Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2022

Av Neta - 9 december 2022 00:39

Kan inte andas ordentligt samtidigt är jag så ini he-e arg. Saknar Elle så det gör fysiskt ont. Bara tanken på en jul utan henne får mig att må illa. Samtidigt ska man försöka leva som vanligt, vara trevlig och social.
Vara glad för andras skull. Jag orkar bara inte!

Idag på fm så var en kille från hjälpmedel här och modifierade om rullstolen. Nya större småhjul i fram, den är höjd och tyngdpunkten är flyttad bakåt. Tippskydden förlängda. Nya armstöd med sidstöd som går längre fram. Ny kryckhållare. Armstöden gör att mitt hö ben kommer lite i en annan vinkel. Benen blir tack vare att tyngdpunkten flyttas lite rakare. Allt för att jag ska klara att sitta länge i den utan att få ont. Stolen blir iom det här tyngre och lite svårare att fälla ihop. Tror det blir en grej att vänja sig vid bara. Man får ta bort armstöden.
Packade samtidigt om rullstolskassen till vinter. Inte så aktuellt med regnponcho till exempel. Nyinköpta lampor, reflexer, vantar att ha på när man lyfter den. Den blir ju väldigt skitig så här års. Reflexselen i med.

L åkte och dansade, kom hem vid halv sju för han surrat rätt mkt m orkestern. Blondinen hade varit där men hostig som 17. Inte så smart att åka på dans då kan man ju tycka.

Jag hängde tvätt, gjorde ren och rensade en hylla i kylen. Gjorde mat till han kom. Han plockade ur och i en disk. Vi kollade på husprogrammet och nåt annat om en dvärgfamilj. Pratade, gjorde kväll hyfsat tidigt men jag har svårt att koppla av. Han slocknade med lampan tänd men nu har han släckt, klätt av sig och somnat om.

Bara -7 nu men det har varit drygt -10 som kallast.


En julklapp från mig till mig som kom igår.

Får väl lov att försöka sova iaf. Benen har domnat bort för jag sitter i sängen.

Av Neta - 7 december 2022 23:33

Varit lite trött idag. Sov dåligt natten som var. Mr X är här. Han handlade lite åt mig på vägen hit.
Vi har hjälpts åt lite idag, bl.a med att bädda rent åt mig. Vilken skillnad det blir för mig när vi är två. Själv sover han som vanligt i sin sovsäck på min hårda bäddsoffa. Under honom finns både bäddmadrass o sängkläder men det ids han inte ta fram. Haha!

Å vet ni, mitt strykjärn kom idag. Har inte hämtat det än dock. Å vet ni en sak till, skratta inte nu, det är inget fel på det gamla. L provade det i ett annat uttag idag och det funkar. Det är förlängningen jag har ligger på golvet som har pajat. Så långt tänkte ju inte jag. Använder det knappt. Stryker inte så ofta så det stör precis. Haha! Ångar mest av en del kläder.

L har också gjort S-krokar åt mig till några glittriga snöflingor jag har. Frostigt vita med rött glitter. Har 10 st men hade bara 5 krokar kvar. Sån är han mitt X inget är omöjligt liksom, och händig som 17. Så nu ska dom snart upp på köksgardinen.

Fixat lite med lite annat också. Han hjälpte mig göra rent i kylen på dom hyllor jag inte nådde. Och så har vi griljerat en av skinkorna. Fick hjälp att få fram skinkburken med.

L var ju trött efter att ha kommit hem vid midnatt igår och gått upp 5.30 för att åka på det han skulle idag. Så vi hängde lite i soffan sen bara. Han berättade att blondinen han börjat dansa med kände igen mig från Dbd, hade varit med i Skultuna. Blev ju himla nyfiken då. Tänkte att det skulle va kul att höra vem hon var där och om vi brukat prata. La till en förfrågan på Fb men den avböjde hon.
Kände mig lite dum, hon kanske trodde jag hade åsikter om henne och L. Men så är det ju inte alls.
Få se om hon säger nåt till honom på Fyris i morgon.

I morgon kommer dom och fixar lite med min rullstol. Bara hoppas att dom inte behöver ta den med sig. På fred ska jag få åka på Sannex. L stannar över det men åker hem på natten. Han vill ju åka på dom själv med.

På lörd kommer Ma och hjälper mig lite. Vi ska baka och göra köttbullar. Fick ju en middag av dom på min födelsedag men bad att få byta den till lite hjälp. Käka middag kan vi säkert göra ändå nån gång.

Nu ska jag försöka sova hoppas det går bättre än igår natt.



Av Neta - 7 december 2022 02:17

Hyacinterna har stått i en emaljskål mitt på köksbordet som inte ens hade fått nån julduk eller nåt levande ljus. Amaryllisarna har stått i en kasse på golvet.
Men idag fixade jag det.


Den här hjärtformade krukan är Elles, hennes favorit. Hon fick nån blomma från kyrkan i den. Jag tog reda på den och nu står den på hallbyrån och välkomnar alla som kommer. Jag ligger i sängen och skriver det här, vaknade och kunde inte somna om. Har en hyacint på soffbordet, en borta på hallbyrån och en i köket och jag som inte har just nån lukt känner faktiskt lite. Nu har jag också en amaryllis i köksfönstret och en i vardagsrummet. Så det börjar bli ordning på blomfronten iaf. Fortf bökigt runt matbordet i rummet och i sovrummet. Strykbrädan står kvar mitt på golvet. Det nya strykjärnet har skickats idag så hoppas det kommer snart.


Den här har varit med länge, sen J var liten. Står alltid på köksbordet. Mamma har en likadan jag köpte åt oss båda. Den vita där bakom är den som brukar stå på hallbyrån men nu får den stå någon annanstans. Matbordet i rummet kanske.


Tomtesäcken fick jag av Elles dagmamma när dom var på fest hos oss en advent, tror E var 2 år när hon var där. Senare köpte jag en till på tradera men den tog L eller nån avvtjejerna, minns inte vem.


Fixar alltid till krukorna, nu hittade jag grön mossa i kruklådan. Fick lite av Annika med men det går åt till julgrupper senare.


Den här ljusstaken är en favorit. Fick den i julklapp av C ett år. Tidigare hade jag alltid en röd fyrarmad kulstake men den står på hennes köksbord nu.


Den där korgen hittade jag på en loppis. Polkagrislyktan hade jag två av men en har gått sönder. Fanns på Guldfynd ett år. Kollar på tradera och på loppisar varje år men än har jag inte hittat nån mer. Ljuset satt kvar sen i fjol och som ni ser måste det vara ett rött värmeljus i den. Haha!

Julade till badrummet lite också men det fotade jag inte. Kanske gör det nån annan dag,

Diskade grönsakslådan till kylen med, tänkte L ska få hjälpa mig torka längst ner och högst upp. Märker att jag inte-når som jag gjort längre. Idag skulle jag ta ner en julgran jag har tväl i från badrumsskåpet men det gick bara lnte. Å det gick ju uppenbarligen att ställa dit den.

Ma ringde nu ikväll och hon frågade om jag måste hålla på att pynta så mycket och det måste jag ju så klart inte alls. Men det här är nåt som Elle och jag har gjort tillsammans sen hon var 10-11 år, så jag vill göra det som vi gjorde det. C var den som alltid klädde granen och E och jag pyntade och fixade i köket. C var väl med där med sen. Det gör att det varit lite jobbigt ibland. Konstigt kommer det ju också att bli att duka bara för tre i år.
Cs kille kommer att vara med på uppesittarkvällen men inte på julafton i år. Han får ju liksom ta Es plats sen.

Åt rester idag på dan och gjorde en omelett med mozarella och tomater ikväll. Har börjat köpa den där mozarellan som är som en rulle. Den är lite fastare tycker jag, blir som bättre konsistens.

Men om man skulle göra ett nytt försök att somna om då.

Av Neta - 6 december 2022 01:03

Kom av mig när strykjärnet la av. Har inte ens lagt på dom dukar som är strukna. Men har beställt ett nytt järn iaf för dom var slut på Clasisjön här i stan. Kanhända för det var nedsatt med 250kr.
Hade hoppats det skulle funka i morse att det bara var nåt glapp nånstans. Å jag har definitivt inte råd med den 500-ing det kostar trots att det är urbilligt. Vet inte var jag ska ta dom pengarna från.

Känner mig rörig Haha! Va kanske därför jag la ut en massa recept på sånna. Av dom jag la ut är nog laxröran min favorit, kommer från skolan, något dom fick göra i hemkunskapen alla tre tror jag. Gör den inte varje jul men alltid på påsken. Så fräsch!

Duken blev helt klart bättre och mönstret är lika klart som innan, va livrädd för att det skulle blekas. Möjligen en aning av rosa kvar men en tvätt till efter jul sen med *cristal white* i tvättmedlet fixar nog det.


Dagens, hade tänkt mosa allt och morötterna var mjuka men ändå hårdare än potatisen som jag faktiskt skalade idag. Ser snålt ut på salladsfronten men det är 3 blad som jag brukar ha.

Min kompis M på twitter döpte det här till moratismos, fast snarare moratiskross idag då kanske Haha! Gott är det att mojsa hop det så med kryddor och lite smörolja iaf. Korv fick det bli till å som vanligt *rutar* jag den, blir klar fortare då.

Egentligen är jag himla sugen på julkorv men drar mig för att gå ut nu, framförallt till affären. Det är kallt och halt i backen ner till viadukten. Vägen lutar mot skogen där det är gropar jag inte skulle ta mig upp själv ur om jag glider ner. Kan åka runt men folk kör som dom har eld i baken och jag vill inte ut bland bilarna.

L kommer på onsd och stannar några dar, har lite grejer han ska på så kanske kan vi åka till affären här då.

Har nån period nu då jag käkar en massa fikabröd med. Inte så bra det heller. Köpte Nyåkers saffransskorpor och jag lovar att dom hoppar in i munnen själva. Inte en och en heller utan minst två. Haha! Konstigt att jag inte går upp.

Inte haft mjukt matbröd på flera dar, glor på det där jäkla jästpaketet varenda gång jag öppnar kylen men inte blir det av ändå. Gjort scones ett par frukostar nu, går ju fort i Airfryern, annars ätit julknäcke med julskinka på.


Duger väl till frukost. Har två 2-kilos kokta Nybergsskinkor kanske fixar jag att griljera en till L kommer. Så kan vi hjälpas åt med skärmaskinen sen. Får väl köpa ett bröd i värsta fall. Som jag nu har ännu mindre råd med.

Måste försöka bli klar med dukar och pynt iaf. Städ nästa vecka igen på själva lucia. Annika kommer dan före och ska hjälpa mig lite ett par timmar. Mest i klädkammaren.

Men nu har det blivit så där hiskeligt sent igen. Ligger redan men dags att släcka och försöka sova.

Av Neta - 5 december 2022 20:51


 
Gubbaröra
 Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;) 

4 hårdkokta ägg 
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet. 
2 msk finhackad rödlök 
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad) 
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs) 
1 msk spad från ansjovisen 

Hacka ägg o ansjovis.
Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.
Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.


Kryddig krabbröra

200 g krabbkött, tärnat
½ finhackad schalottenlök
¼ urkärnad och finhackad mild chili
2 msk majonnäs
½ tsk asiatisk fisksås
½-1 lime, saften av
ev salt
 
Till servering
8 skivor baugett
olivolja till pensling

Lägg allt utom lime och salt i en skål, rör ihop
Smaka av med lime o salt
 
Grilla brödet torrt
Pensla med lite olivolja
Lägg på en klick röra


  

Matjessillröra med rödbetor
 
1 brk matjessill, 200 g
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
?1 liten knippa eller 1 msk torkad gräslök
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 krm nymald svartpeppar
Ev 1 tsk rödbetsspad för färgens skull
 
Grovhacka sill, ägg och rödbetor?Finhacka rödlök och gräslök?Rör ihop alla ingrdienser och smaka av?Låt den stå en stund före servering.
 
 

Räkröra
 
200 g skalade räkor
1½ dl ?kladd?
2 msk riven pepparrot
3 msk hackad dill
 
Garnera med
50 g stenbitsrom
Klyftor av citron och
dillvippor om det serveras i glas, räcker till 8.
 Annars rör ner romen i röran tillsammans med 1 msk press citronsaft och lite extra dill.
 

Laxröra
 
200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche alt gräddfil
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
 
Hacka laxköttet,
skala och tärna äpplena,
finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.


Skinkröra

100 g tärnad julskinka
100 g tärnad färsk ananas
1 brk fraiche
1 msk senap av sötstark sort
Salt o svpeppar

Blanda fraiche, senap och lite salt o peppar

vänd ner skinka och ananas. 

Av Neta - 5 december 2022 02:18

Idag har jag strukit juldukarna, alla utom 2 linnelöpare. Strykjärnet lade bara av, helt plötsligt va det inte varmt längre under pågående strykning. Tur jag hann stryka det andra.
Stora julduken blev lite missfärgad då jag tvättade den i januari. Det vita blev lite rosa av billiga grytlappar. Dom var också vita med tomtar på så trodde det skulle funka. Grytlapparna slänger jag nog men stora linneduken körde jag med lite vanish idag i hopp om att det vita skulle bli vitt igen.


Så här ser den ut så hoppas det funkade. Tvättat den flera gånger så därför vet jag att det är grytlapparna som färgat. Hade planerat att stryka den fuktig men det gick ju inte heller då. Va så skumt då jag hängde den så såg inte riktigt om den fortf va lite rosa heller.
Älskar den här duken, passar så bra på mitt lilla matbord och jag gillar ju linne. Funkar med dom transparanta underläggen med granarna med.
Man har sina favoriter.


Soffbordet fick sin duk iaf och hann ju stryka till köksbordet, och byrån med. Bökigt lite här o var fortfarande.

Åt rester av gårdagens kycklingris och kunde frysa en sån portion med. Då var jag lat och åt 2 ggr av den igår så blev 4 portioner. Gjorde det på småfiléer och har halva påsen kvar med sånna till senare i veckan. Få se vad jag hittar på då.
Kanske min grekiska kyckling där jag fräser strimlad kyckling med rödlök, smular i fetaost och oregano eller timjan, varierar just örten lite, slår på grädde och låter det puttra. Sen lägger jag i svarta oliver o låter dom bli varma. Äts med bandpasta. En favorit här för hela familjen. Man kan göra lika med räkor eller kräftstjärtar också. Dom läggs då i med oliverna. Eller gör den helt vego med rödlök, feta, örter och oliver. Då används Imat. Vilket jag gör även med kyckling.

Men nu börjar jag få svårt att hålla ögonen öppna. Det är långt över midnatt.





Av Neta - 4 december 2022 00:10

Tvättat en 60 och en 40° maskin idag. Kom igång sent men den längsta maskinen körde jag igång vid 9 när jag var på toa.

Satt i sängen och kollade lite mail, kollade insta o lite sidor. Då går tiden. Kan ha somnat om en stund med.

Haft en dialog om en ev egen domän till blogg med o ha vissa samarbeten. Har ju alltid sagt nej men funderar iaf på att prova ett tag. Vill ju isf flytta allt från gamla matbloggen. Är ju både recept, matsedlar oftast med recept, och livsmedelsfakta. Sträcker sig ju från 2011-2019, sen har jag en del på wordpress, innan jag började köra allt här.
Tänker mig att den bloggen isf ska innehålla en liten hyllning till Elle med hennes gästbloggar och recept från hennes blogg med. Som i en egen avdelning. Är ju mycket histaminfritt där.

Men jag ska först och främst försöka få fler unika läsare här. Några som sen hänger med vidare. Nu är ni ca 500, jag tycker det är många men det tycker inte alla. Haha!

Idag har jag testat ett halvfabrikat. En hawaiimix för kyckling med ris, grönsaker och kryddor. Hade tänkt testa den med räkor igår men glad att det aldrig blev av, tror inte det blivit bra.


Fräste strimlad kyckling, hällde på vatten och när det kokade rörde jag ner mixen. Allt enligt anvisning.


Använde min hawaiikrydda från krusmynta, salt och peppar. Slängde på eget bevåg i en kycklingbuljongtärning. Blev bra men hade nog funkat med bara salt och peppar med men däremot tillsatte jag 4 ananasringar i bitar. Är ju ananas på bilden och det höjde nog. Inget måste, men jag tycker att den nog ska vara med.
Kommer att köpa hem det här igen. Man kan ju använda den här med färdigt kycklingkött, då kokar man bara upp vatten tillsätter mixen o kokar den enligt anvisning och rör ner kyckling och ev. ananas sist.

Använder ju oftast Knorrmix för lasange och lasangett. Skönt att slippa göra 2 såser. Men man fräser ju egen köttfärs. Har riven ost på med, oftast blandar jag mozzarella och vanlig hårdost.

Det här jag gjorde idag funkar nog bra som matlåda. Blev 3 portioner, kanske 4.

Tog fram rostbiff till i morgon. Gör väl en liten gratäng i airfryern.

Nu ska jag hänga sista tvätten, plocka lite och sen blir det sängen.









Av Neta - 3 december 2022 18:08



Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan

1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung

Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.

4-5 pepparkakor
1 msk ströbröd

Blanda krossade pepparkakor med ströbrödet.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.



Auberginesill

Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare
Dela auberginen på längden i klyftor
Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna
Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna
Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd
Täck bitarna med någon av följande inläggningar:

Glasmästarsill-lag
3dl vatten
½dl ättika
½dl socker
lite havssalt
en liten (eller ½) skivad rödlök
en liten (eller½) skivad morot
½ påse "sillkryddor"
2 lagerblad
ett litet knippe dill
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.

Löksill-lag
3dl vatten
½dl ättika
½dl socker
lite havssalt
en liten (eller ½) skivad gul lök
1msk kryddpepparkorn
1tsk grov senap
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.

Senapsill-lag
1-3 msk grov, stark och söt senap
1msk vittvinsvinäger
2msk rapsolja
1dl sojagrädde
vitpeppar
lite havssalt
lite gurkmeja för färgens skull
Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.

Vitlök och dillsill-lag
1-2 vitlöksklyftor
0,5 msk vinäger
3msk rapsolja
1-2 msk finhackad dill
lite örtsalt
lite vitpeppar
Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.

Vegetarisk julskinka

1 kålrot
½ gul lök
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
Ansa lök.
Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.
Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.
3 msk senap
1 äggula
½ dl ströbröd

Sätt ugnen på 225°C.
Skala kålrot.
Blanda senap med äggula.
Pensla senapen på kålroten.
Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.

Vegetarisk skinka 2

500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar
1-2 msk pot.mjöl
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
1 äggula
1 dl ströbröd
salt o peppar

Sätt ugnen på 225 gr
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med äggen, mosade potatisen och pot.mjölet
Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen i minst 40 minuter.
Låt den svalna något
Blanda senap och äggula och bred färsen med dett
Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om
Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.

Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter

0.5 st rödkålshuvud
2 st apelsiner
150 g valnötter, delade
0.5 dl olivolja
1 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn


1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).
2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.
3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.
4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.
5. Servera salladen med valnötter


Kalkon med hasselbackspotatis, sås, gelé, brysselkål, sallad
För 8

8-1000 g kalkonfilé

Marinera minst 6 timmar i

1½ dl olja
1 msk salt
1 tsk sv.peppar
1½ msk kinesisk soja
4 tsk torkad timjan
3-4 msk pressad apelsin

Ugn 175 gr

Stek med marinaden i formen till innettemp är 80 gr, ös och pensla under tiden, tillsätt vatten om det behövs.
Låt den vila i folie och skiva sen tunt.

Sås till 8 pers:

5 dl sky eller sky + vatten
2-3 msk mjöl + lite vatten eller 1-2 msk maizenaredning
2 dl vispgrädde
Salt o peppar
1-2 msk gelé, t.ex sv. vinbärs men går bra med citrus, sherry eller portvinsgelé också.

Vispa i mjöl-vattenblandning i skyn, koka upp och koka 3 min eller vispa i redningen, koka 1 min
Tillsätt vispgrädde och koka hop lite
Smaka av med salt, peppar och gelé.

Hasselbackspotatis

3 potatis/pers potatisar av fast sort
50 g smör
2 tsk salt
2 msk finsiktat ströbröd

Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

Ansa och skölj brysselkålen
Koka i saltat vatten 5-10 min beroende på strl, den ska vara mjuk.



Revbensspjäll
julkryddade

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt

Glaze:
¾ dl chilisås
3 msk kinesisk soja
1 dl flytande honung
1 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek

Eller
1 påse All roundmarinad
1 påse kycklingmarinad
Saft av ½ apelsin

Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Låt koka upp, skumma
Lägg i kryddorna och saltet
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem gärna en gång under tiden.

Rödkål

1 rödkål (à ca 1 1/2 kg)
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad
Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kålen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.
Till servering:
Servera kålen på julbordet till korv, köttbullar och skinka.
Tips!
Grundreceptet är för 10 bufféportioner.
Skivad rödlök och äppelklyftor är gott att koka med från början.
Byt ut svartvinbärssaften mot sweetchili och tillsätt sesamfrön för en asiatisk touche.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.


?Köttbullar?

Mandelbollar:

100 g mald mandel
1½ dl riven ost
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 hack vitlöksklyfta
1 tsk salt
3-4 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Kokas i 1 liter grönsaksbuljong och steks därefter i smör eller olja.

Rör ihop allt väl
Rulla 40 bollar
Koka upp buljongen, småkoka bollarna däri ca 6-7 min, använd hålslev då du lägger i dom
Låt dem rinna av väl på hush.papper och stek dem därefter.

Grynbollar:

Koka ca 1 dl korngryn mjuka i buljong, sila av men spar buljongen.
Mixa dem med en stekt lök och dom kryddor du vill ha, smaka av.
Tillsätt ett ägg eller annat bindmedel mot slutet.
Späd med buljongen om smeten blir för fast
Forma bollar och stek dem i smör eller olja.

Linsbullar:
250 g linser
Vatten
1 ägg
75 g ströbröd
½ riven lök
salt & peppar
lite mjölk

Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme
Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs
Forma bullar och stek i matfett.

Kikärtsbollar:
3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas
1 dl solrosfrön
2 gula lökar
1 brk tartex med örter
2-3 tsk buljongpasta
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak
Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet
Torrmixa solrosfröna
Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna
Blanda i resten av ingredienserna
Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.

Kålrotslåda

ca 800 g kålrot, kan bytas mot 6-7 morötter
250 g keso eller tofukvarg
3½ dl mjölk eller sojamjölk
1-2 krm riven muskot
½-1 tsk örtsalt
2 msk sojamjöl
2 msk ströbröd
1 msk smör eller olja

Servera med:
1-2 lökar
1 tsk vitam könig
1-2 tsk smör

Sätt ugnen på 225 gr
Skala kålroten och riv den grovt
Fördela hälften av det rivna i en smord ugnsform
bred ut kvargen över det och lägg på resten av rivet.
Blanda mjölken med muskot, örtsalt och sojamjöl, häll det över formen
strö över ströbrödet och klicka ut fettet över formen
grädda ca 1 timme
Servera med buljongstekt lök.



Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg


1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.


Jag gillar även detta

Glüwine


1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.



Algfrestelse

5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö

Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
Dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
Tllsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
Rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och algerrör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.

Olivjansson

1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort
1 gul lök
150 g svarta urkärnade oliver
salt efter smak
2,5 dl mellangrädde
1 dl mellanmjölk
2 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen i stavar.
Hacka löken.
Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).
Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form.
Strö på salt.
Häll på grädde och mjölk.
Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.
Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.


Kokt julkorv

500 g rå julkorv
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten


Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Servera med rivna morötter och ev rödkål från burk



Kryddig äppelsås till skinkrester

1 msk smör
1 dl schalottenlök, hackad
2 st stjärnanis
1 bit kanel, hel
1 tsk kardemumma, mald
2 dl äpple, hackat
2 msk cognac
1 msk Kalvfond
2 dl grädde, 40%
salt och peppar

Stek lök, anis, kanel och kardemumma några minuter på försiktig värme i smör.
Höj temperaturen och tillsätt äpplet och cognacen.
Slå i fond och grädde.
Låt såsen sjuda långsamt i 5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och fond.
Servera till kokt (jul)skinka, kokt potatis och brysselkål



Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt


Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

Juligt knäckebröd med linfrön
14?16 stycken

25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl hela linfrön
1 tsk brödkryddor (färdig blandning)
2 dl grovt rågmjöl
8?9 dl rågsikt
Garnering:
sesamfrön
havssalt

Sätt ugnen på 220?225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12?13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12?13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.


Julsallad

200 g rödkål
1 apelsin
2 röda äpplen
1 påse sallad, gärna rucolasallad eller mâche
1 tsk flingsalt
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
50 g valnötter
200 g fetaost
kärnor från ett granatäpple

Skiva rödkålen tunt.
Skala apelsinen och skär den i bitar.
Kärna ur äpplena och skär dem i skivor eller i klyftor.
Ansa och skölj salladen.
Blanda rödkålen, apelsin- och äppelbitarna med salladsbladen.
Stöt samman saltet och rosmarinen och vänd ner i salladen. Tillsätt oljan och vänd runt.
Grovhacka valnötterna och smula sönder fetaosten.
Vänd ner detta i salladen.
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked mellan hinnorna, strö över och servera.



Rödlöksost

200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.

Jansson

750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme



Mormor Judiths julefterrätt

Mängden beror på antalet människor

Blanda frysta bär av flera sorter i en skål m ex hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär, vinbär
Låt det tina i lite socker
Ta en burk konserverade päron, tärna frukten och tillsätt med spadet
Gör lika med burk ananas
Häll till slut i kons. mandarinklyftor

Servera med vaniljglass och vispad grädde

Julkaffe
1 paket bryggkaffe efter smak
3,5 msk kardemumma (hel eller malen)
3,5 msk malen kanel
3 msk malen ingefära
3 msk kryddnejlika
Blanda kryddorna i kaffet och brygg.
Klart!
Tips:
Du kan också experimentera med andra julkryddor som du gillar, till exempel stjärnanis och muskotnöt.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards