Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2021

Av Neta - 13 december 2021 22:35

Hade satt kl på 6.30 men vaknade 50 min innan. La mig och kollade lite på paddan men gick upp vid 6.
Tände alla ljus


Ja alla prosecco står där, har några i köket med. Fick ju ett gäng.
Vet inte vad det är för blå prickar på undre bilden. Fikakorgen står där nästan alltid.

Gjorde ordning ett par skinkmackor. Hällde upp juice gjorde i ordning te och fyllde termosen med vatten.
Hann bara sätta mig i soffan så kom Elle, trodde inte hon skulle det men hon kom.
Luciamorgon från Tällberg, fantastiskt fint. Vi tog en kaffe och varsin lussekatt med och hann se lite på Nyhetsmorgon innan hon gick in. Va ju lucia även på fyran mellan inslagen.

Släckte alla ljus, fixade lite, tog upp lutfisken och la den i kylen. Bytte bara vatten 2 ggr ist för 3 som jag brukar. Tänkte att den ju legat hela natten.

La mig sen och försökte sova men det gick inte. Åt lite apelsinris, var så trött att jag bara satte mig i soffan. Var knappt vaken. Försökte läsa men det gick ju inte.

Tog fram dörrkransen, den hade inget runt sig utan hade legat på en annan krans som var inslagen i en kartong. Knappast mitt verk. Äpplena var sönder på flera ställen, som skärvor som gått ur. Har tyvärr inga fler sånna äpplen så måste fixa nåt annat till nästa år. Kanske en helt ny krans, den här har varit med ett tag men får duga i år.

Elle satte i reservkabeln så Efraim kunde lysa när hon kom på em. Även Domherren lyser på spaljehyllan.
Kunde konstatera att Ikeas värmeljus blivit större, funkade varken i platta tomtens lykta eller domherrestaken jag har inne. Måste hitta mindre.

Elle skalade potatis och jag gjorde sås medans lutfisken tillagades. Hmm.. bara hälften kvar. Visserligen ett annat märke än vi brukar ha, men skulle kanske bytt det där 3e vattnet?..


Men så gott! Lidl har vårt vanliga märke billigt den här veckan så C har köpt 2 förp till idag. Julen är räddad. Haha!
Leif kom inte, han kommer i morgon efter F16 ist. Så E blev kvar, vi glodde på burken och drack lite glögg.

Luciorna



Den här köpte jag en i var till mamma och mig för många år sedan. Man kan ha ett värmeljus i kronan.


Gillar den här med, fanns i olika strl på Rusta för några år sedan.


Den här köpte jag både till mig och varsin till tjejerna när dom var mindre. Gillar den!


Sen det senaste jag har köpt, till peppishuset.


Snodde den här bilden av en kompis, med lov så klart. Så fin!

Nu ska jag kolla på nyheterna och sen krypa i säng! Lär somna ovaggad ikväll.


Godnatt!

Av Neta - 13 december 2021 00:15

Lucia i morgon, en av dom traditioner jag tycker bäst om. Har förberett frukosten i soffan framför TVn, fyllt på ljus i stakar och lyktor. Bytt batterier i stjärnan på bänken som började se trött ut. Lät ljusstaken i köket lysa.


Bara älskar lucia! Kl 7 sitter jag där och tittar på luciafirandet från Tällberg av alla ställen. Det också ett av mina favoritställen i landet.
Lutfisken ligger i blöt, lussekatterna framtagna liksom pepparkakorna. Te och skinkmacka till första frukost. För går nog och lägger mig en stund till sen.
I morgon hänger jag också ut kransen på ytterdörren och sätter i kontakten till tomten Efraim ute.


I år får Efraim ligga på bordet som är flyttat dit där blomlådan står här. Snögubben står redan nedanför. Är ju betydligt mer buskar och rosor i rabatten i år och gillar inte att han ligger på marken egentligen. Köpte en kälke åt han i fjol men inte målat den än. Kanske får han den i julklapp Haha!

Senare på dan ska E och jag äta lutfisk. Med vitsås och mkt kryddpeppar. L skulle inte komma förrän på kvällen så han missar kanske det.
Lidl har förresten lutfisk till halva priset nästa vecka. 59.90 ist för 109 som jag gav på Maxi.

I morgon kväll är det ett ridande luciatåg som ska gå genom byn. Börjar vid gamla sågen vid 19 och går sen via vår gamla gata upp till centrum, under stora vägen och gm skogen förbi Lugnet och rundar Björklingegården. Vi har ju första parkett vid utegymet.

Ställt in tantfikat året ut nu pga det nya viruset. Hos Linnea går det ju massor av folk varje dag,
så dumt att chansa så här före jul. Vet inte hur vi ska göra med julhandlingen heller, om vi beställer från Maxi och hämtar. Bättre än att gå runt därinne i flera timmar iaf. Tur jag är klar med julklapparna.

Men nu ska jag försöka sova, kl ringer 6.30

Av Neta - 12 december 2021 15:01

Glöggfest, uppesittarkväll, eller bara ändå under helgerna. Ofta vill man ju ha nåt lite bara efter en kraftig julmåltid tidigare på dan. Mkt av det här funkar till skumpan på 12-slaget också.

Den 23e när allt är klart att få sätta sig med den där bingolotten som nästan blivit obligatoriskt och känna att julen är här.
Vi har nog ätit allt från tacos, landgångar med *provsmak*, pizza, paj till bara lite plock. Det är väl främst det senare jag tipsar om här.


Räkpannacotta

Lägg 2 gelatinblad i blöt i 10 min. Koka upp 2 1/2 dl matlagningsgrädde och lös det i.
Tillsätt 2 dl matlagningsyoghurt, 1 dl hackad dill och 1 msk rivet citronskal.
Smaka av med salt och sv.peppar Rör om ordentligt.
Häll upp i småglas och låt stelna. Håller sig länge i kylen. Toppingen görs vid servering.
150 g räkor, kräftstjärtar eller det blandat rörs hop med 2 msk hackad gräslök och saften av 1/2 citron. Toppa med det och lägg på en klick stenbitsrom.

Janssonsnurror

Rulla ut en rektangulär, färsk smördeg.
Bred på 2 dl creme fraiche
Hacka 1/2 rödlök och strimla 2 stjälkar salladslök, fördela det på fraichen
Skär ner en burk, 125 g väl avrunnen ansjovis i mindre bitar och fördela på det
Strö över riven ost
Rulla hop från långsidan och skär "rulltårtsbitar", lägg på pappersklädd plåt.
Grädda i 200 gr tills de får fin färg, ca 15 min.

Bruschetta

Kärna ur och tärna 4 tomater
Strimla 1/2 kruka basilika och blanda hop
Pressa i 1 vitlöksklyfta och rör i ett par msk olivolja. Smaka av med salt och sv.peppar
Skiva baugetter och rosta dom gyllene i 250 gr ugn
Fördel röran på.


3 fyllningar till tunnbrödrullar
Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.

1 dl skalade räkor
2 msk finhackad dill
1 msk finhackad rödlök
3 msk röd stenbitsrom
1 dl fraiche
Sv.peppar

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

100 g rökt renstek
½ finhackad saltgurka
1-1½ msk finriven pepparrot
1 dl fraiche
Sv.peppar

Rör pepparroten i fraichen
Skär köttet i små bitar
Blanda i med gurkan och smaka av.

1 avokado, mogen
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 msk pressad lime
5 msk finhackad persilja
Salt &sv.peppar

Mosa avokado med vitlök, olja och lime
Rör i persiljan och smaka av.

Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna
Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie
Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten
Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar
Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.

En annan enkel variant är att bre tunnbrödet med färskost med pepparrot, lägga på skivor av kallrökt lax och rulla ihop. Vill man ha lite krisp kan man lägga på hackad rödlök före laxen.

Krustader

4 st skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör
Eller färdiga krustader

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln så den blir ganska tunn, pensla med smör på båda sidor, tryck nerbi formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.
Fyll med gräddfil, rödlök, rom och en räka på toppen
eller

Kräftkräm

1 dl fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk konc. Hummerfond
1 msk chilisås
150 g avrunna kräftstjärtar
1 kn hackad gräslök
½ dl riven lagrad ost

Blanda fraiche, majonnäs, fond och chilisås
Skär ner kräftstjärtarna grovt och vänd ner dom
Hacka gräslöken och rör i den
Bred blandningen över fisk och gratinera i 22 gr i 20 min.

Oststänger
25 st

100 g kallt smör
100 g vällagrad ost
2 dl mjöl
uppvispat ägg
kummin eller vallmofrön (sesam?)

Använd matberedare med kniv
Dela smör och ost i bitar
Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg
Låt den vila kallt i 30 min
Sätt ugnen på 200 gr
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm
Sporra ut 1 cm breda remsor
Vrid ihop dem 2 och 2
Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger
Pensla med ägg
Strö över frön
Grädda i mitten av ugnen 10-12 min
Låt dem svalna på smörpapper
Servera gärna plockgrönsaker till.

Rombomb
6-8 pers

200 g nat philadelphiaost
2 dl fraiche
1 hackad rödlök
salt
1 brk stenbitsrom, ca 100 g

Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också
Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken
Smaka av med salt och sv.peppar
Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar
Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien
Garnera med romen som ska täcka helt
Servera med kex.


Spenatpirog

1 rödlök, skalad, i smala klyftor
1 msk olivolja
200 g färsk spenat
2 klyftor vitlök
100 g fetaost
1/2 dl mandel, hackad
salt, nymalen svartpeppar
1 rulle (à 250 g) smördeg på rulle
1 äggula

Sätt ugnen på 200 grader.
Mjukstek rödlöken i olivoljan, cirka 5 minuter.
Tillsätt spenaten och pressa eller riv i vitlöken.
Smula i fetaosten, häll i mandelhacket och smaka av med salt och peppar.
Rulla ut smördegen och dela i 8 rektanglar.
Fördela spenatfräset på degrutorna, pensla kanten med äggula och dubbelvik.
Förslut med en gaffel och pensla pirogerna med äggulan.
Grädda i cirka 15 minuter.


Mozzarella in carozza med basilika

2 Mozzarella a 125 g
1 ägg
1 msk mjölk
1 dl vetemjöl
salt, nymalen svartpeppar
16 skivor ljust formbröd
1 kruka basilika, bladen, strimlade
olivolja till stekning, flingsalt

Vispa ihop ägg och mjölk i en tallrik.
Häll mjölet i en annan tallrik, salta och peppra.
Skär ostarna i fyra skivor
ta ut rundlar (7?8 centimeter i diameter) ur brödet med en kakform eller ett glas.
Lägg ihop bröden med ost, basilika och salt och peppar emellan.
Pressa ihop dem något. Vänd dem i mjölet och sedan i äggvispet.
Stek i het olivolja, tills de är gyllene och osten har smält. Pressa ihop dem lite med stekspaden.
Låt bröden mellanlanda på hushållspapper, skär dem i kvartar, strö över basilika och flingsalt och servera genast.

Brieost med physallis

1 liten rund brieost
1 ask physallis

Dela osten så du får 2 rundlar. Skär i små bitar med kladdiga sidan uppåt.
Dela physallisen
Tryck fast physallishalvan med snittytan mot osten. Tryck i en tandpetare.


Chilicheese ca 25 st

2 dl riven hushållsost
4 skivor hamburgercheddar
60g philadelphia
3 msk inlagd jalapeno
Några droppar tabasco
2 dl vetemjöl
Ostbågar
Panko
2 ägg

Blanda samman ost, cheddar, philadelphia, japapeno och tabasco till en jämn smet.
Rulla små bollar och lägg i frysen en liten stund så blir dom lättare att panera.
Knäck äggen i en skål, vispa
Lägg ostbågarna i en skål och krossa med en kavel el liknande
Blanda lika delar ostbågar och panko
Panera, först i mjöl, sen panko/ostbågsblandninng, sedan ägg och panko/ostbågsblandning igen
Fritera på 180 grader någon minut eller tills fin färg.


Puffad brieost

1 brieost

Sätt ugnen på 225 gr
Skär till lagom bitar av brieosten!
Med lr utan det vita skalet
lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en plåt och kör i ugnen i 6-8min,
man ser när dom bubblat till sig och blivit puffiga


Taco- baconbollar

500g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 gul lök, hackad
1 dl majs
1 dl röd paprika, hackad
200g riven ost
3 paket bacon

Blanda köttfärs med krydda, lök, majs och paprika, forma till bollar.
Tryck ut i handen och lägg i riven ost.
Forma till en boll igen.
Lägg ut skivor bacon och klä bollen.
Sätt i en tandpetare för att hålla allt på plats.
Baka i ugnen 30 min på 200 grader.



Av Neta - 12 december 2021 01:00

Funderade allvarligt på att riva ner allting och ställa in julen igår. Det är inte kul längre.
Jag som alltid fixat och donat till jul, bytt gardiner, bakat, lagat mat, fixat med julblommor känner nu bara att nej det här är inte kul längre.
Försökt få lite inspiration gm att hålla på med bloggen. Kopierat från min gamla matblogg och lagt ut här. För att få allting samlat. Men nej!

Men idag började Elle ställa ut tomtar där hon visste dom skulle vara. Så då började jag med göra det så nu står nästan alla på plats. Ville ha en grupp blockljus på mina stjärnspeglar på bänken så fixade det med. Ett rött, ett guld och ett grått dekorerat med en tomte.
Men det är verkligen inte kul att fixa med allt själv och klara knappt hälften pga att andra inte tänker.

Utetomten lyser inte för jag kan inte hämta skarvsladden. Den är i klädkammaren. Nyårslådan och en domherre fattas, dom kan vara i klädkammaren men jag fixar inte att göra om samma sak som jag gjorde häromveckan om jag fixat med annat samma dag. Och det behöver jag ju göra nu.
Backen med drickorna står kvar i duschen på min duschpall, fixar ju inte jag att lyfta ut. Det tänkte jag inte ens på när L fixade med den, va ju så glad att han gjorde det han gjorde. Och han tänker ju inte så långt. Jag kan inte ens duscha nu, tur jag mest sitter still och att det finns våtservetter.

Elle gav också upp. Men vi får se om vi kan klura ut nåt. Vill inte ringa Johnny nu heller, tror han har rätt mkt på jobbet. Händer ju mkt i kyrkorna nu.

Problem att gå ute med, nya gårdskarlen plogar inte in till oss och handskottar ingenting. Sandar inte. Blir ju vallar. Kan inte köra med scootern över vallar. Nu håller det på att töa och då törs jag kanske igen. Kommer ju annat folk och röjer ibland, dom sandar iaf.
Får väl köpa tösalt så jag kan ta in posten iaf. C flyttade upp bordet så det inte står i vägen, har tomten på det nu. Stolarna står kvar och hos E står allt kvar. Mina stolar tänkte jag kunde stå mellan våra garage men får ju inte dit dom själv.
Måste ju få ut jullådan med C tog några mindre kartonger men det är 3 kvar. Har samlat det som ska i adventslådan på en stol, får väl lägga det i en kasse i jullådan så får jag fixa när vi jular av sen.
Det blir så mkt onödigt jobb.
Nu har jag lite tomlådor med. Har ju en backe upp till återvinningen här. Försök styra en scooter och håll i tre kartonger samtidigt. Ja suck! Förlåt att jag gnäller.

Fick gröt av E häromdan så idag gjorde jag apelsinris. Försökte vispa grädden med min Nils-Johanvisp jag köpte men fick ge upp då den var halvvispad. Sen tog det sekunder med elvispen.
E kom och bjöd på pepparrotskött. Så vi tog varsin liten skål till efterrätt och lite mer till TVn sen.
Strödde på lite lingonpulver.


Blir ju lite fint iaf men vete 17 om det blev nån smak.


Vi tog lite glögg med och peppisar med ädelost. Älskar min glöggservis från Ica. Har en från Sagaform med slev och kruka med öron. Tomteskedar med och en från Boda Nova i glas men bäst är den här, och finast. Så enkelt att värma kannan i micron. Använder ingen annan.


Såg den här på insta från Fullerö, så kreativt Haha! Det är nämligen dessertskålar.

Jag har precis tagit emot varor från Apotea, beställde i morse. Ibland är det bra att bo nära. Nu har jag iaf en nässpray som är bra mot torra slemhinnor. Så torr luft här på vintern.
Nu ska jag lägga den här mackapären på laddning och bläddra genom en tidning.

Av Neta - 11 december 2021 15:00

Grönsaker bör ju finnas på julbordet. Här några recept vi provat genom åren.
Inland köperbjag färsk grönkål men oftast en fryst i påse

Prova att fräsa 1 påse grönkål med 2-3 pr vitlöksklyftor i olja och tillsätt 3-4 fasta, rivna tomater.
Salta och peppra.

Det fick min dotter göra i Zimbabwe till en kycklinggryta som var ganska stark men den funkar till julmaten med.

Grönkålsallad

1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt

Tahinidressing:
1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 msk lönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt

Mixas

Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv sedan bladen i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket ? massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.


Äpple- och rättikasallad

1 stort syrligt äpple
1 rättika à cirka 400 g
1 tsk grovkornig dijonsenap
2 msk matlagningsgrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
Salt
1 knippa gräslök
1 msk solroskärnor

Skala, kärna ur och dela äpplet i fjärdedelar.
Skala rättikan.
Riv äpple och rättika grovt och blanda det rivna fruktköttet i en skål.
Blanda senapen med grädden.
Vispa ner vinäger och olja med en gaffel.
Smaka av med salt.
Skölj och hacka gräslöken fint.
Blanda ner gräslöken i dressingen.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta.
Blanda ner dressingen med äpple- och rättiksblandningen.
Strö över solroskärnorna och servera

Julsallad

200 g rödkål
1 apelsin
2 röda äpplen
1 påse sallad, gärna rucolasallad eller mâche
1 tsk flingsalt
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
50 g valnötter
200 g fetaost
kärnor från ett granatäpple

Skiva rödkålen tunt.
Skala apelsinen och skär den i bitar.
Kärna ur äpplena och skär dem i skivor eller i klyftor.
Ansa och skölj salladen.
Blanda rödkålen, apelsin- och äppelbitarna med salladsbladen.
Stöt samman saltet och rosmarinen och vänd ner i salladen. Tillsätt oljan och vänd runt.
Grovhacka valnötterna och smula sönder fetaosten.
Vänd ner detta i salladen.
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked mellan hinnorna, strö över och servera.


Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter

0.5 st rödkålshuvud
2 st apelsiner
150 g valnötter, delade
0.5 dl olivolja
1 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn


1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).
2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.
3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.
4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.
5. Servera salladen med valnötter


Rödkål

1 rödkål (à ca 1 1/2 kg)
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad

Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kålen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.

Tillsätt gärna halverad rödlök i skivor och äppelklyftor. Ska då gå med från början.


Variant på rödkål o apelsinsallad

Strimla ca 4 dl färsk rödkål och blanda med halverade och urkärnade klyftor från 2 apelsiner och en näve grovhackade valnötskärnor
Gör en vinegrett på 3 msk rapsolja och 1½ msk pr apelsin, salt och svpeppar.
Blanda om och låt den stå minst 1 timme före servering


Råsallad med äpple

1/2 l strimlad röd eller vitkål
2 rivna äpplen
1/2 finhackad rödlök

Rörs ner i en sås av:

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger
2 krm salt
lite sv.peppar
2 msk olja
1 msk vatten
1/2 dl gräddfil

Brysselkål

måste finnas på mitt julbord.

Ansa och rensa bort de yttersta bladen.
Koka i saltat vatten ca 10 min eller till de känns mjuka.


Av Neta - 11 december 2021 07:20

Vaknar av att jag är täppt och har lite huvudvärk. Så torr luft härinne så näsa o mun liksom totkar och det tar en stund innan det släpper.
Beställde lite från Apotea nu, bl.a nån nässpray man kunde använda förebyggande så det inte blir så torrt. Blir ju lätt näsblod när man torkar så där med.

Brände mig igår. Sitter ju i min arbetsstol och lagar mat men kan inte sänka spisen. Kan höja stolen men då kan jag inte flytta mig och det behöver man ju göra.
Hade tagit fram största stekpannan och stekte 2 vikta tortillas med stuvning i. Hade rätt mkt smörolja i pannan och när jag skulle vända den närmast mig så liksom tappade jag den i stekpannan och det stänkte hett fett. Över spis, över hela mig, tröjan blev helt fläckig av fetter i fram. Men värst var det på huden, hakan, halsen och bröstet eftersom tröjan var v-ringad.


Här ser ni lite men svårt få det på bild, dom värsta röda märkena på halsen iaf. Fick sitta och badda med ett blött hushållspapper hela kvällen. Hakan är värst. Ser ju inte mkt ut men jädrans va ont det gjorde. Nu kliar det ist och blir mer som blåsor.

C stannade till här på väg till sin kille igår. Hittade lite av det jag saknat men inte allt. Tog även ut det jag har på framsidan, snögubben och tomten.

E var på nån parasportdag med sin förening igår. Träffade bl.a Tobbe Karlsson som var där och föreläste. Det hade jag velat hört, har läst boken. Hon kom in hit till På spåret och hade med sig en rosépepparost och nya kex hon fått i sin smakbox. Inte dumt alls.




Den osten ska jag köpa hem till jul. Vi såg även nåt program om nobel sen efteråt.

Granen är klädd med kulor och grejer men inte riktigt klar. Dom nya kulorna var för stora för min lilla gran. Kanske hamnar i nåt fönster ist vi får se. Det bästa jag köpt till jul (förra året) är iaf den granen med integrerad belysning. Når ju utan problem ända upp i toppen.
Ska placera ut tomtarna idag sen. Dom är uppackade iaf.

Nu ska jag krypa ner och försöka somna om en stund. Kl är bara 7.20

Av Neta - 10 december 2021 22:56


Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt


Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Juligt knäckebröd med linfrön
14?16 stycken

25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl hela linfrön
1 tsk brödkryddor (färdig blandning)
2 dl grovt rågmjöl
8?9 dl rågsikt
Garnering:
sesamfrön
havssalt

Sätt ugnen på 220?225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12?13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12?13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.


Saffranslimpa

2 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg.
Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv.
Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda i ytterligare ca 35 min.
Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.

Juliga Godmorgonbullar, kalljäser över natten
24 st

5 dl mjölk
50 g jäst
1 kuvert saffran, 0,5 g
½ dl sirap
75 g rumsvarmt smör
1 msk salt
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
100 g rivna morötter
1 dl pumpakärnor
16-17 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 gr
Rör ut jästen i lite av mjölken i degbunken
Tillsätt resten av mjölken, saffran, sirap, smör och kryddor.
Blanda ner morötter, pumpakärnor och mjöl
Blanda till en smidig deg
Gör två rullar som delas i 12 bullar vardera
Lägg på plåt, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten
På morgonen sätt ugnen på 225 gr
Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemp i 30 min
Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

KNÄCKEBRÖD

50 gr smör eller margarin
2 dl vatten
½ pkt jäst
½ tsk salt
½ msk anis
½ msk fänkål
3 dl fint rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl

Till kavling: havrekli

Sätt ugnen på 250 gr
Smula jästen i bunken.
Smält smöret, häll i vattnet och låt allt bli fingervarmt.
Häll det över jästen och rör tills det löser sig.
Tillsätt salt och de stötta kryddorna, rör om.
Arbeta sedan ner rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken.
Ta upp den ojästa degen på mjölat bakbord och knåda den jämn, forma till en längd som delas i 20 delar.
Lägg bitarna åt sidan i havrekli, rulla en i taget till en rund bulle, kavla i rikligt med havrekli ut en kaka som är ca 20 cm.
Använd först en vanlig kavel, sen en kruskavel.
Degen ska bli flortunn, om den fastnar använd kli.
3 kakor på varje plåt.
Grädda 5 min, låt kallna på galler utan bakduk.


RÅGSIKTSKAKOR


50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
13-14 dl rågsikt

Smält smöret i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37°
Smula sönder jästen i en bunke
Rör ut jästen med lite av degvätskan
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl
Spara lite till utbakningen
Arbeta ihop till en deg
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den
Dela degen i 4 delar
Forma bitarna till runda bullar
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter
Lägg dem på 2 smorda plåtar
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel Tag ev ut ett hål i mitten
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen

Av Neta - 10 december 2021 01:22


Vi dricker ju just ingen alkohol på julen, så då kan jag göra glögg m.m sent utan att det gör något. Vi dricker ju så klart julmust, jag dricker ju nästan aldrig läsk så jag dricker lika gärna bubbelvatten även i jul. Men ibland blandar jag must med öl, helst mörkt öl. Då blir det inte så sött.
Mjödet är läskande och gott, jäser ju så lite alkohol blir det där. Lika i Glüwein som faktiskt är godare än glögg.


Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg


1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.


Jag gillar även detta

Glüwine

1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.


Mjöd är jättegott till julmaten, lätt att göra och tar 5 dagar att göra. Håller sig nån månad och är en kul grej att ha med sig som värdinnegåva i jul.

Mjöd
ger ca 5 liter

2 citroner
8 dl (700 gr) farinsocker
1/2 dl torkad humle
5 l vatten
10 gr jäst
1 tsk socker och 8 russin/flaska

citron och isbitar till servering

Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar.
Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål.
Koka upp vattnet och häll det över, rör om.
Låt svalna.
Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska.
Korka lätt med ex en bomullstuss.
Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar.
Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.

Mumma

2 flaskor julöl
2 flaskor porter
6 cl madeira
33 cl julmust
0.5 dl socker
14 kardemummakärnor

Stöt kardemummakärnorna och sockret i en mortel.
Blanda kardemumma- och sockermixen med madeira och låt stå i cirka 10 minuter.
Tillsätt väl kyld porter, öl och julmust.
Servera!

Julkaffe

1 dl vispgrädde
6 dl nybryggt kaffe
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor (+ extra som garnering)
1/2 tsk malen kanel (+ extra som garnering)
1 - 2 msk råsocker

Vispa grädden löst.
Blanda det varma kaffet med kardemumma, kanel och socker.
Häll upp i glas eller koppar och toppa med grädden.
Strö gärna över lite extra kardemumma och kanel på toppen.


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards