Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2022

Av Neta - 17 december 2022 23:56

Har lite jobbigt med andningen ändå tycker jag att det blir rätt rent när jag snyter mig. Men piper i luftrören. Hostar mest på nätterna men kan få nån hostattack på dan med, idag med kräkreflex ett par ggr.
Ringde L och han låter lika. Vi sa att det får väl bli som det blir med julen, på nåt sätt ska vi väl få ihop det. Bara vi orkar handla. Brukar ju alltid göra avkok på lakritsrot när jag hostar, men hittade ingen i kryddlådan. Får väl beställa från Borgeby.
Hittade faktiskt ett recept på egen hostmedicin gjord på timjan och lakritsrot. Får bara inte ihop dom smakerna. Stod också att man skulle riva lakritsroten. Hur ska man kunna riva något som är så hårt? Jag brukar ju få knipsa av biten jag ska ha med en kraftig tång och sen använda hammaren för att splitta biten. Men nu såg jag att Borgeby säljer den i en påse med bitar. Då slipper man ju ett moment iaf.

Hostmedicin

5 dl vatten
2 matskedar torkad timjan
1 matsked riven lakritsrot
1 1/4 dl honung

Beredning
Tillsätt vattnet i kastrullen och koka upp på hög värme.
När det är redo tillsätter du örterna och sänker värmen.
Låt sjuda i fem minuter, ta bort från värmen och låt svalna i rumstemperatur.
När det är svalt silar du vätskan och häller den i glasburken.
Tillsätt honungen och rör om med träskeden tills honungen är helt upplöst.
Förvara hostmedicinen på en sval, mörk plats.

Konsumtion
Ta upp till tre teskedar av hostmedicinen om dagen.
Om din hosta är allvarlig kan du ta upp till fem om dagen.
Upprepa tills din hosta blir bättre.

Jag tycker dock att det är väldigt mycket honung. Tror inte att jag kommer att ta så mycket.
Normalt gör ju jag bara avkok på själva lakritsen och den har ju också en naturlig sötma i sig. Det lindrar iaf.






Ser nu att den finns pulveriserad också. Fast tror den hackade är bäst till det här. Det går dessutom att använda flera ggr. Brukar lägga i en tekula och 3-4 ggr är inga problem art ha samma. Låter det dra 3 min.

Börjar bli tillfälligt varmare ute. Tror det varit bara 3 gr idag. Så behövde ha plats i frysen till julköttbullarna som stått i en låda ute. Dom frös ju direkt så dom fick stå där.
Hade 2 påsar med kräftrens som tog plats så kokade fond på dom


Fräser en lök ihop med nån msk tomatpuré, lägger i skalen och hackar på dom med trägaffeln så dom går sönder lite. Fyller upp med vatten, här blir det 4 lit och låter det sen puttra tills det är 1 lit kvar. Då silar jag alltihop och fryser i halvlitrar. Blir kanongod soppa på det sen. Eller om man vill ta lite i en sås. Beroende på vad du har för sil kan du behöva sila 2 ggr. Du kan göra lika med räkskal.


Kolla det här då! Måste ju nästan provas. Kan ju inte vara jättesvår att göra själv heller.


Här har ni också bild på mirakelpillret som tillsammans med 1 g paracetamol tog bort värken från benet.
Nu är det som att kroppen fattar att jag ska gå i säng för nu får jag hostattacker. Haha! Inget har jag hemma mot hostan heller. Får väl göra lite honungsvatten. Kanske ska ha i lite timjan då.

Av Neta - 17 december 2022 06:35

Benet har varit rätt ok i 2 nätter nu, med små blå piller jag fick på akuten. Ist har jag fått nån förkylning med hosta. Är det inte det ena så är det de andra. Troligen smittad av L som också snorar och hostar.

Såg På Spåret och på Ledin igår, startade sen om galan för Svenska hjältar. Hade ju rester och gjorde en langos igår kväll, stekte några råa räkspett och drack vinbärscider till. Äter ju starka värktabletter för knät så vågade inte vin. Halvsatt i soffan och blir nog nåt liknande ikväll. Låg hela dan med huvudändan uppbäddad och det blir nog lika idag. Nattlinne och tights hela dan.

Allt här står fortf still, C och jag skulle baka idag men det orkar jag nog inte. Mitt stora problem nu är hur jag ska få upp soppåsarna till soprummet. Skulle ju haft städ i tisdags så tog allihop då badrum, kök, och sovrum. Står i hallen. Tur att mitt luktsinne är noll.
Allt annat står still, granen är uppe så jag kan tända den men inte en pryl i den. Körde en maskin igår och hängde den innan jag gick i säng. Blev rätt slut.

Idag måste jag försöka orka fylla diskmaskinen. Blommorna behöver vatten så det är väl bara att ta sats, men hellre så här nu än i jul. Å jul blir det väl ändå även om jag inte orkar fixa så mkt.
Sov iaf från midnatt till kvart i 6. Nu sitter jag upp i sängen och försöker hosta mig ren i rören. Haha!

Drömde att jag var på dansturné med Anna från Halmstad i en van med bodel. Dansa kunde jag igen minsann, jag buggade med prins Daniel det ni. Haha! Hans föräldrar åkte ju mkt på dans förr runt om i Uppsala o Gävletrakten. Tänk om man hade vetat då vad som skulle hända med *Ockelboparets* son. Vi känner dom inte men vi var ofta i Storvik samtidigt så man morsa ju lite igenkännande och jag kan ha dansat med honom. Tror dom åkte till Gävle på juldan med. Då när det begav sig. Det var ju tradition för oss med. Då var det nonstop med *skrällmusik* i nån mindre sal uppe och riktig dans nere alltid till bra musik. Men här pratar vi 80-tal, kanske lite 90 med.

Men nu ska jag bulla upp kuddarna och försöka somna om lite.



Av Neta - 16 december 2022 08:16

Äter ni det på julen? Vi äter apelsinris.
Fast jag som gillar körsbär skulle nog kunna tänka mig ris a la malta med den färdiga körsbärssåsen i tetra som brukar stå bland glasstillbehören förstärkt med ett pkt körsbär från frysdisken, fas tinat då så klart.

Men på jul blir det apelsinris. Gör det bara då. Har inget recept men vispar upp ca 2 dl grädde och blandar med 1 lit gröt, vaniljsocker och 3-4 apelsinklyftor i bitar. Klipper ner apelsinerna direkt i skålen och blandar så jag får med all saft. Ta bort ev kärnor.
När vi äter sen strör jag gärna på lite granatäppelkärnor.
Gröten är hemkokt med 3-4 kanelstänger, och lite sockersötad.

Annars gör vi mest fruktsallader eller mormorsefterrätten på jul och nyår. Mormors är frysta bär av typ alla sorter blandat med konserverad frukt som ananas och/eller persikor.
Nyårsaftinens fruktsallad är lite lyxigare med drakfrukt, papaya, blå druvor, färsk ananas, körsbär, physallis och stora blåbär. Äts med zabayonne, alltså äggula och socker med vitt vin som vispas tjock under uppkok.

Av Neta - 15 december 2022 21:47

En fuskvariant som gick snabbt när man kom från jobbet och hade hämtat på dagis. När alla var hungriga.
Matberedaren stod alltid framme så jag hackade lök,och skivade vitkål så den blev strimlad på nolltid. Fräste den så den började bli mjuk sen i med köttfärsen. Den var inte alltid tinad så då fick man vända och skrapa tills den var tinad. Gick fortför jag frös den i platta paket.


När den var tinad så in med ris och på med buljongen. När riset började bli klart ökade jag värmen så vätskan fick koka in samtidigt som jag smakade av med soja och lite sirap, salt om det behövdes och lite peppar med. Men det ska fortfarande vara lite blött.


Äts sen med lingonsylt.

Alla tre ungar har gillat det här och det var ett bra sätt att lära dom äta kål. För det har dom gjort hela högen också.

Sånna här dagar när jag inte riktigt är 100 är det bra mat med då det går snabbt.

Börjar bli lite förkyld, brummar lite i luftrören, småsnorig och lite mer hosta än vanligt.

400 g köttfärs
2 gula lökar
1 lit strimlad vitkål
2 dl okokt ris
5 dl oxfond
Sirap och soja, efter behag men nån msk av varje, nu använder jag den japanska sojan.
Ev salt och peppar.

Fräs lök och vitkål mjukt
Tillsätt färsen och kör tills den är smulig
Rör i ris och tillsätt fond ( går så klart med buljong med)
Puttra en kvart.
Höj värmen och låt vätskan nästan koka in.
Smaka av!
Ät med lingonsylt.

Av Neta - 15 december 2022 01:17

Så.fort jag lägger mig kommer den där svidvärken. Det går bra på dan för då sitter jag med benet neråt eller har det i lätt högläge. Men helt horisontelt går inte och det är ju så jag måste sova. Täcket mot huden gör också ont, men blir ju för kallt att inte ha det på.
När jag lägger mig kommer det alltså som ett brev på posten. Funkar inte med en kudde under heller det blir för högt.
Det gör lika ont på huden som ini knät fast bredvid knäskålen på insidan. Funderar på om det är en muskelbristning ändå. Måste få till en magnetröntgen. Undrar om dom har det i Enköping? Det är ju där jag gått med mitt knä.

Nya tabletterna har jag inte mycket tilltro till heller. Dom jag ska ta tre ggr är motsvarande superstarka alvedon. Den lilla ljusblå ska vara nåt dunder men efter 4 tabl har den inte gett nån effekt alls.

På 1177 står det att en muskelbristning ska självläka på ca 2 veckor men det här har ju pågått längre än så och har ju sin kulmen nu.
Så vad ska man tro? En tumör? Lika glad som jag är att artrosen inte försämrats jättemycket eller att något inte är inflammerat lika orolig är jag för vad det egentligen är. Så efter en halvhyfsad dag ligger jag nu här och börjar få en smärtkurva på 10 av 10 igen.

Det är minus 13,8 gr här nu. 20,8 inne.


Åt en lutfiskkryddad torsk idag. Skar ner fisken i vitsåsen när den var klar, under lock i 10 min. utan värme. Potatis och morötter körde jag i micron. Sen på med kryddpepparen. Men inte blev det som med riktig lutfisk. Hoppas L kommer nåt före jul så vi kan äta på riktigt.


Till medicinen ikväll fick det bli så här. Försöker alltid ha kokkorv och bröd i frysen. Det är aldrig fel. Finns alltid Bullens i kylen med, men den äter jag helst med mos.

Har iaf tvättat och hängt en maskin idag. Förberett en till jag ska köra i morgon. Men satan va svårt det är att stå. I morgon är det mkt mer att hänga med.

Nu ska jag iaf försöka få lite vila.

Av Neta - 13 december 2022 23:43

Den här värken kommer att ta död på mig. Kan nog räkna min sömn till idag i minuter. Gick inte att få till en avslappnande ställning. Gav upp strax före 6 i morse. Skrev lite med folk som var vakna. Åt frukost och försökte njuta av luciamorgon på TV. Inte lätt när man har så ont. Är det så här min jul o nyår ska bli?

Har blåst och snöat i natt. Städen ställde in pga sjukdom. Jag får kanske inte städat till jul.
Annika och jag skulle åkt in till Erikshjälpen, men vädret satte stopp för det, trodde vi. Så vi ställde in. Det hade vi inte behövt.
Leif kommer inte på torsd som planerat, han är sjuk. Jag kommer alltså inte att få ordning på elen i sovrummet.
Blir ingen vårdcentral i morgon men ett telefonmöte med husläkaren.
Inte mkt blev som planerat.

C kom iaf som planerat och det redan vid 13 ist för e 16. *Då åker du och jag till närakuten* sa hon. Jag vägrade föörst, fann ingen kraft till det. Då mutade hon mig med Erikshjälpen och Åhléns outlet efteråt. Vägrade fortfarande men så småningom gav jag efter. Ångrade mig djupt väl däruppe. Rörigt, mkt folk och lång väntan. Vi var där vid 14, kom därifrån efter 18. Lång tid föratt vara där.

Fick först träffa nån valp till sjukgymnast, han ordnade röntgen, den visade ingen försämring sen senast på artrosen. Då tänkte han skicka hem mig och sa att jag skulle ta alvedon. Jäklars så arg jag blev. Även om det här var bra vilket så klart var jätteskönt så fanns ju värken och den måste ju orsakas av något. Skulle en sjukgymnast då skicka hem mig utan vidare utredning. Han menade att jag skulle ju ändå ha kontakt med min läkare i morgon.
Men hon är ju husläkare och ingen ortoped. Å det var inte han heller. Det gjorde jag klart för honom o jäklars va otrevlig jag var.

Så jag fick träffa en ortoped, en tjej, en vettig människa som ju både såg och hörde hur ont jag hade. Hon klämde o kände, jag skrek nog inte (tror jag) men tårarna kom och mina händer ville bara fösa bort hennes. Dom lydde inte. Hon fattade hur ont jag hade, ordnade med snabbsänka och brydde sig. Försökte reda ut med mig vad det kunde bero på. Men hon gick bet. Jag sa att jag måste få sova så hon skrev ut en annan typ av värktablett jag inte haft innan. Som jag får ta ihop med lite starkare alvedon när jag har som ondast. Nu ska dom tillsammans med mig och min husläkare försöka komma på vad och varför det värker.
Jag är 71 år och har aldrig haft så här ont, då har jag ändå fått tre barn. Det sa jag åt henne också.
Vi hämtade medicinerna direkt och jag tog full dos när jag kom hem. Än har det inte lindrats och det är nu 4 timmar sen.

Nåt måste ju vara fel. Men vad? Jätteskönt att det inte sitter i knä eller leden iaf. Utan mer i mjukdelen på insidan av knät. Ingen inflammation, det visade ju sänkan. Men va 17 är det?

Blev varken Erikshjälpen eller Åhléns. Men C tog med kassarna vi plockat ihop och lämnar dom på nån loppis i Enköping i morgon. Fyllde på dom lite idag, med bl.a några blå stjärnskålar.

Till ett apotek och tog en enkel hamburgare. Sen hem. Värmde rester, orkade inte fixa med *lut*fiskexprimentet. Men firren simmar inte längre så det är lugnt. Den är kvar i morgon.

En annan väldigt, väldigt tråkig sak meddelades idag.


Nicke har gått ur tiden. Medlem i vår favoritorkester Claes Lövgrens, ett av dom bästa dansbanden som funnits. Vi åkte otroligt mycket på dom och vi gillade dom hela familjen. C berättade just en episod från Grönan idag då Nicke försökt skoja och leka med dom. Hur blyg den då 5-6 årige C varit och inte riktigt vågat. E däremot hade vågat kom hon ihåg.
Dom var tre killar från 2 generationer och samma familj. Nicke var en av dom. Många dansare som är ledsna idag och vi tänker så klart på dom anhöriga. Och på övriga bandmedlemmar så klart. Dom blir ju som en familj.
Hoppas Elle får lyssna på Nicke igen där uppe bland molnen.

Jag ska förpassa mig till sängen nu. Tror jag kommer få ett anfall av nåt slag om jag inte får sova. Måste ju ha kraft att försöka skapa nån form av jul iaf. Bara att klä granen och hänga upp tvätten blir en utmaning i morgon.

Av Neta - 12 december 2022 02:07

Så jag håller mig lugn och knät varmt. Går inte ut om jag inte kan åka bil. Alltså inte alls när inte L är här. Bävar redan för onsd när jag ska till vårdcentralen. På torsd kommer L en sväng igen men vet inte om han sover kvar då.


Glad iaf att jag har ett gäng sånna här i frysen nu och att jag kan dela med mig till C. Hon jobbar jättemycket nu och har samtidigt slutspurten för den här terminen i skolan. Vi har sagt att vi ska baka nästa helg ute hos henne men det beror på hur mitt knä blir.

L skrev i vår familjegrupp i morse att han börjar känna sig dålig. Så går det när man dansar med hostiga damer. Undrar hur många hon smittade?
Han har ju också ont i ett knä så nu börjar vi verkligen bli familjen halta och lytta. Haha!

Hade rester att värma idag, skönt att slippa hålla på för mkt i köket när man har ont. Funderar på vad jag ska äta på lucia, brukar ju äta lutfisk då men har inte köpt nån än. Åker inte gärna till affären när det är kallt heller. Funderar om jag ska koka en bit torskrygg och göra vitsås o äta som lutfisk med kryddpeppar. Borde väl funka?
Vi skulle ju skiva skinkan innan L åkte men vi hann inte. Så ska väl göra det kanske så jag får min skinkmacka på luciamorgonen framför TV-lucia. Tagit fram skärmaskinen. Måste göra nåt matbröd med och då tänker jag skära det på också på den. L gör så när han bakar och så lägger han fram skivor på kvällen till morgonen därpå. Rätt smart ändå.

Han tog iaf in granen i fredags, jag ville kolla att den lyste. Tänker ev klä den i morgon.

Funderar på om jag ska göra 1/2 sats knäckflarn med, det kan jag sitta och göra.
ska sova på den saken nu.

Av Neta - 11 december 2022 00:46

Vi sov länge i fredags, jag längst för hada ju så jäkla ont på natten. L låg o kollade på film när jag vaknade vid 11. Hade då fortf så himla ont.
Duschade och försökte verkligen värma upp knät men det hjälpte inte. Brukar ju ha mest ont på nätterna men i fredags var det extremt.
Vi grejade lite efter frukost, åt lunch sent och åkte sen in till stan ganska tidigt. Hade då så ont att jag måste åka rullstol ut till bilen. Spännande att få testa rullstolen efter modifieringen. L sa att den var mer lättdragen, lite tyngre och tog lite mer plats. Men det var marginellt tyckte han. Den går inte heller att fälla hop lika lätt och platt som förut.
Men så ont jag hade. Vi hade lite ärenden och jag började överväga att ringa färdtjänst och åka hem. Strunta i Fyris och Sannex. Men när jag suttit i rullstolen ett tag blev det bättre, fortf ont men lindrigare. Jag får ju benet mer i rätt vinkel nu så tror det kan ha påverkat, även friktionen från stolen.

Vi tog en fika på Maxi och gick på toa där. Så åkte vi till Fyris iaf.

Å vilken kväll. Sannex är ju bara så himla bra. Det tog typ 5 sekunder när dom drog i gång så var golvet fullt. Leif dansade väl några danser men satt mest hos mig. Då när jag inte kunde hålla fötterna still, satt kvar i rullen och hade täckkjolen över knäna gick det också bra med knät. Kvällen gick så fort. Vi gick så klart fram för att säga tack och hejdå. Hade ju haft kontakt innan så dom visste att jag var där.
Vi pratade om när vi setts senast o kom fram till att det var 2019, strax efter att Peter börjat. Så kul o mysigt att träffa dom o få en kram eller tre. Haha!

Men vi skulle ju hit med mig och L skulle sen åka hem på natten. Bilen var ju då borstad, uppvärmd både i motor och kupé. Packat hade han gjort innan. Jag kom nästan inte ur bilen när vi kom hem. Och jag fick gå med honom in. Jävla knä! Vi tog en snabb fika och han fyllde sin termosmugg. Jag smög ner en saffransmunk och en vit hyacint i packningen när han var på toa. Han fick en hyacintkruka av mig förra året å han hade pratat om att pynta lite.
Munken för jag tänkte att han kanske behövde socker på hemvägen. Det hade gått bra hem, han hade varit hemma runt halv 4.

Min natt blev ett helvete. Gick upp vid 9 då hade jag så ont att jag mådde illa. Hade snöat så Ls o mina fotspår syntes inte längre. Kom mer under dan o nu i kväll sen. Ma kom runt halv 12 sen.


Vi gjorde mina julköttbullar. Dom görs med vispgrädde i, kryddas med rödlök, senap, kryddpeppar, kardemumma och kanel. Salt så klart! Ma tyckte nog kryddningen var lite skum Haha men dom fick godkänt. Kanhända åker den kryddningen i hennes med.

Sen gjorde vi saffransbullar, vill ju ha dom till lucia men ska dela med C. Vi ska ju ev baka lite annat nästa helg om mitt knä håller. Haft skitont hela dan idag. Ma gick upp med mina sopor innan hon åkte.

Vi hade fikat men jag satt mig i soffan iaf och bara slappade. L ringde på dan och hade också ont i knät. Men han har dansat 3 ggr den här veckan. Tror det berodde på det och kanske lite på att han drog mig upp för backen inne på Fyris. C sa till mig att jag skulle hålla knät varmt och det har lindrat något.

Hade tänkt göra nåt med räkor, blev bara en sallad till slut. Men med 2 ägg i.

Men så skönt att ha det här klart och att jag fick hjälp. Ma är ju konditor i grunden så det där är ju inte speciellt svårt för henne. Jag menar, rulla chokladbollar eller köttbullar är väl likvärdigt. Haha!
Vi konstaterade dock att jag behöver en plåt till. Får väl skicka L till nån skrot och kolla i ugnar på kastade spisar. Vi gjorde så när jag fyllde 60. Kostade typ lite fikabröd till dom som jobbade där. Hade då 8 extra långpannor, va tvungen att märka dom med ståltråd i hörnorna där det var små hål. Många var det som behövde låna vid storkalas. Sen skingrades dom när vi skulle bo på varsitt håll. Skulle tagit en iaf.

Oj nu är kl jättemkt igen. Ska gå och ta medicinerna och försöka sova, hoppas iaf på sömn.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards