Mina ord och tankar

Alla inlägg den 1 januari 2021

Av Neta - 1 januari 2021 14:53

Är många som börjar ett nytt liv nu efter helgerna. Allehanda tips om dieter nu på både sociala medier och i tidningar.
Men vet ni vad, skippa dom!
Skippa också all form av multinationella företag som är mer intresserad av dina pengar än dig som person som t.ex Viktväktarna.
Behöver du stöd så gå till en dietist. Du får betala för dom besöken också men du får åtminstonde räkna in dom i högkostnaden. Kan få frikort till all sjukvård.

Det enda som funkat för mig är ett program jag fått av en dietist. Sen att jag inte alltid orkat hålla mig till det sitter bara i min hjärna. Den del som styr sockerintaget. Haha!
Motion är viktigt men promenader och jogging spricker ju också för mig. Tränar gärna i vatten men det går ju inte nu så för mig återstår träning med gummiband.

Vad gäller tipset jag fick från dietisten var att jag kan äta precis vad jag vill men ska hålla mig till tallriksmetoden och gärna äta så rent som möjligt.


Så här såg tallriksmetoden ut för mig. Till det här kommer minst 2 frukter och minst 1 lit vatten per dag. Det ska inte gå mer än 3-4 timmar mellan intagen, när du äter under dygnet spelar inte så stor roll. Hoppa aldrig över en måltid och kaffe och te ska följas av samma mängd kallt vatten.

Faller du till föga för fet mat som stekt fläsk så ät det men inte varje vecka. Bröd är ett annat livsmedel vi kan styra över. Skippa vitt och ta ett grövre.



Fröknäcke är bra, men det blir ännu bättre med rågmjöl ist för majsmjöl. Rågmjöl innehåller färre kolhydrater och tas upp långsammare av kroppen.

Det blev lite skörare men i min smak väldigt mycket godare.
Ät det gärna med egetgjort jordnötssmör, du mixar bara salta jordnötter tills det blir finfördelat och " smörigt "
Alt en smaksatt färskost, rör i örter du gillar, vitlök eller hackad rödlök + lite salt och sv.peppar

Fröknäcke

2 dl fint rågmjöl
1 dl sesamfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl hela linfrön
1/2 tsk vanligt salt
1/2 dl neutral rapsolja, varmpressad
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser i bunke
Rör om med oljan, inte med elvisp, utan med slev därefter häller du över 2.5 dl kokande vatten.
Rör om igen, bred ut allt på en bakplåt med bakplåtspapper ( ni kan olja in bakplåtspappret så de släpper lättare sen)
Lägg en klick på mitten och en i varje hörn och jobba ut det över hela pappret så.
Strö över lite flingsalt och sesamfrön
In i ugnen på 150 grader i ca 1 timme o 15 minuter (Jag brukar stänga av efter 1 h)
Låt det ligga kvar i ugnen med luckan lite öppen tills den svalnat.


Nöt/fröbröd
1 bröd

2 dl fiberhavregryn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl kokosmjöl
1 dl rågkross
1 dl hackade nötter eller hela solrosfrö
2 tsk birkarbonat
1 tsk salt
1 banan
5 dl mild yoghurt, om du tar matl.yoghurt, 4 dl + 1 dl vatten

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Mosa bananen och blanda den med yoghurt
Rör ner i det torra
Klicka ner smeten i en smord avlång form ca 1½ lit
Platta till med mjölad hand
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, innetemp på ett gärdigt bröd är 95 gr
Stjälp upp limpan och låt den kallna på galler under bakduk.

Protein är kött, fisk, ost eller vegoalternativ.

Kolhydrater är rotfrukter, bröd, gryn och nötter.

Dietistrådet i övrigt är:

Frukost: gröt, fil eller yoghurt med müsli. 1 bröd med proteinpålägg, ost, skinka eller liknande och lite färsk paprika på. Kaffe eller te och vatten.

Mellanmål 1: 1 frukt + 1 glas vatten.

Lunch: sallad gärna på råkost, kokta grönsaker, protein och kolhydrater enl bild. Vatten + te eller kaffe + vatten.

Mellanmål 2: lite större då vi oftast blir trötta på em och kroppen behöver mer energi. Bröd med protein och grönsaker, 1 frukt, kaffe eller te + vatten.

Middag: exakt som lunchen

Mellanmål 3, kvällsmål: 1 frukt + vatten. Kaffe eller te + vatten om så önskas.

Lycka till!



Av Neta - 1 januari 2021 02:28

Sällan har väl ett nytt år så mkt förväntningar på sig som det som blev nu. Iom vaccin hoppas vi alla att allt ska bli bra nu. Bara vi inte har för höga förväntningar. Det dröjer nog innan alla är vaccinerade och vi går nog mot en andra sommar utan danser, allsång och festivaler tyvärr.
Men det kan ju inte vara värre än det vi haft iaf.

Elle och jag har haft en lugn nyårsafton, vi var båda trötta. Hon kom inte in förrän på em, vi grejade lite då men tog en lång fika och vilopaus. Började med maten vid 18.30 sen, vi missade grevinnan men tror vi överlever det.

Maten blev kanon, ja förrätten har vi gjort många ggr så den var ett säkert kort. Men ankbröstet och såsen har vi inte gjort för sista gången, stekte det först på en bädd av flingsalt m ramslök i traktörpannan. Funkar ju som stekpanna med. Just att man la köttet i kall panna på saltet, blev en frasig och krispig yta och så fin smak. Det blev också fint rosa inuti på 68 gr.
Såsen är ju lite trixig men rev apalsinskalet o la på smöret, blandade vinäger och apelsinsaft, gjorde redningen och buljongen innan så allt var klart. Blev mkt pytsar men det får man ta. Karamellisera sockret var inte heller så svårt men svårt att veta hur mkt reducera nästan helt var.
Det blev iaf väldigt gott och mört o fint. Såsen som en lite kraftigare sky. Men såååå god!


Hallonmoussen var ju nästan löjligt enkel, och just att jag inte passerade hallonen gjorde att smaken blev väldigt fyllig. Såg sen när vi åt att jag kunnat röra hop det lite mer noggrannt med grädden. Var lite ripplad. Elle dekorerade den så fint men dom hallon vi köpt för ändamålet var nog lite stora, men väldigt goda.


Den har jag inte heller gjort för sista gången. Här i martiniglasen.

Vi hade sen några krustader till 12-slaget. Och första parkett på jättefina fyrverkerier. Sköts nog upp antingen från parkeringen eller det som tidigare var mack. Det som också var häftigt var att kyrkklockorna ringde. Flera domkyrkor ringde ju i sina klockor vid 18 för att hedra de som gått bort i corona under året. Här ringde dom på 12-slaget. Pampigt på nåt vis. Det kan dom gärna fortsätta med.

2020 för mig har ju varit ett rätt bra år. Jag fick gå på 2 konserter med familjen, flytta tbx till Björklinge, fira midsommar med Mi o Ma på Furuvik, åka till både Dalarna och Gotland.
Det tråkiga var väl att mina föräldrar fick stora C viruset och att R gick bort. Att vi inte kunde ta ett riktigt adjö pga urlöjliga orsaker. Där klippte jag med några personer. Hade köpt det om orsaken varit corona men det var det inte!

Ja vi fortsätter och fira det nya året i morgon E och jag. Blev lite rester och ändå fryser jag nog ett helt ankbröst. Dessert har vi också kvar av.
L kom ju inte ikväll, dom hade slutat jobba vid 15, pojkarna kom inte, han hade ätit en skinkmacka och varit själv. Men det var ju hans val att inte komma hit. Han trodde nog det skulle bli annorlunda därhemma. Tjejkompisen han haft har ju träffat nån karl så henne käkar han bara lunch med ibland nu. Verkar också vara en väldigt knepig tjej. Henne behöver han inte i sitt liv! Hoppas han träffar nån riktigt go tjej ist, han är så värd det.

Men nu ska jag försöka sova, kom lite eftersläntare på fyrverkerier men nu verkar det bli tyst.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards