Mina ord och tankar

Alla inlägg under juni 2023

Av Neta - 4 juni 2023 15:36

Kortvecka med en klämdag och en ledig röd dag för många.


Veckans ÖRT


Gräslök
Tillhör familjen lökväxter och är flerårig. De tunna skira gräsliknande bladen är vackert ihåliga och går upp i blom med lila klotrunda små blommor som även de är ätbara.
Inte bara till matjesillen utan i örtsåser, på äggmackan, som dekoration m.m


Veckans FRUKOST

Äggcocotte m lufttorkad skinka
8 st

2 msk smör
1 dl vispgrädde
Färsk timjan
1 schalottenlök
1 msk smörolja
75 g lufttorkad skinka, lomo eller bresola
Salt och peppar
8 ägg

Formar av folie eller ?porslin?

Sätt ugnen på 180 gr
Smöra formarna och häll i ¾ msk grädde i varje
Hacka kryddor och lök, strimla skinkan fint
Låt kryddor och lök mjukna på svag värme i stekpannan
Tillsätt skinkan och krydda m salt o peppar
Fördela detta i formarna
Knäck ner ett ägg i varje form
Ställ formarna i en långpanna med varmt vatten upp till halva formarna
Låt stå i ugnen tills vitan stelnat och gulan fortf är lite mjuk ca 10-15 min
Servera med färska grönsaker och ett gott bröd.


Veckans BRÖD

Långjäst frölimpa

5 g jäst (ca 1 tsk)
1½ dl kallt vatten
3½ dl nat yoghurt
1½ tsk salt
2 tsk flyt honung
8 dl vete eller dinkelmjöl
½ dl pumpafrö
½ dl solrosfrö
½ dl melonkärnor
½ dl hela linfrö
Topping:
Solros och chiafrö

Smula ner jästen i bunken
Tillsätt vatten och lös den däri
Tillsätt yoghurt, salt och honung
Blanda och tillsätt mjöl och frö under omrörning
Arbeta samman till en deg
Smörj en avlång form på ca 1½ lit
Fördela degen i formen
Skaka formen och släta till, TRYCK INTE
Täck över formen och låt den jäsa i rumstemp i minst 8 timmar eller över natten
Sätt ugnen på 200 gr
Strö över lite frö och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min, innetemp på bröd ska vara 94 gr
Lossa brödet ur formen och låt det svalna på galler.


Veckans SALLAD

Försommarsallad

1 huvud romansallad
2 stjälkar rabarber
3 msk strösocker
5 dl vatten
300 g grön sparris
Olja till stekning
300 g gröna ärtor
½ gurka
1 kn ärtskott

Dressing:
½ dl kallpr rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 finhack salladslök
Salt o peppar

Strimla och skölj salladen, låt den rinna av
Skölj och tärna gurkan
Skala och skär rababrbern i 5 cm bitar
Koka den i sockrat vatten 2-3 min
Ansa och dela sparrisen på längden
Stek dem i oljan
Förväll ärtorna ett par min
Blanda sallad, rabarber, sparris, ärtor, tärnad gurka och ärtskott i en skål
Rör samman dressingen och häll över. Vänd runt.


Veckans VEGO

Blomkål med ost
4 port

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

MÅND

Utflyktsmat

Kycklingklubbor med potatissallad, plockgrönsaker och bröd.

Honungsmarinerade kycklingklubbor
4 pers

600 g kycklingklubbor

Marinad:
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
3 msk chilisås
2 krm chili
1 salladslök

Sätt ugnen på 225°.
Lägg kycklingen i en plastpåse.
Blanda honung, olja, riven vitlök, chilisås, chilikrydda och skivad salladslök och häll i påsen, och blanda om.
Låt marinera, gärna över natten.
Lägg kycklingen i en smord ugnsform.
Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 25 minuter.
Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80°.

Potatissallad

1 brk fraiche
50 gr majonnäs
3 msk mycket finhackad purjo
3 msk färsk gurka i tärningar
1 msk kapris
1-2 tsk osötad senap
salt o svartpeppar
1 påse tärnad potatis, inte förstekt

Skala ev gurkan, kärna ur innan den tärnas
Blanda allt utom potatisen
Förväll potatis 1-2 min
Vänd ner den.
Smaksätt ev. mer

Brytbröd

5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 msk salt
1 msk olja
200 gr keso eller färskost
1 l grahamsmjöl
4 dl lantvetemjöl.

Värm mjölken till 37 gr, lös jästen däri.
Tillsätt salt, olja, keso och mjölet. Spar till utbak och doppning.
Arbeta degen smidig.
Jäs 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Arbeta upp degen, dela och forma den i 30 bullar.
Pensla med vatten och doppa bullarna i grahamsmjöl. Lägg på plåten.
Jäs 25 min.
Grädda ca 10 min.

Gurka, paprika och morötter, frukt, vatten, kaffe och bullar


TISD
Nationaldagen

Kokt färskpotatis slungad i smält smör och dill
Matjesill
Gräddfil och klippt gräslök rörs ihop med lite salt och sv.peppar
Jordgubbar och glass.


ONSD

Lättrimmad torskrygg med pepparrotssås och bacon
4 personer


4 bitar torskrygg à 150 g, frysta och tinade
1 tsk salt

Sås:
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 1/2 msk maizena + 2 msk vatten
2?3 msk färsk pepparrot, riven
3 msk persilja, hackad
3 msk smör

Garnering:
6 morötter
1/2 dl dill, finhackad
2 msk olja
1 msk flytande honung
140 g tärnat bacon
2 msk smör
riven pepparrot

Potatispuré:
800 g potatis
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl dill, finhackad

Sätt ugnen på 150°.
Salta fiskbitarna och låt dem dra i kylen i ca 1 timme.
Ta fram och torka av fisken med hushållspapper. Lägg fisken i en smord ugnsform.
Tillaga i ugnens mitt tills fisken är fast och fin och innertemperaturen är ca 52°.

Sås:
Koka ihop grädde, vatten, vin och fond.
Red av med maizena utrörd i vatten.
Låt sjuda ca 5 minuter.
Skala och riv pepparroten.
Vänd ner i såsen tillsammans med hackad persilja och smör.
Låt allt bli varmt.

Skala och skiva morötterna.
Blanda dem med hackad dill och olja.
Ringla över honung.
Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta morötterna strax under ugnens mitt.

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på lite hushållspapper.

Puré
Skala och dela potatisen i bitar.
Koka potatisen mjuk.
Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
Pressa potatisen och tillsätt smör.
Tillsätt grädden tills purén har en lagom konsistens.
Smaka av med dill, salt och peppar.
Lägg bacon och riven pepparrot på fisken.
Garnera med dillvippor.

Servera fisken med ugnsrostade morötter och potatispuré.


TORSD

Gurksoppa

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar

1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

Nutellapizza

1 rulle rund smördeg

2-3 dl nutella
färska bär
Riven vit choklad eller kokos

Sätt ugnen på 200 gr
Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.
Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.
Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min
Låt den svalna något
Bred på nutella
Garnera med bär och riven choklad.

FRED

Läckra minipajer fyllda med räkor, dill & mango
Ca 12 st


1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g
1 ägg

Fyllning:
ca 3 dl räkor, skalade
3 msk dill, finhackad
1 dl mango i bitar, fryst & tinad
1 dl lagrad ost, riven
3 ägg
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Garnering:
räkor dill mango

Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegsplattan.
Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.
Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill.
Ställ dem gärna i en muffinsplåt.
Pensla degen med upp­vispat ägg.
Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering.
Fördela dillräkor och mangobitar i varje form.
Strö över den rivna osten.
Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål.
Häll äggstanningen över pajerna.
Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min.
Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg.
Låt dem svalna något.
Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill­, räkor och mango.


LÖRD

Inkokt lax m nudelsallad


600 g lax skinn- och benfri
8 dl vatten
1 dl japansk soja
2 tsk salt

Sojamajonnäs:
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
1 ½ dl rapsolja
2 tsk japansk soja

Dressing:
1 ½ lime
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk asiatisk fisksås
1 liten thaichili finhackad
1 vitlöksklyfta riven

Risnudelsallad:
180 g risnudlar
75 g sockerärtor
1 stor morot
½ rödlök
2 avokador
½ kruka koriander
2 msk sesamfrön rostade

Inkokt lax:
Skär laxen i 2 cm tärningar och lägg i en ugnsform.
Koka upp vatten, soja och salt till lagen.
Slå den kokande lagen över laxen.
Låt stå i en timme och lyft sedan laxen ur lagen med en hålslev.

Sojamajonnäs:
Vispa samman äggula, vinäger, och dijonsenap med elvisp i en skål.
Tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning..
Smaka av med soja.
Dressing:
Blanda ingredienserna till dressingen och rör så att sockret löser sig.

Risnudelsallad:
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och skölj i kallt vatten.
Låt rinna av väl, klipp nudlarna så blir de lättare att blanda.
Strimla sockerärtorna på längden.
Skala och hyvla moroten tunt med skalaren.
Skiva löken mycket tunt.
Dela, kärna ur och skiva avokadon.
Vänd samman nudlarna med hälften av dressingen.
Blanda i sockerärtor, morot och rödlök, men vänta med avokadon. Vänd i koriandern.
Tillsätt mer dressing vid behov.
Lägg upp salladen i tallrikar, toppa med lax och avokado.
Ringla över majonnäs och strö över sesamfrön.
Servera med resterande majonnäs på sidan.


SÖND

Rostbiff med örtslungad potatis och sallad, Grillad smulpaj med choklad och sommarbär.

Antingen grillar ni skivor av färsk rostbiff penslade med olja och strör på salt, sv.peppar och timjan
eller så gör ni så här.

Rostbiff i marinad med färska örter


1.5 kg rostbiff
1tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar

Marinad:
1 dl kinesisk soja
1 1/2 dl röd vinäger
1 msk flytande honung
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk mellanmalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika, timjan eller oregano (3 dl)

1 burk cocktailkapris till servering

Sätt ugnen på 125°C
Krydda rostbiffen med salt och peppar.
Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Lägg det i en ugnsfast form.
Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59°C. Det tar 1 1/2 -2 timmar. Marinad:
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar.
Häll över marinaden och skyn från köttet.
Lägg in det i kylen när det svalnat.
Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet.
Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden.
Garnera med cocktailkapris.

Örtslungad potatis

1 kg färskpotatis
1 dl smält smör
1 dl hackad färsk dill
1 dl hackad färsk gräslök

Borsta potatisen och koka dem i 15-20 min
Häll av vattnet och låt dem ånga av
Bryn smöret i en stekpanna
När den får en nötig färg rör i dill och gräslök
Tillsätt potatisen och blanda runt.

Grillad smulpaj med choklad och sommarbär
6 st


400 g blandade bär, till exempel hallon, jordgubbar och vinbär
½ dl grovriven choklad
1 dl havregryn
95 g osaltat rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
½ dl hackad mandel
1 dl socker
1 msk maizena
2 msk florsocker

Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till.
Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.

Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker.
Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, cirka 10 minuter.
Servera pajerna med vaniljsås.

Av Neta - 3 juni 2023 22:53

Mr X kom på fm och hjälpte mig lite. Vi hade också lite förberedelser att göra innan vi for till festen. Hämtade pkt på Hk på vägen. Kan inte köra scootern just nu.

C hade förberett sina grannar i god tid. Alla respekterade det utom en som byggde staket under tiden vi var där. Deras närmaste granne dessutom.

Vi familjen och Ms föräldrar var där + lite kompisar. Det som var kul var att en gammal kompis från gymnasiet kom. Hennes mamma hade kört dit henne och henne känner jag med så vi lurade dit henne. Hon skulle annars ha väntat på sin dotter i bilen.
Så kul att träffas. God sallad hade hon gjort med och en massa fikabröd. Sangria som vi fick när vi kom.

Åkte hem med Mi o Ma. Och sen har jag inte gjort så många knop. Haft en mitella på mig idag och det var rätt skönt.


Så här glad är man när man är klar med utbildningen. Haha! Hon var så fin idag.

Nu ska jag ta mig en macka och sen gå i säng.

Av Neta - 1 juni 2023 23:59

Har ni hängt tvätt med vä? Det har jag, får hänga några plagg om dan några dar nu. Fixar ju inte stå så länge.
Diskmaskin får L plocka ur i helgen. Vågade inte ens testa. Ett helsicke att få ost på mackan i morse, försök med vä får ni se.

Verkligen försökt vila hö men den blir inte bättre. Försökte åka upp med en soppåse, kom inte ens urvgaraget. Kan köra med vä del av styret men sen då. Blev för avigt.
Kan inte gå med kryckorna.

Får sitta bredbent med paddan mellan benen på soffan o skriva, enda sättet. Försökte vattna blommor inne med vä, gissa va det vattnet hamna?

Laga mat var ju också en utmaning men tinade spenat o fisk, kokade i samma kastrull, en spenat o fisksås blev det haha! Hälften på bänken när jag skulle hälla på tallriken med en darrig vä.
Typiskt nog inte så mkt färdigt i frysen nu. Kan bli mkt bröd framöver, men utan ost. Funkar inte med vä.

Tvätta håret med vä va också en utmaning men tror det gick hyfsat. Duscha funkade ändå hyfsat. Kamma sig är däremot en utmaning.

Ta ner torr tvätt m vänster funkade. Va ju bara dra. I morgon ska jag se om jag kan vika o ?galga?

Ja ni, saknar min hö arm.

Av Neta - 1 juni 2023 12:16

Känner mig febrig och frusen men inte sjuk på nåt vis. Bara den här förbannade axel/armen som jäklas nåt så ini vassen idag. Så stelt och konstigt. Måste ha paddan nere på soffan med ett ben uppe på soffan och ett i golvet för att kunna skriva. Annars armen mot kroppen.

Att klä sig är inte lätt och måste hantera allt runt om mitt vardagsliv med vänstern, inte lätt för en högerhänt som är vinglig i vanliga fall. Alla i familjen är upptagna av förberedelser för festen på lö eller annat, orkar inte bry sig eller så tror dom mig inte.

Bet ju ihop på restaurangen igår, bl.a så skar jag köttet själv fast det gjorde ont och undrar om det är därför jag är så här idag. Börjar bli tveksam till om jag överhuvudtaget kan vara med på lörd. Inte för att nån skulle sakna mig. Är ju inte kul att på en fest behöva hjälp med typ allt heller.

Jaja 2 dar kvar, bara avvakta och se. Måste tvätta och hänga iaf en maskin idag. Annars får jag gå med rumpan bar Haha! Plocka ur disken måste jag också om det inte ska bli översvämning i hon. Så vila armen får jag ju inte. Mat må man ju ha med. Tyvärr lagar den sig inte själv.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards