Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2023

V 7

Av Neta - 12 februari 2023 13:23

Veckans frukt:


Guava
Guava (Psidium guajava) Tillhör arten Myrtenväxter. Växer naturligt i Mexiko och Västindien till södra Sydamerika. Linné trodde den kom från Indien ursprungligen, men man vet inte säkert. Guava är en tropisk frukt rik på viktiga näringsämnen, speciellt hög dos av C-vitaminer, tillhör de sk. ?superfrukterna?. Smaken är frisk, fyllig och mycket aromatiskt. Guavan är lite päronformad med härligt laxrosa fruktkött. Finns även en grön sort. Innehåller väldigt mycket små kärnor.
Godast som den är, i sallader, fruktsallader m.m

Veckans frukost:

1 kopp Havremust (Röda pkt Gyllenmust)
1 ostmacka m paprika
1 kokt ägg
Kaffe eller te.

Veckans vego:

Bönpasta för 4 pers görs enl anvisning på paketet

GODA PASTASÅSEN

4 port.

2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
1 bruk krossade tomater (4 dl)
1 buljongtärning
2-4 msk chilisås
2 tsk oregano
1 dl creme fraich.
1 dl vatten
persilja


Hacka löken, skala och riv morötterna grovt
Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna
Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.
Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.
Rör ner creme fraichen.
Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,
Späd ev. med lite vatten.
Strö lite hackad persilja över.
Servera med sallad.

Veckans bröd:

KORNRUTOR i långpanna

1 dl korngryn
4 dl vatten
50 g smör
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g jäst (1 msk socker)
Ca 10 dl rågsikt
Lite vetemjöl till utbak

Koka korngryn och vatten under lock ca 25 min. Häll av vattnet.
Lägg i fettet och mjölk och låt svalna till 37 grader.
Häll i salt, (socker) o smula i jästen. Rör om.
Arbeta in mjölet.
Sätt ugnen på 225 gr
Låt jäsa 30 min
Ta upp degen och knåda med vetemjöl tills den är blank och lättarbetad.
Kavla ut på bakplåtspapper i långpanna, sporra rutor och låt jäsa 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min.


Veckans sallad:

4 grovrivna morötter
2 skalade apelsiner
1 msk olivolja
salt och sv.peppar

Dela apelsinen i klyftor över skålen och klipp dem i bitar, all saft ska med
Vänd ner morötter
Krydda och tillsätt oljan, vänd runt och låt det stå en stund.


Månd:

Kokt pasta, gärna bönpasta och

Thai köttfärssås

1 gul lök
1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry
1 msk smörolja
400 gram nötfärs. (blandfärs går så klart också)
400 ml kokosmjölk
1 röd chili (kan uteslutas)
½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat
1 st röd paprika

Skala och skär löken i bitar.
Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.
Blanda ner färsen och bryn den lätt.
Häll i kokosmjölk.
Kärna ur och strimla chili och paprika.
Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.
Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.
Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

Tisd:

Kroppkakor

1.5 l kokt ljummen, avångad potatis (king Edward är bäst)
3-4 äggulor
1-3 dl mjöl

Fyllning:
200 gr sidfläsk, falukorv eller svamp
2 gula lökar
2 krm svartpeppar

Kokning:
2 l vatten
1 msk salt

Pressa potatisen, rör ner äggulorna och mjöl tills det blir en stabbig deg
Rulla ut till längder, skär i bitar som snittas nästan mitt itu.

Hacka löken och tärna fläsket fint, fräs ihop det med kryddpepparn och låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg fyllningen i snittet och kläm hop till en boll.
Lägg i kokande vatten ca 15 min
Låt dom rinna av på en handduk
Servera med smör och lingon.

Onsd:

Köttsoppa

2,5 liter vatten
500 gram högrev eller annat soppkött utan ben
2-3 tsk salt
1 gul lök
10 vitpepparkorn
3 st lagerblad
1 tsk torkad timjan

1 purjolök
1 bit rotselleri (100 gram) eller några stjälkar bladselleri
1 liten kålrot
3 palsternackor
3 potatisar
3 morötter
1 dl hackad persilja (valfritt)
2-3 buljongtärning (kött eller grönsaker)


Koka upp vatten i en stor kastrull.
Lägg i salt och köttet.
Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
Tillsätt kryddor och lök, koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.

Skala rotfrukterna och skär i tärningar.
Snitta, skölj och skiva purjolöken.
Tag upp köttet och pepparkornen lägg köttet i en bunke vid sidan.
Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter.
Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan.
Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning.
Hackad persilja och klimp är också gott i.

Fattiga riddare

4 skivor ljust bröd
1 st ägg
1 krm salt
1 1⁄2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1⁄2 dl vetemjöl
Smör
kanel
strösocker

Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet.
Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Strö kanel och socker på riddarna och servera ev med bär och en klick keso.

Torsd:

Födelsedagsmiddag, återkommer


Fred:


Lyxig caviarkrans m räkor


100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majonnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin
sallad

Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i lätt oljad kransform, alt portionsformar.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.

Lörd:

Ciderbräserad kycklingfilé


4 kycklingfiléer á 150 gr
3 dl halvtorr äppelcider
4 aromrika äpplen
1 morot
1 gul lök
1 liten purjo
½ dl kycklingfond
2 dl grädde
2 msk smör
salt och peppar

TILLBEHÖR:
2 röda och 2 gula paprikor, ruccola, färsk mejram och jasminris.

Sätt ugnen på 250 gr, dela och kärna ur paprikorna och lägg dem i ugnen med den kupade sidan upp tills de svartnar 20-30 min.
Lägg dem sedan i en bunke med plastfilm på i 20 min. Skala dem.
Skala kärna ur och klyfta 3 äpplen.
Skala morot och lök, ansa purjon dela i mindre bitar, skiva moroten tunt. Lägg äpplen och alla gröns utom paprikorna i grytan, slå på äppelcidern och kycklingfond låt allt bräsera under lock i 15 min.
Putsa filéerna, salta och peppra och bryn dem runtom i fettet, lägg över dom i grytan och koka ytterligare 10 min.
Lyft upp dem och håll dem varma.
Häll grädden i såsen och koka 5-10 min. Sila och pressa gröns. gm silen, hetta upp den igen och vispa den skummig före servering.
Skär de sparade äpplet i skivor och stek dem i smör.
Strimla paprikorna.
Skär filéerna i sneda skivor.
Lägg upp på varma tallrikar, paprika, äpplen, kyckling och ruccola. Skeda såsen runt, garnera med mejram och servera med riset.

Sönd:

Potatisgratäng m kassler

1kg potatis

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar

2,5 dl grädde

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

Allt i ett får man om man tärnar 250 gr skinka/kassler eller fräser 300 gr köttfärs som man lägger i ovanpå ost och lökblandningen vid *.
½ dl chilisås i grädden blir gott.

Créme brûlée
För 6

6 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
8 stora äggulor
1 dl råsocker

Färska hallon

Sätt ugnen på 150 gr
Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en stor tjockbottnad kastrull, passa noga
Vispa äggulorna
Häll den varma gräddblandningen över gulorna under vispning och vispa sen fortsatt ordentligt
Häll blandningen i ugnsfasta portionsformar nästan fulla
Ställ i vatttenfylld långpanna och grädda 1 timme
Låt formarna kallna och ställ sen i kyl, gärna över natten
Stör rikligt med råsocker på toppen och bränn av dom i 250 gr grill högt i ugnen, lämna ugnsluckan lite öppen, passa så dom inte bränns, det går fort
Servera med hallon.

QX

Av Neta - 12 februari 2023 00:25

Den bästa av alla TV-galor tycker jag. Å inte gör Sissela Kyhle den sämre. Sen känner jag inte igen alla pristagare men det beror väl på åldern kan jag tro. Men den är lättsam, lite galen och har oftast bra artister.
Sen en kreativ publik, herre jösses vilka *damer* och vilka kläder! Så kul att se även för en straight tant.

Nu till nåt allvarligare.
Igår blev jag utsatt för ett försök till åldringsbrott. Ni vet sånt man bara läser om, tror man.
Jag blev uppringd från dolt nummer av en man med utländsk brytning. Han påstod att jag i förrgår beställt 4 pizzor frå pizzerian, han sa inte vilken, men jag hade aldrig hämtat dom och nu ville han ha betalt för dom. Han var väldigt påstridig och hotfull. Jag trodde först att det verkligen var en från Tibbles som ringde, men det var det inte. Men han hävdade att beställningen kom från mitt mobilnr.
Blev rädd först och tänkte nu står dom väl här och ringer på snart.
Sen började jag förstå att det nog var vad det var. Vi hann aldrig så långt att det blev tal om betalning innan jag la på. Tog en skärmdump på samtalslistan ändå för säkerhets skull.

Ringde 11414 för det var ju inget akut men där fick man svara på frågor i en telefonsvarare och uppge sina personuppgifter innan dom upplyste om att man stod i en telefonkö och att den beräknade väntetiden var 2 timmar. Men hallå polisen är det verkligen nån som väntar så länge? Jag gjorde det inte!
Anmälde ist på nätet. Skrev också till vår tidning, tänker att dom kan ju varna för det här då jag aldrig hört om det här tillvägagångsättet. Inte hört nåt från någon.
Däremot var det några stycken både på Fb och twitter som varit med om samma sak.

Idag var det strålande sol och nu värmer ju solen faktiskt. Gick upp lite tidigare än jag brukar och duschade, åt frukost och tog sen med mig kaffekoppen ut på baksidan. Tycker nog att jag fick lite färg på kinderna. Jätteskönt var det och jag älskar min dyna från marknaden. Svensk ull från Småland tror jag det var.

Har sen tagit tag i diskbänken och hängt lite trosor. Tittat på några avsnitt av Aidens sjukhus och lyssnat på boken.

Lite frusen som alltid i den här lägenheten. Ska bli skönt att krypa ner under täcket snart.




Stekte en hamburgare ikväll och åt med kokt potatis, sparris och tomater. Hoppade över lunch och nu är jag lite hungrig för det så ska nog se om jag har nåt jag enkelt kan stoppa i huvudet. Kanske steker ett ägg.


Hur söt var inte den här! Haha!

Av Neta - 10 februari 2023 01:07

Hört en massa ljud jag inte känner igen ikväll. Kollat i dörrkameran 2 ggr för trott det varit folk på framsidan. Sen började *nån* slå med borstskaftet på altanväggen. Visade sig att det blåste och inte lite heller. Så *nån* var vinden. Kommer som i byar men tar i så det låter ordentligt. Lite orolig för träden på baksidan. Har ingen aning om från vilket håll det blåser, tänker inte gå ut och kolla det heller.


Blåsigt väder från 1-6 står det men hon är ju inte ens 1 än. Jag som sett fram mot solen i morgon men inte i kombo med blåst tack! Tänkte ju lura ut Sonja mot en solig vägg i morgon. Solen värmer ju faktiskt nu!

Har haft svårt att stödja på hö ben idag. Får lite panik då, för måste jag ta in rullstolen måste ju gångmattorna bort och jag har ju så iskalla golv här. Frågan är om jag överhuvudtaget kan bo här då.


Soluppgången i morse från vår gamla gata. Vi såg lite mer av sjön från vårt hus, saknar den utsikten. Lånade bilden.

Jag gillar ju återbruk och inredning, det här extrafönstret hittade jag på en sån sida, gjort av billiga ramar från Ikea. Så himla snyggt och lite annorlunda.


Lägg märke till taket på fönstret och fönsterbrädan på insidan. Kan väl göras både inne och på t.ex en balkong. Så fiffigt!

Mest vilat mitt ben idag, fikat och glufsat i mig choklabollar. Set några avsnitt av Aidens, börjat lyssna på en bok som verkar bra. Den heter Vinterbröllop och är skriven av Sarah Morgan. Julia Dufvenius läser och hon är en av favoriterna. Läser så bra!


Är ju torsdag så gjorde soppa. Stekte lök och tärnat bacon i stekpannan. Kokade morot, potatis, broccoli, och några sockerärtor i buljong och tillsatte bacon o lökfräset på slutet tillsammans med lite pasta som blev över igår. Gjorde dock ingen efterrätt som jag brukar eftersom jag har chokladbollar.

Blev sugen på ärtsoppa, har ärtor hemma så ska se om jag kan hitta rimmat bogfläsk och göra en laddning. Nästa torsd är L här så då kan det bli ärtor o punch. Kan vi behöva efter den dan. Mer om det då den varit.

Nu vet jag iaf vem mamman till pojken som avled är, det är en tjej som jobbar på en butik jag besöker ibland. Jag känner henne inte vet bara vem det är ändå. Nån jag bara hejar på. Visste inte ens att hon var härifrån.
Ringt diakonen men inte fått tag på honom. Försöker igen. Henne lär jag ju inte stöta på än på ett bra tag. Vet inte om hon behöver veta att pengar kommer från mig heller.


Usch ljuden från vinden känns nästan kusligt. Kanske lika bra att göra natt och somna från det.


Av Neta - 9 februari 2023 01:12

Jag skrev inget om den igår men när vi gick där på marknaden så blev det en utryckning, vi förstod att det hänt nåt riktigt då det var alla sorters fordon och flera ambulanser samtidigt som helikoptern kom.
Då vi kom hem såg jag på nätet att en 18-årig kille dödats i en olycka här på Harbovägen.

En ung man med hela livet framför sig. Han gick 3e året på gymnasiet och skulle alltså tagit studenten i vår. Nästan lika gammal som mitt yngsta barnbarn som ju tog studenten förra året.
Så meningslöst när unga personer dör. Kyrkan här har varit öppen idag för ljuständning och kondeloanser. Flaggor har varit på halv stång.

Det med E som ju också gick från *nu har vi nog klarat henne* till död på 3 dar. Vi fick veta på morgonen att dom skulle stänga av allt på em. Totalt oförberedda. Inte lika chockartat som den här drabbade familjen fick besked men nära nog.

Jag vet ju att alla inte reagerar lika men kan ändå tänka mig hur dom har det. Jag känner dom inte (hoppas jag) och vet inte var dom bor. Men känner att jag skulle vilja hjälpa med nåt praktiskt som jag blev. Nämligen med mat. Jag har aldrig uppskattat något som dom som kom hit med mat. Som gav oss pengar för att vi skulle kunna köpa hem färdigt.
Jag kunde knappt laga mat utan att må illa första tiden. Så tack till son och sonhustru, till Susanne, grannar och andra vänner. Det betydde massor.

Något jag hade svårt för var alla blommor, inte dom från vänner men dom som kom från sånna vi inte kände eller Es arbete. Varför skulle dom ge mig blommor? Precis som jag gjort nåt bra. Det vände sig också i magen. Idag förstår jag varför och att det är så man gör, mendå var det bara förknippat med obehag.

Tänkt på den här familjen hela dan och tände 2 ljus framför E idag. Funderar på att ta kontakt med vår diakon i morgon och höra om han kan förmedla lite pengar till dom.

Idag var jag upp till distriktan och fick min 3-månadersdos av B-vitamin. Handlade lite frukt o grönt och toapapper. Livets nödtorft, Haha! jo köpte prickig korv med, evigheter sen jag åt en korvmacka.

Börjat lyssna på en ny bok och sett några fler avsnitt av Aidens sjukhus. Vill se klart den.
Åt pasta med en sås av charlottenlök, kyckling, curry, grädde och mango chutney. Nu ikväll knäckemacka med räkor.

Benet bråkar lite igen men lindrigare än den riktigt onda svängen. Skippar dom blå och äter bara paracetamol som jag har extra starka av. Sover rätt bra på nätterna nu tack vare dom.

Tänker mkt på Elle nu, hur hon kämpade. 11 februari hörde vi hennes röst sista gången innan hon tubades sen var det kropps och teckenspråk. Talventilen funkade ju inte. Undrar va hon tänkte? Om hon undrade varför vi fick vara där så korta stunder, om hon längtade efter oss. Eller om hon var så dimmig att det bara flöt ihop, på slutet var det nog så iaf.

Trodde jag skulle känna hennes energi men icke! Ser iaf henne på bild var jag än är i lägenheten.




Dom här älskade både hon och jag.

Nu sängen!

Av Neta - 8 februari 2023 01:36

Men herregud så få stånd det var. Vi blev nästan chockade, vi saknade mycket. Jag saknade Lerox mest eftersom dom är dom enda som har 1/2 lit fryspåsar. Dom brukar ju alltid vara där.
Vi hade tänkt ta en korv där, svindyra langos och hamburgare för 90 resp 70kr fanns men inte en varmkorv så långt ögat nådde, inga ballonger, ingen sockervadd, inga handarbetsgarner, inte lågpriskrafset, inga mattor, inga blommor, inga korgar och ingen frukt o grönsaksstånd. Sånt som alltid brukar finnas.
Munkarna kostade 25kr styck, är inte det dyrt? Dom med bara socker på va lika dyra som dom med godis och sånt på. Saknade att dom gjordes där med, visst brukar dom ju göra det?
Väldigt lite marknadsnougat med, vid ett par godisstånd och då bara nån sort.

Hittade vi nåt då. Jo vi båda köpte sittdynor i fårskinn, vändbara med fina mönster på båda sidor.


Tjocka, varma och goa att sitta på. Rejäla storlekar, passade precis på scootern. Annars köpte jag, runda bröd, chokladbollar, och lite kolor och polkagriskarameller.
Annika köpte lite ostar.

Vi gick in på Kvarnen för att kolla in den nya pastarrstaurangen, men det var väldigt få bord där och man skulle beställa i deras app så vi struntade i den.
I stället hittade vi ett litet thaiställe precis bredvid där vi åt lite sen lunch. Jag tog en kycklingsallad med papaya och bulgur + en massa olika grönsaker. Lite för mkt hetta i den för att vara i min smak men väldigt god ändå. Ligger mitt på bortersta torget som bredvid apotek o skomakaren. Testa den ni!

När jag kom hem hade jag fått en massa kläder jag beställt. En lilablommig tunika, 2 långa toppar i lila och svart och 2 klänningar


Några smådukar jag köpt på Tradera från Frösö handtryck.


Dom här är i linne båda, till sängborden, får väl bleka den ena.



Den sista är en löpare till hallbyrån.


Gjorde en varm macka på ett av bröden jag köpte, Lill-Isak heter det och är chockfryst vad som nu menas med det. Haha! Färdig räkstuvning och riven ost på. 5 min i Airfryern. Lagom efter den sena lunchen.

Tv i kväll då, chokladboll typ mumsmums till fikat, Mandelmann + Köping. Ett par avsnitt av Aidens sjukhus och nu är jag redo att sova.

Av Neta - 6 februari 2023 00:12

Idag blev det en god men grådaskig sörja till middag, såg framför mig en fräsch korv o rotfruktsgryta i senapssås.
Alla ingredienser var med men kokade för länge, jag glömde den på spisen.


Kokade allt i 1/2 lit buljong, tog vad som fanns. Först en hel korvbit som var lite halvfryst. Delar en 800g bit i 6 delar. Ner i buljongen med den sen en stor bakpotatis och 3 morötter, en liten bit vitkål, 250 g broccoli, 1/2 rödlök. De gröna prickarna är det som är kvar av broccolibuketterna, stammen tärnades, rödlöken strimlades och delades på 3, potatis och morötter i bitar och slantar. Skar den färdiga korven i bitar sist. Redde av med en 1/2 dl grädde och 2 msk mjöl. Hade i 4-peppar, lite mer salt och ca 2 msk senap.
Har kvar och det kommer jag nog äta som soppa med lite mer buljong i. För gott var det. Blev ungefär 4 port.

Gjorde ett bröd också i min dubbelform.


Armarna orkade inte riktigt så var lite mjöl på undersidan och översidan blev lite månlandskap.
Ca 15 dl rågsikt, 1 msk birkarbonat, 1;5 tsk salt som stöttes i mortel med 1 tsk anis och 1 tsk fänkålsfrö.
Allt det blandades
Sen rörde jag i 1 dl mörk sirap, det var hälften av det som stod i receptet men blev perfekt, 1/2 dl smörolja och 1 lit naturell yoghurt.
Hällde i formen som är som 2 avlånga brödformar. Gräddade i 180 gr i drygt 1 timme till 94 gr. De sista graderna upp till 95-96 kommer ju på eftervärme. Lät det svalna i formen med en bakduk över.


Blev himla gott iaf.


Delar ju som ett kors och en sån bit räcker 4-5 dar.

Sen belönade jag mig med lite hallon o glass. Det var jag värd och disken tar jag i morgon.


En häftig mån och molnbild hade jag som sällskap. 3-glaset gör att det ser ut som månbebisar också.

Nu ska jag hänga en maskin jag kört idag och sen blir det sängen i denna iskalla lägenhet.

V 6

Av Neta - 5 februari 2023 12:34

V 6


VECKANS FRUKT:

Cherimoya
Namnet betyder ?kallt frö?. Frukten är droppformad och mattgrön. Vanligen stor som en apelsin. En mogen frukts konsistens kan jämföras med ett moget päron. Inbäddat i köttet finns mörka kärnor. Köttet är smakrikt, påminnande om ananas, banan, mango eller päron.
Frukten äts naturell.

VECKANS FRUKOST:

2 dl nat yoghurt
½ dl musli (granola)
2 msk blåbär

Ostmacka m paprika
te eller kaffe

GRANOLA

2 dl hackad mandel
2 dl hackade hasselnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1/3 dl hela linfrön
1 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
3 msk kokosfett (låt det smälta till flytande konsistens)
ev 1 msk flyt honung (kan uteslutas)

Blanda ihop allt och fördela på plåt.
Rosta allt på 150 grader i ca 20-30 minuter (beroende på ugn, se till så det inte blir för bränt!) Rör några gånger under tiden.
Förvara i tät burk!

VECKANS VEGO:

Blomkål med ost
4 port

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

VECKANS BRÖD:

FILMJÖLKSLIMPOR MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR
4 st

4 dl rostade solroskärnor
100 gr jäst
6 dl filmjölk
4 dl vatten
knappt 1 ¼ dl olja (120 ml)
1-2 msk honung
4 tsk salt
8 dl rågsikt
ca 2 l vetemjöl

GARNERING: 1 uppvispat ägg, solroskärnor och medelhavssalt.

Rosta solroskärnorna på en plåt med bakplåtspapper 225 gr ugn tills de fått fin färg.
Smula jästen i degbunken. Värm fil och vatten till ca 37 gr. Lös upp jästen med lite av vätskan.
Tillsätt olja, honung, salt och nästan alla solroskärnor samt resten av degvätskan.
Rör ner mjölet lite i sänder, spara lite vete till utbakning. Arbeta degen tills den släpper bunken. Jäs 30 min.
Sätt på ugnen på 175 gr.
Dela degen i 4 delar, knåda den kraftigt. Forma till limpor som läggs på pappersklädd plåt. Jäs ytterligare 30 min.
Pensla bröden med ägg, snitta dem med kniv och strö över resterande solroskärnor och medelhavssalt. Grädda i 35 min.

VECKANS SALLAD:

Blomkål och rödkålsallad

1 blomkålshuvud
1 rödlök
2 msk olivolja
1 msk vinäger, valfri
salt och sv.peppar
ev halverade, svarta oliver, kärnfria

Kvarta blomkålshuvud och lök
skiva tunt på mandolin eller med osthyvel ner i en skål
rör ihop vinegrätten och häll över
vänd runt och låt stå kallt minst 4 timmar eller gärna över natten
tillsätt ev oliver vid servering.


MÅND:

Köttfärsgulasch
4 pers


500 g köttfärs
2 msk smör
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk hel kummin
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 dl vatten
3 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk finhackad persilja

Skala och finhacka löken.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Hetta upp matfettet och fräs lök och paprika smidigt utan att de får färg.
Tillsätt kryddor och fräs vidare ca 2 minuter.
Höj värmen och tillsätt färsen, stek färsen smulig.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten och fond.
Koka samman under lock ca 15 minuter.
Krydda och strö över hackad persilja.
Tycker du att gulaschen är för tjock, späd med lite vätska.
Servera med ris och bröd.

TISD:

Korv Stroganoff


500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
3 msk vit redning
salt och svartpeppar

Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av och servera med ris o sallad.

ONSD:



FISKGRYTA MED GRÖNT


500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst

Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.


TORSD:

Blomkålsoppa

450 g blomkål
1 potatis
1 l hönsbuljong
2.5 dl fraiche eller grädde
1 kn.udd chilipulver, kan uteslutas
salt o peppar
olivolja

Dela blomkålen i buketter och skiva stocken
Skala o tärna potatisen
Koka allt mjukt i buljongen
Mixa slätt
Tillsätt fraiche och smaka av
Ringla över lite olja vid servering
Kan ätas kall eller varm

Nutellarullar

6 skivor formbröd
6 msk nutella
6 stora jordgubbar i bitar
2 stora ägg
4 msk mjölk
2 msk socker
3 msk smör att steka i
3 msk florsocker

Kantskär brödet och kavla ut det tunt
Bred på nutella
Lägg jordgubbsbitarna närmast dig på kortändan av brödet, rulla ihop till en rulle
Vispa hop äggen med mjölk och socker
Doppa rullarna i det
Stek dem gyllenbruna och frasiga i smöret
Lägg upp på fat och sikta över florsockret.

FRED:

Semlax

Gör bröden själv, men gör 8 av den här satsen.

Petit Choux

75 g Smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200°.
Koka upp smör och vatten i en kastrull.
Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning.
Ta från värmen och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning.
Klicka eller spritsa ut 12 stora eller 24 små toppar på bakplåtspapper på en plåt eller i muffinsplåt med formar. Funderar på göra i muffinsblecket.
Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt kallna på galler.
Skär eller klipp av ett lock och fyll.

200 g nat färskost
2 dl vispgrädde
salt o svpeppar
1-2 msk riven pepparrot
½ dl klippt dill

Mjukrör färskost
Blanda med den vispade grädden, vispa till det lite till om det behövs
Tillsätt kryddor, färsk pepparrot och dill.

200 g gravad lax
1 rödlök
200 g skalade räkor

Skaldjur o lax tärnas, lök hackas, blandas och läggs med lite kladd i botten.
Gör en snygg spritsning av oströran och lägg på locket.
Garnera med citron och dill på assietten.


LÖRD:

Skinkstek med tillbehör i påse

Skinkstek på 1-2 kg
Timjan, salt och peppar
Stekpåse
Rotfrukter, t.ex
potatis
morötter
palsternackor
selleri
kålrot
lök
2 dl vatten
½ buljongtärning
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja
salt & peppar
1 msk vinbärsgelé

Sätt en stekpåse i något ugnssäkert med några cm kant och ganska vid öppning
Ansa och skär rotfrukter och lök och lägg i stekpåsen
Gnid in köttet med salt och peppar
Hetta upp en stekpanna med smör.
Bryn skinksteken runtom så den får fin färg
Ta upp och lägg steken i påsen på rotfrukterna
Lägg timjanskvistar runt

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i med vatten
Tillsätt ½ buljongtärning och grädde, tomatpuré, soja och peppar
Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills den blir lite simmig, red av om ni tycker det behövs
Smaka av och rör i 1 msk vinbärsgelé.
Häll såsen i påsen över skinkstek och rotfrukter
Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader
Ta ut påsen och låt allt ?vila? ca 10 min
Ta ur köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg upp det i en karott med sås o rotfrukter runt om
Servera med kokt potatis, brysselkål och vinbärsgelé.


SÖND:

Kycklingfileér med mangotäcke


4 st kycklingfileér
1 st stor paprika
3 dl grädde
1 st krossad vitlöksklyfta
1 tsk curry (1-2 tsk)
1 msk sambal oelek
1 dl mango chutney

Sätt ugnen på 225 gr
Dela varje filéi fyra bitar och stek köttet.
Krydda med salt och peppar.
Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
Lägg kycklingen och paprikan i ugnssäker form.
Vispa grädden.
Blanda i vitlök, curry, sambal oelek och mango chutney.
Bred blandningen över kycklingen.
Gratinera mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 20 minuter

Ananaspaj


Pajdeg:
150g smör,
2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl turkyoghurt 10%
1 ägg,
2 tsk vaniljsocker,
½ dl socker.
En liten burk ananas - väl avrunnen,

Häll av ananasen i ett durkslag
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.
Tryck ut i form. INTE förgrädda!
Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda i 30 min.
Servera ev med glass, men lika god som den är.

Av Neta - 5 februari 2023 03:00

Ja jag vet inte om det är nåt på G igen men natten som var hade jag ont i hö öra, riktigt ont. Så pass att jag tog nässpray för att försöka svälla av och en värktablett vid 5-6 tiden. Somnade äntligen ordentligt sen och sov till 11. Hade svårt att ta mig ur sängen, va så himla trött men när jag väl kom upp kändes det bättre. Är inte snuvig än iaf så få se om det bara va ett skrämskott eller om det kommer mera. Känner lite i örat nu men inte alls som natten som var. Tog iofs nässpray o värktablett för nån timme sen. Vill inte gärna ha en sån förkylningssväng som jag hade runt jul en gång till.

Hade nån timme kvar på en bok i morse jag lyssnade på till frunch. Sen fick jag för mig att se på Aidens sjukhus på play. Såg 5 program, struntade helt i TVn. Mello struntar jag nog i det här året. Guldkornen från SMB har man ju sett. Kanske kollar i morgon, vi får se. Har 3 säsonger kvar på Aidens, så varvar nog det med att lyssna på bok.


Såg så häftigt ut runt månen innan det blev mörkt idag.

Åt lasangette idag med, iddes inte göra nån mat. Men hade tagit fram 2 minisemlebullar så gjorde hallonsemlor.


La dit gaffeln så ni skulle se hur små dom är. Såg ett recept på facebook på jordgubbssemlor men eftersom jag ju gillar hallon mkt så gjorde jag hallonsemlor. Det går inte åt mkt fyllning till dom små rackarna precis. Tog lite inkråm och blandade med lika mkt grovriven mandelmassa och 1 tsk vispgrädde. Det räckte till båda. Vispade 1/2 dl och det räcker nog till 2 till. Alltså 4 semlor totalt. Mosade till hallonen som var tinade från fryst lite och la 1 tsk på mandelmassan. Sen grädden på det. Siktade 1/2 tsk florsocker och hälften blev nog kvar fast jag fick på assietten med. Semlebullarna är Pågens mini.
Åt som jag brukade locket först, sen semlan i 2 tuggor till kaffe. Jättegoda blev dom, inte så sliskigt söta som dom kan bli annars.
Tänker att man kan blanda inkråm med bara hallon om man är allergisk mot mandel.

Ja så mkt mer hände inte här idag.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20
21
22 23
24
25 26
27 28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards