Mina ord och tankar

Alla inlägg under oktober 2022

Av Neta - 26 oktober 2022 05:04

Min kropp skriker efter miljöombyte. Att få göra nåt kul. Åka iväg och slippa vara ensam under en tid.
Tär att vara så beroende för att komma iväg.
Vill åka på mat och vinmässan. Men ingen vill åka.
Vill till Kajskjul8 igen på Arvingarnas nya show, samma där.
Refreschments på Katalin i dec, kan inte åka in själv.
Åka ut på en dans och träffa de vänner jag har där IRL

Ja listan kan göras lång på det som annars är *bara att göra* som jag inte kan längre. Som jag skulle behöva göra för att må lite bättre.

Visst jag får göra saker 2 ggr i månaden men i dom 10 timmarna ska det rymmas *hälsorelaterade* besök som läkarbesök, sjukgymn m.m Också. Inte bara *må brasaker*

Jag är också lite orolig för demens, glömmer så mkt nu. Vet helt plötsligt inte vad perennerna jag haft i 30 år heter.
Maträtter jag lagat tusentals gånger är som bortblåsta ur huvudet.
Minns inte var jag la vispen jag precis använt.
Däremot minns jag fler och fler saker från barndomen. Detaljerat som om det nyss hänt.

Glömskan kan vara relaterade till stress.
Skilsmässan jag till slut tog tag i och allt med husförsäljningen
Att leva i nästan ett år på i stort sätt ingenting
Oron för Elle och flytten hit, blev ju 2 flytter på 18 mån
Bråk och tjafs med myndigheter för att kunna få ett oberoende liv, tog t.ex 1 år att få en ledsagare i 10 timmar varje månad
Innan dess i Tierp att få färdtjänst utanför kommunen, avslag gjorde ju att jag till slut inte kunde bo kvar
Sen det som hände med Elle, maktlösheten när hon inte fick hjälp med sina infektioner
Att inte kunna slåss för henne pga att hon råkar vara myndig och samtidigt se hur lite hon orkade
Oron för det som hände på intensiven sen, att i 6 veckor inte kunna föra ett samtal, försöka gissa sig till vad hon försökte *säga* se panik och frustration i hennes ögon och inte kunna göra någonting

Sen det värsta, att mista henne och allt som följer ett dödsfall. Väntan på en gravsten som blev 2 månader försenad
Att behöva uppleva den absurda frustrationen att mista sitt barn
Att fungera i en vardag mitt i allt det här

Jo det går för att det måste gå, men HUR det går är en annan sak. Hopplösheten, noll initativförmåga, att bara inte ens orka den minsta sak, att inte orka gå ut, få kämpa för att ta sig ur sängen vissa dar, att man måste tvinga sig när hela kroppen skriker nej.

Jo det skapar en stress! Alla måsten kan bli oövervinnliga. Bara att hänga upp tvätten kan bli ett berg att bestiga.

Sen värken, sömnlösheten, vänner som slutar höra av sig.

Hur fan orkar man? Jo för att rätt som det är kommer en dag som igår. Men jag behöver fler sånna dar, det som andra självklart upplever flera ggr i veckan. Jag måste ha roliga saker att se fram emot. Umgås med de få vänner som är kvar, min familj och få komma iväg och glömma bort lite då och då.

Av Neta - 26 oktober 2022 00:21

Jobbig natt! Tur att det inte är lika jobbigt på dagarna. Tog mer värkmedicin, somnade om och sov till halv 10.
Gick upp och gjorde en langos.


Perfekt födelsedagsfrunch, för så blev det ju. Ösregnade på dan men fick lite fikabesök, fick vänta med att hämta honungen.

Tog det lite lugnt. Annika kom med paket vid 15-tiden. En påse jordnötsringar och en bukett ljusa rosor med lite ljusrosa i.

Satt ihop dom med de röda jag fick av L.


Man kan ju undra om det är standard att det är en avbruten i varje bukett. Haha!

C kom med och vi åt lite tårta. Annika och jag tog ett glas rosé till, C som haft en hektisk dag drack lingondricka och kaffe.
L ringde och grattade.

Vi åkte ner och hämtade honung och sen in till stan. Snurrade lite innan vi parkerade på gatan utanför Granhof. Å där utanför stod Marianne, väntandes på Micke. Överraskade mig totalt. Men nu blev vi ju ett litet gäng på 5 pers.


Granhof! Vilket ställe! Kanonservice och sååå god mat.

Jag åt!

Bruchetta
Grillat surdegsbröd, cocktailtomater, rödlök, mozzarella & olivolja dressing. Dressingen var en jättegod örtolja.

Torskrygg
Ugnskokt rimmad torskrygg med en sommarsallad, cocktailtomater, , kokt potatis, pepparrot & sojabönor, serveras med brynt smör, rödbetor och capris.

Crème brûllé, så perfekt!

Länge sen jag var på en så bra restaurang. Men smakar det så kostar det. Blir väl mkt *äta ur frysen* den här månaden. Haha!

När vi gick därifrån och skilts från dom andra gick Annika och jag till Ica i småregnet, skulle köpa matbröd men det blev 2 helgskinkor med. Sista förbrukning på nyår så dom får bli julskinkor. Har gjort så här förr om åren med. Är ju lite skillnad på kilopris nu och sen till jul.

Vi fick vänta en halvtimme på taxi. När vi kom hem följde Annika med in och vi drack upp rosévinet.




Fick den här idag! Så rolig

Av Neta - 25 oktober 2022 00:42

Den första utan Elle.
Firade ju med ligan i söndags och det kändes hela dan. Att fixa själv utan Elle, hon var nog 9-10 år om inte yngre ändå när vi började fixa familjens födelsedagar tillsammans. Alla fester vi haft både hemma, i Siggis och på lokal har hon jobbat häcken av sig på. C kom ju också så småningom men det var E o jag som började. Vi jobbade så himla bra ihop. Jag blev alltid så himla stressad men hon var lugnet själv.

Blir inget firande hemma i morgon, Annika, Christine o jag ska åka in till Granhof och käka. På dan ska jag åka och köpa honung. Är här i byn, köper man 1,5 kg får man 500 g på köpet. Närodlat om man nu kan säga så om honung. Haha! Är väl nån km härifrån.

Sov dåligt i natt och har haft himla ont, blir ju lite gående mer än vanligt när man har folk på mat. Sen all disk på det. Men kul med ju.

Åt resterna idag. Med pasta, funkade det med.

Kom på nu ikväll att jag inte har nåt matbröd, tänkte ju göra nån god liten smörgåshistoria till frukost. Men var så grått och tråkigt idag att jag aldrig gick ut. Inte en tanke på att brödet var slut heller. Tänkte att jag får väl göra scones men sen kom jag på nåt bättre. Jag gör ju så klart en langos i Airfryern. Haha!

Ingen sökfunktion i bloggen än och inget svar från supporten. Letar efter nåt får ni höra av er, har ju de flesta recept i bloggen.


Nu ska jag lyssna färdigt på Åsa i I Afton Dans.

Av Neta - 23 oktober 2022 22:21

Ligan har varit här. Dom gillade maten och hade köpt med en jättegod liten hallonmoussetårta det är lite kvar av så jag kan nog få tårta på rätt dag med.
Jag gjorde ju dubbel sats av mangokycklingen men den blev lite såsig. Tror kanske man kan ta 1 1/2 sats av grädde och buljong men dubbla det andra. Hur som blev det en matlåda till både Mr X och mig, ska äta min med pasta i morgon för han fick det sista riset.

L åt ju inte med oss för han var på nån grej på F16 och fick mat där. Kom när vi ätit klart lagom till fikat med 10 röda rosor. Men kommer man med blommor får man så klart en matlåda med sig hem. Hint hint Haha!


Gjorde iaf en lite höstig dukning med servetter som det var pumpor och solrosor på, och pyntade om ljusfatet.


Köpte lite höstpynt förra året med minipumpor av frigolit och lönnlöv i både näver och dom här i nåt gummiaktigt. Tror jag köpte på Panduro.


L hade bytt batteri i ett gäng gamla klockor till mig. Den i metall är dock nån lite dyrare jag köpte i Vasa. Dom andra från Ullared och Ur & Penn typ. Har ett gäng till han ska få byta i. En av dom jag skickat med var en rektangulär med strass och vitt armband lite mindre än den gröna. Den hade inte gått att få liv i. Lite ledsen för det för den var jättefin. Gillar fyrkantiga (och ovala) klockor.


L hämtade paket åt mig innan dom åkte. Lite saker från Krusmyntagården på Gotland.

Mitt hem börjar bli ett smart hem. Av barna med resp fick jag idag en dörrklocka med videofunktion o högtalare. Så jag har en app i telefonen jag öppnar om nån ringer på så ser jag vem eller vad det är och kan prata med den också. Behöver inte ens resa mig.


Rasmus, yngsta barnbarnet (19 år) va med idag. Sen han var riktigt liten har han alltid hållit på med det här. Ett solitär vi köpte vid Dalahästen när Elle var 2 1/2 år, hon fattade direkt hur hon skulle göra och fick en kvar första gången. Många ggr som hon inte lyckades sen men ett kul minne och kul att det roar alla fortfarande. Va bra i bilen med då pinnarna sitter kvar även om det rör sig lite. Vi hade nåt hon fick lägga dom hon hoppat över i så dom inte for iväg också.
Vi hade senare som några nedfällbara brickor i bilen till tjejerna! Sen var det lite fickor o fack och hållare för pennor och muggar. Perfekt när man köpte hamburgare och sen hade dom lite sysselsättning där. Vi åkte ju ofta lite längre på semestrar och så.
Idag var det Rasmus och svärsonen som höll på med det där solitäret.
Det är alltså vanliga träplugg med träkulor på som man sätter i lagom borrade hål sen ska man ta bort en i taget som man kunnat hoppa över. Men man måste hålla sig till raderna och inte snedda.

När dom åkte härifrån idag så tog dom med sig två gravljus och åkte till graven allihop, L hade hängt på med. Jag blev inte ens tillfrågad. Blev lite ledsen för det. Hade väl kunnat slängt mig på scootern och mött upp dom där eller åkt med L men tänkte inte på det. Vi lär väl iaf ses i Allhelgona och åka dit.

Men nu ska jag plocka ur diskmaskinen och plocka i den sista disken. Allt fick inte plats. Sen är det nog sängdags.

Sökfunktionen funkar fortfarande inte i bloggen. Törs inte ta bort appen och starta om den, rädd för att allt försvinner.

Av Neta - 22 oktober 2022 22:29

Jag har bloggat här med en kort paus sen 2010. Började med den andra som heter bsra *netaave* som en ren matblogg. Jag har recept från 10 år där och en hel del här också. Som tur är det mesta även på datorn där jag lagt in 100-tals i sina kategorier i ett eget dokument.

Jag börjar nämligen bli orolig för den här sidan, den har krånglat länge och mailar man supporten så svarar dom inte.
Jag skriver ju oftast från paddan och vissa tecken blir bara frågetecken då. Nu funkar inte sökfunktionen i bloggen alls sen nån vecka. Har så klart skrivit till supporten men inget svar. Fortsätter väl skriva så länge det går att göra det och har ju lite andra kanaler att hämta recept från också. Finns/fanns ju på Matklubben också.

Men jag kanske måste börja om på en annan eller möjligen en egen domän om det här fortsätter. Blir lite katastrof med tusentals recept att flytta så hoppas flytta dom så klart.
Nog om det här för nu iaf.

Till veckan fyller jag år. Min första födelsedag utan Elle. En dag som hon brukade fixa mkt runt. Fanns ju ingen som kunde hitta så kluriga och bra presenter heller. Alltid flera pkt. Inget dyrt vsr en regel vi hade. Fixade med upplevelser och så ibland med. Såg till att folk kom hit.

Så jag fyller en vardag när ligan jobbar så dom kommer i morgon. Bjuder på mat med tårta till efterrätt för det är enklare än fika med 7 sorter och allt det där.
Ska göra ett eget recept på Mangokyckling jag hade glömt bort lite. Skurit och fräst lök och 700 g kyckling idag så jag inte får för ont i morgon.
På själva födelsedagen ska jag gå ut och äta med Annika. Lagt ut lite hintar till andra kompisar men är ju i veckan och folk jobbar, dom vill inte gå ut då. Då ska vi ändå åka dit till 17.

Men i morgon ska ligan få det här iaf.

Netas kycklinggryta med mangotouch

Till 4

400 g kycklingfilé
2 gula lökar
1 msk smörolja
4 dl vatten
1 dl grädde eller kokosmjölk
1,5 msk kycklingfond alt 1 buljongtärning
Ca 1tsk ljus soja
1 strimlad röd paprika
1-2 rivna vitlöksklyftor
2 dl fryst tärnad mango
1-2 msk sweet mangosås alt mango chutney om man vill ha lite mer sting
Svartpeppar
3 msk mörk Maizenaredning
Riven ingefära om man så önskar

Hacka löken lite grovt
Strimla kycklingen
Kärna ur och strimla paprikan
Skala och riv vitlöksklyftorna
Fräs lök och kyckling i smöroljan
Tillsätt vatten, grädde, fond, soja, paprika och vitlök
Puttra under lock i 10 min
Här lägger ni i mangotärningarna och rör om, dom tinar snabbt.
Tillsätt redning och låt det småkoka nån minut
Smaka av med peppar, mangosås, ev mer soja och ev ingefära.

Servera med ris och sallad.

Av Neta - 21 oktober 2022 06:51

Vet du att det finns inget man tjänar så mycket pengar på som att baka sitt eget bröd. Det finns riktigt bra bröd även för latmaskar ( som vi ju alla är ibland) ;)
Det finns bra knep för att få fina bröd, vill man ha lite extra volym använder man vetemjöl special, vill man ha extra saftigt bakar man på dinkel. Degvätskan kan bytas mot bara vatten, man kan ha bara mjölk eller blanda detta. Man kan även använda fil, yoghurt, öl, porter ja det är bara fantasin som sätter stopp. Gott blir det också med frön o kärnor i ;)


Latmajas bröd


1 pkt jäst
12 dl kallt vatten
4 tsk salt
4 tsk flyt honung
400 g dinkel
ca 1 kg vetemjöl special

Rör ut jästen i det kalla vattnet
Tillsätt honung och rör till det löser sig
Tillsätt salt, dinkel och vetemjöl special
Jäs 2 timmar
Degen som är ganska lös hälls sen upp på en långpanna, hjälp till med en slickepott men rör den inte för övrigt
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs 25 min
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 225 gr
Grädda 25 min.
¼ av satsen kan göras till 1 bröd


Annars är det jag gör mest det här

Pias långpannebröd

2 påsar torrjäst
12 dl vatten
(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)
5 tsk salt
2,5 l mjöl, gärna 1/2-1 l vetemjöl special

Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min.
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ?limpor?.

Här använder jag ofta mjölslattar av olika sorter tillsammans med vetemjöl special. Grundreceptet är utan kryddor o frön men jag gör det oftast med och gärna på typ "4 sädesslag"
Som ni ser är detta ett bröd som i princip sköter sig själv, man kan göra mycket annat medans det bara står där.

Ett annat favvobröd vi gör, kanske framförallt på sommaren eller om vi har gäster är ett kalljäst bröd som man gör i ordning utan jäsning innan du går och lägger dig. Det får sen jäsa i kyl över natten. På morgonen skjuter du in plåten i kall ugn, sätter på ugnen och går o gör nåt annat i 20 min. Doftar ljuvligt i hela huset och man kan få sig en härlig långfrukost ;)




GOD MORGON BULLAR



25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 250 gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 20-30 min.

Vilket är ditt favoritbröd?

Av Neta - 21 oktober 2022 06:48

Av Neta - 20 oktober 2022 19:50

Sitter här och kämpar för att hålla mig vaken,vaknade 6 i morse och kunde inte somna om. Klockan ringde 8 och vi åkte väl strax före 9. En snabbis upp på körrgårn så L fick se stenen. Där låg det lite frost på gräset och i full sol gnistrade hela gräsmattan. Så otroligt fint väder och guldskimrande träd på vägen in.
Han hade fått skrapa rutor med.
Tog bara en halvtimme att handla. Vi hade ju kunnat sova en timme till. Samtidigt är det skönt att handla när det är lite folk.
Vi fikade på *Ovan Där* sv kyrkans café. Sen gick vi runt lite i butikerna bara. Stadsmissionen, där jag köpte en lite mindre pajform för 10kr. Kanske 15 cm i diameter, L hittade en TW microburk till C. En fotoram åt sig själv med. En fl rött på systemet fick följa med hem.

Ett varv på Clasisjön, på TGR och Åhlens. Vi satte oss på en bänk ett tag sen och där kom min mamma gående. Haha! Ja var ska man träffa släkten om inte på GC.
L hjälpte mig till taxin och åkte sen till Fyris och dansade till Bob Stevens. Just nu är han på väg hem efter att ha varit till C en sväng.

Jag packade in varorna när jag kom hem. Gick ut på baksidan och tryckte ner vitlök och några rosa krokus.
Åt en dubbelmacka med stekt ägg. Gjord på jubileumskaka som det var X-pris på.
Hade ställt rullstolen ute, och gick ut och satt mig i solen. Sonja, Lena och Viveka kom ut. Blir inte så långa utevistelser nu då solen försvinner fort. Kämpade för att få in rullstolen i förrådet, nån hade ställt en stege i dörrhålet, inte så smart.
När solen försvinner på framsidan så flödar den på baksidan. Det är ju dock för kallt för att sitta ute nu. Så det blev en kopp kaffe i soffan. Somnade från ljudboken och fick backa ganska långt. Haha! Så det kan gå.



Såg den här sötnosen på Clasisjön. En Ellelampa sa vi båda två.

Hade pannbiff kvar


Va sugen på morötter och körde lite med potatisen och stekte lite svamp och lök till.

Nu har jag landat i soffan igen. Få se om jag orkar hålla mig vaken till efter husprogrammet.

Ska försöka iaf, i morgon ska jag inte göra nånting, jo jag ska strimla och fräsa 700 g kyckling, men iaf sova till jag vaknar och bara ta det lugnt förutom det.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards