Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2016

Av Neta - 22 november 2016 22:56

Idag har jag fått hjälp av C att sätta upp de rödrutiga gardinerna i köket. Hon bytte även i lilla fönstret i vardrummet och satt upp kappan i stora fönstret. Hade inte tänkt byta där men det var samma sak förra året, hon som vill.
Hon har också strukit juldukar och tagit upp en del småsaker en ljuskrona som ska vara på altanen bl.a
Hon har lådorna med böckerna till bokhyllan vi inte målat än nere och kommer inte åt adventslådan utan att flytta dom, men får hjälp i morgon.

Vi borde ta tag i hyllan snart men eftersom L varit dålig så har det inte blivit, får hoppas han orkar snart. Annars får det bli till våren.

Ska fota fönstren sen när det är klart. Ska klippa ner mina Hibiskusar med så dom inte spretar så mycket. Vill ju få plats m lite julblommor med.

En härlig tid som börjar nu, advent med lucia är min bästa tid på vintern. Lite smolk i bägaren är det här med att många skolor och förskolor slutar med att ha luciatåg. En del har det men bara på förskolan/Skolan och låter inte föräldrarna se. Lika illa båda sakerna tycker jag.
Visst var det lite jobb för oss personal, men en av dom trevligare arbetsuppgifterna tillsammans med julpysslet tyckte jag.
Lika dom som har det utomhus, kan det bli lika mysigt? Kan det bli samma stämning? Jag slapp uppleva det men vet att ett par av föskolorna här ute har det utomhus.

Pratade med en f.d kollega som flyttat till Höganäs häromdan. På den skolan hon jobbar ska det inte bli nån lucia alls och hon var jätteledsen över det. Orsaken är att dom har fler barn som inte har den traditionen än dom som har den. Känns fel för mig!
Jag tycker att det är precis dom familjerna som vi ska bjuda in och visa hur vi firar. Det är ju svenska traditioner och dom bor ju i Sverige nu. Advent, lucia och jul kanske firas på fler ställen i världen men för mig känns det svenskt och den mysigaste av alla traditioner. Vill inte att något av det ska ändras eller tas bort.

Pratade med E idag om advent, tänkte hon skulle kolla sin ljusstake och kanske att hon ville ha hjälp med nåt. Jag hoppas det bara beror på att hon är dålig och inte orkar just nu, men hon ville inte göra ett dugg. Hon som brukar fixa och dona som 17. Visserligen är hon här över juldagarna men hela advent är hon ju hos sig.

Vi ska ju åka båt 12-13 så jag hoppas dom har nåt luciatåg då också. Sen hinner vi precis hem till kyrkans här.

Ja mkt funderingar nu, + lite oro över det som är. Ska ta med mig det till sängen nu :-) och studera en veckotidning innan ögonen faller ihop.

Av Neta - 21 november 2016 22:32

Mi ringde 7 i morse, skulle vaccinera sig först och sen komma. Sen upptäckte han att dom öppnade 11 så då tog han det efteråt. Efter det hade han ärenden i Tierp.
Gick ju fort iaf blev ju raka spåret idag, direkt dit med bara en gatumiss. Guld värt med GPS i luren.
Hem gick helt utan missöden och jag drog en lättnades suck när vi åkte därifrån. Skulle aldrig för mitt liv vilja bo i Sthlm innerstad. 3 m till grannens balkong rakt över kändes det som då man kollade på husen mitt emot Sabbatsberg. Så tätt byggt.
Men sån jäkla trafik! Minns inte att jag tyckte att var så hemskt då brorsan bodde där, han bodde ju först på Östermalm men flyttade sen till Kungsholmen för det var lugnare där.
Kan ju tycka det är mysigt att åka till Grönan eller strosa runt lite vid vattnet på sommaren. Men det handlar ju om timmar.

C var med E idag och var imponerad av den läkare dom fick. Han var den som satt nål på första försöket och var lugn och proffsig, med i hela processen. Vi var där tidigt och hon kom in 15 min före den tid hon fått.

Mi och jag gick och åt lunch under tiden, tjejerna hade med sig wrap resp köpte en macka och åt i bilen på hemvägen. Hon kom in före 12 och vi var därifrån före halv 2. Då hade C handlat sin macka o alla varit och dränerat med. :-)
Hemma så Mi hann med kvart i 3- bussen in. Försökte få han att ta vår bil, tänkte att kan han åka tåg o buss kan ju L göra det och hämta den med i morgon eller onsd. Men han tog bussen in och fick sin vaccination. Hoppas det gick bra.
Trötta har vi varit idag, sov ju inte så bra i natt precis. Hållt mig vaken iaf och C gick precis ner.
Ska också gå och lägga mig, tror jag kommer attsova gott i natt :-)

Av Neta - 21 november 2016 18:01

Ni vet ju vad vi skulle göra idag. Detta viktiga besök för E som borde skett redan i somras.
Förstår ni paniken när L halv ett i natt börjar må illa och har en huvudvärk som är enorm.

Han har haft migrän sen vi träffades och i början vågade jag knappt planera något för då fick han migrän den dagen precis som första semesterdagen, första dagen på julledigheten m.m
Sen när han gick i pension upphörde det nästan eller blev iaf väldigt lindrigt. Nu har det ju varit mycket oro för E och mycket med andra saker också. Tror det var boven. Tror det är migrän, hoppas det är det och inget annat. Han sover ikapp nu!

Tanken på att behöva ställa in och kanske få vänta ett par månader till medans knölarna i hennes lever växer, det gjorde att jag nästan fick hjärtinfarkt, hjärnblödning, krupp och tusen % ångest samtidigt. Jag fick på riktigt panik. Sov inte mycket i natt!

Kastar iväg 2 meddelanden och skriver på facebook. Sonen hade en urnsättning ungefär samtidigt som vi skulle vara där så han skrev tillbaka tidigt att han inte kunde hjälpa till.
Men Mi den ängeln som jag visste var ledig idag ställde upp. Dom åker utomlands på onsd kväll, han ska innan det jobba båda dagarna och hade fullt schema idag. Ändå kom han hit via tåg till stan först och sen buss hit för att skjutsa oss. Ma behöver ju bilen i sitt jobb.
Det är sånna här gånger som man märker vilka som är ens vänner på riktigt! Jag fick inte ens betala biljetterna för han har ju månadskort tyckte han. Fick betala lite lunch iaf.

När jag skrev inlägget på facebook taggade jag både E och L för att släkt som bor relativt nära skulle se det. Hade väl ingen förhoppning om att dom skulle höra av sig och det gjorde dom inte heller. Undrar vad som ska hända innan dom hjälper till? Har ett praktexempel där som jag aldrig glömmer. Total oempati!

Har en liten tavla ovanför mitt skrivbord där det står " Vänner - är familjen du själv väljer" så himla sant! Och på Mi o Ma stämmer det in till fullo. Kan ses ofta ibland, men det kan också gå veckor mellan gångerna vi har kontakt ibland men när det gäller finns dom där, alltid! Och vi för dom så klart! Så guld värt!
Ska bli en tackmiddag så snart dom är hemma igen med allt dom gillar! ;-)

Nu är magnetröntgen, skiktröntgen eller va farao det är iaf gjord och processen är startad. Om 3 dagar ser hennes doktor resultatet, sen får vi se när hon får det. Nu kan vi bara vänta!

Av Neta - 20 november 2016 23:09

I flera veckor har jag sett fram mot morgondagen av 2 orsaker. Dels för Elles skull att vi eller hon äntligen får göra den där magneten, nu i en öppen kamera. Att vi kan komma vidare i processen.

Men vi hade ju också bestämt oss för att göra Sthlm lite, käka och kanske gå i lite affärer. Kanske ta vägen om Brisak hem.
Nu blir det nog kanske inte så. C är inte 100 och orkar inte följa med, E har mått sämre senaste tiden och tror inte hon orkar gå i stan därnere.
Vi skulle nog egentligen behöva ha en rullstol till henne också vid sånna här tillfällen, hon får allt mindre ork. Men det kräver 2 dragare och en större bil. Bilar är dyrt och vi vill ju inte gärna ta fler lån. Men vi kanske måste det ändå, om dom nu ger det till fattigpensionärer.

I morgon blir det ju bara en dragare och jag vet inte om man på så kort varsel får låna en rulle heller om vi nu skulle kunna få någon med oss med så kort varsel.
Vi får väl ta ett varv med bilen och titta på de fina juldekorationerna ist och kanske dyker vi på nån restaurang nära Sabbatsberg. Mat måste vi ju ha och vi har fått några tips.

Idag bestämde vi oss för att skippa julklappar helt, till alla. Mamma ringde och sa så, det har vi tjatat på henne i många år om. Dom kommer ju inte ut på samma sätt längre. Jag pratade med sonen och det verkade ok för deras del med. Dom börjar ju bli stora nu. Dom kommer iaf hem i jul och idag bestämde sig min väninna för att komma också. Ser mkt fram mot det då hon blir här några dar. Kommer den 23 e.
Jag kanske ger en liten slant till tjejerna så dom kan kolla på rean. Båda hjälper mig ju så mkt och kan vara ett sätt att tacka för det, men nån stor slant lär det inte bli. Finns ju mindre resurser nu.

Avundas Mi o Ma lite som åker till värmen på onsd. Hade varit skönt att slippa det här ett tag. Har sett på fejjan att hon haft lite adventsbak med sina små i helgen, kan tro att hon njöt. Hade tänkt att dom skulle komma o fika nån kväll innan dom åker men vill ju inte riskera att dom blir smittade. Sjuk på semestern är ingen höjdare.

Nu ska jag sätta mig och göra en lista på vad jag vill göra till advent. Hoppas dom repar sig härhemma så vi kan få upp grejerna både ute och inne.

Av Neta - 20 november 2016 00:13

Vi ställde in dagskryssningen idag, orsaken var flera.
Dels hur låg E blev igår, om det skulle hända idag också är det svårt att hantera det på en båt på havet. Jag ville inte ta risken. Hon måste klara Sthlm-resan på månd med allt vad det innebär.
Alla är lite rossliga, förkylningar på väg bort men inte helt bra.
Vi var trötta efter igår.
Det blåste rätt rejält och Rosella är en liten båt.
Vi ska kryssa till Martinez som spelade om bara 3 veckor.

Så vi har tagit det ganska lugnt hemma, började fylla på torrvarorna men armen bråkade så har en del kvar. Vi slängde ju en hel del av det som stått dom där 2 månaderna vi inte hade köket riktigt i ordning. Har dessutom beställt lite " konserver" (allt är ju inte i burkar längre) från matsmart så skulle vilja organisera lite på storköpshyllan i förrådet. Köpt låga korgar att ha sånt i. Vill få bättre överblick. Det man använder mest är ju burktomater, bönor, kokosmjölk och lite grönsaker som bambuskott o sånt. Några burkar med frukt brukar finnas där också. Tänkte ha det i varsin korg + en med kryddor man inte använder så ofta. Paket och påsar får stå som dom är, mjöl, ströbröd o sånt som jag ibland köper mer än en av. I synnerhet nu då man kanske kommer att baka lite mer. Men behöver få bättre ordning.
Matsmart är himla bra, vi är några som går ihop. Det är ju ofta 3 för 3-5 kr st av en del. Man måste kolla bäst före bara. Jag köper bara sånt som har ungefär 3 månader kvar i rekommenderad hållbarhet. Frakten är 49kr upp till 20 kg och man ser på ordern vad det är för vikt. Men det blir mkt på 20 kg. Man kan ta hemkörning för 49kr till per 20 kg. Men är man 3-4 st blir det ju inte mkt per man. Köper konserver, olja, vinäger och en del bakprodukter som t.ex Sirap. Nyss köpte jag en platta med Loka cruch för 3 kr st med.

Skickade upp L efter en tårta då han hämtade E som ville komma hem idag, hon har/hade namnsdag och C har nyligen haft en så tänkte vi kunde fira lite. Dom hade fina amaryllis på hemköp så han fick köpa 6 st, gav tjejerna varsin, sen ska jag ha 2 i köket och 2 i vardagsrummet. Kraftiga och fina 2-stänglade för 49kr.

Gjorde en gratäng med ris och kyckling som jag just la ut receptet på i den andra bloggen. Fikade med tårta 2 ggr så dricker citronvatten nu. Varit lite mkt fusk sen jag blev normal i sockret men man får ju passa sig ändå. Blir stenhårt nu i veckorna.

Blir nog en lugn söndag med fortsatt småfix. Kommer ägg i morgon med. En lokal bonde och uppfödare som har hemleverans. Så guld värt. Aldrig fått ett dåligt och gulorna är så fina, ibland nästan orange. Tycker dom smakar bättre än köptas med, men det kanske är inbillning. ;-)

Hoppas kunna gå igenom lite juldukar med se om det är nån som behöver manglas om. Dom har ju legat i lådan ett år. Veckan som kommer är det ju helt legalt att börja adventsfixa med. Älskar advent mer än själva julen som bara svissar förbi. Hoppas C piggar på sig så jag kan få lite hjälp bara.
Ska leta efter glittrig guldspray att " måla om" en vas med. Har några kvistar av julros (fusk) som ska få bo i den. Det är guld och rött som gäller här. Till nyår byts det till gnistrande och glittrigt vitt, silver och mörkblått. Men bara i vardrummet.

Nu ska jag ta hand om C som kom upp och mår lite illa. Hoppas det inte är kräksjukan.

Av Neta - 18 november 2016 23:17

Var ju bidrag idag och jag hade lite jag behövde få hem. Torrvaror som var slut eller som jag vill ha hemma till jul. Blir stora påfyllningsdagen i skafferiet i morgon eller sönd beroende på om vi åker på kryssningen eller inte.

Vaknade redan vid 7 i morse och kunde inte somna om. Så typiskt när man får sova.

Smög upp och satte mig i soffan för att inte väcka L, tände en massa ljus och delade ett äpple med kaninen och drack lite vatten medans jag väntade på att dom skulle vakna. Satt på morgon-TV lite lågt.
Dom kom upp så småningom och vi tog en lätt frukost innan vi hämtade E och åkte till Fullerö handel i grannbyn. Jag hade ett tillgodo men också lite födelsedagspengar jag ville köpa något för.

Hittade en söt liten glittrig gran i plast. Sen visste jag att jag ville ha den här stjärnan. Den var borta från sin plats så besviket trodde jag den var slut men hittade den sen på ett annat ställe. Den är batteridriven med en inbyggd timer och då lyser den 6 timmar och är slocken 18. Men man kan tända och släcka den manuellt också. Kollade efter ett guldigt rektangulärt fat eller en dito spegel där men hittade inte just det. Spegeln hittade jag sen på GC. Eftersom den ska stå lågt på en svart bänk tänkte jag att det kunde bli fint. Granen ska inte vara med där sen.

Den här glada peppisen ska få hysa mitt julgodis i jul. Fick lägga till ett par tjugor till tillgodokvittot men kollade på denna redan förra året så jag ville ha den.

Satt oss i cafe't sen och hade tur och fick bord i det innersta rummet. Så mysigt där. Blev lite kär i änglarna som står på spiselkransen men hittade dom inte i butiken sen. Va så mkt folk att all personal var upptagen i kassan med å ville inte fråga. Har ju nära dit igen.

Jag tog kaffe och en räkmacka.

Sen in till stan. Willys först och sen blev det GC, där dippade E så vi satt henne att vänta medans jag var in och köpte spegelbrickan på Lagerhaus. När vi kom ut såg vi att det behövdes socker och cortison så vi satt oss på fiket vid Kvantum. C och jag tog ett varv på TGR och jag hittade en järneksgirlang i konstmatriel man kan lägga på bordet, en liten rulle för en tia. Ja curry som vi gick in för att köpa blev det också. Tog även ett varv på Kvantum då det var billiga saker vi skulle ha där.

Köpte den här i förbutiken. Brukar ha en Trisskalender men en annan som i år kostade 150, den här bara 75. Högsta vinsten på denna är 500.000, på den andra en mille. Men man vinner ju inte den ändå. Kul att skrapa bara.

Elle och jag hade redan innan bestämt att vi skulle äta sushi så vi köpte med det hem.
En sak hittade jag inte idag, röda värmeljus. Vet inte om dom var slut eller om dom inte tagit in det i år. Fick lite tips på fejjan så ska kolla på lite andra ställen.

Hem efter att L sprungit in själv på CG efter LED lampor till stjärnor och lyktor. Hämtade lite pkt på Hemköp härute och sen gick luften lite ur oss hemma. Mat och Doobidoo sen slocknade C och E åkte hem. Blåser som 17 men mojnar det och L och jag orkar blir det Rosella i morgon. E visste inte om hon skulle orka. C har sagt ifrån. Visar sig hur det blir.

Nu ska jag iaf inta ryggläge. Godnatt!

Av Neta - 18 november 2016 00:55

Rätt som det är så händer det och det letar sig några strålar in genom altanen.

Men i ärlighetens namn måste jag väl säga att det mest varit grått. Satt mig i soffan med paddan och skulle göra lite föreningsjobb idag, tyckte det blev lite ljust.
Förutom detar vi gjort lite vardagliga saker idag. Tvättat lakan, gått igenom torrvaror, gjort lunch och en soppa till nu ikväll.

Fick ju med 2 st högtalare då vi var på mässan och gjort en julspellista på Cs spotyfy. Blev så glad då vi hittade min barndomsidol Lena Conradsson med sin "Hej Mitt Vinterland" på youtube. Försökte hitta "Adams Julsång" med Christer St Hill också men misslyckades. Har den på vinyl så får väl i värsta fall försöka få in den på något vis. Absolut bästa versionen om du frågar mig. Annars så blev det lite klassiker med Tommy Körberg, Peter Jöback, Triad ( ni anar nog vilken) och lite barnkörer.

Fick två st på köpet. Uppladdningsbara så man kan ta med dom ut. Får hålla i dom hårt för C kan jag lova ;-)
Har gjort nåt så tråkigt som att sammanställa räkningarna också, betalt dom man kan klicka på ( klarna) och betalt lite på Tradera.

Ja det var dagen. Nu ska jag äntra min renbäddade säng och drömma om något trevligt.

Av Neta - 17 november 2016 16:14

Finns så himla många "dagar" nu för tiden, men den här känner jag lite extra för. Nedanstående text är kopierad från www.pytteliten.net som också säljer ett band med ett litet fotavtryck på, det symboliserar små steg i livet.

"I Sverige föds cirka 6 000 barn för tidigt varje år. Det innebär att närmare 12 000 föräldrar per år får prematurfödda barn som behöver vårdas på sjukhus.

Men det är bara halva sanningen. Mor- och farföräldrar, syskon, släkt och vänner - alla i familjens omgivning berörs av svåra känslor när ett barn föds för tidigt.


Alla föräldrar får inte stanna hos sitt nyfödda barn på sjukhuset. Trots att forskning visar att barn som vårdas hud mot hud av sina föräldrar dygnet runt både mår, andas och växer bättre - och kräver kortare sjukhusvistelse.

Både för barnets välbefinnande och för föräldrars anknytning till barnet är det av stor vikt att föräldrar får bo tillsammans med sina barn. Frågan är därför en av de viktigaste för landets föräldraföreningar.


Den 17 november är den internationella prematurdagen och uppmärksammas för första gången år 2010. Hela november månad skulle kunna bli en tid för ökad medvetenhet om våra älskade prematurbarn och om våra hjärtefrågor angående neonatalvård."

Vår äldsta flicka Elle föddes som prematur dryga månaden innan BF. Hon var tillväxthämmad i magen p.g.a en hypofystumör, något vi var lyckligt ovetande om i 7 år. Hon vägde vid födseln 1680 goch var. 43 cm lång. Jag kunde ha henne i min handflata, hela ryggen och rumpan fick plats och jag kunde stötta huvudet med fingrarna.
Det här är 30 år sedan nu i januari och på den tiden då sjukvården fortfarande hade resurser. Vi fick lära oss kängrumetoden och hade den turen att hon andades hela tiden själv, fick bara lite syrgas första dygnen som stöd. Hon sondmatades med bröstmjölk, tyvärr inte min egen. Turbulensen och traumat runt födseln som gjordes med kejsarsnitt, ett s.k akutsnitt gjorde det svårt för mig att få mjölken att rinna till. Jag kämpade och pumpade några veckor men fick till slut ge upp för att ge ersättning i stället.
När vi väl blev utskrivna nån vecka innan hon skulle födas fick jag, efter någon dag hemma en infektion i snittet, det tömde sig på var och blod och behövde tömmas och läggas om varje dag i flera veckor.
Vi bodde som tur var nära Årsta centrum där vårdcentralen var. Januari -87 var extremt kall med temperaturer under -20 gr. Vi fick ta ut henne direkt, jag kunde inte gå dit själv från början, då hade jag fått frostskador i såret. Gick väl an så länge L var hemma och kunde köra mig dit men så småningom var det barnvagnspromenad som gällde.

Hon hade dåligt med underhudsfett men hade hela tiden en stegrande kurva och kartade på sig bra. Alltid minst så klart. Men tidigare än jämnåriga, var precis som att hon tog igen sin dramatiska start på något vis.
När hon gick i lekis började hon plötsligt gå upp i vikt, klaga på huvudvärk, kräktes på mornarna, för att direkt efter kunna äta som det inte hänt. Blev så trött och orkade inte leka. Blev nästan som deprimerad.
I början var jag glad åt viktuppgången, då var det bara det och inget av det andra. Det gick helt plötsligt att ha en kjol på hennes kropp. Men det gick snart överstyr och vi sökte så klart för det. Vi såg ju att det var något som var fel.
Tog lång tid innan vår oro delades av sjukvården men så småningom upptäcktes en tumör stor som en valnöt på hypofysen. Och på den vägen är det och har varit sen dess. Åtskilliga behandlingar, operation och nya diagnoser.
Men det är en annan historia.

I en sån här bodde hon de första veckorna.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards