Mina ord och tankar

Alla inlägg under maj 2022

Av Neta - 25 maj 2022 00:36

Kunde sova natten som var men vaknade typ 5. Kände mig rätt lugn ändå, somnade om till 9 efter nån timme och gick upp och duschade.
C kom strax efter 11 då satt jag med frukosten fortfarande. Vi fikade och så småningom kom Leif. Vips så är rullstolen lastad, det bara händer.
Han tog lite kaffe också, men inte av mitt utan ur sin egen termosmugg. Haha! Han hade varit på styrelsemöte på flottiljen och sen skaffat reservdelar till bilarna. När J hörde vad som hänt med volvon sa han att det var väntat. Han hade nyligen bytt på andra sidan. Ville betala reservdelen men det ville inte Leif. Synd annars hade han haft råd med dansen i morgon. Haha!

När vi skulle åka mötte vi J på parkeringen. Så han bara körde runt.
Vi blev lite tidiga så gick till graven, vi skulle egentligen ses i kyrkan. Då säger C, nu kommer Elle. Det var alltså Erik, vaktmästaren som kom med urnan. Men han ville göra i ordning inne i kyrkan så ville ha 5 min på sig.

Så fint vid klädhängarna precis innanför porten.
Jag tog urnan och satt med den en stund. Blev kolugn. C tog den och Erik startade kyrkklockorna. Dom ringde sen nästan hela tiden vi gick ner och en stund till. Erik hade en sommarjobbare med sig som skulle se hur det gick till. Dom stannade en bit bort medans vi gick fram till graven.


C hade köpt helt otroligt fina rosor. Vasen var klar det hade vi fixat innan.
Leif tog över urnan, gick upp och sänkte den. Som den militär han är hedrade han sin dotter med att stå några sek i givakt när det var klart. Så fint gjort, jag blev lite rörd över det. Vet inte om han slog ihop klackarna med, men tror nästan det.
Hon fick några rosor med sig. C som ska ha gravrätten hade köpt en ursöt liten ängel och en solcellslykta vi tänker ha där till stenen kommer. Då ska vi fixa nåt annat som passar till den.


Fundamentet till den gamla stenen står kvar. Vet inte om det är tänkt att den ska återanvändas.

Vi stod där en stund lite gripna. Men jag kände också en slags lättnad över att hon är hemma nu. Nu vet vi var hon finns.

Sen for vi till Svista och Zurafa. Åt en lunchbuffé. Sen tillbaka hem hit för fika och tårta. Dom bar också ut alla mina krukor från förråd och garage till baksidan.
Vi satt ute och fikade och pratade. J och C gjorde en offert för gravstenen. Bestämde typsnitt på texten och kollade på symboler och duvor. Hon ville ha en svart sten med guldskrift och en vit duva enligt vita arkivet. Det ska hon få! Jag har visat er stenen förut i grått och det är den bild som finns på den. Men den blir med den blomrankan på.


Relativt billig också men det tillkommer moms, montering och frakt. Den lilla duvan tillkommer också.

J måste så småningom åka. Leif hjälpte mig hänga upp slangen som jag föregående kväll bara lämnat på plattorna. Lite mer småfiix med. Fick lite tårta med sig hem.
C och jag skulle gå och hämta paket med skor och klänning. Blir nya vita skor i morgon. Ska fota i dagsljus så ni får se. De blå skorna var lite stora men eftersom jag vet att fötterna sväller i sommar så blir dom nog bra ändå. Klänningen var i en ljuvlig kvalitet, lite silkig känsla trots att det är trikå. Tunn o fin.
L hjälpte oss till soprummet, vips så var scootern ute och lastad med soppåsar och tidningskassar. Det bara händer Haha! Sen åkte han hemåt.
Vi bestämde på vägen till affären för att gå ner till graven igen.


Där hade det hänt saker. Ett provisoriskt kors med hennes namn på. Syntes inte i gräsmattan var hålet varit, så snyggt gjort. Hade väl skurit bort grässvålen.

Så småningom till affären. Sen hem men på hemvägen ringde vi till Tibbles och beställde varsin sallad som C sen tog bilen och hämtade. Åt ute men har hälften kvar båda två. Blir lunch i morgon med.


Hade fått mail av arbetsterapeuten om att jag ska få en ny scooter, min är 10 år nu, med ett annat styre.


Vet inte vilken färg jag får men den här modellen iaf och den går 5 mil på en laddning. Synd att inte cykelvägen till stan är klar Haha!

Hade också fått uppgift om att postCIVA skulle ringa för utvärdering av sjukhustiden, men idag avböjde jag det. Var ju nog ändå.

Kom på nu att jag nog inte berättade det för L.

C skulle åka in till stan för att köpa nåt att lägga jubilarernas presenter i. Vad dom får skriver jag inte än. Men tror (vet) att det är något dom uppskattar dessutom med en liten twist! Dom får lika allihop.

Satt kvar ute en stund, kom nåt konstigt flygfä som en oljad blixt och bet hårt som 17 på utsidan av underarmen. Var övertygad om att det var en geting men den såg ut som en spindel med rund kropp och minst tre ben på varje sida. Ja vingar lär den ju haft. Rent reflexmässigt sopade jag till den så hann inte detaljstudera. Hörde när den tog i golvet men såg den inte mer.

Började blåsa upp väldigt mycket men fortfarande blå himmel och sol. Gick ändå in.

Slötittade på Polarprisets bankett. Plockat undan lite. Nu ska jag dra mig mot fjäderholmarna i sängen! Kommer att somna ovaggad tror jag.
Och i morgon är det baluns! Spännande!

Spännande värre blev det när jag skulle spara det här också! Anslutningsfel. Få se om ni får se det alls! Haha! Ansluten är jag iaf!

Av Neta - 24 maj 2022 00:19

Idag har jag planterat en flox, kungsängsliljor och liljekonvaljer på framsidan. Gett båda rabatterna och alla krukor en rejäl rotblöta. Ser ut som en tornado gått fram inne, krukor, tidningskassar och högar över allt + översvämning i diskhon. Av disk alltså. Inga har inte plockat ur diskmaskinen.

Känner ändå ett slags lugn inför i morgon. Tänker hålla i henne en liten stund. C ska bära henne från kyrkan och hennes pappa sänka urnan i graven. C ska köpa rosor och en tårta ifall vi blir fikasugna.


Dom har ju en riktig Elletårta på Lidl den här veckan. Tänk på henne om ni äter den nån gång.

Men vi ska nog åka och äta först hoppas jag. Kanske på Giraffen.

Känns som nu kan man se framåt på riktigt! Hon kommer ju alltid vara med i tankar så klart! Men livet går ju vidare. Nu ska vi lära oss leva utan henne. Ta hand om varandra.

Ska ju på en fest modell större på onsd, ett dansbands jubileum, ett band som vi gillade både E och jag, ja L med. Det blev inställt en gång så E och jag hade bestämt att vi skulle gå på den, nu blir det C och jag.
Micke Ahlgrens har jag kännt länge, Micke mer än halva mitt liv. Känns bra att gå på det här, äta lite gott, kanske nåt gott i ett glas och lyssna till fin musik. Inte Cs favoriter men hon offrar sig för mig. Cs kompis och hennes dotter kommer med. Amanda typ 3 år är Cs guddotter. Vi stannar kanske inte hela kvällen men ska bli skönt att komma ut lite. Sen hoppas jag att folk respekterar att det är fest, man behöver inte alltid prata om tråkigheter.

Framsidan är iaf fin och alla krukor med lavendel, murklocka och nejlikor ansade och fina. Vet att nejlikor är 2-åriga men murklocka verkar vara en perenn. Kommer för tredje året nu.

Baksidan är kvar, ska försöka få hjälp att bära dit krukor i morgon. Ny jord, lite gödning och vatten gör ju underverk. Pelargoner, dahlior och bukettliljor ska få nytt liv. Ska även plantera en nejlikrot.
Sen vill jag ha prästkragar i slänten. Ni minns väl min äng av prästkragar, aklejor och klöver.
Dags att peta ner sockerärtor m.m också.

Men nu sängen så man orkar med morgondagen.


Av Neta - 23 maj 2022 00:00

Idag och den här helgen har det inte varit så. Jag går sönder!

Jag vet att jag lär mig leva med det här så småningom men livet kommer aldrig mer att bli sig likt. Varför i hela friden låter *man* en människa överleva till nya diagnoser hela tiden och sen låter henne dö av att hon inte får den vård hon ska ha i tid. En sketen bihåleinflammation. Hon hade behövt mer cortison och mer antibiotika. Men hon fick inte ens träffa en läkare. De hysteriska covidrestriktionerna satte stopp för det fast hon testade negativt hela tiden. En människa som inte producerar de livsuppehållande hormonerna själv måste få hjälp, alltid! Även under en pandemi.

På tisd ska vi urnsätta henne. Sen finns hon definitivt inte alls. Aska nergrävd i jorden. På en av kyrkogårdens finaste platser. Men va hjälper det att man fixar och donar som vi gjort. Hon kommer inte tillbaka, är inte medveten och finns inte i någon som helst skepnad.
Det finns ingen gud, inget paradis, inget liv efter detta.
Det som hänt är så grymt så inget väsen kan kallas gott längre. Det finns inte, kan inte finnas!

Det hade varit bättre om jag fått försvinna, hon var så stark att hon klarat det och dom andra också. En värkbruten kärring hade inte saknats hälften så mkt som en 35-åring, aktiv, duktig och ambitiös.
Som hennes mormor 90 år samma dag Elle äntligen blev inlagd sa, det blev fel i ordningen här. Det var min tur. Hon har begravt både en son och nu en dotterdotter. Det är så fel!

Tillåt dig att sörja skrev nån idag, inget jag behöver tillåta mig. Det kommer ändå! Bra att du äter skrev nån annan, ja tyvärr kommer det att synas på mig, den här pandemin och nu det här gör att det blivit mycket onyttigt, orkar inte tänka! Ibland fixar jag bara inte att laga mat, det går bara inte. Men äter gör jag. Att jag sen sitter still gör ju sitt till med. Väger mig inte längre, kollar inget socker, jag struntar i allt. Det får gå som det går! Än har jag inga känningar. Äter ju medicin iofs.

Till veckan ska jag på en fest, träffa människor! Hur gör man? Finns folk som vänder då dom ser mig, men finns också dom som inte gör det. Som är som vanligt. Ska bli intressant att se hur folk beter sig. C och jag åker dit. L har haft så mkt elände med trasiga bilar och höga kostnader så han visste inte. Han lägger väl hellre sina pengar på Barva där hans gäng finns. Närmare för honom också och dom samåker ju.
Annars har vi ju mer kontakt nu än tidigare, av naturliga skäl kanske mest på telefon. Idag ringde jag precis när han skulle ringa mig. Vi va ju på mässan i veckan också. Men Elle ringde ju honom varje kväll, han saknar det som 17 så klart! Så nu ringer C och jag och han oss. Säkert har han kontakt med J med.
Nu ses vi ju allihop på tisd. Få se när vi gör det nästa gång. Jo på Rasmus student men då är det ju inte bara vi.

Mors dag på sönd styrde ju alltid Elle upp med C. Förra året var både J och L med. Nu i helgen har ju svärdottern loppis till förmån för parasporten där E var sekreterare båda dagarna. En del av Es lösöre ska säljas med. C sa idag att hon nog inte ville vara där, kände att hon inte fixar det och då kommer ju inte jag dit heller. Så blir nog en Mors dag med bara vi två, och nån picknick vid Wiik där vi varit de två senaste åren fixar nog ingen av oss.
Vi går nog bara ut och äter eller picknickar nån annanstans. Vid havet kanske!



Av Neta - 22 maj 2022 01:07

Ids inget, går inte ens ut. Blir inte så mkt att skriva om heller då. Blommor o växter dör för jag orkar inte fixa med dom.

Va mysigt att få åka på mässan i torsdags behöver mer sånt. Har lite sånt framöver som tur är. Så jag rycker väl upp mig snart.

Gjorde tzatziki idag, stekte några biffar och rostade potatis i airfryern. Sallad så klart!


Blir mkt engångstallrikar nu.

Saknar Elle sånna kvällar som nu. Lets Dance var ju nåt vi brukade se tillsammans. Och i morgon börjar en serie program med Arvingarna, dom har hon gillat sen Eloise vann mello. Kantorn spelade en nertonad variant av den när vi gick runt kistan. I höst skulle vi ju åka till Göteborg så hon också fick uppleva Kajskjulet. Hon var ju på deras show här på UKK men jag som var på båda ställena vet ju hur mkt den lokalen gjorde för stämningen. Vilken service sen. Och maten! Vill gärna dit igen. Frågan är bara med vem? Och vi har nog inte råd att bo på Gothia den här gången. Haha! .

Går gärna på Lisebergs julmarknad igen också. Bland det häftigaste i den väg jag upplevt. Där fanns allt, skridskoshow, tomteverkstad, hantverk och hemslöjd. Och som parken var pyntad. Måste upplevas går inte att beskriva.

Sen tåg dit och hem. Så skönt färdsätt.

Men nog om det, nu ska jag försöka sova.

Av Neta - 21 maj 2022 11:55

Den godaste pizzan jag ätit som nog lyfter lite till om jag kommer ihåg att köpa dill.


Blev väl inte så vacker heller, mina händer lyckades inte trycka ut gräddfilen jämnt.

En färdig pizzabotten, helst en surdegs.
Fraiche
Riven smakrik ost
Grovmalen svartpeppar
Rödlök
Finrivet citronskal
Dillkvistar
Fraiche eller gräddfil
Valfri rom

Ugnen på 250 gr

Om inte degen ligger på bakplåtspapper så lägg den på sånt.
Pensla pizzan med fraiche, strö på rikligt med smakrik riven ost, ni som gillar parmesan kan blanda med lite sånt, och dra några varv över med svartpepparkvarnen.
Grädda på varm plåt i 10 min.
Under tiden hackar ni en rödlök och blandar med finrivet citronskal
Dra bakplåtspappret från plåten.
Fördel rödlök, citron och dillkvistar över pizzan
Fördela klickar av gräddfil eller fraiche över den
Lägg på en klick rom på varje klick.

Av Neta - 19 maj 2022 23:59

I morse gick jag upp strax efter 7. När jag pratade med X-kroken igår gnällde jag lite över att jag inte hade nåt mjukt bröd kvar. Han pratade då om att han köpt några billiga bröd och skulle ta med sig till mig.

Han kom 7.40 med bröd. Tog en kaffe medans jag avslutade min frukost och ganska precis 8 kom vi iväg. Den tid vi sagt att vi skulle åka. Målet var Kista och hjälpmedelsmässan. Den heter Hjultorget och vi förstod strax varför. Det var nästan bara mobila hjälpmedel och det var det jag skulle titta på men hade också hoppats på lite kul och kluriga saker som underlättar vår vardag. Av det fanns inte ett smack.
Fanns inga scootrar heller men däremot var Eloflex där och jag fick provköra ett par sånna. Man får inte Eloflex som hjälpmedel, och jag kommer även om jag köper en sån behålla både scooter och den manuella rullstolen. Man får se Eloflexen som ett extra par skor.


Den här var bäst. Lättkörd och fast jag är ovan vid joystick klarade jag det bra. Den här kan vikas ihop utan att dela på den också. Blir som en större resväska och kan transporteras i vilken personbil som helst. Stadig fast den kändes lätt. Kan ju ta folk som väger bra mycket mer än mig också.
37 000 hostar man ju inte bara upp så där. Måste försöka lösa det. Nu har jag ju en kontakt med företaget iaf.

Nu hade jag fått syn på bilramper och vi hade ett bra samtal med en försäljare där. Leif kände igen hans efternamn då nån på F16 hette så. Så dom fann ju varann.
Det finns iaf en teleskopisk ramp med handtag som bara blir nån halvmeter lång. Den går att använda till ett vanligt bagageutrymme. Även om den vanliga rullstolen är hopfälld så kan man alltså köra upp den. Det är ju ett tungt lyft och kan bli smutsigt också. Däcken är ju sällan rena. Lätt att man blir smutsig om man inte orkar hålla ut rullstolen från kroppen. Det orkar nog varken C eller L. Dom hade ingen sån ramp med sig men jag ska kolla hemsidan.

Vi hade tagit en fika där men när vi gick därifrån bestämde vi att vi skulle åka hem till Uppsala, handla lite och äta lunch.

Handlade på Lidl och åt på Ikea där vi också köpte en papplåda att ha Elles papper i och ett par ramar till foton som L skrivit ut.

På hemvägen hämtade L ut ett paket åt mig på hemköp och hjälpte mig ansluta slangen i badrummet, börjar ju bli vattningsdax på riktigt nu. Vattnar bara med slang på framsidan. Fyller kannor och bär till baksidan.

Vi har fått vår dödsboanmälan godkänd och slipper bouppteckning. Det eftersom tillgångarna i dödsboet understiger de kostnader vi har för begravning och gravsten.
Det blir lite mer jobb för oss men vi hade inte så mkt val. 2 pensionärer har ju nog med egna utgifter.

Vi ska urnsätta E på tisd. Hade hoppats på måndag men det gick inte. C och jag ska ju på en fest på onsd och hade hoppats få en andhämtningsdag emellan. Men det går nog bra ändå. Ska bli skönt att få det gjort så vi kan få ett avslut och kan beställa en sten. Är ju ca 12 v leverans på en sån. Längtar till graven är klar med sten och allt.

L har varit på Barva och dansat ikväll. Hoppas dom slapp regn. Såg en bild från Arboga där tegnet fullkomligen öste ner, hit skulle det komma vid 23 så lite tidigare nere hos honom då.

Nu ska jag krypa i säng, blir inga 23 gr i morgon inte. Själv tog jag 3/4 byxor och sandaler idag. Blir nog heltäckande och nåt varmt på fötterna i morgon även inne. Ska bli dagsregn och runt 10-12 gr. Hoppas det stämmer om regnet iaf.

Av Neta - 17 maj 2022 23:02

När jag flyttade hit för 2 år sen var valet självklart, Elle hade många och långa infektioner och hon orkade inte så mkt då. L flyttade ju längre bort från henne ändå när hans brors gård såldes. Jag ville vara närmre.

När jag flyttade vid skilsmässan ville jag bara bort härifrån. Det enda som finns här är ju några pizzerior, ett lunchställe som inte fanns då och en affär. Ingen thai, ingen sushi, inget vanligt enkelt fik utom det kyrkan har 3 v på sommaren där ju E jobbade och bakade till.

Till kyrkans kommer jag aldrig mer att gå. Det klarar jag bara inte. Kommer överhuvudtaget inte sätta min fot i församlingshemmet det är för mkt förknippat med E. Tur det ligger så avsides.
På sommaren kan man ju iofs åka ner till badet och fika, det jag döpt till sardinburken, ni fattar nog varför. Inte så mysigt det heller. Vi brukade iofs åka ner och köpa glass nån kväll ibland och kolla på kvällsbadarna och en kväll i somras badade E också. Då det var en lugn kväll. Men det är ju inget jag kommer att göra själv.

Nu börjar jag känna det där igen, va ska jag göra här? Betala 160kr för att åka in och handla. Vore det inte bättre att bo i eller iaf närmare stan då?
Ja jag vet inte, trivs ju med grannarna och har ju en ledsagare härifrån nu. Men lägenheten är så där var gäller köket, dåligt med förvaring, ingen arbetsbänk mer än diskbänken. Bra på sommaren med uteplatserna men så jobbigt att vara på baksidan nu och se nån annan i Elles lägenhet. Får allt svårare att orka vattna. Kanske vore bättre med en stor balkong, mer privat också. Ett riktigt kök m arbetsplats, några kvm till.

Ja jag vet inte, vet inte om jag orkar en flytt till. Det kan jag väl iofs ta hjälp till men var i stan ska man isf bo? Gör inte om misstaget att flytta till en annan ort igen. Och jag är ju egentligen ingen lägenhetsmänniska. Uppväxt i hus, sen i lägenhet några år sen hus i 30 år ganska precis och nu lägenhet 3 1/2 år igen. Det var inte så här jag såg min ålderdom. Men hade inte jag flyttat från L hade vi ändå fått flytta så småningom då vi inte hade råd att bo där vi gjorde. Vi gick minus varenda månad och det var väl mkt det också som tärde på oss. Det gick bara inte längre. Hade vi haft det sättet mot varann då som vi för det mesta iaf har idag och haft en annan ekonomi hade det nog inte blivit nån skilsmässa.
Alla dessa om.

Blir nog kvar här ändå men jag är ju helt själv på den här sidan stan. C flyttar till Torresta och det är nära J. Ca 3-4 mil härifrån. De få vänner som finns kvar och är värda att kallas så bor alla i stan eller bara nån mil därifrån. Ja utom Mi o Ma då. Om man åtminstonde hade haft nåt sommarbostadsaktigt. Nära nån sjö utan kommunal badplats. Som jag skulle klara.

Nog om det!

Tittade på matlagningsprogrammet med Pernilla W med ett halvt öga nyss, dom gjorde mycket bl.a Mac & cheesvåfflor. En vanlig M & C, la en hög i våffeljärnet och lät det gå så länge att det blev en rejält frasig yta. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det.

Hade funderingar på om jag skulle göra mig en rompizza ikväll då jag har en färdig deg men orkade inte.


Man brer en pizzabotten, gärna en surdegs, åmed fraiche och har på riven ost. Gräddar så. Har sen på hackad rödlök, finrivet citronskal och ev lite dill. Klickar på gräddfil och rom. Har allt hemma utom fraiche. Tänkte isf ta turkyoghurt ist, den är ju också kokbar. På krogarna kör dom ju löjrom, men man kan ju ta den rom man vill, funkar nog med stenbits eller sikrom med.

Nu blev jag ju hungrig. Får väl ta en banan.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10
11
12
13
14 15
16 17
18
19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards