Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2022

Av Neta - 3 december 2022 02:02

Har jag gjort nåt idag? Nej för jag vaknade 5, låg vaken i flera timmar, somnade om och sov till 11. Upp gjorde en scones jag körde i airfryern, åt frukost, satt mig i soffan och vaknade 15.30 Kommer ihåg att jag åt en apelsin och skulle vänta en stund med kaffet och den blev alltså längre än jag tänkt.

Det är väl medicinerna mot värken som gör mig sån tröttmössa tillsammans med den blodbrist jag har som dom inte får ordning på. Nu börjar dom fundera på om jag har nån blödning nånstans i kroppen.

Börjar bli lite stressad över att det inte blir nåt gjort. Men rätt vad det är händer det väl.
Julmarknader i mass i morgon men har ingen att gå med. Är en ute vid Wiik hos C men hon jobbar.
På söndag har mamma, barnbarnet och jag namnsdag och syrran och A förlovningsdag. Inget vi firar tyvärr men ändå. En sväng på Kina eller nåt skulle ju inte göra ont.

I morgon är Sannex på Rosella också och frågade L om vi kunde åka men han har redan två resor till stan planerade så hade inte råd. Dom är på Fyris på fred så han kunde tänka sig att stanna ett extra dygn så vi kan åka dit.
Å det är ju jättesnällt men hade velat åka båt och handla lite taxfree. Få se om vi kan få till en tur senare i månaden när vi fått nya pengar, kanske få med C och M också.

Har ni funderat på julsillen än?

Här får ni några tips.


Saffranssill

1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd mild chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom

Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

Svart vinbärssill

Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn

½ dl outspädd svart vinbärssaft

1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

Mariannes sill

3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.



Sillsallad

2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök

Tärna allt detta lika fint

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad

Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.




Av Neta - 2 december 2022 00:52


Juliga desserter


Morfars Grötdessert

2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
5 gelatinblad
1/2 dl outspädd hallonsaft
1 dl vatten
1 dl grötris
9 dl mjölk
3 msk strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Så här gör du

Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till garnering).
Blötlägg 2 av gelatinbladen (för 10 bufféportioner) i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och läggg i gelatinbladen.
Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
Låt risgrynen sakta koka mjuka i mjölken, minst 1 timme. Rör då och då.
Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen (för 10 bufféportioner). Rör ner dem i den varma gröten.
Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna.
Hårdvispa grädden och blanda i den.
Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i kylskåpet ca 1 dygn.
Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp.
Garnera ev med lite hallon.

Marinerade clementiner

4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa

Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.

Apelsinsallad med stjärnanis

8 apelsiner

Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel


Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

Apelsinris

1 l färdig risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker

Grädden vispas fast och blandas med gröt och vaniljsocker
rör i frukten eller servera med såsen

3-4 apelsiner i bitar + 1-2 msk socker
eller 2½ dl körsbärssås

Apelsinglasstårta m chokladbottten


75 g smör
2 msk socker
12-14 chokladcockies

3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
2 apelsiner, skal av + 1½ dl saft
2 dl fraiche

50 g mörk choklad
Apelsinskivor eller filéer, physallishalvor, granatäpplekärnor
Ev. Citronmeliss eller myntablad

Sätt ugnen på 175 gr
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm
Krossa kexen i en matberedare
Smält smöret, blanda med smulor och socker
Tryck ut massan i formen med baksidan av en sked
Grädda mitt i ugnen ca 5 min och låt den sen svalna helt
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett stadigt skum
Vispa grädden
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet
Tillsätt apelsinskal och saft
Vänd ner fraiche, grädde och äggvitorna
Häll fyllningen över botten, jämna till och slå formen i bänken några ggr för att undvika luftbubblor
Täck med plastfolie och frys den minst 6 timmar
Smält chokladen och ringla över i ett fint mönster
Garnera med frukt och bär
Lägg halverade apelsinskivor runt tårtan på fatet.

Cassataglass

130 g finhackad kakfyllning (suckat)
100 g halverade röda cocktailbär + hela till garnering
¾ dl finhackade russin
¾ dl skalad finhackad mandel
½ dl finhackad mörk choklad
¾ dl rom eller apelsinlikör
6 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Garnera med cocktailbär och riven mörk choklad.

Lägg kakfyllning, cocktailbär, russin, mandel och choklad i rom eller likören i ca 1 timme
Vispa äggulor och florsocker pösigt
Vänd ner ?spritröran? i det
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den
Häll i plastfolieklädd avlång form ca 1.5 l
Slå formen i bänken så ev luft försvinner
Frys minst 4 timmar.


Enkel saffranspannkaka


½ g saffran
1 ½ dl grädde
1-­2 pkt risgrynsgröt, färdig (1/2­-1 kg)
2-­3 ägg
2 msk strösocker (kan uteslutas)
½­-1 dl sötmandel, om så önskas
ev. Ca 1 dl russin
Smör till formen

Rör ut ett paket finstött saffran i grädden.
Blanda två paket risgrynsgröt med grädden, ägg, socker, hackad mandel och eventuellt russin.
Häll smeten i en smord ugnsäker form eller ett djupt ugnsäkert fat.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen tills saffranspannkakan fått vacker färg.
I form tar det ca 30 minuter, på ett fat 20­-25 minuter.

Servera med björnbärssylt och grädde.




Fruktsallad de lux med zabaione

Apelsin, färsk ananas, drakfrukt, färska fikon, kiwi, blå druvor, carambole, physallis, jordgubbar, am. blåbär m.m

Zabaione

4 äggulor
4 msk strösocker eller florsocker
4 msk marsalavin eller vitt vin

Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.
Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.
Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.
Vispa tills smeten är tjock och porös.
Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.


Har inte hänt så mkt annars idag. Fick återbud till morgondagens vårdcentralbesök, ny tid den 14e så tänkte försöka baka lite i morgon. Behöver bröd och vill inte gå ut. Ev ska jag plocka lite med julen med men ta det väldigt lugnt. Verkligen känna efter.

Precis pratat med L, han råkade ringa mig av misstag. Haha! Tur jag var vaken, men jag låg i sängen.

Plockade upp mina domherrar idag, byn runt kyrkan gjorde jag i måndags. Då kom lucian dit med. Ny duk på den bänken.




Men nu ska jag släcka.

Av Neta - 1 december 2022 00:31

Hade en natt med en helvetisk värk igen. Förstod väl det när jag hade ont igår men ändå. 12 på en skala på 10 typ. Och det är som att tabletterna inte hjälper när jag får sånna smärtattacker.
Lyckades väl iaf få till en ställning där jag kunde somna och sov väl från 1 till 6 i morse iaf. Då hade svullnaden gått ner lite och färgen inte så blåaktig. Det är som jag får ett stort blåmärke.

Tagit det väldigt lugnt idag, åt rester av korvgrytan och tinade några raggmunkar nu ikväll. Suttit med benet rakt och inlindat i soffan. Försökt att hålla mig still och inte rört julgrejerna. Inte strukit en duk än och inte fixat med blommorna.

Få se om jag tar mig till vårdcentralen på fred. Ska ta prover och träffa en sköterska först. Det kan jag ju skjuta på iaf. Sa återbud till Mi o Ma, vi tar det ev nästa fred ist.

C tar iaf åt sig att göra lite julgodis, jag betalar det mesta. Men slipper iaf jobbet, så bökigt när man inte kan stå. Sen ska vi ju baka tillsammans en helg. Beställde lite från Delitea idag, bl.a, rågsikt till riktiga rågsiktskakor. Med mortlade kryddor. Tycker det är lite juligt bröd.
Vet en juldag när jag ist för blomma hade med mig det till min mormor och hon blev alldeles salig. Hon brukade göra själv men då hade hon blivit till åren och inte bakat själv och mina var fortf varma när hon fick dom.

RÅGSIKTSKAKOR


50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
13-14 dl rågsikt

Mortla hela kryddor med saltet
Smält smöret i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37°
Smula sönder jästen i en bunke
Rör ut jästen med lite av degvätskan
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor och nästan allt mjöl
Spara lite till utbakningen
Arbeta ihop till en deg
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den
Dela degen i 4 delar
Forma bitarna till runda bullar
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 2 cm tjocka
Lägg dem på 2 pappersklädda plåtar
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel Tag ev ut ett hål i mitten och gör en extra kaka av det
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min
Låt kakorna svalna under bakduk.

Det ni med julskinka på.

Ja december i morgon nu då. Och med den ska kylan och snön komma tillbaka. Vi får väl se.
Spännande också att se om nya adventskalendern på TV är nåt att se.
Nytt beslut om ledsagningen från i morgon med, hade inte alls koll på det. Tur hon ringde igår. Jag nämnde då att vi ofta får vänta länge på taxin och att det tar så mkt av tiden. Så idag ringde hon och sa att jag får 4 timmar till i månaden iaf i ett år framåt, i restid då. Bara tacka och ta emot o Annika får lite mer pengar. Sen fördelar ju vi timmarna som vi vill.

Men nu ska jag nog gå isäng, kl är över midnatt.







Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards