Mina ord och tankar

Alla inlägg den 19 mars 2021

Av Neta - 19 mars 2021 22:59


Jag gillar det jag brukar kalla för gelatinmat, d.v.s mousser, färser och annat daller gärna med skaldjur, rom och rödlök i. Ledsnar aldrig på det i kombo eller nåt av dom med andra ingredienser. En favorit är den här som också kan göras i portionsglas.

LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majponnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin

sallad

Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.


En annan favorit är den här


Sparrismousse med kräftstjärtar
Ca 8 port

400 gr fryst sparris
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
300 gr kräftstjärtar
2 hårdkokta finhackade ägg, kan uteslutas
4 msk finhackad dill
(8 salladslökar)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Garnering:
8 kräftstjärtar
dillvippor

Gör i små koppar, serveringsglas eller kransform

Koka sparrisen enl förpackningens anvisningar.
Låt den rinna av noga.
Ta undan 6 msk av kokspadet.
När sparrrisen är torr, dela den i småbitar.
Kör sen sönder den med dillen (och ev salladslök) i matberedaren. Det ska vara väldigt finfördelat.

Vispa grädden lätt.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
Hetta upp kokspadet på svag värme.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning i kokspadet.

Finhacka kräftstjärtar och ägg.
Rör ner det smälta gelatinet i sparrisröran i en fin stråle.
Tillsätt därefter den lättvispade grädden.
Tillsätt kräftstjärtar, ägg, salt & peppar.
Rör om.
Fördela smeten i de formar du vill ha det i.
Låt stå svalt i ca 3 timmar.

Ta fram formarna, lägg på kräftstjärtar och dillvippor.

Båda är lika goda och passar på ett påskigt/ vårligt buffe'bord. Kan göras nån dag före och även transporteras. På den tiden vi åkte ut med husvagnen hade jag ofta med nåt sånt här som bara var att ta fram och äta med bröd och ett glas vin till. Skönt när man slagit läger att slipa stöka med mat.


Här är caviarkransen dekorerad med rom och kräftstjärtar


Sparrismoussen högst upp, här tillsammans med jansson och en omelettrulle dekorerad med en köttbulle. Haha!

Av Neta - 19 mars 2021 01:38

Det går till och med bättre än jag trodde att vara utan dricksvatten. Vi får ju duscha, tvätta och diska i det vanliga vattnet. Disken måste bara vara riktigt torr innan vi använder den, ska helst lufttorka. Det har jag inga som helst problem med så tråkigt som det är, att plocka ur diskmaskinen alltså! Haha!

Sonen var här med fyllda 10 lit dunkar med tappkran åt E och mig. Grannen fick en fylld 5 lit för han hade bara två 10 lit men hon blev så glad åt det. Skönt att vi slapp köpa. Fast E var till Citygross idag och hade hittat 5 lit dunk för 14.90 så hon köpte varsin till henne och mig. 15 lit klarar man sig länge på.
Lite ovanligt att micra tekoppen i morse och starkt blev det. Men gott! Sen gjorde jag som jag brukar, fyllde termosen med kokt vatten till kaffe, dricker ju mest snabbkaffe. Blev en skvätt kvar jag kunde skölja tomater med nu ikväll också.

Har hittills inte behövt använda vatten i matlagning, haft rester. Har en hel del färdigt i frysen med så tänker att micron ska få jobba. Köpte bakpotatis, 7 min i micron ju. Blir perfekt med nåt gott skaldjurskladd nån kväll i helgen.
Står i bladet att det kan bli långvarigt, men vi får väl se. Troligen över helgen iaf. Och vad exakt är långvarigt?

Har dunken står ute, bara fylla på en kanna i taget och ha i kylen sen. Min vattenflaska står fylld i kylen också till medicin m.m Det funkar!

Idag gjorde jag något jag aldrig gjort


Hade en avokado som aldrig blev mjuk. Men den såg ju grön och fin ut inuti. Så jag skalade den med kniv, vilket var som att skala ett stenhårt päron. Tog bort kärnan och skivade den.
Stekte den så den fick färg på båda sidor. Stekte några skivor bacon och hällde till slut i bulguren som var kvar sen igår i stekpannan och vände den nån minut. Den poppar kan jag meddela! Haha!
Lite kall vitlökssås på gräddfil var kvar sen igår med. Blev perfekt till. Avocadon blev mjuk och fin inuti och smakade... avocado.
Har ju läst att man kan lägga en avocadohalva på grillen med köttet neråt, så tänkte att det borde gå att steka den också och det gjorde det ju.

Elle kom hem med varsin räkmacka, dom säljer för 39.90 på CG den här veckan. Va ett helt ägg på varje macka, tomat, gurka, sallad och citron. Inte hade dom snålat på räkorna heller. Gjorda på något som liknade rågkakan från Polarbröd. Blev vår middag med en semla till efterrätt. Kaffe så klart. Till mackan drack vi Kiviks sv vinbärsdryck, sån man köper i 2 lit tetra. Köpte 2 förra veckan på X pris och blev ju perfekt matdryck ist för vatten som vi jämt dricker annars. Den andra är en päron.

Kollade lite TV ikväll. Strömstedts var hos Wahlgrens de äldre. Christina läste nåt hon skrivit som jag kunde ha skrivit till L innan skilsmässan. Nästan läskigt träffande.
Före det var det ?Arvinge okänd? och det är ju också bra.

Sen satt jag mig och fyllde i en ansökan om ledsagare. Behöver ha nån med mig när jag handlar i stan m.m Jag är ju så mkt sämre nu på bara ett halvår, men vi får väl se. Det är en massa indragningar på det området.
Skrev också en lista på åtgärder till arbetsterapeuten, arb.stolen i köket har sprucken galon på armstöden som rivs. Scootern håller fortfarande laddningen dåligt och det knäpper i den. Åker ju inte så mkt på vintern men nu börjar ju säsongen.

Letar också utan framgång efter en liten tulpanbok, en anteckningsbok med tulpaner på omslaget som E gjorde på GUC. Har ju packat upp skrivbordet men den saknas.
Där har jag under flera år skrivit upp de räkningar jag betalat. Månad för månad och även skrivit in avgifter på el, tv, bredband, mobil och från banken för kort m.m
Varit så bra att ha det så och kunnat gå tbx och kollat hur höjningar av avgifter och räntor varit. Är ju bara 12 mån/år så den räcker ju flera år. Fattar inte var den är! Hade den ju i Tierp. Men här har jag fått skriva i ett block, rivit ur sidan och vikt in räkningarna i det. Får väl starta på en ny iofs men vill ju kunna gå tbx o kolla vad saker kostat. Vill fortsätta i just den.

Jaja får väl sova på saken!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards