Mina ord och tankar

Alla inlägg under september 2020

Av Neta - 10 september 2020 23:45

Igår var det en del regn, idag bara runt 13-14 gr och en iskall vind. Inte hänt nåt specielllt direkt. Slog i benet i tisdags kväll så har en blå bula på underbenet. Ont har jag ju ändå vid dom här väderomslagen så det kändes onödigt.

Börjat på en ny bok som verkar bra. Del ett i en serie om tre hittills, jag köpte del två med,

Lite feelgood.

Uteplatsen på baksidan översvämmas av tallbarr nu, man får sopa hela tiden i synnerhet om det blåser. Börjar förstå varför en del vill ha bort tallarna. Jag vill trots allt inte det. Finns en massa småfåglar i holkarna på sommaren, hackspetten och ekorren bor ju där med. I måndags hörde och såg jag en hackspett som hackade på en vågrätt gren. Tror aldrig jag sett det innan. Bara sett dom på stammen.
Igelkottarna är försvunna från baksidan nu. Vet inte riktigt vad som hänt, kom ju bebisar sas det men dom såg aldrig jag. Då var dom bakom grannhuset.

Fick årets första katalog med julsaker igår. Trots att det är åt helsicke för tidigt så är man där och gluttar ändå.

Skulle vilja ha den här på ytterdörren. Men vet inte riktigt var man ska ha batteridosan. Bakom mitten kanske. Man måste väl byta några ggr.
Har en konstkrans jag köpte och pimpade själv med frostiga äpplen i plast och snösprayade kottar, men haft den säkert i 20 år och den är lite vind nu. Tänker att det kanske är dags att byta ut den.



Tog fram min stora glaslykta som jag har ett blockljus med timer i. Ställde den så den syns både från soffa, matbord och sovrum. Lyser typ mellan 19-01 nu. Lite höstmysigt ändå.

Nu ska jag läsa nåt kapitel i boken innan JB kommer. Ha det bäst alla!

Av Neta - 9 september 2020 17:39

Räkpasta

Smörolja
2 gula lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, krossad
250 g färska champinjoner, skivade
1 röd spetspaprika, strimlad
1 stor tomat, tärnad
1 brk räkor i lake, avrunnet
1 förp färsk pasta, gärna grön
Salt och svartpeppar

Koka pastan enl instruktioner
Fräs lök och svamp i smörolja tills löken är genomskinglig
Tillsätt paprika och tomat fräs med ett par min.
Ta av pannan och rör ner räkorna
Häll av pastan
Blanda med fräset och smaksätt med salt och svartpeppar.

Av Neta - 8 september 2020 23:07

Från början lovade ju L att han skulle hjälpa till med en hel del vid flytten bl.a koppla in min skrivare. Sen spårade han ju ur ett tag, förmodligen för att han blev så slut av flytten och då skulle han helt plötsligt inte göra nåt. Fast han sagt det.
Nu har han ju ändå börjat bli som folk igen, långt ifrån som jag vill ha det men ändå. Så jag frågade och idag efter F16 kom han ut och kopplade in den. Jätteförvånad över att sladdarna låg så korrekt bredvid skrivaren. Men det var han som lag dom så och jag har inte rört dom. Haha!
Han fixade även en sektion till duschkabinen där ena sidan hoppat av.

Sov länge idag, vaknade först vid 6 efter drygt 6 tim sömn, var vaken nån timme och sen låg jag och smålurade till 11. Det regnade ju ändå så va skulle jag upp och göra. Blir förmodligen lika i morgon, ska bli både blåst o regn. Har två nya böcker som kom med posten idag. Tänkte att jag vill förmodligen inte ens ut i morgon. Har en ny Året runt också som kom idag. Massor att göra med.

Börjar känna mig lite snorig och hostar lite på nätterna. Är väl nån höstförkylning på G.





Tror inte jag la ut den här bilden på Leif och C, tagen i söndags. Den visar deras samhörighet så otroligt mycket. Hon har alltid varit pappas flicka. Lite mammas med så klart.

Började fundera på var jag ska ha pelargoner, dahlior m.m I vinter. Mitt förråd har ingen värme så är ju inte frostfritt. Men det är mitt scootergarage så bad L ta med en Tv-bänk, tror det kommer att funka iom att rullstolen är hopfällbar. Lite trångt men det funkar.

Upptäckte också att handtaget som jag aldrig behöver röra iom att jag öppnar och stänger med fjärrkontroll var lite snett och att hö dörrhalva hänger ett par cm. Verkar som nån har försökt att ta sig in i det då vi var borta.

Ser ni mördarsnigeln på rampen? Kom en från andra hållet sen med. Va inte intresserade vare sig av dahlior eller fuchsior som tur var. Jag rör dom inte, vägrar. Men dom kommer då det regnar.

Ska måla dörrarna, vad tycker ni? Som dom är nu eller svarta? Det blå ska väl egentligen bort med. Passar inte här.

Nu ska jag fixa lite sen avveckla dagen.

Av Neta - 7 september 2020 23:36

Mitt luktsinne är helt borta sen något år. Känner absolut ingenting längre, idag t.ex stekte jag 2 plåtar med fläsk i ugnen men känner absolut ingen doft. E försäkrade mig dock att det luktade stekt fläsk.
Har som tur är lite smak kvar iaf.

Kan ju bli lite konstigt på andra sätt med, känner t.ex inte om nåtblivit dåligt i kylen, kan ju stinka rätt bra, även en soppåse kan ju stinka, jag känner inte det heller.
Vet nån gång på slutet då jag bodde kvar i huset så satt jag och delade havskräftor som blivit dåliga, som tur va kände Leif det annars hade jag ju kunnat bli sjuk, matförgiftad.
Nu har jag sagt till tjejerna att dom måste säga till om nåt luktar.

Inget roligt alls, men som tur är minns jag ju dofter iaf.

Varför jag höll på med mat idag var för att J var här och fixade förlängningen av golvet på uteplatsen.

Lite skillnad blev det ju, så enkelt för mig nu. Vi gjorde även en landgång bort till E.

Båda har vi ju lite balansproblem så det där underlättar ju. Rabarbern växer lite över den bara, ska rensa där i morgon.
Plankorna stämmer inte men det gör inget. Vi gjorde även en liten avsats utanför ytterdörren men den blev inte riktigt bra, få se om jag vänjer mig eller bryter bena Haha!



Flyttade fram jordgubbstornet iaf, så vi enklare ska kunna plocka runt det. Ska nog ha lite mer luft till rabatten dock. Spaljén hamnade ju nu mitt på uteplatsen men jag tycker drt blev lite mysigt på nåt sätt, ramar in själva matplatsen. Har numera bara en bänk där.

Tycker det blev fint med lyktorna så där med. Den stor pelargonen står i sin hink på golvet bredvid.
Är väldigt svart därute på kvällarna, har ju en slinga med glödlampor så ska försöka få till det i morgon.
Men att allt nu är i en nivå är ju skönt. Trivs ju på min baksida.

Hittade ett snyggt ogräs i en av pallkragarna också. Pilört.

Och den här drakmyntan är så fin nu med. Funderar på om jag ska ha kvar lite snygga ogräs på baksidan. Bara på kul och hålla efter det ordentligt. Drakmyntan är inget ogräs och får nog flytta till framsidan iaf. Sen ska jag sätta en fläder där mitt golv har legat, och en hallonplanta bredvid vinbärsbusken i den stora pallkragen.

Just nu är det ju inte så mkt kvar av odlingssäsongen. Plockade av alla grönatomater idag och slängde plantorna, dom hade blivit så stora. Lönar sig inte att odla heller. Ska även ta bort gräslök och persilja, har lite för mkt för eget bruk. Satsar kanske på lite vaxbönor nästa år i den lådan. Ställde den på andra ledden nu som lite avskärmning

Av Neta - 6 september 2020 18:43

Inte riktigt hela familjen igår men vi for iaf till Sparreholm. Hur många ggr har inte vi åkt 55 an gm sörmland, har inte haft nån känsla alls för det annat än att det varit en trevlig rastplats före Flen och att det finns lite trevliga sjöglimtar här och var. Ett trevligt bad i Katrineholm och att Ls brorsa bor där, ja L också nu då. Ett tag till iaf. Ja sen Strängnäs förstås som är en riktig liten pärla. Men det känns som det hör till oss. Haha! Där är vi ju rätt ofta.
55an mellan Uppsala och Norrköping är ju annars en skittråkig väg. När vi ska söderut förordar jag därför E4 gm 08. När vi åkte där igår fram till Malmköping är det ju nästan bara skog, L bor mellan Strängnäs och Malmköping och jag fattar inte hur han orkar köra den där sträckan varenda vecka. Ingen höjdarväg precis.
Men igår, vägen mellan Malmköping och Sparreholm i ett böljande landskap, så fint. Sparreholm så idylliskt vid Båven, en riktig liten pärla. Vet att vi för några år sen när vi inte skulle åka så långt på semestern sökte på lite hus både i Sörmland och Östergötland, men då hamnade vi i Motala. Dit vi sen återkom många somrar.

Men jag börjar förstå att L trivs i sörmland nu, att det inte bara är låtsastjejen som drar Haha!

Det här var dock en flopp, inte jättestort precis och inte så billigt. Hyllorna med heminredning, ljusslingor och sånt gapade halvtomma. Kommer nog inte att åka dit igen. Tjejerna hittade lite kläder på rea, och jag köpte 2 bilder att rama in, handdukar och lite höstigt pynt till ett ljusfat. Jo kuddstopp också men det var samma priser som här.

Det låg dock vackert. Här taget utanför entrén. Grillkiosken mitt i byn låg dock fint och hade goda köttbullar men vindarna igår var isande kalla.

En annan flopp var hotellet i Eskilstuna, bo inte på Tuna park om ni ska dit. Extremt dålig ventilation, balkar inomhus och rörig personal. Frukosten var inget att hurra för heller. Ingen äggröra, inget bacon, inga färska bär och inget sött till efteråt mer än kanske en pannkaka då. Hotellfrukost ska vara lite lyxig tycker jag, det här var som hemma typ. Billigt javisst men hade gärna lagt på lite för bättre standard.

L anslöt igår när vi checkat in, vi träffades vid Slagsta och tog en glass. Blev lite baklängesmiddag igår. Var meningen vi skulle äta på nån thai vid vårt hotell men det såg inte trevligt ut det heller och inte en människa inne där. Vi funderade över andra ställen men det slutade med att vi åkte till Maxi och köpte en smörgåstårta och åt på vårt rum. Blev lite mysigt det med. Länge sen vi satt så nu. Han åkte hem så småningom, kunde inte ansluta idag då dom har fullt upp på gården.

Vi tog oss dock en heldag på zoo i fint väder. Skönt att strosa omkring i lugn och ro och titta på djur. Inte mkt folk heller.

Ett jättemarsvin Haha!

Fler bilder på min facebook.

Precis när vi skulle åka hem öppnade sig himlen för en kort skur. Tog 1.45 hem. Har nu fikat med en renklömma och hamnat i soffan. Sov dåligt i natt och ännu sämre natten innan så lär bli en tidig kväll.

Av Neta - 3 september 2020 23:25

Sen jag flyttade hit har det ju varit uteväder. Man sitter mycket ute och slänger käft med grannar m.fl när dom går förbi. Sen har vi ju pergolan. Haha!
Men nu blir det kyligare och man kommer inte att vara ute på samma sätt. E och jag brukar väl ses, ibland bara en kortis men ibland nästan hela em. Men med snö och halka kanske man inte springer över så heller.

Börjar kännas den där höstkänslan nu, den som blir värre ju äldre jag blir. Ensamheten också. Vet inte vad jag vill egentligen men det är ju inte så att kompisarna springer benen av sig hit precis. Folk härträffar man mer ute om jag ska gå till bekanta från förr. Dom man kunde kvista över och ta en fika med och som kom till mig med är ju inte kvar. Jo nån men då bor den med trappor....
Jag går ju inte ut på nåt nu direkt heller, åker med på nån dans ibland men åka på en kryssning är ju betydligt mer komplicerat nu. Pndemin gör det ju inte enklare heller. Dans finns ju inte ens.

Så jag ser inte fram mot höst och vinter i år. Tror jag kommer sitta hemma ensam väldigt mycket. Mer än vanligt när tiderna är som dom är. Visst kan jag bjuda in tanterna nån gång men kan ju iaf inte bli alla samtidigt. Bor ju rätt trångt.

Trivs ju bra annars men det här slog mig just. Nån ny karl är inte aktuellt så det behöver ni inte föreslå Haha!
Man får väl ta sig ut så man ser folk iaf. Men vore ju kul att göra det med nån annan än samma hela tiden. Älskar mina barn till månen och tillbaka tro inte annat men vore kul med en kompis med. Ta en fika, gå på en loppis, gå ut och äta eller bara slå sig ner med ett glas nånstans och glo på folk.
Har inte den kontakten med nån längre, dom jobbar ju fortf och har jämt skägg med gubbar och barnbarn.

Dom jag känner som skilt sig är i nya relationer nu. L och jag har väl en hyfsad relation igen men vi har inte umgåtts ensamma. Tror inte han är så intresserad heller.
Får klura på hur jag ska få vintern att gå. Pussel, korsord och böcker blir det ju. Och man har ju sociala medier.

Bävar för julen. Har ju tjejerna men vi tre ses så mkt ändå. Man vill ju att jul o nyår ska vara speciellt.

Jaja det kunde varit värre, tänk dom som inte har barn. Börjar förstå dom som tycker det är jobbigt med högtiderna.




Av Neta - 2 september 2020 23:06

Blir en liten tripp till. På lörd åker tjejerna och jag till Sparreholm och Fabriken, sen till Eskilstuna och bor på hotell och till Zoo på sönd. Kanske hinner vi till smedjorna också.
L bor ju i dom där trakterna nu, han och C har redan varit på zoo ett par ggr i sommar men kanske kan vi lura ut honom till Fabriken.

Idag blev det ärtsoppa här iaf. Har väl aldrig gjort en sån liten sats. Blev med spädning ca 1.5 lit. Ganska precis 4 port.

Så,gott! Måste nog göra en laddning bruna bönor med. Lite vintermat i frysen. Göra nån gryta med kanske.

Annars har det inte hänt nåt särskilt. Tvättat lakan idag. Lite småkulet men inget regn. Får väl vara nöjda med de 35 mm som kom i helgen. Bra för svampen. Ev kommer det en skvätt i morgon med.

Kallt inne så ska leta fram både mina och gästtofflorna. Tog fram nattlinnet igår och funderar på byta täcke. Tror ni att det blir en vargavinter i år efter förra årets ickevinter? Ja jag behöver iaf inte frysa om händerna.... haha! Men nu ska jag krypa ner i sängen. Godnatt!

Av Neta - 2 september 2020 13:06


Ärtsoppa, mitt recept

Ca 5 l

1 kg torkade gula ärtor
Vatten så det täcker

3 l vatten
4 gula lökar, halverade
6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare
ev 1 bit, ca 5 cm ingefära
3 tsk mejram eller timjan, eller blanda
2 tsk salt
ev lite smulad buljong
ev finstrimlad purjo
senap

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta
Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.
Lägg i köttet helt, ev ingefära och lök
Koka under lock till köttet är klart, ca 1 timme och 15 min för fläsk
Ta bort alla lösa skal som flutit upp
Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan
Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong
Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.


Eller på 1 liter enl pkt

4 dl gula ärtor
1 lit vatten
Salt
400 g rimmat fläsk i bit
1 dl hackad lök
1 buljongtärning
1 msk mald ingefära
2 nypor timjan
Mejram
Ev mer salt

Lägg i blöt som ovan
Koka upp ärtorna med vtn enl recept och salt
Skumma
Sjud med lök, fläsk, buljong och ingefära i ca 1 timme eller tills ärtorna är mjuka
Smaka av med örterna och ev mer salt.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards