Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2021

Av Neta - 22 november 2021 23:04

Var med Mi o Ma till Bålsta idag. Till Åbergmuseet. Va meningen att bara jag och Ma skulle åka men Mi var med när dom kom.

Blev så snopen när jag kom ner till rondellen nån km härifrån. Var en solig och fin dag idag om än lite kylig. Snön har ju till och med lagt sig här men från rondellen var det grönt. Sen hela vägen till Bålsta var det som en vårdag.

Vi åkte av E4 i Knivsta. Ett ställe jag jobbat i men knappt skulle hitta i idag. Herre jösses så omgjort det var och va nya byggnader och nya affärer som har kommit. Förskolan jag jobbade på syntes inte från vägen längre, ett helt nytt bostadsområde låg framför den.

Vi åkte sen Sigtunavägen fram till Ekolsundsvägen och rakt över på nåt vis. Hittade museet ganska direkt då det var skyltat dit. Men kom liksom aldrig in i själva Bålsta så såg inte skyltarna vid övergångsställena med Stig-Helmer på.

Det första som möter en är ett par kor i naturlig storlek. Betandes på gräset utanför, väldigt verklighetstrogna.

Vi fick genast 2 favoriter på museet, det ena var Stig-Helmerrummet och det andra Trazan och Banarnes koja. Det senare ett helt eget rum avskilt från resten av museet.

Resten var kul,och intressant också men det var nog tack vare att vi är 50-talister. Tror inte att en yngre generation fattar nånting egentligen.
Figurer i plast och plåt i cylindrar och i montrar. En vägg med lite serviser och burkar. Böcker i montrar. Lasses konst och hans frus också plus en gästutställare. Vi hade inte hört talas om henne men hade väldigt fina bilder.

Karl-Alfred, Knoll o Tott m.fl fanns där med.

Men Stig-Helmerrummet, oj oj oj. Varenda klädesplagg och all rekvisita från filmerna fanns där. Lasse själv som skyltdocka i sin rosa kaninkostym var upphissad i taket med Oles dräkt bredvid. Dramaten, brödrost, golfklubbor, flytvästen, alla kläder. Anoraken, shortsen, toppluvan i skinn, ja allt var där och utanför ingången golfmaskinen han stod och tränade i. Vi kunde knappt slita oss. Haha!

Vi åt lunch i restaurangen, jag tog dagens, kokt frukostkorv med pepparrotssås, den tamaste dito jag ätit, va inte ens eftersmak av pepparrot. Men hungrig var jag så det gick ner ändå. Korven va iaf riktigt kokt med kryddor.

Entrén leder direkt in i restaurangen och var många som bara åt lunch där. Mycket hantverkare. 99 kr då ingick allt utom dryck till maten. Dagens fick man ta själv och dom hade en stor salladsbuffé. Resten bordsserverades. Fanns en a la carte och en vegetarisk meny också.

Till vä innanför restaurangen fanns en souvenirbutik där man också betalade entre. Sen själva museet innanför den.
Till hö om restaurangen toa och kojan. 2 gigantiska bananer bildade en portal in. Där i entren var banarnes akvarium, men eftersom han inte gillar fisk så var det korvar med bröd i det. Haha!

2 trappr upp i kojan, en hängbro, massor av växter och lianer. Olyckans lab. En rithörna, utklädningskläder och bananer i strl från normal till 2-3 m. Så himla välgjort.
Fick för mig att barn som åt i restaurangen fick leka där. Den var ju en bit från museet.
Bland det bästa jag sett i den vägen.

Tog inga bilder men det finns en hemsida.

Vi åkte hem via Örsundsbro. Sen ut till Landkvists för lite inhandling av adventsblommor. 2 kraftiga röda amaryllis 4-stänglade med de första kraftiga knopparna. 4 vita hyacinter och en grupp med flera hyacinter. 4-5 st, tror i olika färger. Dyrt ja, skulle aldrig handla där om jag inte haft presentkortet. Det blev 13kr kvar bara. Haha!
Ska plantera om dom i morgon.

Var hemma här vid 16-tiden, E kom in och vi åt varsin jultallrik hon fixat som tyvärr hade havererat lite.


Jag åt bara hälften av allt, gav henne en salamiskiva och potatissalladen. Sparde en halv skiva vört med. Har resten kvar till lunch i morgon.

Nu ska jag ta reda på brödet jag bakade igår. Blev bra men lite tjock skorpa. Hade kunnat ta det 5 min tidigare. Det var 96 gr, ska ju vara 94.

Sen sängen!

Av Neta - 21 november 2021 23:39

Idag klev jag inte ur sängen förns strax före 12 nånting. Vaknade före 9 men hade sovit dåligt så försökte somna om efter toabesök men det gick inte. Sen låg jag och läste ist. Va så mörkt inne och när jag gick upp sen så snöade det och nu är det faktiskt vitt på marken igen.


Här hade det precis börjat. La i en tvätt och tog en fika. Läste lite i tidningar jag inte hunnit läsa i.
Värmde lite fiskbullar till lunch. Hade en halv brk som behövde ätas upp.
Hängde tvätten och fikade igen.
Kollade 2 avsnitt av Barnmorskorna på East End.
Skulle röja lite i skafferiet, hittade en brödmix från Lidl som gick ut 24/10, haft den hur länge som helst. Solrosbröd lät ju gott så körde hop det och medans det jäste första gången så delade jag medicin för näästa vecka.

Lite sesamfrö på gör nog inte ont.
Pratade med L, han hade varit på MA igår, lite folk hann jag höra iaf innan vi började prata pengar och jag fick tbx en 500-ing. Han är skyldig mig lite.

Jäste brödet som i formen, pratade med E i telefon. Gräddade det och gjorde en plocktallrik under tiden.


Blev en hård skorpa så linade in det i en linnehandduk och la plast på. Får ligga så i natt.


Fast la ner det på spisen så det inte kommer luft under det.

Nu ligger jag i sängen, har ont i axeln efter att hållit i elvispen. Ska upp o iväg i morgon. Så tänker sova hyfsat tidigt.

Av Neta - 20 november 2021 23:15

Ja syrran o svågern hade nog tömt den stora spargrisen idag. Fick en korg med delikatesser, knölar av Kungsängsliljor, 2 par trädgårdshandskar, ett presentkort på en handelsträdgård på en massa pengar, ljus och servetter.


Dessutom betalade dom hämtmaten för oss med.

Vi började med lite snittar och mimosadrinkar som E fixat. Beställde mat men fick vänta nån timme, fler än vi som skulle. Hon hade gjort tunnbrödrullar med kräftost, och med hamburgerkött o pepparrotsost.

Maten var god men mäktig, ingen orkade äta upp. Vi tog lite olika. Dom hade med en vinare till det med och jag hade en som det bara var taget ett par glas av. Jag hade även gjort en sallad till med olja och salmbärsvinäger från Gotland.
Färdiga desserter från Lidl va jättegoda. Nån citronkräm med smul på och nån botten av sockerkaka.

Affe va väldigt hjälpsam, gick upp med sopor och kollade in en ljusstake jag har som sagt upp sig. Inget att göra åt den tyvärr!

En trevlig em o förkväll som jag avslutade med Så mkt bättre på TV.

Av Neta - 20 november 2021 02:09

Försöker sova men det går inte bra. Inte vet jag om jag har just nåt att skriva om heller.

Elle har namnsdag idag, hon var till församlingshemmet och lunchade med sina gamla kollegor idag när planerna nu blev ändrade. På vägen hem köpte hon kaffe åt mig och lite frukt samt en Daimtårta så vi fikade mot kvällningen med varsin bit av den. Hon fick ingen namnsdagspresent men vi firade ju lite iaf.

Hon va kvar en bra stund och gick väl in vid halv 8. Då gjorde jag en plocktallrik.




Gjorde en äppelsallad ungefär som råsalladen men utan vitkål o lök. Bara grovrivet äpple, gräddfil, olja och några stänk vinäger, kryddor så klart. Sen lufttorkad skinka, oliver, kapris, ost och paprika.
Lagom på kvällen då jag åt det andra isterbandet och vitkålsstuvning på em.

Sen har jag suttit och raderat foton ca ett år tillbaka. Matbilder, skärmdumpar m.m Hjärtmarkerat en del som jag vill hitta fort. Tog några timmar! Många bilder va det jag rensade ur.


Vi hade en fantastisk solnedgång ikväll. Kameran i mobilen återger det ju mkt ljusare men himlen var verkligen som eld. Bland det häftigaste jag sett. Ska vara en häftig måne ikväll med men den har jag inte sett. Ser bara en glimt av den då skogen är i vägen.
Stormat som 17 ikväll också. Tog verkligen i. Får väl hämta tomma vattkannor hos grannarna i morgon Haha! Bra då kanske dom kommer in i förrådet, kanske!

Ja det var min händelselösa dag, som ju skulle tillbringats med familjen. Ist blev den väldigt ensam till E kom vid 17.
Men nu försöka sova!

Av Neta - 18 november 2021 23:35

Började i morse med att Ma skrev att hon menat den här fredagen ist för nästa hon sagt från början för trippen till Åbergmuseet i Bålsta.
Men vi skulle ju till Sparreholm i morgon så jag blev jättebesviken. Men efter ett tag skrev hon att vi kunde åka på måndag ist. Å det går ju bra.


Bara att få se en sån här Herr Gårmanskylt. Haha! Ska finna från stationen fram till museet.

Haft städ idag. Näst sista gången med JNC. Önskade och fick den äldre tjejen nu dom sista gångerna. Stackarn blir ju arbetslös nu. Men tycker hon är för gammal för att ta över. Gillar henne så mkt, ingenting är omöjligt och idag hjälpte hon mig byta gardiner i köket med och hon tar med mina sopor varje gång.

Hon från Viksta ringde idag med, kommer hit på fred i nästa vecka och ska se lägenheten. Hade nån tisdagstid på em. Blir ju lite billigare för mig med iom att jag slipper resekostnad som jag betalar till JNC nu. Hoppas det funkar.




Juliga fönster. Var ännu mer tidig förra året.

Elle kom in en sväng och hade köpt lasange till oss båda så vi åt tillsammans och fikade sen. Går bra att låta bli socker o fika utan bröd till. Haft lite huvudvärk men det kan man få. Ska försöka hålla i det till vardags iaf.

Ja sen kom det ett medelande från C att hon mådde för dåligt för att åka i morgon. Blev nästan mer besviken över det. Men hon kände sig som en överkörd ekorre med bomull i hela huvudet. Haha! Antar att det är bara att kurera sig då då. Vi provar igen på onsd. Vi skulle ju bakat då, men gör det den 7e ist tror jag vi bestämde.

Kollat lite kul saker idag så här kommer en bildbombning.


Fina överdrag till flaskor. Kul om man ger bort.


Hur fin var inte den här gjord av grenar. Sen rosetten av säckväv som håller hop granriset åt varsitt håll. Kottarna i hörnen med och de små lyktorna.
Vill ha!


Det här beställde jag faktiskt. Tittade på det redan förra året. Lite glögg i en mögg och spela. Så får det bli under advent och jul.


Den här talar väl för sig själv. Haha!


Fågelmatare. Hur söt? För frö. Får ju inte mata här, som jag saknar det.


Lite lantligt rustikt. Passar i ett torp tänker jag.


Den här var väl fin? Butiken ligger ju här i Björklinge, men har en webshop med. Få se om jag kan hålla mig. Haha!

Ja ni, nu ska jag plocka in tekoppen i köket, hänga lite trosor, ta bort saker från min säng där jag hivat upp det inför städ. Sen krypa ner o läsa tidningar. Har några veckors Året Runt jag inte har läst. Får inte börja på nån bok nu förrän jag läst ikapp. Hårda bud i Mellerud sa alltid mormor om sånt här.
Blir väl en lugn dag i morgon men på lörd kommer systeryster med gubbe. Då ska vi äta middag. Desserterna jag skulle få i morgon som C köpt får vi väl skippa. Hon åkte till Gävle för dom. Men hon lär väl vara ekorre över helgen iaf. Haha!

Ha det bra därute!

Av Neta - 16 november 2021 22:43

Idag kom Johnny och hjälpte oss sätta upp belysningarna. Mitt på baksidan lyser faktiskt för det är så,himla svart där.


Träden, snöflingeslingan och nätet på spaljén. Elle har sitt sitter uppe jämt så hon byter bara stickpropp. Men på framsidan satte han upp våra stjärnor. Vet inte om hennes lyser men min gör det inte än.
Till lucia sen när jag också tar in granen tar jag fram tomten och snögubben så han förberedde för dom med. Tar ju el,från scootergaraget dit.


Han hade iaf publik när han satte upp hennes. Haha! Edmund funderade nog vad som hände.

Jag var tvungen att åka innan han var riktigt klar. Hade ju tid för influensavacccin och min B-vitaminspruta idag. Hade tid kvartarna efter varandra och Elle tog vaccin när jag tog B-vitamin.

Sen skulle jag in en snabbis på affären. Skulle ha 2 saker. Toapapper och tortillabröd men?


När man åker förbi så här fina äpplen, då måste man köpa lite vitkål med och göra en burk av min absoluta favoritsallad. Råsallad med äpple.
Då rör man först ihop

1 msk äppelcidervinäger
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk vatten
1/2 dl gräddfil
Kryddar med salt och peppar.

I det rör man sen ner finstrimlad vitkål
1 finhackad rödlök och så river man i 1-2 så här fina äpplen. Skala inte men ta bort kärnhuset.

Till jul brukar jag göra den med rödkål.


Tror nästan inte det finns en godare sallad och den håller sig länge i kylen. Ett tips är att göra den på morgonen om man ska ha den till middagen. Den blir godare om den får stå till sig lite.

Stuvade lite av vitkålen till isterband med.


Det här är godare än stuvad potatis tycker jag.

Vi fikade lite när vi kom hem. Åt upp det som var kvar av kesokakan. Hon gick in och vi åt var och en för sig sen.

Öppnade posten och kolla vad som låg i ett tiggeribrev


Så fina! Är väl typ 3 kort jag brukar skicka annars mailar man ju nu. Portot ska ju höjas med 1 krona med nu. Allt blir dyrare.

Kollade över ekonomin, har gått mkt pengar nu, men man fyller ju inte 70 varje år.

I morgon har vi tantfika, torsd har jag städ och fredag åker vi till Sparreholm.

Nu ska jag krypa ner och sova. Vaknade 7.30 i morse och kunde inte somna om så trött nu.


Visst är dom söta kottetomtarna. Finns i en butik i Örsundsbro.

Av Neta - 16 november 2021 01:36

Önskar jag att vissa människor får gå i mina skor några mil. Känna den maktlöshet jag känner över att inte klara av saker längre, och ha riktigt jä-a ont.
Hur kan syskon som fått exakt samma uppfostran vara så himla olika? Ha helt olika värderingar.

Förklara det den som kan!

Av Neta - 15 november 2021 19:57

Ni vill ha recept.

Det är ju en kesokaka, samma som Frödinge säljer och kallar ostkaka. Är ju ingen äkta ostkaka men god ändå.

Sätt ugnen på 225 gr
Vispa 5 ägg med 2,5 msk socker
Tillsätt 2,5 dl mjölk och 500 g keso, rör om
Jag har sen bara i 3 droppar bittermandelolja, men man kan ta nån dl mald mandel eller mandelmjöl som ju är samma sak ist.

Häll i smord form. Grädda 20-25 min. Servera med bär eller sylt.
Jag rörde 1 pkt, 225 gr hallon som jag tinat med 0,5 dl råsocker. Det tycker jag är godast till.




Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6 7
8 9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20 21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards