Mina ord och tankar

Alla inlägg under april 2022

Av Neta - 10 april 2022 23:00

Nu har hon varit död i 3 veckor. Ofattbart!
Vi står inför en storhelg, den första utan. Jag bävar. Våra storhelger är så präglade av Elle. Hon gjorde t.ex sen några år alltid en exotisk planka på skärtorsdagens kväll. Det var ju hon och jag som fixade all mat jämt.
Utom Jansson där var L med. En skalade, (L) en hackade lök och micrade den nån minut, samma person skötte sen strimlandet med matberedaren, (jag) och den tredje monterade, hällde på grädde och strödde på ströbrödet. (E) så var det närsom på året vi gjorde Jansson.

Nu får väl C fixa med mig, kommer inte gå lika smidigt alls. C har taggarna ute jämt, ifrågasätter och vet bäst. Så olik E.

Vi ska behålla traditionen på skärtorsdagen, det är vi rörande överens om. Handlar om lite frukter, meloner, ananas, jordgubbar, druvor, carambole. Sen rostbiff, rökt skinka, kycklingspett och ibland kalkon eller salami i skivor. Brieost, vitlöksbröd och sen potatissallad. Frukt och kött läggs på ett fat som täcks med sallad och halverade småtomater i en krans runt alltihop sen.

Det är väldigt likt det vi köper till Mors dag sen ett par år, bara det att där är det 10 olika exotiska frukter. Det har vi inte haft på dom vi gör själv.

Kaviarlådan som står i matsedeln blir ev som frunch.

Nu lär vi väl jobba i lägenheten under påsken. Så vi tänker inte pynta så mkt i år men maten kan man ju fixa ändå.
Såg att jag har en del kyckling i frysen så det, både innerfileer och kycklingben kanske hamnar på grillen på långfredag när vi är flera här.
Påskafton vet jag inte vilka som är här, men påskdagen tyckte jag att jag hörde nåt om J. Även fred.
Annandagen har jag ingen aning. Vi kanske är klara då.

Just nu har inte L nån bil, nån pump som rasat. Så när vi ska in till banken får vi utnyttja min färdtjänst. Men den ska väl fixas på nåt vis. Men så handikappad man blir, C har skola o jobb
i veckan så handla blir väl med färdtjänst också. Om vi inte kan åka in nån kväll med henne.

Nu är iaf Es gamla scooter och garaget sålt. Lite möbler och nån kaffemaskin också. Cykeln hade J nån köpare på. Är väl lite kvar att sälja men mkt ska iväg till loppis. Alla hennes kläder är på Helping hand. Vi har väl inte fått ihop till hela begravningen än men hoppas få det.
Jag har fått både utsikt och insyn i köket, hennes garage stod ju där bredvid mitt.

Mkt är det att hålla reda på.

Av Neta - 10 april 2022 21:31



Veckans vego:

Lasange med grönsakssås

250 g färska lasagneplattor
450 g keso

Grönsakssås:
2 rödlökar
2?3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
7?8 morötter
2 squash
1 burk krossade tomater
1?2 tsk torkad oregano
salt, peppar

Sallad:
1 salladshuvud
250 g körsbärstomater
200 g grön sparris
1 msk vinäger
1 msk vatten

Servera med:
fullkornsbröd

Ugn: 200°
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i en gryta med olja.
Riv morötter och squash grovt och lägg ner i grytan och fräs ett par minuter till.
Tillsätt krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar.
Koka såsen i 10?15 minuter.
Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock.
Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en ugnsfast form.
Avsluta med grönsakssås och keso.
Tillaga mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter.

Riv salladen i bitar. Halvera tomaterna.
Bryt bort och kasta nedersta biten på sparrisen.
Dela sparrisen i bitar som är 2 cm.
Blanda grönsakerna med vinäger, vatten, salt och peppar och servera till lasagnen tillsammans med bröd.

Veckans sallad:

Melonsallad m sparris

1 honungsmelon
250 g grön sparris
½ rödlök
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
50 g ärtskott
2 msk kallpressad rapsolja
1 citronklyfta, saften av
lite flingsalt

Kärna ur och tärna melonköttet
Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt
Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar
Skala och strimla löken
Dela tomaterna
Skär ner ärtskotten lite om de är långa
Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål
Blanda i grönsaker och melonbitar.
Ställ en stund före servering

Veckans bröd:
Favorit i repris


GOD MORGON BULLAR

25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 30 min.

Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!


Månd:

Blomkål med ost & skinksås


1 kg blomkål i buketter, stammen delad och skivad kokas mjuk i saltat vatten.

Ost & Skinksås

400 g rökt skinka eller kassler i tärningar
1 hackad gul lök
200 g strimlad purjo
1 hackad rödpaprika
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost

Fräs löken mjuk i smöret
Tillsätt skinka, purjo och paprika, låt det fräsa med nån minut
Strö över mjölet, rör om
Späd med mjölken
Koka under omrörning ca 3-5 min.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt osten, rör tills den smält ner
Servera med nykokt blomkål eller pasta och rivna morötter.

Tisd:

FISKGRYTA MED GRÖNT

500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst eller färsk förvälld broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst

Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.

Onsd:

Gudfaderns ostsoppa

2 dl vatten
6 dl standardmjölk
1 buljongtärning
125 g rökt skinka
100 g pasta
pizzakrydda
salt & sv.peppar
200 g naturell mjukost

Koka upp vätskan med buljongen
Tillsätt pasta och skinka, koka till pastan är klar
Smaksätt och vispa/mixa sist i osten till soppan blir slät

Skärtorsdagen:
Vi inleder påsken med en god variant på Jansson

Kaviarlåda

8-10 potatisar
1 lök, grovt hackad
165 g orökt kaviar, t.ex Ejderns (vit tub)
3 dl vispgrädde
2 hårdkokta ägg

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva eller strimla potatisen, lägg i smord form
Kör löken nån minut i micron, fördela sen ovanpå potatisen
Rör ihop kaviar och grädde och slå det över
Grädda nere i ugnen 45 min
Servera med äggklyftor

Långfrdagen:

Örtmarinerad lammstek


1,2 kilo urbenad lammstek
salt och peppar
smör till stekning

Marinad
1 finriven vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 citron, saft och tunt rivet skal
½ finhackad färsk röd chilifrukt utan kärnor, kan uteslutas
1 pkt herbes de Provence
salt och peppar


Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i smör i en het panna. Lägg steken i en ugnssäker form, bara något större än köttbiten.
Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av köttet.
Blanda marinaden och låt den stå och mogna i rumstemperatur. Stek köttet i nedre delen av ugnen i 125° till en temp på 65?68°. Skeda då och då marinad över steken under stekningen.
Ta ut steken och låt vila i folie med lite av marinaden i ca 10 min.
Skiva steken strax före servering. Skeda ev över resterande marinad.


Påskbuffé:

Serveras ju 2 ev 3 dagar så kanske inte allt alla dagar, varierar lite. Kan tillkomma något med.

Kokt färskpotatis, om det finns
Abbas sill, senaps, skärgårds och i år även en med thaismak
Mariannes sill
Ägghalvor m rom, räka och majjo
Laxtårta
Sparrispannacotta
Caviarkrans m räkor
Laxrullar på bröd
Omelettrulle m svampstuvning
Köttbullar & prinskorv
Sparris med citronsmör
Bröd och rödlöksost

Mariannes sill

3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.



Laxtårta

EKOS LAXTÅRTA MED ROM


Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr rökt lax
1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
2 ½ dl mellangrädde
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar

Garnering:
Räkor
Rädisor
Gräslök
Rödlök

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.
Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche.
Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.
Garnera .



Sparrispannacotta med skaldjur

För 6

1 schalottenlök
1 msk smör
2½ gelatinblad
100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad
4 dl vispgrädde
salt & peppar

Skaldjurstopping:
150 g skalade räkor (500 g oskalat)
100 g kräftstjärtar
1 msk rapsolja
2 msk press citron
2 msk hackad dill
peppar

Servera med smördegsstänger med ost.

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min
Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan
Tillsätt grädden och koka upp
Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt
Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden
Smaka av och häll upp i portionsglas
Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna

Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar
Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen
Toppa pannacottan med skaldjuren.
Smördegsstänger:
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor
Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det
Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)
Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min


LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR


100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majonnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin
sallad

Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin..


Kan med fördel göras dagen innan

Omelettrulle

1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg

Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.


Svampstuvning

250 g champinjoner
smör
3 dl idealmjöl
3 dl gräddmjölk
salt, peppar, soja

Ansa och skiva svampen
fräs den i smör
strö på mjöl, rör om och spä med gräddmjölken
koka minst 3 min under omrörning
smaksätt och tillsätt några droppar soja för färgens skull

Citronsmör

100 g smör, rumsvarmt
skal av 1 citron
några droppar saft
salt & sv.peppar



Rödlöksost

1 ask färskost naturell
1 finhackad rödlök
salt & svpeppar

Gubbaröra
Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)

4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen

Hacka ägg o ansjovis.
Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.
Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.

Någon av dagarna ska vi också ha

Inkokt lax
Till 4

1-11/4 kg lax

Lag:
3 l vatten
3 msk salt
1 liten gul lök
1 morot
1 kn persilja
1 kn dill
10-15 vitpepparkorn
3 citronskivor

Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull
Koka upp och lägg i laxen
Sjud 15-25 min
Låt svalna i lagen

Sås:
3 dl vispgrädde
3-4 msk majonnäs
2 msk klippt dill
dijonsenap
vitvinsvinäger
salt & sv.peppar

Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill
Smaka av med senap, vinäger och kryddor


Tillbehör:
Gurkskivor
Räkor
Gröna ärtor
Grön sparris

Ta upp fisken ur lagen, dra av skinnet och lägg på severingsfat
Garnera med tillbehören och servera med såsen och kokt potatis

Sås till inkokt lax m.m

3 dl vispgrädde
3-4 msk majonnäs
2 msk klippt dill
dijonsenap
vitvinsvinäger
salt & sv.peppar

Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill
Smaka av med senap, vinäger och kryddor

Vi bakar ett bröd

Latmajas bröd

1 pkt jäst
12 dl kallt vatten
4 tsk salt
4 tsk flyt honung
400 g dinkel
ca 1 kg vetemjöl special

Rör ut jästen i det kalla vattnet
Tillsätt honung och rör till det löser sig
Tillsätt salt, dinkel och vetemjöl special
Jäs 2 timmar
Degen som är ganska lös hälls sen upp på en långpanna, hjälp till med en slickepott men rör den inte för övrigt
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs 25 min
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 225 gr
Grädda 25 min.
¼ av satsen kan göras till 1 bröd


Av Neta - 10 april 2022 00:24

Det börjar sakta gå upp för mig att Elle är borta nu. Varit ensam några dar. L kommer iofs in o kollar på TV ibland men han stannar ju inte och pratar precis. C är hos sig med Marcus.

Dom var här idag men då håller dom ju på därinne. Jag känner mig bara i vägen om det inte finns nåt för mig som jag kan göra så håller mig därifrån. Idag körde C och hennes kille bort alla Es kläder till en loppis. Sen var dom till återvinningen med en del möbler som inte va riktigt hela.
Satte ut permobilgaraget till försäljning idag och fick en köpare som kommer i morgon. Lika satt hon ut Es skafferi som ju var nästan nytt. Tror nån ringt på det med. Min TV är ute med, och lite andra av hennes möbler.
I morgon ska vi sätta ut scootern sen ska vi väl sälja hennes marknadsstånd. Vi lägger oss lågt vad gäller priser, bättre att bli av med grejerna.

Funderar på växthuset, tänkte ju ta det men kanske blir trångt. Måste ut där och mäta. Kan iaf inte ha det mot väggen. Pallkragarna som vi byggt golvet runt är i vägen.
Funderar på sätta upp ställningen till mitt tak som jag hade i Tierp. Sätter jag i en gavel på det mot Elles så skärmar jag ju av mellan hennes och mitt. Då får jag som en vägg bakom hallonen. Om jag sen sätter på takväven får jag se. Hade ju både amplar och ljusslingor i det och öglor av buntband att hänga galgar på när man tvättat. Vore ju nice att ha det så igen, tar vi bort landgånge till E, delar på den och bygger ut mitt golv med det får det plats. Kan kanske göra en rabatt till där emellan sen.

Ska höja pallkragarna med en sektion också. Så måste ta hem en himla massa jord. Tänker flytta ut rabarbern ur sin krage och sätta sv vinbäret där. Sen köpa en hallonplanta till. Så nice det var att kunna gå ut och hämta hallon direkt i filtallriken. Vill ha mer. Ta bort och flytta lite perenner jag satt framför bärbuskarna och ett gäng scillor. Bättre att ha lite matnyttigt där. Tar inte C Elles stora låda lär jag ju ta den med.





Hittade lite fina bilder på Elle idag på telefonen. Synd på texten där bara. Så härligt att se henne frisk. Var inte så mycket kvar av det när hon dog.

Saknar henne så ini he-e. Pratade med Sonja på telefon idag, tur jag har granntanterna som kände henne också. Sonja hade gått ut på balkongen och lyssnat på kyrkklockorna vid begravningen. Hon fick en hjärtinfarkt under tiden vi var mkt på sjh. Orkade inte ta sig till kyrkan.


Nu ska jag gå med den där. Men bara här hemikring.

Oj nu har det blivit söndag. Man kanske ska ge sig för idag!

Av Neta - 8 april 2022 22:46

Eller luftfritös som dom också kallas. Såg en kompis på twitter som hade en liten sån och blev nyfiken när jag såg att hon gjorde så mycket mer än bara friterade.
Jag har ju så litet kök så är ju lite rädd för sånt som tar plats men den här ska ju stå framme så tänkte att den får stå på spisen helt enkelt.
Innan jag köpte den så gick jag med på facebooksidan *Airfryer/luftfritös recept, tips, o.s.v.* läste där några veckor och insåg att en Airfryer inte bara är en fritös utan en minivarmluftsugn också.
När den så var nersatt en hundring, vilket den fortfarande är, så beställde jag en.


Den här är för 1-2 pers.

Hitills har jag gjort omelett, strips, potatishalvor, en bit fläskytterfilé, bananer, vårrullar, kycklingbitar och fläskkotlett i den. Jag har inte direkt misslyckats med någonting kanske kört nåt lite för länge nån gång men då justerat det i mina anteckningar ni ska få här på ett antal foton.


Jag har två bra saker jag använder i den, den här till blöta saker som omelett


En liten matlåda i glas som rymmer drygt 3 dl. Gör en omelett på 2 ägg och 2 msk vätska. Petar ner lite rester eller nåt + lite riven ost. Kör 180 gr till den är halvfast, kan ta längre tid om du har fyllning med mycket vätska i men annars 8-10 min, sen strör jag påriven ost och kör ca 5 min till. Smörjer formen lite lätt först.

Av bananerna blev den tveklöst godast som du bara rullar i sirap och sen i panko. Se till att pankon fastnar ordentligt, även på snittytorna. Kör sen 2 halvor på högsta, 200 gr i en kvart.


Den här är oumbärlig, det är Nils-Johans korta tång som heter Jonas. Nytillverkning och jag hittade den på nätet men minns inte var. Vårrullar, bananer, köttskivor, hamburgare m.m Alltså sånt man vill ha bra yta på. Vänds efter drygt halva tiden. Kan få köras lite längre då. Man lär sig!




Det här gjorde jag idag. Färskpotatis stod det på påsen, tog 6 små och jämnstora. Kotletten körde jag från fryst saltade och pepprade den sida på köttet som låg uppåt. Körde på 180 gr i 20 min.
Under tiden gjorde jag sallad på tomater och blast från färsk lök som jag dressade med olivolja, vinäger, salt o sv.peppar
Olivoljan rann ut lite som ni ser och det utnyttjade jag sen till potatisen. Tog ur den efter de 20 minutrarna, rullade dom i oljan på tallriken och hade på flingsalt. Undrr tiden hade jag vänt köttbiten, kryddat på andra sidan, höjt värmen till 200 och körde 5 min till för att få lite färg på den sidan med. Kunde varit lite mörare men fullt ätbar.
Såsen är gräddfil med lättsockrad havtornsylt, lite salt och svartpeppar i. Jag gjorde egentligen den till vårrullar igår men lika god så här. Sylten köpte jag på mässan men går att göra på frysta havtorn. Halva mängden socker mot bär. Frys den i typ isfack, lägg sen i burk och ta 1-2 åt gången.

Annars har jag inte gjort många knop idag. Varit ensam hela dagen och det är väl bara vänja sig nu. L som inte har nån TV därinne nu kom och såg Masked Singer men han går på en gång det är slut. Stannar inte 3 min ens. Han måste ogilla mig som fan. I synnerhet nu då jag inte bjuder på mat längre och han kommer inte ens på tanken att bjuda igen för allt han ätit och fikat här. Hade med sig en pytteburk med snabbkaffe idag dock som han hällde i min burk, va väl typ så mycket som gick åt till 2 koppar. Har ju sagt att han ska köpa nästa kaffepåse, tror inte han kommer att göra det.
Men han har alltså eget kaffe därinne, jag har inte fått 5 droppar ens när jag varit där. Han betalade dock en varmkorv på Kvantum häromdan. Haha!
Usch va elak jag är. Född sån.

Men nu är det nog sovdags!

Av Neta - 7 april 2022 23:25

Trodde tidigt i morse att jag skulle få tillbringa dagen på sjh ist för att gå på begravningen. Den hjärtklappningen var inte att leka med. Tänkte trycka på trygghetslarmet men C var ju här. Satt mig upp och då lättade det. Satt på sängkanten med paddan en stund, blev nog nån timme. Drack vatten och sen kunde jag somna om.

Sen gick inte Ls bil igång, helt död. Den har krånglat lite de senaste dagarna men när den väl startat har den gått bra. Som tur var gick han upp tidigt så vi kunde flytta rullstolen till Cs bil. Marcus kom så han och C åkte där och dom tog det vi skulle ha med oss.

Så skönt sen att ha och göra med proffs. Vår stora roskrans la dom på det turkosa fatet som är överdelen på Elles brickbord. Förutom rosa är ju turkost en favoritfärg hos E. Och en kompis till henne hade virkat blommor m.m i dom färgerna och gjort en krans. Det stod på kistan då vi kom men vi ställde det bredvid och så vårt hjärta på andra sidan. I kransen ställde dom fotot på E och framför fotot


Den här som alla som har begravning via fonus får. Med ett tänt ljus i så klart. Sen ballongen där med.


Framför låg en röd ros från en vän till C. Ett par blomuppsättningar till trots att vi sagt ifrån. Dels för vi ville att dom skulle sätta in pengar till hennes minne men också för att det fanns allergiker i kyrkan, som tålde doftfria rosor men inte liljor t.ex


På kistan stod sen bara brickan med de 4 rosa hjärtanen och Es dopljus. Och handbuketterna.

Cermonin blev så fin. Matilda sjöng Som en bro över mörka vatten och både hon och C läste en text.
När vi tog avsked vid kistan spelade Magnus en nertonad version av Eloise så hon fick lite Arvingarna med sig också. Hon gillade dom.

Sista psalmen sjöng vi ute, och då körde dom ut henne på katafalken. Vi närmaste stod vid porten in på kyrkogården och när kistan passerade mig släppte jag ballongen. Den for först upp mot kyrkan men vände sen och for iväg västerut med en himla fart. Vi stod sen och såg efter bilen när dom körde ner genom björkallén.

Så många av hennes vänner som kom. Från parasporten, från stickgruppen, från hyresgästföreningen och arbetskamraterna från kyrkan. Hennes bästis Katja och sen överraskade oss min gamla ledsagare och hennes dotter som är en f.d Skolkamrat till C.

Av oss nära var det vi 3, Cs Marcus, J med familj + *bonussonen*, mamma, syrran med make, min kusin och en av Ls systrar med make. Mi o Ma så klart!
Många andra vänner, både våra och hennes, roligast var att en av grannarna fån Långåsvägen kom.

Efteråt var vi 11 st av dom närmaste som åkte och åt på Kocken o Kallskänkan. Sen var vi 3, Marcus och Mi o Ma till Fullerö handel, vi tog en kaffe på maten och strosade lite i butiken. C som ville dit från början. Jag köpte faktiskt 2 röda gullvivsplantor. Även 3 konstgjorda syrenkvistar jag ska ha i badrummet.

Hem hit sen och C och Marcus åkte hem till henne efter ett tag, L va här på kvällen. Luften gick ur oss men vi åt lite plock. Bl.a smördegsrullar jag gjorde i airfryern. Gjorde en dip till av gräddfil och havtornssylt. Sååå gott!

Men nu är jag trött, många intryck idag. L har gått in och jag ska plocka undan lite och sen sova. Ute snöar det, ska komma mycket i natt tydligen. Skönt att jag inte måste ut i morgon.

Av Neta - 6 april 2022 23:38

Har ni varit på Lidl i Tierp eller Uppsala idag och skulle köpa deras rosa fairtraderosor. Det fanns inga va?
Vi köpte upp alltihop. Å naturligtvis köpte vi lite för många.
Men vi gjorde Elles hjärta för ungefär 750 kr. Då kostade ändå stommen 420kr. På blomsteraffären skulle dom ha drygt 3000kr för ungefär samma. Det var något mindre än vårt till och med. C räknade ut att vi tjänade 2500kr. Då är det så klart ingen arbetskostnad i vårt pris. Och så klart syns det att det inte är gjort av nån florist men vi var nöjda med resultatet.


Som ni ser så använde vi oss av rosor i 2 nyanser och rosornas egna blad. Åh va kul det var att göra det. Köpte tunn grön bindtråd som en trådrulle, var som ståltråd som vi klippte i bitar och fäste bladen med. Gjorde som märlor av det.


Sen klippte vi av rosorna snett så det bara var 2-3 cm av stjälken kvar och tryckte i dom i grupper om 3 först, men fyllde på 1 till sen. Hoppas verkligen det är lika fräscht i morgon men den ligger fuktig ute i mitt permobilgarage där det är lika kallt som en blomkyl.

Ja sen hade vi 5 buntar med rosor kvar och C provade att göra en rosenkrans. Liknande kostade drygt 3000 dom med. Då var det inte bara rosor i dom. Vår kostade typ 250kr. Svårt att få den rund men det fixade teknikern i familjen sen genom att göra ett stöd i lite grövre tråd som vi fäste den vid.


Bara rosor, ingen proffskrans men det här att göra själv är ju helt i Elles anda. Här är den inte fäst vid stommen än. Så nu håller ni tummen för att den håller.

Blev några rosor över till en bukett på bordet med. Handbuketter gjorde vi med med ormbunksblad och en rosa ros. Dom rosorna kostade 8kr styck i en 9-pack och ormbunkskvistarna 10kr, allt på blomsterlandet. Typ 18kr alltså. Hade vi beställt dom genom begravningsbyrån hade dom gått på 95kr styck.

Hjärtstommen köpte jag i en bröllopsbutik på nätet.

Ja handlat det här och tillverkat har tagit hela dan. Fick lite handlat till påsk med så nu är Jansson räddad. Rom till ägghalvorna och öl och must köptes på Lidl. Och ägg för 1kr styck!

Ja i morgon ska jag alltså göra det sjukaste jag gjort i mitt liv, begrava min dotter. Fortfarande så ofattbart!

Av Neta - 5 april 2022 00:27

Idag har dom hämtat Elles hjälpmedel. Arbetsstolen i köket, rullstolen, 2 rollatorer och scootern. Snart finns inget kvar av henne i lägenheten. Jodå bara skoja vi har sovrum knkl alla smycken och pärlor och förrådet kvar.

Leif åkte hem idag för att hämta kostymen han glömde sist. Hade skrivit en lista och det är nog första gången jag ser honom göra det. Men han hade ju satt fönsterputsarn på laddning eftersom jag har städ + fönsterputs i morgon. 2 ggr pratade vi om det på fm att den skulle in hit innan han åkte, lik förbannat fick jag den inte. Så nu får han komma tbx före kl 13 i morgon när min städ kommer. Jag kan ju liksom inte hämta den med kryckor. Inget man tar i en ryggsäck precis.
Det är blåst ute och har snöat så det är vitt igen. Men det får han ta att köra i det.
Vi äter inte tillsammans längre heller, han vill inte stå för sin del, men han kommer in och fikar så där 3-4 ggr om dagen så nu har jag sagt att han får köpa kaffe till mig. Går så där det med. Jag stod ju för allt när han körde varje dag men nu gör han ju inte det. Att jag börjar bli irriterad är bara förnamnet. Har ju ingen anledning att bjuda honom på mat o kaffe varje dag. Inte ekonomi för det heller.

Har tvättat idag, 3 maskiner. Har ändå en mörk 40 kvar till i morgon. Sista chansen för onsd lär ju gå åt till att köpa blommor m.m

Fick utbrtalningsbesked på skatten idag, pengarna ska finnas på kontot inom 5 dagar.

Börjar droppa in återbud på begravningen med, många är sjuka. Å då menar jag från släkt och nära vänner. Vi har ju ingen anmälan eller så utan den som vill får komma. Men dom här vet att vi vet att dom skulle kommit.

En del underligheter också. *Folk* som vi vet aldrig brytt sig speciellt i henne är nu helt plötsligt bästa kompisar. Släkt som jag vet inte varit här på dom 2 år jag har bott här vaknar också nu plötsligt, det vänder sig lite i magen. Jag vet ju exakt vilka som varit här eller haft kontakt på annat sätt med henne under den här tiden.

Men nu ska jag sluta gnälla och försöka sova. Har lite kvar att plocka undan inför städen i morgon. Är en del kassar och korgar med grejer från E här.
Jag skulle ju inte ta nåt, det gick så där! Haha!


Av Neta - 3 april 2022 21:45


Veckans vego:

Morotsgratäng

1 kn färska morötter
3 färska lökar
3 msk olivolja
Salt, sv.peppar
3 dl riven ost
2 dl grädde

Garnera med färska örter

Sätt ugnen på 225 gr
Skrapa morötterna
Dela löken i mindre bitar
Bred ut i pappersklädd form
Ringla över oljan, krydda
Rosta mitt i ugnen i 10 min, rör om 1-2 ggr under tiden
Lyft ur pappret ur formen och smörj den
Lägg tillbaka grönsakerna utan papper
Blanda ost & grädde och häll över grönsakerna
Gratinera mitt i ugnen på samma temp ca 10 min
Garnera med örter och servera med kokt potatis

Veckans sallad:

Mango & avocadosallad

2 färska eller 1 pkt fryst mango i bitar, 250 g
1 rödlök
2 avokado, eller 1 pkt fryst 250 g
1 pkt böngroddar, ca 200 g
65 g färskspenat
1 dl mangochutney
1 lime, saft av
Salt & sv.peppar

Tina mangon
Skala dela och skiva rödlöken tunt
Tärna avokadoköttet
Skölj böngroddar och spenat, låt det rinna av väl
Skär/riv i mindre bitar och ta bort stjälkar från spenaten
Blanda allt i en skål med mango chutney och limesaften
Salta och peppra.

Veckans bröd:

Halloumibröd på grill eller i panna

1 pkt färsk jäst
1 lit vatten
200 g halloumi
1 msk salt
1 msk flyt. honung
2 msk olivolja
Ca 2 lit vetemjöl

2 msk olivolja till pensling

Kväll 1:
Riv halloumin fint
Smula jästen i bunken
Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills det är löst
Tillsätt halloumin, salt, honung och olivolja
Blanda i mjölet och arbeta degen smidig
Täck och låt den jäsa i kyl över natten

Stjälp upp degen på mjölat underlägg och dela den i 6 bitar
Forma till bollar och kavla ut till avlånga kakor
Grilla/stek bröden ca 4 min/sida
Pensla med olivolja och servera.
Gott till skaldjur.

Månd:

Senapsjärpar med potatisklyftor, grönsaker och lite ajvar relish utrörd i fraiche.
4 pers

500 g nötfärs
½ dl ströbröd
½ dl vatten
1 ägg
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl svarta urkärnade oliver
1 dl hackade örter
1 citron, rivet skal av
1 tsk dijonsenap
1½ tsk salt
svartpeppar

Lägg ströbrödet i en bunke och häll på vattnet
Knäck i ägget och låt det svälla 5 min
Finhacka lök, vitlök och oliver
Tillsätt det tillsammans med alla andra ingredienser i ströbrödsblandningen, arbeta hop färsen
Forma 12 järpar och stek dem i smör och olja 3-4 min

Klyftpotatis

4 bakpotatisar
1 msk olivolja
salt, sv.peppar och ev rosmarin

Sätt ugnen på 200 gr
Dela varje potatis i 8 klyftor och lägg i en bunke
Häll i olja och kryddor
Rör runt och häll upp på pappersklädd långpanna
stek i ugnen 30-40 min tills de fått färg, rör om några ggr.

1 brk fraiche
1 msk ajvar relisch
salt & sv.peppar

blanda och låt stå kallt minst 20 min

Tisd:
Currykorv m kokt pasta och rivna morötter

1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry

Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr

Onsd:

Torskrygg med äggsås potatis och sallad



800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
flingsalt

Äggsås med persijla:
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt peppar
2 msk smör

Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt stå och dra i 12 minuter.

Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min.
Skala och hacka dom.
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet.
Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.

Torsd:

Räksoppa med citronkräm, grissini och körsbärspaj

1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1 krm fänkålsfrö
½ krm cayenne
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
1½ dl vitt vin
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
Salt &sv.peppar
Dillvippor

Citronkräm:
2 dl fraiche
Rivet skal av ½ citron
Salt &sv.peppar

Skala räkorna, spar skalen
Skala och hacka morot, lök och vitlök
Hetta upp oljan i en stor kastrull
Fräs räkskalen på medelvärme under omrörning till de börjar dofta, tar 5-6 min
Rör i grönsakshacket och fräs ytterligare nån minut
Rör i fänkålsfrö, cayenne, salt och tomatpuré
Häll på vinet och låt det koka in nästan helt
Rör i vatten och grädde
Småkoka på lägre värme 8-10 min
Häll soppan genom en sil och pressa ut så mycket som möjligt av de goda smakerna
Smaka av med salt och sv.peppar
Vispa fraichen fluffig och fast med elvisp
Rör i citronskalet och smaka av med salt & sv.peppar
Hetta upp soppan i en ren kastrull och fördela i 4 skålar
Toppa med räkor och en dillvippa
Servera med citronkrämen i en skål bredvid och bröd eller grissini.

Grissini med ost
30 st

2 dl vatten
25 g jäst
2 msk matolja
1 dl fint riven cheddar
2 krm salt
½ mak socker
5½ dl vetemjöl

Topping:
1 ägg
Sesamfrö

Värm vattnet till 37gr
Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och lös upp jästen
Tillsätt matolja och ost, salt, socker och vetemjöl
Knåda degen smidig och forma till 20 -25 cm långa stänger
Jäs på pappaersklädda plåtar i 15 min
Sätt ugnen på 175 gr
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö
Grädda ca 15 min.

Körsbärspaj

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)
¼ dl rörsocker
½ tsk mald kanel
Smör till formen

Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
¾ dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa
Smöra en pajform
Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel
Fördela smuldegen över bären
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Servera med lättvispad grädde eller glass.

Fred:

Fusklangos a la Ewa

2 ägg
2 dl riven smakrik ost
2 msk majonnäs

Sätt ugnen på 250 gr
Rör ihop smeten bred ut på bakplåtspapper
Grädda 8-9 min
Servera kalla i bitar med fraiche, rödlök, rom och räkor

Lörd:

Kokt höns med Curry

1 höna alt kyckling på 1-2 kg, du kan koka 3 i stor gryta, trippla då grönsaker och kryddor utom salt
1 morot
1 lök
150 g purjolök
2 tsk salt/lit vatten
5 vitpepparkorn
1 tsk timjan
2 lagerblad

2 msk smör
3 tsk curry
1 lök, finhackad
1 äpple, fintärnat
1 dl kokosflingor
3 msk mjöl
ca 8 dl buljong
2 dl grädde
Salt
peppar
ev mer curry

3 dl ris
6 dl vatten
salt

Grönsallad

Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
Låt koka upp och häll av vattnet. Skölj ur kastrullen
Hacka och skala under tiden morot, lök och purjolök.
Slå på nytt vatten så att det täcker hönan
Koka upp, skumma väl
tillsätt grönsaker och kryddor, koka kyckling i ca 1 timme, höns i cirka 2-2½ timmar.
Köttet ska lossna lätt ifrån benen när hönan är färdigkokt.
Koka riset i vatten och salt.
Ta upp hönan ur grytan. Spara buljongen.
Plocka köttet försiktigt från benen och skär det i jämnstora bitar.
Skala och hacka löken och dela äpplet i små tärningar och fräs i smör tillsammans med kokos och curry.
Strö på mjölet, rör om och slå i buljong från hönan.
Koka ihop till det reducerat till hälften och avsluta med att hälla i grädden (den kan uteslutas då reducerar man mindre).
Smaksätt med salt, peppar och ev mer curry
Värm köttet i såsen.
Servera med ris och tunt strimlad grönsallad.

Sönd:

Potatis & gravlaxgratäng

1 kg mjölig potatis
2 stora gula lökar
Smör
200 g gravad lax i skivor
3½ dl mellangrädde
1 dl lättrökt kaviar
1 dl finhackad dill
Salt, peppar
8 körsbärstomater
Färsk dill

Servera med sallad och knäckebröd

Koka potatisen med skal på och låt den svalna
Skala och skär i skivor
Sätt ugnen på 225 gr
Hacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör
Varva potatis, lök och lax i smord ugnsform
Vispa hop grädde, kaviar, dill och s & p
Häll det över gratängen
Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min
Garnera med tomaterna skurna i halvor och färska dillkvistar.

Vaniljbägare med tuttifruttisås

2 brk á 250 g kesella vanilj
8 digestivekex
500 g färska hallon

Tuttifruttisås:
10 tuttifruttigodisar (Fazer)
½ dl vatten
225 g frysta hallon

Garnera med fina blad t.ex hallon och några färska hallon

Sås:
Lägg godiset med vatten i en kastrull
Låt smälta under omrörning till det är helt mjukt (de kommer inte att smälta helt)
Tillsätt hallonen, värm på svag värme till de är mjuka
Mixa till en tjock sås

Smula kexen, hit kan du förbereda

Varva kesella, sås, kex och de färska hallonen i 4 snygga glas
Toppa med några hallon och garnera med blad.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards