Mina ord och tankar

Alla inlägg under april 2023

Av Neta - 12 april 2023 23:45

Har nog löst mysteriet med svullna fötter med. Mina blodtryckstabletter som också är lite vätskedrivande har varit slut. Fanns inte på nåt apotek på en hel vecka. När dom kom i tisdags så började jag ta dom igen men tar väl några dar innan vätskebalansen är helt återställd igen. Får springa o kissa väldigt ofta även dagtid så tror det ordnar sig.
Är annars lite duvven fortfarande. Lätt huvudvärk som inte vill ge sig. Men sov i stort sätt 12 timmar med bara några kisspauser i natt. Tog allerginässpray när jag la mig. Det går nog åt rätt håll.

Idag har jag tvättat både en maskin lakan och en ljus 60, hängt med. Så orkat lite iaf. Men vilat emellan. Åt dom sista resterna och tog lite sparris, räkor och minipatéer ikväll med min gröna sås.


Dom där från Lidl va riktigt bra.

Såsen är 1 1/2 dl gräddfil, 1/2 dl majjonnäs. 2 tsk färsk dragon, 1/2 dl gräslök och 1 dl dill, salt, peppar och några droppar pr citron. Funkar till all fisk och skaldjur. Hade en minibaugett med, god och doppa i såsen.

Tycker jag är törstigare än vanligt. Men är ju mkt sill o annat salt i påskmaten.

Nu är kl 23 och trött som jag är ska jag lägga mig nu. Lyssna en stund på boken och hålla tummen för att jag får sova bra i natt också.

Av Neta - 11 april 2023 23:51

Fötterna hade svullnat upp igår kväll, så pass att jag hade svårt att gå. I morse var det dock betydligt bättre!
Men kände mig lite *duvven* allmän sjukkänsla, frusen, allergitäppt. Tänkte först ligga hela dan men blev lite rastlös. Så gick upp, tog lite te och en macka, kröp upp i soffan med en kofta på mig. Frusit hela dan. Åt lite rester, frös in resten. Lite piggare ikväll men fortf feber tror jag. Fötterna är lite svullna igen. Varit soligt o fint hela dan. Va ut och vattnade plantorna lite.
Pratat med C en del gånger.

Lyssnat på en ljudbok och löst lite korsord.

Skulle haft en gammal dansvän och hennes dotter här i morgon. Skulle även åkt in till banken med C idag. Sa ifrån åt båda i morse. Kände att det var nåt på G.

Ja finns väl inte så mkt mer att skriva om idag!

Av Neta - 10 april 2023 19:53

Mr X har åkt hem. Han var här nästan en vecka. Blir lite tomt när han åker. Vi har haft en fin o kul påsk med lite smolk i bägaren då en av hans systrar är på sjh. Var ganska illa däran men verkar som hon är på bättringsvägen nu.
Hans äldsta syster gick och halkade för en tid sen också. Bor nära L o G ändå. Men hela syskonskaran där börjar bli till åren det märks ju.

Det blev ju lite jobbigt när Es begravningsdag kom mitt i påsken, L och jag gick ner dan före och vi åkte dit hela ligan både i fredags och L o jag på hemvägen igår.

L har hjälpt mig massor i helgen, konstrundan i fredags med ungarna blev ju helt fantastisk också. Å vädret har ju verkligen varit med oss.

Påskafton röjde L på altanen medans jag gjorde mat. Vi koncentrerade oss på sittdelen och tog ut dynorna. Fikade därute i sol och 17 gr mot väggen.

Efter maten plockade vi ur all skönlitteratur ur bokhyllan, lade i lådor och ställde ut i förrådet. Sparde bara faktaböcker och alla fina fotoböcker + lite praktiska böcker om odling inne.

Frågade honom när vi skulle lägga oss om vi kunde göra en utflykt till Vårdsätra på påskdagen, sen jag gick hela slingan där med Annika har jag velat visa honom den.
Så upp i söndags och förberedde maten till kvällen, förstod ju att vi skulle bli trötta. Gjorde även matsäck och åkte ut till Graneberg och parkerade.
Konstaterade att med rullstol var vi nog 1-2 veckor tidiga. Där solen låg på var det inga problem alls men på sina ställen var det både lerigt och snömodd. Inte tänkte jag på att det var en del backar heller, åkte ju scooter sist.
Men det var himla mkt folk som gick, nästan alla hälsade, pratade lite och flera stycken önskade Glad Påsk!


Inga båtar i än mer än nån vid en privat brygga som var nästan sjunken.


I dungen där ligger handikappgården. Dit ut hade vi gått innan med familjen, o sen har jag gått hela. Dom här bilderna är tagna från en sidobrygga. Isen låg här, ganska tjock men lite sorbetis så ingen gick på den.


Såg både blåsippor och vårlök.


Här fikade vi, dom har bräddat spången och satt bänkar runt ett stort träd. På väg hit höll vi inte på och ta oss över ett parti med snömodd men fick hjälp. Satt här i solen ett bra tag sen. Folk hejade och stannade och pratade. Satt nån mer här då vi kom och vid bryggan nedanför var det folk också. Det ligger precis före badet och när jag såg nerförsbacken dit insåg jag att vi inte skulle ta oss tillbaka den vägen.


Precis efter badet har dom gjort 2 sittgrupper av tjocka stammar. Hårdgjord väg nu men löst på sina ställen. På ett ställe höll det på gå illa men vi redde ut det med. Men flera människor undrade om dom kunde hjälpa till. Vi hade inte behövt hamna i sjön iaf för där är det nära vattnet på flera ställen.


Den här bryggan syns inte när det är grönska.


Vid sittgrupperna har dom täljt ut djur i stammar men det sitter också smådjur på stolar m.m Den här har fått en örmössa med. Haha!


Mycket hus och även små båtklubbar vid första halvan. Här gav jag upp, ochskickade L ensam sista halvan. Jag parkerade mig i solen och fick sällskap av en citronfjäril. Såg till o med öppet vatten där på andra sidan med solglitter. Nåt sånt har vi inte här än och för mkt skugga för att jag ska kunna åka scooter här än.
Lite ledsen och besviken blev jag ändå för hade ju sett fram mot att visa honom Lurbosidan med.
Vi gick sen tbx en bit och vi vilade åter vid stockmöblerna då C ringde och tyckte vi skulle komma och fika. Jag var ju lite nyfiken på hur dom hade fått till det med. Men dom hade fått så mysigt. Sen åkte vi hem.

Hemma på framsidan hade det hänt saker under dagen.


Hade satt en hel påse med snödroppslökar. En har kommit, förra året var det bara blad men i år kom blommor med.


Till och med en pärlhyacint.

Sen blev det mat rätt snabbt medans L tog bort mina träd på baksidan. Alltså juldekorationer. Blev lite down idag när han åkte så gick inte ut idag. Men han gjorde en massa saker och tömde en del återvinning innan han for. Jag skickade med en massa mat o frukt o grejer.



Satt upp mitt hjärta jag köpte hos smeden igår.



Efterrätten igår nån äggtoddy på vit choklad med chokladmousse och smul i botten. Inte så goda men kom ju i fina glas iaf. Haha!

Så glad att han kommer ibland iaf. Men nu dröjer det nog. Å snart börjar sommardanserna. Då ser jag nog inte skymten av honom. Sen kan man ju hoppas på en repris på förra årets midsommar.

Av Neta - 9 april 2023 23:23


Veckans FRUKT

Aprikos
Har odlats i Kina i över 4000 år men vi får våra från medelhavet under sommarperioden och från Sydamerika under vintern. Skalet är sammetsmjukt och fruktköttet har en saftig och mycket söt smak som uppskattas i gastronomin.

Den smakar mest torkad, vet att jag köpt färska någon gång men tycker dom är ganska tama. Torkad är god i musli, och vissa exotiska fläskrätter. Mest känd i marmelad.

Veckans FRUKOST

Äppelgröt

4 dl fiberhavregryn eller vanliga
8 dl mandelmjölk
½ tsk salt
2 tunt klyftade äpplen

Rosta havregrynen i en torr, varm stekpanna tills de får lite färg.
Häll över i en kastrull och tillsätt mandelmjölk, äpplen och salt.
Koka upp och låt gröten koka 3?4 min.
Servera!

Veckans BRÖD

Valnötsbröd, nyttigt
1 bröd

12 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågmjöl
Ca 5½ dl vetemjöl spec., spar till utbak
1 msk flyt honung
2 tsk salt
100 g valnötter

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt båda mjölsorterna, honung och salt
Arbeta hop degen och låt den jäsa övertäckt ca 1 timme
Sätt ugnen på 175 gr
Rosta valnötterna på papper på plåt 10-15 min
Ta upp degen på mjölat bord och platta ut
Dra degen åt sidorna så den nästan spricker
Lägg på hälften av nötterna, tryck fast dom lätt
Vik ena sidan mot mitten, gör lika med den andra så dom möts på mitten
Platta ihop lite och dra ut degen igen
Lägg på resten av nötterna och vik ihop på samma sätt igen fast från andra hållet
Lägg en välmjölad handduk i en skål och lägg i degen med skarven neråt
Täck med plastfilm och jäs i 90 min
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg brödet på pappersklädd plåt, pudra över lite mjöl
Skär ett par snitt med vass kniv i brödet
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

Veckans SALLAD

Jordgubbssallad

1 gurka, tärnad
60 g babyspenat
2 avokado, tärnat kött
1 l jordgubbar, halverade
250 g minimozzarella
1 citron, saften av
½ dl olivolja
Flingsalt, peppar

Blanda gurka, babyspenat, avokado, jordgubbar och mozzarella
Lägg upp på fat
Rör ihop citron, olja och kryddor
Skeda över salladen.

Veckans VEGO

Grönsaksgratäng med svarta linser
4 portioner

1 gul lök
2 gröna squash
2 morötter
2 paprikor, orange och grön eller röd
2 msk rapsolja
1 1/2 dl svarta puylinser
220 g mild tacosås
300 g passerade tomater
salt, peppar
2 dl riven ost
Garnera med:
tacochips
timjan
Ugn: 225°

Skala och grovhacka löken.
Dela och kärna ur squashen med ett kul-järn, och skär i 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skiva paprikorna.
Fräs lök, squash och paprika i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt sköljda linser, tacosås och tomater och sjud i 10 minuter.
Bred ut grönsakerna i en smord ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.
Garnera med att sticka ner tacochips i gratängen och strö över färsk timjan.
Servera resten av chipsen i en skål vid sidan om.


MÅND

Köttfärsgratäng
4 pers

500 g köttfärs
1 gul lök
1 liten squash, ca 200 g
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1?2 pressade vitlöksklyftor
smörolja
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 sats potatismos (se recept nedan)
1 dl riven ost
Potatismos:
8?10 potatisar av mjölig sort
2?3 msk grädde
1 ägg
2 msk smör
salt, peppar
1 dl riven ost

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsalt­at vatten under lock.
Häll av kokvattnet och ånga av.
Mosa potatisen i kastrullen med el­visp eller potatisstöt.
Värm grädden. Späd med den under omrörning.
Blanda potatisen med ägget, tillsätt smör, smaka av med salt och peppar och blanda i osten.

Skala och finhacka löken.
Ansa och finhacka squash.
Fräs löken i lite smörolja i en gryta.
Lägg i kött­färsen och stek under omrör­ning tills den är jämnt grynig.
Tillsätt smulad buljongtärning, tomatpuré, vitlök och squash, fräs under omrörning ca 3 mi­nuter.
Häll i rödvin och vatten.
Koka på svag värme ca 25 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg färsen i en smord ugns­form.
Bred moset över som ett lock, strö över osten och grati­nera mitt i ugnen ca 10 minuter


TISD

Lappskojs


400 g köttrester av kokt rimmad oxbringa, corned beef eller Salta biten
3 kvistar bladpersilja
5 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad
750 g potatis
1 gul lök
50 g Smör

Tillbehör:
4 ägg
1 msk Smör
2 ättiksgurkor
1/2 dl hackad färsk persilja
inlagda rödbetor

Skär köttet i mindre bitar och ställ åt sidan.
Lägg persilja, pepparkorn och lagerblad i en kryddpåse.
Skala potatis och lök.
Koka potatis och lök tillsammans med kryddpåsen mjuk i vatten, ca 25 min.
Plocka upp kryddpåsen och häll av spadet, spar det att späda moset med.
Mosa potatis och lök.
Vänd ner kött och smör.
Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.
Stek ägg i smör och servera till med gurka och rödbetor.
Toppa med persilja.

Tips:
Bryn gärna lite smör och servera till lapskojset.


ONSD

Gittans fiskpudding

3 sejfile'er eller 4 mindre file'er
8 dl kokt kallt ris
100 g majskorn
100 g Champinjoner, skivade och frästa i lite smör
1 kn timjan, färsk, finhackad
2.5 dl gröna ärtor
10 cm purjolök, mycket finstrimlad
salt peppar
4 kokta ägg, hackade
citronpeppar

Sås: 50 g smör
3.5 msk vetemjöl
7 dl mjölk
Salt, peppar, muskot, ev fiskkrydda

Citron i tunna klyftor
Skalade räkor
Dill
Smör

Sätt på ugnen på 175 grader.
Koka såsen och smaka av, den bör smaka lite "smör". Ställ åt sidan nån minut.
Ta det kalla kokta riset och häll över i en bunke.
Tillsätt svamp, ärtor, majs, purjon och den finhackade timjanen, häll i såsen och blanda om.
Smöra en stor eldfast form, låt lite smör bli kvar på botten.
Halva "smeten" ska nu i formen och bredas ut.
Citronpeppra fisken på båda sidor och lägg fint och tätt ovanpå.
Lägg på ägghack jämnt fördelat och sen resten av risblandningen. Jämna till.
Grädda ca 60 min.
Öka värmen till 200 gr efter halva tiden
Garnera med citron, räkor, och dill
Servera med lite skirat smör.


TORSD

Sparrissoppa

500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl grädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar

Skala sparrisen, ta bort den träiga delen och skär upp i 1 centimeter långa bitar.
Lämna gärna topparna oskurna.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter.
Häll sedan bort vattnet.
Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull.
Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr).
Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
Smaka av

Grillad sandwish med avocado, bacon och brie


8 skivor bacon
2 mogna avokador
1 citron
Salt och nymald peppar
½ dl olivolja
2 kvistar timjan
8 skivor gott, ljust bröd
¼ frisésallad eller annan lite bitter sallad
200 g Brie


Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem i ugnen i 180 grader i ca 10 min. tills de är spröda och gyllene.
Ta ut dem och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper.
Dela avokadorna, ta bort skal och kärnor och skär dem i grova tärningar.
Marinera i citronsaft och finrivet citronskal, salt och nymald peppar.
Häll lite olivolja på brödskivorna, strö över finhackad timjan och salt och stek dem i en grillpanna, en vanlig stekpanna eller under grillen i ugnen tills de är spröda och lätt gyllenbruna.
Skölj salladen och låt den rinna av ordentligt.
Skär brien i tunna skivor.
Lägg ihop sandwichen med de ljumna brödskivorna, brie, bacon, spröd sallad och avokado.
Servera till soppan.

Tuttufruttihjärtan

100 g smör, kallt
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Wilton pink geléfärg
tuttifruttiessens

Skär det kalla smöret i kuber.
Vispa smör och socker i en köksassistent.
Tillsätt ägget och fortsätt vispa.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Häll det i omgångar i smörblandningen.
Vispa tills det är helt blandat.
Ta 1/3 av degen och färga med Wilton pink geléfärg.
Ta några droppar av tuttifruttiessensen och blanda ner i den rosa degen.
Platta till båda degarna och lägg på plastfolie och in i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut båda degarna ur kylskåpet och kavla dem lika tjocka på bakplåtspapper.
Ta en utstickare och tryck ner i den ljusa degen.
Ta en mindre utstickare och tryck ner i mitten av den ljusa degen. (Ta bort den lilla ljusa pluppen).
Ta samma mindre utstickare och tryck ner i den rosa degen.
Ta upp den rosa pluppen och lägg den i den ljusa kakan. (Gör så med alla kakorna).
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Lägg bakplåtspappret på med kakorna på.
Ta sedan av bakplåtspappret och låt kakorna svalna helt.
Servera till kaffet.

FRED

Texmexsallad

450 g kycklinglårfile
1 påse tacokryddmix
1 msk Smörolja
0.5 isbergssallad
0.5 gurka
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
2 avokado
1 brk majskorn à 235 g
2 msk skivad inlagd jalapeno
300 g tärnad ost
1 påse nachochips
0.5 kruka hackad färsk koriander
1 lime

Dressing
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 lime rivet skal och saft
1 msk flytande honung
0.5 kruka hackad färsk koriander

Strimla kycklingen.
Stek i smörolja ca 4 min.
Tillsätt kryddmixen och stek ytterligare ca 1 min.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
Strimla salladen fint.
Tärna gurkan.
Dela tomaterna.
Skala, kvarta och skiva rödlöken tunt.
Dela, kärna ur och skär avokadon i tärningar.
Blanda grönsakerna med salladen.
Toppa med stekt kyckling, ost, nachochips och koriander.
Dela limen i klyftor och servera med dressingen.


LÖRD

Kalops

1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 1/2 kg med ben, då behövs ingen buljong)
200 g morötter
2 gula lökar
2 buljongtärningar eller motsv fond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
smör och olja till stekning
salt
vitpeppar

Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.
Låt fräsa några minuter under omrörning.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.



SÖND

Piccata Milanese


500 gram kött som skinka, kyckling eller kalv, utbankat

OSTPANERING:
1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grano Padano
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
4 msk mjöl
smör

TOMATSÅS:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
smörolja
2 msk vetemjöl
2 burkar eller paket hela skalade tomater
2 dl vatten
1 krm rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 msk röd vinäger
Salt, peppar och ev 1 tsk socker

Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek
Skala och pressa i vitlöken. Stek med några minuter.
Pudra över vetemjöl och rör ut det.
Tillsätt tomaterna och vattnet.
Tillsätt rosmarin, paprika, vinäger, salt och peppar
Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare.

Riv osten, tillsätt ägg, salt och vitpeppar
Banka ut köttet till schnitzlar
Lägg mjölet på en tallrik.
Värm en stekpanna eller två.
Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten.
Stek dem på medelvärme ca 5 minuter på varje sida.

Körsbärspaj

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)
¼ dl rörsocker
½ tsk mald kanel
Smör till formen

Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
¾ dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa
Smöra en pajform
Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel
Fördela smuldegen över bären
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Servera med lättvispad grädde eller glass.

Av Neta - 8 april 2023 07:37

Upp alldeles för tidigt.
Vi hade invigt påsken kvällen före med kaviarlåda, sill och gravlax. Såå gott och som vanligt får jag mkt frågor om kaviarlådan.
Men tänk er en Jansson där du rör ihop 3 dl ovispad vispgrädde med ca 200 g av ORÖKT kaviar (typ Ejderns eller slottskaviar) i stället för ansjovis. Skalar och skivar 750 g potatis, skalar, delar och skivar 2 lökar, lägger hälften av potatisen i formen, lägger på löken och hälften av grädd och kaviarröran, resten av potatisen och det sista av röran. Sen in i ugnen på 200 gr i 40-50 min.

Receptet fick jag av syrran för många år sen och vi har ätit den varenda skärtorsdag i flera år nu. Den ska ätas med kokta äggklyftor men har man som vi sill o lax till kan man ju skippa det.
Gör den INTE på *vanlig* mildrökt kaviar typ Kalles, det blir inte bra!
Vi var ju bara två så jag gjorde halv sats, blev hälften kvar. Risk för att det kan hamna kallt på en knäckemacka till frukosten idag.


Såå gott!

Iaf så åkte vi hemifrån mot norduppland redan vid 10-tiden igår. Christine och Marcus var med. Vi såg blå himmel här och var redan när vi åkte och innan vi var framme så var varenda molntuss borta.
Vi började hos smeden Mattsson i Ralbo som traditionen bjuder. Och mkt riktigt, när vi parkerade kom Mi o Ma. Haha!
Alltid trevligt där och dom bjöd på kaffe och hembakt. Så kul och se hantverket, dom börjar bli till åren men smida det kan dom. Jag har nu ett smitt toahjärta.


Efter det blev det glashyttan i Tobo. Ligger efter väg 292. Han höll på att göra en trekantig vas inför ett busslass när vi kom. Tittade en stund men gick sen och dreglade över allt fint i butiken.
Jag har sen tidigare en orange påskhare och en kyckling därifrån. Nu utökade jag med en aningens större påskhare med blå öron och en *prydnadsknapp* dom säljer dom för 30 kr och dom finns i fantastiska mönster i lite olika färger.


Nästa stopp var Österbybruk, nu var vi hungriga och det var dags för *lunch*, bökigt och svårt att hitta parkering vid stallängorna så vi åkte ner till Stordammen. Här var det plötsligt mulet med så vi åt våra lunchmackor och fikade i bilen. Struntade i begivenheterna där och åkte tbx till solen nu till Lövstabruk.


Marcus hade inte sett gruvorna i Dannemora, så dit var vi en snabbis också.


Lövstabruks hantverksllängor vid herrgården där bjöd på mkt hantverk, tror allt som finns i Uppland var representerat. Textil, målning, läderarbeten, smide, keramik och glas. Bryggeriet sålde öl, alkoholfri. Växthusen var öppna.


Himlen var återigen blå och jag satt ute i solen när dom andra var på bryggeriet.


Små påsknarcisser som försöker orka upp.


Gyllenlack, 2-åriga blommor som frösår sig och gärna blir perenna. Frosttåliga och kan stå ute redan nu. Jag köpte en hellila och en 2-färgad vit-lila. Ska grävas ner på baksidan sen men får bo tillsammans i en kruka först.

Från Lövsta är det inte långt till Forsmark. Där i solen vid dammen blev det eftermiddagskaffe. Ljuvligt, men inga folk alls, ovanligt för att vara där.


Lite trötta for vi hit och åt middag. Laxröra på kavring till förrätt. Citronmarinerad fläskfilé med potatisbakelse, marinerade champinjoner och sallad. Sen ett fruktfat med chokladdip.


Lite bubbligt i glasen till det. Öl för han som skulle köra hem och vin för oss andra.
Dom åkte hem redan vid 21, C jobbar på akuten hela påsken. Vi satte på Masked singers, tror vi missade en del för vi var så trötta.

Idag är det bara Mr X och jag. Blir nog en lugn dag med lite småfix. Altandynorna ska ut bl.a

Av Neta - 6 april 2023 01:11

Skulle varken regna eller snöa den här veckan men tji fick vi. Åkte in och handlade idag och när vi var i stan började det snöa.


Kom hem till det här. Så var bara borsta snön av penséerna igen och ställa dom under tak. Kommer ev mer snö i morgon.

Det roliga är att exakt samma sak hände i fjol, samma datum och 2 dar före begravningen. Aprilväder heter det visst.

Nu har vi iaf det mesta hemma för vår påsk. Mat och lite onyttigheter. Mr X och jag börjar fira i morgon med Kaviarlådan. Har blivit så sen flera år tbx. Gör den som en Jansson med orökt kaviar ist för ansjovis och med skivad potatis ist för strimlad. Så god!

På fred blir det konstrunda, sen citronmarinerad fläskfilé med potatisbakelser, nån sallad, då med C och M.

På lörd är vi bara två igen och gör vi en liten Jansson och kör nån minivariant på ett påskbord till lunch och gör sen en skaldjurscheescake till kvällen. Köpte nån dessert på Lidl, en äggtoddyhistoria med choklad.

Sönd blir det nog rester. Nån påskfika hos C men inte bestämt vilken dag än.


Kunde inte låta bli att köpa jordgubbar idag. Smaskade i oss nästan allihop.

Nu ska jag väcka L så han kan gå i säng och släcka lampan därute.

Glad Påsk!

Av Neta - 4 april 2023 02:15

Jag har några värmeljus LED med timer, timern är 8 tim på alla. Frågan är ju hur man gör sen när det inte är mörkt i 8 timmar. Varför kan dom inte ha den där timern så man kan välja hur lång tid dom ska lysa. Nu lyser dom från 18-02, onödigt ju.
Lika min slinga ute, den går både på skymningsrelä och timer, den kan jag iaf sätta bara på skymningsrelä sen, nu tänds den vid skymning och lyser sen 8 timmar. Alltså mellan 20-04. Rätt onödigt också. Men det ska Mr X få dona med i veckan. Vi ska vara sambo ett tag igen. Han kommer i morgon och blir här över påsk.
Fick från skatteverket idag om att jag skulle få tbx, utbetalas inom en vecka. Lär ju bli innan helgen då för annars blir det ju mer än en vecka. Hoppas det iaf.


Lite tilltufsade blommor men helt otroligt att alla lever. Vissa blommar till och med. I morgon ska dom få flytta ut igen. Men har stått ute, en del helt täckta med snö, det har varit runt -10 en del nätter. Tack snön för isoleringen! Påskliljorna har ränt iväg lite på höjden nu när dom varit inne, men kommer en himla massa knoppar så vartefter en del blommar ut så blir dom nog lägre igen sen. Vid 18 ikväll var det 12 gr på min framsida i skuggan, över 20 på baksidan i solen. Just nu mitt i natten är det -3. Gumman Tö har nog börjat jobba igen. Haha!

Påskpyntat lite, sist jag gjorde det var för 2 år sen och då gjorde jag det med E som vanligt.


Kom en liten tår när jag packade upp hackkycklingen, den fick jag av Elle.

Har städ med fönsterputs i morgon. Men vi rymmer in till stan, ska in med lite loppissaker. Går väl ett varv på loppisen med kan jag tro och fikar gör vi säkert. Är väl sista chansen att få en semla i morgon.
Påsken blir väl lugn annars. Vi ska ut till Örsundsbro en dag. Åka på konstrundan en dag. Då ska vi äta middag här sen. C ska jobba så mkt hon kan. Är ju bra OB i påsk.
Hon var här idag. Kom med räkor hon köpt till mig på Maxi. Vi fikade och pratade lite. Om huset, om växter, om påsk, om sommar.
Verkar vara äggbrist på en del ställen. Tomt i många butiker. Kul till påsk! Jag får leverans direkt från hönsgården i morgon iaf. Haha! Eller ska man säga ka-ka, ka-ka!

Smällde till i ryggen här häromdagen. Så pyntande och så tar lite tid. Har suttit och strukit dukar. Idag har jag kunnat gå hyfsat rakt ändå. Men går stappligt. Värk som varierar i styrka, tur jag har mina blå.

På fredag är det ett år sen begravningen. Sen är det väl slut på 1-årsdagar på ett tag. Vi ska ju ner till henne så klart! Kolla om scillan runt henne börjar vakna.

Men nu ska jag nog sova. Ställt kl till i morgon. Har lite fix kvar!

Av Neta - 2 april 2023 17:24

Veckans FRUKT

Honungsmelon

Honungsmelon har lätt spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har längsgående skåror. Vissa tidiga sorter är gula, medan vissa sena sorter har mörkgrönt skal. Fruktköttet är ljus gult. Smaken är söt.

En favorit här, äts både naturell, i sallader och som dessert, gärna fylld med tärnat fruktkött och hallon.

Veckans FRUKOST

Äggröra med tomatkeso

1 ägg och 1 dl mjölk + salt och svpeppar/portion
1 tomat + 1 dl keso + salt och timjan/port

1 port
Vispa hop ägget med 2 msk av mjölken, krydda i det
Koka upp resten av mjölken
Tillsätt äggmjölken under kraftig omrörning med t.ex en trägaffel
Rör lite lagom hela tiden tills det kokat ihop till en krämig massa
Häll upp på tallrik
Kärna ur och tärna tomaten, blanda med keson och smaksätt
Servera till äggröran.

Veckans BRÖD

Saftigt matbröd med kokt krossat vete

3 dl krossat vete
4,5 dl vatten

Kokas under lock på svag värme i 10 min.
Blanda ner 50 gr smör i det heta krosset och låt det smälta.
Slå i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen svalna till 37 gr.
Smula ner 1 pkt jäst tillsätt 1 msk salt och nästan allt av 2 l lantvetemjöl
Arbeta ihop degen, och jäs 30 min.
Sätt ugnen på 200 gr.
Baka ut till 3 små limpor.
Jäs 20 min.
Grädda ca 30-40 min.

Veckans SALLAD

Vårsallad

1 påse bladsallad
ca 100 g groddar
1/2 kg vattenmelon
250 g kokta rödbetor
150 g fetaost
granatäpplekärnor
färska jordgubbar
ev ätbara blommor att dekorera med

Lägg ut salladen på ett stort fat.
Blanda i groddar.
Skala melonen och skär den i små bitar, blanda i salladen.
Skär rödbetorna i små bitar och fördela över salladen.
Smula över fetaosten.
Strö granatäpplekärnor över.
Klyfta jordgubbarna och placera ut dom tillsammans med de ev ätbara blommorna över salladen.

Veckans VEGO

Vegansk gravad "lax" av morot
Port: 4


ca 500 g grova morötter
1 1/2 dl grovsalt
Lag:
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
3/4 dl vatten

Sätt ugnen på 200°C.
Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form.
Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek).
Morötterna ska vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
Lag:
Krossa vitpepparn.
Repa av dillen (spara till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt lagen svalna.
Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut.
Låt ligga kallt över natten.
Låt morötterna rinna av.
Hacka dillen och rulla morötterna i hacket.
Skiva morötterna och servera.
Servera gärna med hovmästarsås.


MÅND

Köttbullar

400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till bollar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.
Servera med kokt potatis, gräddsås och lingon



Gräddsås

1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde, gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong
Kin. Soja
Salt & vitpeppar
Ev 1 msk gelé

Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min
Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg
Smaksätt.

TISD

Stekt fläsk med potatismos och löksky

Stek fläsket och håll det varmt
Fräs 2 strimlade lökar i flottet, tillsätt 4 dl vatten, krydda m peppar o ev salt, låt koka hop lite

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

ONSD

Isterband m stuvad vitkål

4 isterband, delade och skalade steks
1 lit strimlad vitkål
smör
5 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
salt och peppar

Fräs kålen mjuk i smöret utan att den tar färg
Häll på grädden och koka ner till önskad konsistens
Tillsätt sojan på slutet
Smaka av och servera.

SKÄRTORSD

Kaviarlåda

OBS Gör inte den här på nån annan kaviar, blir inte bra!

750 g potatis, skalad och skivad
2 gula lökar halverade och strimlade
1-2 tuber à 165 g ORÖKT kaviar (T.ex Ejderns)
3 dl vispgrädde
4 kokta ägg

Sätt ugnen på 200 gr
Varva potatis och lök i en smord ugnsform
Vispa hop grädden med önskad mängd kaviar, smaka er fram
Grädda i ca 40-45 min
Hårdkoka äggen, klyfta och servera till.

Smarrig vit choklad- och citronkräm
6 bufféport

200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 citroner
200 g naturell färskost, rumstempererad
18 digestivekex
Garnering:
hallon och citronmeliss

Hacka den vita chokladen, smält den i grädden.
Finriv skalet på citronerna och tillsätt det.
Vispa ner den rumstempererade färskosten i chokladkrämen och låt stelna i kyl.
Vid servering, krossa kexen och varva i glas med krämen.
Garnera med lite färska hallon och citronmeliss.


LÅNGFREDAG

Släkt och vänkalas hela helgen lång

Påskbord:
sill, 2-3 sorter
färskpotatis
gravlax m hovmästarsås
Sparrismousse med skaldjur
Fröknäcke
Rödlöksost
Jansson
omelett m broccolistuvning
prinskorv
köttbullar
Påsktårta

ÄGGHALVOR

Ja är det något som hör till påskbordet så är det väl ägghalvor. Vi gör nog samma varje år, en citronmajonnäsros, en klick rom och en räka.
Hittade några andra tips på facebooksidan åretrunt.se idag.


Lyxägg m basilikakräm och räkor

För 12 ägghalvor behöver du:

6 ägg

1½ dl crème fraiche

½ kruka basilika

½ dl riven parmesan

24 räkor

gräslök

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg äggen i kokande vatten och koka i 8 min. Häll av vattnet och spola äggen i kallt vatten.

2. Vispa crème fraichen tjock, mixa ner basilika och parmesan till en ljusgrön kräm.

3. Skala äggen, dela dem med vass kniv (diska kniven mellan varje ägg för snygg snittyta). Lägg halvorna på ett fat och klicka ut basilikakrämen ovanpå.

4. Skala räkorna. Toppa äggen med räkstjärtar och gräslök. Kör ett par varv med pepparkvarnen över äggen.


Ägghalvor med sill och brynt smör.


För 20 ägghalvor behöver du:

10 ägg

75 g smör

salt, peppar

2 hela matjessillfiléer

1 liten gul lök

3/4 dl hackad dill

saft av ½ citron

färsk dill

Gör så här:

1. Koka äggen i sex minuter och spola dem kalla. Skala och dela äggen på längden. Ta ut gulorna och lägg i en skål.

2. Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Häll det brynta smöret över äggulorna och rör ihop med lite salt och peppar. Klicka ägguleblandningen i ägghalvorna.

3. Hacka samman matjessill, lök, dill och citronsaft.

4. Toppa äggen med hacket och garnera med dill.



Fyllda ägg med sparris och lax

För 12 ägghalvor behöver du:

6 kokta ägg

2 salladslökar

3 gröna sparrisar

olja till stekning

salt och peppar

100 g kallrökt lax

Gör så här:

1. Dela äggen och gröp ur gulan.

2. Strimla både salladslök och sparris tunt och i sneda bitar.

3. Stek snabbt i lite olja tills de blir glansiga och lite mjuka, ca 1 minut, salta och peppra. Låt svalna

4. Dela laxen i mindre ?bitar, blanda upp med äggulor, sparris och salladslök och fyll sedan de 12 halvorna. Garnera med lite sparris på



KALLA rätter på påskbordet


Jag gillar det jag brukar kalla för gelatinmat, d.v.s mousser, färser och annat daller gärna med skaldjur, rom och rödlök i. Ledsnar aldrig på det i kombo eller nåt av dom med andra ingredienser. En favorit är den här som också kan göras i portionsglas.

LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majponnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin

sallad

Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.

En annan favorit är den här


Sparrismousse med kräftstjärtar
Ca 8 port

400 gr fryst sparris
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
300 gr kräftstjärtar
2 hårdkokta finhackade ägg, kan uteslutas
4 msk finhackad dill
(8 salladslökar)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Garnering:
8 kräftstjärtar
dillvippor

Gör i små koppar, serveringsglas eller kransform

Koka sparrisen enl förpackningens anvisningar.
Låt den rinna av noga.
Ta undan 6 msk av kokspadet.
När sparrrisen är torr, dela den i småbitar.
Kör sen sönder den med dillen (och ev salladslök) i matberedaren. Det ska vara väldigt finfördelat.

Vispa grädden lätt.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
Hetta upp kokspadet på svag värme.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning i kokspadet.

Finhacka kräftstjärtar och ägg.
Rör ner det smälta gelatinet i sparrisröran i en fin stråle.
Tillsätt därefter den lättvispade grädden.
Tillsätt kräftstjärtar, ägg, salt & peppar.
Rör om.
Fördela smeten i de formar du vill ha det i.
Låt stå svalt i ca 3 timmar.

Ta fram formarna, lägg på kräftstjärtar och dillvippor.

Båda är lika goda och passar på ett påskigt/ vårligt buffe'bord. Kan göras nån dag före och även transporteras. På den tiden vi åkte ut med husvagnen hade jag ofta med nåt sånt här som bara var att ta fram och äta med bröd och ett glas vin till. Skönt när man slagit läger att slipa stöka med mat.


SILL


Sill hör ju påsken till, också. Men jag gör oftast inte samma sill till påsk som till jul med ett undantag. Senast igår så sa min yngsta att vi måste göra citronsillen, hon hade ju bara hunnit få nån bit av den i julas stackars barn
Jag har fått det här receptet av min kompis och förutom att det förekommer här varje år så har jag gett det till otaliga. Den är klar på nån timme, citron sätter sig ju snabbt.
En kul grej är att den numera finns på Saluhallens meny här i stan. Vi var där och åt julbord och jag mailade dit sen och frågade om en av deras sillar som var så himla god. Jag fick det receptet och som tack mailade jag över den här. Fick några veckor senare ett tackmail, då hade han provat det både på jobbet och hemma och den blev en favorit på båda ställena.
Enklare än så här blir det inte och det är något med koriandern (som absolut inte kan bytas mot färsk) och citronen som blir så gott med matjesillen.

Mariannes sill

3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

5-min sillen gör ju också jobbet så mkt enklare numera
Här följer några våriga sillar


Ramslöksill

1 brk 5-minuterssill, à 450 g
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
50 g finstrimlad ramslök
1 msk flytande honung
salt vitpeppar

Häll av sillen och skär den i bitar om så behövs.
Finstrimla ramslöken.
Blanda samman crème fraiche, majonnäs och honung väl i en bunke.
Tillsätt ramslök och sillbitarna, blanda väl.
Häll upp sillen i en väl rengjord tätslutande glasburk och låt stå kall i minst en dag men gärna upp till tre dagar.



Gräslök och citronsill

420 g femminuterssill
2 dl gräddfil
1 dl finhackad färsk gräslök + lite till garnering
1 msk majonnäs
2 citroner, rivet skal av
1 tsk dijon
1 tsk flyt honung
1 krm grovmalen sv.peppar

Låt sillen rinna av och skär den sen i bitar
Mixa gräslök och gräddfil till en ljusgrön sås
Rör i resten utom sill och rör om
Smaka av
Vänd ner sillen
Låt stå i kylen ett par timmar före servering
Strö på gräslök


Lyxig sill med rom och räkor


1 förp 5-minuterssill, ca 420 g
20 räkor
80 g röd rom, varav hälften till garnering
1 dl majonnäs
1 dl tjock yoghurt
½ dl hackad dill
Ev salt och peppar

Låt sillen rinna av och skär den i mindre bitar.
Skala räkorna.
Blanda ihop allt med lite salt och peppar.
Låt stå ett dygn för bästa smak.

Löksill m rödlök o purjo

1 burk 5 minuters-sill à 420 g
1/2 gul lök
1/2 rödlök
5 cm purjolök
1 msk gräslök
2 1/2msk hackad färsk dill
1 tsk vitpepparkorn
4 msk strösocker
1 tsk salt
2 lagerblad

Låt sillen rinna av ordentligt i ett durkslag.
Skär den i mindre bitar.
Finhacka gul lök, rödlök, purjolök, gräslök samt dillen.
Mortla vitpepparn.
Blanda lök, dill, strösocker, salt, vitpeppar och lagerblad i en skål.
Varva det med sillen i en glasburk med lock.
Förslut burken och låt stå i kylskåp i ca 2 dygn före servering.


Sen klassikern då

Inlagd sill

1 burk urvattnad sillfilé sköljd och skuren i bitar, eller en förp 5-minsill
1 rödlök i ringar

Lag:
2 dl socker
1.5 dl vatten
0.5 dl ättikssprit 12%
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 tsk krossad kryddpeppar
0.5 tsk krossad vitpeppar

Blanda och koka upp lagen, låt den svalna
Varva sill och lök i en burk med lock
Häll över lagen o ställ kallt minst 1 dygn.


Till sist en påskig variant av sillsallad

Påskig sillsallad

5 ägg
2 burkar matjessill à 200 g
3 msk finhackad gul lök
4 msk finhackad dill
1 citron, skal av
50 g ishavsrom
2 msk majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 krm vitpeppar

Koka äggen i 8?10 minuter.
Låt dem svalna och hacka sedan i små bitar.
Skär sillen i mindre bitar.
Blanda ihop det med ägghacket, lök, dill , citronskal, ishavsrom, gräddfil och majonnäs i en skål.
Smaka av med vitpeppar.


Vissa recept är ganska stora satser men är ju enkla att halvera eller göra en tredjedel av, precis som små satser kan dubblas eller tripplas.


Påskig prinsesstårta

6 ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
1.5 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver
2 tsk vaniljsocker

Garnera med:
5 dl vispgrädde
500 g gul marsipan
florsocker
godisägg

Sätt ugnen på 175 gr
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.
Blanda försiktigt ihop till en smet.
Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills den är klar. Låt bottnen svalna.
Fyllning:
Dela bottnen i två bitar.
Bred hallonsylt på den ena.
Vispa grädden tillsammans med marsanpulver och vaniljsocker och bred ovanpå sylten.
Lägg på den andra bottnen.
Vispa resten av grädden och bred runt, och ovanpå tårtan.
Kavla ut marsipanen, mjöla med lite florsocker så den inte fastnar.
Lägg den över tårtan och skär bort överflödig marsipan.
Kavla ut det som blev över och sporra ut knappt centimeterbreda längder.
Snurra dem och lägg en kant runt om tårtan och en kant uppe på tårtan.
Garnera med godisägg.

PÅSKAFTON äter vi inte hemma förrän på kvällen
Då blir det Skaldjurstårta och ett glas bubbel

Skaldjurstårta


Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr kräftstjärtar
1 rödlök
1 kn gräslök
80 g rom
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar

Garnering:
räkor
Röd och gräslök
Citronskivor, halverade

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär kräftstjärtarna i mindre bitar, skala och finhacka löken.
Rör ihop kesella och fraiche.
Rör i kräftstjärtar, rom och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Garnera
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.


Parfait med limoncello och savoiardikex
8 port

4 äggulor
4 msk strösocker
1 vaniljstång, urskrapad
250 g mascarpone
rivet skal av en citron
2 dl vispgrädde
4 äggvitor
1 1/2 dl limoncello (italiensk citronlikör)
ca 18 savoiardikex

Till garnering:
hackade pistaschnötter
jordgubbar blåbär björnbär
mynta

Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt.
Vänd ner mascarpone och citronskal i smeten
Vispa grädden i en annan skål.
Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
Vänd ner grädden i äggulesmeten.
Vänd sen ner äggvitorna med luftiga tag.
Häll limoncellon i en djup tallrik.
Doppa hälften av kexen i likören.
Lägg dem i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
Bred på hälften av äggsmeten.
Lägg på ytterligare ett lager med likördoppade kex.
Bred på resten av smeten.
Täck över och frys minst 4 timmar.
Ta fram parfaiten i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering.
Strö över pistaschnötter.
Garnera med bär och mynta.

PÅSKDAGEN samma som långfredag och

Chokladkladdtårta med daimgrädde
1 tårta, ca 10?12 bitar


200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl

Daimgrädde
dl vispgrädde
50 g mörk choklad
2 dubbeldaim
1/2 liter färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175°.
Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans matfettet i en kastrull på svag värme.
Ta därefter kastrullen från värmen.
Rör ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till slät konsistens.
Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör åter smeten slät.
Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut. Låt kallna i formen.

Daimgrädde:
Koka upp 1/2 dl av grädden i en kastrull. Ta därefter kastrullen från värmen.
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt i den varma grädden.
Rör om till slät konsistens och ställ åt sidan att kallna till rumstemperatur.
Vispa resterande grädde och vänd ner den svala chokladkrämen.
Grovhacka daimen och tillsätt ca 3/4 av hacket i chokladgrädden.
Lossa den kalla kakan ur formen och klicka på chokladgrädden.
Strö över de sparade daimbitarna och garnera med färska jordgubbar.

ANNANDAGEN
Då är det bara vi igen och vi äter rester


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18
19
20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
<<< April 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards