Mina ord och tankar

Alla inlägg under oktober 2023

Av Neta - 24 oktober 2023 00:41

Leffe kom inte idag för han skulle inte på mötet i morgon. Så nu får jag datorn på fred ist för då ska han på Fyris. En av tjejerna han dansar med skulle dit och ville att han skulle komma. Vi pratade lite om att jag kunde åka med om det inte blir nån symässa. Cs chef har nämligen klantat till det med hennes lön. Kanske att vi kan komma iväg på mässan, vi får se. Vi går nämligen in gratis båda två så det blir bara soppanoch parkering.
Men annars är det P-H som spelar på fred, gillar den anda dom har som band. Pelleandan Haha! Så då kanske jag åker med.

I morgon är det städ. Skulle fixa inför den och samtidigt flytta runt lite i skåpen, funkar inte med backarna högst upp i skafferiet. Blir för tungt när dom ska upp. Så nu ska jag ställa upp lite formar och sånt jag använder sällan dit, flytta tallrikar dit dom varit ovanför diskbänken och ha backarna i vitrinskåpet. Tror det ska gå.

Gjorde en makaron och köttfärsgryta alltiett idag.



Blev nästan löjligt gott. Har nog minst en portion till också. Gjorde som en köttfärssåsröra Haha! Men fräste med idealmakaroner och lät det sen puttra i en brk tomater och lika mkt vatten i makaronernas koktid. Klämde i lite både tomatpuré och chilisås, lite kryddor och örter. Snabbmat i hemmaform. Rivna morötter till eftersom jag hade färdigt i kylen.

Skrev en liten grej på Danslogen på Fb idag. Lite om hur vi dansade och åkte som yngre. Fick över 300 likes. Berättade om hemvägsfikat och dans på parkeringen vid macken i Heby. Vad jag inte skrev var att hemvägsmackan alltid var en dubbel typ polarkaka med bredd kaviar och stekt ägg. Det hörde liksom till. Gjorde lika av ren nostalgi när jag bodde i Tierp och Leffe och jag åkte till Hedemora. Men det var på vintern så då åkte vi in vid Näsbysjön och satt kvar i bilen. Förr hade vi glatt dansat på snön.

Ofta om vi dansade i stan åkte vi hem till mig och åt Jansson på natten. Jag hade ju oftast barnvakt jag måste hem till. Ingen dans då dock, tror inte grannarna gillat det. Haha!
Vilken sorglös tid det var ändå. Va mkt vänner vi fått genom dansen och va kul man haft. Därför tycker jag det är kul att åka med ibland. Träffa gamla kompisar, de få som fortf är ute och banden som vi lärde känna efter så där femtionde gången vi kom ut på dom. Hände att vi hade med en Jansson till dom med. Uppskattat att kunna få nåt varmt i sig i bussen efter jobb. Mkt skitsnack med av besserwissrarna. Tyckte vi var löjliga men då fick dom väl tycka det då.





Här var det bara 111 likes. Nyss va det 323, helt galet.

Men nu ska jag plocka lite, sen gå i säng.

Av Neta - 23 oktober 2023 00:46

Har inte gjort ett dugg här hemma mer än värmt en tallrik Jansson. Kan ju säga det att jag i fortsättningen alltid ska göra den dagen innan jag ska äta den. Tyckte den var lite tam i smaken igår, det var den definitivt inte idag. Perfekt va den!


Å så himla gott med rivna morötter till. Iaf när man äter den så här, som ensamrätt. Hörde om nån som åt med inlagda rödbetor men där går min gräns.

Haft lite fixardag med mig själv idag. Duschade ju innan jag la mig igår eftersom vi bäddade rent. Idag har jag gjort inpackning på mina torra ben, tagit bort hår både här o där. Gjort en ansiktsmask och lite sånt.
Va mkt skönare än att städa byrålådor jag inte når till eller städa strumplådan och och fixa bort sommarstrumpor och sånt. Har lite tvätt att vika in med men den är borta från badrummet iaf.

Ni har fått matsedeln och där finns en sushitårta vi gjorde till min födelsedag 2017. Dagar och sånt va ju lika då som i år. Firade ju i förtid igår med familjen. På dan när jag fyller ska vi ut och äta A och jag. Sen får vi se om några dyker upp på kvällen. Tänker va hemma då iaf.

Men nu ska jag försöka komma i säng!

Av Neta - 22 oktober 2023 14:16


Veckans asiatiska:

Bananblomma
Bananblomman Innehåller små späda stänger av Bananer och är vacker och en ganska så tung och sammansatt ?råvara?. En mild smak. Man tar bort de yttre bladen och använder den antingen i curry eller som en spännande ingrediens i sallader i Thailand och Vietnam.

Veckans BRÖD

Sportbröd

Recept från kronjäst sida

1 pkt jäst
6,5 dl (400 g) grovt rågmjöl
3,5 dl (200 g) vetemjöl spec
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 msk anis, mald
1,5 msk fänkål, mald


Lös jästen med vattnet, ca 30°C.
Väg upp resterande ingredienser och blanda allt i ca 2 min långsamt och 3 min snabbt.
Låt degen vila i ca 40 min i bunken med duk eller plast över.
Vänd ut degen på mjölat bakbord och hantera den varsamt och forma och kavla den till en rektangel ca 1 cm tjock.
Skär ut önskad storlek 7*13 ungefär som storleken av en mobiltelefon.
Lägg bröden på plåt med papper och låt den jäsa under bakduk eller plast i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en långpanna längst ner i ugnen.
Sätt in brödet och släng på lite vatten (ca 0,5 dl) på den varma långpannan.
Sänk temperaturen till 230°C och grädda i 15 min längst ner i ugnen.
Då får brödet en härlig yta.
Ett par matskedar vatten räcker.

Veckans SALLAD

Rödbets o äppelsallad

1-2 finrivna rödbetor, gärna gula eller polka
2 grovt rivna äpplen
1 dl gräddfil
2 tsk örtsalt eller salt o peppar
2 tsk solrosolja
½ purjo, ca 75-100 g

Blanda allt detta utom purjon och lägg allt på ett glasfat.
Strimla purjo och lägg ovanpå.

Veckans VEGO

Linslasagne
4?5 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
100 g rotselleri
800 g krossade tomater,
2 dl vatten
1/2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
1/2 dl tomatpuré
11/2 dl röda linser
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt
1 msk pressad citron
200 g färska lasagneplattor
500 g keso

Ostsås:
50 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och peppar
Garnering:
finhackad bladpersilja

Sätt ugnen på 225°.
Hacka löken och pressa vitlöken.
Fräs löken i olja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig.
Skala rotsellerin och riv grovt på ett rivjärn.
Lägg det rivna i grytan och låt fräsa med i någon minut.
Tillsätt krossade tomater, vatten, rött vin, tomatpuré och linser.
Låt koka tills linserna är mjuka, ca 25 minuter.
Rör i oregano, basilika, salt och pressad citron.
Ostsås:
Smält smör i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med mjölk.
Låt koka under omrörning, 5 minuter.
Rör ner hälften av osten.
Smaka av med salt och peppar.

Varva linssås, ostsås, lasagneplattor och keso i en smord stor ugnsform.
Börja och avsluta med ostsås.
Strö över den resterande osten.
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter.
Strö över lite bladpersilja.
Servera gärna med en sallad.


MÅND

Pannbiff

400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk (1.75 dl om torkad lök används)
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning

2 gula lökar

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till biffar
Stek i smör ca 3-4 min per sida och sänk värmen då de börjar få färg.
Håll dom varma.

Halvera och skiva löken, stek på medelvärme tills den är mjuk och börjar bli genomskinlig

Brunsås

1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.
Lägg i löken om så önskas och smaka ev av med lite grädde.
Servera annars löken till.
Servera med kokt potatis och sallad eller rivna morötter.

TISD

Isterbandslåda

750 g kokt och skalad potatis
smörolja
4 isterband
1 purjo, ca 150 g
3 dl grädde
salt och svartpeppar
1 gräslökost 125 g (typ Philadephiaost)

Riven ost

Sätt ugnen på 200 gr
Dela potatisen i bitar och lägg i en smord form
Strö över smulad isterband (ta bort skinnet) över potatisen
Strimla purjon och lägg den på
Vispa hop grädde, gräslöksost och kryddor
Häll det över
Riven ost på det
Gratinera i ca 20 min!

ONSD
Min födelsedag

Netas Sushitårta

Färdigt sushiris
6 avocado, mosade med limesaft och smaksatt med salt och peppar
Wasabi
2 röd spetspaprika, delad och strimlad
200 g finstrimlad purjo
1 stor grovt riven gurka
Gravad, rå eller rökt lax i breda strimlor
1 brk avrunna Kräftstjärtar, delade i mindre bitar

Garnering:
Pepparrotsvisp
Wasabi
1 brk avrunna Räkor el motsv färska
1 Röd i paprikastrimlor
½ gurka i halva skivor
inl ingefära

Servera med japansk soja.

Sushiris

Ca 8 dl sushiris
Vatten (12dl eller enl. förp.)
Skölj sushiriset i en plastbunke, byt vatten genom att hälla riset i en sil, upprepa ca 4-5 gånger tills vattnet är klart.
Låt riset ligga i vattnet i 30 min.
Koka riset utan salt och utan att röra. Dra bara av kastrullen från plattan när det är klart, låt stå enl. paketet.

Förbered vinägern under tiden:
2 dl risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.
Lägg riset i en skål av trä eller plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt.
Låt riset stå och svalna med en fuktig handduk på sig.
Ha en skål med kallt vatten bredvid dig och fukta händer och verktyg i vatten när du håller på med sushin.

Olja en form med löstagbar botten väldigt tunt
Packa 1/3 av riset i den
Klicka på hälften av avocadoröran, bred ut
Lägg på breda strimlor av lax och strö på hälften av paprika, purjo och gurka
Lägg på 1/3 del till av riset, se till att det täcker och inte ligger för löst
Bred ut resten av avocadoröran nu med ett uns wasabi i, smaka hur mkt du vill ha
Strö på resten av paprika, purjo, gurka och kräftstjärtarna
Lägg på det sista riset, tänk på att packa så det håller ihop sen
Spritsa toppar av pepparrotsvisp som toppas med 1 droppstrl wasabi
Lägg räkor, ingefära, paprika och gurka emellan i ett snyggt mönster
Låt den sätta sig ett par timmar innan den läggs på fat.
Servera med sojan.

TORSD

Snabb kycklinggulasch
4 pers

400 g kycklingfärs
2 msk olja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
200 g potatis, gärna småpotatis
ca 150 g morötter
ca 150 g palsternackor
1 röd paprika
1 l vatten
2 tärn kalvbuljong
2 tsk kumminfrön
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tomat
Garnering:
persilja

Servering:
crème fraiche
bröd, gärna rostat med hackade örter och pressad vitlök

Fräs färsen smulig i en gryta med olja.
Skala och strimla löken.
Skala och finhacka vitlöken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver till grytan och rör om.
Fräs under omrörning, ca 2 minuter.
Skala och skiva potatis, morot och palsternacka.
Kärna ur och tärna paprikan.
Tillsätt rotfrukter och paprika till grytan och stek, ca 2 minuter.
Tillsätt vatten, buljong, kumminfrön, salt och peppar.
Klyfta tomaten och vänd ner i grytan.
Låt sjuda under lock, ca 5 minuter.
Vid servering:
Garnera med persilja.
Servera med en klick crème fraiche i soppan samt bröd till

300 g blandade frysta bär
½ dl råsocker
vaniljglass
ev vispgrädde

Tina bären med sockret i en skål, rör då och då
Servera med glass och/eller grädde

FRED

Krustader

4 stora skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

Gräddfil, rom, hackad rödlök

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut 2 rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

Örtsnibbar

Mjukt tunnbröd
Olivolja
Örter
Ev flingsalt
Riven ost

Sätt ugnen på 250 gr
Pensla bröden med oljan
Strö över örter, ev salt och ost
Grädda i 5 min
Dela i snibbar

Trattkantarellröra

1 schalottenlök
1 msk smör
250 g trattkantareller
Salt o peppar
250 g färskost
1 msk färsk timjan

Servera på knäcke eller tunnbröd

Skala och hacka löken fint
Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg
Rensa och hacka svampen
Fräs den med löken till vätskan kokat in
Krydda och låt svalna
Blanda med färskost och timjan
Smaka av ytterligare

Oströra till krustader

8 krustader eller brödkrustader

2 soltorkade tomater i olja
1 msk rostade solroskärnor
50 g nat färskost
40 g fetaost
2 msk finhack färsk örter
2 msk fraiche

Finhacka tomater och solroskärnor
Tillsätt färskost, feta, örter och fraiche
Blanda väl
Fördela i krustaderna

Lomo
Bresola
Brieost
Druvor
Valfri dryck

LÖRD

Färsk krabba m örtsås o bröd

2 st små eller 1 stor delad kokt krabba/pers
1 st citron
Sås:
3 msk majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk ljus dijonsenap
2 msk dill, hackad
2 msk persilja, hackad
2 msk gräslök, hackad
1 tsk dragon, smulad
lite cayennepeppar
Blanda såsen och smaka av.
Lossa skölden på undersidan och servera krabban i sitt skal med citron till.
Ät med bröd och såsen.

SÖND

Kinagryta

1 kg fläskkött, strimlat eller i grytbitar
6 msk vetemjöl
Smörolja
1 påse wokgrönsaker
1-2 st purjolökar, strimlade
12 st ananasringar (3 små burkar)
5 dl ananasspad +vatten
1 msk råsocker
1,75 dl japansk soya (vi hade kikkoman)
1,75 dl äppelcidervinäger
1-1,5 dl chilisås
2 msk tomatpuré
3 msk ostronsås
2 vitlöksklyftor
Ca 2-3 cm ingefära
Ketjap manis

Lägg köttet i en påse tillsammans med mjölet, skaka till det är mjöl på allt kött.
Blanda vätskan med socker, soya, vinäger, tomatpuré, chilisås och ostronsås.
Riv i vitlöken och ingefäran.

Bryn köttet i smörolja. Ha i wokgrönsaker och purjolök mot slutet.
Häll i såsen och koka till köttet är klart, ca 20 min.
Ha i ananasen skuren i bitar och låt den bli varm.
Smaka av. Ha ev i lite ketjap manis om det saknas något.

Servera med ris och soya.


Limekräm m hallon
4 pers

8 digestivekex, gärna fullkorn

Limekräm:
3 dl matlagningsyoghurt, 10 %
1 lime, rivet skal
1?2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl hallon

Bryt kexen i bitar.
Limekräm:
Blanda yoghurt, limeskal, socker och vaniljsocker.
Varva kex, limekräm och hallon i 4 glas.

Av Neta - 22 oktober 2023 00:43

Har ont på sidan, nästan på baksidan av vristen, känns lite som en kramp. Rev iaf ur sängkläderna i morse eftersom jag har en 60-maskin jag håller på fyller.
L hjälpte mig bädda i de orange höstlöven. Vi grejade lite till innan det var dags att skala potatis och greja till en Jansson.


Brukar ju alltid ha i lite extra spad men hade inget idag. Jag tyckte den blev lite tam i smaken men dom åt iaf. Tog om också. L tog hem lite och jag har lite kvar till i morgon med.

Vi gjorde på knappt 2 kg potatis, 2 lökar och 2 brk ansjoviis. Hade trekanter och rutbröd från Leksand till. Ost så klart. Kaffe och tårta efter.


Fick en tomte av Johnny. En fl rosa gin och en polkagris med päronsmak av Christine,


Rosorna köpte jag igår.

L åkte till dansen vid 18, han är nog på väg hem nu men kommer på månd igen. Ska på ett tidigt möte på F16 på tisd. Dessutom har han min hårddisk med sig så ska greja med den.
Har varit guld värt att ha honom här.

Nu har Elle fått sin lykta på graven med och C har skojat till det lite med duvan och Konrad.


Det blev väldigt tyst när alla åkte. Men har kollat på Doobidoo, löst lite korsord och lyssnat på boken. Köpte en korsordstidning igår men den har nog L slängt i tron om att den skulle det då den låg på vagnen i köket. Hade inte löst ett enda kryss i den. Som tur va hade jag några olösta korsord från Året runt.

Brukar ju säga att mina korsordstidningar är mina danser eller mina glas vin. Haha!

Men ska nog gå och sova nu. Råkade hälla kokande vatten över vä knä så har lite ont där och på foten. Va lite för mkt vatten mot vad jag brukar ha i vattenkokaren så orkade inte hålla den. Har ju svaga handleder.

Men nu ska jag krypa ner nyduschad i min renbäddade säng.

Av Neta - 20 oktober 2023 23:55

Sov nästan ingenting natten till idag, tror mina ben kände av väderomslaget. Mem kl ringde och det var bara att gå upp och göra frukost. Åt den, tog en fika och for in till stan. Köpte lådorna på jysk, 4 st. Men har inte fixat än. Va in en snabbis på Rusta för L skulle ha spolarvätska. Jag köpte sköljmedel adventsservetter, ostbågar och en påse godis.
Storhandling på Lidl, tror jag fick med det mesta. Sen en snabbis till en Saabmek som var på lunch. Upp till Gränby där vi stötte på Annika från grannbyn, dom har ju lunch där på Fågelsången för 130 kr då ingår allt, dricka, sallad, smör o bröd och kaffe. På fredagar brukar det vara lite finare mat, idag var det Entrecote med portvinssky och potatisgratäng. Orkade ungefär hälften.


Det rosa va nån röra med chili och bacon, den åt jag inte alls. Trevligt att sitta så och småprata, blev ju mkt dansprat så klart Annika är också dansare. Förutom arbetsterapeut då.

Leif och jag gick ett snabbt varv på loppisen. In på Ur & penn och fick mitt klockarmband fixat. Sen till Clasisjön där jag köpte fler laddbara ljus, batterier och nåt mer jag inte minns nu.

In på systemet och köpte ett par flaskor och en literstetra med vitt vin.


Chenet är alkoholfritt rött. Vi drack av tetran nu ikväll och det har vi inte druckit för sista gången. Friskt och fräscht passade perfekt till den plockisen jag gjorde. Gjorde även lite rödlöksost så vi åt en ostruta från Lidl med den på till.


Vitlökshalstrade vannameräkor, mozzarella och tomat, kallrökt lantskinka, vindruvor och oliver. Hade en brieost med och några kex. Ostrutan är med också.

Vi var himla trötta båda två så blev väl lite plockat. Men vi tar resten i morrn, kalaset är ju inte förrän 16. Jag plockade i diskmaskinen det sista jag gjorde så möts inte av disk i hon iaf. Ska fylla på lite burkar och dra ett varv med lilla dammsugaren. Leif åker till dansen vid 18 i morgon och sen hem på natten. Blir kort men intensivt.

Han försökte få liv i min dator men måste ta hem den o fixa.

Jag hoppas få sova inatt. Gör ett försök typ nu.

Av Neta - 19 oktober 2023 23:24

Tidigt i morse snöade det här. Det var jag lyckligt ovetande om. Hade ju sett att det snöat i Tierpstrakten i natt och när Ma la ut en bild såg jag att det var helt vitt i Örbyhus. Här var det dock grönt.
Sen har det kommit lite byar med snö i luften, alla med en rejäl blåst samtidigt men inget det blivit vitt på marken av och iskallt ute. Vi får väl se hur det blir i natt eller i morgon men ingen snö i vädrrapparna iaf. Sol och blåst ev lite moln.

Leif är här och vi ska in och handla i morgon bland alla andra fredagshandlare. Vi åker dock in tidigt.




Snö i luften.

Gjorde mat till han kom, något jag inte gjort på flera år.


Tror jag köpte corned beefburken i Tierp och såg att den går ut i dec så tänkte att jag ska nog använda den. Sen det här med pulvermos, hade ju det i husvagnen för regniga dagar men jag är ju emot det. Det vet ni nog alla. Men jag får ju kapitulera när kroppen inte funkar och maten blev snabbt klar.


Lappskojs med rödbetor och morötter. Inte den mest kulinariska middag man kan äta. Men vi blev ju mätta. Svårt när man inte vet riktigt när han kommer men det här va ju klart på 5 min sen. Morötterna rev jag innan. Hade tänkt hacka rödlök och ha i men iddes inte sen. Skulle nog ha lyft det.

Sen började jag fundera över Salta biten, fanns ju på burk, gjorde en sökning men det finns nog inte längre. Vet att vi gjort lappskojs på det och det blev nog bättre. Lite mer tuggmotstånd.
Däremot lärde jag mig en sak. Salta biten var inget annat än rimmad oxbringa!
Ja men då så, då finns det ju, godare än burkvarianten med. Och med riktigt mos blir det bra lappskojs då ju. Ännu ett skäl att jaga oxbringa. Cg brukar tydligen ha men där är jag sällan. Tycker dom är så dyra.

Fryser som vanligt härinne men elementen är iaf varma, är kalldraget från fönstren som är problemet.
Ska plocka lite sen blir det nog en tidigare kväll än normalt. Vill ju hänga på låset på Lidl. Sen lunch på Fågelsången innan lite affärer där på GC.

Av Neta - 19 oktober 2023 01:21

Ja nåt förlegat som inte gäller längre men när jag var ung var det faktiskt dans på nästan alla dansställen värda namnet på onsdagar. Så gammal.är jag! Haha!

Grejat lite i köket idag. Mest med disk och har städat konservhyllan. Har en himla massa bönor. Köpte ju upp mig på lite tomater på Delitea med. Sen har jag lite fruktkonserver. Bra att ha hemma. I kylen har jag också lite matiga konserver. Tonfisk, fiskbullar, oliver, köttbullar i gräddsås. Sen ett lager utifallatt. Lite krislager.
Tänker göra lappkojs i morgon då jag har en sån köttburk som snart går ut. ( namnet försvann nu) Tänker att det är lagom till oss om han kommer i morgon, inte fått besked om det än.

C och jag pratade om avfrostning av frysen, hon tycker dom kan göra det på lörd när alla är här. Men det måste ju isf förankras. J är hos sin pappa som är väldigt sjuk. Inte säkert han vill komma innan för att göra det. Är lite beredd på att han kanske inte kommer alls om det skulle bli skarpt läge. Rasmus skulle ev komma med men kan bli utringd. L är här men ska ju åka runt 18 för att hinna till dansen.
Jag lär ju fixa med maten. Det är ju hon och M då. L så länge han kan. Samtidigt behöver det göras.

Suttit och tittat på lådor och korgar. Har ju nu lådor att dra utbi skafferiet men blir ju som en hylla längst ner där jag inte ser va som står där. Lika hyllan högst upp. Tror jag hittat nåt användbart för sakern längst in som jag lätt kan få ut. Sen kan man ju ha det man använder mest framför.


Blir nog dom här på Jysk som säljs i 2-pack. Tänker att jag köper 4, ska då ev ha 1 i städskåpet. Vi får se, men dom här kan jag ju hantera på ett bra sätt. Blir 20 cm utrymme framför med till sånt man använder dagligen, olja t.ex

Tvätten hänger där den hänger än så länge. Fick lite träningsvärk igår. Så lustig dröm att jag simmade i havet från Gotland till fastlandet. Innan jag var riktigt vaken va nog träninsvärken av det. Haha!
Nåja den gick ju över.

Hittade ju en bit leverpastej i frysen igår så skivade en hel burk saltgurka efter frukosten. Köper hel för Delitea har inte skivad. Är ju sånt tungt jag köper där. Den här gången behövde jag köpa både socker, grötris och havregryn med. Ändå glömde jag syltsocker som jag alltid vill ha hemma. Men så skönt att få det där till ytterdörren. Gratis dessutom om man handlar för 600, så det gör jag. Fyller på med kex o knäcke som jag ändå ska ha om det inte blir det annars.
Ska till Lidl på fred så då ska jag kolla in deras brödmixer. Har för mig att man bara tillsätter vatten där. Börjar ledsna på smuligt birkarbonatbröd. Men så mkt godare och billigare än att köpa färdigt även med mix.




Dagens idag blev wallenbergare från frysen med snabbgjord brunsås utan fett. Ja det lilla som är i 0,75 dl oatly då Haha! Gör ju på hälften sån och hälften vatten. Sen kokar jag ner till ca 1 dl. Den ser klumpig ut men det är den inte. Nygjort *krösamos* och saltgurka till.

Kl går fort idag. Tidigare satt jag och väntade på att kl skulle bli 20, då var hon plötsligt 21. Nu va hon nyss 23.30 men det är tydligen 2 timmar sen. Bums i säng.

Av Neta - 17 oktober 2023 20:53

Idag kröp jag ner i sängen efter frukosten. Lederna värker, fingrarna lyder inte, iskallt i lägenheten och 5 gr på baksidan. Somnade inte men låg med täcket över hela kroppen och lyssnade på boken.
Får väl skärpa till mig och leta reda på en tjockare långärmad tröja. Att man ska behöva bylta på sig inomhus. Visserligen 20 gr men jag fryser, sånna kalldrag från fönstren. Kommer att göra det till i mars eller så.

Så sugen på att baka men vet att det inte blir bra. Kan inte ens knåda. Men sugen på hembakt, rågsiktskakor, kardemummabullar, kakor. Men får väl sponsra pågens ist. Klarar inte ens att sätta ihop assistenten.

Tycker det som hände i Bryssel igår är så otäckt men där har vi för att sunt förnuft inte finns hos vissa. Tryckfrihet är en sak, kränkning nåt helt annat, man bränner inte heliga skrifter och en av deras ledare gick ju ut med att dom skulle döda svenskar. Nu har det börjat och det är inte slut med det här. Han som gjorde det är död men dom är många. Han startade det bara. Blir nog hyllad som hjälte. Snart händer det här i landet också

Sen den lille pojken som blev dödad för att han var muslim. Ett barn!

Var slutar det med OM det gör det!

Jag brukar ju inte skriva om sånt här men den här händelsen gick rakt in i hjärtat. Så rädd för att det ska bli krig, handikappad, inga anhöriga nära och inga skyddsrum här. Vad gör man?

Har iaf tvättat idag, hängt lite mörka kläder. Har en ljus 60 med men hänger lite i taget.




Fixade bara inte att laga mat så gjorde nudlar med lite grejer från kyl o frys. Tinade paprika och kantareller. Kokade en halv hackad rödlök med nudlarna. Pimpade buljongen med soja och lite oxfond. Blandade i svamp, paprika och ett tärnat hårdkokt ägg. Blev ju som en soppa. Blir väl kanske hungrig ikväll men finns ju bröd o ost. Saknade mozzarella, måste köpa det.

Den lite tjockare långärmade tröjan hjälpte inte. Lika mkt kalldrag som sätter sig över ryggen. Har en öppen poncho i tunt ylle på ryggen och över axlarna. Blir lite förbannad. Jag är ju *gammal* jobbat och betalt skatt hela livet, ja det gör man ju ännu. Ska slippa frysa tycker jag. Vaknar ibland av att jag fryser. Värken blir ju knappast bättre heller.

Nästan varje dag nu får jag samtal från nr jag inte känner igen. Svarar aldrig, kollar nr på Google och hittills har det varning på alla. Blockerar alltid nr. Lika har jag slutat öppna när det ringer på dörren. Många bedrägerier kommer ju där med. Har en kod med grannarna. Resten får ringa.

Läste också att det här med att kriminella skriver sig på andra adresser ökar så kollade på skatteverket men jag har min adr spärrad sen 2016. Varnade familjen.
Gå in på skatteverket med ditt bank id. Sök på *spärra obehörig adressändring* klicka i rutan med samma text, tryck på spara. Klart! Se till att era äldre anhöriga gör det också för det är främst dom som blir drabbade men man går inte säker som ung för det. Tycker det är märkligt att det ska behövas. Se till att era äldre har bank id, börjar bli nödvändigt.

Nu ska jag fortsätta kolla på kockarnas kamp, gör det med ett öga. Gör lika med Ernst sen och startar om *Husköp i blindo* på trean sen. Fattar inte att folk törs köpa hus så. Men har inte dom som varit med hittills varit *lite egna?*






Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards