Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 26 mars 2023

V 13 och lite till

Av Neta - 26 mars 2023 23:45


Pomelo
Pomelo, som på engelska heter shaddock, är en mycket stor citrusfrukt. Den är päronformad, ofta 20?25 cm i diameter, och har mycket tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk och söt. Den påminner om grapefrukt, men är inte påfallande besk. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.

Jag brukar ta bort hinnorna på klyftorna. så god frukt.


Veckans FRUKOST:

Brödet nedan med pålägg av
1½ dl keso
½ mosad avocado
salt, sv.peppar
persilja

2 dl naturell yoghurt med valnötter och bär
kaffe eller te.


Veckans BRÖD:

Nöt/fröbröd
1 bröd

2 dl fiberhavregryn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl kokosmjöl
1 dl rågkross
1 dl hackade nötter eller hela solrosfrö
2 tsk birkarbonat
1 tsk salt
1 banan
5 dl mild yoghurt, om du tar matl.yoghurt, 4 dl + 1 dl vatten

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Mosa bananen och blanda den med yoghurt
Rör ner i det torra
Klicka ner smeten i en smord avlång form ca 1½ lit
Platta till med mjölad hand
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, innetemp på ett gärdigt bröd är 95 gr
Stjälp upp limpan och låt den kallna på galler under bakduk.


Veckans SALLAD:

Grönsallad med oliver och rödlök

1 huvud nouvellsallad, strimlat
2 tärnade tomater
2 dm tärnad gurka
10 skivade rädisor
10 skivade svarta oliver
1 rödlök, kvartad och tunnt skivad

2 delar olja, gärna avokadoolja
1 del pr citron
salt och sv.peppar

Blanda i en skål, rö ihop dressingen och häll den över strax före serveringen.

Veckans VEGO:

Vegetariska kroppkakor

4 stora potatisar
290 g svarta bönor, förkokta
Salt
1 dl mandelmjöl
400 g svamp
1 stor gul lök
2 msk neutr olja

Servera med lingon, persilja och smält smör

Skala potatisarna, riv den ena fint och koka den andra i saltat vatten
Mosa hop det
Skölj och mosa bönorna
Blanda i bönor, potatis, salt och mjöl till en smidig deg
Riv hälften av svampen i mindre bitar
Hacka löken fint
Stek svampen till den är torr
Tillsätt 1 msk olja och lök, stek till löken är klar
Smaka av med salt och låt det svalna
Forma bollar av potatissmeten
Gör ett hål och tryck i svampfyllning, stäng noggrant
Koka i saltat vatten ca 15 min
Ta upp dem och stek dem sedan i olja tills de får fin färg
Stek resterande svamp
Servera med svampen, smält smör och lingon
Garnera med klippt persilja.



MÅNDAG

Gör mycket när ni ändå håller på, frys in i portioner.

Kålpudding med brun sås
Dubbel sats


1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo

Färsblandningen:
800 gram blandfärs
2 st gula lökar
2 st "portioner" kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
½ msk kanel
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens

5 dl buljong

Kålen:
50 gram (ca) smör att steka i
3 msk sirap
1 msk kinesisk soja

Såsen:
Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl
4 msk idealmjöl
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk
Tillsätt sirap och soja och rör om
Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i
köttfärsen
Salta och peppra
Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös
Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form
Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå
Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg
Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska
Smaka av med salt, peppar och soja.

TISDAG

Torskrygg med äggsås


800 800 gr torskrygg eller filé
2 2 kryddpepparkorn
1 1 lagerblad
flingsalt

Äggsås med persijla:
4 4 ägg
4 4 dl mjölk
1 1 dl vispgrädde
2 2 msk vetemjöl
1 1 dl hackad persilja
salt peppar
2 2 msk smör
Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt stå och dra i 12 minuter.

Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min. Kyl.
Skala och hacka dom.
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet.
Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.


ONSDAG

Korvlåda med bacon och purjo

Smörolja till formen
8 grillkorvar
8 baconskivor
1 strimlad purjo
Riven ost

Servera med sallad och ris

Sätt ugnen på 225 gr
Dela korvarna i 4 delar
Halvera baconet, först på längden och sen rakt över så du får 4 delar av varje skiva
Linda in varje korvbit i bacon och ställ tätt på högkant i en smord ugnsform
Strö över purjo
Strö på ost och gratinera tills det får fin färg
Servera med ris och sallad.

TORSDAG

Fisksoppa m räkor
4 pers

200 g morot
10 cm purjolök
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 pkt saffran
1 lagerblad
3 dl vispgrädde
5 dl fiskbuljong
500 g vit fisk, t ex sej eller torsk
500 g oskalade räkor
färsk timjan

Skala och riv moroten grovt, strimla purjolöken, skär fänkål i mindre bitar och hacka vitlöken. Koka upp tillsammans med krossad tomat, saffran och lagerblad.
Koka 10 minuter.
Mixa till en slät soppa.
Tillsätt grädden och fiskbuljongen och koka 7-8 minuter.
Lägg i fisken skuren i bitar, lägg på ett lock och ställ på trä i 10 min
Skala räkorna och strö över.
Klipp över lite färsk timjan.

SILIVIAKAKA!

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
Kräm
150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det kalla vattnet och sist mjölet ihoprört med bakpulvret
Grädda I långpanna med bakplåtspapper i 15 minuter. Om man väljer att göra den i gratängform blir gräddningstiden dock längre. Kolla med sticka att smeten stannat.
Låt kakan svalna
Koka ihop krämen i en liten kastrull. Låt småputtra lite på svag värme under ständig omrörning. (Tänk på att det är ägggulor i smeten , så att du inte har för hög värme.)
Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.
Det gör inget om krämen fortfarande är lite varm och ?rinner in? i kakan.


FREDAG

Burritos

6 wraps eller andra mjuka skal som inte bör vara för små.
400 g kycklingfilé i tärningar
1-2 rödlökar, hackade
smörolja
1 påse tacokrydda + 1½ dl vatten
1 brk krossade tomater som får rinna av i en trådsil
1 brk tacosås, valfri styrka
½ brk kidneybönor
½ röd paprika
1 dl majs
2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Fräs kyckling och rödlök i en panna med lite smörolja
Tillsätt tacokrydda, rör runt och tillsätt vattnet, låt vattnet koka in på ganska hög värme
Rör i tomater, hälften av tacosåsen, bönor, paprika och majs
Låt detta puttra hop en stund
Lägg en sträng av röran på mitten av en wrap, rulla ihop och lägg i smord ugnsform, lägg dom tätt
Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min
Servera med grönsaker, en klick gräddfil och tacosås.

LÖRDAG

Tortellinigratäng med lax och räkor
4 pers


500 g färsk fylld pasta, t.ex med ostfyllning.
200 g kallrökt lax, strimlad
100 g skalade räkor
ca 120 g kronärtskockhjärtan
150 g körsbärstomater
1/2-1 dl riven lagrad ost

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl standardmjölk
1 krm riven muskotnöt
2 msk grovt hackad dill
salt, svartpeppar

Garnering:
dill
citronklyftor

Sätt ugnen på 225 grader.
Blötlägg tortelliniknytena i kallt vatten.
Gratängsås:
Smält smöret och vispa ner mjölet, lite i taget.
Tillsätt mjölken och fortsätt vispa.
Koka på svag värme ca 5 minuter tills såsen tjocknar.
Rör om hela tiden så att såsen inte bränner vid.
Smaka av med salt, peppar, riven muskot och hackad dill.

Strimla laxen, skala räkorna och kvarta kronärtskockshjärtanen.
Häll vattnet av pastan och blanda sedan med lax, räkor, kronärtskockor, tomater och sås i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 25-30 minuter.
Garnera med dill och citron.
Servera med sallad.


SÖNDAG

Skomakarlåda
4 pers


140 g bacon
1 purjolök
600 g lövbiff
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör till stekning

Potatismos:
12 potatisar av mjölig sort
2 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
kryddgrönt

Skala potatisen och dela i mindre bitar.
Koka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet.
Mosa potatisen med en elvisp eller en potatisstöt.
Hetta upp mjölken.
Blanda samman moset med varm mjölk och smör och vispa allt luftigt.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp smör och stek baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper.
Skölj och strimla purjolöken. Fräs smidigt. Ta upp och varmhåll.
Stek köttet hastigt i smör i en het panna. Salta och peppra.
Vispa ur pannan med lite vatten, om du vill använda dig av skyn.
Servera köttet strimlat på potatismoset och toppa med bacon och lökfräs.
Garnera med kryddgrönt och servera.

Citrussallad med mandelgrädde

6 port
3 apelsiner
2 blodapelsiner
2 clementiner
1 lime, pressad saft
1 citron, pressad saft
2 msk florsocker
1/2 vaniljstång

Mandelgrädde:
100 g mandelmassa
2 äggulor
3 dl vispgrädde
limeskal

Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så att den vita delen av skalet försvinner.
Skiva och lägg i en skål.
Blanda limesaft, citronsaft och florsocker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i lagen.
Häll lagen över frukten och vänd runt.
Låt dra någon timme.
Mandelgrädde: Riv mandelmassan fint, och blanda med äggulor och 2 msk av grädden.
Vispa resten av grädden.
Rör i mandelmassan och servera till salladen.
Garnera med limeskal.



Broccolisoppa


250 g broccoli fint tärnad och små buketter
1/2 hackad gul lök

Fräses i smörolja

5 dl vatten
1 buljongtärning

Tillsätts. Kokas i 15 min

1 dl vispgrädde tillsätts, hetta upp soppan.


225 g köttfärs
1/2 gul lök, hackad
3 stora champinjoner, tärnade
1/2 röd paprika
1-2 dl majs

Fräse i smörolja

2 port pasta
1 brk tomatsås med basilika

Tillsätts, rör om

2 1/2 dl vatten
1 buljongtärning

Tillsätts, rör om och koka pastans koktid

Ser det för blött ut låt det puttra tills lite mer vätska försvunnit

Krydda med salt och 4-peppar.

Servera med bröd. Bra mat för matlådan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 17 maj 04:42


Kl är 4 på morgonen. Jag vaknade av nånting och kan inte somna om. Undrar över himlen, den är kritvit som om det vore molnigt. Kan det var så att det kommer en mellandag? Tyckte jag bara såg solar på vädret. Annars är det skönt nu, jag älskar ju si...

Av Neta - Torsdag 16 maj 20:17

Kan ju varna för han som står och säljer vid svandammen i Uppsala. Jag tänkte swisha de 35kr jag handlat för men blev ombedd att betala med kort. Det är draget 80kr såg jag idag från Bärprinsen (utan prickar). Min kompis köpte jordgubbar för...

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14 15
16
17 18 19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards