Mina ord och tankar

Alla inlägg under oktober 2023

Av Neta - 10 oktober 2023 00:56


Sover så dåligt på nätterna för blir täppt av torkat snor. Får ta bort så fort jag är på toa. Till slut stängde jag av telefonen i morse och somnade om. Sov till halv 12 och vaknade med huvudvärk vilket jag också gjort flera mornar nu. Är väl för jag sover för lätt så jag blir inte utsövd, inte ens idag. A hade varit här och lämnat saker, men jag hade inte hört ett ljud.
Jag är inte sjuk, har ingen feber men blir ju trött och hängig ändå nu. Snorar inget på dan, bara på natten, då hostar jag med, kan det vara av det jag blir snorig? Att jag måste upp minst 2 ggr med blir det ju inte bättre av.

Alla utom en pelargon, en stor som står ute på framsidan, är inne nu. Men jag har ett mindre skott av den stora inne.
Fick ju gå i omgångar och vila emellan. Tog två i taget först men får ju så dålig balans då så fick ta dom en och en på slutet.
Vågade inte vänta längre då det är frostrisk.


Stjärnpelargonen är fortf stor och fin med massor av knopp, den ska så småningom toppas, ni ser väl vilket kraftigt skott, till C men nu står den rensad och vattnad i vardagsrummet. Krukorna va ju fulla av tallbarr också.
En ska få bo i köket på bordet så länge och resten i sovrummet, ska vicka upp persiennerna så det kommer lite ljus iaf.

Upptäckte att det står en stor och en liten kruka med bukettliljor därute på baksidan med och två perenner som ska ner på framsidan. Ska försöka fixa med dom i morgon. Då ska jag också klippa ner begoniorna och ställa in dom. Värmen är på min. i garaget och det räcker nog ett tag iaf. Har numera en termometer därinne så jag kan ha koll. Ska vara 4-5 gr.

I mitt förråd fryser det så är glad åt garaget. Har större krukor i ett förråd som är allmänt som det är lite värme i. Första gången jag har småkrukorna med pelargoner inne här, hade så i Tierp en vinter för där hade jag ju en bit till garaget. Och ett varmt förråd iofs men det är ju inte så bra, va lika varmt som inne där.

Det är väl vad jag gjort idag. Hängt en rosa maskin med. Mest tröjor och blusar.

Gjorde fisk med äggsås.






Tärnar en portionsbit så här när den tinat. Gör såsen helt klar, gör 1,5 dl och sen har jag i fisktärningarna, sätter på locket och låter det stå. Idag fick det stå nästan 10 min å det var för mkt.
Ägget har jag i efter där.


Potatis och morötter gjorde jag som vanligt i micron idag krävde morötterna 12 min så potatisen blev lite trasig men det gör ju inte så mkt. Den är där under såsen. Har ju kvar av råsalladen med. Tog en bit av äppelpajen till kvällsfikat sen.

Så kul med den boken i serien som jag lyssnar på nu. Är på 1300-talet och dom är på nån Kungsgård i Lejsta, där en av mina gamla ledsagare bor, hon som är mamma till en av Cs kompisar. Måste skriva till henne och tipsa om serien. I slutet av boken är dom på Gotland i miljöer som jag väl känner till också. Tror jag är på bok 8 nu.

Har så mysig rutin nu, gör klar frukosten helt, sätter sen på boken och lyssnar medans jag äter i köket. Jag avslutar alltid frukosten med en kopp kaffe i vardrummet så då tar jag med telefon dit så jag kan fortsätta lyssna då.
När kaffet är slut stänger jag av boken, läser tidningen och gör lite grejer jag behöver. Sen em kaffe och då sätter jag på den igen. Sen får den gå.

Nu ikväll har jag då rensat krukor och växter. Gjorde det framför TVn, blev lite bös.


Har också kollat lite på amaryllis till jul, ska man driva från lök ska man ju sätta den nu typ.


Har en kruka som är en rätt stor skål, men vet inte om jag törs chansa på en sån här. Köper nog billiga med knopp isf och kanske inte fullt så många. Men visst är det fint? Ingen jul utan amaryllis och hyacinter i det här huset. Julstjärna däremot har jag inte haft på flera år, gillar inte dom. Jo jag har en sån sidenblomma, en vit. Tror inte den varit uppe här dock.

Nu är kl över midnatt igen. Jaja sover man länge kan man väl vara uppe länge med. Men nu ska jag avveckla dan iaf.

Av Neta - 8 oktober 2023 18:17

Hej alla! 

Christine här, Netas yngsta dotter. Jag tänkte berätta lite om hur min veckas matlagning ser ut då den är lite annorlunda emot vad som räknas som ”normalt”. Jag lagar nämligen hela veckans mat på söndagar och lägger i lådor för att underlätta veckan. 


Jag och min sambo började med det här för cirka ett år sedan. Både han och jag jobbade mycket och jag jobbade ojämna tider så vi åt mer eller mindre aldrig middag samtidigt. Dessutom så har jag en historia av utmattning så jag orkade aldrig laga mat efter jobbet och då blev de att jag antingen inte åt alls eller åt typ popcorn eller mackor (förlåt mamma!). 


Vi började mer strukturerat med det sen vi flyttade och jag började jobba heltid och hade en bits resväg. Vi veckohandlar oftast på lördagar och så lagar jag all mat på söndagar, sambon brukar oftast städa under tiden jag lagar mat så allt som ”måste” göras görs samtidigt så vi får kvällarna i veckan till varandra eller våra intressen. Men framför allt så slipper jag ställa mig och laga mat 17.30 när jag kommer hem från jobbet utan kan bara värma en färdig låda. De e fantastiskt skönt! 


Jag börjar alltid med att kolla va jag har kvar hemma och planerar mat utifrån det, det vi inte har handlar vi samtidigt som vi köper mjölk och bröd och sånt. Vi spenderar i genomsnitt cirka 500 kr per vecka på mat, vissa veckor mer så klart men vi sparar alltså både tid och pengar på det här. 


Jag brukar alltid tänka stort när jag planerar veckas meny. Kan vi äta pasta till fler rätter? Kan jag använda samma ingredienser till olika maträtter? Oftast är svaret ja. Dock är jag begränsad i form av hur stora och många kastruller jag har 😂


Den här veckans meny består utan köttfärsgulash, isterband med dillslungad potatis och stuvad vitkål, baconpasta, kyckling med rotfrukter samt panerad fisk med dillslungad potatis. Recepten kommer finnas längst ner i inlägget. 


Den här veckan har jag alltså samma tillbehör till två rätter och samma ingredienser i två. 


Idag gjorde jag så här: 


  1. Kokade upp potatisen till dillslungade potatisen.  
  2. Hackade lök och stekte köttfärs till soppan samtidigt som potatisen kokade. 
  3. Skar potatis och morötter till soppan. Hade i dom i crock pot och stekte dom där i. 
  4. Blandade ihop allt till soppan i croc poten. Lät den börja slow coocka
  5. Skar potatis, rödbetor, sötpotatis och vitlök som vi skulle ha till kycklingen och hade i den i ugnen. 
  6. Hällde av potatisen 
  7. Hackade dill och smälte smör, när smöret va smält hade jag i dillen och sedan hade i potatisen och rörde runt. 
  8. Skar vitkål till stuvningen och kokade den. 
  9. Gjorde vitkålssallad (dvs strimlade vitkål och kokade upp dressing) 
  10. Hällde av vitkålen och gjorde stuvning och blandare i den avrunna vitkålen. 
  11. Stekte isterband 
  12. Börja steka bacon.  
  13. Satte på pasta vatten 
  14. Börja göra såsen till baconpastan
  15. Tog ut plåten med rotfrukter när de va cirka 5 min kvar och strödde på fetaost och satte in den i ugnen igen. 
  16. Blandade pasta, bacon och sås 
  17. Tog ut rotfrukterna och satte in kycklingen. 
  18. Stekte fisken 
  19. Tog ut kycklingen 
  20. Stängde av soppan
  21. Gjorde i ordning matlådorna 

Många steg blir det men mycket görs ju samtidigt. Idag tog det 2,5 timme och göra allting. Upplevde att det idag tog lite längre tid än vad det brukar göra. Jag gör alltid minst 20 matlådor, då räcker det till lunch och middag till oss två måndag till fredag. Lördag brukar vi äta något mys och söndag, ja då finns det alltid färdig mat ;). 


I veckorna förbereder vi frukosten till dagen efter på kvällen genom att göra over night oats. Min favorit är med kanel, vi har gjort med kakao någon gång men vi brukar hålla oss till kanel och ibland sylt. 

Allt för att underlätta vardagen. 


Har ni några frågor får ni gärna skriva till mig på Instagram där jag har ett konto bara för just det här. Heter Preppa_med_christine där.
Här har ni en bild på all mat jag lagade idag ☺️  

   

Recepten enligt mig: 

Köttfärssgulach:


2   gul lök

800 g potatisar

500 g morötter 

2 röda paprikor

1000 g  nötfärs

4 msk  olja

15 dl  kött- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

1000 g  krossade tomater

4 tsk  kummin

2 msk  rökt paprikapulver

salt och peppar


Skala lök och hacka den, stek tillsammans med köttfärsen. Skär potatis och morötter i sockerbits bitar. Strimla paprikan. 

Stek på potatis och morötterna ett tag och ha sedan i köttfärsblandningen. Ha på tomater, vatten och buljongtärningar och kryddor och låt koka tills potatisen är klar. Smaka då av med mer kryddor och ha i paprikan. Servera med en bit bröd. 


Dillslungad potatis: 

Cirka 1 kg potatis 

1 knippe dill

50 g smör 


Koka potatisen tills den är klar. Häll av den i ett durkslag. 

Hacka dillen. 

Smält smöret och ha i dillen. Ha i potatisen och rör om. Klart. 


Stuvad vitkål; 

Cirka 1/4 vitkåls huvud

50 g Smör 

3 msk mjöl 

3 dl mjölk 

Salt och peppar 


Skär vitkålen i mindre bitar cirka 2 x 2 cm stora bitar och koka denna i saltat vatten tills den är mjuk. 

Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet lite i taget. Häll på mjölken och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Blanda tillsammans med vitkålen och ät tillsammans med stekt isterband och dillslungad potatis. 


Rotfrukter i ugn: 


Potatis 

Rödbetor 

Sötpotatis 

Vitlök 

Örter 

Salt 

Olja 

Fetaost 


Skär den mängden utav potatis, sötpotatis och rödbetor du vill ha. Jag brukar fylla en hel plåt med rotsakerna, det viktigaste är att man även har på hela vitlöksklyftor. Blir otroligt gott! 

Krydda med de örter du känner för. Idag kryddade jag med ramslök, rosmarin och dragon. Ha på rapsolja och blanda runt. In i ugnen på 200 grader tills dom nästan är klara, ta då ut dom och smula över fetaost och ha in igen tills dom blir helt klara. Ät med stekt kyckling och bea. Eller något annat du tycker om. 


Baconpasta: 


450 gram pasta 

4 liter buljong

400 gram bacon

1 liter matlagningsgrädde 

3 dl créme fraiche

2 vitlöksklyftor 

160 g parmesan


Strimla och stek bacon. Koka upp vatten med buljong tärningar till pastan. 

När baconet är klart så ställ de till sidan under tiden du kokar pastan och gör såsen. Blanda alla ingredienser till såsen utom parmesanen och koka upp. Låt koka tills pastan är klar. Ha då i parmesan och en skvätt från pasta vattnet. Häll av resten av vattnet från pastan och blanda pasta, sås och bacon tillsammans. 

(Pastan smakar mycket mer när den kokas i buljong, har man makaroner typ så ha dubbelt så mycket buljong som pasta och gör sedan såsen direkt i pastan när den är klar utan att hålla av den) 


Over night oats 

1 dl havregryn 

2 dl mjölk 

Salt 

Kanel 


Blanda ihop allt i en burk och låt stå över natten i kylskåpet. På morgonen är gröten klar utan att den blir så där tjock som kokt havregrynsgröt är. Och de bästa är att de smakar risgrynsgröt! 


Version av over night Oats 

1 dl havregryn 

2 dl mjölk 

Kakao

Kokos 

Valinjsocker 


Om du vill att frukosten ska smaka chokladboll ;) 


Tack för att du läst! 

Christine 

Av Neta - 8 oktober 2023 14:10


Mejram
Är släkt med oregano och detta går inte att ta miste på om du smakar örterna som är mycket snarlika. I Sverige förknippas oftast mejram med ärtsoppa men kan användas till grytor, pastejer och fiskrätter.

Veckans BRÖD

Kesobröd utan mjöl
Ca 15 bitar

500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp äggen lite fluffiga.
Rör ner keson.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18?20 min.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.
Brödet går bra att frysa in.

Veckans SALLAD

Vitkålsallad

300 g finstrimlad vitkål
1 liten morot, grovriven
½ dl gräddfil
1 dl majonnäs
Örtsalt

Blanda i en skål och smaka av.

Veckans VEGO

Vegetarisk gryta med kokosmjölk och linser
4 pers

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
3 potatisar
2 msk rapsolja
1 msk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk malen koriander
6 dl grönsaksbuljong
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
300 g blomkålsbuketter
300 g broccolibuketter
380 g förkokta linser

Servering:
ca 150 g mango
hackad persilja
ev råris

Skala och skiva lök, vitlök, morot och potatis.
Hetta upp lite rapsolja i en kastrull och fräs grönsakerna lätt i oljan.
Krydda med gurkmeja, garam masala och koriander.
Häll på buljong och kokosmjölk och låt koka i ca 14?15 minuter tills morot och potatis blivit mjuka.
Smaka av grytan med salt och peppar.
Skär blomkålen och broccolin i mindre buketter.
Lägg i dem i grytan och låt koka i ca 3?5 minuter.
Skölj av linserna och lägg ner i grytan och låt allt bli varmt.
Servering:
Tärna mangon, hacka persiljan och strö över grytan.
Servera om så önskas med nykokt råris.


MÅND

Pasta med köttfärssås och vitkålsallad.

Koka pastan enl anvisning

Köttfärssås

500 g färs, valfri
1 stor hackad gul lök
1 paprika, tärnad
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
½ msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 -2 krm peppar
ev maizenaredning

Fräs lök och köttfärs
Tillsätt paprika efter en stund
Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond
Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.
Riv ev över lite parmesan vid servering

TISD

Kokt fläskkorv

500 g fläskkorv i naturskinn
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten

Skala löken och skär den i klyftor.
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor, lök och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.

Rotmos

500 g kålrot
4 morötter
4 medelstora potatisar
5 dl kokspad eller buljong (tärning + vatten)
Ev salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 1/2 msk smör
salt
svartpeppar

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp spad eller buljong, + ev salt och pepparkorn.
Lägg i kål- och morotsbitarna.
Låt koka ca 20 minuter.
Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet men spara lite och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick.
Smaka av.

ONSD

Laxpudding

250?300 g skivad, färskrökt eller gravad lax
10 medelstora potatisar
ca 1 dl dill, finskuren
100 g finskuren purjo
4 ägg
2 1/2 dl valfri grädde
1 1/2 dl mjölk
salt, peppar

Varva råskalad, skivad potatis i en ugnsform med breda strimlor av laxen, dill, purjo, lite salt och peppar. Potatis i botten och överst.
Vispa ihop äggen med grädde och mjölk, lite salt och peppar och häll över, klicka eventuellt lite smör ovanpå.
Grädda på galler längst ner i ugnen i 175?200 grader, ca 50 minuter.
Servera med skirat smör eller citronklyftor.

TORSD

Ärtsoppa
Ca 5 l, gör och frys in resten

1 kg torkade gula ärtor
Vatten så det täcker

3 l vatten
4 gula lökar
6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare
ev 1 bit ingefära
3 tsk mejram eller timjan, eller blanda
2 tsk salt
ev lite smulad buljong

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta
Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.
Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min
Ta bort alla lösa skal som flutit upp
Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan
Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong
Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

Kesoplättar
8 plättar
500 g keso
2 msk fiberhusk
4 ägg
ca 50 g smör att steka i
2 dl vispgrädde
ca 200 g hallon
Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke.
Rör ihop till en jämn smet med en sked.
Låt stå ca 5 min och svälla.
Hetta upp en stekpanna med rejält med smör.
När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.
Sänk värmen på plattan till medel.
Rör om i smeten
Häll som 4 plättar i taget i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.

FRED

Råraka

6 råa potatisar (medelstora, skalade)
Till stekning:
Smörolja
Salt
Sv.peppar

Servera med:
80 g ishavsrom
1 rödlök (skalad)
2 dl crème fraiche
½ kg räkor
Dill till garnering

Riv potatisarna
Sätt två stora stekpannor på spisen, lägg i smörolja.
Krama ur potatisen och stek 4 plättar av den rivna potatisen.
Låt det steka så att det blir riktigt krispigt. Salta och peppra.
Vänd plättarna och stek vidare.
Skala räkorna
Finhacka rödlöken.
Häll upp crème fraiche i en skål. Vispa med elvisp så att den styvnar. Den kommer att bli lös precis när du börjar vispa sen blir den hård igen.
Lägg upp rårakorna på 4 tallrikar, lägg en kula crème fraiche på och en klick rom.
Fördela räkorna runt om
Avsluta med att strö över löken och garnera med dill.

LÖRD

Rislåda m kyckling

Smör till formen
4 port kokt ris
2 tillagade kycklingar, rensade (el rester)
1-2 tsk curry
1 brk tomatsoppa
3 dl vispgrädde
riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Smörj en ugnsform
Fördela riset i formen och lägg bitar av kycklingen ovanpå
Pudra över curryn
Rör ihop tomatsoppa och grädde, häll det över alltihop
Strö över riven ost
Gratinera i ugnen tills den får fin färg ca 20 min.

SÖND

Fiskgratäng

600 g vit fiskfilé. tinad
Läggs i en smord form, salta och peppra fisken

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

Tillsätt en äggula i moset och spritsa det runt kanten på formen

Gratängsås till fisk

2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummer eller skaldjursfond
3 msk finhackad dill
Salt & vitpeppar
1 citron, rivet skal av och droppar av saften

Häll ihop vin, mjölk och fond i en kanna, rör om
Smält smöret i en kastrull
Ta den från värmen och vispa ner smöret till en klumpfri smet
Sätt tillbaka kastrullen på värmen, rör om i kannan och vispa i vätskan
Koka upp
Låt såsen puttra under omrörning tills den tjocknar
Tillsätt dill, salt o peppar och citronskal
Smaka ev av med några droppar citron.

Häll såsen över fisken och gratinera i ca 25-30 min eller till fisken känns klar
Servera med gröna ärtor.

Snickerscheesecake

150 g smör
3½ dl havregryn

Fyllning:
400 g bakchoklad 50/50 ljus och mörk
400 g färskost

Snickerstäcke:
2 dl salta jordnötter
1 dl vispgrädde, 40 %
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
50 g smör

Smält smöret och blanda med havregrynen.
Tryck ut i en avlång form, ca 15×20 cm, och ställ i kylen.
Fyllning:
Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad tillsammans med färsk- osten.
Rör ihop det så att det blir slätt.
Häll över bottnen och låt åter stå i kylen tills fyllningen satt sig och stelnat, 30?40 minuter. Snickerstäcke:
Grovhacka jordnötterna och lägg allt till snickerstäcket i en kastrull och sjud ihop till gyllene färg, ca 15 minuter.
Häll såsen över cheesecaken.
Servera.


Av Neta - 8 oktober 2023 00:06

Mr X kom på fm. Då hade han jagat bregott utan resultat i stan också.


Han hade med sig den här, så nu har jag en fin hösttavla från slottsbacken. Gjord från ett foto.

Vi har höströjt lite ute. Tagit bort möblerna på framsidan. Tagit in dynor och parasollet. Han har flyttat de tunga krukorna. Satt upp en ljusslinga i min båge på baksidan. Så mysigt att det inte bara är en svart vägg där nu. Pelargonerna och sånt som kan stå kvar ute är kvar. Pellisarna ska in men han flyttade en del stora krukor till framsidan.
Det ska klippas ner.



Vi har bytt batterier i alla givare till termometrar, laddat dörrkameran. Ställt undan fläkten. Slingan sitter i skymningsrelät, skönt att man slipper komma ihåg att tända och släcka.

Vi har slängt sopor på väg till affären.


Fick nya reflexer idag, lite dalamönster och en liten ängel på. Anton Bergs adventskalender kom med,en med mörk choklad och marsipan.



Va tvungen att testa en sån här, helt ok faktiskt.


Jag fräste köttfärs o lök och la mellan 2 lager rotfruktsgratäng från Peka. Massa ost på. Gjorde min råsallad med äpple jag skrev om igår. Dög gott åt oss. Jag har mat i morgon med. Tog lite paj till fikat på maten också.

L åkte till Fyris på dans. Hade en tanke på att följa med o åka hem i pausen men orkade inte. Har lite ont i ett ben med.


Gjorde lite eget bregott, vi gjorde det jämt förut. 900 g för ca 45kr. Tog 4-5 min.

Man måste ha jättemjukt smör, mitt låg framme ca 6 timmar innan. Du behöver 500 g smör och 4 dl olja. Vill du ha ett extra gott tar du kallpressad rapsolja, idag tog jag bara solrosolja. Ca 1 tsk flingsalt hade jag i. Man får ha lite mindre om man tar vanligt salt.
Börjar med smöret och 1 dl av oljan, tillsätt mer olja under vispning med elvisp på låg hastighet. Det blir typ flytande. Stelnar till normal konsistens i kylen. Mjuknar fort när man tar fram det sen.
Nu när det är så dyrt med bordssmör tjänar man ju verkligen på att göra själv. Mitt smör kostade 36.90 Solrosoljan hade kostat 14 för en liter, men jag tog ju bara 4 dl.

Köpte billig ost 79/kg och köttfärs för 59 kr för 800 g. 4 pizzor av dom ovala jag visat förr, dom kostar bara 15 den här veckan. Har inte delat köttfärsen än, hade tagit fram till vår mat redan.

Köpte även några polarkakor. Blev så sugen nu ikväll så gjorde en varm macka i airfryern. Brer smör och rikligt med senap på brödet sen på med en massa ost. Blir så gott. Körde ca 10 min på 180.


Ser kanske inte så mkt ut för världen Haha! Men så gott! Lagom till kvällsfika.

Så jag är nöjd med dagen, att jag fick hjälp och att haft Xet här. Blir ju inte jätteofta nu. Vi var ganska snart klara med det vi gjorde så vi hann umgås några timmar med.

Av Neta - 7 oktober 2023 00:05

Fick ju Ingrid Marie av syrran. Stora och fina.


Plockade in idag och upptäckte då att det nog inte varit så bra att ha dom på uteplatsen nu när det varit en varmare period. Några hade blivit dåliga. Då kan jag ju inte heller försöka spara till jul som jag tänkt. Man ska tydligen linda in och lägga svalt rätt snabbt efter plockning. Skulle plockat nu ist.

Så just nu står en knäckig äppelpaj i ugnen och tidigare på dan gjorde jag äppelris. Gjorde det mkt när sonen va liten för det kunde ju han som mjölkallergiker äta också.

Man kokar 1.5 dl grötris i 1 lit vatten med 2 krm salt och ett par kanelstänger. Koka upp och koka 12 min, rör nån gång.
Skala och tärna 4 äpplen under tiden. Rör ner dom och koka 12 min till. Rör om. Låt det sen stå och svälla en stund tills det är lagom varmt.
Smaka ev av med socker men beroende på äpplen är det inte alltid det behövs. Ät det sen som det är med kanel på och för dom som kan o vill en skvätt mjölk. Men mjölken är inte nödvändig. Jag tycker det är godast som det är.

Enklare blir det inte. Har en skål i kylen nu. Ljummar upp den några sek i micron när jag äter ur den sen.


Vad ska man göra mer då?

Det här kanske

Äppeldricka

Till varje kg äpplen
1 l vatten
5 gr citronsyra
1 gr bensonat

till varje l silad saft 2-3 hg socker eller 2 dl fruktos.

Koka upp vattnet och låt det svalna
Tvätta och mal äpplena, (jag kör sönder dom i matberedaren)
Lägg snabbt äppelmassan i en hink, tillsätt citronsyran och slå över vattnet, rör om.
Låt stå 2 dygn, täck med ren handduk
Sila saften och rör i socker och bensonat.
Kan frysas.
Späd 1 + 5.

Gör man i nåt i plast med tätt lock kan den stå ute dom där 2 dygnen. Man måste bara ruska om den lite varje dag. Fryser man den kan man skippa bensonat. Citronsyran bör dock vara med.

Nåt som är gott med är ju sallad på kål med äpple i. Till jul gör jag den på rödkål annars vitkål, ca 1 lit finstrimlad kål, 1 eller 2 hackade rödlökar och 2-3 grovt rivna syrliga oskalade röda äpplen. Ingrid Marie blir bäst.
Sen en dressing på 2 msk kallpr rapsolja,1 msk äppelcidervinäger och 1/2 dl gräddfil, salt och sv.peppar
Den är så löjligt god att man kan äta bara den till potatisen. Haha! Just att äpplena är rivna gör den så saftig.

Måste nog göra en sån i morgon.

Men nu är det nog sovdags tror jag.

Av Neta - 6 oktober 2023 00:22

Kommer ni att göra det? Jag vet inte men många inkl mig har ju vänner där från hela landet. Som man inte har någon annan kontakt med.
Funderar däremot på om jag ska försöka ta bort bilder och lagra dom på annat sätt, vet bara inte hur. Använder ju inte min dator längre men det får man väl kanske göra med nån nyare och sen skaffa ett antivirus till den igen. Går mkt pengar men iaf. Extern hårddisk är det nånting att ha då?

Jag och en gammal kollega har suttit och diskuterat (jag) med ett troll på twitter, ja eller X då. Någon som fick för sig att jag inte kunde nåt om anknytning. Vi har skrattat mkt. Till slut fick blockfingret avsluta. En ung person, vet inte kön men tror manlig med erfarenhet av ett barn och inte mkt till livserfarenhet. Kom ju från en familj med förskollärare gubevars.
Kallade min erfarenhet sen 50 år för gammal skit. Det hade vi nog roligast åt. Jaja hen växer väl upp och får livserfarenhet och en smula ödmjukhet den också. Fattar att allt som står i böcker har en grund men att barn också är individer och att alla inte är stöpta i en form.

Fortf lite krasslig men tycker det är lite bättre. Ingen direkt mer värme i lägenheten. Va det än var dom skulle laga så gick drt nog inte så bra. Luften känns dock inte fullt så fuktig och med god vilja kan man nog säga att att elementen är nästan ljumma. Det är risk för frost i natt men drt är nog ingen fara för blommorna. Får väl försöka få in det jag klarar iaf. Viktigast med det textila.
Mr X kommer hit på lö så lite hjälp kan jag nog få, han får handla lite i den butiken han passerar. Med + att han får köpa en ny piassava som ska förvaras i garaget. Spar 160kr åt mig. Får väl ge han nån extra god mat ist.
Han ska på dans på Fyris sen och åker hem på natten eller om han sover hos C. Är väl smartast egentligen nu när det börjar bli mörkt och halt. Han åker ju förbi där. Hit blir det ju 4 mil fram o tbx.


Burkmat idag med 2 hårda ostmackor. Sen skulle jag göra pannkakor. Delade upp smeten och gjorde en i form i airfryern och gräddade en tjock på spisen, spisen vann. Blev godare och gick snabbast. Gjorde typ 1 portion och det hade nog blivit 4 små pankisar på spisen. I lilla pannan men har ju en plättpanna med 4 laggar i. Tror det är samma strl.


Kul att prova iaf, va flera år sen jag gjorde pannkaka och då alltid i ugnen. Stå och steka till 4-5 st + en matlåda vägrade jag. Men lite gott efter ärtsoppan lite senare till kaffet m hallonsylt. Den i formen blev tjockare och trots 20 min i Af blev den inte klar. Fick steka på den.

Tvättat lite och ska strax hänga. Lyssnar fortf på släktsagan inne på bok 7 nu. Nu börjar en del tanter få lite men tunt med skinn på näsan.

Å nu har kl gått över till fred. Att det ska va så svårt att komma i säng. Men ska fixa först och sen så.

Av Neta - 5 oktober 2023 14:32

Bilden är från recept.se på Skomakarlåda.


Det är säkert både rätt och gott.

Men

Min mormor gjorde något hon kallade Skomakarlåda, mormor va född 1905.

Hon förvällde bitar av purjo (från egen trädgård) lika långa som hennes tumme. Tog upp dom med hålslev och lät dom rinna av på en handduk.
Minns inte att dom nånsin hade hushållspapper.

Hon lindade varje bit med tunt skivat rökt fläsk, typ bacon men det fanns väl inte då.
Ställde bitarna tätt i en smord form. Hände att det hamnade lite prinskorvar mellan också men bara ibland. Kan tänka mig om det var rester.

Hon gjorde en vit sås, minns inte om den var kryddad nåt speciellt, annars salt och vitpeppar bara. Hällde den över. Strödde på skorpsmulor som var just det, noga tillvarataget från skorpburken.
In i ugnen, hur länge har jag så klart ingen aning om. Men ytan var fint gyllene och frasig.

Åts med kokt potatis så klart från egen åker hos hennes föräldrar i Månkarbo. Det försörjde 6 familjer med potatis. Alltså alla deras barn som hjälpte till med allt i den åkern där det också växte andra roter, och ärtåkern.
Minns detta vagt bara och har inte kommit på var i Månkarbo huset ligger eller låg. Vi fick tälta därute.

Har gjort det här nån gång själv, gott är det. Ett av barndomens matminnen. Något saknas i smaken dock. Undrar om det kan ha varit kardemumma från smulorna?

Av Neta - 4 oktober 2023 19:10

Bilderna kom inte med igår. Blir så irriterad då det händer. Oftar och oftare tycker jag.

Gick jag ut i solen? Näe är ju inte 100. Dessutom blåste det, hatar blåst. Tar på mina leder.

Maten blev enkel idag. Hittade schnitzlar i frysen så stekte en och kokade morötter med potatisen. Dressing från Felix.



Föredrar ni mjölig eller fast potatis? Jag gillar mjölig som ni ser. Använder fast till Jansson och gratänger bara.

Somnade från boken idag med. Rätt som det var va huvudpersonen vuxen. Haha!

Borde väl tagit in dynor o sånt idag men orkade inte. Sitter en batteridosa på parasollet som gör att jag inte kan fälla det. Kommer inte åt att klippa. Men bra om det är torrt när man bär ut det. Skulle vilja ha en lastpall till krattor och spadar och sånt. Att man sätter i dom upp o ner. Ville ju först ha den ute på garageväggen men ångrat mig efter allt som försvunnit. Får bli inne i det. Måste köpa en ny piassava med till snön. Skottar gör ju gårdskarlarna men jag vill kunna sopa när det är lite, blir så halt annars. Den får jag väl ha lättillgänglig men bakom lås. Vill ha en med naturborst. Inte så mkt dyrare alls. Men så mkt skönare att borsta med. Den studsar inte.


69 mot 34, är ju dubbelt men ändå billigt. Finns i 60, 40 och 30 cm. Själva skaftet är ju billigt, sen ska jag ha en sån här.


Så less på skaft som lossnar. 29.90 kan den vara värd. Skaft 150 cm 29.90

Borde kanske köpa snart innan folk kommer på att det är snö snart. Måste ju åka bil då bara eller om nån kan köpa åt mig.

Nu ska jag vattna blommorna.



Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards