Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2022

Vegetariska rätter

Av Neta - 30 oktober 2022 21:28

Champinjonbiffar och ris i tomatsås
12 stycken

500 g champinjoner
3 skivor fullkornsbröd eller 1 1/2 dl havregryn
2 ägg
1 liten gul lök
1/2 knippa persilja
1/2 tsk torkad mejram
1?1 1/2 tsk salt
peppar
2 msk smör eller margarin

Ris i tomatsås:
2 portioner:
1 dl fullkornsris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör- och rapsolja
400 g krossade tomater
1/4 tsk oregano
salt, peppar

Ansa och finhacka svampen och stek den i en torr stekpanna.
Häll bort vätskan.
Smula brödet. Vispa upp äggen. Tillsätt brödet till äggen, och låt det svälla i 5 minuter.
Skala och hacka löken. Hacka persiljan.
Tillsätt svamp, lök och persilja till brödblandningen.
Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda till en fast färs och forma 12 biffar.
Stek biffarna i en stekpanna med smör.

Ris i tomatsås:
Koka riset.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör- och rapsolja.
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar, och koka i 5 minuter. Smaka av såsen och blanda i riset.
Servera med råkost.



Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

500 g hel rotselleri
2 msk olivolja
1 msk salt

Topping:
200 g portabellosvamp
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk salvia, bladen
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm sv.peppar
100 g körsbärstomater
1 dl vegfraiche
1 citron, skalet

Sätt ugnen på 175 gr
Skär bort den nedersta delen på sellerin
Skölj resten fri från ev jord
Ställ den i en ugnsform
Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen
Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme
Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor
Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg
Salta

Topping:
Strimla svamp och finhacka vitlök
Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min
Salta och peppra
Dela tomaterna
Blanda fraiche och citronskal
Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater
Servera genast.



Falafel i tortilla

1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 röd chilipeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
400 g kikärter, kokta
salt
1 dl hackad persilja
2 msk majsstärkelse
2 msk rapsolja

Sås:
2 dl turkisk yoghurt
rivet skal och saft av 1 citron
salt

Servera med:
tortillabröd, sallad, tomat, gurka, lök

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Fräs lök, vitlök, chili och kryddor i en stekpanna med olja.
Blanda fräset med avsköljda kikärter. Rör i salt, persilja och majsstärkelse. Mixa och forma 10 små bollar. Stek i olja ca 4 min.
Sås:
Blanda yoghurt, citronskal och -saft och smaka av med salt. Servera till falafel i tortillabröd med grönsaker.



GODA PASTASÅSEN

4 port.

2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
1 bruk krossade tomater (4 dl)
1 buljongtärning
2-4 msk chilisås
2 tsk oregano
1 dl creme fraich.
1 dl vatten
persilja


Hacka löken, skala och riv morötterna grovt
Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna
Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.
Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.
Rör ner creme fraichen.
Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,
Späd ev. med lite vatten.
Strö lite hackad persilja över.
Servera med sallad.



Blomkål med ost
4 port

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.



Vegetariska kroppkakor

4 stora potatisar
290 g svarta bönor, förkokta
Salt
1 dl mandelmjöl
400 g svamp
1 stor gul lök
2 msk neutr olja

Servera med lingon, persilja och smält smör

Skala potatisarna, riv den ena fint och koka den andra i saltat vatten
Mosa hop det
Skölj och mosa bönorna
Blanda i bönor, potatis, salt och mjöl till en smidig deg
Riv hälften av svampen i mindre bitar
Hacka löken fint
Stek svampen till den är torr
Tillsätt 1 msk olja och lök, stek till löken är klar
Smaka av med salt och låt det svalna
Forma bollar av potatissmeten
Gör ett hål och tryck i svampfyllning, stäng noggrant
Koka i saltat vatten ca 15 min
Ta upp dem och stek dem sedan i olja tills de får fin färg
Stek resterande svamp
Servera med svampen, smält smör och lingon
Garnera med klippt persilja.



Linguine med sojabönor och halloumi

ca 300 g pasta, gärna linguine
500 g edamamebönor
2 haloumi
2 vitlöksklyftor
1/2 röd spansk chilifrukt eller 1 röd paprika
2 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar
4 tomater
70 g rucolasallad eller spenat
parmesanost

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningarna på för-packningen.
Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på förpackningen och sprita dem.
Skär haloumin i drygt 1/2 cm tjocka skivor och pensla dem med olja.
Grilla osten i en het grillpanna på båda sidor i ca 1 minut. Dela skivorna på diagonalen.
Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
Fräs vitlök och chili på medelvärme i en stekpanna med olja.
Tillsätt bönorna och vänd runt dem så att de blir varma.
Skär tomaterna i bitar och vänd ner dem i pannan tillsammans med pastan. Salta och peppra.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar och blanda med rucolasallad.
Lägg på haloumin och strö över riven parmesanost.




Veg Tortellinigratäng
4 pers

2 grillade paprikor
190 g marinerade kronärtskockor
1 gul lök
150 g skogschampinjoner
3 msk finhackad persilja
2 msk smör eller margarin
500 g tortellini exempelvis med spenat, basilika eller ost

Sås:
2 ½ dl grädde, veg
2 dl crème fraiche, veg
2 dl riven lagrad ost ev veg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
1 spetspaprika eller 1 grillad paprika kryddgrönt,
grovhackad persilja
ev riven parmesan

Sätt ugnen på 225°.
Dela de grillade paprikorna i mindre bitar eller strimlor.
Låt de marinerade kronärtskockorna rinna av och dela i mindre bitar om det behövs.
Skala och finhacka löken.
Ansa och skiva svampen.
Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs lök och svamp mjukt och blankt utan att det tar färg.
Tillsätt finhackad persilja, vänd om.
Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar. Låt rinna av.
Blanda samman tortellini med svamp och lökblandning, paprika och kronärtskockor och fördela i en smord ugnsfast form.
Koka upp grädde och crème fraiche. Tillsätt osten och låt den smälta ner i såsen.
Krydda med salt och peppar.
Häll såsen i formen och blanda om.
Kärna ur och skiva paprikan om du använder en spetspaprika eller dela den grillade paprikan. Fördela paprikan på gratängen.
Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.
Tag ut, garnera med kryddgrönt och ev lite riven färsk parmesanost.
Servera med mixade oliver och sallad.



Aubergine med krämig kålsallad

2 auberginer
1 dl olivolja
1/2 tsk mald spiskummin
ett par kvistar färsk rosmarin
salt och peppar
Sallad
300 g rödkål
10 cm späd purjolök
2 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker
400 g kokta, svarta bönor
1 dl matyoghurt
2 msk majonnäs

Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och skär köttet i ett rutmönster.
Pensla med oljan.
Krydda med spiskummin, rosmarin, salt och peppar.
Baka auberginerna i mitten av ugnen i 20?30 minuter, tills de har fått fin färg och mjuknat.
Finstrimla kålen. Skiva purjon tunt.
Krama in olja, vinäger, socker, salt och peppar väl i kålen.
Låt dra i cirka 10 minuter.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av väl.
Vänd ner dem försiktigt i kålen tillsammans med matyoghurt och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till auberginehalvorna.




Sparrisgratäng med bulgur

250 g kokt bulgur
250 g riven smakrik ost
5 ägg
200 g grön sparris, nerskuren
1 röd paprika, finhackad
70 g babyspenat
100 g fetaost
30 g pinjenötter

Sätt ugnen på 200 gr
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form
Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen
Pressa ner den massan i botten på formen
Fördela sparris, paprika och spenat över
Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över
Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden
Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar
Toppa med rostade pinjenötter.



Nässelrisotto

2 schalottenlökar
4 dl risottoris, arborio eller carnaroli
16 dl vatten
2-3 msk el. motsvarande koncentrerad grönsaksfond
2 dl vitt vin
2 liter färska, rensade och sköljda nässlor
1 rejäl klick smör
2 dl god färskriven ost parmesan eller västerbottens
salt svartpeppar

Gräslöksolja:
1 knippa gräslök
¾ dl rapsolja
lite salt

Börja med gräslöksoljan.
Hetta upp oljan till ca 50 grader och mixa den med gräslöken.
Smaka av med salt.

Skala och finhacka löken.
Hetta upp lite fett i en tjockbottnad kastrull.
Stek eller svetta löken så den blir genomskinlig, inte brynt.
Lägg i riset och låt det gona sig i värmen några minuter.
Koka upp vatten och blanda till en god grönsaksbuljong.
Häll en skvätt över riset och rör samtidigt som vätskan kokar in.
Fortsätt att späda och röra.
Det vita vinet ska också röras i .
Riset ska puttra friskt utan att stormkoka, det får inte bli torrt utan ska hela tiden vara löst och krämigt.
Fräs nässlorna i en panna bredvid. Det går på ett ögonblick. Lite salt på.
Hela risprocessen tar ungefär 18-20 minuter.
Smaka av riset som ska ha aningen av en kärna när det är klart.
Ta av och rör i nässlorna tillsammans med en klick smör och osten.
Lägg upp i tallrikar och droppa gräslöksoljan över.



Morotsbiffar

400 g morötter
200 g rotselleri
1 purjo, liten
1 msk smörolja
2 tsk curry
1 tsk spiskummin, mald
½ dl vatten
1 tsk salt
2 ägg
0.5 dl vetemjöl
ströbröd

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och riv rotsakerna grovt.
Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.
Fräs curryn i i smöroljan en stund, tillsätt grönsakerna, rör om
Strö över spiskummin och häll på vatten.
Låt koka till allt bli mjukt. Salta.
Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och mixa med ägg samt vetemjöl
Sikta ströbröd i ett jämt lager på papperskädd långpanna
Forma till biffar som läggs på
Sikta ströbröd på varje biff.
Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds försiktigt med stekspade efter halva tiden.
Servera med pasta, ris eller bulgur, en kall sås och sallad.


Fräsch sås till det mesta

1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk honungssenap (Månkarbosenap blir bäst)
½ syrligt äpple, grovrivet
1 liten finhackad ättiksgurka
1 liten eller 2 msk finhackad gul lök, om färsk lök ta med lite blast
2 msk hackad dill (ev också lika mkt persilja)
2 msk kapris
Salt & sv.peppar

Blanda och låt stå kallt en stund

Går utmärkt att använda som ?kladd? i potatissallad också, då blandar man gräddfil (kan bytas mot kaffegrädde) , majonnäs, senap, lök och kryddor. Vänder ner potatisen varm och låter den dra åt sig smakerna medans den svalnar.
Sen tillsätter man äpple, gurka, dill och kapris.



Vegansk gravad "lax" av morot
Port: 4


ca 500 g grova morötter
1 1/2 dl grovsalt
Lag:
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
3/4 dl vatten

Sätt ugnen på 200°C.
Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form.
Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek).
Morötterna ska vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
Lag:
Krossa vitpepparn.
Repa av dillen (spara till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt lagen svalna.
Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut.
Låt ligga kallt över natten.
Låt morötterna rinna av.
Hacka dillen och rulla morötterna i hacket.
Skiva morötterna och servera.
Servera gärna med hovmästarsås.



Grönsaksgratäng med svarta linser
4 portioner

1 gul lök
2 gröna squash
2 morötter
2 paprikor, orange och grön eller röd
2 msk rapsolja
1 1/2 dl svarta puylinser
220 g mild tacosås
300 g passerade tomater
salt, peppar
2 dl riven ost
Garnera med:
tacochips
timjan
Ugn: 225°

Skala och grovhacka löken.
Dela och kärna ur squashen med ett kul-järn, och skär i 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skiva paprikorna.
Fräs lök, squash och paprika i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt sköljda linser, tacosås och tomater och sjud i 10 minuter.
Bred ut grönsakerna i en smord ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.
Garnera med att sticka ner tacochips i gratängen och strö över färsk timjan.
Servera resten av chipsen i en skål vid sidan om.





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 17 maj 04:42


Kl är 4 på morgonen. Jag vaknade av nånting och kan inte somna om. Undrar över himlen, den är kritvit som om det vore molnigt. Kan det var så att det kommer en mellandag? Tyckte jag bara såg solar på vädret. Annars är det skönt nu, jag älskar ju si...

Av Neta - Torsdag 16 maj 20:17

Kan ju varna för han som står och säljer vid svandammen i Uppsala. Jag tänkte swisha de 35kr jag handlat för men blev ombedd att betala med kort. Det är draget 80kr såg jag idag från Bärprinsen (utan prickar). Min kompis köpte jordgubbar för...

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards