Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 14 december 2012

Så fruktansvärt

Av Neta - 14 december 2012 22:53

  Fruktansvärda saker händer där ute i världen, jag tänker så klart på skolmassakern i Connecticut. 26 personer varav 20 barn har fått satt livet till. De flesta barn gick i en förskolklass där gärningsmannens mamma var lärare. Vad händer i huvudet på en person som kan skjuta sin förälder och små barn? Jag kan nästan inte ta in det. Så klart det är lika hemskt när det än händer men man kan ju inte låta bli och tänka på familjerna som nu får sina liv, hela sin tillvaro förstörd och just till julen som ska föreställa vara barnens högtid. Kommer dom någonsin kunna fira jul igen?

Kan också tänka mig att det kommer att bli diskussioner om vapenlagarna där borta nu.

Såg en bild på SVTs sida där ett par lärare för ut sin klass från skolbyggnaden, barnen går på led med armarna på framförvarande kompis axlar och paniken syns i deras ansikten. Kan tänka mig in i situationen som personal, hur farao ska man veta vad som är rätt att göra? Glad jag sluppit större otäckheter under min tid på förskolan.


  Den här bilden cirkulerar på facebook och visst är man väl stolt över att vara svensk. Jag är så stolt över det att jag gärna välkomnar dom som av olika anledningar inte kan leva i sina hemländer längre. Men jag tror vi måste bli bättre på att ta hand om dom, vår flyktingpolitik borde kunna vara mer humanitär framför allt där det är barn med. Jag tycker vi ska värna om vårt land och våra traditioner och respektera att också dom vill behålla sina även om dom kommer hit, det är ju allt dom har kvar av sitt ursprung liksom. Jag har ju som förskolepersonal fört många samtal med framför allt mammor från andra kulturer under åren. Ingen ska ju inbilla sig att dom kommer hit bara för att utnyttja systemet, tänk er själva att lämna allt du är van vid. Här får dom bo annorlunda och har inget socialt nätverk i form av gamla vänner eller grannar kvar, ofta finns det kvarvarande barn i hemländerna och föräldrar. Dom är här ofta av politiska själ, tänk på det nästa gång du är irriterad på en politiker eller ett politiskt beslut, tänk dig att riskera ditt liv för dina åsikter...

Visst är jag också emot sådana saker som hedersvåld och omskärelser men där får man väl försöka stötta den upplysningskampanj som olika organisationer bedriver.

Men innan vi irreteras på deras traditioner och det  sätt dom lever på, och innan vi kan tycka att dom kommer hit och lever på oss kanske vi skulle gå några mil i deras skor. Innan vi retar oss på att dom bygger moskéer kanske vi ska komma ihåg att Svenska kyrkan finns i alla länder.

Låt Sverige och de svenska traditionerna fortleva men ha ett öppet sinne för invandrarnas också. För ett samtal och du får ofta ett livsöde du inte kan föreställa dig.


Berättade här i bloggen för ett tag sen att jag upptäckt en ny författare. Glömde avbeställa en bok i bokklubben men när den kom verkade den ganska intressant. Kollade upp att den inte var fortsättningen på en serie men hittade då en triologi hon skrivit före den här boken och bestämde mig för att läsa den först och jag rekommenderar er att låna de böckerna över jul om ni är lässugna.

Författaren är Penny Vincenzi och boken som kom från klubben var "Bestulen" Elle har läst den och tycker den är bra. Triologin som jag läste handlar om 3 generationer av familjen Lytton, en bokföräggarsläkt från London och böckerna sträcker sig från 1900-1960. Första boken handlar om hur huvudpersonen som är en adelsflicka med anor blir föräskad i sonen till bokförläggaren. Han är så klart inte god nog åt henne anser föräldrarna men Celia som hon heter vet vad hon vill och förför helt enkelt sin älskling och ser till att hon blir med barn. Då kan inte föräldrarna längre säga nej. Trots sin man uttryckliga ogillande börjar hon efter sonens födelse hjälpa till på förlaget och gör sig oumbärlig. Hittar en ny författare som säljer massor och som gör förlaget "rikt och oberoende" man får sen följa en generation i taget i varje bok, deras liv både vad gäller kärlek, dramatik och karriär. Ofta går det hand i hand. Man får samtidigt en liten inblick i hur bokförläggarbranchen var förr. Böckerna heter "Ingen ängel" "Celias döttrar" och "Farliga frestelser"


Innan jag läser "Bestulen ska jag läsa del 2 av Kristina Sandbergs bok om Maj fån Örnsköldsvik, "Sörja för de sina" heter den och är en fortsättning på "Att föda ett barn". Det är en berättelse om flickan från landsbygden som flyttar till en större stad och får sitt första arbete som cafébiträde, hon blir förälskad i en gäst på cafét där hon jobbar och blir med barn. Maken som är av finare familj visar sig vara en komplicerad person som så småningom får allvarliga alkoholproblem men Maj har gett sig 17 på att hålla fasaden uppe och försöka klara situationen med att leva i denna snobbiga familj samtidigt som hon försöker få ordning på makens missbruk. Så nu är jag lite nyfiken på hur det går i den andra boken, har förstått så mkt som att maken nu går hos en psykiatiker och att dom flyttar till annan ort.


Ja det får väl vara allt nu från detta omtumlade dygn, helgen består av lite städpyssel, mangling av linnedukar på min mycket gamla mangel som ingen elektrisk kan mäta sig med och julkonsert där C deltar.





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 17 maj 04:42


Kl är 4 på morgonen. Jag vaknade av nånting och kan inte somna om. Undrar över himlen, den är kritvit som om det vore molnigt. Kan det var så att det kommer en mellandag? Tyckte jag bara såg solar på vädret. Annars är det skönt nu, jag älskar ju si...

Av Neta - Torsdag 16 maj 20:17

Kan ju varna för han som står och säljer vid svandammen i Uppsala. Jag tänkte swisha de 35kr jag handlat för men blev ombedd att betala med kort. Det är draget 80kr såg jag idag från Bärprinsen (utan prickar). Min kompis köpte jordgubbar för...

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards