Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2021

Av Neta - 19 februari 2021 14:55

Ja benämningen låda i matlagning är snart ett minne blott, idag heter det köttfärs/kyckling/ fläskfilegratäng på risbädd. Men det är ju samma sak.
Gemensamt för dom här är ju allt i ett. Hela måltiden i en form. Ett bra sätt att ta reda på rester är det också. Jag är ju som ni vet en lat typ så jag gillar det här. Det är också bra matlådemat.

Det kan göras på allt. Jag kan också rekommendera att koka riset i micron. Det går inte så himla mkt fortare men man slipper den där hopplösa riskastrullen.

Jag använder en microsäker burk i hårdplast med lock från tupperware. Men alla microsäkra burkar funkar, den bör dock ha lock.
4-6 port ris kokas med dubbla mängden vatten och salt. 1 tsk salt till 4 port.
Full effekt i 5-6 min
Låg effekt i 20-25 min, kan variera pga rissort
Låt det stå kvar i micron m locket på några min, rör upp det när ni tar ut det.

Bottna sen en smord ugnsform med ris. Sen är det egentligen bara ta vad man vill men jag ska ge er några tips. Byt ut grönsaker och kryddor som ni tycker, bara fantasin sätter stopp.
Den färdiga gratängen ska inte vara torr, ris och sås ska vara kladdigt.

Fräs köttfärs med lök, vitlök och kanske lite hackad paprika, krydda med salt, peppar och oregano.
Slå på en burk passerade tomater, avrunna krossade funkar också. Koka ihop. Smaka av och rör i 3 dl grädde.
Häll det över riset, strö på riven ost och gratinera i 225 gr tills det får fin färg, ca 20-25 min.

Lägg skivor av stekt fläskfilé ( eller annat kött t.ex kassler) på riset, lägg strimlad paprika, tunnskivad purjo och skivade råa champinjoner på. Rör ihop en trea grädde med ca 1 dl chilisås, salt och sv.peppar Ost överst och gratinera som ovan.

Lägg på färdigt kycklingkött, pudra på rejält med curry. Rör ihop en trea grädde med 1 brk tomatsoppa. Strö på ost och gratinera.

Fräs strimlad eller skivad korv (beroende på sort) med lök och paprika. Slå på en burk passerade tomater, puttra ihop och krydda med salt o peppar. Lägg på riset, på med ost och gratinera.

Fräs purjo med curry, häll på 3 dl grädde och 1 dl vitt vin och 1 msk hummerfond. Ha gärna dill i såsen. Koka hop lite. Lägg på rester av fisk och tärnade färska tomater utan kärnor på riset, häll på såsen och ost. Gratinera. Eller skippa fisk och strö på räkor och/eller kräftstjärtar på gratängen då ni tar ut den.

Gör en på kokta grönsaker du gillar, rester eller en påse frysta kokta. Min favvo är nog blomkål, röd paprika och champinjoner, krydda en trea grädde med kryddor och/eller örter du gillar. Ost på och gratinera. Ät som vego eller med tillbehör.

Av Neta - 19 februari 2021 00:13

Tjejerna är på gården hos L och jag har fått några nostalgibilder idag. Leksaker jag glömt att dom haft, vi sparde Ficher Price, duplo, Brio, dockskåpet och ett slott i plast nå m högt. Nu ska det till förrådet dom hyrt.
L har svårt för att kasta, trodde ändå att han hade gjort det med vissa av våra saker men verkar inte så. Jag tycker ändå jag tog mkt men vi hade ju mkt porslin, glas och husgeråd. Jaja hans problem nu.

Fick hem det här idag. Ska ju försöka börja baka matbröd igen, iaf med mix. Blir ju iaf hälften så dyrt som att köpa färdigt och dubbelt så gott. Nu har jag iaf ett riktigt bakbord. Och en assistent.


Blev en fryst panerad fisk idag med romsås jag hade i lite rödlök i. Så glad att ica har ishavsrom, har varit svårt att hitta det ett tag, och jag föredrar den framför stenbitsrom. Är ju billigare med så tänkeratt om jag äter den till vardags så här så kan man unna sig Kalixrom nån extra gång under året. Under vinterhalvåret äter vi ofta bakpotatis till fredagsmys och då duger ishavsromen bra med. I sällskap med gräddfil och rödlök så klart.

Annars har jag mest läst idag och kurerat min rethosta med hett citronvatten. Verkar faktiskt som det funkar också.

Men nu ska jag läsa nåt kapitel till och sen sova.

Av Neta - 18 februari 2021 07:49


NUDELSOPPA


1 l höns el. kycklingbuljong
300 g färdigstekta kycklingbröst, fint tärnat
2 st morot, fint tärnad
1 färsk gurka, i små tärningar
100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar
4 msk japansk soja
salt, peppar, timjan
olivolja

Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.
Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.
Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.
Koka till nudlarna är mjuka, salta.

Av Neta - 17 februari 2021 23:51

Snodde det här på twitter nyss.

?Snooza med mig,
Ligg bara tyst och finns,
säg ingenting
gör ingenting
Var bara
Det behöver inte va nåt speciellt
Det är ändå allt?

Några rader ur en låttext. Så träffande.

Inte gjort mkt vettigt idag utom att ha kokat lite bruna bönor och stekt fläsk.




Elle kom in med bl.a en korg jag beställt från korgboet.


Gillar den där typen av korgar.

Sen vete 17 vad jag gjort


Började iaf med frukost framför TVn, inte så tidigt precis.


Fotat den finaste rosen.


Funderat över om jag inte ska köpa den här ist för en uplight.

Ja det var väl det och nu ska jag sova.

Av Neta - 16 februari 2021 23:26

Blir aldrig så tomt som när man tillbringat en dag med sin familj och man kommer hem ensam.

Sov taffligt i natt, vid halv 5 byltade jag på mig och satte mig på altanen i 5 min. Djupandades och tog verkligen in kyla och frisk luft. Sen gick jag in och la mig och somnade som en stock.

Leif kom lagom för att skjutsa upp mig till distriktan, så skönt att slippa åka scooter. Fick min 3 månaders injektion av B vitamin. Skickade in honom på affären att köpa semlor.
Vi åkte hem och åt lunch tog en slät kopp på maten i väntan på E som hade städhjälp idag. L åkte en snabbis till återvinningen, fixade även mina sopor och glasåtervinning. Tog bort is från min postlåda och småfixade som han brukar.
Vi fikade med semlorna sen åkte vi till Tierp, C fyller 28 idag. Hade bett om att få handla på Lidl med, så vi tog med rullstolen.
Känns konstigt att komma till sin gamla kvartersbutik men nu har jag laddat frysen med mat från Enebacken, lite italienskt och köpt de underbaraste fairtraderosor. Gillar fairtrade mer än ekologiskt faktiskt.




I vanliga fall kostar ett 10-pack bara 29,90 och jag hade nästan jämt färska rosor då jag bodde i Tierp. Dom här rosorna höll en annan klass, längre och kraftigare och några fler. Var svårt att skyla dom mot kylan då dom bara har påsar men hoppas dom står länge. Kostade 69kr.
Leif köpte en underbar bukett till C också men mer en blandbukett.

Väldigt mkt mer snö i Tierp än här, en stor snöhög skymde sikten på ett livsfarligt sätt då vi svängde ut på Mattiasgatan och rundade ett par hus innan vi var hos C. Där var maten klar och bordet dukat. Vi fick en carbonara och ett gott vitt vin till det. L fick alkoholfritt.


Men först paketöppning. Hon fick en svart plisserad, halvlång kjol av mig och det här spapaketet.


Badbomber, badsalt, tvål, peelingvantar och ett doftljus. Hon gillar att bada.

E hade gjort en egen smakbox med allt möjligt, jag la till ett pkt fiskpinnar och kycklingkebab till det. Hon frågar typ varannan dag vad hon ska äta men nu har hon lite att välja på. Blev uppskattat.

Vi spelade ett frågespel efter maten. Lingon, lådvin och långkalsonger. Där man ska se vem som är mest svensk.


Sen kom den här fram på bordet, fransk chokladtårta med hallonströssel tillsammans med en skål grädde och lite mandariner från Lidl i egen juice. Sån kvalite på dom och inte en klyfta brukar vara trasig.


Far och dotter.

Framåt 21 bröt vi upp och åkte hem. Leif tog hand om ett par lampor som blev över här. Ställde in rullstolen i garaget och bar in det jag handlat. Han måste vara hemma i morgon bitti, slutspurten på flytt och överlämning av gården nu. Så han åkte hem, jag försökte få honom att sova kvar hos E och åka utvilad tidigt i morgon bitti ist men det örat lyssnade han inte på.
Jag såg att han var trött men envis som vanligt. Varit mkt jäkt och stress för honom nu så jag är lite orolig för hans hjärta. Även hur det blir när allt det här är över. Brukar ju kunna bli nån reaktion då.

På torsd åker tjejerna ner till honom ett par dar och tar reda på sina saker dom vill ha kvar, han har hyrt ett containerförråd i Strängnäs som dom ska dela på och fylla. Stort som ett helt rum.
Hade ju så klart velat vara där också men jag kan ju inte göra speciellt mkt nytta. Men man känner sig ju lite utanför.

Nu har jag varvat ner lite, ska småfixa lite och sen krypa ner i sängen med en bok.

Av Neta - 16 februari 2021 01:51

Någon undrade hur jag gjort tårtan


Det är färdiga chokladbottnar vi delade på mitten. Den andra halvan tänkte jag skära i tårtbitar och frysa, så kan man ta fram och göra typ bakelser av dom.
Har en avlång tårtbox som funkar så här. Inköpt på Lidl.

Blöter bottnarna med lite spad från mandariner på burk, låter mandarinerna rinna av, (spar spadet) brer på grädde och lägger på mandariner tätt på den.
Lägger på den andra botten, fuktar den lite med. Blandar grädde med tinade hallon och lite socker. Den blir vackert rosa. Gör lika med tredje botten.
Grädde ovanpå, igår räckte den inte till sidorna. Sen garnerade med det ni ser. Halverade och kvartade svarta vindruvor, jordgubbar och mandariner.
Ingen märkvärdig tårta men god ändå.
Blev ju kvar av alla bär, så la det i en burk med mandarinspadet. Åt det med keso till kvällsfikat idag.

Köpte den här till C som hon fick igår. Visar den eftersom jag visade Es tavla så det blir rättvist Haha!

Idag har jag städat kylen. Fick varor från Delitea ikväll så ville ju få in det. Lite konserver, inläggningar, dressing, halvfabrikat som citrinfromage m.m tunnbröd, Fast det står ju inte i kylen, Haha! Lite godis slank med i beställningen med och E hade också beställt lite saker.
Så bekvämt att slippa bära hem tunga saker. Får det i en kartong till ytterdörren. Fri frakt över en viss summa och den lyckas jag alltid komma över. Skickligt eller hur? Haha!

I morgon ska vi till Tierp, då ska jag få gå ett varv på Lidl, min gamla kvartersbutik. Vill ha Enebackens falukorv, fläsk, leverpastej och frysta köttbullar. Lite lufttorkat och en påse pyttipanna. Skönt att ha i frysen. Sen ders mix på solrosbröd, blir så bra! Bara tillsätta vatten och jäsa sen in i ugnen. Blir 2 bröd för strax under 15 kr. Lite annat det var erbjudande på också. Italiensk vecka nu.

Har varit en solig fin dag idag, var ut lite på baksidan och solen värmer faktiskt nu. 6 v till sommartid och 7 v till påsk, det känns hoppfullt.


Längtar till att man får hålla på med sånt här. Villhöver sånna här fina korgar.

Nu är kl snart 2, borde kanske sova. Haha!

Av Neta - 14 februari 2021 22:57

Haft en fin dag med tjejerna där vi spelade mitt nya spel både före och efter maten. Vi har skrattat under tiden så tårarna sprutat. Haha!


Inte för att spelet är så kul egentligen men åt hur fel man kan tro, och sen kan man ju spinna vidare på det tills det blir hur knäppt som helst. Å det är vi bra på....

Hittade det här receptet, vi skippade dock koriander. Sen åt vi med lite soja också, japansk så klart. Teriyakisåsen är ju lite söt. Det här receptet är ju för två så vi dubblade det. Skulle också rekommendera att man klipper nudlarna, eller serverar dom bredvid, svårt att få med resten i början.
Men himla gott och fräscht blev det.


Vi gjorde även en tårthalva med mandaringrädde och hallongrädde mellan bottnarna och ovanpå ser ni ju va det är. Himla god och finns lite kvar till i morgon med.


Dom här röda hjärtljusstakarna köpte jag till en jul på Ikea för en himla massa år sen. Under Cs uppväxt användes dom på hennes födelsedag också. Men tänds fortfarande alltid på Alla Hjärtans Dag. Elle spanar efter dom på tradera men hittills har hon bara en. Dom fanns i grönt med minns jag.

Ja det blev en fin och kul dag. Nu går vi mot en ny vecka, på tisd ska vi till C i Tierp med Leif och på torsd åker tjejerna till honom. Han har hyrt ett förråd i Strängnäs och dom ska kolla igenom sina saker dom spart. Allt behöver kanske inte dit.

Nu ska jag gå ett varv, plocka lite och hänga en tvätt. Sen är det dags för en dejt med JB.

Av Neta - 14 februari 2021 00:11

Inte var det så himla kallt heller. Kom lite varor jag beställt på fm, köpte tårtbottnar i choklad, jordgubbar, mörka druvor, grädde och lite annat till ikväll. Tårtan ska bli i morgon men gör bara en halv. Fryser den andra halvan .

Son och sonson var här idag. Dom tog ner stjärnan jag haft på framsidan, snöflingeslingan på baksidan är utbytt mot en glödlampsslinga och den stjärnan är nertagen med. Ljusnätet på spaljen och träden är dock kvar.
J tog också bort dörren till kryddhyllan så jag kan använda moduletterna där igen. Har baktillbehör och salt i dom. Vi plastade in dörren med plupplast och ställde ut den i förrådet. R skruvade ner en toarullshållare som suttit på ett handtag bredvid toastolen. Brukar riva mig på den, men nu slipper jag det också.
R hade övningskört hit, så kul när dom kommer dom där två. Vi fikade också så klart och jag fick höra lite hur det går för R som utbildar sig till bärgare. V 9 ska han ut och få åka med i en bärgningsbil igen. Har redan varit ute en sväng.

E och jag kollade mello, skrattade gott åt Eva och Eva men kanske mest åt deras dansare. Haha! Kul att dom kom till andra chansen.
Vi gjorde lite krustader, fyllda champinjoner och tog fram lite ishavsrom o rödlök till kex. Drack en god persikocider till.


Jordgubbar till krustaderna med brieost i. Har en låda till. Hyvlat päron här med.

Så nu ska jag gå i säng, blev inte så mkt sömn i natt, gick upp lite tidigare än jag brukar med eftersom varorna skulle komma.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26
27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards