Mina ord och tankar

Alla inlägg den 10 juni 2022

Av Neta - 10 juni 2022 23:38

Vilka hektiska dagar det var. Hämta björkar kvällen innan. Upp och borsta och fixa hår och klä dom fina och få iväg dom till skolan. Som tur var hade jag en man som oftast var ledig då och som kunde köra dom.
Sen göra i ordning på altan med flaggor och ballonger, sätta ballonger i björkarna, fixa sig själv.
Komma iväg till kyrkan så man helst såg lite av tåget från skolan, trängas med andra föräldrar längst bak i kyrkan och lyssna på sångerna och rektorn.
Kanske fick dom en liten ros om vi hunnit det, upp till affären efteråt och köpa jordgubbar. Maten var fixad redan

POTATISSALLAD

15 (4-5) PERS


ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.


Örtkryddad tjälknul

1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja


Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt, helst på maskin.

Glass, vi gillade den blåvita vaniljglassen men också den med melonsmak, minns ni den? Passade extra bra till jordgubbarna.
Vi hade samma mat varje skolavslutning på sommaren och på altanen skulle vi sitta om det så ösregnade. Som tur var kunde vi sitta både vind och regnskyddade. Hände att vi hade en kupévärmare under bordet med Haha! Var ju bara ben som gällde.

Tycker ni ska prova min potatissallad, hoppas ni fattar receptet som är för många eller inte så många. Den är berömd! Haha!
Gör sig bäst om den får stå över natten. Hittade den då J tog studenten, sen kan jag knappt äta någon annan. Gillar inte den köptas som simmar i sin feta sås.

Tjälknulen är också det jag oftast gör, tycker det är så svårt att få smak på en rostbiff. Den här blir så bra och så god av lök, vitlök och örterna. Kräver planering men ofta gjorde jag flera på en gång. Skivade och la på gladpack i lagom portioner, rullade hop och la rullarna i en ziplock. Enkelt o bara ta fram en rulle.

Ja idag har jag saknat den tiden. Vem hade kunnat ana då att det skulle gå så här med Elle.

Var så orimligt trött när jag vaknade vid 7-tiden i morse. Fast jag sovit bra tyckte jag. Somnade om och vaknade 11.30 Kände mig frossig. Min termometer funkar inte men kände att jag hade feber. Haft lite rethosta och varit lite snorig men är ju känslig för pollen med.
Tog mig upp och fick i mig lite te med honung och ett rostat bröd. Gick ut och satte mig på baksidan, va så yr på nåt vis.


Orkade bara koka potatis så tog 1/2 burk matjes och lite räkor. Hade lite gräddfil kvar och gjorde den med både gräslök och dill, lite salt och sv.peppar Det blev jättebra.
Drack mycket idag, orkade vattna dom blommor det inte regnat på när det nu var. Före halv 12 iaf. Haha! 3 mm hade det kommit.

Hämtade posten, hade köpt en present åt mig själv.


Två smala ringar, nästan som inkaringarna man hade förr. Kom upp på insta. Passade bra på långfingret. Fick en ursöt rosa ask till, ser ut som en sypuff lagom till ett dockskåp.


Kan nog användas som nåldyna med. Haha!

Yrseln blevvlite bättre mot kvällningen men orkade inte göra nån kvällsmat. Blev trött bara av att skära och rensa en färsk ananas. Fick bli min mat. Va ju vätska med.

Skrivit med C, skrivit till L om midsommar. Få se om han kommer eller om han har nåt annat. Kan ju va nån dans men oftast är han ju själv på helger han med. Tror han vill på MA här dan efter.

C vill till Furuvik där vi varit i 2 år. Jag tycker det är lite dyrt, 329kr för dagsbiljett på midsommar, men dom är hundvakt och dit får vovven följa med. Jag tänkte mig nåt lite billigare helst gratis. Tänker att L som jag vet också haft mkt utgifter och jag kunde hitta nåt sånt nära här och sen kunde vi ses här alla 4 efter och grilla eller nåt. Ta med nåt fikalunchaktigt på dan.
Men på midsommar vill man ju se lite dans runt stången, lite spelmän och nån folkdans, hör ju liksom till. Fanns på Furuvik med i högtalare men under pandemin ingen dans. Vi får väl se. Vill ju inte vara själv iaf.
Kommer inte L vet jag inte hur det blir.

Känner mig fortf lite duvven så ska väl vandra mot bädden.

Av Neta - 10 juni 2022 00:27

Satt iaf ute på baksidan ett tag. Men va ett himla liv där då en skata va i fullt slagsmål med en annnan fågel något mindre än den. Naturen är spännande ibland. Blev lite lugnare efter ett tag iaf. Fick lite ro, lyssnade på en bok och drack mitt kaffe.
Solen gick i moln och det kom lite vind sen, blev lite ruggigt så gick in. Vilade lite, jag är så himla trött. Ändå sov jag länge. Har börjat ha telefonen på ljudlös. Är det nåt viktigt ringer dom väl igen tänker jag. Familjen vet hur man ska göra om det blir nåt akut.


Hittade pannbiffar i frysen, ville ju koka en svensk färskpotatis idag. Köpte en skopa, och dom var ganska stora så har några mål. Kokade den i halvor ungefär 20 min. och hittade dill i frysen. Orkade inte göra sås så fläskade på med dressingen ist.


Provade klänningen, lite stor i ärmhålan. Men tycker inte det gör så mkt. Den är väldigt behaglig mot kroppen som en fastsydd underklänning i med. Knytband bara som dekoration i ena sidan. Tänkte ta bort dom först men då måste jag sprätta i sidsömmen och dom syns ju inte i rullstolen. Så härlig färg med, fanns i svart med gula blommor också men den var inte hälften så snygg.
Vete 17 va jag gör med munnen. Håller tungan rätt i mun kanske! Haha!

C har varit på introduktion på akuten idag, 12-20.45 Hon ringde då hon slutade. Va lite trött i huvudet och senare messade hon om huvudvärk.
Blir nog bra men tar väl ett tag att komma in i det. Parkeringen för personal kostade henne 250kr. Hon vill ju gärna åka bil de dagar då hon börjar tidigt eller slutar sent. Men med den kostnaden håller ju inte det. Blir ju åt helt fel håll att parkera hos mamma sen med och långt att gå. Kvällarna kan väl M hämta kanske men på mornarna blir ju det värre. Ganska långt att gå från buss med. Cykel i stan kan man ju inte ha i den här stan heller. De stjäls ju bara!

Jaja vi får väl se men nu ska jag iaf sova!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards