Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2020

Av Neta - 22 december 2020 16:20


Auberginesill

Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare
Dela auberginen på längden i klyftor
Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna
Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna
Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd
Täck bitarna med någon av följande inläggningar:

Glasmästarsill-lag
3dl vatten
½dl ättika
½dl socker
lite havssalt
en liten (eller ½) skivad rödlök
en liten (eller½) skivad morot
½ påse "sillkryddor"
2 lagerblad
ett litet knippe dill
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.

Löksill-lag
3dl vatten
½dl ättika
½dl socker
lite havssalt
en liten (eller ½) skivad gul lök
1msk kryddpepparkorn
1tsk grov senap
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.

Senapsill-lag
1-3 msk grov, stark och söt senap
1msk vittvinsvinäger
2msk rapsolja
1dl sojagrädde
vitpeppar
lite havssalt
lite gurkmeja för färgens skull
Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.

Vitlök och dillsill-lag
1-2 vitlöksklyftor
0,5 msk vinäger
3msk rapsolja
1-2 msk finhackad dill
lite örtsalt
lite vitpeppar
Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.

Vegetarisk julskinka

1 kålrot
½ gul lök
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
Ansa lök.
Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.
Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.
3 msk senap
1 äggula
½ dl ströbröd

Sätt ugnen på 225°C.
Skala kålrot.
Blanda senap med äggula.
Pensla senapen på kålroten.
Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.

Vegetarisk skinka 2

500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar
1-2 msk pot.mjöl
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
1 äggula
1 dl ströbröd
salt o peppar

Sätt ugnen på 225 gr
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med äggen, mosade potatisen och pot.mjölet
Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen i minst 40 minuter.
Låt den svalna något
Blanda senap och äggula och bred färsen med dett
Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om
Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.



Linsbullar

250 g linser
vatten
1 ägg
75 g ströbröd
½ riven lök
salt & peppar
lite mjölk

Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme
Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs
Forma bullar och stek i matfett.

Kikärtsbollar

3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas
1 dl solrosfrön
2 gula lökar
1 brk tartex med örter
2-3 tsk buljongpasta
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak

Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet
Torrmixa solrosfröna
Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna
Blanda i resten av ingredienserna
Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.

Till köttbullarna kanske man vill ha rödbetssallad

Rödbetssallad


4 dl tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.


Algfrestelse

5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö

Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
tillsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och alger
rör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.

Kålrotslåda

ca 800 g kålrot, kan bytas mot 6-7 morötter
250 g keso eller tofukvarg
3½ dl mjölk eller sojamjölk
1-2 krm riven muskot
½-1 tsk örtsalt
2 msk sojamjöl
2 msk ströbröd
1 msk smör eller olja

1-2 lökar
1 tsk vitam könig
1-2 tsk smör

Sätt ugnen på 225 gr
Skala kålroten och riv den grovt
Fördela hälften av det rivna i en smord ugnsform
bred ut kvargen över det och lägg på resten av rivet.
Blanda mjölken med muskot, örtsalt och sojamjöl, häll det över formen
strö över ströbrödet och klicka ut fettet över formen
grädda ca 1 timme
Servera med buljongstekt lök.



Ugnsrostad brysselkål

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär av den nedersta delan på stammen och ta bort de yttersta bladen.
  3. Lägg dem på en plåt, ringla över olja och blanda så brysselkålen täcks av oljan.
  4. Rosta i ugnen ungefär 15 minuter. (Lite längre tid om du vill ha dem riktigt mjuka.)
  5. Häll upp på fat, klicka på smör och toppa med flingsalt och svartpeppar.
Av Neta - 22 december 2020 02:56

Det var så genialiskt så jag måste sno idén Haha!



Funkar nog i morgon med. Å faktiskt så såg jag nästan solen idag. Blev till och med skugga på fasaden mitt emot.

Annars så är revbenen kokta, doftade ljuvligt av kanel och stjärnanis i mitt kök. Inte för jag känner nåt men jag minns ju. Luktsinnet är ju borta sen ett par år.

Elle åkte upp och köpte gräddfil så vi kunde göra gubbröra och laxröra. Gör ju en gubbröra på matjesill med rödbetor i. Lite mildare men så god.

Pratade med Mr X i luren och försökte få nåt vettigt ur honom om julafton. Gick så där!

I morgon begravs grannen som så hasigt gick bort. Även en kompis till C som gick bort i stora C, 25 år. Samma kyrka.

Fick även veta att 2 vänner till oss fått Corona. Sambos så dom har ju varann iaf. Men lite orolig blir man ju.

Nu sova!

Av Neta - 21 december 2020 00:32

Julstöka alltså. Varit trött o seg hela dan men orkade göra det vi skrivit upp iaf. Misstänker att min uvi inte försvann helt med antibiotikan, det har hänt nån gång förr med när jag bara fått en 5-dagars, räcker inte alltid.
Har ju lite svårt att fixa läkarbesöken själv. Kan ju inte åka färdtjänst dit. För bokade besök kan jag få sjukresa men det tar några dagar så om jag ska åka akut blir det genast mer besvärligt.
Få se hur jag känner mig i morgon. På nåt vis måste jag ju till vc om det fortsätter. L är inte här den här måndagen heller då E är ledig. Å han kommer ju på torsd.

Iaf så provade Elle göra tomtegröt i sin slowcooker. Så hon kom i morse och vi åt tillsammans. Lite hårda gryn kanske men annars ok.
Tog en kaffe sen innan vi satt igång. Hon la in saffranssillen och jag gjorde den japanska knäcken. Har inte lärt mig den här nya spisen än, får minska både ugns och koktider och det har inte gått in riktigt.


Den ska vara mörk men blev lite i mesta laget. Den smakade bra iaf. Tog solrosfrö ist för mandel, C är ju nötallergiker. Men det här bytet funkar kanon.
C rensade även 2 granatäpplen. Skönt att ha det klart i kylen.

Vi gjorde några Janssonsnurror och baconlindade dadlar också. Det senare mest för att se om vi gillade det. Det gjorde vi inte! Haha!
Hade lunchat ordentligt på dan, jag hade ju pizza kvar och hon åt kyckling o ris. Så nu till kvällen åt vi snurror, fyllda champinjoner och ett par dadlar då.


Tog lite glögg med.
Höll på glömma att jag gjorde glüwine med. När det hade hettats upp så delade jag apelsinen till den skulle stå och dra. Sen när jag hettade upp med sockret silade vi den innan. Blev iaf himla god, gillar den lite mer än glögg faktiskt. Serverar den varm i vinglas med en halv skiva apelsin i sen. Blir fräscht.

I morgon ska vi koka revbenen i bl.a stjärnanis och kanel. Doftar så gott i hela köket. Glacerar dom sen på onsd med apelsin, 2 färdiga marinader och lite kryddor jag rör ihop. Dom blir onödigt goda som L brukar säga.
Hade planerat handling också men vi får väl se. Ev beställer vi hem det vi har kvar. Såg nån bild från Gränby och blev inte så sugen på att åka dit.
Tisd gör vi nubberöra, laxröra och rödbetssallad. Säkert nåt mer också som jag glömt nu.
Onsd rödkålen, både råsalladen och den varma, skinkan och gröten.
Jansson och omeletten med sin stuvning på julafton, godast nygjort ju. Vi har världens teamwork på jansson, tar några min bara. Ja så tiden i ugnen så klart!

Vi äter det kalla + jansson före Kalle, sen det varma vid 19-snåret. Skönt att dela upp det lite!

Nu ska jag hänga tvätt!

Av Neta - 20 december 2020 01:52

Ja den lilla jag ska ha på ljusfatet alltså. Ljushållarna visade sig passa bäst för kronljus och hade bara tre kvar. Hoppas jag kan få tag på fler. Annars får jag väl ha ett blockljus på den andra sidan.
Det blev ganska tungt fast jag försökte att inte ha för mkt kross på, men är väl bra att det blir stadigt också.



Skinkburken är också lokaliserad och diskas just nu. Det är däremot inte min vattenflaska som försvann i onsdags. Satt i soffan, tog med mig den på toan för jag skulle fylla den. Gjorde väl lite småsaker efter toan så saknade inte flaskan förrän efter en stund. Gick för att hämta den på toan, inte där. Letade där jag varit, fanns ingenstans.
Nåja skulle ju ha städ i torsdags och tänkte att har den ramlat och rullat under nånting så hittar ju Maria den då, men nej det gjorde hon inte.
Är inte 100 på om jag verkligen fyllde den så ska bli kul och se vart den dyker upp. Haha! Skumt är det iaf.

I morrn börjar vi så smått med maten Elle och jag. Gjorde nyss ett körschema där vi gör några saker i taget. Tänker göra saffranssillen i morgon iaf, och den japanska knäcken. Kokar kanske revbenen med men glacerar dom först den 23e. Måste tänka mig för, det är nämligen inte speciellt mkt plats i frysen. Vi får väl äta skrymmande saker de närmaste dagarna Haha!

Idag åt vi pizza, C kom och bar ut lådor och klippte mig, så hon köpte på vägen. Jag åt en utan tomatsås med skinka, köttfärs, champinjoner, lök o vitlök på. Så god och halva kvar till lunch i morrn.
Skönt att komma in i klädkammaren igen också.

Men nu är detvredan i morgon så ska släcka och krypa ner nu. Drömma att jag kramar nåt annat än kudden. Haha!

Av Neta - 17 december 2020 16:13

En vecka till julafton och mitt hem är i stort sett färdigpyntat. Det har nog aldrig hänt innan tror jag.
Om en vecka idag vid den här tiden och om inget oförutsätt inträffar sitter vi mätta och glada och kollar på Kalle!

Tänker på alla som sitter ofrivilligt ensamma då. Samtidigt så känns det som en del utnyttjar pandemin för att slippa träffa en del släktingar, ser några praktexempel på det bland mina vänner på sociala medier.
Det är otroligt tragiskt för den som blir utanför. Oftast har man det nog på känn också, att bli bortvald. Julafton är en tid för gemenskap, för generationer att mötas, en dag när man får offra sig lite tycker jag.
Är man frisk och någon har varit isolerad länge är det nog ingen fara att ses en stund. Man måste ju inte kramas!

Jag är så glad för tjejernas skull att Leif kommer till oss, att dom inte tvingas välja mellan att fira med honom eller mig. Att vi kan umgås han och jag. (Bara det inte blir för länge Haha!) Visst kan man ses andra dagar men jag vet att julafton är lika speciell för töserna som för mig. Och det vet han också.


Här är brickan han gjorde till mig med ljushållarna som är magnetiska på. Den blev bara målad på undersidan eftersom det blev randigt. Tycker den är fin ändå. Tanken är att dekorera efter säsong och högtider. Tänker mig en liten gran (har den nånstans) i mitten av småtomtarna här. Snön ser ni i burkarna, både bara vitt och lite gnister, och ljusen blir nog röda. Sen får vi väl se om det blir nåt mer på men känns inte nödvändigt. Möjligen några röda bär.

Har städ idag så lite bökigt, vill ju inte vara i vägen. Drar mig tillbaka lite men ska snart fixa fika, E kom just in.
Skriver kanske mer ikväll!

Av Neta - 16 december 2020 01:47

Äntligen är jullådorna borta från vardagsrummet, Elle var här och hjälpte mig idag. Desto mer grejer är det nu i klädkammaren eftersom ingen av oss klarar av att lyfta ut dom i förrådet. Dammsugaren står framme men får försöka få in den i städskåpet.
Letat som en galning efter en liten trägran också till ljusfatet jag ska göra i ordning, har 4 små pyttetomtar som jag hade tänkt skulle "dansa" runt den. Elle köpte "snö" åt mig häromdan så ska fixa det i morgon hade jag tänkt. Men tydligen utan gran. Den ska ligga i en skokartong jag har en massa krukprydnader och band i. Men nu var den inte där.
Städade lite i ljusmanchettlådan också, fixade till alla som tappat nån blomma eller nån liten kotte. Man får ju vara lite rädd om dom man har, för det säljs ju knappt ljusmanchetter längre.


Fick den här av C på em, humor för systembolagets anställda Haha!


En paljettstjärna hade rymt, så vi pyntade kaffeburken lite.....

Ja men skönt att det är färdigpyntat iaf. I morgon ska jag damma för har städ på torsd och tror inte hon vill damma det här Haha! Då får hon nog jobba över.


Jag tar vippan och kör lite.

Vi gjorde ugnsrotfrukter och högrevsburgare i ugnen, hamburgarna blev jättebra så saftiga och fina.



Vi har verkligen gjort skäl för grötsaltet idag. Så nu hoppas jag få sova gott och länge.

Av Neta - 15 december 2020 01:24

Först måste jag få visa er den här som jag stulit på nätet. Ett riktigt skitår har det ju varit, men den här är kul.



Trodde jag skulle sova som en klubbad oxe natten som var men icke. Skulle upp vid 8 så när jag vaknade strax före 7 så vågade jag inte somna om. Då hade jag varit vaken ungefär varannan timme hela natten.
Elle och jag åkte in till Maxi ganska tidigt. Jag kom dit först och mötte upp Leif som skulle hjälpa mig handla. Hade frågat om vi kunde göra det när Elle jobbade och han ändå skulle vara här. Men hon blev ledig och han kom ändå.
Jag började med att byta en kolsyrepatron och sen stärkte vi oss med kaffe och lussekatt. Vi skullle ju handla en del. Men innan vi gick in så skickade jag L till Rusta efter batterier. 3/99 av deras 20-pack.

Sen handlade vi nästan allt till jul. Sill, lax, kryddost, korvar, spjäll m.m Även lite frukt o grönt, granatäpple, mango, rödkål, mild chili m.m 2 stora kassar blev det. Skönt att handla med någon man känner så väl, inget snack om sorter och sånt, han vet.
Ville handla nu innan pensioner och barnbidrag, sen blir det nog inte så lugnt. Har bara mejeri, frukt o grönt nästa vecka. Å om jag glömt nåt.

Han tog alla varor i bilen och vi beställde returresa hem. In med varor och sen åkte vi till Fullerö, Kocken & Kallskänkan för att äta lite jullunch. Vi har ätit jullunch där i flera år men märktes att det är hårda tider nu för det var väldigt nerbantat.







2 sorters sill, 2 sorters lax, ägghalvor o Jansson.



Tog väl inte av allting men skinka, rödbetssallad, sylta, köttbuller, prinskorv och rostbiff med cumberlandsås.
Men inget julgodis och ingen dessert. Kaffe och pepparkaka. Vete 17 om det ens var prisvärt.

Nu ser jag fram mot vårt eget julbord. Blir väl Elle och jag som kockar.

Väl här igen så hjälpte L mig med att ta bort tyget på sittdelen på soffan. Behöver tvättas. Sen for han hemåt.
Jag landade i samma soffa och bara var en stund. Va så trött. E kom in så vi åt lite ihop nu ikväll. Hon tog med sin mat och jag hade lite rester. Kollade på TV, ingen av oss orkade göra något.

Hade beställt lite från Delitea som kom ikväll, men orkade inte plocka upp det heller. Får bli morgondagens göra.

Nu sova fem kvart i timmen!

Av Neta - 14 december 2020 01:18

Blev så glad när jag såg att det var Luciamorgon på TV. Så igår kväll preppade jag för att ragla upp ur sängen strax före 7 och titta. Hade brett 2 skinkmackor som jag la i kylen. Kokade tevatten och hällde på termos, dukade en bricka med färdig temugg med påse och honung i, medicinen, en apelsin, godiset från pralinkalendern och kanske nåt mer. Ja en fl kallt vatten.
När jag skulle fylla termosen så gick det dock åt he-e, hällde det nykokta vattnet över vä hand o fot. Ja inte allt men tillräckligt för att jag skulle bränna mig ordentligt.
Som tur var hade jag lagt i blöt lufisken i diskhon, gjort rent först så klart. Så i med handen i det kalla vattnet direkt. Var nog tack vare det jag slapp en blåsa men varit öm i området idag. Foten klarade sig bättre kanske för att jag på ren reflex slet av mig strumpan.

Men hörni vilket fint luciatåg från Jukkasjärvi. Så stämningsfullt och så fint barnen sjöng. Sen renarna som strosade omkring på det. Trots att jag knappt sov i natt så är jag glad att jag gick upp. Hade tjejerna på messenger samtidigt så vi såg tillsammans kan man säga.


Tände en massa ljus bland annat i stallyktan min ingifta farbror Bertil gjort. Så glad åt att jag har den.

Slog över till fyran sen och hann se 4 medlemmar ur OD och deras lucia innan tröttheten tog över. Släckte alla ljus och kröp ner i sängen, somnade som en stock och sov till strax före 11. Varit trött ändå idag, 2 1/2 timmes sömn är ju inte mkt att hurra för.

Kollade reprisen på Så ska det låta, vi ser ju på ettan på lördkvällarna nu. Åt lite rester till lunch och innan jag tittat klart kom E in. Vi hade ju bestämt oss för att fira lite lucia ihop och äta lutfisk tillsammans.

Men innan dess klädde vi min lilla gran, svor över stjärnan som inte ville sitta rakt Haha!

Tycker den blev fin annars, åkte i lite halmsaker och några små guldstjärnor sen med. De tunna, tvinnade röda glitterstråna är jag livrädd om. Finns inte att få tag på längre. Får hela granen att skimra i rött sen.

Ja så det blev lutfisk med sparrispotatis, en ny favorit hos mig vad gäller potatis. Vitsås så klart och kryddpeppar. Men inga små löjliga gröna ärtor. Så har vi aldrig ätit i mitt föräldrahem. Och jag har inte tagit upp det heller.
Fick tips om att göra lutfiskpudding på resterna. Nu blev det inte en smula kvar idag Haha! Men om utifall.

Då lägger man den kokta potatisen skivad i en smord ugnsform, lite salt och aningen kryddpeppar. Därefter lägger man på kokt rensad lutfisk, salt kryddpeppar och sist häller man på den vita såsen. Man strör över ströbröd och lägger på klickar av smör och strör lite kryddpeppar allra överst. Jag är försiktig med kryddpeppar. Sedan gratinerar man det hela i ca 225 gr 20 -30 minuter.
Visst låter det gott?

Sen har vi myst lite ikväll, drack must till maten och tog med den till vard.rummet Kollade websändningen av luciatåget på vårt slotts tak. Och första lucköppningen på MAs halva kalender. Köpt deras julskiva och den går varm här.

Beställt rullstolstaxi till i morgon bitti. Åker in med scootrarna och möter upp Leffe på Maxi. Han ska hjälpa oss handla lite. Tänker att vi passar på en morgon innan barnbidrag och pensioner så är det nog säkert. Hem med grejerna sen och så ska vi till Fullerö och äta julbordslunch. Vi tog reda på hur coronafixat det är och blev nöjda.

Ev stannar han sen kvar hos E, va nåt med jobbet. Jag lär va trött efter det där, äter just nu antibiotika för uvi. Har en del fix kvar också.

Ja det var vår lucia det.

Måste till slut bara få visa er skuggan som blir efter dom här ljusstakarna. Älskar dom! Blir inte jul utan dom Haha!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23
24
25 26 27
28
29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards