Mina ord och tankar

Alla inlägg under maj 2022

Av Neta - 16 maj 2022 22:48

Idag har jag fått min B-vitamininjektion. Var ute i god tid, kom på när jag var på väg att det var kvart över och inte prick jag skulle vara där. Åkte en liten sväng runt skolan, tittade på vitsipporna och häggen som blommar nu.

När jag kom tillbaka hem va tanterna ute. Så stannade en stund. Lena kom med, ingen tant precis.


Vårt rosa träd börjar bli fint. Lena på bilden. Bodde i huset mitt emot vårt, tror hon var 10 när vi flyttade in. Nu bor vi nära igen.

In och fräste köttfärsen med tacokryddan. Orkade inte igår.


Gjorde en tacotallrik till lunch, frös de andra tre påsarna. Bra att ha färdig tacofärs i frysen, funkar ju till paj och pizza med. Åt bara i skal, inga chips.

Sen har jag i princip inte gjort nånting. Vattnat lite, bråkat med TVn efter instruktioner från Leif. Sett på Svenska Truckers och bakprogrammet.

Så trött. Så nu ska jag lägga mig och lyssna på en bok en stund. Hoppas få sova bra inatt.




Av Neta - 16 maj 2022 00:50


Veckans vego:

Ratatoille

3 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 ? 2 burkar krossade tomater, 7 färska = 1 burk
2 gula lökar
1 aubergine
1 zucchini
3 krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk dragon
2 lagerblad (valfritt)
0,5 tsk salt
3 krm sv.peppar

Skala och hacka lök grovt.
Skala och hacka vitlöken fint.
Skölj alla grönsakerna.
Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
Tillsätt övriga grönsaker utom tomat och fräs någon minut till.
Tillsätt krossade eller färska tomater och rör om.
Krydda med timjan, dragon, lagerblad, salt och peppar.
Koka ratatouillen i minst 20, helst 40 minuter på medelvärme under lock.
Gott som tillbehör till alla sorters rätter, eller som vegetarisk sås till pasta, ris eller bulgur. Då bör dock ca 100 g protein/pers i form av t.ex tofu, feta eller ost tillsättas.

Veckans "sallad":

Marinerade grönsaker

Marinad:
3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl äppelcidervinäger
1½ dl olivolja
½ msk salt
saft av ½ lime
saft av ½ citron

Grönsaker:
2 paprikor i olika färger
200 gram blomkål
200 gram broccoli
200 gram vitkål
100 gram purjolök
200 gram fänkål
200 gram äpplen
1-2 röda chilifrukter
½ dl hackad bladpersilja
1 tsk torkad oregano
tsk torkad timjan några nypor torkad mynta

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden.
Kärna ur paprikor och skär i bitar.
Ansa, skala och bryt blomkålen och broccolin.
Skär vitkålen i grova bitar.
Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor.
Skölj och skär fänkålen i bitar.
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkål, broccoli, vitkål, purjolök och fänkål och låt koka i ca 3 minuter.
Lägg de varma grönsakerna i en stor skål och häll marinaden över.
Skär äpplet i mindre bitar och hacka chilin.
Blanda äpple och chili med grönsaker och örter.
Ställ in i kylen för att marineras, gärna en dag så att smakerna hinner mogna.

Picklad rödlök

Gott till hamburgare

1 dl ättikssprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 rödlökar
Ev en äppelskiva

Koka upp ättika, socker och vatten
Rör till sockret är löst
Låt svalna något
Skala, ev halvera och skiva löken och lägg i glasburk
Häll över den ljumma lagen
Lägg ev äppelskiva på toppen så löken inte sticker upp
Klar när det kallnat och hållbar ca 2 v i kyl.

Veckans bröd:

Pizzagifflar
8-10 st
4 djupfrysta smördegsplattor
(det finns lite olika storlekar har jag märkt men jag menar dem som är lite rektangulära i formen, vissa är som små kvadrater, ta isåfall 8 av dem)

1 dl tomatpurè
8-10 skivor valfri ost + lite riven ost att toppa med
oregano
1 ägg

Sätt ugnen på 220 °
Ta ut smördegen för att tina i 10-20 minuter i rums temperatur.
Kavla lite lätt och skär 8-10 trianglar.
Bred ut lite tomatpurè på varje triangel.
Hyvla 10 ostskivor och placera en på varje triangel.
Skär bort överflödiga osten.
Sprinkla eventuellt lite oregano i varje triangel.
Rulla ihop, starta från den breda delen.
Pensla med ett ägg och toppa eventuellt med lite ost.
Placera mitt i ugnen, grädda i ca 10 minuter.

Månd:

Köttbullar i brunsås med pasta och rivna morötter

Koka pasta enl anvisning

Köttbullar

400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till bollar eller biffar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

När du stekt köttbullarna, ta ur dom ur pannan, tillsätt 4 dl vatten och rör runt, använd den skyn silad i såsen.

Brunsås

1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.

Tisd:

Varmrökt eller inkokt lax med persikochutney i gräddfil, färskpotatis och sallad

Varmrökt lax kan rökas eller köpas i butik, inkokt se v 19

Röka lax till 4, detta behövs

400 g laxfilé
1 msk havssalt
1 msk Gult senapsfrö
1 msk rosépeppar

1 st röklåda ( ABU-rök )
ca 2 msk alspån, gärna med äpple
rödsprit till brännarna

Krossa senapsfrö och peppar i mortel, tillsätt salt och krydda laxen.
Rök laxen i 10-12 min låt den sedan svalna så att saltet tränger in i fisken.

Persikochutney

4-5 färska mogna persikor (nektariner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära
½ dl vit balsamvinäger
½ dl flyt honung
½ dl sweet chilisås
1½ dl persikojuice

Skålla persikorna, kyl ner snabbt, skala, kärna ur och hacka dom.
Finhacka lök och vitlök
Riv ingefäran
Lägg alla ingredienser till chutneyn i en kastrull och koka upp
Sjud på svag värme i ca 10 min
Kan serveras varm eller kall
Rörs med fördel ut i lite gräddfil.

1 salladshuvud
1 dm gurka
4 tomater
2 tärnade färska persikor eller nektariner

Sköljs och skärs ner i
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
salt & sv.peppar


Onsd:

Kycklingfilé på risbädd med bacon.
4 personer

4?6 portioner ris
400 g färsk spenat
1 purjolök
1 röd paprika
4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
1 1/2 dl ajvar relish

Gratängsås:
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk kalvfond
1 dl vitt vin
ca 1 msk majsenaredning, ljus
1 dl riven lagrad ost

Topping:
140 g tärnad bacon
3 msk finhackade valfria örter

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt förpackningen.
Ansa och skölj spenaten.
Ansa och strimla purjolöken.
Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs spenat, lök och paprika blankt utan att det tar färg.
Blanda ris och spenatblandningen och lägg i smord gratängform.
Putsa kycklingfiléerna och krydda runt om.
Bryn dem väl runt om.
Lägg dem på ris och spenatbädden.
Fördela ajvar relishen över.
Koka grädde, vin och kalvfond, red med majsena, låt såsen få ett uppkok.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen 25?30 minuter.
Kycklingen måste vara helt färdigstekt.
Knaperstek baconet, tärna och blanda med hackade örter, strö över vid serveringen.

Torsd:

Portugisisk gurksoppa med vitlöksstekta krutonger, glass och färska jordgubbar

Gurksoppa

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar

1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

Jordgubbar
vaniljglass

Fred:

Köttfärspaj

125 g smör eller 75 g smör och 3/4 dl kesella
1.5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

ca 2 msk smör att steka i
1 st stor gul lök
100 g champinjoner
1 st paprika (valfri färg)
400 g köttfärs
0.5 dl chilisås eller 2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2.5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk timjan
ca 50 g (1-2 dl) riven ost

Ta fram smöret och skär i mindre bitar.
Häll mjölet i en bunke och rör om. Lägg i smöret.
Låt det ligga en stund så att smöret blir rumsvarmt om det inte redan är det så blir det lättare att få till en deg.
Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller elvisp och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg.
Om du gör varianten med kesella, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 gr
Grädda 10-12 minuter tills det fått fin färg.
Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika. Lägg över på ett fat.
Stek färsen i smör.
Häll på chilisås eller tomatpuré.
Strö över mjöl och låt köttfärsen suga upp mjölet och därefter häll på vattnet och rör runt.
Tillsätt köttbuljong, salt och timjan.
Låt koka upp och puttra ca 5 minuter.
Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Lörd:

Macka med räkröra

500 g räkor med skal, skalade
1 syrligt äpple, urkärnat och tärnat
1 dl fet fraiche
2 msk hackad gräslök
Ca 2 msk färsk pepparrot, riven
Salt & sv.peppar
2 avokado
4 mörka ciabatta
Smör, salladsblad
Äpple och kryddgrönt (dill & gräslök)

Rör ihop räkor, fraiche, äpple och gräslök
Smaka av med pepparrot, s & sv.p
Halvera, kärna ur avokadon och skiva den
Klyv bröden och smöra underdelarna sparsamt
Lägg på salladsblad och avokado
Toppa med röra och garnera med äppelbitar och kryddgrönt
Lägg på toppen av bröden och servera.

Sönd:

Fläskfilegratäng med tacosmak
4 port

500 g fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 tsk torkad oregano el 1 msk hackad färsk
2 dl riven mozzarella

Sås:
1/2 gul lök
1 röd paprika
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 burk tacosås, 230 g
2 dl sky
1 msk konc kalvfond
1 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar

Ugn 225°
Skiva köttet. Stek i smör i en stekpanna.
Strö över salt, peppar och oregano.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Häll 2 dl vatten i stekpannan och ta tillvara skyn.

Sås:
Hacka löken och strimla paprikan.
Fräs lök och paprika i smör i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche, tacosås, sky och fond.
Koka upp.
Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen.
Sjud några min under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över köttet.
Strö över riven mozzarellaost.
Gratinera ca 20 min i ugnen tills osten smält och allt är varmt.
Servera med ugnsstekt färskpotatis, sallad, tomat, gurka och nachochips.

Apelsintosca i långpanna
ca 40 bitar

4 ägg
4 dl strösocker
300 g smält, avsvalnat smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin

Toscaglasyr:
200 g smör
200 g socker
200 g flagad mandel
3 msk mjölk
4 msk mjöl

Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölk och smör.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver och till sist apelsinskalet.
Klä ugnens långpanna med bakpapper och bre ut kaksmeten i den.
Grädda i 20 minuter, tills kakan är knappt färdig.
Blanda under tiden alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull.
Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar något, ca 3 minuter.
Ta ut den knappt färdiggräddade kakan och bre ut glasyren över den.
Sätt in kakan igen i övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 8?10 minuter, tills glasyren fått fin färg.
Låt svalna.
Dela kakan i 4 delar på längden, skär ut bitar i sicksack.
Riv gärna lite extra apelsinskal över bitarna vid serveringen.

Av Neta - 15 maj 2022 21:01

Kände inte för att göra nåt mer hemma idag än den maskin jag redan kört på morgonen så mitt på dan frågade jag C om vi inte kunde göra nåt.
Vi bestämde oss för att åka in till Botan och sen åka och kolla på Kungsängarna där Kungsängsliljorna blommar nu.

Det första vi ser när vipsrkerar inne i Botan är det här




Massor av vit och gulsippor


Och mitt i det en gökärt och en smörblomma

Så här på våren är det ju mest lökväxter, sippor och vivor som blommar där


Och det här, som blå klockor med förgätmigejlook. Vet inte vad dom heter men fina var dom ju.


Häftiga stenformationer där dom hade fjällväxter


En hjärtformad damm.


Thriller som är en cafékedja i stan har ett litet fik även där så vi fikade


C tyckte jag skulle ha en prinsessbakelse.

Sen gick vi öer till orangerisidan och kollade på träd


Såg bl.a den här brödgranen. Googlade på den när jag kom hem, fick en bild även på de runda 20 cm stora kottarna. Härdig i zon 1.

Vid första anblicken kanske men inte uppfattar brödgranen som en barrväxt med sina långa grenar täckta av mörkgröna, tjocka fjälliknande barr. De är riktigt vassa i topparna och man får passa sig för att klappa på dem.

På äldre exemplar kan man få uppleva kottar. Fröna i dessa går att använda till brödbakning, därav namnet brödgran. Fröna var en viktig födokälla åt mapuchefolket i Chile där trädet ursprungligen kommer ifrån. Där blir trädet upp emot 50 meter högt medan de på våra breddgrader oftast inte blir högre än 5-10 meter.

Brödgranen är trögstartad och växer långsamt de första åren. Trivs bäst i väldränerad, djup och näringsrik jord i vindskyddat läge.

Kallas även för apskräck eller apträd.


Sen åkte vi och kollade på Kungsängarna


Det är mycket i år.

Tanken var sen att handla grejer till tacos och åka hit. Och handlade gjorde vi. Hamnade även på Eko där vi hittade lite kul studentprylar till Rasmus och lite annat.

Men nu hade C blivit hungrig, jag stödåt en enkel hamburgare före handlingen men då ville inte hon ha. Så vi köpte misosoppa och sushi och åkte tillbaka ut till Kungsängsrna. Hittade en bordbänk vid vindbron och satte oss där i kvällssolen


Det blåste lite och var inte jättevarmt men mysigt ändå.

Sen hem med mig. Fixade en sak och sen åkte hon hem.

Nu ska jag se barnmorskan sen ska jag steka tacofärs ändå tänkte jag. Bra att ha i frysen.

Av Neta - 14 maj 2022 22:47

Hade hoppats på Marie Mandelmann i final men dom snubblade verkligen på sista chansen. Men dansa får dom ju ändå göra nästa vecka då kommer ju alla tillbaka.
Slog över till mello men då var dom bara på bidrag 10 så stängde av ist. Inte så intresserad faktiskt. Kul om det går bra för Sverige men det lär man ju märka ändå.
Idag har jag vattnat lite ute men fattar inte hur jag ska fixa det i sommar. Trots att det ju har regnat ute hängde blommorna på löjtnantshjärtat. Måste fixa en annan koppling till slangen det här med att trycka fast underifrån kan jag bara inte.
Ska bli varmt till veckan också. Så på måndag tar jag nog ut blommorna. Har en stege till framsidan som ska skruvas ihop med. Tänkt att ha de ovala krukorna i blå keramik på.

Beställde just 2 par skor och en klänning klänningen mest för den var billig. 189kr. Svart med blommor och fin i ryggen.



Skor som funkar även för svullna fötter


Åt mina rester idag. Sen bara en apelsin, lite tunnbröd och ost ikväll.

Börjat lyssna på en ny bok *In i minsta detalj* av Kristin Emilsson. Verkar bra, lite spännande.

Tvättat lite idag med. Tänkte göra nåt till fikat.

Blev lite upprörd över ett brev idag. Från nåt som kallar sig *Efterlevnadsregistret* dom vill ha 590kr för vi ska få den avlidnes försäkringspengar m.m Ska skicka det till den juristfirma vi har, hoppas dom anmäler det.

Ska försöka sova snart. Så himla tråkigt att vara själv. Tänk om man hade nån att sova med. Haha! Men nej vill inte leva med nån ny. Kunde jag inte leva med L så funkar det nog inte med nån annan heller. Saknar dock tvåsamheten ibland. Det där självklara!





Av Neta - 14 maj 2022 00:08

Gick in på Elles blogg idag, hon hade ett urbra recept på en mördeg jag tror att jag skulle klara av trots mina klena händer och armar. Hittade det och ett till jag sparde men läste lite också och hittar ju massor av de recept vi använt i familjen. Hon skriver om mig och mina veckomatsedlar också och har lagt ut några sånna själv med. Så jobbigt att hon inte finns längre saknar henne så jag går i bitar snart. Här är det jag letade efter.


Hatar helger, då har alla nog med sitt. Det var ju helger vi var mest tillsammans på ibland båda kvällarna om det var nåt kul på TV men iaf en av kvällarna. Fixade käk och åt tillsammans.
Det har ju på nåt vis alltid varit hon och jag. Var vi på nån dans hade vi ju varann. Lika på kryssningar. Dom andra är ju mer rörliga och dansar ju också. Var vi som satt där tillsammans.

Saknar allt vi gjorde i familjen. Visst skulle väl jag kunna ansöka om riksfärdtjänst och åka iväg själv men har ju ingen ledsagare som kan följa med så om jag inte ansöker om utökade timmar. Man måste dessutom ansöka om riksfärdtjänst 1 månad innan resetillfället läste jag idag. Har för mig att det varit 14 dar förut. Dessutom är det tydligen svårare att få riksfärdtjänst.

Om jag skulle åka nånstans själv blir ju det här med mat och toabesök svårt med. Scootern går ju inte in överallt och det får inte vara trappor. Den ev packning man har med sig måste ju tas med in överallt om man åker över en dag.
Jag kan ju inte gå och bära en bricka t.ex visst kan man ta med mat men man har ju inga garantier för väder om man ska boka en månad innan.
Och hur kul är det att åka själv?

I måndags mailade jag biståndshandläggaren och frågade hur man gör om man vill ha utökade timmar för ledsagaren för jag tänkte om vi vill ha en heldagsutflykt t.ex 1 dag i månaden i sommar. Hon svarade i måndags att det kunde man göra muntligt så jag bad henne ringa mig. Det har hon inte gjort på hela veckan, och hon skrev också att jag inte kunde räkna med besked före 1 juni. Då undrar man ju vad det är som tar tid om man kan ta det muntligt?

Det var ju enklare förr när man var gift och kunde åka iväg med ledsagaren i vår egen bil, då kunde E hänga med också, nu måste det ju bli riksfärdtjänst både om jag ska ha scootern eller rullstolen. Man får ju inte åka i ledsagarens bil egentligen. Fast det har vi också gjort ändå med tidigare tjejer ibland. Man blir ju friare med egen bil och kan stanna var man vill. Har båda egna försäkringar ska det ju inte behöva vara så krångligt. Men det är det OM det händer nåt, som tur va gjorde det aldrig det.

Leif ringde i morse och när vi pratat klart bröt jag ihop fullständigt, kunde inte sluta gråta.
Inte för nåt han gjort eller sagt men för att han lever ett så himla bra liv medans jag inte kommer nånstans. Han gör ju det som vi alltid gjorde. 75% av samtalet pratade han också om sin danskompis. Jag har ju bett honom om vi kan åka på hjälpmedelsmässan och det ska vi, han är ju snäll så, men vi måste vara hemma här senast kl 15 om han ska hinna hem och sen på nån dans. Kände att det går väl men det blir ju stressigt, vi lär ju behöva äta också eftersom vi måste åka dit tidigt.

Gillar ju att göra saker med honom för allt blir så enkelt. Han vet ju vad jag klarar, hur rullstolen ska vikas ihop hur det funkar i bilen o.s.v men tyvärr finns han ju 15 mil bort och är nog inte så intresserad av nöjen med mig heller. Han skiter väl i hur isolerad jag blir nu, och det gör C med.
Hon åkte t.ex till min syrra häromdan och hade lätt kunnat plocka upp mig. Åker ibland förbi här in till stan o.s.v utan att göra nåt annat än gå på nån affär, då kunde hon ju iaf fråga men det gör hon oftast inte. Båda dom har ju sina egna liv så klart. Men tänker på mig gör dom inte så ofta. Jag hade ju hoppats på att vi skulle kunna vara kompisar L och jag och faktiskt göra lite kul saker ibland. När E levde kunde jag dock få hänga med ibland om dom gjorde nåt men hände också att han blev skitarg när hon frågade. Ibland är han lite konstig.

Bävar för sommaren för mig blir det ju krångligt som 17 och dyrare med om jag ska göra nåt själv. 160kr bara för in till stan och hem. Riksfärdtjänst ska kosta ungefär som en tågbiljett.
Elle sökte ju riksfärdtjänst för att åka till MoS en gång då tyckre dom att hon kunde åka tåg med 2 byten. Struntade i att hon var beroende av scootern. Så är det att vara handikappad.
Semester kan jag nog glömma med, fast det är precis det jag skulle behöva.

Nog om det!

Idag har jag iaf gjort lite, diskat och planterat om lite saker. Har nån kvar jag glömde idag med. + lite som ska ner på framsidan. Men blåste iskalla vindar idag trots 15 gr och tidvis sol. 4 mm regn på två dar men ska visst komma mer i natt.

Har så himla torra händer nu, som fnasig i handflatorna och det hakar som i kläderna. Smörjer men hatar ju samtidigt att bli kladdig så gört väl inte så,ofta som jag borde.

Lyssnat klart på båda böckerna nu men har en välfylld bokhylla på Storytel.

Läste just om Casper i Arvingarna, snacka om att ställa till det för sig. Haha! Osis att älskarinnan blev gravid så fort.

Idag åt jag bara nudlar till lunch men hällde på lite sesamalger. Tog fram rostbiff som legat två dar i kylen men den hade fått så skum konsistens. Där stod jag med sallad, nykokt vit sparris och potatis jag råstekt i Af. Som tur var hade jag en burkskinka i kylen med.




C var sugen på tacos sa hon, vet att hon och killen åt det förra fredan med. Länge sen jag gjorde det. Har langosdeg i frysen med men hur kul är det att fixa sånt bara till sig själv. Funderade på göra sushi ett tag, det jag åt i veckan gav mersmak. Men latmasken bet mig. Lär väl bli samma mat för mig i morgon med, halva skinkburken är kvar och några sparrisar med. Glad att jag lyxade till det och köpte den vita sparrisen fast den var lite dyr. En av mina favoritgrönsaker som egentligen ska ätas med citronsmör.

Kommer ju inte in i affären nu, både Lets Dance och mello i morgon, ska iaf se Lets dance. Hade ju varit läckert med nåt onyttigt att smaska på och lite sällskap men det kan jag nog se mig i månen efter. C ska ha en kompis hos sig eftersom killen är på övning. L är nog ganska ensam på helgerna nu när danskompisen har en kille. Pratade om Örebro och nån bra orkester men hade inte råd. Jag tror ju att han åker iaf. Då åker han gärna 20 mil.

Oj nu har kl ränt iväg. Sova kanske?

Av Neta - 12 maj 2022 23:18

På fm idag började min mobil låta, korta höga signaler som ett larm trots att ljudet var av. Lyfte nästan där jag satt. Det var från 112 appen att VMA inte längre gällde vid branden på returpappercentralen. Aldrig hört tidigare trots VMA för bara nåt år sen. Vi härute fick inte heller branden i appen i måndags, men dom gick ut med en varning till i tisdags och då var ju jag i stan.

Har inte varit ut idag. Har så himla svårt för att sitta på baksidan. Att se Es altan tom. Lika på framsidan där ju hennes bord också är borta. Det står faktiskt här nu.
Ska ju vara mellan 5 och 10 gr ute även på nätter nu så funderade på att ställa ut pelargonerna men inte ens det har jag gjort.
Gick bra att sitta därute med L. Men då var ju hennes saker kvar också. Har suttit där men det tar emot.


Sks be J göra nåt liknande den här. Täcker pallkragarna precis och är 90 höga. Tycker det är snyggt med och skärmar ju av lite iaf. Om han skruvar dom i översta kragen blir det nog bra. Ev kan de yttersta stolparna ju gå längre ner och ribborna börja från kragarna.

Är lite handlingsförlamad och det ser för djävligt ut här. Blev ju sjuk när jag skulle ha städ. Men orkar inte. Borde göra så mkt både ute och inne men men, plötsligt händer det väl. Kanske!

Åt paj till lunch utan grönsaker, orkade inte. Sen gjorde jag bara en enkel plockis nu ikväll med Lomo, ananas, feta med balsamico,å oliver och kapris. Tog nån brödskiva till av surdegsbrödet. ?


Fortsatt lyssna på boken och börjat på nr 2 idag. Det är typ allt jag gjort. Sov länge också. Skönt att göra det för då blir inte dagarna så långa.

L är på Barva och dansar till Engdals ikväll. Hoppas dom slapp regn. Även om dansbanan är inbyggd blir det ju ändå rått o kallt och man blir ju svettig av danserna. Får väl höra sen kanske.

Så nu ska jag försöka dra mig mot sängen. Lyssna en stund till på boken innan jag somnar. Morgondan lär väl bli lika.


Av Neta - 12 maj 2022 01:19

Den här kom idag


Yngsta barnbarnet tar studenten. Blir bärgare, ni vet sån som *Vägens hjältar* handlar om. Så nu ska lillkillen snart 2 m lång bli en väghjälte, eller det är han faktiskt redan. Har redan jobb och jobbar på kvällar o helger ibland. Kör nån mindre bärgare på Assistanskåren.

Ska bli kul med studentfest, kanska min sista. Mest troligt så! Det är ju lång leverans på studenter. Haha! Fin inbjudan iaf.

Vad har jag gjort idag då? Inte så mycket! Tvättat en 60 gr, gjort lunch. Testade att koka ris i micron direkt i en muminskål. 1/2 dl gryn, 1 dl vatten och lite salt. Full effekt 2 min och halv effekt i 7 min. Blev på gränsen till klart. Men när jag bökat på kinagrytan och kört 2 min till tillsammans med den var det perfekt.









Börjat lyssna på en ny bok, *Tredje gången gillt* av Mia Söderberg. En feelgood med lite spänning och första boken av två. Lite osannolik men iaf riktigt spännande ibland.

Sen fick jag för mig att göra en paj till middag, hade färdig pajdeg i kylen. Grävde fram en liten rökt skinkbit, broccoli och riven ost ur frysen. Hitta en purjo i kylen, ägg och mjölk. Blev rätt bra och en paj blir ju 4 måltider åt mig. Tar en bit till lunch i morgon och fryser två.


Har faktiskt en pajdeg till i frysen så kanske gör en fruktpaj med. Varit sugen på ananaspaj länge. Men behöver isf en turkisk yoghurt och kommer ju inte in i affären nu. Få se om jag kan skicka bud med nån som ska dit. Nu har ju jag en deg men den i det här receptet är kanoners till fruktpaj.


Pajdeg:
150g smör,
2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl turkyoghurt 10%
1 ägg,
2 tsk vaniljsocker,
½ dl socker.
En liten burk ananas i bitar eller krossad - väl avrunnen,

Häll av ananasen i ett durkslag
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.
Tryck ut i form. INTE förgrädda!
Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda i 30 min.
Servera ev med glass, men lika god som den är.




Kom regn på em, C kom mitt i regnet med kopior på Es deklaration så nu är 2 viktiga brev postade. 1 till Skatteverket och 1 till juristerna. Hon hämtade ett paket till mig med. Stannade bara en liten stund då hon kom från en middag med klasskompisar i stan och ville hem till kaninen. Dom hade hamnat på en restaurang med dålig service på Gamla torget. Hette den Klang?

Ja det är väl det som hänt idag. Nu ska jag böka hop fjäderholmarna under huvudet och försöka sova.

Av Neta - 10 maj 2022 23:17

Stångkorv


7½ dl korngryn

1½ lit vatten

1½ lit buljongkokt kött, lika delar nöt o fläsk

3 msk salt

1 msk mejram

1/4 tsk vitpeppar

1/4 tsk kryddpeppar

1 finhackad rödlök

½ tsk mald ingefära

4½ dl köttspad



Skölj grynen och låt dem svälla i vattnet i ca 2 timmar

Under tiden kokar ni köttbitarna i vatten så det täcker tillsammans med buljongtärningar (1/ 5 dl vatten) , några kryddpeppar, ett lagerblad och en gul lök i klyftor

Koka gröten mjuk, se förpackning låt den kallna

Låt köttet svalna i spadet, dela i mindre bitar

Mal köttet medelgrovt i 5-6 mm hål

Blanda med den kalla gröten, rödlöken och kryddorna

Späd med kokspadet och arbeta hop det noga

Nu kan ni antingen stoppa korvarna i svinfjälster 28-30 mm i diameter till korvar på 15-20 cm långa eller forma och rulla dom tight i gladpack som snörps i ändarna.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10
11
12
13
14 15
16 17
18
19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards