Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2020

Av Neta - 12 december 2020 22:21



Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg


1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.


Jag gillar även detta

Glüwine


1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.

Griljering, kan numera inte göra någon annan än denna. God och stannar kvar på skinkan. Jag tar bort allt synligt fett innan griljering.


Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan

1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung


Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.


4-5 pepparkakor
1 msk ströbröd

Blanda krossade pepparkakor med ströbrödet.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.

Lånad bild

Av Neta - 12 december 2020 02:23

Står så fin och lyser alldeles lagom stor. Lite lägre än mina 163 cm, och med inbyggd belysning.
Den kostade nästan 800, men det var den som stått uppställd i butiken hela förra årets julhandel och jag trodde inte mina ögon när den slumpades ut för 150kr på rean efter tjugonda knut i fjol. Var tvungen att fråga om det stämde och det gjorde det, bara dra ur kontakten och ta den med sig.

Vi fick kämpa för att få in den i Cs bil för vi hade väl handlat annat också. Sen åkte den ju in i förrådet i Tierp. Och i förrådet här då jag flyttade hit. Fattar inte att jag bott här 8 månader redan Haha!

Men jag kan klä den själv och den tar inte så stor plats. En lagom gran till mig. Ska klä den i morgon så ska jag fota sen. Den gamla tog E för att ev ha ute men inte blivit så än iaf. Jag sparde min trådlösa belysning dock. Kan ju kanske behövas om den inbyggda havererar.

Dom här som var på vift är upphittade med, låg i lådan med granpynt. Lika hittades en amaryllis i siden därute. Det som inte är stulet kommer igen.

En hel del av julmaten är hemma nu med, köpt lite då och då när det varit billigt. Även ankbrösten till nyår ligger i frysen. Igår kom E med lutfisken, brukar lägga i blöt nåt dygn trots att den ska ha varit det men vattnet brukar löddra rätt bra ändå. Byter några ggr. Köper alltid vakumpackad. Så i morrn ska den få bada för att sen avnjutas på lucia. Gör den i micron sen i 2 omgångar då det är över kilot. Äta får jag väl göra själv om inte E offrar sig.

Firar väl lucia framför TV och dator. Kl 7 är det luciamorgon från Jukkasjärvi. Tänker att jag har allt klart, bredda mackor i kylen och tevatten i termos. Dukat o klart. Bara ragla upp och sätta på burken.
På kvällen är det websändning med lucia från slottets tak. Uppsala slott alltså. Det vill jag inte missa.

Idag packade vi upp den här iaf. Få se om jag inviger den i morgon.

E ligger i sitt sovrum här på andra sidan väggen och kollar julmusik på ginza. Hade hittat nåt bra för en tia. Otroligt!

Nu ska jag sova, drömma att jag kramar nån snygging. Haha!

Av Neta - 10 december 2020 12:03

Nötchokladrutor


1 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vanilsocker
1½ dl grovhackade nötter till garnering

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda mjöl och bakpulver
Rör matfett och socker pösigt i en annan bunke
Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsocker
Rör sist i mjölblandningen
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och placera den i en långpanna ca 25 x 35 cm
Strö över nöthacket
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Skär kakan direkt i 5x5 cm rutor och låt den sen svalna.


Norska kransar

200 g smör
2 1/2 dl socker
3-4 msk grädde
2 äggulor
1 rågad tsk bakpulver
8 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 200 gr
Rör smör och socker
Tillsätt grädde och äggulor under omrörning
Blanda mjöl och bakpulver, arbeta i det
Spritsa ut kransar
Grädda ca 8 min.




Sockerkransar

2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk vanilinsocker
100 g smör
½ litet ägg
5 röda cocktailbär
socker

Sätt ugnen på 175 gr
Hacka samman mjöl, socker och smör för hand eller i matberedare
Tillsätt ägget och arbeta hop degen
Låt den stå kallt en stund
Rulla degen till hasselnötsstora kulor
Lägg samman 8 kulor till kransar direkt på bakpappersklädd plåt
Lägg en smal cocktailbärsstrimla mellan varje kula
Grädda mitt i ugnen ca 10 min
Doppa översidan i socker medans dom fortfarande är varma



Knäckflarn 50 st

150 gr smör
2 dl socker
2 dl stora havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl ljus sirap

Sätt ugnen på 175-200 gr
Smält fettet
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.
Klicka ut drygt 1 tsk av smeten glest på osmorda plåtar eller med bakplåtspapper på. 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått fin färg, 6-7 min.
Låt dom svalna något innan de lossas från plåten.
Böj dem ev. över ett spånjärn.

Kalla knäckflarn kan penslas med smält blockchoklad.

Platta flarn kan läggas ihop två och två med ex smörkräm, eller chokladgrädde.

Smörkräm görs av 200 gr mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor.
Rör först fettet mjukt, blanda det sen med övriga ingredienser till en slät kräm.
Moccasmörkräm: tillsätt 3 msk snabbkaffe upplöst i 1-2 msk hett vatten droppvis.
Chokladsmörkräm: tillsätt 2 msk siktad kakao.

Chokladgrädde vispas ihop av 2 dl vispgrädde, 2 tsk kakao och 2 tsk socker, obs att allt måste vispas tillsammans annars blir grädden grynig.


Skurna franska pepparkakor

2 dl (125 g) mandel
200 g mjukt smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk birkarbonat


Hacka mandeln grovt i matberedare med metallkniv eller för hand
Byt till plastkniv och rör i smör, socker, sirap, kryddor. birkarbonat och sist mjölet
Låt den gå ihop eller knåda hop den för hand
Dela degen i 2 delar och gör 2 rullar ca 6 cm tjocka
Linda in rullarna i plastfolie och låt dom ligga i kylen några timmar eller över natten
Sätt ugnen på 175 gr
Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv
Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Av Neta - 10 december 2020 00:20

Hade en sån natt när jag vaknade stup i kvarten natten som var. Haft en diffus huvudvärk några dar nu. Svälld i bihålorna men inte speciellt snorig. Det gör det svårt att få den där djupsömnen.
Somnade till på morgonsidan och sov halva fm sen.
E hade nån grej på sjh och sen åkte hon till maxi, så nu har jag lutfisken hemma och även lite färdig julskinka i form av ojämna skivor dom säljer billigt. Brukar köpa när dom har rökt skinka och rostbiff så med. Skivor i olika strl men kan va nån skalk med också.

Hon behövde nåt att äta efter sjukhusbesöket och fikade med en sån här. Jag blev sugen och bad henne kolla om dom även sålde dom i butiken och det gjorde dom. Slapp alltså göra middag. Ligger tre hopvikta skinkskivor under där med. En hel måltid för 39kr.

Fick lite efterrätt med.

Dom här granarna är löjligt goda. Vi har även beställt lite julgodis från Klippkungen.se skumtomtar och lite annat det mesta från Fransons i Gränna, deras tomtar är godare än Cloettas tycker vi.

Annars har kvällen tillbringats i TV-soffan, Svenska Truckers är kul att se och man lär sig en del om olika transporter. Skulle sen slå över till Lerin men då var ju nya filmen med Glada Hudikteatern efter Truckers. Blan det bästa jag sett, slår deras tidigare. Catwalk heter den. Se den!

Ska lägga mig strax ska bara placera mina hemslöjdstomtar överst på hyllan jag delar av mitt vard.rum med.

En modern familj med 2 mammor, 2 barn och så gamla mormor med sin stickning i knät där hon sitter och vilar benen. Mammorna med varsin havrekärve och en har en grötskål också. Pojken man knappt ser under luvan med halmbocken under armen och tösen med sin bärkorg.
Gjorda av en Uppsalabo och inköpta på hemslöjden på Fyris torg. Den finns ju inte kvar.

Så nu ska jag hoppa i säng. Hoppas sova bättre i natt.

Av Neta - 9 december 2020 02:52

Börjar drömma om kramar och i natt drömde jag att jag somnade på en arm. Så mysigt! Undrar när man vågar syssla med sånt igen. Börjar bli tröstlöst tycker jag.

8 st på ett julfirande, hur prioriterar man då om man har både respektive och barn till sina barn? Vem väljer man bort? Läste om nån som skulle dela upp julafton, ett gäng på morgonen, ett gäng på lunch och ett på middag. Ja vad gör man, på det viset blir ju ingen ensam hela dagen iaf. Men vilket jobb!

Vi blir väl högst 4, L kommer väl nån stund iaf.
Men först kommer Lucia och det blir ett luciamorgon på TV. Nu skulle man ju haft en Tv i sovrummet och kunna gjort sig lite frukost på sängen. Tänt en massa ljuslyktor och bara ligga och mysa efteråt.

E och jag har pratat om att hon ska komma in och vi tittar tillsammans men vi får väl se. Bädda in oss i soffa och fåtölj och tända en massa ljus.
Planerar iaf lite gott bröd och funderar på att göra skinkan till lucia. Får väl göra en till sen då men börjar bli så sugen. Sen kanske göra en mjuk pepparkaka så man får doften iaf. Lite glögg den dagen så klart!
Så julmusiken på, E la in alla mina nya julskivor på datorn. MA, Refreshments, Sannex m.fl
Hoppas vi kan få fram granen för så långt tänkte inte C när hon bar ut lådorna. Men vill ha granen uppe på sönd.
Äta lite lutfisk kanske men den får jag nog äta själv. E är inte så förtjust i det.
Vill ju gärna hålla kvar traditionerna men en del av dom är ju L så det går inte alltid.

Min nya assistent kom idag eller rättare sagt ikväll iaf. Paketet va så tungt så det står kvar i hallen. E ska hjälpa mig i morgon. Kanske provbakar jag något i den.
L vill inte ha matberedaren så vet inte hur jag ska göra med den. Om jag ska försöka sälja den. Nypris på den är 900kr så svårt att veta hur mkt man ska ta isf. Är ju en bra en som dessutom går tyst. C har ju inget riktigt kök så hon har inte plats men hon skulle behöva en.

Men nu är det sovdags, för länge sen faktiskt!








Av Neta - 8 december 2020 13:37


Nattjäst rågbröd
2 st

Dag 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl

Deg:
15 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5?6 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Dag 1:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.
Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

Nästa dag:
Smula ner jästen till degen i en bunke.
Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt matolja och sirap.
Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.
Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.
Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.
Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.
Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.
Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk.


Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt


Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Juligt knäckebröd med linfrön
14?16 stycken

25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl hela linfrön
1 tsk brödkryddor (färdig blandning)
2 dl grovt rågmjöl
8?9 dl rågsikt
Garnering:
sesamfrön
havssalt

Sätt ugnen på 220?225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12?13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12?13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.


Fröknäcke

2½ dl majsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrö, kan i kräffttider bytas mot stötta dillfrö
1 tsk salt
½ dl olivolja
2½ dl varmt vatten
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 gr
Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet
Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare
Strö sist över flingsalt
Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.



RÅGSIKTSKAKOR

 

 

50 g smör 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
1 ½ tsk salt 
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap 
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål) 
13-14 dl rågsikt 

Smält smöret i en kastrull 
Häll i mjölken och värm till 37° 

Smula sönder jästen i en bunke 
Rör ut jästen med lite av degvätskan 

Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl 
Spara lite till utbakningen 
Arbeta ihop till en deg 

Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min. 
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den 

Dela degen i 4 delar
Forma bitarna till runda bullar 
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter 

Lägg dem på 2 smorda plåtar 
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel Tag ev ut ett hål i mitten

Sätt ugnen på 225 gr 
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min. 
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min 
Låt kakorna svalna under bakduk.

 

eckans bröd:

 

Dinkelkakor

 

100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Gör degen som vanligt.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min

 

Av Neta - 8 december 2020 00:36

Trodde jag skulle få åka med L och E till stan idag men icke. Råkar ju vara julklappstider. Det fick jag veta i morse när L kom med krympslang och fixade så mina ljushållare för värmeljus i golvljusstaken blev lite säkrare. Det gummi som varit stadgande hade torkat men 3-4 lager med krympslang fixade detta. Blev lite besviken övervstadstrippen först men det gick över.
De ärenden jag skulle gjort fixade L, han kunde till och med hämta ut receptbelagda medicinen på apoteket eftersom han sen många år tbx har en fullmakt för det.

Sen har jag äntligen köpt gasolköket

Och den här som ska invigas med glögg

Den har en insats för te, men där kommer det nog att ligga glöggkryddor.
Har nämligen en tanke om glöggfika vid sjön. Haha! Men så man kan få träffa barnbarnen kanske och föralldel deras föräldrar också. Kom på att då är ju det här köket praktiskt.
Är ju dock lite väderberoende så vi får väl se. Men nu fick jag ändå tummen ur och köpte det här som jag tänkt sen jag flyttade ut. Så nu kan det få bli strömavbrott med Haha!

Hade bett dom kolla efter en stor burk till flingorna med, och fick 2 halvstora på köpet.

Men inte nog med det. När jag fick pengarna för huset köpte jag ju det jag behövde för att underlätta mitt liv som det nu blivit.
På den listan stod det en köksmaskin också eftersom L ju så klart tog svärmors assistent. Bläddrade bland reklamen idag och fick syn på en SMEG. Samma funktioner som Kitchen aid men ännu bättre och ett par tusen billigare.
Fanns också tillbehör som grönsaksskärare och köttkvarn. Då skulle jag ju kunna ta bort matberedaren helt men kunna baka på ett för mina leder bra sätt.
Kollade deras hemsida och upptäckte att det fanns en med köttkvarn. Pengarna jag skulle få lägga till var ungefär hälften av vad det skulle kosta att köpa den separat. Alla baktillbehör skulle vara med ändå + att jag skulle få ett par saker till. E och jag har ju funderat på hur vi ska kunna göra stångkorv utan köttkvarn.
Så jag slog till på den här och ett grönsaksskärarset.

Beställde och betalade direkt så blev ett djupt hål i kassan. Efterlyste någon som hade erfarenhet av den och kom i kontakt med ett par st. Det dom sa gjorde mig nöjd.
Nu kan jag alltså både vispa hop en kaka och sätta en deg med båda händerna fria. Kan fylla på ingredienser utan att stoppa den och bara dra i en liten spak eller trycka på en knapp så kan jag lyfta på armen med redskapet utan kladd. Och sen jäsa degen i skålen.
Tog hemleverans och får den redan i morgon. Så glad!
Nu ska jag bara göra lite plats i frysen så jag kan baka.

Frågade L lite försiktigt om julen, men klart är ju att kommer det släkt till honom ner till bror hans blir det nog bara en kortis här på julafton och sen kommer han tbx på annandagen men han vet inget än. Tjejerna kommer alltså i andra hand. Tragiskt men det blir ju hans förlust. Går inte att bli arg heller när han hjälper oss så mkt. Tar ut soporna och in posten som en självklarhet, fixar och donar.
Den fighten får tjejerna själva ta. Jag kan påtala vad jag tycker men inte mer.

Av Neta - 6 december 2020 02:25

Nog har jag pyntat i år mer än jag gjort på flera år. Men vi behöver ju det, få känna att vi får fira en riktig jul. Ser också på soc medier hur folk klär granar för fullt. Jag hade tänkt vänta till,lucia men vi får väl se Haha!
Blir ju en lugn jul hemma men L verkar ha ångrat sig, ist för julafton och en dag till blir det tydligen bara några timmar på julafton. Har två ledsna tjejer nu som alltid kommer i andra hand.
Vad gör man?

Älskar mina trillingar.

Ja finns fler ställen som är klara. Men ville visa er lite iaf.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23
24
25 26 27
28
29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards