Mina ord och tankar

Alla inlägg under juli 2022

Av Neta - 23 juli 2022 23:26

Igår, sent på kvällen packade jag upp lite av Es grejer. Det känns. Bland annat saker jag köpt till henne. Men nu har jag börjat iaf, få se när jag orkar fortsätta.

Veckan som gått har varit ensam som vanligt. Inte ens telefonen har ringt. Dom tropiska dagarna var skitjobbiga men jag överlevde. Orolig för mamma med men hon verkar tåla värmen bättre än mig.
Nästa vecka händer väl lite saker iaf. 3 dar i rad, varav en bara städ iofs Haha! Men eftersom hon var sjuk förra gången ser jag fram mot det som 17.

Vi försöker också planera en dagskryss med familjen men det är inte lätt att få ihop ens det. Skolan för C börjar 1 aug och jobb drar igång igen. Åka med nya Vikingbåten till Åbo får jag nog se mig i månen efter. Man vill ju åka medans det är sommar.

Lyssnat på Banben Larssons bok idag, Babben före Babben heter den. Hon läser själv. Handlar om just tiden innan hon blev känd, barndom, skolgång och annat. Kul lyssning! Ser fram mot en fortsättning när hon blev Babben med folket. Hoppas den kommer.
Har en biografibok med Kalle Moreus ligger i den digitala bokhyllan med. Få se när jag lyssnar på den, han läser också själv. Handlar mkt om att bli äldre som man, kan ju vara nyttigt för oss tjejer att få veta om.










Blev kroppkakor idag. Sen var jag ute och plockade lite hallon och sv vinbär. Får ju inte så mkt än men kul att kunna göra det iaf.


Gott på den färdiga vaniljpuddingen jag köpte på Lidl, särskilt vinbären till det söta var gott. Har lite kvar på buskarna än.

C och jag pratade lite mat idag också. Nu kan hon ju kanske inte äta så slarvigt sm jag har en känsla av att hon gjort ibland längre. Fast tror han är bra på att laga mat med. Iaf har han några grejer. Nu kan dom ju heller inte äta så mkt på donken, vilket är bra för båda två.

Vi jobbade ju in ett bra koncept just för mat när ungarna bodde hemma. Tog några år att komma på det bara. Visst kan man ju göra matsedlar men hur det än är står man ju där ibland och är inte ett dugg sugen på det som står den dagen.
Vi var också noga med att äta mkt grönsaker. Vi dukade fint i vardagsrummet på söndagar med tända ljus, och hade alltid efterrätt då och efter soppan på torsdagar, fick in det positiva i maten. Vi åt ju oftast alla tillsammans med.
Men vi körde matsedel med flexibilitet

Månd, köttfärs, går ju att variera i oändlighet
Tisd, fisk, ibland bara fiskpinnar eller än färs jag gjorde i micron. Men också grytor och hel tillagad ibland.
Onsd, chark, korv går ju också variera, isterband, bacon, stångkorv
Torsd, soppa och dessert, matiga soppor man blev mätt på, desserten kunde vara allt från bara nåt till fikat till riktiga.
Fred, fredagsmys, tacos, bakpotatis, räkfrossa eller plock med grönsaksdip.
Lörd, la vi lite mer tid på maten, långkok t.ex grytor, gratänger
Sönd, lite festligare mat och dessert. Kött eller en fin fiskgratäng. Och alltid en riktigt tillagad dessert.
Lö och sö hade vi också lite extra till frukost, inte bara ost o skinka som till vardags. Godare bröd som vi ju alltid bakade själva, ägg och juice.

Jag, för det var verkligen bara jag, var stenhård på att man kom när maten var klar och att man satt kvar till alla var klara. Alla fixade det utom L som kunde komma när alla börjat och gick när han var klar. Förälder i det avseendet var han lika dålig på som att vara make. Han fixade inte nåt av det. När ungarna var små tänkte jag inte så mkt på det för då var det ju mkt ändå. Men just uppfostra har han aldrig gjort, aldrig! Ta hand om, ok men han har t.ex aldrig satt en gräns.

Efterhand rann det väl ut lite i sanden, dom flyttade ju och till slut var det bara L och jag kvar. Där ansträngde jag mig inte kan jag säga, fick ju noll uppskattning och ledsnade till slut, han blev väl behandlad lika tbx.
Visst åt vi och han vaknade före mig och gjorde väl ofta frukost, d.v.s kokade tevatten och plockade fram. Mer var det inte. Blev mkt mat framför TVn då.

Nu äter jag när jag blir hungrig, oftast bara riktig mat en gång om dan, nåt lätt på kvällen.


Ikväll blev det en räkmacka. Hade ju räkor kvar.

Av Neta - 23 juli 2022 04:19

Hastbullar 20-25 st


6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl socker
100 gr smör
1 dl russin eller suckat
rivet skal av 1 citron eller apelsin (kan uteslutas)
1 ägg
2 dl mjölk
ev pärlsocker

Sätt ugnen på 225 gr
Blanda det torra i en bunke
Fördela fettet däri till en smulig massa
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en lös deg.
Klicka ut degen med 2 skedar i bullformar
Strö över ev pärlsocker
Grädda 10-15 min.

Men mamma hade inga russin eller citronskal hon hade kanel, ska vi tippa på 2-3 tsk?

Av Neta - 23 juli 2022 01:54

Ja igår hade vi som varmast 34 gr här. Idag mitt på dan var det 17.5


En liten regnskur på em syntes inte ens i regnmätaren. Hoppas det regnar lite i natt nu. Skönt att kunna andas ordentligt igen. Haft balkongdörren på glänt hela dagen men satt inne.

Lyssnat på bok nr 2 i kolonirserien från Linköping. Vilken gemenskap, nästan så man vill flytta dit. Haha!

Tagit hand om torra kläder idag. Packat upp en korg med saker jag tog reda på hos E och ska försöka orka fortsätta med det i morgon. Har ett par kassar också.
Va meningen att C och M skulle kommit och grillat i morgon, men ska inte bli så fint väder så vi skjuter lite på det.

Lite sugen på att baka bullar men osäker på hur jag skulle klara kavlingen. Sen har jag ju så litet kök nu att jag får hålla till på bordet isf.
Kom att tänka på nåt som heter hastbullar som mamma gjorde, dom ska inte jäsa utan tror man har bakpulver. Ska kolla receptmappen i datorn men har för mig att jag har receptet. Tror inte dom kavlas heller utan bara klickas ner i formar. Strör på pärlsocker och har kanel i dom. Kanske provar dom.



Blev knackvurst från Lidl med lite svampstuvning idag. Så himla god korv, tyskt märke och dom kan ju det där med korv dom! Va med på deras ernjudanden den här veckan så inget dom har jämt. Långa som prinskorvar men 3 ggr så tjocka. Jag delade dom innan jag stekte. Har 2 påsar till i frysen. Idag stekte jag 4, blev nästan för mkt.

Sista svenska färskpotatisen gick idag med. Den va slut på Lidl så jag köpte en påse mandelpotatis ist. Svensk den med från Östergötland. Ska bli kul att se hur den är. Men i morgon blir det nog kroppkakor. Har öländska i kylen.

Tvättat badrumsmattorna idag. Det behövdes, man springer ju mkt ut och in nu och har inte alltid skor på sig. Fottvätt ofta nu Haha!

Men nu är drt nog dags att släcka och sova.


Av Neta - 21 juli 2022 23:52

Så varmt var det ute vid 16-tiden. Nu vid 23.30 är det bara 26. Tur det ska bli svalare i morgon. Hoppas på regn men det ser inte så hoppfullt ut tyvärr. Men hoppet är ju det sista som dör.
Har precis vattnat ute, tog ut 10 lit på båda sidor. Räcker till krukorna o lite till.

Vattnade även inne, glömmer lätt dom nlommorna så några har gått åt, får väl köpa nya och göra lite fint i fönstren inne mot hösten.

Blev gurksoppa idag med.


Sen en räkmacka mot kvällningen. Köpte en burk med 400 g räkor i lag för 66 kr på Lidl. Det är mer än ett kilo. Brukar ju vara 170 g räkor i sånna burkar annars. O dom koster ju runt 50 numera så tror jag gjorde ett fynd här. Stora o fina var dom med.

Annars har jag hållt mig lugn. Kört och hängt en grön maskin med tröjor och byxor. Druckit mkt vtn, fikat, ätit frukt, och sen soppan då.
Knaprat på lite salta tacochips nu ikväll.





Lyssnat på den här, en väldigt lättsam men gullig liten bok om en tjej som köper en kolonilott. Finns en del 2 så den får det bli i morgon.

Nu ska jag lösa nåt korsord till medans jag vädrar ut lite och sätter på fläktarna.

Av Neta - 21 juli 2022 01:06

Ja ingen har behövt kosta på mig dyra utlandsresor iaf. Kan inte åks söderut eftersom jag inte klarar värmen. Har alltså klarat mig från charter. Inget sug efter det heller.

Jag bor ju vid en sjö men åker inte gärna ner ensam ostadig som jag är nu. Vet inte ens om jag törs gå i sjön. Sen jag ramlade har jag varit livräddför att göra det igen.

Så jag drog ner persiennerna redan igår kväll


Så här är den nya, måste vända lamellerna för hand. Det är lameller där det ser tomt ut också. Ni ser ju hur långt jag når Haha! Drar jag upp den och sen fäller ner den igen är dom vända åt fel håll igen. Pinnen man vickar dom med funkar inte. Den måste alltså bytas och jag har kvittot men får inte ner den själv. Vet inte om det är fel på persiennen eller om det är felmonterat. J har ju nyss varit här och lär väl inte komma så snart igen. Tur att den i fönstret funkar iaf.

Gick inte ur sovrummet förrän kl var över 12 men vaknade väl vid 9. Så skönt där framför fläkten. Ingen ostörd sömn precis, vaknar och måste på toa varannan timme ungefär.

Så jag har stängt mig inne idag, 29 gr ute och inte mkt mindre inne, lär väl göra det i morgon med. Då ska det ju bli ännu värre. Sen regn ett par dar! Hallelulja!
Har tvättat en maskin och förberett en till i morgon. Kök o badrum ligger ju på den sidan som är svalast.

Öppnade balkongdörren mot baksidan vid 21 men stängde den snabbt igen. Värmen bara slog emot mig. Tog bara in en kanna och vattnade bara det som jag va lite orolig för. Det nyplanterade, dahlian, tomaten och nåt mer. Framsidans lådor och krukor fick igår, rätt rejält så det fick klara sig.




Upptäckte att jag har nästan övermogna hallon, får bara på 2 kvistar. Fick faktiskt på fler förra året. Sv vinbären är mogna med men har inte plockat dom än. Har ju den busken mest för bladen.

Kylde ju buljong igår så silade den idag och gjorde en portion gurksoppa, köpte färdiga krutonger på Lidl igår.


Gjorde ny buljong idag som står i kylen nu och ska silas i morgon. Måste köpa mer hönsbuljong. Senare plockade jag fram lite protein med, man kan ju inte leva på bara grönsaker.


Ost och bresola med nektarin, oliver och syltlök.

Har käkat både kakor och godis med. Så om ni tycker jag verkar nyttig är så inte fallet. Saknar glass i min frys och ångrar jag slängde kaffet jag frös in. Fast det var ju sen förra sommaren.
Men 4-5 isbitar kaffe i ett kallt glas mjölk är så gott, och ännu godare när det är varmt. Kanske ska brygga lite nu så jag kan frysa i morgon bitti.
Glömde köpa yoghurt igår och har två ägg, äggen va slut på Lidl. Så måste på nåt sätt handla.

På graven är det väl torrt som fnöske. Har inte varit dit. Inte C heller va jag vet. Har bara en kruka med en ros i. När stenen kommer får vi väl sätta nåt mer perennt. Som inte behöver så mkt vatten. Kärleksört och astillbe kanske. Ser många som har det.

Pratade med en tjej som brukar vara på Barvadanserna. Hon trodde sig veta att L träffat en ny tjej. Va kul men konstigt att han inte sagt nåt. Haha! Det visar sig väl.

Nu ska jag iaf gå mot sovrummet, börjar bli dags.

Av Neta - 19 juli 2022 23:24

Ser verkligen inte fram mot värmen som ska komma nu onsd och torsd. Jag blir ju sjuk på riktigt, får astma och svårt att andas.
Det gör ju att jag inte vågar gå ut själv, så handlade idag så jag ska klara mig. Har gjort buljong som jag kylt och gör nog en laddning till. Iskall buljong är ju både salt och har en mättande känsla. Kan både ta mig en slurk ren buljong men river och skär ner grönsaker i den med, gör gurksoppa och annat gott med kall buljong som bas.

Åkte in till stan idag, C mötte upp på Ikea. Skulle kolla efter nån lösning att ha längst ner i skafferiet och upptäckte att det finns ett utdragbart hyllplan. Köpte det inte idag för ska kolla lite med J vad han tror och hur det blir när han är här.
Köpte knopphängare och höll på smälla av, numera säljs det träribbor med hål i och knopparna säljs separat. Så himla löjligt.


Naturligtvis var ju knopparna slut då. Köpte iaf 2 brädor och testade en krok som inte var så dyr och såldes i 4-pack.


Om det blir snyggt vet jag inte, men det blir iaf funktionellt. Och det är ju alla fina halsband som Elle gjort som ska hänga och synas. 12 krokar räcker väl inte långt men man kan ju hänga flera på samma. Får väl färgsortera. Jag är ju livrädd om alla smycken som hon har gjort nu.

Skulle även ha några småramar och tunna galgar. Är lite trångt i klänningsgarderoben och upptäckte att flera klänningar hänger på trägalgar som väl tar 3 ggr så stor plats som dom jag köpte idag.

Köpte även några saker till C.

Vi åt lunch där, träffade en tjej från facebook. Hon var en av få som jag var vän med som jag inte träffat, men nu har jag gjort det. Kul att du kom fram!

C och jag blev lite frustrerade och irriterade på lössläppta ungar. *Så där fick vi aldrig göra* sa C.
Nej vi lärde dom tidigt att på en restaurang sitter man lugnt och äter och väntar på varandra. Fanns det lekhörna gick dom dit med en av oss föräldrar och höll sig där.
Dom här, 3-4 st som inte hette Pettersson, for omkring och gallskrek över hela restaurangen, och sprang till barnavdelningen själva fram och tillbaka till restaurangen. Så otroligt störande. Matro existerade inte! Föräldrar osynliga.

På den tiden jag jobbade på förskolan kunde vi ibland ta några barn, inte hela gruppen, och gå och fika eller äta ute på restauranger och caféer. Just för att tränas i hur man beter sig i den situationen. Föregicks av att vi pratade med dom om det. Och även efteråt så klart. Ingick liksom i social träning. Alla fick göra det, bara inte samtidigt och vi var alltid 2 vuxna.

Tror inte det existerar på förskolor längre tyvärr!

När vi ätit gick vi ett varv i förbutiken, jag köpte lingondricka. Ja jag köpte, förstår att vissa av er blir förvånade men jag saftar inte så mkt längre. Egen sylt gör jag dock fortfarande. Köper ett fryst pkt bär, gör med syltsocker. Tar 3 min.

Sen gick vi till skopunkten, C ska ju vara tärna på ett bröllop i augusti. Och nu hade turen kommit till att köpa skor. Som jag fick betala. Haha!
Men butiken tog inte kontanter och det var det hon hade.

Sen till Rusta, tog några servetter och, en rosenbåge. Dom hade satt en sån över ett bord och satt lampor och nån grön slinga i. 50% rabatt och halva priset mot den på K-Rauta. Bredden på bågen var samma som längden på mitt bord, 140 cm. Den står ju på 4 ben, satt fast i bordet bara med buntband. Kändes stadigt ändå. Vi kanske inte kan utnyttja hela höjden, men man bygger upp höjden med flera delar så bara skippa en eller kanske 2 sektioner på båda sidor. Var 2 sektioner upp till bordskanten. Jag har redan en solcellsslinga och några solcellsdrivna lösa glödlampor. Och jag kan hänga upp min krona över bordet. I den har jag sen hållare för värmeljus. Tänk er va mysigt man kan göra med den i advent och jul sen. Pynta med slingor och julpynt.
Så glad!







Så här hög kan jag alltså inte ha den då jag ju bor under en balkong.

Lite mathandling på Lidl, sen hämtade C bilen där mina Ikeagrejer hade fått stå. Väntade med mig tills min bil kom. Väl hemma satt jag ute en stund efter att jag krånglat i rullstolen i garaget. Plockade in det jag köpt. Sen gjorde jag en varm macka och en fruktsallad, satt ute och åt. Gick in till Allsången och Renes brygga. Haft dörren öppen ut hela kvällen, stängde den nyss.

Nu känns det som det är sovdags snart.

Av Neta - 19 juli 2022 01:54

Men ändå hyfsat varmt ute, nån solglimt på fm. Regn var utlovat men här kom inget. Däremot sa grannen att det regnat hos hennes mamma på Brudlåtsvägen. Märkligt!

Va ut en sväng på em. Rensade lite blommor och hängde upp ampeln igen. När jag kom ut hade nån flyttat en stol jag ställt i smygen. Nu stod den enda borta vid rabatten med ryggen mot den.

Kört en maskin, orkade dock inte hänga så det måste jag göra i morgon. (Idag faktiskt)
Började lyssna på en ny bok men pausade den. Verkade lite hysterisk. Skrattade gott i början men den blev som för mycket! Handlar om glamping.

Inte hänt så mkt annars. Åt stekt falukorv, stekt ägg och potatis. Sallad så klart. Vet ni hur gott det var? Fick dock en längtan efter spenat. Orkade inte åka och handla dock.


Hittade den här på K-Rauta. Men är det fult med nätet? Kaninte bestämma mig för det. 400 kr kanske är dyrt. Men skulle ju kunna använda ljuskronan med en sån här om jag tar bort extraskivorna i bordet. Dom hänger ju på kortändarna. Jaja vi får väl se. Nu ska jag iaf sova.

Av Neta - 18 juli 2022 11:28

Det ska bli hett några dar, det här är perfekt mat då. Ät gärna ost till för protein.
Kan man verkligen göra soppa på kallt vatten direkt från kranen med buljongtärning? Jajamen och gott blir det med.


Lägg direkt i mixer eller matberedare


1 ganska stor gurka, kärna ur, skala om skalet är grovt
Blasten från 2 färska rödlökar
1spetspaprika, urkärnad
4 stora tomater
1/2 solovitlök

Mixade det i 2 omgångar med

1 lit kallt vatten
2 kycklingbuljongtärningar
2 msk pr citronsaft
Salt och kryddpeppar.

Serverade med rostade krutonger.

Det är viktigt att mixa i två omgångar då grönsakerna också avger en hel del vätska.
Smaka av och krydda då du hällt upp den. Ev kan lite vitt vin tillsättas med. Eller så tar man dettill ;-)

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards