Mina ord och tankar

Alla inlägg under september 2022

Av Neta - 7 september 2022 21:59




Äppelmos


1 kg äpplen
½-1 dl vatten
4 dl socker
Drygt 1 krm vardera av bensonat och askorbinsyra

Koka äpplena med vtn på svag värme tills dom mjuknar, mosa till dom lite
Tillsätt socker, koka upp
Ta ur en kopp mos och rör i bensonat och askorbinsyra, tillsätt det
Häll upp på varma burkar.

Äppeldricka

Till varje kg äpplen
1 l vatten
5 gr citronsyra
1 gr bensonat

till varje l silad saft 2-3 hg socker eller 2 dl fruktos.

Koka upp vattnet och låt det svalna
Tvätta och mal äpplena, (jag kör sönder dom i matberedaren) alt kör i svarven, skär ner och lägger allt i hinken, skal o skrutt med.
Lägg snabbt äppelmassan i en hink, tillsätt citronsyran och slå över vattnet, rör om.
Låt stå 2 dygn, täck med ren handduk
Sila saften och rör i socker och bensonat.
Kan frysas.
Späd 1 + 5.

Jättegott till maten.

Inte så märkvärdigt egentligen men gott att ha sen. Fick lite flashbacks till när man var liten. Jag var ju mycket hos min mormor och när hon kokade äppelmos så fick man alltid en tallrik med varmt äppelmos med kanel på och så mjölk. Hon passerade inte heller sitt så jag minns hur gott det var med bitarna i

Äppeldrickan är god som den är men ist för vatten har vi ibland till fest, blandat den med vitt mousserande vin, sååå gott och man kan med fördel ha en tunn klyfta av ett gott syrligt äpple i glaset.



Idag var jag ute, åkte med soporna och var till affären. Blev helt slut. Men dom har 3-pack med torskfilé i 125 g bitar för 49 kr den här veckan så ville köpa det innan det tog slut. Äter ju rätt mkt fisk.
Åt rester och gjorde lite stuvning på champlnjoner på macka nu ikväll.


Gott!

Slötittar på TV men nlir nog boken snart!

Av Neta - 6 september 2022 23:10

Hittade detta på nätet

*Spara el i vardagen

1. Se över temperaturerna för kyl och frys
Visste du att energiförbrukningen för kyl och frys ökar med 5 procent för varje extra grad kallare? Se därför över om din kyl och frys är kallare än nödvändigt. Den rekommenderade temperaturen för kylskåpet är mellan 4 och 5 plusgrader. För kylen är den optimala temperaturen -18 grader.
En annan sak som kan påverka energiförbrukningen när det gäller kyl och frys är om du lägger in varm mat. Då måste nämligen kylen eller frysen måste arbeta hårdare för att nå ner till rätt temperatur.

2. Tina inte upp mat i mikron
Istället för att tina upp maten i mikron, ta ut den i god tid ur frysen så att den hinner tina av sig själv. På så sätt kommer du dels att hålla nere energiförbrukningen, men maten kommer också att smaka godare.

3. Använd lock och förkoka
Visste du att du bara använder en tredjedel av energin när du har lock på kastrullen jämfört med om du inte använder lock alls?
Om du däremot ska koka upp vatten till kaffe eller te kan det vara en bättre idé att använda en vattenkokare. Spisplattan kräver nämligen tre (!) gånger så mycket energi som vattenkokaren. Du kan även förkoka vatten till potatisen eller pastan i vattenkokaren som du sedan häller över i kastrullen för att spara ännu mer el.

4. Välj rätt spisplatta
Välj alltid en spisplatta som passar kastrullen eller stekpannan för att spara energi. Använder du en som är för liten tar det längre tid att värma upp innehållet.
Väljer du däremot en för stor platta försvinner en stor del av energin ut i rummet. Bara en centimeter för stor spisplatta kan faktiskt öka energiförbrukningen med hela 20 procent!

5. Diska bara fulla maskiner
En diskmaskin drar mindre energi jämfört med handdisk, under förutsättning att du fyller den och väljer ett ECO-program. Försök även att skrapa av matresterna istället för att skölja av dem och låt disken lufttorka istället för att använda ett torkprogram.
Om du måste diska för hand, undvik att skölja av disken under rinnande vatten. Gör det i en balja istället. Och glöm inte att använda miljövänligt diskmedel!

6. Utnyttja eftervärme
Stäng av spis (dock ej induktionshäll eller gasspis) och ugn redan innan maten är klar. På så sätt kan du utnyttja eftervärmen och spara energi. Det kan också vara en god idé att planera dina projekt i köket för att till exempel baka något i anslutning till matlagningen.
Tänk även på att inte öppna luckan för ofta när du har något i ugnen. Varje gång du gör det kan temperaturen nämligen sänkas med upp till 50 grader.

7. Köp nya vitvaror
Har dina vitvaror några år på nacken? Då kan det vara hög tid att byta ut dem. Nya vitvaror är betydligt mer energisnåla än gamla. Dessutom står kyl och frys på dygnet runt, året om, vilket betyder att du kan spara en hel del energi bara genom att byta ut dem.
När du installerar ett nytt kylskåp bör du även komma ihåg att lämna mellan 5 ? 10 cm utrymme bakom kylen. På så sätt kan kylskåpet andas, vilket gör att det drar mindre el. Tänk även på att städa bakom kyl och frys med jämna mellanrum.

8. Termos istället för varmhållning
Slutligen ett tips till alla kaffeälskare där ute. Istället för att använda kaffebryggarens varmhållningsfunktion ? häll över kaffet som blev över i en termos. På så sätt håller det sig varmt samtidigt som du sparar lite extra energi.*

Köpa nya vivaror är väl lite drastiskt kanske, men frosta av när det behövs och kanske kan du ha aningens högre temp i frysen. Jag ändrade från -20 till -16 där jag bodde förut och det var inga problem.

Använd ugnen optimalt när den ändå är varm, kanska kan du grädda ett bröd eller en kaka när din mat är klar. Man får räkna ut tiden på jäsning m.m så det stämmer. En ugn kan du också stänga av ca 10 min tidigare, det blir klart ändå. Öppna sen luckan och använd värmen medans den svalnar.
Nåt som kokar på spisen fortsätter också 3-5 min efter avstängning. Dock inte gas, gasol eller induktion.

Gör större mängd, koka fler potatisar, gör en störra gryta och gratäng. Frys, ( inte potatis) tina och värm sen snabbt i micron.
Har du en airfryer så gör mer mat i den. Finns flera grupper på facebook där man kanlära sig mycket. Men rent generellt gäller samma värme som du skulle haft i ugnen men 50-60% lägre tid.

Koka ditt ris i micron, alt koka upp vattnet i vattenkokaren. I micron blandar du allt i en microsäker skål, kör under lock på högsta effekt 5 min för 2 dl ris och dubbelt så mkt vatten, sen halv effekt i 15-20 min beroende på rissort.
Ät mer pasta, går åt mindre energi ju kortare koktid och den är ju halverad mot potatisens.
Grilla! Man kan grilla ute och äta inne!

Låt inte laddaren till mobilen sitta kvar i uttaget, stäng av allt stand by till köksmaskiner och tv.
Tänd inte alla smålampor och banta belysningen ute.
Tänd ljus, det ger både värme och mys!
Skippa tomtar och sånt i jul som går på el både ute och inne. Nöj er med en gran och ljusstaken i fönster där ni är, t.ex i köket. Ha det bara tänt när ni är vakna.

Tvätta på tider då elen är billig om du kan det. På Greenely som är en gratisapp kan man få se när förbrukningen är billigare där du bor. Gå inte i fällan att ta el därifrån bara den går att kringgå och det dröjer några dar innan du kan utnyttja tjänsten. Men finns säkert andra liknande appar.

Fyll maskinerna både tvätt och disk. Kan du så använd lägre effekt. Vädra kläder du bara haft nån dag ist för att rent rutinmässigt slänga dom i tvättmaskinen.

Sopa ist för dammsug, gör det senare bara nån gång i veckan. Dra ur den där som står på laddaren hela tiden.

Duscha snabbt och effektivt och du, man måste inte duscha varje dag.
Läste nånstans att man behöver bara tvätta håret och duscha en gång i veckan. Resten duger det bra att bara tvätta sig vid tvättstället.

Kör inte din elbil mer än du absolut måste, ladda där du kan göra det gratis. Så lite som möjligt hemma.
Skotta snö ist för använda slungan på el. Då slipper du gå på gymmet. Haha!

Har jag glömt nåt? Ja säkert! Skriv det i kommentarerna isf.







Varit tillfälligt varmare här idag, 21 gr så åt ute. Varit 14-15 gr med låga nattemperaturer på 2-3 gr. Och nu ska det bli så igen, till och med med frostrisk vid kusten, en hel vecka kanske mer. Kan ha varit sista utemiddagen. Färs och grönsaksbiffar från frysen tillagade i ayrfriern. Kokade många potatisar så jag kan värma sen.

Av Neta - 6 september 2022 01:31

I morse vaknade jag av att jag frös. Då är det väl bra illa iaf? Klädde på mig men satt kvar i sängen och läste tidningen på paddan. Gick in mest för att läsa om en större olycka som varit på E4 i stan på morgonen.

Ögnade igenom dödsannonserna och hittade min gamla kärlek från Lagga där. Och bredvid den annonsen?. Linnea! Men va 17 finns det fler som heter lika. Närå det var hon! Min närmaste granne. Vi delar uteplats. Bara en vägg emellan. Men va 17 såg ju henne bara häromdan! Hon dog i onsdags. Nu har ju inte jag varit ute sen vi var i Norrtälje i tisdags.
Sonja och Linnea är ju dom jag umgåtts med. I vintras hade Elle och jag torsdagsfika med dom och i pingstas satt hon, jag och Sonja på min baksida och drack prosecco. Nu är det bara Sonja och jag kvar!
Ringde Sonja och skrev med Jörgen som är hop med hennes barnbarn. Då fick jag veta att hon åkt in på sjh med magsmärtor redan förra söndan. Men ringt Sonja i måndags och sagt att jag är nog snart hemma igen för dom hittar inga fel. Så i onsdags hade hon fått ett hjärtstopp.
Poff så är en människa till bara förintad, finns inte längre! Ny granne på den sidan också nu då.
Men gud som jag kommer att sakna henne och våra pratstunder. Hon kom ju ofta när jag satt ute både fram och bak. Jag är fortfarande lite chockad och inte så lite tagen. Kommer att vara saknad!

Iaf när jag pratade med Sonja så hade hon lika kallt. Trodde dom som bodde uppe hade det bättre men nej!

Sen kom Mi, med en kasse kantareller, en massa äpplen och en stor burk äppelmos. Stora fina kantareller, rensat o klart!


Hela traktörpannan full.


Blev 13 påsar i frysen. En slev i varje. Då har jag nog lite kvar av dom jag fick i fjol också.
Vilka vänner man har!

Kollat efter en gravlykta med ljussensor. Kanske hittat en. Planerat en tripp till Rättviks marknad med C och pratat om julen igen. Hon vill ju jättegärna att vi alla ska samlas hos dom. Men folk jobbar tyvärr! Men på nåt sätt ska vi väl få till det.

Ja så det har varit en omtumlande dag! Jag kom liksom av mig! Fast jag fick ju en del gjort iaf!

Nu ska jag klä av mig i kylan, lägga mig i mina iskalla sängkläder. Det är redan tisdag!


Min middag!

Av Neta - 5 september 2022 02:31

Är så trött på att frysa. Har sånt kalldrag från fönstren i vardagsrummet. Har ju min soffa där för jag vill ha ljuset. Ska felanmäla det så få se om det blir bättre. Sen har jag så kalla golv. På natten när man går barfota upp på toa känns det verkligen, ändå har jag mkt mattor.

Är så trött med, tror jag har nåt i kroppen och det kan teoretiskt vara en lindrig covid. Träffade ju C efter bröllopet där hon blev smittad. Hon har ju varit riktigt dålig medans jag är trött bara. Trött och frusen, nyser lite ibland och inbillar mig att jag börjar bli tjock i halsen, fast det blir jag inte. Har därför inte varit ut på flera dar. Utifall om.

Tvättat de mest somriga kläderna idag. 3/4 byxor och linnen är väl kanske inte så aktuellt nu när det trots sol är bara 14-15 gr. Men såg nåt om 20 gr på tisd. Vi får väl se.


Kolla va jag hittade när jag plockade om i skafferiet. Va en påse kvar så gjorde idag, va ju ändå söndag. Glufsade minsann i mig alltihop med, saknade grädde bara. Hade gått ut för ett år sen men det var inget fel på den. Åt med blåbär. Hittade pannacotta och chokladmousse med.

Annars åt jag rester idag. Tortelini på dan och blomkål med stekt svamp nu i kväll.
Ni har fått en bra matsedel den här veckan med. Prova fiskfärsen och texmexfalun.

Nu ska jag försöka sova. Lyckades inte första försöket så gör ett till.

Av Neta - 4 september 2022 22:41


Veckans frukt:


Plommon

Plommon (Prunus domestica) är ett vanligtf ruktträdmed ätbar söt stenfrukt.
Denna art är sedan indelad i underarter bl.a.sviskon (Prunus domestica subsp. domestica) och krikon (Prunus domestica subsp. insititia).
Frukten kan antingen ätas färsk, torkas, användas till sylt eller marmelad.
Andra närbesläktade växter med ätbara plommon är slån (Prunus spinosa), samt körsbärsplommon (Prunus cerasifera). Den sistnämnda används vanligen som grundstam vid ympning av plommon.

För oss som inte har egna finns nu flera goda sorter i butikerna bl.a de stora röda på bilden som är väldigt söta och goda.
De ska dock inte förväxlas med


Plommonstop
Herrhatt med rund kulle som blivit en symbol för brittiska dåtidens börsmäklare och bankanställda. Ses ofta tillsammans med kritstreckskostym och paraply. Var även vanlig som huvudbonad för butlers och betjänter. Ordet ?plommonstod? sägs komma från ett skämt och syftar på frukthandlarnas rundade kanna som rymde ett stop, 1,3 liter, som de mätte upp bär och frukter i.

Veckans frukost:

Chiapudding
1 portion
2 dl kokosmjölk
3 msk chiafrön
0 ,5 tsk vaniljpulver
Blanda alla ingredienser väl i en skål och låt svälla i kylskåp över natten.
Servera med färska bär.
Man kan byta ut hälften av kokosmjölken mot valfri juice.

Veckans vego:
Falafel

5 dl kikärtor
7 1/2 dl vatten
1 liten välhackad lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 msk hackad färsk koriander
2 tsk kummin
1 msk vatten
1/2 tsk bakpulver
smörolja

Blötlägg kikärtorna i vatten över natten.
- Nästa dag, tvätta av, och mixa tills det blir finhackat.
ca 30 sek i matberedare / stavmixer
tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa jättelite 15 sek max
Låt smeten vila i 30 minuter

Om smeten är lös och inte går göra bollar av blanda i lite majsmjöl
Nu så gör man bollar som påminner om köttbullar / frikadeller
Stek i smörolja
Servera med buljongkokt äppelbulgur eller matvete och sallad med äppeldressing

Äppelbulgur

2 dl fullkornsbulgur
1 gul lök
1 äpple med syra
smörolja
½ tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
Salt & sv.peppar

Koka bulguren enligt anvisning på paketet
Hacka lök och tärna äpplet
Fräs det i fettet med kryddorna

Äpple & citrondressing

1 syrligt äpple
½ citron, saft av
1 msk vatten
2 msk rapsolja, gärna kallpressad
Salt & sv.peppar
2 msk finhack persilja

Kärna ur och tärna äpplet smått
Blanda med citronsaft, vatten och olja
Smaka av och rör ner persiljan

Veckans sallad:

Rödbets & äppelsallad med feta

2-3 äpplen
4 kokta rödbetor
1 dl hackad persilja
150 g fetaost
½ dl rostade frön eller nötter

3 msk rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
1 pr vitlöksklyfta
Salt &sv.peppar

Tärna äpple och rödbetor, blanda i en skål med persilja och fetaost
Grovhacka ev nötter
Rör samman dressingen, vänd ner i salladen och toppa med nötter/frön

Veckans bröd:

Turbosnabbt nötbröd i micron

1 ägg
1 dl nöt eller mandelmjöl (bara mixa nötter eller mandel)
1 tsk brödkrydda
½ tsk bakpulver
Salt

Blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål
Häll ut smeten i en liten form med kant eller på en tallrik
Kör på full effekt i 2 minuter
Servera med frukt, bär, ägg eller avokado

Månd:

Färsiga oxrullader

400 g nötfärs
1 gul lök
smör
55 g ansjovisfiléer, spar spadet
2 msk hackad persilja
1 ägg
½ tsk salt
1 krm peppar

Sås:
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1-2 msk ansjovisspad
1 msk soja
2 lagerblad
4 kr.pepparkorn
½ msk majsstärkelse

Hacka löken och fräs den mjuk i smör, blanda i hackad ansjovis och persilja, låt svalna.
Blanda färsen med ägg, salt och peppar
Dela färsen i 8 bitar och forma varje bit till en rund platta
Lägg fyllningen på mitten och vik upp färsen runt om, forma till rullader
Stek runtom i smör ca 10 min
Koka upp allt till såsen utom stärkelsen
Rör ut stärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen
Lägg i rulladerna och koka under lock 4-5 min.
Servera med kokt potatis, lingon och sallad/råkost

Tisd:

Fiskfärs i micron

400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur

Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Severa med sallad och ev potatis

Vill man ha sås till gör en toppredd på
2.5 dl mjölk
2.5 dl fiskbuljong eller hummerfond
3 msk mjöl
dill
salt o peppar

Vispa hop vätska och mjöl eller majsredning
koka upp och låt koka 3 min om med mjöl annars 1 min
vänd i dill och smaka av.

Onsd:

Texmexfalu


400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med ris eller pasta o sallad.

Torsd:

Sommarsoppa m kyckling

8 färskpotatisar
4 späda morötter
1 palsternacka
2 kycklingfiléer
Olivolja
12 dl kycklingbuljong
Salt & sv.peppar
2 msk bladpersilja

Senapskräm:
2 dl fraiche
2 tsk dijonsenap
Salt & sv.peppar

Skrubba och skär potatis, morot och palsternacka i små bitar
Strimla kycklingen
Fräs i en kastrull med olivoljan ett par min
Häll på buljong och koka till rotfrukterna är mjuka
Smaka av
Rör ihop senapskrämen
Strö över persilja och servera soppan med senapskrämen

Nyttig Chokladkaka

1 banan
1 ägg
2 msk kakao
1 nypa salt

Garnering:
kokos
hallon
blåbär
kiwi
eller jordgubbar

Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao.
Tillsätt eventuellt en nypa salt för att framhäva smaken.
Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer (eller i en mixer med knivar) till en slät smet.
Häll smeten i två mindre skålar, cirka 12 cm i diameter (eller i en större).
Strö över kokos.
Kör en skål i taget i mikron på högsta värme 1?1 ½ minut.
Servera gärna med bär, exempelvis hallon, blåbär eller jordgubbar.

Fredag:

Varma Italienare
För 2


200 g mozarella
2 tomater
1 baugette, gärna grov
120 g prosciutto
1 kruka basilika
Olivolja
Salt, sv.peppar

Tapenade:
1 sardellfilé
200 g urkärnade svarta oliver
½ msk kapris
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja

Dela sardellen och oliverna i mindre bitar
Mixa sen tillsammans med övriga ingredienser till tapenaden

Skiva mozarella och tomater
Dela baugetten på mitten och skär den på längden så det blir 4 delar
Bred tapenade på underhalvorna och ringla olivolja på överhalvorna
Fyll baugetterna med mozarella, tomater, skinka och basilika
Salta och peppra
Slå in dem i folie och lägg dem på grillen eller i ugnen på 250 gr i 10 min tills osten smält.

Lörd:

Kycklingburgare

400 g tinad kycklingfilé eller färs
½ dl hackad persilja
1 citron, skalet
Salt & sv.peppar
Olivolja
Färsk spenat

Mal filéerna
Blanda färs, persilja, citronskal och kryddor till en jämn smet
Forma biffar och stek på medelvärme i oljan till de är helt genomstekta
Servera med färska spenatblad på rågbröd med sallad och

Currymajonnäs

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk press citron
2 dl rapsolja
1-2 tsk curry
1 krm salt

Vispa hop äggula, senap och citronsaft
Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning
Tillsätt curry och salt

Sönd:

Rökt fläskfilé (färdig från butik

Potatisgratäng

1kg potatis


200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar


2,5 dl grädde

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

Smulpaj utan vetemjöl

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 dl hackade nötter eller frön
1 dl pumpakärnor
2 msk flyt honung
1 tsk kardemumma
50 g smör

Sätt ugnen på 200 gr
Nyp ihop alla ingredienser eller mixa snabbt ihop
Fördela över ca ½ l bär eller frukt i smord form ev blandat med 1 msk majsstärkelse
Grädda mitt i ugnen 15-20 min

Av Neta - 3 september 2022 23:30


Enligt min arbetsterapeut har kommunen här slutat anpassa kök för dom anser att det finns så bra hjälpmedel nu.
Det enda dom gör är att ta bort hyllan i skåpet under diskhon så man kommer fram med rullstol eller arbetsstol. Å det är ju jättebra, förutom att det är skitfult att man under skåpet ser det som står där direkt på golvet. Sopkorgen t.ex

Men spisen är ju oftast på sidan av vasken och det finns inga stolar som går i sidled. Det glömde dom.

Så jag får iaf med sidan av arbetsstolen mot diskbänken ta kastrullen från spisen till hö och lyfta bort den till vasken om man ska hälla av nåt. Då är det lätt att om man har svaga armmuskler, liksom vicka till så det rinner ut lite, vilket det gjorde idag över både diskbänk och mig. Och det är inte första gången. Det blir ju också mer ostadigt om man sitter.

Nu tog knät det värsta men nån dag får jag väl allt över hela högersidan.

Pga trångt kök får jag också ha bordet förskjutet åt vä så jag kommer fram med arbetsstolen framför diskbänken, det i sin tur gör att man måste flytta bordet varje gång man behöver sitta på båda sidor.




Det blev mat till slut iaf. Lax o potatis med blomkål och svamp.



Det här är Almers hus i Varberg. Vi fick åka dit 2 ggr under den tuffa behandlingstiden med Elle. Man är där en vecka, man bor gratis och får resan dit betald. Det finns cyklar, skidor, skridskor att låna och man får även använda bassängen på kurhotellet gratis. Den har 28-gradigt saltvatten. Man bor som i en etta med kokskåp men man får även en hylla i frys, kyl o skafferi i köket där all matlagning ska ske. Sen äter man i matsalen eller i det inglasade uterummet.
Tyvärr är det bara för familjer med barn under 18 år och ägs av barncancerfonden. De familjer som var där samtidigt med oss har vi fortfarande kontakt med. Man är 6 familjer som är där samtidigt.

Huset tror jag var dr Almers bostad nära det sanatorium som fanns där och där han var överläkare. I närheten finns en liten kyrkogård där patienter som inte överlevde finns men även dr Almers grav.

Varför skriver jag då om det idag. Jo jag gillar ju feelgoodböcker och hade i min bokhylla en serie om Herta. En historisk berättelse med verklighetsförankring om unga Herta som kommer till sanatoriet för att arbeta som sjukvakt. Ett stycke kvinnohistoria som jag är mkt intresserad av.


Det finns 13 delar av serien men var och ett är bara ca 3 timmar långt. Allt som det skrivs om sanatoriet ska ha hänt, men alla namn utom dr Almers och vissa ställen i staden är utbytta. Är ni det minsta intresserade av sjukvårds och kvinnohistoria eller om ni råkar bo i Varberg tycker jag ni ska läsa eller lyssna på böckerna som är skrivna av Anna Sundbeck Klav. Jag har lyssnat på de första 3 idag.





Det här har hänt idag också. Rekordtidigt men är ju graderna på termometern som styr. Strumpor brukar aldrig användas före oktober annars.

Nu ska jag ta mig en kvällsmacka innan jag kryper i säng.

Av Neta - 3 september 2022 01:13

Jag har ju jättesvårt att ha koll på hyllor långt ner och högt upp. Överskåp är inte heller ultimat. Så idag försökte jag organisera om lite. Tänka till på vad jag använder mest, samtidigt som jag inte har en aning om vad som är överst längst in i skafferiet. Vet att jag har 2 urbra stora glasburkar jag haft majs resp mandelmjöl i som jag skulle vilja fylla med annat och ställa fram. Å pasta behöver jag inte köpa så snart.

Har undre delen kvar, den är ju svårare för mig och jag är lite feg sen jag gled av stolen. Men fick iaf in allting från lådan + det som kom från Delitea. Ska städa kryddlådan iaf.

Ni som tyckte det lät som jag hade mkt konserver, det är en smal hylla jag har konserver i, tror det får plats 2 brk i bredd och den är 40 djup. Men 60 hög och dessutom ben på. Så rätt lagom.
Har nåt där med längst in o längst ner jag inte når. Är 4 hyllfack totalt. Är väl egentligen en vinhylla, finns nåt kors man ska ha så man får plats med 4 fl per hylla. Men jag har ju min vinkyl. Och altanen, är 4 gr ute nu. Lite orolig för stora Dahlian.


Vagnen bredvid ska också städas.

Kokade färsk tortellini idag, gjorde ostsås till åt idag och räcker till ett mål till.


Riktig skogshuggarmat. Ska göra lite sån mat och frysa in nån dag, bruna bönor, ärtsoppa och sånt. Har det hemma upptäckte jag idag. Skönt i vinter sen. Måste köpa så jag har paltbröd o fläsk hemma med.

Nu ikväll var jag inte så hungrig mest sugen på nåt salt så åt lite kex med rom och gräddfil. Hade tyvärr ingen rödlök.


Är råkallt härinne mrd, suttit o löst korsord ett tag med pläden om mig. 17 gr inne, dom sätter ju inte på värmen förns 1 okt. Sängen var iskall och tog fram ett hellångt nattlinne med ärm. Himlars va sommaren tog slut tvärt!

Men nu ska jag sätta paddan åt sidan och försöka sova.

Av Neta - 2 september 2022 01:26

Ja nu är det väl höst iaf. Ensiffrigt på nätterna och runt 15 gr på dan idag. När man ser bilder från södra delen av landet hur folk går i shorts o linne, här är det långbyxor och ärm på tröjan som gäller nu. Risk för strumpor snart också.
Går inte att vara barfota inne heller. Värmen sätts väl inte på förrän i oktober till dess får man stå ut. När jag la mig nu var sängkläderna iskalla.

Nu är det också dags för vitaminer igen, jag kör med Mitt val 55+. Alla månader med R i ska man ta dom.

Städat konservhyllan idag så nu fick jag in allt lite mer organiserat, tomat och kokosmjölk på översta för det är det jag använder mest. Sen bönor och annat ätbart på nästa, fruktkonserver på nästa ändå med sushigrejerna framför. Inte gjort nåt åt skafferiet än men får väl försöka. Grejerna från Delitea idag gick in allting iaf. Nu har jag också så jag kan göra sushi. Bara pepparrotsvisp som saknas. Gör ju *tantsushi* utan nåt starkt och gravad lax ist för rå.

Ska också göra en örtkryddad tjälknöl nu när man kan ha på ugnen.


Örtkryddad tjälknul


1-1,5 kg fryst kött, stek eller rostbiff av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja


Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar
Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse i smalt kärl, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt och förslut påsen, lagen ska täcka köttet.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.

Servera med en krämig potatisgratäng och rödvinssås.

Såå himla sugen på det och potatisgratäng.

Åt lite kyckling på dan idag och festade på lite kräftor ikväll.


Tänkte göra en kräftfond ikväll men det tar ju ett tag och orkade inte va uppe så länge, slängde in skalen i frysen där det redan ligger en påse frysta skal. Har från 1,5 kg kräftor.
Sen lägger jag det på långpannan ca 20 min i 200 gr, tar sen mortelstöten och har sönder det på pannan, har bakplåtspapper på.
Under tiden det är i ugnen fräser jag en hackad lök, en vitlöksklyfta jag skivat med en stor morot som är delad och skivad i smörolja i min 4-lit gryta.
Sist rör jag i nån msk tomatpuré sen i med skalen och rör om ordentligt.
Fyller upp kastrullen med vatten, har i 1 msk dillfrö, ca 1 tsk salt och några varv på svartpepparkvarnen och låter det reducera tills det är ca 1 liter kvar.
Silar ordentligt i silduk rakt ner i en beredningskanna jag har som är bra att hälla ur och fryser i istärningslådor jag har med lock. Tupperware.
Tar sen en tärning till 1/2 lit vatten.

Man kan göra samma sak med räkskal, eller blanda. Har vi ätit hummer gör jag dock bara på dom skalen.

Förberett en maskin tvätt med linnen och 3/4 byxor. Känns inte som det är läge för sånna mer i år. Ska gå igenom garderoben lite i morgon och lägga långbyxor längst fram.







Beställde den här, samma matrial och modell som min mörkblå med små vita prickar. Den liksom ropade mitt namn. Haha! Älskar ju grönt. Så nu måste jag ut på nåt så jag kommer mig för att använda den. Haha! Tänker att den är en födelsedagspresent från mig till mig!

Men nu avvecklar jag den här dagen. Kryper långt ner under täcket så jag inte fryser.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards