Mina ord och tankar

Alla inlägg under mars 2022

Av Neta - 9 mars 2022 23:45

Först vid 14 idag kom hon ner till operation. Stod på akutlista men olyckor o sånt går ju före då. Dom var inte så nöjda med hur gallan tömt sig. Så dom gjorde som nåt provisorium från gallan till tarmen för att leda bort gallvätskan. På så sätt antar jag att dom fick så fritt som dom önskade mellan levern o gallan också och på så vis sänka levervärdena. Hur dom gjorde det där, om det gick uppifrån eller om dom gjorde en ny buköppning eller titthål har jag ingen aning om. C som pratade med dom men hon visste inte det heller.
Känner att jag börjar bli avtrubbad. Håller inte räkningen på alla ultraljud, röntgen och op hon gjort. Orkar inte! Hon kom tbx så sent att ingen åkte upp idag.

Skickade hem L redan på em. Dampade ur totalt på honom idag. Han har blivit så gubbigt envis. Inget får förändras, inte nånsin. Vi andra försöker hålla oss till tidens förändringar, acceptera ny teknik i telefoner och så men inte han inte. C har gjort en messengergrupp för oss 3. Men där läser han inte, utan då ska jag berätta det som står där för honom. Vilket jag inte tänker göra längre. Men han kan prata med sitt X före mig på messenger. Då går det bra Haha!
Han kommer tbx i morgon igen. Men behöver ju tömma sitt postfack o så med. Sen var det nåt skrot han skulle sälja dom gjort ordning åt honom. För att han ska få lite pengar. Å det behövs!
Att dom kunde åka med det, sätta in pengarna till honom och hjälpa till med posten. Det gör dom inte. Då bor dom bara ett par mil ifrån varann.

Pratade med kuratorn i morse på telefon. Hon ringer en gång i veckan nu för att checka av. Oftare om det händer nåt. Peppar oss för orken tryter på oss alla 3 nu. Tycker vi har bra rutiner och tjatar om att vi måste ha mer frisk luft. Säg det till L tänkte jag säga, det är ju han som måste hjälpa till isf och det gör han ju inte. Är ju lika slut som jag. Men nu kanske man snart kan slå ner häcken på altanen. Måste bara röja bort plastbackarna i soffan först. Förvara ju lite ätbart där ibland. Kakor o sånt runt jul.

I morgon hade C fått frågan om hon ville sitta med på ett seminarium för då har E varit på intensiven i 4 veckor vilket är lång tid. Dom vill att hon ska berätta om E. Hon som var ett år när E blev sjuk kan ju inte alla turer så lite märkligt tycker jag. Vore ju smartare att fråga nån av oss. Fast jag är väl där. Sitter väl hos E då.

C är här nu och har precis somnat. Ska försöka göra det jag med. Har bara så mkt sendrag. Sitter ju mkt i rullstolen nu. Då blir det så. Vader och tår är väst. Ändå äter jag 250 mg magnesium om dan.

Nån ville se vårbilderna över åkrarna.

Av Neta - 9 mars 2022 18:20

Det pratas mkt om krislåda nu. Jag hittade en jag tyckte var bra. La till lite själv.
Det mesta av det här finns ju hemma jämt men man kanske ska se till att fylla på i tid. OM
Men om inte spis, kyl o frys funkar då funkar det här. Glöm inte lite guldkant.

Kök av nåt slag + bränsle + kokärl
Termos
Visp och slev
Kniv och skärbräda
Konservöppnare
Fyllda vattendunkar gärna med tappkran till dricksvatten
Radio + batterier alt vevradio
Ficklampa + batterier
Laddare och powerbank
Mobiltelefon


1 burk jordnötssmör, gör själv gm att mixa jordnötter
1 burk marmelad/sylt
2 kg knäckebröd, olika sorter
2 pkt kex, salta
2 pkt kex/kakor
1 pkt krustader
1 tub mögelost
1-2 tub mjukost
1 tub majonnäs
2 pkt pasta, kort koktid
2 burkar oliver
3 pkt Oatly Grädde o ev mjölk
1 pkt blåbärs eller nyponsoppa
1 pkt mandelbiskvier
2 burkar bönor
2 burkar kikärtor
4 burkar kokosmjölk
2 burk wokgrönsaker
2 burk ärtor o morötter
1 burk gurkinläggning
2 brk färdig pizzasallad
1 påse cashewnötter
2 pkt nudlar
1 pkt pulvermos
1 påse havregryn
1 påse linfrön
1 påse solroskärnor
Socker eller honung
1 påse torkade aprikoser
1 flaska rapsolja
1 fl färdig dressing
2 burkar krossade tomater
2 burkar svarta linser
1 påse ris, kort koktid
2 pkt bulgur/couscous
6 burkar tonfisk i olja
2 burkar fiskbullar i sås
6 burkar makrillfilé i tomatsås
2 brk ravioli
2 brk bullens korv
2 burkskinka
2 burkar pastasås
2 brk corned beef
Påssoppor alt burkar
Torkad svamp 
Snabbkaffe
Tepåsar
Saft
Chokladkakor
1 burk kons päron
1 burk kons persikor
1 burk kons ananas
1 flaska pr citron

Kryddor och smaksättare:
buljong
Torkad lök och vitlök
salt och svartpeppar
torkade örter
ketchup och senap

ägg


Engångstallrikar, muggar och bestick (småskedar) används om du inte har vatten
Plast o soppåsar

ljus tändare
Toa o h-papper
Sanitet och tvål, tandkräm m.m
Förband och alsolsprit
Värktabletter och mediciner

tvättservetter

Har säkert glömt nåt.

Av Neta - 9 mars 2022 00:59

Sover skitdåligt på nätterna nu. Gett upp det där att vara försiktig. Lika att planera, det går inte.

Hade städ idag så jag plockade undan lite på fm. Fick lite hjälp av L när han kom från gubbdagiset. Vi åkte in och tog en korv innan sjh.
Hon bara ligger där när vi kommer nu, helt slut. Dom bökar så mkt med henne. Idag hade jag fotat lite på invägen så hon skulle få se hur långt våren kommit. Visade lite andra bilder med. Det funkade, anade till och med ett leende.
Man berättar vad man gjort, vad man ätit och om det hänt nåt. Ja men sen då? Svårt att ha envägs samtal. Vi är försiktiga att prata om världsläget, nämner det bara liksom. Blir lite tystnad emellanåt. Iom att hon inte kan hålla i något än är det svårt att förströ henne med något också och det är för mkt kringljud på den här avd för att sätta på musik eller en ljudbok. Blir att man pratar lite då och då och håller hennes hand. Att hon känner att vi är där ändå.

När vi gick idag skulle dom strax efter göra ett ultraljud på lever och galla. Vi talade om att C skulle komma senare. Vilket hon sen inte gjorde, då hade jag särskilt frågat om det och hon hade sagt att hon skulle det. Det är det här jag menar med att det är ingen idé att planera.
Det är så grymt mot E att hon först blir glad över att det ska ske, sen får hon vänta förgäves. Nu hoppas jag verkligen att hon sagt det till personalen och att dom kunnat säga det till E. Det har hänt att vi tvingats svika också, på opdagar t.ex men just det här att bara kunna kommunicera med ledande frågor och inte få mer än nick, huvudskakning eller axelryckning tillbaka. Hon kan inte fråga om nånting, inte påkalla personalens uppmärksamhet eller undra över varför saker inte blir som hon blivit informerad om. Undrar hur frustrerad hon är?

Det här kom iaf i form av rapport från undersökningen


?Dom kunde inte hitta nån vidgning eller trängning emellan lever och galla men lever värdet är högt fortfarande och det kan bero på två saker trodde sköterskan (jag skulle ta det med en nypa salt) dels att levern är trasig och dels att det gula ämnet inte kommer ut från kroppen som de ska. Därför ska dom imorgon operera och se om dom kan hjälpa gallan med att komma ut på nått sätt.
Dom hade ingen tid för det än?

Antar att det gula ämnet är billurubin (stavning?) hon är lite gul i huden. Dom hade inte heller sett nån ny blödning.

Men dom går alltså in uppifrån i morgon och ska med en kamera se hur det ser ut. Då är hon så klart sövd. Vi vet inte när under dagen det blir. Hon är satt på akutlista. Alltså vet vi inte om vi kan eller får åka upp. Det vi idag sa att vi skulle göra. Op bestämdes ju pga svaret på ultraljudet. Svek igen?

När vi kom hem hade jag bestämt, eftersom jag hade färsk spenat att ta reda på, att göra en pastasås på den och kräftstjärtar.




Inte mkt spenat i den va? Lök o vitlök, paprika och Karl-Johansvamp i fond och grädde med ramslök i.
Nu blev det kvar så jag kan fräsa spenaten separat i morgon och blanda i. Men jag har ingen som helst garanti för att jag kommer ihåg det. Min hjärna är av teflon just nu.

L hjälpte mig att återställa sånt vi ställt upp på sängen och bädda rent, bad bara om hjälp med underlakanet, det andra kan jag ju sitta och göra, men han fortsatte. Liite konstig känsla att se sitt X hålla på med sin säng. Haha!
Men på gott och ont (jag minns verkligen varför jag gick) är vi ju deltidssambo på dagtid nu.
Han åker hem i morgon kväll som garanterat blir redan på em. Kommer sen tbx torsd kväll tror han. C kommer hit under tiden. Hon är annars i Enköping nu när Marcus inte råkar va på övning utan är ledig i hela 12 dar. Harry är också med.




Hittade rosor idag iaf. Vita mot en mörkblå mönstrad duk blev fint. Dom står alltså inte där dom är fotade. Lidl:s fairtrade. Å ja jag ska sätta i ett ljus i hjärtat i fönstret. Men måste köpa ett rosa.
Ni ser ett suddigt X sopa grus där med. Haha!

Ja i morgon vet vi kanske hur det gått. Varför levervärdena inte sjunker. Har vi tur kan vi få veta nåt om njurarna med. Är bara så less nu, men vi har inget val, bara bita ihop.

Av Neta - 8 mars 2022 01:22


Veckans vego:

Underbara rödbetsbiffar

5 mosade kokta potatisar
8 -10 fint rårivna rödbetor
3 fint rårivna morötter
3 ägg
ev. 1 tsk koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt
Peppar
Ströbröd

Tillbehör:
Turkisk yoghurt med vitlök och örter
Fetaost

Blanda alla ingredienser, utom ströbröd. Forma smeten till bollar, lägg varje boll i en tallrik med ströbröd, platta till och vänd så den får ströbröd på båda sidor.

Stek biffarna på medelvärme i 10-15 min, (det gör inget om de ser lite mörka ut). Rör ihop turkisk yoghurt med pressad vitlök, salt och gärna färsk hackad basilika.

Servera med fetaost, en riklig sallad och potatis, bulgur eller ris.


Veckans sallad:

Tomat & Paprikasallad

5 tomter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 bit fetaost
lite örter
salt & sv peppar
Olivolja
vinäger, gärna balsamico

Skär grönskaerna i oregelbundna bitar.
Dela löken på fyra och skiva.
Smula fetan.
Lägg i en skål
Krydda och ringla över olja och vinäger.
Blanda.


Veckans bröd:

Snabb Focaccia
Perfekt som kvällstugg eller brytbröd till maten. Detta snabba Focacciabröd passar till både vardag och fest.

1 påse Dr. Oetker jäsblandning
1 tsk salt
15 dl mjöl (vetemjöl eller ljus dinkel)
2 msk olivolja
6 dl vatten

Fyllning
2-3 msk god olivolja
lite flingsalt
1 förp. cocktailtomater
1 kruka färsk oregano eller basilika (alt. frysta el. torkade valfria kryddor)

Blanda jäsblandning med mjöl och salt. Tillsätt olivolja och vatten. Knåda degen väl och dela den i 4 delar. Gör en rund platta av varje del, ca 1 cm tjock. Tryck hål i plattorna med fingrarna och sätt halverade cocktailtomater i hålen. Ringla olivolja och strö flingsalt samt färsk basilika eller oregano över bröden. Grädda i 225 grader ca 12 minuter.

Tips: Prova även att fylla bröden med fetaost, soltorkade tomater och rödlök!

Månd:

Makaronipizza

1 långpanna Makaronipizza, 4-6 portioner

6 dl makaroner (snabbmakaroner funkar, minska på tiden)
4 ägg
8 dl mjölk

Förslag på topping:
2,5 dl tomatsås
korv, skinka, kyckling räkor eller tonfisk
1 dl finhackad rödlök
1 finhackad paprika
ev. 4 skivade tomater
3 dl riven ost
Basilika och oregano eller salladskrydda

Värm ugnen till 175°. Smörj en långpanna och lägg de okokta makaronerna i plåten. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen, häll över makaronerna. Strö på alla grönsakerna, pålägg och örter. Avsluta med osten och baka sedan mitt i ugnen i ca 40 min.

Servera med pizzasallad:

Pizzasallad
6 portioner

0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk svartpeppar

Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.


Tisd:

Millans fisk
4 portioner

smör till formen
2 msk vetemjöl till formen
400-600 g vitfisk
Salt
Peppar
1 citron, rivet skal
½ citron, pressat skal
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
1/2 pkt örtkryddor provencale, frusna

Sätt på ugnen - 200 grader
Smörj formen o pudra med vetemjöl.
Lägg i den tinade fisken, salta och peppra filéerna
Blanda i en skål rivet citronskal, citronjuicen, grädde o riven ost samt kryddor - häll sedan över fisken.
In i ugn ca 20-25 min.
Servera med (pressad) potatis o sallad.


Onsd:

Köttfärspytt med matvete och broccoli
4 port

Matvete för 4 pers
½ dl pinjenötter
250 g färsk broccoli
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
Smör och olja (stekning)
400 g nöt- eller lammfärs
1 påse färsk spenat (80g)
Saft av ½ citron
Salt, peppar

Matyoghurt till servering.

Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
Rosta pinjenötterna i torr panna tills de fått lite färg.
Plocka små buketter från broccolin och koka i saltat vatten i 1 min.
Skiva lök och vitlök, finhacka chilin. Fräs det i smör-olja så det får lite färg.
Tillsätt färsen och fräs tills den är smulig och genomstekt.
Ha i vete, spenat och broccoli. Fräs i ett par min tills det är varmt.
Pressa över citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick yoghurt

Torsd:

Gul potatissoppa

600 g fast potatis
2 gula lökar
2 msk smör
1 1/2 tsk curry
4 dl vatten
400 ml kokosmjölk
2 msk kycklingfond
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1/2 kruka persilja

Skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken.
Fräs potatisen och purjolöken i matfettet tillsammans med curryn i en stor kastrull eller gryta.
Tillsätt vatten, kokosmjölken och kycklingfonden. Låt småkoka under lock ca 15 min.
Smaka av med vinägern, salt och peppar.
Hacka persiljan och toppa på soppan.


Efterrätt:

Nyttiga och fiberrika pannkakor
4 portioner

8 ägg
2 dl dinkelmjöl (eller fullkornsvetemjöl)
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1/2 dl krossade linfrön eller psylliumfrön
8 dl mjölk
smör till stekningen

Börja med att blanda ägg, mjölsorterna, saltet, linfröna och hälften av mjölken i en skål genom att röra om väl med en visp. Tillsätt resten av mjölken och vispa smeten slät. Hetta upp en pannkakslagg och häll i lite smör. När smöret har smält börjar du grädda pannkakorna. Häll i ungefär 1 1/2 dl smet per omgång. Låt gräddas på medelhög värme, ganska länge på respektive sida.

Servera med grädde och bär.

Fred:

Krabbkakor med kall gurksås
4 portioner

Krabbkakor:
2dl plockad krabba (ca 200 g, knappt 2 burkar)
4 st potatisar, kokta
2 st ägg
1st rödlök
1,5 dl dill
salt och peppar
2dl sesamfrön

Gurksås:
2dl gräddfil
0,5st gurka
1dl rättika
1msk riven pepparrot
salt och peppar

Krabbkakor:
Grovhacka krabbköttet och pressa den varma potatisen i en potatispress. Blanda potatisen och krabbköttet med äggen, löken, dillen, citronskalet och citronsaften. Smaksätt smeten med salt och peppar.
Blöt händerna och forma kakor av smeten. Vänd sedan kakorna i sesamfrön och bryn dem i olja och smör i ca 5 minuter på varje sida.

Gurksås:
Strimla gurka och rättika på en vanlig potatisskalare.
Salta gurkstrimlorna och låt dem ligga i en skål en stund. Krama vattnet ur gurkstrimlorna och blanda dem med de andra ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar och servera.


Lörd:

Texmexkyckling med mango

600 g kycklingfilé
1 msk smör
Salt
½ påse tacokrydda á 40 g
1 mango
100 g baconost eller mjukost
1 burk tacosås ca 230 g
2 dl riven ost

Till servering:
Turkisk yoghurt
Sallad
Nachos
Rödlök


Skär köttet i bitar och bryn i smöret.
Salta och strö över tacokrydda.
Skala mangon och skär i bitar.
Lägg kycklingen i en ugnsform och lägg mangon på.
Klicka baconost och tacosås över gratängen. Strö över ost.
Gratinera mitt ugnen i 225 grader i ca 15 min.
Servera med extra tacosås, yoghurt, sallad, nachos och rödlök.


Sönd:

Kreolsk gryta
En mustigt god lättlagad gryta.
Till 6 personer

900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl matlagningsgrädde

Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.
Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.
Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.
Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.

Servera med ris och en grönsallad.

Efterrätt:


Äppelsorbet
För 4

500 gr urkärnade äpplen
1 gelatinblad
2 stora bitar kanel
125 gr socker
50 gr honung
1 pressad citron
5 cl calvados

Tillbehör, kanderade äppelskivor:
1 äpple
2 msk socker
2 msk smör

Lägg i blöt gelatinbladet i kallt vatten.
Skala och skiva äpplena.
Stöt kanelen i mortel.
Blanda socker, honung, kanel och citronsaft i en skål.
Koka äpplena mjuka i det i micron på högsta effekt, rör om ett par ggr.
Krama ur gelatinet och rör ner i den varma äppelmassan.
Mixa slätt och låt svalna helt.
Smaka av med calvados och ev mer citron.
Ställ i frysen minst 4 timmar, ta ut och vispa med elvisp ett par gånger under tiden.

Skala och kärna ur äpplet, skär det i tunna fina skivor.
Värm socker och smör i stekpanna, lägg i äppelskivorna och stek dem gyllenbruna. Låt kallna på smörpapper.

Gör kulor av den färdigfrysta sorbeten och servera dem toppade med de kanderade äppelskivorna.

Av Neta - 7 mars 2022 23:46

Jag är så slut! Det värker i kroppen. Snart måste jag ha hjälp och fixa mat och sånt med.
Men inte än, måste fixa så vi äter lite bullar, glass och matlådor först. Haha! Må ju ha plats i frysen.

Det är på ett sätt jobbigt att åka till stan varje dag med, fast jag bara sitter, först i bilen och sen i rullstolen.
Idag höll jag på dampa ur på en sekreterar på CIVA med. Jag hade gjort upp med den sköterska som var hos E idag att vi skulle komma runt kl 14.
När vi kom sa sekreteraren att oj kommer ni också det har vi inte gjort upp om. Så skulle hon kolla om vi fick komma in. Nu fick vi det och det var inga andra besök där. Men jag hade laddat upp mig rätt bra för om hon skulle kommit ut och sagt att vi fick vänta.
Sen fick vi bara vara där 1, 5 timme för det skulle komma annat besök.
Tycker det är bäst att åka upp den tiden. Det är oftast ingen annan besökare där, folk jobbar ju. Sen blir mattiderna mer normala än om man ska komma hem vid halv 8 - 8. Man kan göra kväll normal tid och då menar jag när man slår ner ändan i soffan framför TVn.

E var trött idag och irriterad på ljuset. Måste försöka hitta en solskärm. Måste ju vara skönare än att ligga med en keps på sig iaf.
Hon var iaf med rätt bra, svarade med nick och huvudskakning.
Hon hade legat utan respiratorn sen igår och nu börjar det närma sig att ta bort den. Ett bakslag fick vi iaf, dom tar inte bort Tracken, å då kan hon ju inte prata. Vet inte vem som blev mest ledsen, hon eller jag.
Men dom törs inte ta den än, levervärdena är fortf lite för höga och måste dom operera igen behövs ju den om hon ska slippa ha nån slang i halsen.
Dom bytte en infart från hö till vä fot, dom är lite bakteriehärdar och byts varje vecka. Hon har dränering på såret som läcker lite. Hon har lite ont i det med.

Skönt att åka därifrån i dagsljus, hade fått ett kort och lite blompengar från en kompis från Odlas forum. Så vi åkte till Lidl för att köpa rosor. Fanns inte tillstymmelse till sånna. Får väl köpa nån annanstans i morgon.
Handlade lite grönsaker och grädde till en pastasås i morgon. Idag hade jag tagit fram kålpudding.

Vi hade ätit klart efter 18 nån gång och då gick L in. Jag plockade ur och i en disk. Handdiskade knivar och en ungsform där det bara läckt lite från en stekpåse.
Har ju städ i morgon så måste plocka i ordning lite iaf. Vi åker väl ungefär när hon kommer.
Tv sen, Strömstedts och städprogrammet.

Nu är jag så trött så ögonen går i kors. Godnatt!

Av Neta - 6 mars 2022 22:41



2 nätter fick Elle på BRIVA 2 nätter då hon iofs inte sov bra. Mycket ont i såret.
Men eget rum och det lugn som hennes kortisonbrist kräver.

Idag ringde dom och sa att hon måste tbx till Civa. Dom skulle få en brandskadad patient och måste få hennes rum.
Vi blev helt tagna på sängen. Ingen hade sagt att det kunde bli så.
Kan ju iofs förstå logiken i det nu, att det måste bli så, men tanken hade aldrig ens slagit mig.

Det är inte bra för henne på Civa. Nu har hon sin säng längst in i ett hörn. Men dom andra patienterna hörs, deras respiratorer hörs, det hörs när dom måste suga slem. Och så klart piper även deras apparater när blodtryck sjunker för mycket, syresättning sjunker eller pulsen går upp. Så låter hennes också men på eget rum är det ju ändå bara hennes hon hör.
Hon va själv helt förvirrad idag, svår att få kontakt med. Tror inte hon förstår riktigt vad som händer. Hon låg och blundade hela tiden som hon inte ville ta in det.

Känns som vi är på ruta ett igen.
Och nu stressar dom behandlingen förmodligen för att dom vill ha henne vidare. Jag vill också ha ur henne ur respiratorn men trodde det skulle ske i lugn och ro. Lite i taget. Så börjades det ju.
Det går dock lite för fort nu. Hon hinner inte landa i att det blir en förändring. Inte vi heller.
Märks på henne att hon inte riktigt hänger med

Förstår inte varför hon inte kan få lugn och ro när hon är så sjuk! Hon får en hög dos med cortison men ibland känns det som hon är låg ändå.

Om det här ändå vore över, känns som jag lever i en mardröm nu. Å vad gör allt det här med henne på sikt?

Samtidigt måste man ju ha nån slags vardag. Handla, laga mat, tvätta! Känner mig som en zoombie ibland!

Gick iaf upp i morse och gjorde frukost. L kom in vid 9 så vi såg TV sändningen tillsammans. Precis när den var slut kom samtalet från sjh, jag blev helt ställd.
Vi åkte in till stan och kollade runt på en praktisk lösning för att få fler eluttag i köket. Ibland känns det som vi aldrig separerat Haha!

Jodå men glad åt honom nu ändå. Skulle inte klara allt det här utan honom och resten av familjen. Skönt att L och jag äter ihop med även om han försvinner in sen. Då kan man iaf få prata om det som händer.

C är ju den största klippan. Vi är ju rätt nära.

Av Neta - 6 mars 2022 01:03

Strålande sol idag med. Nästan ingen snö kvar, bara högar och drivor och kanske lite på norr. Inget skidväder iaf.

Vi åkte motorvägen in idag då vi hade ett snabbt ärende på Gränby. Köpa en liten förvaringsask för Es snoddar och hårspännen. Dom vill gärna sätta upp håret i en tofs mitt på huvudet. Då trasslar det inte in sig i slangarna.
När vi kom upp fick vi höra att hon sovit både lite och oroligt. Men det kan ju bero på att det var första natten på ett nytt ställe. Hoppas det.
Hon hade orkat sitta på sängkanten med stöd i 23 min. Tydligen nytt rekord. Hon var ur respiratorn både när vi kom och när vi gick. Var väl där 2 1/2 timme. Hon orkar inte så mycket mer. Då hade hon varit ur nån timme då vi kom.

Hon försökte prata med oss idag. Det är nytt, hörs ju inget så man får försöka läsa på läpparna. Vi förstod att hon sa aj flera ggr. Hade ont i magen, vad vi förstod i såret. Fick värkmedicin men hon tyckte inte det hjälpte.
Vad maktlös man blir. Skönt ändå att kunna kommunicera med henne, det lilla som går. Dom la henne på rygg ist för på hö sida som hon gjorde då vi kom men det verkade inte heller hjälpa så mkt.

Hon var väldigt trött och till slut orkade hon inte hålla sig vaken såg nästan ut som om hon tyckte det var skönt när vi gick så hon fick sova.

Hem och handlade lite bröd och frukt. Jag hade tagit fram raggmunk och bacon så vi åt det. Kollade på mello, mest för att Arvingarna skulle vara med. L gick in efter det och då stängde jag av TVn, va så skönt att bara vara utan ljud. Nästan så jag inte ville gå i säng, men här ligger jag nu iaf. Haha!
Har förberett vasaloppsfrukosten. Satt kl på 7.30 Är ju tradition. Men brukar ju vara E och jag.

Leif behöver inte ens gå upp inne hos E för att se det så han stannar nog under fällen.

Bäst att sova då!

Av Neta - 5 mars 2022 06:22

Nu har vi haft soliga dagar i många dar och det ska bli fler. Åkrarna blir brunstrimmiga och vattensjuka, det i sin tur blir små sjöar här och var. Mest is eftersom det fortf är kallt. Igår när vi åkte in till stan så såg vi en vuxen och ett par barn som åkte skridskor på en åker. Stod en pall och nåt kälkaktigt på isen med. Ja vad gör man när det är strålande sol och ishallen nästan bara har tider för hockeylaget? Haha! Så kreativt.

C kom igår och när hon var här ringde en doktor till henne. Hon har ringt avd så mycket att läkarna nu ringer henne ist för mig. Men hon satte på högtalarfunktionen och vi fick en ordentlig redogörelse.

Hon har fått nåt som heter Criticall illness, något man kan få om man haft respirator länge. Lite förvirrad när hon blir trött och hon rör inte på armar och ben.
Såret på magen är nu helt förslutet. Dom får inte bukt med en bakteriehärd trots 3 olika antibiotika. Det är väl den trasiga delen av levern som orsakar det, den är ju liksom död.
Njurarna funkar inte och hon har dialys, det kan kvarstå efter, om det nu blir nåt efter, får hon en blödning till i nån av tumörerna i levern kan det bli svårt. Så svarade han på en direkt fråga från mig. Mindre bakslag får vi räkna med så blir det alltid.
Hon har dessutom munnen full med blåsor som är väldigt smärtsamma. Det hade hon som barn också. Men då låg hon inne i 3 veckor. Sen i 1-2 dygnsprrioder. Lättare att bli av med då.

Dom håller iaf på att träna henne ur respiratorn, 3 timmar i taget och räknar med att ta bort den helt om några dagar.
Hon flyttades igår från Civa till Briva, en intensivvårdsavdelning som är duktig på *långliggare* på Civa låg hon ju på en fönsterlös sal med 5 andra patienter i tillfälliga lokaler. Det gamla uppvaket bredvid centralop. Det var trångt, mycket ljud och *oroligt*. Man led verkligen med personalen ibland, den arbetsmiljön var absolut inte bra. Alla var frustrerade och stressade.

På Briva har hon ett eget rum på vån 9 med fönster ut mot Sten Sture. Hon får ju sitta på sängkanten ibland ca 30 min i taget och nu kan hon titta ut. Det var sån skillnad så man trodde nästan inte det var sant. Ljusgröna väggar, stort och luftigt, personal på rummet 24/7. Å vilken underbar personal, inte det minsta stressade. Å dom har tid även med oss och vår oro.

Märktes även på Elle hon var mycket lugnare än jag sett henne på länge. Vilken skillnad alltså!
Leif och jag gick in först igår för vi får bara vara två åt gången här också. Personalen presenterade sig, bad oss berätta om Elle, vem hon var, vad hon var intresserad av och vi fick dra hela hennes sjukhistoria från tumören i hypofysen till nu.
Nu behöver vi inte heller ha munskydd på oss. Handsprit och handtvätt som vanligt och ingen klocka eller ringar på oss.
L bytte med C så småningom och även här får C hjälpa till med saker eftersom hon är den enda som får röra hennes mun. I övrigt söver dom henne lätt eftersom det gör så ont när dom grejar, det behövs inte när C är där.

Jag har ju haft svårt att vara hos henne nån längre tid pga alla pipande apparater och så. Så kände jag inte alls igår, tvärtom det var nästan svårt att åka därifrån.
Blir ju mer ordning på en riktig avdelning så här också, dom har fasta besökstider och det finns ett anhörigrum med toa. Rena lyxen för oss som suttit i en korridor och väntat och fått använa toan i 70-entrén eller vid parkeringsgaraget. I rummet finns dessutom lite utrustning bl.a en micro och möjlighet att fixa fika,

Elle andas bra mkt lättare själv nu när dom kopplar ur respiratorn. Allt känns bättre utom den tickande bomben - levern.

Jag gick ut efter nån timme att C kom in igår. L och jag åkte ner och tog en fika. Köpte Allers påskmagasin, en lagom tidning att bläddra i när man väntar.
C kom så småningom och det första hon säger är *Vilken skillnad* ja det var så vi kände alla 3.

Vi åkte in på Hemköp på hemvägen och L och jag köpte pizza. Åt till TVn och han var faktiskt kvar en stund.
C åkte hem och åt hemma. Jag trodde hon skulle till Marcus igår men så blev det inte. Hon åker väl idag ist.

Nu ska jag försöka somna om denna arla morgonstund!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards