Mina ord och tankar

Alla inlägg under juli 2020

Av Neta - 6 juli 2020 23:09

Vi hade ju bestämt oss för att åka tidigt, ta en fika i Strängnäs, strosa runt i Mariefred, äta lunch och sen åka ut till Hedlandet och äta middag på hemvägen.

Jag sov jättedåligt natten som var och var inte utsövd när kl ringde precis. Men tvingade mig upp iaf. Då har jag fått ett meddelande från C att hon är så dålig att hon måste åka in akut.
Ja det var bara att tänka om, och jag la mig faktiskt igen efter att ha meddelat E och hennes pappa.

Men så småningom fick jag kontakt med C som var undersökt, provtagen, behandlad och medicinerad. Mådde hyfsat igen och tyckte vi kunde åka. Hon var visserligen ledig i morgon också men man kan behöva en ledig dag efter en shoppingtur Haha!

Så vi kom iväg mitt på dan ist, åkte och kollade in var fiket i Strängnäs låg så vi kan åka dit nästa gång. Tog en snabblunch på Max och åkte direkt ut till Hedlandet.

Jag hade tänkt köpa stjärnskålar jag sett dom hade, burkar för egna kryddblandningar och blå handdukar. Hittade allt det.

Handdukarna blev blommiga och de små mormorsburkarna kostade 10kr. Tyckte jag hade lite tur för hittade en sak till jag letat efter och frågat varenda skobutik i Uppsala om.

Ett halvlångt skohorn att ha med på danser och kryssningar. Ett som kan få ligga kvar i resväskan. Båda dom här funkar till det.

Sen hittar man ju alltid lite mer...
En flaska till min sommarsaft, en söt rosa hjärtskål, vattenflaskasom jag kan hänga på rullstolen, trosor, en supermjuk tröja på reaställningen, steksnören och knappbatterier.

C skulle inte handla så mkt men hittade en massa kläder på en reaställning så det blev en del för nästan inga pengar alls. Hittade även hopp i skor.

Elle har jag inte jättekoll på men vet hon hittade kläder. En kul em hade vi iaf. Kom några rejäla men korta skurar men då var vi under tak.

När vi shoppat klart så åkte vi in till Mariefred och tänkte oss en glass. Det kunde vi ju känna oss blåsta på, alla ställen stängde tydligen 18. Stora mörka moln på himlen gjorde också att vi inte ens gick ur bilen. Åkte mot Strängnäs, trodde vi men kom fel. Så vi tog motorvägen. I strängnäs blev det mat ist. Jag tog Mälargös på planka och en Crème brûlée, unnade mig ett glas vitt till maten.

Elle tog kyckling och C en sallad.

Sen drog vi hem, här har det blåst mer än där vi var, min blomlåda med tobak och verbena hade blåst omkull. Baksidan verkar ha klarat sig. Ser dock lite spår av blåst. Hade säkrat lite före.

Blev en bra dag till slut, en utflykt vi gärna gör om. Då kanske vi tar oss till Fabriken också, en annan sörmländsk klädbutik med låga priser. Det här med Hemester är inte så dumt och på Hedlandet fanns personal i butiken som kollade att vi inte kom för nära varann. Undrade om det var butikskontrollanter först innan jag förstod.

Nu hoppas jag på bättre sömn än igår natt!

Av Neta - 6 juli 2020 00:09

Så mkt vått kom det idag, ska bli tegn mot kvällningen i morgon med och tydligen kunna blåsa rätt bra i byarna.
Därför drar vi mot sörmland över dan i morgon där det inte ska blåsa fullt så mkt och vara uppehåll. Iaf har det varit prognosen på dan idag.

Vi ska fika, äta lunch, turista lite och besöka Hedlandet, en butik vi var till väldigt mkt när barna var små. Typ som Thuns i Faringe. En sån butik som har allt. Skulle vi råka på nån loppis kan det bli lite sånt med. Kan bli middag nånstans på hemvägen också, i Enköping kanske. Ska bli kul att åka iväg lite, man behöver det trots corona. Man får ju tänka sig för bara. Hålla avstånd och tvätta händer o.s.v

Annars har det varit lugnt sen jag skrev sist, trodde jag hade en förkylning på G men den kom av sig. Väderomslagen känner jag dock av, i morse lite mer än jag brukar. Har blivit en riktig oväderskärring Haha!

Börjar få riktigt mkt både jordgubbar och smultron nu, hade väl,ätit nån näve smultron innan det här. Tycker dock att mina jordgubbar är lite sura. Får nog ha dom till sylt så jag kan söta dom.

Om ni ser ovanför oredan på mitt köksbord så ser ni vilket trist väder vi haft större delen av dan. Gör ju att man längtar extra mkt till den lilla utflykten i morgon.
Varför samlas allt just på ett köksbord? Är det så hos er med?

Nu ska jag iaf plocka in lite tvätt jag vikt. Sen sova!

Av Neta - 5 juli 2020 00:04

Ja så kallade en instakompis till mig den här saften gjord på jordgubbar och fläder. Jag är dock väldigt skeptisk till sockermängden. 1 lit jordgubbar är 500 g, det är bara 1 lit vatten men ett helt kg socker.
Tror jag testar att halvera sockermängden. Gör på frysta jordgubbar som jag tinar och mosar.


1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor, gärna obesprutad
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses)

Skölj blomklasar och bär väl.
Mosa bären.
Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål.
Koka upp vatten och socker.
Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det.
Häll den heta lagen över blandningen i skålen.
Täck över och ställ kallt i 3 dygn.
Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och Låt självrinna i 30 minuter.
Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp.
Förslut. Förvara kallt. Saften går bra att frysa.

Av Neta - 3 juli 2020 18:49

Vi blev ledsna när Princess försvann men det är inget mot vad vi blev idag när nyheten nådde oss att Birka är ett avslutat kapitel. Den absolut bästa båten för oss som gillar att kryssa. En båt med klass.

Det drabbar så oerhört många inte bara deras egen personal på drygt 500 st. Också alla entrepenörer (stavning?) både ombord och iland. Ombord drabbas spapersonal, butiksägare m.fl och iland tryckeriet, leverantörer av alla sorts råvaror, sprit, vin och öl. Alla artister, dansband och trubadurer. Ytterligare ett hårt slag mot underhållningsbranchen. För att inte tala om bussbolagen.

Själv har jag alltid föredragit Birka med deras fina hytter, skönasängar och en otroligt bra service mot oss rörelsehindrade, har alltid känt mig välkommen där. Inget har varit omöjligt.
Så glad att jag hann åka på två långkryssningar, så otroligt välordnade.
Lika ledsen är jag över att aldrig kunna utnyttja den lyxkryssning jag vann i julas. Hade sett fram mot den jättemycket.

Kommer östersjökryssningarna någonsin att bli sig lika? Vi som inte vill kryssa till Finland utan hålla oss till Åland. Kommer det att hända igen? Jag hoppas det men så bra som på Birka blir det nog aldrig mer.

Av Neta - 3 juli 2020 01:38



Mandelkubb 20 st


7 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 tsk hjorthornsalt
1 krm bittermandelolja (eller 6 rivna)
125 gr smör
1 ägg
1,5 dl mjölk
pärlsocker + hackad mandel

Sätt ugnen på 225 gr
Mät upp de torra ingredienserna och bittermandeloljan i en bunke eller i matberedarn, rör om.
Fördela fettet i mjölblandningen till en smulig massa.
Tillsätt ägg och mjölk.
Arbeta snabbt ihop degen och rulla ut den till en 40 cm lång rulle.
Skär den i 2 cm bitar och doppa snittytan i pärlsockerblandningen och lägg på plåten.
Grädda ca 12 min.

Så himla mycket godare än köptas och inte smular dom heller

Av Neta - 2 juli 2020 22:13

Många undrar hur vi törs i dessa tider. Skulle det bli någon försämring i coronaläget tills vi åker så bokar vi så klart om till nästa år.
Men jag har försökt tänkt till och vi tar ju så klart inga risker. På båten har vi bokat platser där vi sitter ihop men det är långt till nästa sällskap, bara 50% av passagerarantalet på alla båtar. Vi köar inte utan kör på och av, väntar till sist med att ta oss upp på båten eftersom vi har rullstol och rollator. Åker dessutom dit vid 5 på morgonen och den färjan är nog inte den mest bokade. Hem redan kl 16 iofs, men med dom garantier vi fått från rederiet är jag rätt lugn ändå. Står på kö för båten sent på kvällen men det är skönt att komma hem i tid också. Inte säkert vi tar den även om vi skulle få.

Vi har ett boende med egen ingång på ett hotell som städas/ saneras 4 ggr/dag.

Vi åker sent, sommargotland stänger 8 aug, vi kommer den 10e. Skolorna börjar veckan efter och eftersom jag varit där mkt vet jag att ön dör lite då. Haha! Lågsäsong alltså. Stränderna är halvtomma och det går att andas där igen, försök göra det v 29 eller 32.

Gör inte oss så mkt att dom häftiga krogarna och barerna inte är öppna. En vän som bor där säger också att restaurangerna har stora avstånd mellan borden. Vi har också möjlighet att fixa enklare mat hemma på hotellet då vi har ett pentry.

Dagtid ska vi röra oss över ön och då blir det nog picknicklunch. Man får ju också helt enkelt tänka sig för vaa utomhus, hålla avstånd och ha med sig handsprit. Tvätta händerna och inte ta på det man inte behöver.

Efter den här våren behöver vi en semester och det här var en av grejerna jag längtat efter att få ta med familjen på, bokade och betalade färjan redan i januari, visste ju att det kunde bli en tuff vår och det blev det ju. Elles sjukdom och sen kom flytten på det och så handskas med en massa tjafs.

Tycker det är synd att inte L vill följa med, och att vi inte fått med någon annan, hela vistelsen för E skulle få en annan kvalite då men vi får skona henne så gott vi kan, åka bil ist för att gå o.s.v Bara gå korta bitar på strandpromenaden m.m Se till att hon inte blir så trött. Hon ser så mkt fram mot det här också, minns ju även om hon var yngre sist hon var där och har en egen önskelista på vart vi ska. Hon har ju t.ex läst alla Maria Waerns böcker.

Så ni behöver inte vara oroliga, vi tänker turista med förnuft.

Av Neta - 2 juli 2020 15:29

Stångkorv

2 kg kokkött av fläsk och nöt, tärnat
2 lit vatten
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 gul,lök
7 1/2 dl korngryn
1 msk mejram
1/4 tsk vitpeppar
1/4 tsk kryddpeppar
1 mkt finhackad rödlök
1/2 tsk mald ingefära
4 1/2 dl av buljongen


Vi använde ca 1 kg fläskkarré och 1 kg Högrev utan ben

Det blev 30 st av 3.8 kg smet.

Koka köttet helt klart i vatten, hälften av saltet, några kryddpepparkorn och en klyftad lök
Spar 2 lit buljong
Sila buljongen
Koka korngrynen mjuka i 1 1/2 lit buljong
Mal köttet med korngrynen, alt finhacka köttet och blanda med grynen
Tillsätt salt, mejram, peppar, lök och ingefära
Arbeta hop en smet med 4 1/2 dl buljong
Forma korvar i gladpack och frys.

Vid servering stek hela eller i smul med stekt potatis.
Servera med stekt ägg och rödbetor

http://netaave.bloggplatsen.se/2018/01/28/11511137-stangkorv-steg-for-steg

























Av Neta - 1 juli 2020 22:46

Tycker maj och juni bara sprungit förbi. Men har ju haft att göra om man säger så. Tagit det väldigt lugnt men tror alla lådor iaf är uppackade sen ligger väl lite grejer här och där som man inte vet om man ska ha kvar eller var det ska ligga. Men det kommer efter hand.

Altanen ska ju bytas och sen ska ju vi bygga ut min så den blir dubbelt så stor så därute är det lite provisoriskt. Ska göra om lite på framsidan med, Mi har lovat hjälpa mig gräva lite, trodde han skulle komma nu då det är svalare men har inte hört ett ljud. Vet inte om dom kanske är ute och far.

Försöker ordna för E på gotlandsveckan men nån hjälp där på ort o ställe finns inte att få. Frågade far hennes på messenger om han för hennes skull kunde åka med om jag betalade men han svarade inte ens. Så jävla respektlöst och oförskämt men sån är han tydligen numera. Och ställa upp för E går tydligen inte dom dagarna då. Då vet ju jag att han verkligen gillar gotland. Frågade ju några andra med men har hittills inte fått napp.

Vaknade med värk i öra i morse och snuvig. Lite feberkänsla med så tog det lugnt idag och plöjde hela säsong 6 av Hemma igen. Så himla bra serie som finns på svt play. Tagit alvedon hela dan och nässpray, ska preppa inför natten med. Även C börjar känna sig krasslig och det förvånar mig inte alls. Hennes kropp är rätt slutkörd, så som hon jobbat sista tiden.

Kom lite rolig post idag iaf. Behövdes, nu ska jag bara försöka komma ihåg hur man gjorde när man lägger in musiken på datorn. Den är fixad nu men fortf ingen skrivare.

Ska krypa ner med nåt läsbart i sängen nu. Ta alvedon och duscha näsan lite. Hoppas få sova bra och länge i morgon och inte vakna 7.30 som i morse.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards