9 jordgubbar jag fördelade 3 och 3 över bredden. I mitten och nära kanterna.
Låt kakan stå till sig innan den skärs i rutor.
Kan ätas som den är eller med en klick vaniljvisp.

En scones

2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
25 g smör
1 dl mjölk.

Knåda ihop i plastpåse till en lös deg.
Grädda i 200 gr i 10 min.

I airfryer i smord pappers form i 200 i 7 min, vänd och kör 3 min till. Min är körd så.

Somnade inte förrän 6 i morse och vaknade sen kvart i 11. Så är lite groggy idag. Få se om jag ska göra nåt eller helt enkelt vila. Har iaf ravioli kvar sen igår så maten fixas lätt idag.


Idag la Emma ut Barbros dödsannons. Va som att få en spark i magen. Har inte riktigt fattat att hon är död än. 

Av Neta - Torsdag 13 juni 03:20

Jag har mist en vän. Ingen jag träffar varje dag eller ens särskilt ofta. Men vi delar en erfarenhet som gjort oss väldigt nära.

När L och jag bildade Hjärntumörgruppen som fungerade som stöd för familjer med barn som drabbades av hjärntumör var hon en av dom första som hörde av sig.

När hon berättade att hon hade 2 barn som drabbats blev jag chockad. Hade aldrig hört talas om det. Det var en speciell sort som oftast fanns hos en av föräldrarna också.

Hon var av den orsaken aktiv i Neuroförbundet och vi inledde en relation där hon med sin erfarenhet kom att betyda mkt för ?våra? familjer.
Hennes son Patrik, idag tyvärr avliden hade samma seneffekter som Elle. P fick ett återfall för några år sen och avled vid midsommartid det året. 3 månader senare avled hennes man.

Men vi hade stort utbyte och trygghet i varandra, så småningom kom ännu en familj som hade samma diagnoser som Barbros familj. Även dom kom att bli goda vänner. Dom flyttade sen till Oskarshamn och vi träffades några ggr om året.

Barbro bodde i Sala och när C gick en intensivkurs för körkort där fick hon bo hos Barbro.

Hon och dottern Emma kom till oss ibland, när jag flyttade till Tierp kom Barbro själv ett par dar då hon ändå skulle på NFmöte i Gävle.

Hon var en varm och vänlig person. Vi behövde säga ungefär 3 ord när vi kontaktade varann för att få prata av oss ang barnens sjukdom. Sen visste vi direkt vad det handlade om. Det var så otroligt skönt. Hon förstod min oro bäst av alla. Till och med bättre än mitt X.

Vi lärde känna hela familjen. När L och jag åkte till Sala på dans fanns Patrik och hans pappa där. Inland lurade vi dit Barbro också. Men pappan som också hette Leif var medlem i Salaparkens styrelse. Han stod i entrén då vi kom dit och Patrik stod i garderoben.

När Patrik dog kunde vi inte gå på begravningen och jag var väldigt ledsen för det då kom Barbro när jag fyllde på hösten med sig hade hon ett ljus jag fick. Ett ljus som hade stått vid Patriks kista på begravningen. Så var hon, varm och generös och jag blev otroligt rörd.

Jag kommer att ha svårt att åka till Sala nu. Att inte kunna gå ut och äta där eller gå på Johanssons med Barbro det funkar nog inte.

Vi fick vara vänner i 30 år innan hon i måndags gick bort i sviterna av ALS.

Det känns väldigt konstigt för vi skrev till varann på Messenger bara häromdan känns det som. Hon var aktiv på sin Fb 2 dar innan hon dog.

Bara hoppas att hon nu är tillsammans med man och son igen. Kanske möts hon och Elle också.

Av Neta - Onsdag 12 juni 01:00

Kämpar på här med onda hälar, sviter efter fallet och en uvi som jag inte är 100% på att den verkligen är borta.

Har ju frusit de sista dygnen men samtidigt inte känt mig direkt febrig. Min termometer har jag klurat på hur jag ska byta batterier i men inte kommit in i funkar typ inte.
Den nollställer när jag sätter på den, piper efter ett tag men visar bara 36.1 hela tiden. Även när jag känt att jag har feber.


Har ju trott att man kan öppna den upptill men den skåran är bara dekoration. La ut den på Twitter och då är det en där som tror att man inte kan byta. Att batteriet håller ca 500 mätningar och det på 2 år. Det trodde jag betydde att jag skulle byta batterier då men tydligen inte då. Miljövänligt, eller hur?
Den finns kvar på apotea och det var där det stod så. Den är inte speciellt dyr men ändå!

Men jag är alltså inte 100% bra. Men jag har varit på sjsk och läkarbesök för 960kr sen i mitten av maj som kommer nu på den här pensionen och nu har jag 400 kvar. Vill inte lägga 260kr på ett till om jag inte absolut måste så nu är det tranbärskapslar, citron, paracetamol och pencillin för 3 dar som blev över som gäller.

Håll tummen!

Det är ju den här veckan som extrapriserna till midsommar är också. Vill kanske handla lite då.


Inne i Uppsala har vi en stadscamping, där kan man bo relativt centralt med ca 20 min promenad intill ån till centrum och turistattraktionerna. Politikerna diskuterar nu att lägga ner den. Samma politiker som vill ta bort flera hundra träd för att vi ska få en spårväg som förmodligen inte kommer att gå med vinst. Sen ska träden återplanteras.
Nu vill dom alltså ta bort den campingen till förmån för ytterligare en stadspark där. Sen ska dom utöka till ett attraktivt grönområde ända ut till Ulva. Ån ska renas i stan så vi kan få ett utebad med.

Vi som är rikets fjärde stad ska alltså inte ha nån camping i stan, inga ställplatser för husbilar och ingenstans att campa vid festivalerna. 70 miljoner ska det kosta. Sen spårvägsprojektet som kostar väldigt mkt mer.
Vi har just fått en ny bro över ån i stan som inte tål värme den stannar i uppfällt läge när det blir 27-28 gr eller va det var. Det har nu hänt ett flertalet gånger. Den har också kostat massor.

Camping tycker dom nu ska ske här ute där jag bor 2 mil från stan eller en som ligger 3 mil öster om stan. Hur attraktivt är det för turismen? I dom områdena finns inga som helst turistattraktioner, dom är ju inne i stan.

När man som vi åkt runt i landet och sett hur det kan fungera i turistmagneterna då blir man lite trött på Uppsala kommun vars politiker inte kan stava till konsekvenstänk.

Vi har en jättefin stadspark och strax intill ännu en stor ny park som dom rustat upp och gjort jättefin, räcker inte det? Allt efter ån men mer centralt.


Nu har nog blodtrycket höjts lite, blir så,jäkla arg på sånt här. Dom lärde sig inte av UKK som är en skamfläck, så fult hus. Det går med förlust. Se till att det finns bostäder som folk har råd att bo i, en fungerande sjukvård, skolor och förskolor samt vettiga äldreboenden i stället. Men där dras det ist in och ska sparas. Till och med så det varit tal om att äldreboenden ska vara obemannade på nätterna.

Men nu ska jag gå och lägga mig i det här äldreboendet. Som är en vanlig hyrestvåa men ändå. Haha!

Av Neta - Tisdag 11 juni 00:56

Ja igår också så har inte planterat det jag köpte än, dom fick iaf vatten idag.

Jag är lite justerad, blåslagen och öm, ont i hälarna hade jag före men knät jag slog i känns. Går sämre men det ska väl gå över.

Fick veta en kul grej apropå Gysinge. Det bröllopet vi såg förberedelsen till, där spelade X- plays både under vigseln och på festen. Såg inte bussen så dom kanske inte kommit då vi åkte. Det kändes lite snopet att se det då vi kom hem. Inte för att vi kunnat vara med men ändå.


Har lite långtråkigt nu, törs inte göra så mkt. Sitter mest. Måste ju plantera och hoppas jag klarar det. Va liksom inte läge i lördags sen har det varit lite blött. Ska ju samplantera så går väl fort iofs.



Igår lyxade jag till det lite, kändes som jag var värd det. Idag blev det sämre, makaroner, korv och majs. Måste försöka få hem potatis. Lite frukt och yoghurt med.

Långtråkigt som sagt, latheten slog till med värken med. Borde plocka i en disk men måste fylla på både salt och shine först. Har börjat plocka i en tvätt men inte kört den heller.
Skrev lite med C på em och med L ikväll. Men det är ju inte samma sak som när dom är här.

Funderar på midsommar med, nu ska C och M helt plötsligt bara va här på midsafton och kanske inte ens på kvällen. Vi var ju själva L och jag i fjol och hade sett fram mot att slippa det.
Sen åker ju L på midsdagen eftersom han jobbar på en dans på söndan. Så då blir jag själv. Det är ju då det händer grejer här. Ingen höjdargrej. Men vi var där förra året iaf. I år vete 17, så kul är det inte. Massa fyllon som är med i en dragkamp. Tur vi åker till Österby, där är det ett riktigt firande i sann bruksanda på rätt dag.

Men det jag har funderat på är vad vi ska äta, eller det vet jag egentligen. Men när vi ska äta vad osv.

Men nu ska jag krypa i säng. Lite kallt och rått härinne. Frös i natt så fick hämta en pläd. Ska ta ett nattlinne med ärm i natt.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards