Mina ord och tankar

Alla inlägg den 9 mars 2022

Av Neta - 9 mars 2022 23:45

Först vid 14 idag kom hon ner till operation. Stod på akutlista men olyckor o sånt går ju före då. Dom var inte så nöjda med hur gallan tömt sig. Så dom gjorde som nåt provisorium från gallan till tarmen för att leda bort gallvätskan. På så sätt antar jag att dom fick så fritt som dom önskade mellan levern o gallan också och på så vis sänka levervärdena. Hur dom gjorde det där, om det gick uppifrån eller om dom gjorde en ny buköppning eller titthål har jag ingen aning om. C som pratade med dom men hon visste inte det heller.
Känner att jag börjar bli avtrubbad. Håller inte räkningen på alla ultraljud, röntgen och op hon gjort. Orkar inte! Hon kom tbx så sent att ingen åkte upp idag.

Skickade hem L redan på em. Dampade ur totalt på honom idag. Han har blivit så gubbigt envis. Inget får förändras, inte nånsin. Vi andra försöker hålla oss till tidens förändringar, acceptera ny teknik i telefoner och så men inte han inte. C har gjort en messengergrupp för oss 3. Men där läser han inte, utan då ska jag berätta det som står där för honom. Vilket jag inte tänker göra längre. Men han kan prata med sitt X före mig på messenger. Då går det bra Haha!
Han kommer tbx i morgon igen. Men behöver ju tömma sitt postfack o så med. Sen var det nåt skrot han skulle sälja dom gjort ordning åt honom. För att han ska få lite pengar. Å det behövs!
Att dom kunde åka med det, sätta in pengarna till honom och hjälpa till med posten. Det gör dom inte. Då bor dom bara ett par mil ifrån varann.

Pratade med kuratorn i morse på telefon. Hon ringer en gång i veckan nu för att checka av. Oftare om det händer nåt. Peppar oss för orken tryter på oss alla 3 nu. Tycker vi har bra rutiner och tjatar om att vi måste ha mer frisk luft. Säg det till L tänkte jag säga, det är ju han som måste hjälpa till isf och det gör han ju inte. Är ju lika slut som jag. Men nu kanske man snart kan slå ner häcken på altanen. Måste bara röja bort plastbackarna i soffan först. Förvara ju lite ätbart där ibland. Kakor o sånt runt jul.

I morgon hade C fått frågan om hon ville sitta med på ett seminarium för då har E varit på intensiven i 4 veckor vilket är lång tid. Dom vill att hon ska berätta om E. Hon som var ett år när E blev sjuk kan ju inte alla turer så lite märkligt tycker jag. Vore ju smartare att fråga nån av oss. Fast jag är väl där. Sitter väl hos E då.

C är här nu och har precis somnat. Ska försöka göra det jag med. Har bara så mkt sendrag. Sitter ju mkt i rullstolen nu. Då blir det så. Vader och tår är väst. Ändå äter jag 250 mg magnesium om dan.

Nån ville se vårbilderna över åkrarna.

Av Neta - 9 mars 2022 18:20

Det pratas mkt om krislåda nu. Jag hittade en jag tyckte var bra. La till lite själv.
Det mesta av det här finns ju hemma jämt men man kanske ska se till att fylla på i tid. OM
Men om inte spis, kyl o frys funkar då funkar det här. Glöm inte lite guldkant.

Kök av nåt slag + bränsle + kokärl
Termos
Visp och slev
Kniv och skärbräda
Konservöppnare
Fyllda vattendunkar gärna med tappkran till dricksvatten
Radio + batterier alt vevradio
Ficklampa + batterier
Laddare och powerbank
Mobiltelefon


1 burk jordnötssmör, gör själv gm att mixa jordnötter
1 burk marmelad/sylt
2 kg knäckebröd, olika sorter
2 pkt kex, salta
2 pkt kex/kakor
1 pkt krustader
1 tub mögelost
1-2 tub mjukost
1 tub majonnäs
2 pkt pasta, kort koktid
2 burkar oliver
3 pkt Oatly Grädde o ev mjölk
1 pkt blåbärs eller nyponsoppa
1 pkt mandelbiskvier
2 burkar bönor
2 burkar kikärtor
4 burkar kokosmjölk
2 burk wokgrönsaker
2 burk ärtor o morötter
1 burk gurkinläggning
2 brk färdig pizzasallad
1 påse cashewnötter
2 pkt nudlar
1 pkt pulvermos
1 påse havregryn
1 påse linfrön
1 påse solroskärnor
Socker eller honung
1 påse torkade aprikoser
1 flaska rapsolja
1 fl färdig dressing
2 burkar krossade tomater
2 burkar svarta linser
1 påse ris, kort koktid
2 pkt bulgur/couscous
6 burkar tonfisk i olja
2 burkar fiskbullar i sås
6 burkar makrillfilé i tomatsås
2 brk ravioli
2 brk bullens korv
2 burkskinka
2 burkar pastasås
2 brk corned beef
Påssoppor alt burkar
Torkad svamp 
Snabbkaffe
Tepåsar
Saft
Chokladkakor
1 burk kons päron
1 burk kons persikor
1 burk kons ananas
1 flaska pr citron

Kryddor och smaksättare:
buljong
Torkad lök och vitlök
salt och svartpeppar
torkade örter
ketchup och senap

ägg


Engångstallrikar, muggar och bestick (småskedar) används om du inte har vatten
Plast o soppåsar

ljus tändare
Toa o h-papper
Sanitet och tvål, tandkräm m.m
Förband och alsolsprit
Värktabletter och mediciner

tvättservetter

Har säkert glömt nåt.

Av Neta - 9 mars 2022 00:59

Sover skitdåligt på nätterna nu. Gett upp det där att vara försiktig. Lika att planera, det går inte.

Hade städ idag så jag plockade undan lite på fm. Fick lite hjälp av L när han kom från gubbdagiset. Vi åkte in och tog en korv innan sjh.
Hon bara ligger där när vi kommer nu, helt slut. Dom bökar så mkt med henne. Idag hade jag fotat lite på invägen så hon skulle få se hur långt våren kommit. Visade lite andra bilder med. Det funkade, anade till och med ett leende.
Man berättar vad man gjort, vad man ätit och om det hänt nåt. Ja men sen då? Svårt att ha envägs samtal. Vi är försiktiga att prata om världsläget, nämner det bara liksom. Blir lite tystnad emellanåt. Iom att hon inte kan hålla i något än är det svårt att förströ henne med något också och det är för mkt kringljud på den här avd för att sätta på musik eller en ljudbok. Blir att man pratar lite då och då och håller hennes hand. Att hon känner att vi är där ändå.

När vi gick idag skulle dom strax efter göra ett ultraljud på lever och galla. Vi talade om att C skulle komma senare. Vilket hon sen inte gjorde, då hade jag särskilt frågat om det och hon hade sagt att hon skulle det. Det är det här jag menar med att det är ingen idé att planera.
Det är så grymt mot E att hon först blir glad över att det ska ske, sen får hon vänta förgäves. Nu hoppas jag verkligen att hon sagt det till personalen och att dom kunnat säga det till E. Det har hänt att vi tvingats svika också, på opdagar t.ex men just det här att bara kunna kommunicera med ledande frågor och inte få mer än nick, huvudskakning eller axelryckning tillbaka. Hon kan inte fråga om nånting, inte påkalla personalens uppmärksamhet eller undra över varför saker inte blir som hon blivit informerad om. Undrar hur frustrerad hon är?

Det här kom iaf i form av rapport från undersökningen


?Dom kunde inte hitta nån vidgning eller trängning emellan lever och galla men lever värdet är högt fortfarande och det kan bero på två saker trodde sköterskan (jag skulle ta det med en nypa salt) dels att levern är trasig och dels att det gula ämnet inte kommer ut från kroppen som de ska. Därför ska dom imorgon operera och se om dom kan hjälpa gallan med att komma ut på nått sätt.
Dom hade ingen tid för det än?

Antar att det gula ämnet är billurubin (stavning?) hon är lite gul i huden. Dom hade inte heller sett nån ny blödning.

Men dom går alltså in uppifrån i morgon och ska med en kamera se hur det ser ut. Då är hon så klart sövd. Vi vet inte när under dagen det blir. Hon är satt på akutlista. Alltså vet vi inte om vi kan eller får åka upp. Det vi idag sa att vi skulle göra. Op bestämdes ju pga svaret på ultraljudet. Svek igen?

När vi kom hem hade jag bestämt, eftersom jag hade färsk spenat att ta reda på, att göra en pastasås på den och kräftstjärtar.




Inte mkt spenat i den va? Lök o vitlök, paprika och Karl-Johansvamp i fond och grädde med ramslök i.
Nu blev det kvar så jag kan fräsa spenaten separat i morgon och blanda i. Men jag har ingen som helst garanti för att jag kommer ihåg det. Min hjärna är av teflon just nu.

L hjälpte mig att återställa sånt vi ställt upp på sängen och bädda rent, bad bara om hjälp med underlakanet, det andra kan jag ju sitta och göra, men han fortsatte. Liite konstig känsla att se sitt X hålla på med sin säng. Haha!
Men på gott och ont (jag minns verkligen varför jag gick) är vi ju deltidssambo på dagtid nu.
Han åker hem i morgon kväll som garanterat blir redan på em. Kommer sen tbx torsd kväll tror han. C kommer hit under tiden. Hon är annars i Enköping nu när Marcus inte råkar va på övning utan är ledig i hela 12 dar. Harry är också med.




Hittade rosor idag iaf. Vita mot en mörkblå mönstrad duk blev fint. Dom står alltså inte där dom är fotade. Lidl:s fairtrade. Å ja jag ska sätta i ett ljus i hjärtat i fönstret. Men måste köpa ett rosa.
Ni ser ett suddigt X sopa grus där med. Haha!

Ja i morgon vet vi kanske hur det gått. Varför levervärdena inte sjunker. Har vi tur kan vi få veta nåt om njurarna med. Är bara så less nu, men vi har inget val, bara bita ihop.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards