Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2020

Av Neta - 5 december 2020 16:29

Ris a la malta är väl det vi äter mest, men många äter den med apelsin ist för saftsås. Här ytterligare en variant, men vill ni äta med saftsås är ju grundreceptet här med

Ris a la Malta med citrussallad

2 dl grötris
4 dl vatten
¼ tsk salt
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1½ dl florsocker

Koka grötriset mjukt i vatten och salt, ca 20 min
(Detta kan göras 2-3 dagar innan men vänd hop det med grädden samma dag den serveras
Eftersom riset inte kokas med mjölk kommer det att suga åt sig grädden
Lika god men inte lika luftig)
Skrapa ur vaniljstången och vispa fröna med grädden och florsockret till en luftig konsistens
Rör ihop grädden försiktigt med det kokta riset
Lägg upp i koppar och toppa med citrussalladen

Citrussallad:
2 apelsiner
2 blodapelsiner
4 färska fikon
1 granatäpple
2 msk flyt honung

Skala, skiva, kärna ur och kvarta apelsinskivorna
Alt filea apelsinerna
Ta reda på all saft
Klyfta fikonen
Kärna ur granatäpplet
Blanda alltsammans
Smaksätt med honung.

Ännu en variant


Morfars Grötdessert

2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
5 gelatinblad
1/2 dl outspädd hallonsaft
1 dl vatten
1 dl grötris
9 dl mjölk
3 msk strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Så här gör du

Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till garnering).
Blötlägg 2 av gelatinbladen (för 10 bufféportioner) i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och läggg i gelatinbladen.
Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
Låt risgrynen sakta koka mjuka i mjölken, minst 1 timme. Rör då och då.
Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen (för 10 bufféportioner). Rör ner dem i den varma gröten.
Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna.
Hårdvispa grädden och blanda i den.
Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i kylskåpet ca 1 dygn.
Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp.
Garnera ev med lite hallon.


Apelsinsallad med stjärnanis


8 apelsiner

Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel


Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

Jag gillar apelsin jättemkt och blev glad när jag hittade denna också

Apelsinglasstårta m chokladbottten


75 g smör
2 msk socker
12-14 chokladcockies

3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
2 apelsiner, skal av + 1½ dl saft
2 dl fraiche

50 g mörk choklad
Apelsinskivor eller filéer, physallishalvor, granatäpplekärnor
Ev. Citronmeliss eller myntablad

Sätt ugnen på 175 gr
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm
Krossa kexen i en matberedare
Smält smöret, blanda med smulor och socker
Tryck ut massan i formen med baksidan av en sked
Grädda mitt i ugnen ca 5 min och låt den sen svalna helt
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett stadigt skum
Vispa grädden
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet
Tillsätt apelsinskal och saft
Vänd ner fraiche, grädde och äggvitorna
Häll fyllningen över botten, jämna till och slå formen i bänken några ggr för att undvika luftbubblor
Täck med plastfolie och frys den minst 6 timmar
Smält chokladen och ringla över i ett fint mönster
Garnera med frukt och bär
Lägg halverade apelsinskivor runt tårtan på fatet.

Marinerade clementiner


4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa

Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.

Fruktsallad går ju alltid hem, gör en vanlig fruktsallad på äpplen, apelsin, banan och päron gärna från burk. Men lägg till russin, fikon, granatäpple för att få den lite juligare. Servera med glass och strö över lite hackade nötter.

För bilder sök i min matblogg www.netaave.bloggplatsen.se

Av Neta - 5 december 2020 02:43

Hade namnsdag igår (kl är nu 2 på natten) gick ut hårt så inte familjen skulle missa. Varken C eller L sa så mkt som Grattis! C frågade iofs på kvällenom jag haft en bra namnsdag.
Vi brukar inte fira, men i år griper man ju varje halmstrå. Och E kan man lita på.
Fick julkort på vår prästgård där församlingshemmet också är inrymt. Och på vår kyrka.

Fick tydligen med kaffefläckarna med Haha!
E hade också köpt varsin bakelse, vi tror det skulle vara tomteluvor. Tofsen trodde jag var grädde men det var en vit chokladboll med kokos.

I kväll tog vi lite plock men gjorde några ugnschampinjoner eftersom ugnen var varm efter vitlöksbrödet. Brukar fylla champinjoner med smaksatt färskost, men hade bara naturell och orkade inte fixa. Fick syn på en rulle kryddsmör så tryckte ner en 1/2 cm tjock skiva i varje champinjon och det blev bra. Hade lomo kvar och så tinade vi några räkor. Några skivor brieost med. Några kex, granatäpple till osten och lite fraiche o rom vid sidan av. Drack lite rödvin och så vatten så klart.

Såg På Spåret och nån film på 8an. Dom sänder julfilmer kl 13 och 21 varje dag. Lagom förströelse.

E hjälpte mig byta duk under TVn. Sen när hon gått pyntade jag på Tvbänken, på hyllan ovanför, i badrummet och lite här o där i vard.rummet Ska fota i morgon. Går "all in" på pynt i år. Vi behöver det, och vi ska ju vara här i jul.

Fick också veta om ett dödsfall ikväll. En som bor i området och har sin mamma vägg i vägg med mig. Dog natten som var. Ett år yngre än mig. Tragiskt! Så fort och oväntat det kan gå.

Nu är det sovdags!

Av Neta - 4 december 2020 17:30

Att grava lax

Du behöver 2 lika stora mittbitar av en laxfile', avfjällade. Jag brukar göra på ca 400 g styck och har varit frysta i 5 dygn. Minimum är 3 dygn på frystid. Fisken ska vara tinad då den gravas.


Jag brukar göra några hål med knivspetsen på skinnsidan.
Jag använde till gravningen
Ca 30 g hel färsk dill med stjälkar
1/2 dl salt
Knappt 1/2 dl socker
2 1/2 tsk stötta pepparkorn, idag hade jag lite vitpeppar och resten rose'peppar.
Blanda salt, socker och peppar

Jag skär över dillen inkl stjälkarna grovt

Jag lägger ca 1/4 del av saltblandning och dill i dubbla fryspåsar, brer ut det så att det täcker en yta lika stor som fiskbiten


Lägger på fisken med skinnsidan neråt


Strör på 1/4 del saltblandning


Lägger på 2/4 del dill och på det 1/4 del saltblandning till på den som är till den fiskbit jag lägger ovanpå.


Lägger på den andra fiskbiten, den smala sidan mot den tjocka. Lägger på lite saltblandning och dill på kortändan



Fördelar de sista av saltblandning och dill på den skinnsidan, försöker få det att täcka jämt.


Försluter påsarna tätt om, masserar allt lite så saltet jobbas in överallt och dillen fördelas jämnt.


Lägger påsen på en djup tallrik i kylen i 3 dygn, vänder den morgon och kväll. Har en djup tallrik för det bildas vätska och det kan läcka, det är bara att hälla av isf.

Sen tar du ut fiskbitarna, torkar av dom och skär tunna skivor på snedden jäms med ränderna i fisken. Färdiggravad lax går utmärkt att frysa igen, i bit eller skivad.
Hela proceduren tog ca 5 min, och är så mkt godare än köpt färdiggravad.

Servera med gravlaxsås på bröd, på buffe' eller med kokt potatis.

Gravlaxsås:
2-3 msk svensk gärna grovkornig senap
1 msk socker
½-1 msk vit vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 msk finklippt dill

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.


Apelsingravad lax


¾ dl (havs)salt
1 dl socker
1 msk kross rosépeppar
1 apelsin, saft + finrivet skal
700 g lax, mittbit som varit fryst minst 3 dygn
1 kn dill

Blanda salt, socker, peppar och finrivet apelsinskal i en skål
Gnid in laxens köttsida med drygt hälften av blandningen
Lägg den med köttsidan upp på ett djupt fat
Pressa över apelsinsaften och lägg på dillen, vänd fisken så köttsidan kommer neråt.
Strö över resten av det torra.
Låt stå i kylen i två dygn, vänd den då och då.


Rödbetsgravad lax


1 kg laxfilé med skinn, (som varit fryst i 3 dygn)
3 msk medelgrovt havssalt
3 msk rörsocker
1 tsk krossad vitpeppar
1 stor rödbeta

1. Putsa laxfilén Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.

2. Gnid in gravningskryddorna. Gnid in köttsidan med salt, socker och peppar. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.

3. Tillsätt extra färg och smak. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med ­köttsidan ner. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd gärna någon gång under gravningen.

4. Vid servering. Ta upp laxen och skrapa bort ­rödbetsrivet. Skär i tunna skivor med en vass laxkniv eller liknande.
Lägg upp på fat och ­servera laxen kall.


Roségravad lax

Ca 1 kg lax av mellanbit
2 tsk rosépeppar
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor

Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

Ingefärslax

800 g tinad laxfilé som varit frusen minst 3 dygn
3 msk riven ingefära
3 msk salt
3 msk socker
Vitpeppar e smak

Blanda ingefära, salt, socker och vitpeppar
Putsa laxen, ta bort ev ben och gnid in kryddorna på köttsidan
Låt den ligga i kylen i några timmar
Skär ½ cm tjocka skivor vid servering och servera ev med Waldorfsallad och sparris.

Waldorfsallad

3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar

Blandas

Servera med kokt vit sparris.


Laxröra

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.

   


Av Neta - 3 december 2020 23:46

Vaknade vid 9 men trodde kl var 5-6, det var så mörkt. Mycket för att snön är borta.
Fastnade i en bok och låg och läste till runt 12. När jag släckte läslampan var det fortf mörkt och när jag gick ut i lägenheten var det bara tända upp som på kvällen.
Det var så gråmörkt ute att all belysning ute som jag har på skymningsreläer lyste. Kl 12! Mitt på dan när solen står som högst. Fast den såg vi ju inte idag.
Jag hatar verkligen den här årstiden!

Ett litet hus eller en lägenhet i Spanien eller Portugal skulle verkligen inte sitta i vägen. Har en kompis som bor i Marbella okt-april, ser ju hennes bilder nu, lunch i solen på stranden och middagar på terassen vid deras hus. Kallt där med vissa kvällar nu men med infra och en massa ljus hjälps det av.

Snacka om en smart investering 200 m från hav och strand. Dom är aldrig där på sommaren, då hyr dom ut till turister och bor gratis resten av året. Då har dom ist världens enklaste stuga precis vid havet i skärgården. Lägenhet i centrala Sthlm. Jobbar häcken av sig som inredare, utom 6 v på sommaren. Jobbar som konsult från Marbella på vintern. Egna företag så klart! Kommer från lilla Tierp. Vad gubben hennes gör vet jag inte riktigt bara att det handlar om investeringar han hjälper till med och det går att göra på distans året om tydligen.

Man satsade ju uppenbarligen fel på en officer i Flygvapnet. Haha! Nejdå hade nog inte haft det så bra utan honom. Sveriges snällaste officer!

C hade pratat med honom i luren idag och då meddelade han att han kommer på julafton och en dag till. Blev jätteglad. För mig är det ju viktigt att hålla hop familjen på storhelgerna. Ingen av oss kommer ju att skaffa nån ny familj. Han har ju sina syskon, dom får väl annandagen då kanske.





Dom här killarna då! Ska vara med i mello. 2 dansband och 2 f.d Dansbandssångerskor i år. Ska det vända för dansband 2.0 nu för dit kan man väl räkna Arvingarna med. Ska Andreas Olssons storhet upptäckas nu?
Tänk om dom vinner och tar dansbandsmusiken ut i världen. All fin countrymusik.
Tycker att Lasseman kan få kliva fram lite i Arvingarna med. Hans sång och tolkning av framförallt balladerna är ju oslagbart. Sen Arvingarnas stämsång. Inte i klass med MAs men så bra ändå.

Inte gjort mkt idag. Kroppen gillar inte den här luftfuktigheten. E åkte till affären så jag fick hem frukt och yoghurt. Livets nödtorft Haha!
Kom med lite saffransbröd med så vi kan fika.

Nu ska jag iaf vika lite tvätt. Har tagit värkpiller så jag ska klara det.



Av Neta - 3 december 2020 15:38


Saffranssill

1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom


Granatäppelkärnor

Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

Strö gärna över lite granatäppelkärnor vid servering. 

Svart vinbärssill

Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn

½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.


Mariannes sill

3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.



Sillsallad

2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök

Tärna allt detta lika fint

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad

Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.



Gubbröra på matjesill o rödbetor
4 portioner

Perfekt röra på en bit knäckebröd.

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Av Neta - 3 december 2020 00:30

Letade efter något i skafferiet igår och hittade denna

En bortglömd brödmix som dessutom hade passerat bäst föredatum häromdan. Funderade på om min matberedare kunde ta 1 kg torrt och drygt 6 dl vatten det är nog på gränsen. Jag kan ju liksom inte röra hop en deg eller knåda den heller för den delen. Tänkte att kan jag arbeta hop den i matberedaren så kan jag sen hälla i formen och långjäsa.
Men så kom jag på att Elle ju har en bakmaskin.

Så frågade om jag fick låna den och det fick jag. Måste dock dela på påsen och göra på hälfteni taget.

Det är ju otroligt egentligen att den blandar, jäser, knådar och gräddar.

Men .....

Det tar 3 timmar
Brödets form blir som en stor kub och brödskivorna blir gigantiska. Sen är jag ju också sämst på att skiva bröd. Vissa blir breda nertill och normala upptill. Kändes också oekonomiskt då det inte blev särskilt många skivor.
Jag skivade det iaf, snyggade till dom konstiga skivorna så gott jag kunde. Delade de gigantiska skivorna på mitten. Tog de jag skurit av i tillsnyggningen till gulaschsoppan ikväll och....

ViIket bröd, frasig skorpa och fantastiskt gott.

Kan verkligen rekommendera brödmixen, sååå fin konsistens på brödet också. Finns på Lidl och har för mig att jag betalade runt 12kr.

Gjorde bara ett, skickade med E detsom var kvar av mixen in. Tror hon bakar det i natt. Mitt är i frysen nu då jag hade kvar av ett köpes.

Ska kolla om det finns nån bakmaskin som ger lite vettigare form på brödet alt en mindre assistent. Har ju haft svärmors i alla år men den behöll ju så klart L som är skitduktig på att baka just matbröd. Vi bakade ju allt sånt själva. Tekniker som han är så gjorde han beräkningar och fick fram fantastiska bröd.

Vi får väl se om jag lånar bakmaskinen igen, nu känns det inte så. Ska dock försöka mig på lite lussekatter men då måste nog nån av flickorna vara här.

Gjorde förresten fler fynd i skafferiet. Chokladdoppade aprikoser och några salta korta pinnar med tomatsmak. Urgoda. Haha! Hittade nudlarna jag letade efter också!

Av Neta - 2 december 2020 14:30


Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
12 bitar

6 ägg
4 dl strösocker
1½-2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt


Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av 1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35-45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.

Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10-15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.
Tips!
Den vispade frostingen går bra att förvara i kylen 1 dygn före garnering.


Lånad bild

Av Neta - 2 december 2020 08:20

Kroppen är inte alls med mig nu så fortsätter i min egen takt.
Så här blev ljusstaken och resten av den bänken.

Lekte lite runt pepparkakshuset också. Det är av plast.

Domherren, lyktan, snögubben och granen köpte jag från Nissehyllan. Luciatåget från Lineahemma.
Pingvinen på sin skridskois, tomten vid gaveln och bilen har jag haft i en lykta tillsammans med en glittrig gran men rev det nu. Snölyktan är gjord av små flirtkulor som fått lite silverglitter på sig. Den gjprde jag förra året. Grå tomteflickan kommer från Rusta, är ett par år. Tomten och grisen vet jag inte ens om jag ska ha där, vi får väl se. Borde kanske haft det på snö. Får väl isf bli nästa års projekt.
Fortsätter väl lite idag.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23
24
25 26 27
28
29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards