Mina ord och tankar

Alla inlägg under juli 2022

Av Neta - 10 juli 2022 01:26

Satt bara ute nån timme idag. Blåste för mkt så gick in. Klarat oss från regn men det har tidvis sett mörkt ut.
Småplockat lite, kört nån maskin. Dammsugit mattan vid soffan.

Tog ju fram kyckling och la i marinad igår så det fick ligga i den över natten. Fick ju tzatziki över och tänkte att det blir ju gott ihop. Körde den i ugnen idag och fick för mig att göra en sockerkaka med kardemumma i. Ugnen skulle ju ändå på.


Meeen, det där är ju inte tzatziki! Nä just det. Kom ju inte min virriga hjärna ihåg, så jag gjorde bea med extra dragon i. Gott som 17 och eftersom jag körde 700 g kyckling blev det 2 matlådor med ris och sås, lunch i morgon och en påse med bara kyckling i frysen. 5 port.

Kaffe och kardemummasockerkaka smakade bra efter maten.

Men nu måste jag komma på nåt jag kan äta tzatziki till i morgon kväll. Kan bli räkor kanske.

Haft lite fix på mig själv med, ansiktsmask och tagit bort oönskat hår här o var. Ryckt hårstrån med.

I morgon har jag väl lite tvätt att plocka in. Men innan dess ska jag sova!

Av Neta - 9 juli 2022 22:01

Jordgubbs och flädersaft



Absolut billigast blir att köpa en påse frysta jordgubbar som man tinar direkt i kärlet.
Jag är inte jätteförtjust i ren flädersaft men den här gillar jag.
Doften är sagolik.
Fick inte i allt vatten i min största kastrull så löste sockret i det jag fick i och kokade upp och tillsatte resten av varttnet efter.

1 kg jordgubbar, tinade från fryst och mosade med potatisstöt. Går så klart med mixerstav också.
20 fläderblommor, väl sköljda
2 skivade citroner, tvättade
2 msk citronsyra

Lägg allt i en hink eller en större burk med tätt lock

2 lit vatten
2 kg socker

Kokade upp vattnet med sockret, rör så sockret löser sig och häll det över.
Lät det svalna och sen på med locket och in i kylen.

Den ska vara i kylen i 3 dygn alltså men rör om varje dag.
Sila över natten och häll upp på små petflaskor och frys.
Går bra att frysa i dubbla plastpåsar också. Tänk då på att det ska rymmas X 5 i en kanna eller vad ni gör ordning i.
Såg att min kompis som tipsade om den här serverade med citron och is i glasen. Eller varför inte en fryst gubbe.

Av Neta - 8 juli 2022 23:37

Tack för era fina kommentarer om sorgen. Ni lyfter mig en aning iaf, men fortf lite *down* tänker mkt grubblar på sånt som hände innan hon dog.
Varför i hela friden åkte vi inte upp dan före när op- besked aldrig kom. När vi blev uppringda på dödsdagen och dom skulle ta bort det som höll henne vid liv, då gick vi och åt ist för att sitta utanför och vänta bara. Satt där på cafet som om allt var som vanligt ist för att vara *hos henne*.

Minns telefonsamtalet på morgonen, vi hade det på högtalare. Jag satt i soffan och Leif i fåtöljen mitt emot. När vi förstod vad dom sa trodde jag Leif skulle dö. Han böjde sig fram och blev blodröd i ansiktet. Jag trodde på riktigt att han skulle rasa ihop. Brydde mig mer om honom än mig själv.

Overkligheten. Jag kunde inte hålla henne i handen den dagen, fingrarna var blå och iskalla så hade min hand på armen. Försökte hålla i handen och tyckte hon tryckte min hand som hon brukade men läkaren sa att det kunde hon inte. Önsketänkande från min sida bara, han sa ju inte drt men så tror jag.,

Dödsögonblicket, hur hon blev så förändrad på en sekund. Jag har sett många människor döda, aldrig upplevt dom som jag upplevde Elle. Hon blev som en vaxdocka. Syntes verkligen att livet försvann.

Samtidigt så minns jag att L och C höll om varandra, kramades och jag ville skrika krama mig också. Jag var ju hennes mamma! Fick en klapp på ryggen bara.

Får sån ångest när jag tänker tillbaka. Hade vi kunnat göra annorlunda, hur medveten var hon? Och vad tänkte hon dom där veckorna när hon försökte kommunicera med oss men vi inte förstod?
Alla dom dagar när vi inte fick åka upp pga operationerna, undrade hon? Längtade hon efter oss? Va hon ledsen? Förstod hon varför vi inte kom?

Alltså jag går sönder snart! Varför hade vi inte kunnat få ett samtal till med henne? Hela tiden sa jag till henne att jag längtade till att respiratorn skulle tas bort så vi kunde prata med varandra. Hon nickade, höll med. Men det blev inte så, hon var ju också för svag för att kunna prata med talventilen. Väste bara fram enstaka ord som hej och nåt mer. Slangen satt där tills hon var död.

Hur ska jag kunna leva utan henne? Klart att det går men hur?
Idag ringde jag till L, va bara tvungen att lyssna till honom om hur dansen var igår, kompisar till oss som spelade. Hur han städat garaget idag, gått en promenad och plockat en massa smultron och ätit. Han orkar vara som vanligt, har ju folk runt sig, går bara vidare.
Han är ju lika mkt förälder som jag. Hur kan vi känna så olika. Ville bara skrika kom hit! Det är ju vårt barn! Sörj med mig!

Men nej avstånd och pengar sätter stopp för det!

Sommaren rinner undan, den går. Hur kan livet bara pågå därute? Fixar snart inte att vara ensam längre. Ångest, andnöd, kroppsdelar strejkar. Väggarna rasar snart över mig!
Jag begär inte att ni andra ska föstå för det kan ingen. Men hennes nära borde ju göra det. Spelar ingen roll om jag pratar med proffs eller andra. Ingen kan föstå!

Av Neta - 8 juli 2022 01:22

Vissa dar går det riktigt bra, men så kommer det över en. Kan vara nån småsak som utlöser det, en doft, nåt man hör på radio, ett recept jag ser som vi gjort. Att jag ser nåt jag fått av henne eller något hon gjort.
Bäst mår jag när vi är tillsammans alla vi 4 som är närmast. Respektive får finna sig i att komma på nästa plats.
L för att E var hans och min och vi har upplevt mkt bara vi tre, både jobbiga och kul saker.
Inte helt lätt dock att vara skilda föräldrar på distans till varandra, till en död dotter. Han är dock en klippa när det verkligen gäller. Så glad för den relation vi har idag.
C för att hon är den jag nu har mest kontakt med, som hjälper mig i vardagen med praktiska saker. Tar mig med på saker osv.
J för att han håller mig flytande med sitt härliga humör, sin hjälpsamhet och sin positiva syn på det mesta. J är också den som är mest lika E i sättet.
Han och jag hade ju ett eget ensamt liv före L.
C däremot är ljusår därifrån. Jag frågar mig ofta hur 2 systrar kunde bli så olika med samma föräldrar, exakt samma uppfostran och förutsättningar. Ändå lika älskad för den hon är så klart. Det är dom ju alla 3. Precis som E var.

Ensamheten är så klart jobbig. Man kan vara ensam på många sätt, till och med när man har folk omkring sig.

Det är mkt Gotland på Tv och andra medier nu. Det fruktansvärda som hände i Visby igår är svårt att ta in. Hon som avled bodde och verkade ju här i stan och var aktiv i missionskyrkan.

Gotland är annars så mkt mer än bara semester för mig. Barndomsminnen, huset på Allegatan, Havet och solnedgångarna ger mig ro.
Cykelsemestrar som utgick från Allegatan eller Snäck. J var bara 5-6 år när han på sin 20 tums cykel med cykelväskor och sovsäcken på pakethållaren pinnade på 1-2 mil varje dag. Han var så himla duktig, vi har många fina minnen där. Minns hur fantastiska men lite läskiga Lummelundagrottorna var för honom. Stort och spännande för en kille i den åldern.

Sen alla övningar L haft där och som vi oftast fick åka med på. Vi skötte oss ofta själva då men ibland fick dom ha tid med familjerna. Elle var 2 kanske 3 år första gången vi flög Herkules dit. Minns att hon fick små rosagrå Adidaskängor, hur hon studsade fram i dom för det var * studs och hoppskor förstår du mamma*. Dom ärvdes sen av C som nog tyckte lika om dom.

Nu har jag ju minnen med bara C och E också. Vi har ju varit där i 2 år. Kämpigt för E av och till men oftast gick det bra.

Känns som min själ bitvis hör till den där ön. Jag behöver den för att läka. Känns hemskt att inte kunna åka dit i år. Skulle vilja åka dit med C och J. Få se om det kan bli så nåt år. L får vi tyvärr inte med oss. Det är en sorg.

Men längtar till vår fålla med bordbänken, hur vi tog med kvällsmaten och satt där i solnedgången. Längtar till Fårö, till Ekstakusten, till Arderbro, till krogen på stranden i Ljugarn, till fyren där vi satt och kollade in horisonten, till raukarna.
Till att sitta och äta lunch på torget och glo på folk, fika på Södertorg, glass med värstingutsikten, till Fridhem, den rofyllda Almedalen, Botaniska, Högklint och thaikrogen.
Att få träffa vännerna där.
Gotland finns i mitt hjärta!

Fick lite tråkiga nyheter idag, en äldre släkting har avlidit. Första dödsfallet efter E.
Kvällen blev dock väldigt trevlig.


Mi o Ma. Hon gick på semester och ville fira lite med en egen räkfrossa. Lite bättre än den förra vi var på Haha! Hon hade med sig räkor, bröd, kex och lite frukt.
Jag gjorde en tzatziki, hade en brieost och oliver, och vin. Mi och jag knäckte tre fl vin och en lilling skumpa. Men under lång tid och låg procent. Känner inte av det alls faktiskt.
Vid sånna här tillfällen saknar jag nån vid min sida, nån att få vara gästfri med. Bilden av den personen blir ju L, han är ju den jag varit värdinna med i nästan 40 år, 38 för att vara mer exakt. Men det är nog mer vana.

Ma och jag pratade lite om hur kul det skulle vara att ha en fest med alla gamla kompisar från förr. Först pratade vi om en tjejfest, men sen kom vi på att det skulle va kul med killarna med. Eller så börjar vi med tjejfest och kör på alla sen. Vi har gjort det förr hon och jag, då hade vi runt 200 namn på gästlistan och ett ansikte på alla. Dags för repris!

Ja vi får väl se hur det blir med det men vore attans så kul!

Nu ska jag krypa ner i bingen, lite frusen och lite trött.

Av Neta - 6 juli 2022 14:11

Nudlar, ni vet snabbnudlarna som kostar några spänn bara. Dom går att piffa till. Så här gjorde jag idag.

Fryser alltid in även smårester, en skiva kött, sista pannbiffen. Småskräpet som blir när du rensat en kyckling.
Du gör i princip som det står på förpackningen, tillsätter bara lite mer.

Idag hade jag 4 köttbullar, kokade med dom då jag kokade upp vattnet.
Smulade sönder nudlarna innan jag öppnade förpackningen, strimlade lite blast från en färsk lök.
Hällde i nudlar, lök och lite majs och kokade de 3 min som det stod att man skulle göra.


Under tiden skar jag sönder ett par små plommontomater och la i skålen.


När det kokat klart hällde jag på kryddblandningen som följde med men också lite japansk soja. Fiskade upp köttbullarna och skar dom i mindre bitar.


Hällde på nudlarna och vred några varv med pepparkvarnen som jag har lika delar vit, svart, grön och rosepeppar i.


Den här soppan behöver inte ätas varm, den kan ätas avsvalnad också. Mätt blir man och god blir den! Man kan ju ha i lite vad man vill och krydda på annat sätt om man t.ex vill ha den het. Kombon sweet chili och soja blir bra med.

Av Neta - 6 juli 2022 01:24

Har väl tvättat och hängt nån maskin. Sen mest varit inne på dan då det var lite mulet och blåsigt. Va en stund på baksidan i kvällssol sen.
Ser för djävligt ut här på ren svenska. Märks mkt om det inte blir städat var 4 e tisd. Försöker väl ta det värsta och det jag klarar, men kan bara hantera den laddbara dammsugaren som egentligen är lite för tung för mig.
Är i nån svacka nu och har varit det ett tag. Saknar Elle så otroligt mycket. Är som att jag fattar först nu hur mkt vi egentligen gjorde tillsammans. Kvällsturerna i spåret som oftast slutade med glassköp i sardinburken där vi kunde kolla in kvällsbadarna. Jag åker inte gärna i spåret själv. Har varit en del incidenter. Skillnad när man var två. L och jag gick där ett par ggr medans han var kvar men då var det ju snö kvar. Finare nu framförallt vid sjön.
Saknar att köpa färdigmat från giraffen, det gjorde vi ju då och då. Eller när vi lagade mat ihop, bara fikade eller satt ute och surrade. Jag flyttade ju hit för hennes skull, va ju hon som sa att hon tyckte jag skulle ta den här lägenheten fast det var vägg i vägg. Trodde ju inte jag skulle överleva henne.
Har haft svårt att åka till graven med. Har ju en minnesplats här hemma o foton överallt.

Men jag sitter inne alldeles för mycket. Känner att jag isolerar mig men när orken och lusten inte finns. Va väl därför jag saknade att få vara med i Torresta i helgen. Kom nån dum kommentar i bloggen och till dig vill jag bara säga. Gå några mil i mina skor, lev i min kropp, sätt dig in i saknaden att ha mist ett av dina barn så kanske du håller käften sen. Lev ditt eget liv men ha inga åsikter om mitt.

Krånglar med att få ut hennes skattepengar med, banken kan bara inte flytta dom från hennes konto till nåt av våra. L tog över där nu för jag orkar inte, hade varit och pratat med sörmlandsbanken idag. Men det är så mkt krångel, trots att vi är dödsboägare båda två och det finns papper på det i banken måste vi tydligen skriva fullmakter åt varandra fast allt vad gäller dödsboet är klart. Jag trodde i min enfald att hennes konto var borta och att pengarna skulle komma till någon av oss.

Det är ju tur att vi inte är i svackor samtidigt L och jag, inte varit hittills iaf. Och tack och lov att vi inte är osams och kan prata med varann. En del kan ju inte det efter en skilsmässa. Så glad åt vår relation.

Gjorde en omelett idag


Lök, rädisor och ett par ägg, lite tärnad port salut som inte gick att hyvla längre. Hade på tomater när jag åt sen. Den blir ju så himla varm om den får gå med. Gräddar den länge på halvfart för att inte behöva hålla på att vända den, bara glida ner den på tallriken.


Gjorde lite fruktsallad ikväll. Hade tänkt blåbär och ananas från burk men hade ingen. Nu blev det av frukterna jag köpte i Flen igår. Även blåbären är därifrån då det var bra pris på 350 g burk. Ser ju att folk plockar både blåbär och svamp nu men det kan ju inte jag.
Har ju svårt att rensa små bär, fingrarna vill inte längre. Har problem när jag skrapar potatis med. Men tar ju inte fram pot.skalaren bara till mig. Så köper mina blåbär och kämpar med potatisen. Snålar på svampen i frysen.

Hade tagit fram lax till middag men blev aldrig hungrig ikväll. Åt väl omeletten så sent som vid 15-tiden. Räckte bra med fruktsalladen. Suger lite i magen nu men ska ju snart sova.

Längtar ut i landet, vill göra saker, åka till ställen med de mina.
Skulle gärna varit i Visby nu under Almedalsveckan. Nu är det ju inte bara politiker som är där längre, även organisationer, patientföreningar m.m
Är med i en Gotlandsgrupp, och det suger i mig när jag ser alla bilder. Längtar dit så jag håller på gå sönder. Kommer bli jobbigt första gången utan Elle. Men saknar att sitta i vår fålla i solnedgången, äta lunch och titta på folk på torget, fika på Södertorg, på Arderbo och saknar Fårö.
Vid fyren kan man sitta och bara kolla på havet. Som vi pratade om det stället i vintras och om hur vi ville sitta där igen Elle och jag. Hon sökte ju och fick fondpengar till semester, samma summa som veckan för oss tre kostade förra året. Nu gick dom pengarna till hennes begravning ist, räckte inte men en del av den iaf.

Nåt år vill jag bo i Visby från påsk till september. Uppleva det man upplevde som yngre. Bara vara i staden. Använda en Eloflex. Men det får väl bli i nästa liv.

Oj nu har kl blivit alldeles för mkt. Ska ju upp hyfsat tidigt i morgon.



Av Neta - 4 juli 2022 23:36

Det har varit mkt sånt + monsunskurar där vi varit idag. Testade att åka färdtjänst ut till C i morse, det går så klart bra nu när det finns GPS i alla bilar. Men det är långt och tog väl 50 min iaf. Dit svängde han vid golfbanan och den vägen är mkt kurvig, känns nog dubbelt så långt som det är. Går väl ändå an nu då det är så fint ute.
När jag åkte hem nu ikväll frågade chauffören vilken väg jag ville åka och då sa jag över Balingsta, den känns närmare och mindre kurvig. Chauffören sa det själv också.

När jag kom i morse var det ju bra mkt mer klart i huset. Dom har ju hållt på både lörd o sönd och igår hade J och hans fru varit där med. Dom hade grillat och haft det trevligt.

Idag skulle L åka hem och han har nu lämnat tbx Js bil som han haft medans hans varit okörbar. Därför skulle C skjutsa hem honom till Flen och jag följde med, främst som sällskap till henne då hon skulle köra hem.
Så efter en fika åkte vi väl mitt på dan. Hann sätta oss i bilen och tror regnet kom innan vi var ute på 55an. Och som det regnade, vattnet hann liksom inte undan från vägen. När vi passerade Örsundsbro smällde det till ordentligt, vi reagerade på att det var så nära alla tre. C kollade senare på nån app och kunde se att det varit 4 åsknedslag där idag. Det regnade så mkt ibland att vi inte såg vägen, var som en grå massa utanför fönstren. Gick tidvis som vågor på vägen.
Vi lunchade i Strängnäs och då var det iaf sol.

När vi kom till Flen var det bara ett kolsvart stort moln över stan. Å mkt riktigt brakade åskan loss där med. Sen var det växlande monsunregn, vanligt ösregn och sol. Efter vi skilts åt från L, handlade vi lite och åkte hemåt igen. Tanken var att kanske stanna och fika lite glass nånstans men det var inte läge för det.

På hemvägen stannade vi strax före Hjulstabron för det gick bara inte att köra. Vi såg fler bilar som stannat.
Jag har bara varit med om ett sånt här regn ute i trafiken en gång tidigare i hela mitt liv och det var strax utanför Motala för några år sen. Då var det också bara att stanna, tror nästan vi hade husvagnen med oss då med.

Jag ringde och beställde färdtjänst hem då vi passerat Litslena, väl hos dom igen satt jag mig på gårdsplanen eftersom bilen skulle komma om typ 10 min. Då sken solen nästan.




Men det började droppa lite. Så vi flyttade upp under tak på förstukvisten. Då vred nån på kranen och så klart kom bilen då. Så blev väl lite blöt innan jag kunde sätta mig i bilen.
Men lika tvärt som den skuren kom, lika tvärt upphörde den ungefär vid vägskälet vid Wik. Såg sen en bild på hur Marcus grillade i ösregn så kan hända att den höll i sig längre hos dom.
Vi äkte väl genom 2-3 skurar på hemvägen, men då vi kom hem hit sken solen.

Skönt iaf att kunna åka färdtjänst till C, kan inte låta bli att tänka på hur E skulle uppskattat det. Saknar henne så ini hoppsan. Att hon inte fick uppleva det här! Inte se Cs hus. Det gör så ont. Känns så konstigt att hon är borta! Just nu klarar jag inte att åka till graven ensam.

Hade rester sen igår så krävdes ingen matlagning idag. Glott på burken samtidigt som jag löst lite korsord. Börjar komma in lite i det igen. Upptäckt att det kan jag göra samtidigt som jag lyssnar på en bok t.ex Det gjorde jag dock inte ikväll. Såg på Lotta och stegade sen tbx till Havets hjältar.

Fick lite rolig post idag men det kan jag inte skriva så mkt om än.

Men nu är det nog sovdags!

Av Neta - 2 juli 2022 20:38

Som vanligt! Kan man inte lyfta och plocka då duger man inte. Vi hade ju bestämt att jag skulle sitta och packa upp kartonger och det gjorde jag väl lite grann igår. Men ledsnade rätt bra när man bara blir nerklankad på. Och att M så tydligt visade Ma och mig att det vi gjorde inte dög.

Idag åkte dom och tog det sista i Tierp och där kunde jag ju inte göra nåt.
Att plocka upp mig när dom åkte förbi för att jag iaf skulle få vara med va tydligen inte aktuellt.

L är ju där nu med, han tycker nog det är kul att hon ska bo på bonnlandet. Kommer nog att vara där en del. Hugger nog i både ute och inne. Han trivs ju med sånt. Och han är ju viktigare än jag som inte kan nånting.

Jag har bett både L och J om hjälp med persienner men det verkar dom skita i båda två. Jag är inte viktig, inte hur jag mår i värmen heller.

Så jag har varit hemma ensam hela dan, blir nog så i morgon med. Idag har jag knappt varit ut, haft helt öppet men det har blåst smådjävlar. Inte så kul att äta eller fika ute när det blåser av tallriken. Haha!

Nu kollar jag på TV om Bee Gees, dom som Arvingarna är så inspirerade av. På showen vi var på häromåret och såg hade dom en egen BG avdelning eller va dom kallar det för. Hörs på stämsången med att dom inspireras av dom. BG var ju stora idoler på 60-talet, även för mig. Mer för Arvingarnas föräldrar än dom själva tror jag. Haha!

Apropå Arvingarna är ju dom tillsammans med Sannex i Ullared ikväll. Där skulle man ju varit.
Så får ju jag skriva om mkt nu för tiden. Har man ingen bli och få kompisar med samma intresse
Så blir det ju så. Man kommer inte iväg så ofta!

Åt rester idag. Är så grillsugen men vill ju inte grilla själv. Sist vi använde den gick propparna med, vet inte varför. Går ju att köra en flinta i ugnen iofs men ger inte samma känsla. Men grillat kött, tzatziki och lite grillade grönsaker och kokt färskpotatis står högt på önskelistan nu.

Nu ska jag ägna mig åt BGs.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards