Mina ord och tankar

Alla inlägg under juni 2022

Av Neta - 16 juni 2022 12:11

Det är klart ni ska få receptet på mina nattjästa Godmorgonbullar. Som inte alls är några bullar Haha!


1/2 pkt jäst
5 dl kallt vatten
2 1/2 tsk salt
1/2 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt salt och olja
Rör i mjölet och arbeta degen en stund
Dela den i 4 delar och forma varje del till en längd som ni skårar i ca 5 cm bitar
Lägg på pappersklädd plåt och täck med en handuk
Ställ i kylen över natten.
Skjut in plåten i ugnen på morgonen
Sätt på ugnen på 225 gr.
Dom behöver 20-25 min.

Bröden blir ju lite baugettliknande och funkar till sallad och soppa också.

Av Neta - 15 juni 2022 22:21

Igår drog vi till stan, började med stadsparken och en glass. SIAs citronstrut så klart!


Annika tog en bild på mig i Rodedenronskogen. Haha! Den ser större ut än den är! Busken alltså!

Vi åkte cykelvägen endes ån och såg mkt nytt, glasscafe? och hon hade inte sett den nya Bistron. En anläggning för sommaraktiviteter för barn & ungdomar direkt efter arenan och minigolfbanan hade förökat sig.

Vi fortsatte på andra sidan bron, där har jag aldrig varit innan. När vi bodde i stan cyklade man antingen till Holmen eller Graneberg via Vindbron men biten mellan KAP- området och Vindbron var nytt. Så fint där vissa sträckor åkte man som i en alle?


Och precis i början växte det jordgubbar i slänten mot ån på flera ställen. Plockas nog säkrast från vattnet.


Vi åkte i nederkanten av Hospitalparken en bit men kom tyvärr inte upp till Hospitalet den vägen pga arbeten på vägen upp.


Det var helt avstängd med stängsel.


Kommunen hade nåt jippo i parken. Stod en massa tält där med mat o dryck. Vi såg trädgården lite snett ovanför där. Och även äppelodlingarna på lite håll.

Stora ytor och en massa picknickbord iaf. Ska utforska området mer nån gång. Tror inte den är så rullstolsvänlig precis.

Vi åkte efter ån tillbaka in i parken och till gula villan, åt en vegetarisk lasange som var försvinnande god med massor av sallad till. Jättefräsch tallrik.

Vi gick en sväng och kollade på blomlådorna vid Svandammen och jag köpte med mig lite biggaråer hem.


Väl hemma gjorde jag lite bröd. Men hängde mest i soffan.

Idag har jag haft lite ont, blir ju så när jag sitter länge på scootern. Tagit det lugnt, gjorde en plocktallrik till lunch, satt ute och lyssnade på min bok. Pratat med L jag vet inte hur många gånger. Visade sig att han fått fel reservdel till bilen så han fick köpa en ny och måste nu mecka i morgon. Var här i stan. Hade tydligen varit väldigt bra i Bettna igår med.

Har nyheterna på nu och hör om kaoset i riksdagen, så trött på allt tjafs och mest på en viss blå herre. Det han skriver på twitter är ju bara dravel. Den enda politiker jag är imponerad av trots att jag inte röstar på henne är Annie Lööv, hon vänder ingen kappa efter vinden hon inte.
Tycker dom kan ta sommarlov i riksdan nu.

Kommit några skurar nu ikväll och nu verkar det vara ett väldigt rosa sken ute. Fin solnedgång.

Ska fixa lite nu innan jag går isäng.

Av Neta - 13 juni 2022 22:49

I morse lyckades jag iaf somna om, sov till halv 10, låg och svarade på messenger. Klädde på mig, kom på att jag inte ätit frukost så förberedde det när det plingade till i luren och Annika va på väg.
Hann nästan äta klart Haha!

Vi skulle fika och bryggaren gick inte igång. Men va i!
Satte den på avkalkning, det funkade men gick himla långsamt. Rann ju iaf igenom så det blev kaffe.
Ringde L som visste att det blivit så en gång förut men att C fixat det.
Ringde henne och då måste alltså klockan på masikinen som också är en timer va igång. Jag har ju aldrig kontakten i då jag sällan brygger, dricker ju snabbkaffe annars, (Icas inget annat äckel. Haha!)
och när jag gör det sätter jag ju inte igång klockan, men tydligen finns det en backup på den timern och den funkade inte idag. Annars är den inställd på 15 min. sen stängs den av.

Minns ni när man bryggde med tratt, så enkelt allt var! Haha!

När hon gått satt jag ute en stund till, lyssnade lite på boken och pratade lite med en kompis. Värmde en pajbit till lunch och åt med avokado.



Satt ute en stund till, toppade min fuchsia och satte skotten i vatten. Kom ihåg att klippa under knölen.

Sen drog det hop sig, blev så mörkt och började blåsa jättemycket, då gick jag in. Mamma ringde och vi pratade en bra stund. Tar ju dubbelt så lång tid för man får upprepa allting.
Fick veta att min morbror är hemma från sjh. Han är en av grundarna till namnet Aveholt, då var dom 5 bröder, nu är vi en himla massa. Mamma tog det när hon och p skildes, ja Sten o Tina med då. Jag och J tog det när det blev gratis att byta namn. Sen har det avlats en jäkla massa barnbarn till bröderna. Ja till mamma med, 6 st och till mig. Iaf 2. Och nu har mamma 2 barnbarnsbarn till förutom mina bbarn men dom heter inte Aveholt, inte Tina heller.

Lyssnade lite till på boken, hon som läser den här serien pratar så fort. Så olika det är, min favorit är Katarina Ewerlöv, hon läser så himla bra.

Såg på Halv 8 och Lotta på Liseberg med ett halvt öra o öga kom på att jag inte ätit middag, orkade inte fixa så tog några dubbla smörgåsrån med ost.

Mi hade ringt såg jag när luren pep för ett meddelande. Ma undrade om jag ville följa med till Zurafa på räkfrossa på fred och det gör jag ju gärna. Blir bara vi tre, om ingen tillkommer. Vem det nu sku vara, Pelle kanske, eller Sjöbergskan. Vi ska åka dit till 18 när det börjar.

I morgon ska Annika o jag till stan, blir stadsparken först iaf. Sen får vi se. C ska göra sin andra introduktionsdag på akuten. Ska ju jobba där hela sommaren sen. Ta emot patienter i luckan.

Nu mörknar himlen därute igen. Hoppas det är klart i morgon kväll, läste nånstans att det kan bli en supermåne igen då. Ska iaf bli växlande moln i morgon. Får gärna komma regn i natt, på dan blev det bara skrämskott. I Gävle hade det tydligen varit åska och skyfall.




Fick just den här bilden av C, hur smart är det inte? Snyggt i sin fulhet kan väl göras mindre eller byggas ut hur mkt som helst med.

Men nu är det dags att fylla dosetten till veckan! Sen sängen.

Av Neta - 12 juni 2022 23:23

Sannex var ju på nyhetsmorgon. Varenda gång vi träffar Andreas så påminner han mig om att vi var på hans första spelning med dom. Jag minns det men vi är lite oense om var det var.
Jag minns dom bäst från ett knyt vi hade i Granebergsparken, var när Chris var med och C fyllde 15 den kvällen. Den verkar han ha förträngt. Haha!

Han skrev till mig när E dog. Hon har ju alltid varit med. Jag skrev till både orkestern och Micke liksom att det hänt och fick svar av Patrik. Men A skrev själv också.
P har jag aldrig ens pratat med tror jag. M däremot har ju blivit som en kompis till familjen sen C gjorde sin prao med Nova. Där han spelade då.


I direktsändning fick dom veta att dom var med bland dom 10, som ska reduceras till 5 som var nominerade för Årets låt till Guldklaven. Dom med *All inclusive*, med där var Arvingarna med *Tänker inte alls gå hem* också. Får väl rösta på båda.

Fast vi varit i Malung så mycket har vi aldrig varit på galan. Borde man inte det? Jag menar om nu både Sannex och Arvingarna ska vara där. Hmmm? man KAN åka hem på natten, det har vi gjort förr. Skitjobbigt men man KAN!
Sen åka upp på lördan igen, vem sponsrar? Haha! Tror det är 42 mil.


Så det blev en TV-frukost framför nyhetsmorgon. Hör inte till vanligheterna. Ser ni att jag har rädisor på ostmackan. Skivar på osthyveln och saltar dom på mackan. Då blir det små sjöar av växtsaften på dom. Oföskämt gott! Prova!

Sen vete 17 vad jag gjort idag egentligen. Vädret har varit varierande med skurar och sol.


Gjorde iaf en räkpasta som jag gjorde på samma jag hade i pajen igår. Champinjoner, rödlök, vitlök och rädisor. Behövde användas. Fräste och redde av med 50/50 mjölk och räkspad. Kokade pastan och rörde i den och svarta oliver.
La räkorna i tallriken och hällde över pastaröran. Åt hälften till lunch och hälften i kväll. Då fick jag lite glass med punchrussin till dessert med. Tänk va snäll jag är. Tack ska jag ha! Haha!


Blev riktigt soligt ikväll så satt ute en stund efter 18, vattnade pelargoner m.fl Sen var det ju Lassemans altan och barnmorskan ikväll. Godkänd TVkväll. Tydligen hade Donnez varit med på Bingolotto med.

Annars går det ljudböcker hela dan här. Inne på bok 2 av 4 nu. Jag utnyttjar mitt Storytel till max. Så praktiskt att kunna lyssna samtidigt som man gör nåt. Är ju lite asocial nu. Går knappt ut.

Men nu ska jag avsluta den här dagen!

Av Neta - 11 juni 2022 23:26

Idag har Lena, nya grannen och hennes syster kört grejer. Det har kommit lite blommor på altanen också.
Det är så otroligt jobbigt. Var tvungen att gå in idag. Har bett J göra ett insynsskydd bakom pallkragarna som man kan fästa i dom men det verkar jag få se mig i månen efter.
Blåste halv storm idag med, nästan så jag längtar efter ett vindskyddande staket runt då. Men har ju lite växter utanför med.
Känns som jag sörjer själv också. J och C har ju sina respektive och L verkar ha gått vidare även från det. Han går ut och dansar 2-3 ggr per vecka, springer på diverse evenemang där han bor och ägnar nog inte henne många tankar. Har nog med annat.

Känns inte som vi är Es föräldrar tillsammans längre. Vem ska jag prata med E om, om jag inte kan göra det med honom?
När han var här kunde man ju prata på ett mer naturligt sätt men då hade vi samtidigt så himla mkt praktiskt att hålla på med, så blev inte mkt då heller.
Hade behövt ha honom närmare nu när det är så jobbigt. Men han har inte tid att bry sig i det.
Kan ju så klart ringa honom, men han är inte så anträffbar heller. När vi pratar så bubblar han bara på om det han varit ute på. Pratar på både in och utandning, som vanligt Haha!

Sen det här att jag inte klarar av slangen längre, kan inte heller gå så många ggr med kannor. Prioriterar krukorna där.
Astrid Lindgrenrosen som var så fin i fjol och blommade ända till jul håller på dö och den andra på framsidan har fått en massa ohyra. Ändå har det ju regnat. Syrenen är jättefin iaf, lika har löjtnanshjärtat blivit jättestor och fin, och akejorna blommar. Den vita stora på framsidan vid rosen jag fick i fjol verkar dock inte vilja blomma i år. Är bara lite blad vid jorden. Är mkt ogräs med och det jag ser är det vågar jag väl ta bort men det jag är osäker på törs jag ju inte göra det, kan ju va nåt.

Dans och växter i trädgårn och i krukor ute har ju varit mina stora intressen, nu kan jag inte ha växter kvar heller verkar det som. Har inte vågat göra så mkt fina krukor som jag brukar i år. Sen har jag ju Es liljor och lavendel.
Vad ska jag då ha för intressen om jag får ta bort rabatterna? Grannarna här är ju äldre än mig och har nog med det dom har själva.

Känt mig något bättre idag iaf. Men trött. Kört och hängt en maskin. Lika med en disk ja den hängde jag ju inte så klart. Haha!

Gjorde en paj med champinjoner, rödlök, vitlök och rädisor. Åt den med bresola.





L ringde precis då den va klar och pratade lite om midsommar men han har ju strulande bilar så han kunde inte lova något. Har inte fått alla delar heller. Lite långt att åka om det havererar. Ska iaf hit i veckan till Saabverkstan, men skulle väl bara få råd efter att Lasse tittat, inte lämna in. Men han har ju fix med Js volvo han haft också. Håller tummen för att han får ordning på allt för vill ju inte va själv i midsommar.

C hade iaf varit till graven idag. Bara inse att jag har svårt att fixa där med, svårt att bära vatten om jag måste gå med kryckor, är ju en ränna mellan grus och gräs som blir lite djup. Höll ju på välta med scootern. Inga problem med att kliva över med kryckor dock.
Så dumt när det är jag som bor här. Ev får vi väl betala för skötsel.
L kan ju iofs kanske åka hit på tisdagar under terminen sen, men det är ju på sommaren man vill ha fint.

Ja mycket som inte blir som man vill nu. Är himla tyst både i lur och ingen som kommer. Ska ut med Annika i veckan iaf, har fått extratimmar så vi kan göra en längre utflykt en gång i månaden under juni, juli och aug med. Den här månaden gör vi nåt sista veckan. Juli ev till Rättvik över en dag, tar ju bara 2.5- 3 tim med bil. Aug kanske en dag i 08.

Nu ska jag plasta pajen som är kvar. Sen sova!





Av Neta - 10 juni 2022 23:38

Vilka hektiska dagar det var. Hämta björkar kvällen innan. Upp och borsta och fixa hår och klä dom fina och få iväg dom till skolan. Som tur var hade jag en man som oftast var ledig då och som kunde köra dom.
Sen göra i ordning på altan med flaggor och ballonger, sätta ballonger i björkarna, fixa sig själv.
Komma iväg till kyrkan så man helst såg lite av tåget från skolan, trängas med andra föräldrar längst bak i kyrkan och lyssna på sångerna och rektorn.
Kanske fick dom en liten ros om vi hunnit det, upp till affären efteråt och köpa jordgubbar. Maten var fixad redan

POTATISSALLAD

15 (4-5) PERS


ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.


Örtkryddad tjälknul

1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja


Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt, helst på maskin.

Glass, vi gillade den blåvita vaniljglassen men också den med melonsmak, minns ni den? Passade extra bra till jordgubbarna.
Vi hade samma mat varje skolavslutning på sommaren och på altanen skulle vi sitta om det så ösregnade. Som tur var kunde vi sitta både vind och regnskyddade. Hände att vi hade en kupévärmare under bordet med Haha! Var ju bara ben som gällde.

Tycker ni ska prova min potatissallad, hoppas ni fattar receptet som är för många eller inte så många. Den är berömd! Haha!
Gör sig bäst om den får stå över natten. Hittade den då J tog studenten, sen kan jag knappt äta någon annan. Gillar inte den köptas som simmar i sin feta sås.

Tjälknulen är också det jag oftast gör, tycker det är så svårt att få smak på en rostbiff. Den här blir så bra och så god av lök, vitlök och örterna. Kräver planering men ofta gjorde jag flera på en gång. Skivade och la på gladpack i lagom portioner, rullade hop och la rullarna i en ziplock. Enkelt o bara ta fram en rulle.

Ja idag har jag saknat den tiden. Vem hade kunnat ana då att det skulle gå så här med Elle.

Var så orimligt trött när jag vaknade vid 7-tiden i morse. Fast jag sovit bra tyckte jag. Somnade om och vaknade 11.30 Kände mig frossig. Min termometer funkar inte men kände att jag hade feber. Haft lite rethosta och varit lite snorig men är ju känslig för pollen med.
Tog mig upp och fick i mig lite te med honung och ett rostat bröd. Gick ut och satte mig på baksidan, va så yr på nåt vis.


Orkade bara koka potatis så tog 1/2 burk matjes och lite räkor. Hade lite gräddfil kvar och gjorde den med både gräslök och dill, lite salt och sv.peppar Det blev jättebra.
Drack mycket idag, orkade vattna dom blommor det inte regnat på när det nu var. Före halv 12 iaf. Haha! 3 mm hade det kommit.

Hämtade posten, hade köpt en present åt mig själv.


Två smala ringar, nästan som inkaringarna man hade förr. Kom upp på insta. Passade bra på långfingret. Fick en ursöt rosa ask till, ser ut som en sypuff lagom till ett dockskåp.


Kan nog användas som nåldyna med. Haha!

Yrseln blevvlite bättre mot kvällningen men orkade inte göra nån kvällsmat. Blev trött bara av att skära och rensa en färsk ananas. Fick bli min mat. Va ju vätska med.

Skrivit med C, skrivit till L om midsommar. Få se om han kommer eller om han har nåt annat. Kan ju va nån dans men oftast är han ju själv på helger han med. Tror han vill på MA här dan efter.

C vill till Furuvik där vi varit i 2 år. Jag tycker det är lite dyrt, 329kr för dagsbiljett på midsommar, men dom är hundvakt och dit får vovven följa med. Jag tänkte mig nåt lite billigare helst gratis. Tänker att L som jag vet också haft mkt utgifter och jag kunde hitta nåt sånt nära här och sen kunde vi ses här alla 4 efter och grilla eller nåt. Ta med nåt fikalunchaktigt på dan.
Men på midsommar vill man ju se lite dans runt stången, lite spelmän och nån folkdans, hör ju liksom till. Fanns på Furuvik med i högtalare men under pandemin ingen dans. Vi får väl se. Vill ju inte vara själv iaf.
Kommer inte L vet jag inte hur det blir.

Känner mig fortf lite duvven så ska väl vandra mot bädden.

Av Neta - 10 juni 2022 00:27

Satt iaf ute på baksidan ett tag. Men va ett himla liv där då en skata va i fullt slagsmål med en annnan fågel något mindre än den. Naturen är spännande ibland. Blev lite lugnare efter ett tag iaf. Fick lite ro, lyssnade på en bok och drack mitt kaffe.
Solen gick i moln och det kom lite vind sen, blev lite ruggigt så gick in. Vilade lite, jag är så himla trött. Ändå sov jag länge. Har börjat ha telefonen på ljudlös. Är det nåt viktigt ringer dom väl igen tänker jag. Familjen vet hur man ska göra om det blir nåt akut.


Hittade pannbiffar i frysen, ville ju koka en svensk färskpotatis idag. Köpte en skopa, och dom var ganska stora så har några mål. Kokade den i halvor ungefär 20 min. och hittade dill i frysen. Orkade inte göra sås så fläskade på med dressingen ist.


Provade klänningen, lite stor i ärmhålan. Men tycker inte det gör så mkt. Den är väldigt behaglig mot kroppen som en fastsydd underklänning i med. Knytband bara som dekoration i ena sidan. Tänkte ta bort dom först men då måste jag sprätta i sidsömmen och dom syns ju inte i rullstolen. Så härlig färg med, fanns i svart med gula blommor också men den var inte hälften så snygg.
Vete 17 va jag gör med munnen. Håller tungan rätt i mun kanske! Haha!

C har varit på introduktion på akuten idag, 12-20.45 Hon ringde då hon slutade. Va lite trött i huvudet och senare messade hon om huvudvärk.
Blir nog bra men tar väl ett tag att komma in i det. Parkeringen för personal kostade henne 250kr. Hon vill ju gärna åka bil de dagar då hon börjar tidigt eller slutar sent. Men med den kostnaden håller ju inte det. Blir ju åt helt fel håll att parkera hos mamma sen med och långt att gå. Kvällarna kan väl M hämta kanske men på mornarna blir ju det värre. Ganska långt att gå från buss med. Cykel i stan kan man ju inte ha i den här stan heller. De stjäls ju bara!

Jaja vi får väl se men nu ska jag iaf sova!

Av Neta - 9 juni 2022 01:21

Har så svårt att vänja mig vid ensamheten. Saknar E så enormt mycket. Ändå träffades ju inte vi varje dag. Den här årstiden blev det ju mer förstås för satt jag ute kom hon ju och tvärtom också. Även om det bara blev nån kvart då och då.

Har inte gått ut till tanterna sen sist heller. Känner att man har ju inget och prata om till slut. Händer inte så mkt från dag till dag.

Såg en notis om bilträffen i Österby, tror den precis som i Ulva är varje vecka. Frågade C om vi skulle åka dit, va lite less på att bara vara hemma. Hon var på. Så hon kom efter skolan och vi åkte dit så vi var där runt 17.
Den här var inte så stor som Ulvaträffarna men mysigare på nåt vis. Kan nog tänka mig att åka dit nån mer gång.


Bilarna började rulla in så smått redan när vi parkerade. Ställde sig både på gräset framför herrgårdskyrkan och längre bort vid stallängorna.
Vi tog ett bord vid fiket och fick liksom första parkett. Kände inget behov av att gå omkring dom krypkörde ju precis förbi oss. Många gjorde just så med. Inte många bord lediga så en del handlade och satt sig på gräset.
Va dessutom nån musikunderhållning vid herrgårn så vi lyssnade på den med.
Tog först lite dricka, C en macka och jag en bit morotskaka. Efter nån dryg timme lite mer matigt då C inte blev riktigt mätt på bara mackan. Hon tog en nachotallrik och jag nåt som hette bistroburgare


Pulled pork med nån vitlökssås i bröd och chips med guccamole och tacosås. Den senare rörde jag inte, orkade inte riktigt alla chips heller. Guccamolen var nygjord och jättegod.

När bilarna började rulla ut tog vi ett varv på bruket, C visade vårdcentralen där hon gjort praktik i 6 veckor, och ett på Ica. Jag köpte svensk färskpotatis, lite frukt, räkor, muffins, kakor och


Sommarkexen. Dom säljs ju i en minivariant i burk så här bara på sommaren. Lagom till kaffet. Sen åkte vi nån liten väg genom Dannemora och ut på stora vägen som vi åkte på bort till Örbyhus och tog vägen över Vendel hem.
Hemma 20.30 ungefär. Då kollade jag Vägens hjältar, Trädgårdsmästarna och Halv 8. Allt på playkanalerna. Vattnade ute under tak, fönstret i vard.rummet och Mors dagsgruppen innan jag gick i säng. Nu ligger jag här och ska strax släcka!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards