Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2021

Av Neta - 10 december 2021 00:18

Hur ska då någon kunna göra det?
Maktlösheten!
En till mig närstående person som jobbat både som ledsagare och med annat jobb med handikappade, i viss mån också mitt X som ändå levt länge med mig och varit med från början. Ingen verkar fatta hur dålig min kropp är, vad lite jag klarar och att jag måste ha hjälp med vissa saker som ingen hemtjänst gör.
Respektlösheten för vad jag behöver är nog värst.
Jag hade till ex fixat klädkammaren själv, för att kunna gå in i den, det fick jag böta 2 dar för, sån himla värk. Nu har nån ställt in grejer så det är lika bökigt igen. Bara nån vecka efter. Jag kan inte gå in och når inte en pryl. Hjälper dom mig med det? Nej så klart inte, dom bor ju inte här. Men slänga in grejer där ist för att bära ut det i förrådet det kan dom.
Nonchalansen!
Bad om att en av dom skulle bära ut mindre kartonger, dom ligger kvar inne, julgransväskan ligger slängd på golvet och jullådan stod så långt från granen som det gick. Fick skjuta den runt hela bordet idag. En baggis för en frisk person, men mount everest för mig.
Hur ska dom grejerna komma till förrådet?

Jag saknade grejer redantill advent och trodde så klart att det låg i jullådan, när jag idag upptäckte att det inte gjorde det rann det över för mig och det var ta mig 17 befogat.
Då påstår den ena att det finns ingen mer låda med grejer så då ligger det väl på en hylla i förrådet då.
Jag har aldrig burit ut nåt så, allt har alltid varit i lådor. Men det finns ingen. Kan ju inte gå ut till mitt förråd själv då det är ett högt *överkliv* som jag inte klarar.
Ligger det löst på hyllor är det alltså deras verk.
Ja listan kan göras lång.
Empati finns inte! Respekt är sällsynt. Nonchalans är vardag. Egoism blommar. Idag blev jag till och med kallad pucko.
Nej jag är inget pucko, jag är handikappad!!!

Klarar inte vissa grejer. Fattar man inte det då är man inte värd vatten!
Jag ställer upp, lånar ut pengar, tog till och med ett lån för att hjälpa ur en kris. Som så klart vederbörande betalar.
Så här blir jag belönad!

Av Neta - 8 december 2021 22:17

Numera gör vi inte så mkt godis intalar vi oss, men vi är många viljor så visst blir det några sorter ändå. Jag kommer inte att göra allt jag tipsar om här till jul, men om en sak tar slut kan man ju göra en annan till nyår kanske.


Chokladknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15?30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

Japansk knäck

100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.

Arraksbollar

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
Smula kakan/ häll i mixen i en bunke och tillsätt
1½ dl socker
2 msk kakao
1 dl punsch
200 gr mjukt smör
brunt strössel att rulla i

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
Rulla dem i strössel och ställ kallt.

Cocosgodis a´la Bounty

3.5 dl florsocker
200 gram cocos
200 gram mjukt smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vispgrädde
150 gram choklad, hälften ljus/mörk

Kladda ihop allt.
Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad.
Lägg på bakpapper att stelna


Wienernougat

250 gr nougat
125 gr mörk choklad
100 gr flagad och rostad mandel

Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.
Tillsätt mandeln.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.
Skaka formen så det blir jämnt.
Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.
Skär i bitar.

Kexchoklad

3 st dubbelnougat (à 50 gram)
50 gram mörk choklad
16 Smörgåsrån
200 g blockchoklad, 100 g av varje ljus o mörk + 1 msk olja
6 rutor smält mjölkchoklad att rippla över

Smält dubbelnougat med mörk choklad (Ica Basic) i vattenbad
Dela upp 16 smörgåsrån i högar om 4 st
Bred fyllning på 3 och staplade dom 4 och 4, jämna till högarna och ställde kallt en timme
Dela varje smörgåsrånshög på längden och sen i tre delar rakt över, du ska alltså få ut 6 st på varje.
Smält 100 g ljus och 100 g mörk blockchoklad (ica Basic), blanda ordentligt och doppade bitarna i det.
Lägg dom på bakplåtspapper och ställ dom kallt tills chokladen stelnat
Smäl 2 rader ljus choklad (ej block) och ripplade över från hörn till hörn med en liten sked.
Lät dem stelna ute under lock, hade mina i en tårtbox.
Rånen höll sig spröda. Dom är försvinnande goda.
Förvara dom kallt.

Marknadsnougat

5 dl socker
1.75 dl vatten
125 g kokosfett
6½ dl mjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1½ msk vaniljsocker

Blanda socker och vatten i en kastrull, koka till sockret smält och lagen är genomskinlig Smält ner kokosfettet däri under omrörning Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sockerlagen med det smälta fettet och rör om ordentligt så allt blandas Häll upp på pappersklädd långpanna och låt det stelna Skär i små fyrkanter.
Gör en ny sats men UTAN KAKAO istället tillsätt ½ dl extra florsocker och ½ dl extra mjöl. När smeten är ihop rörd så delade jag den i två skålar smaksatte den ena med päronessens och den andra med pistage, några droppar karamellfärg, bredde ut den ena smeten över halva nougaten på plåten och sen den andra smeten på andra halvan på med ett bakplåtspapper tryck lite så dem fastnar ihop, o sen ställde jag ut plåten på kylning. Skär i små rutor, förvara i tättslutande förpackning.

Av Neta - 8 december 2021 16:04

Stekt torskrygg med räkor, vitvinssås med sparris.


Stek torskryggen i rikligt med smörolja ca 3 min på varje sida. Klar när den börjar skiva sig.
Vispa hop 1 dl sparrisspad, 1 dl vitt vin och 2 dl mjölk med 3 msk idealmjöl. Koka upp och koka 3 min under omrörning då och då. Tillsätt sparrisen i bitar.
Lägg fisken på tallriken med potatis och brysselkål. Strö på ca 1/2 dl räkor på fisken. Skeda över såsen med sparrisen i över potatis och fisk.

Onödigt gott! Haha!

Av Neta - 7 december 2021 14:08

Juliga desserter, mandel och nötter kan tas bort, så gör vi numera.

Marinerade clementiner

4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa

Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.

Apelsinsallad med stjärnanis

8 apelsiner

Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel


Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

Apelsinris, ris a la Malta

1 l färdig risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker

Grädden vispas fast och blandas med gröt och vaniljsocker
rör i frukten eller servera med såsen

3-4 apelsiner i bitar + 1-2 msk socker
eller 2½ dl körsbärssås ( finns på tetra bland fruktkonserverna)


Apelsinglasstårta m chokladbottten

75 g smör
2 msk socker
12-14 chokladcockies

3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
2 apelsiner, skal av + 1½ dl saft
2 dl fraiche

50 g mörk choklad
Apelsinskivor eller filéer, physallishalvor, granatäpplekärnor
Ev. Citronmeliss eller myntablad

Sätt ugnen på 175 gr
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm
Krossa kexen i en matberedare
Smält smöret, blanda med smulor och socker
Tryck ut massan i formen med baksidan av en sked
Grädda mitt i ugnen ca 5 min och låt den sen svalna helt
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett stadigt skum
Vispa grädden
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet
Tillsätt apelsinskal och saft
Vänd ner fraiche, grädde och äggvitorna
Häll fyllningen över botten, jämna till och slå formen i bänken några ggr för att undvika luftbubblor
Täck med plastfolie och frys den minst 6 timmar
Smält chokladen och ringla över i ett fint mönster
Garnera med frukt och bär
Lägg halverade apelsinskivor runt tårtan på fatet.



Cassataglass

130 g finhackad kakfyllning (suckat)
100 g halverade röda cocktailbär + hela till garnering
¾ dl finhackade russin
¾ dl skalad finhackad mandel
½ dl finhackad mörk choklad
¾ dl rom eller apelsinlikör
6 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Garnera med cocktailbär och riven mörk choklad.

Lägg kakfyllning, cocktailbär, russin, mandel och choklad i rom eller likören i ca 1 timme
Vispa äggulor och florsocker pösigt
Vänd ner ?spritröran? i det
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den
Häll i plastfolieklädd avlång form ca 1.5 l
Slå formen i bänken så ev luft försvinner
Frys minst 4 timmar.


Enkel saffranspannkaka

½ g saffran
1 ½ dl grädde
1-­2 pkt risgrynsgröt, färdig (1/2­-1 kg)
2-­3 ägg
2 msk strösocker (kan uteslutas)
½­-1 dl sötmandel, om så önskas
ev. Ca 1 dl russin
Smör till formen

Rör ut ett paket finstött saffran i grädden.
Blanda två paket risgrynsgröt med grädden, ägg, socker, hackad mandel och eventuellt russin.
Häll smeten i en smord ugnsäker form eller ett djupt ugnsäkert fat.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen tills saffranspannkakan fått vacker färg.
I form tar det ca 30 minuter, på ett fat 20­-25 minuter.

Servera med björnbärssylt och grädde.

Fruktsallad

Vi är barnsligt förtjusta i fruktsallad i vår familj, ni som varit här på middag genom åren har ju märkt det och hur den kan förändras.

Julens variant kan se ut så här

2 apelsiner
2 bananer
1 brk konserverade päron
1 granatäpple
1 dl russin
Några torkade fikon
1 pkt frysta körsbär
Glass

Börja med att hälla spadet från päronen i skålen.
Skala, rensa, skär ner och blanda sen allt och servera med vaniljglass.
Granatäpplet och fikonen gör den julig.
Använder alltid konserverade päron, då får man dom perfekta och får lite sockerlag så det inte blir surt.
Frysta körsbär är urkärnade och klara.
Fräscht, enkelt och gott efter all fet julmat. Alla kan äta!


Av Neta - 7 december 2021 13:06

Igår åt vi ju jullunch som jag skrev om. Vad jag inte skrev om är hur en människa kan bete sig så fruktansvärt olika inom loppet av några timmar.
Gäller så klart mitt X. Det började med att han tänkte låta mitt garage stå öppet medans han gick och lastade rullstolen i sin bil en bit bort. Han vet ju mkt väl efter 35 år att blommor är mitt största intresse och då i synnerhet mina pelargoner, jag har ju nästan inga vanliga utan bara specialsorter. I garaget som är mörkt och håller 4 gr står dom på vintern. Att då låta dörrarna stå öppna då det är mer än -10 är ju samma som att förstöra dom.
Som tur var såg jag det och kunde stänga inifrån med fjärrkontroll, men det tog ju en stund det också.

Sen vid lulbordet. Han tog sin mat och satte sig. C hjälpte mig och gick därefter och hämtade sin mat. Hon åt fortfarande när jag var klar men L var också klar. Vi satt båda med tomma tallrikar.
Tro inte att han frågade om han skulle hjälpa mig, ist gick han och tog mer mat och satte sig att äta fast jag satt där med tom tallrik. Han vet ju mkt väl att jag behöver hjälp, jag hade ju dessutom betalt det mesta. Hur funkar man så?
Är det åren i skogen med sin Skrotnisse till bror som tagit bort sånt? 2 gamla gubbar på snudd till orginal. Ni som känner honom vet ju att det skulle aldrig hänt tidigare. Eller jävlas han medvetet?

Samma man några timmar senare kommer in med en timer han köpt åt mig som jag nämnt att jag vill ha. Fast en superavancerad.
Håller på över en timme innan han tror den fungerar vilket den sen inte gjorde. Första gången under alla år vi har känt varann som han inte fixar en teknisk pryl.
Men ändå han gjorde det! 

Bad honom ta in backen med dricka jag hade på altan, det visar sig att 2 burkar spruckit i kylan och så även plastbacken dom stod i p.g.a det. Fanns även plastflaskor och en vinkartong däri.
Så ist för att bara ta in den som jag bad om. Han tog reda på det sanerade, slängde och sköljde ur backen, tog säkert en timme.
Då kom han plötsligt på att jag kanske hade haft svårt att fixa det själv och hjälpte till, eller?

Så här är det ofta, noll empati ena gången och precis tvärtom nästa gång, ofta samma dag.
Det är lite jobbigt faktiskt att inte veta hur det blir.
Jag är så klart jättetacksam för det han hjälper mig med och är noga med att tacka och tala om det. Men då kan han ibland bli lite tvär över det också ungefär som att * Det är väl ingenting, det är väl klart att jag gör* men för mig är det ju det. Tydligen mer än han kan ana.
Han borde ju känna mig bättre än så. Jag borde veta det här om honom. Men han var aldrig så här förut. Hur kan man ändra sig så mycket?

Så ni som tjatar om att ni tycker att det ska bli vi igen, nu kanske ni förstår bättre att jag inte skulle klara det.

Pratade med min killkompis om det här igår och han sa att det beror säkert på dagsformen, men så enkelt är det nog inte i det här fallet.
L behöver träffa någon, bli kär, sluta umgås med henne som bara utnyttjar honom som taxi över halva sverige och till vissa danser. Få någon som bryr sig om honom. Som vill honom väl och som vi också kan få träffa.

Av Neta - 6 december 2021 14:15

Precis hemkommen efter att ha ätit ett julbord till lunch. Det är lätt reducerat och saknar desserter o godisbord i veckorna men kostar å andra sidan bara 165kr. Dessutom på en av länets mysigaste vägkrogar med en svensk kille vid rodret som heter Peter. Ligger endes motorvägen vid Storvretakorset och är väl värt ett besök. Fick idag veta att dom har catering med.
Det viktigaste är med och det jag ev skulle sakna är väl isf lutfisken då. Men 4 olika sillar både varmrökt o gravad lax, röror, ägghalvor, kallskuret kött, korv och pateer m tillbehör, Jansson, köttbullar och prinskorv. Kaffe o pepparkakor gjorde mig tvärmätt iaf. Har säkert glömt något med.
Serveras 11-14.

Det här med julbord är kul att prata om på,sociala medier, man får lite inspiration. Nedan är väl det av det varma jag gillar bäst. Spjällen blir urgoda med den ljumma salladen.

Vi har så klart köttbullar och prinskorv med, köttbullarna har ni recept på några inlägg ner och prinskorven måste vara från en lokal leverantör, Andersson & Tillman.

Jansson gör jag traditionellt och lutfisken med vitsås och kryddpeppar. Gröten blir förutom frukost också apelsinris någon av dagarna, men vi gör också fruktsallad med fikon och russin i.
Vår jul är nöt & mandelfri numera.

Råsallad med äpple görs på rödkål och Ingrid Marie äpplen. Recept i ett inlägg längre ner.

Ugnsomelett i micron

4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med sås/stuvningen


Broccolistuvning

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
4 msk idealmjöl
4 dl mjölk
Salt och peppar

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.


Revbensspjäll
julkryddade

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt

Glaze:
1 påse St maria grillmarinad Allround
1 påse St maria grillmarinad kyckling
saften av ½ apelsin
1 msk honung

Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa hop alla ingredienser till glazen och pensla ymmningt båda sidor på köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem ett par ggr under tiden.


Ljummen Rödkålssallad:

500 g rödkål
2 syrliga röda äpplen
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
olivolja
salt och peppar


Strimla rödkålen.
Skölj äpplena, kärna ur och skär i bitar.
Skär rödlöken i tunna ringar.
Fräs rödkålen och rödlöken i 2 msk olivolja i en stekpanna ca 3 minuter.
Blanda ned äpplebitarna och vinäger.
Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare några minuter.
Servera ljummen.

Av Neta - 5 december 2021 21:38

Elle har ett recept på en sorts mördeg man kan göra olika sorters kakor av. Den gjorde vi.
Jag gjorde knäckflarn, nåt jag gjort säkert 1000 ggr men brukar röra hop och grädda direkt. Idag fick dom stå en stund vilket gjorde att havregrynen svällde och dom flöt inte ut så mkt men blev lika goda som dom skulle.
Gör nog nya till jul.æ
Av kakdegen gjorde vi syltkakor som sprack och sylten flöt ut, lingonhorn, sv vinbärshjärtan och kanel & sockerkakor.

Inte så vackra precis men goda iaf.
Lingonhorn och sv.vinbärshjärtan är med bärströ. Torkade smulade bär.

Degen

Grunddeg till småkakor

Ca 75 st.

400 g. Smör
2 dl florsocker
2 dl potatismjöl
Ca 7 dl vetemjöl (brukar behövas mer)

Kakao, choklad, sylt/marmelad, färgat socker mm.

Rör smör och socker poröst.

Blanda mjölsorterna. Ha i det i smöret och arbeta snabbt ihop.

Låt vila 1 timme.

Forma till syltgrottor, ringar, finska- eller kokospinnar, ringar, horn, brysselkex eller vad du vill.

Grädda på 200 grader i 12-15 min.


Lussekatter med torkade tranbär


Snurror och vi gjorde också släta runda m pärlsocker.


Saffransbullar med kesella

100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.

Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.


Det jag också tänkt göra var mormors rågsiktskakor, hanns inte idag men det är ju flera dar till jul.


RÅGSIKTSKAKOR

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
½ msk anis och ½ msk fänkål, stötta
13-14 dl rågsikt



Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en deg.
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
Låt kakorna svalna under bakduk


Av Neta - 4 december 2021 17:07

Intar dagens första kopp kaffe kl 15.50 för att jag fick ett ryck i köket. Dricker ju te på morgonen och avslutar oftast frukosten med en kaffe och tidningsläsning. Pensionärslivets fördelar.


Gjorde lite kinamat som dom förmodligen inte sett skymten av i Kina. Haha!


KINAMAT 6 port


450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé

3 msk vetemjöl

1 påse wokgrönsaker

4 msk olja

1 purjo

6 ananasringar, måste vara burkananas i eget spad. Ej färsk

2 ¼ dl ananasspad + vatten 50/50

6 msk socker

6msk ljus soya

6 msk vinäger, gärna en fruktig

6 msk tomatpuré

4 dl ris + 8 dl vatten

Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soya, vinäger och tomatpuré. Rör tills allt är blandat
Fräs wokgrönsakerna i hälften av oljan, tillsätt purjon efter en stund, ta upp och håll varmt.
Fräs köttet i resterande olja, och när det är klart häll i grönsakerna och soyablandningen
Låt allt få ett uppkok, koka tills köttet är mört och tillsätt ananas och låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soya.


Det här med wokgrönsaker är latvarianten. Egentligen är det bara purjo, morot och ananas.
Idag rensade jag grönsakslådan så då blev det en klyfta vitkål, en broccoli, 4 slantade morötter och både gul o röd strimlad spetspaprika. Tog också rödlök ist för purjo. Grytbitar av fläsk som jag skar ner.

Gör inte heller som det står i receptet
Förbered grönsakerna och blanda hop vätskorna med socker och tomatpuré, fast min hade möglat i tuben så tog Heinz ketchup och minskade en 1/2 dl ananasspad och det extra i vatten ist..
Jag fräser köttet med mjöl en stund, häller i rödlök, morot, vitkål och stocken till broccolin tärnad. Häller på vätskan och låter det koka 10-15 min. När köttet är mört och morötterna nästan mjuka stänger jag av plattan och tillsätter broccolibuketter, paprika och ananas. Sätter på locket och låter det stå.
Väldigt enkelt men så gott!

Sen det här med julens kalla rätter.
Jag gör en sorts sill, ett recept jag fått av min kompis Ma. Annars köper vi senaps och skärgårdssill.

Mariannes sill

3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

Gör oftast bara 1/2 sats sillsallad, fick ändå slänga i fjol så funderar på 1/4 sats i år

Sillsallad


2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök

Tärna allt detta lika fint

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad

Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.

Gravlax och hovmästarsås köper jag mest, får ett ryck och gravar själv ibland men det får dagsformen avgöra.

Däremot firas ingen högtid här utan rödlöksost, den är helig. Haha! Rödbetssallad gör jag också allt mindre sats av.



Roségravad lax

Ca 1 kg lax av mellanbit
2 tsk rosépeppar
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor

Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.


Rödbetssallad

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.

Rödlöksost

200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.

Den här laxröran har blivit en favorit, alla tre barnen har fått göra den på hemkunskapen. Därav kom den in i familjen. Äts inte de dagar vi äter gravlax utan blir mer vickning på tunnbröd.


Laxröra

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.

Sylta har vi inte varje år, blir vi sugna så köper vi på Heidenstams Ica i Uppsala där dom gör egen. Charkchefens mammas recept.

Skinkan så klart, gör nog 2-3 st, den första till advent. Men den vi äter till jul måste ha den här griljeringen.
Vi äter sen alltid skinkan med sötstark senap och färsk ananas.

Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan

1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung

Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.
4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.

Äts med stark senap och tunna skivor av färsk ananas.

Lite bonusrecept kan ni få med på sånt jag gjorde när vi var många


Saffranssill

1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom

Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

Svart vinbärssill

Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn

½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

Svart vinbärssillen kommer från Eckerölinjen, den blir rosa och jättegod.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards