Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2021

Av Neta - 6 februari 2021 23:57

Ni som bor så ni kan mata fåglar och djur, gör det! Fåglar och t.ex rådjur har svårt att hitta mat nu. Fåglarna kan man ju mata nära men vet ni nåt ställe i t.ex skogen där ni sett spår av rådjur så offra era sista vinteräpplen åt dom. Eller om ni har tillgång till nåt annat dom äter.

Sett flera bilder på insta hur rådjur kommer mer nära människor, in i trädgårdar och till och med upp på altaner för dom inte hittar mat.


vivara.se och säkert i nån fysisk butik med har ni matningsburar för småfåglar.


En variant av många. Tänk bara på att koltrasten inte kommer in där, så häng ett äpple och lite nötter utanför om ni har sånna.


Talgbollar kan man göra själv av att smälta cocosfett med havre o fågelfrön, gärna med lite brödsmulor i. Jag gjorde i engångsmuggar sen när dom stelnat rev jag bort muggen, sen la jag dom i spiralerna som är till för talgbollar.
Hängde också girlanger av jordnötter med skal o russin i fågelbusken, o gärna lite äpplen till koltrasten, trä dom på ståltråd, både fint o nyttigt.

När jag jobbade på förskolan så gjorde vi en mesklocka av ovanstående cocosfettblandning. En lerkruka av lämplig storlek ställs över en kaffekopp så hålet kommer fritt, man kör i en pinne i hålet uppifrån gärna med nån liten utstående kvist som kommer över krukkanten upptill. Under krukan ser man till att pinnen kommer genom hålet, tätar om det böhövs, gör ett stopp av en tvärgående pinnbit och borrar genom pinnen på översidan och sätter i ett snöre, så den kan hänga upp o ner. Häll sedan i blandningen lite avsvalnad, låt stelna ordentligt och häng krukan i ett träd.
Går även att göra med udda kaffekoppar, häng i örat och båda kan ju återanvändas och hängas i en bur med.

Vi matade fåglarna under vintern och hade ett matschema över fåglarnas älsklingsmat som jag återger.

Grönfink och Domherre - hampfrön, solrosfrön, havre, vildfågelfrön

Gråsparv - färskt bröd, hampfrön, solrosfrön, vildfågelfrön, nötter

Koltrast - russin, äppelskrutt, kokt potatis

Talgoxe - hampfrön, solrosfrön, vildfågelblandning, kokosfett, talg, mild ost, nötter

Duvor, kråkor, skator och måsar äter allt som bjuds.

Nästan alla fåglar gillar kokosnöt, häng upp halverad

OBS att möglig, kryddad o salt mat är farlig för fåglarna.


Apropå mat så gjorde vi lite minitacos i sånna blommor som finns bland tacochips och skal.
Jag tärnade tomater, hackade rödlök, skar ner an bit mozzarella jag hade kvar och till sist lite majs. Gjorde en guccamole på 2 avocado, 1 dl gräddfil, 1 pr vitlöksklyfta, spiskummin, salt och sv.peppar Några droppar pr citron i med.
Färdig tacofärs hade Elle i frysen, himla bra. Vi bottnade med grönsakerna sen gucamole och färs. Hade mango och papayasalsa och färska mangobitar bredvid. Men som vi hade på innan vi åt dom.
Lagom när man inte var jättehungrig. Åt till mellon.
Hade lite frukt, godis och chips också efter. Det mesta av det blev dock kvar och chokladmoussen E köpt glömde vi. Haha! Men det är ju en dag i morgon med.

Mello då, ja Danny och Arvingarna gick direkt till final. Jessica Andersson fick lämna. Många som blev lite chockade över det tror jag.
2 bidrag till andra chansen men vilka har jag redan glömt.

Tyckte först att Arvingarnas låt inte lyfte riktigt, men lyssnade nån mer gång och den blir bättre. Men nån chans utomlands tror jag inte på. Men vore ju kul om Danny fick representera Sverige. Fast jag läste nånstans att han inte vill vinna. Varför är man ens med då?

Elle pratade med Leif efter men han hade inte tittat. Inte orkat åka till lägenheten heller. Förstod jag väl! Jobbat ute hela dan.

Nu är det snart sängdags. Krama kudden i brist på annat. Lite fix först bara.

Av Neta - 5 februari 2021 22:46

Mådde skit i natt, hjärtklappning, täppt liksom men inte snorig, varm men ingen feber och kunde inte sova. La jag mig på hö sida fick jag en fruktansvärd hjärtklappning, gick bättre på vä men kunde liksom inte slappna av. Otäck känsla och så där på natten känner man sig ju ensammast i världen då. Har absolut ingen jag kan ringa och få hjälp av längre. Det är kanske otäckast av alltihop. E är ju sjuk själv sen över en vecka och hon kan inte göra nåt annars heller, dom andra har ju flera mil hit. Snacka om otryggt!

C har varit hos L och tror jag iaf fått en del gjort. Iaf satt upp gardiner och hon hade plockat upp köket.
Jag har inte ens fått ett tack för kassen jag plockade hop. Varför gör man sig till för?




Här är Ls utsikt från kök och vardagsrum. Gårdsjön heter den och på andra sidan lite till hö, en bit in från vattnet ligger Stenhammar där Kungen och Drottningen hänger rätt mkt nu. Dom åkte förbi där så nära man fick och C påstod att hon såg kungens hundar. Hur hon nu kan vara så säker på det. Tror L har en häftiig solnedgång åt det här hållet också för det här togs på em. Är en promenadväg närmast vattnet, tyvärr är tydligen inte sjön badbar då Flens avlopp går ut här. Men så himla fint, tänk er vårgrönska här. Är väl därnere vi får hålla till om vi ska hälsa på honom. Iaf om jag ska med och det vill jag nog nån gång iaf.


Fick den här bilden i morse då dom åkte in till Eskilstuna och skulle handla lite grejer till lägenheten. Tror det är Ärlavägen. Här var det mulet då men solen kom hit sen också.


Blev sugen på pizza och gjorde en vego med mkt ost. Champinjoner, kronärtskockor, sv oliver och både riven ost och mozzarella. Har börjat dela på pizzakitten och fryser halva degen. Blev 2 sånna här bitar ändå men orkade inte allt


Det här får väl bli nödproviant nån dag. Haha!

I morgon drar mellocirkusen igång och i år tänker jag titta. Arvingarna, Jessica Andersson, Danny, Saade och inte minst Sannex är ju med dock inte förrän i program 4. Arvingarna ska vi hålla tummarna för i morgon.
Hoppas E är så pigg att hon kan komma in. Kuligare om man har sällskap. Har laddat med chips, godis och dricka.

Nu ska jag hänga lite tvätt, denna evighetssyssla, plocka i en disk och sen avveckla dagen.

Av Neta - 4 februari 2021 22:43

Nu när man längtar efter vår då blir det bara mer och mer kyla och snölagret fylls på. Jag går inte ut. Jag har en gräns nånstans vid +5. Då går jag inte ut om jag inte måste. Får så himla ont. Jo om det är lite dagsmeja kan jag sticka ut näsan i solen en stund.

Kommer en del snö, inte så mkt som uppåt Tierp och vid kusten. I morgon ska det tydligen bli oväder där igen.


Tyckte det här såg kul ut. Som ett ljus, men det är snö.


Fick ett armband med posten idag jag beställt från wish tydligen. Bredare än jag trodde och själva smycket är större också. Jag har en sån här ring, förmodligen beställde jag det för den.

C kom på dan, tog soporna och åkte och handlade lite. Hämtade ut ett paket med sin och Es Alla hjärtans dags present.


Fick köpa en bukett tulpaner också. Har saknat sånna ett tag.

Sen åkte hon och mötte upp L i Strängnäs där dom åkte till Rusta och köpte gardiner till hans kök och sovrum. Fick bilder från lägenheten o jösses va fint. Så mysigt kök med redahylla till o med. Stort badrum med ett stort fönster. Lite illa planerat kanske men det överlever han nog. Kul att se iaf. Hoppas få en bild på sjöutsikten också.

Jag hade plockat hop lite ätbart, en tavla, batteriljus och köpt 2 blommor i inflyttningspresent. Hade uppskattats, tavlan var i koppar med Uppsalamotiv jag hittat på nån loppis. Ville ha den i Tierp, men nu bor jag ju här igen så då passar den bättre hos honom. Det ätbara va lite konserver, en paj, fikabröd, dricka, chips o godis. Tänkte sånt enkelt som när man håller på och det ska gå fort.

Har varit kallare än det brukar här ikväll. Tänkte bädda rent eftersom jag duschat men orkar inte. Får bli i morgon.

Ska lägga mig att läsa lite nu.

Av Neta - 4 februari 2021 17:40


Förlåt för dålig skäpa på bilden.



Vi fräste ca 400 g färs med 1 påse tacokrydda, en hackad gul lök och en pr vitlöksklyfta.
2 morötter skalades, halverades på längden och skivades, fick fräsa med ett tag på slutet.
Lika ca 15 cm av en ganska grov tärnad squash och en strimlad röd snackpaprika.
Hällde på en burk tacosås, medium och en burk vita bönor i tomatsås.
Rörde om och tillsatte 1.5 l vatten och 3 oxbuljongtärningar.
Smaksatte både före och lite mer efter att den kokat så morötterna var nästan mjuka med salt, sv.peppar, paprika, spiskummin och nån doft cayenne.

Så nu har vi lunch i morgon Soppa är bra att ta med i 1/2 l yogurthinkar om man har möjlighet att värma, annars i mattermos.
En grov macka med ost satt bra till.

Av Neta - 3 februari 2021 23:09

Känner mig värdelös! Va 17 kan jag egentligen? Känner det nu när L sliter med sin flytt och C ska åka dit och hjälpa till. Han balanserar sina tunga flyttlådor på en stege från vinden. Var finns brodern som han jobbat skjortan av sig åt då?
Varför kan inte jag få vara så jag kan göra samma sak för honom som han gjorde för mig? Som han slitit, fixat och donat vid mina flytter. Kört grejer och haft sig, gjort en massa praktiska saker.
Känner mig på något sätt utanför också. Jag räknas inte.
Va 17 ska dom med mig till! E har varit sjuk en hel vecka, C håller på att gå in i väggen. Jag kan inte hjälpa till ett dugg. J träffar jag nästan bara på messenger.

Saknar tiden då jag fixade all logistik. Sen om det rörde sig om en utflykt eller en längre vistelse, en ommöblering eller altanbygget, jag ritade ju den, köksrenoveringen eller annat. Ideerna var oftast mina, och planeringen också.

Drömde i natt att vi var särbo, bodde ihop i nån röd stuga vid vatten på sommaren på heltid men på vintern inte alls. Han kom då och då. Men vi var en familj igen. Inget tjafs alls.
Det livet kommer ju aldrig att finnas men det var väl alla frågor som spökade igen.

Nu sitter jag här sen 2 månader och har knappt varit till postlådan. Så jävla less! Just nu måste jag be om hjälp med sopor och handling. För kallt att åka scooter. Rädd om pelargonerna som står i garaget med, vill inte öppna det.

Uppe hos C har det snöat som 17, vid hela kusten är det klass 1 varning för stora snömängder.


Så här såg det ut vid Cs jobb idag.


Samtidigt här. Blå himmel och sol. Tror det skiljer runt 3 mil.


Baksidan. Inte så himla mkt snö ändå, har kanske kommit lite mer ikväll. Tänk när man kan sitta här igen, grilla och dricka vin, umgås och ha ett liv.

Va har jag gjort idag då, tvättat, fixat mat, ravioli från burk Haha! Hungrig nu för det.
Fryser, borde duscha men för kallt inne. Kommer ju frysa ihjäl efter.

Så ska avveckla! Äta nåt och gå isäng.

Av Neta - 1 februari 2021 19:39

Hittade en ram med bilder och verser från varje månad.


Lite kul Haha!

Februari är en rolig månad i den här familjen. Mamma fyller, Alla Hjärtans Dag, C fyller så även några kompisar. Det gör att månaden känns kort. Å den är ju ett par dar kortare också.
Den börjar ju ofta lite bistert som nu. Men i slutet av månaden kan det vara lite vårkänsla. Vår blir det ju inte förrän i april men både februari och mars kan bjuda på dagsmeja, vårblommor i rabatter och solen börjar värma.
Häromkring börjar isarna bli bärbara men lär väl bli en kort skridskosäsong, hoppas jag Haha.


Fick den här bilden av en kompis idag. Ekoln bakom Skaris, tror hon hittat den på nätet. Isen här bär inte ännu men vackert är det ju.

Skrattade lite åt mitt kära X idag. Han har lite gardinproblem tycker han. Jag försöker tala om vad han har men han vet ju inte var. Haha! Önskar jag kunde vara där och hjälpa till. Nu har han iaf alla mått. Och koll på fästen som finns och så.

Ikväll börjar Husdrömmar på ettan igen, kul program. Men sen vete 17 om det var nåt mer bra.

Bytt lite färger på ljus idag, kollat vad jag har för färger och så. Behöver iaf inte köpa till påsk.
Hittade några söta vårtavlor med tussilago, vitsippor och nån som liknar vitsippa av Stig Blanck. Ställde dom mot väggen på min skåpmöbel.

E har varit och testat sig idag eftersom hon varit lite förkyld. C var till sjh för nån annan koll som var bra. Skönt ändå, man oroar sig lite ändå fast dom är vuxna.

Nu ska jag göra lite kvällsfika, keso o bär. Innan TV soffan intas.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26
27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards