Mina ord och tankar

Alla inlägg under september 2022

Av Neta - 14 september 2022 18:03

Så gott och enkelt att göra. När min son va liten kunde han inte äta mjölkprodukter. Då ville han ofta ha äppelris. På vintern gjorde jag på äpplskivor jag torkat och la i blöt dom 15 min i kokattnet innan jag brassade på plattan.


Äppelris

1 lit vatten
1,5 dl grötris
2 krm salt
2 bitar kanelstång

Detta kokas i 10-15 min innan

3-4 skalade och urtagna äpplen tillsätts i cm-bitar med 1/2 dl socker

Koka ca 15 min till och nu får man röra om ordentligt då och då.
Smaka av med ev mer socker.


Servera med kanel och ev mjölk.

Lika gott varmt som kallt.


Jag förvara den i plastburk med lock i kylen. Micrar om jag vill äta den varm sen. 

Av Neta - 14 september 2022 01:35

Färspannan blev 3 rejäla portioner. Det glömde jag skriva. En hamnade i frysen.

Jag har översvämning i regnmätaren men tänker inte gå ut och tömma. Har regnat massor idag! C kom på dan men vi kunde ju inte göra nånting ute. Hon tog in parasollet iaf som nu står på tork innan det ska ut i förrådet. L hade hintat om att komma med, men där blev det återbud. Och idag var han på väg till sin bror som tydligen är sjuk. Varit ett tag nu. Kommer nästa tisdag ist.

Lite hjälp fick jag iaf och en halv kasse äpplen och en burk jordgubbs och mangosylt. Sena äpplen med jättebra syra. Hårda dock som sena sorter kan vara. Känns nästan lyxigt att göra äppeldricka på dom men ska bara göra 2 liter.
Såg nåt så smart som jag inte ska göra nu men som jag ska komma ihåg. Man skalar och kärnar ur äpplena. Men lägger detta i en specialpåse som man normalt lägger tvätt i, bygelBHar och sånt. Köper en att ha bara till det här. Den rensade och söndermixade fruktmassan lägger man i bunken som vanligt. Påsen med. Efter det har legat och dragit i de dygn dom ska så tar man upp och slänger det innehållet i påsen. Silar fruktmassan och av den gör man äppelmos sen. Visst 17 är det smart? Mycket smak och färg sitter ju i skalen om man har vackert röda äpplen. Påsen tvättar man och förvarar med silduken.

C åkte upp och hämtade paket och handlade lite åt mig. Hade ju slut på mjölk och dom hade potatis billigt, 6kr för 900 g. Dom var stora så går nog bara åt nån per portion sen. Ska göra potatissoppa nån dag också. Med knaperstekt bacon i.

Hon fick med sig lite sommargurka, tunnbröd och kardemumma när hon åkte. Ärvde en gul blus med. Det är så vi gör. Förr va det Elle och jag, nu C och jag.



Här är gårdagens päronskörd. Ska göra en päronkaka på smördeg när dom mognat till lite. Man river mandelmassa över degen efter att man pickat och penslat med ägg. Skivar päron och lägger på, penslar med smält smör och strör på socker, lite mer riven mandelmassa och rejält med kardemumma. 175-200 gr till den får lite fin färg och ser färdig ut. Åt en sån på Arderbo på Gotland i fjol. Den va så himla god. Äts med vaniljvisp.
Borde man förresten inte kunna göra en sån med konserverade päron på med? Va tror ni om det?






Avslutar med en lånad bild på *min* sjö! Nu ska jag sova!

Av Neta - 13 september 2022 17:46

Testar ett nytt upplägg. Byter ut veckomatsedeln och lägger ist ut fler recept under veckorna.

Färspanna

1-2 msk smörolja
1/2-1 tsk curry
2 hackade lökar
1 vitlöksklyfta
300 g valfri färs
2 dl ris
4 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl ärtor, majs o paprika (fryst)
Sv.peppar och lite salt
2 tomater




Fräs runt smörolja och curry
Tillsätt lök och låt det fräsa nån minut
Tillsätt ris och färs, fräs färsen smulig med resten
Tillsätt, vitlök, vatten och buljongtärning
Koka sakta under lock ca 15 min
Tillsätt ärtor, majs och paprika, låt det gå till vätskan kokat in och riset är klart
Smaka av
Tärna 2 tomater, rör i och servera.

Av Neta - 13 september 2022 01:25

Idag åkte Annika och jag till stan. Vibestämde att vi åker till Forumgallerian och köper sushi, sen går vi till Stadsparken och äter den.
Bara det att när vi kom in till stan var ju halva Dragarbrunn uppgrävt så vi fick gå av utanför gamla Handelsbanken. Gå upp och över torget som också vsr uppgrävt för att komma dit vi skulle.

Där jobbade idag en kille som vi inte blev kloka på. Långsam och som knappt förstod svenska. Länge fick vi vänta.


Ja jag är nog lite irriterad! Haha!

Men till slut fick vi vår sushi


Hittade en bänk i solen och åt vår misosoppa och vår sushi som inte var den bästa vi ätit. Synd för när vi köpte där förra gången var vi jättenöjda. Nukollar vi nog om den tjejen jobbar innan vi köper där nästa gång.

C messade med mig och visade sig vara i stan. Vi skulle till Botan också och beslöt oss för att åka dit först och hon skulle ansluta.
Så vi åkte upp för backen mellan sjukhuset och slottet och mötte upp henne på parkeringen. Kollade lite på alla exotiska växter


Den här bland annat Haha! Innan vi gick över till trädgården och kollade på all prakt som både ätbart och ickevätbart bjöd på.


Vi tog en fika i solen och sen åkte C hem och Annika och jag gick tillbaka över backen till stadsparken.
Då sprang vi på det här.


Någon hade haft kul!

Nere i parken åkte vi till fruktträden med avsikt att plocka päron. Det visade sig vara rätt svårt då alla man kunde nå var plockade. A började skaka på grenarna och nån ramlade väl ner.
En bit bort satt en farbror på sin rollator, han höll i en äppelplockare. Kom till oss och lånade ut den. Så då fick vi ju fler, kanske lite fler än vi tänkt Haha!
Han berättade att han bodde i nya husen på andra sidan ån, hade varit till Jula och köpt äppelplockaren men att den haft så långt skaft att den inte gått in i hissen. Så han fick såga av skaftet. Den räckte ändå. Ett fint möte med en trevlig person.

Vi gick en sväng och njöt av prakten.


Sen åkte vi hem. Satte på efter fem men drt handlar ju bara om valet nu så stängde snart av igen. Tittade sen på Truckers och Kustjägarna. Åt rester, löste korsord och lyssnade på en bok.

Nu ligger jag i sängen och ska försöka sova. Blev inte så mkt sömn natten som var för satt ju uppe länge o såg valvakan sen kunde jag inte sova. Somnade efter 6 och gick upp 9.

Av Neta - 11 september 2022 22:45

Just nu är det väldigt jämnt. 50/48,2 till förmån för det Röd-Gröna. Fördelen där är ju 2 starka tjejer med ordentligt med skinn på mäsan. Gillar dom båda och är nyfiken på vad dom kan åstadkomma framåt.

SD har ökat lavinartat och med rätta. Folk börjar bli ordentligt ledsna på nåde skjutningar och rättssystem och där skriker ju dom högst. Men andra partier tänker ju jobba mot det också. Och det finns ju annat det partiet står för som kanske inte är så genomtänkt. Dom behöver väl också rensa lite bland medlemmar.

Övriga är inte min *cup of cake* alls. En gapig tjej och fjantig karl som är så falsk och ljuger så han tror sig själv. Nu senast när han påstår att han jobbat i socialtjänsten. Fattar han inte att sånt kan kollas?

L har jag inget grepp om alls. Gillade både Fp och Kd förr, framför allt den familjepolitik som Kd hade på Alfs tid. Men den försvann nånstans.

Tror att det blå vinner till slut. Å då blir fjanten och lögnhalsen stadsminister. Tror ni han håller hela mandatperioden? Jag är tveksam.

Nu har det svängt till de blås fördel. Spännande!

Annars har dagen varit lugn. Åt sopprester och äppelpaj.




Langos fick bli mitt valfläsk. 


Nu slutar jag med en vers jag fick idag apropå mitt inlägg igår.



Så länge min kanna rann
Kände mig kvinna och man
Men när min kanna slutat att rinna
Kände mig varken man eller kvinna.

Nu ska jag kolla på valvakorna.

Av Neta - 11 september 2022 02:15

När dom man tror man är kompis med skriver att dom varit på kulturnatten men inte kunnat fråga om vi ska ses nåt där fast man gillar att gå på samma saker.

Åkte så klart inte in på vinst och förlust, har hintat om att det slulle vara kul att åka. Men inte ett ljud om det. Börjar bli lite för många ggr nu och vissa har jag strukit från telefonboken. Det får liksom vara nog nu.

L och jag har alltid varit gästfria, fixat fester, fixat dansknyt, dragit igång födelsedagsfiranden. Väldigt få bjöd igen, men kom gärna nästa gång. Men nu när jag inte gör det längre då duger man inte ens att umgås med. Ingen har hört av sig på hela sommaren. Nån kom i början av den och då vet jag att jag sa till C, nu gjorde dom så här och nu kommer dom inte i sommar och dit har jag inte fått komma på flera år. Det stämde, blev så i år också.

Många försvann ju när jag inte kunde röra mig som förr. Det blir jobbigt med en rullstol eller en permobil. Men jag är faktiskt självgående.
Dags att sätta ner foten ordentligt. Blir inte många kvar men får väl bli så då. Så jävla less på folk!

Sen dom här som hörde av sig när Elle dog. Som sa att dom skulle komma, inte 17 gjorde nån det. Nån skulle komma i augusti. Inte 17 blev det så heller. Flera av dom vi umgåtts mest med kom inte ens på begravningen.

Men nog om det! Har inte ens varit ut på baksidan idag. Inte bytt det där jäkla batteriet heller.










Gjorde soppa på hälften av broccoli och kasslerresterna. La till en potatis och ett par morötter, lök så klart. Hällde i lite buljong, oatlygrädde och timjan. Gjorde inte alls ont och har en portion kvar plus hälften av resterna i frysen. Så 200 g kassler och en broccoli plus det jag la till idag blev 4 mål. Ibland funkar det så. Är ju en soppälskare.

Åt lite tacochips nu ikväll framför en Åsanissefilm på TV4 guld, hade på lite fraiche och tångcaviar jag köpte för det är ju halva priset mot annan rom. Ingen höjdare kan jag säga! Lägger nog till på ishavsrom iaf. Den är ju billigast annars.


Skulle behöva åka till Maxi i morgon. Dom har bra priser på lite jag vill ha. Få se om det funkar. Lite bökigt att handla själv där.

Men nu är det redan i morgon igen! Att klockan går så himla fort så här dags då! Haha! Mot fjäderholmarna!

Av Neta - 10 september 2022 00:12

Över en vecka har gått nu med snorighet, men verkar som det lättar nu. Börjar bli trött på min lägenhet och på den hjälp jag bett om sen vi var på Ikea i juni som jag inte får.

Frågat C om bågen och fick ja men hon har varit här en snabbis en em på 5-6 veckor och då deklarerade hon att hon inte ville hjälpa mig med nåt.
J fick jag en tumme upp av förra veckan när jag frågade honom för 3e gången men inte fan kommer han.

L har tydligen inte ens råd att åka på dans och då åker han ju inte på gubbdagiset på tisd heller. Det är väl enda chansen att han skulle göra det. Han sov ju här till flygdagen men kom sent och åkte tidigt.

C o jag har ju kontakt på messenger typ varje dag och det tycker hon tydligen räcker eftersom hon inte kommer hit. Jag har varit där 3 ggr sen 1 juli.

Nu ska ju allt bäras in i garage och förråd snart och jag vill byta gardiner men hur det ska gå till vet jag inte. Ska ner med lite lökar med ist för dom som försvann när det grävdes för elen.

Har inte varit till graven på nästan 2 veckor, jag ville ju inte ha nån grav men C skulle absolut ha det och skulle ansvara för den. Hon har inte varit där en enda gång i sommar. Stenen kommer när som helst och då måste hon väl dit iaf. Jag har min minnesplats här som jag ville och nu får dom andra fixa med allt. Jag skiter i det. Förmodligen krångligt där nu med när dom bygger om.

Kulturnatt i stan i morgon, nåt vi alltid brukat åka på men inte längre tydligen. Åker ju inte in själv. E-type i stadsparken hade ju vart kul men samma sak där, jag åker inte själv. Jag åker inte in på nånting själv för hur kul är det? Å eftersom ungar och kompisar skiter i mig så blir det ingenting. Tur att jag kan göra saker med Annika 2 ggr i månaden.


Gjorde nån pasta idag, kokade gammeldags idealmakaroner. Durumpasta i all ärlighet men inte slår dom det. Stekte bacon och fräste spenat som jag rörde hop med pasta och lite riven ost sen vispade jag upp 2 ägg med en skvätt oatley och rörde i. Lät det koka ihop lite med kryddor och sen hällde jag upp det och la på en tomat i bitar. Blev bra och räcker en gång till.

Gjorde även en knäckig äppelpaj och vispade upp en vaniljvisp till fredagsmys. Den räcker väl några dar. Har bara tre äpplen kvar nu. Blev nästan sugen på att göra en fl äppeldricka med, få se om jag kan få av C. Innan det är för sent. Sa att jag ville komma ut och plocka men verkar inte som det blir så heller.


Här är smycket C har gjort för att sälja till förmån för den minnesfond vi startat i Elles namn med parasporten. 200kr kostar det och alla pengar ska gå till fonden. Sen ska det delas ut pengar ur den till duktiga parasportare.
Elle älskade ju som oss andra i familjen ballonger och vi har det så fort det är nån födelsedag, midsommar, nationaldag, nyår och allt va det är. Inte jul och påsk dock!
Men därför känns det här halsbandet så rätt. Så här skrev C när hon la ut det.


Beställs via pm till Christine på messenger eller Facebook. Eller till @stineine på twitter.

Nu ska jag hänga lite tvätt och röja lite i köket. Sen är det nog sängdags!

Av Neta - 9 september 2022 02:23

Dagen började med huvudvärk troligen pga vätskebrist. Så idag har jag druckit som 17 vilket resulterar i att jag vaknar så där varannan timme och måste kissa. Pest eller kolera?
Märker dock att jag blir mer kissnödig om jag ligger på vä sida så försöker nu sova på hö. Vaknar dock oftast på vä iaf så nu ska jag testa att lägga en rullad handduk under bäddmadrassen så jag rullar tbx. Haha!
Få se om det funkar.

Sen den stora nyheten från Storbrittanien om att drottningen är död och Charles nu är kung. Har lite svårt att se honom i den rollen. Men man vänjer sig väl. Men fatta att hon varit drottning sen jag föddes. Men vår kung har ju suttit länge också! Men ligger väl lite i lä jämfört med henne ändå!

Hade på partiledardebatten ikväll, varför vet jag inte för jag har ju röstat. Stängde av ljudet efter ett tag. Lite svårt för han liberalen och för Stenevi. Röstar inte på C men gillar Annie Lööf. Hon är saklig och står för sina åsikter, vänder inte kappan efter vinden. Magda är bra med, lite nyfiken på vad hon kan åstadkomma om dom får sitta kvar.

Jag gjorde som jag brukar, läste på partiernas hemsidor innan jag röstade. Gjorde nån valkompass men kände inte igen mig riktigt ändå. Lyssnar inte på allt dom lovar nu, händer det så blir det väl bra då men litar mer på deras partiprogram.
Öppnar inte dörren när det ringer på nu heller. Så slipper man dörrknackarna.


Idag var min gurka äntligen klar. Njöt både till frukost och kvällsmacka. Hade dock glömt att ta fram leverpastej, men gjorde det nu ikväll.


Blev kassler och broccoli nu ikväll. Gjorde sås på 1 dl. Hade inte mer mjölk. Haha! Orkade inte åka till affären heller.
I morgon kanske resten av kassler och broccoli hamnar i en paj om jag orkar handla. Annars fryser jag det väl.
Har lite planer på att göra sushi i helgen med.

Kom just på att jag glömt byta batterier i den delen av termometern som sitter ute på baksidan för 3e dan eller nåt sånt. Leif bytte i innedelen när han va här och i nån klocka också. Han skulle behöva komma hit igen haha! Men inte bara för det vi måste va båda för att få ut Es skattepengar med. Sen är han så att ser han nåt som behöver fixas av sånna småsaker då gör han bara det och det är så himla skönt.

Siffrorna på termometern i köket har krympt också, ska köpa en sladdlös dit med, med större siffror. Finns en med rund innedel som har magnet och man kan ha den på kylen. Smart ju! Nära kylen är man ju ofta, minst 3 ggr/dag. Inte så blodigt dyr heller.

Men nu kanske man skulle rulla den där handuken då och släcka lampan.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards