Mina ord och tankar

Alla inlägg under oktober 2022

Av Neta - 20 oktober 2022 00:15

Idag var arbetsterapeuten här och vi gick igenom min rullstol. Den ska höjas, hjulen ska flyttas fram, Tyngdpunkten ska bli bättre. Nya armstöd som går lite längre fram och benstöden skulle fixas på nåt vis med. Sen ska småhjulen i fram bytas.
Fick ju en ny tidigare i år som är smalare än min gamla. Men den har inte varit så optimal. Benen kommer i fel ställning och jag får ont. Bygeln i bak har varit ett problem på den nya med då den måste tas bort helt då stolen ska fällas ihop. Men det är tydligen så på dom nya, så vi kanske skippar den helt. Man måste inte ha den.
Annika var med idag med, är ju hon, C och L som drar mest.

När dom var här ringde Mr X och bekräftade att han skulle sova här, styrelsemöte ikväll och så vill han på dans i morgon. Bob Stevens lockar på Fyris PRO-dans.
Så jag tänker utnyttja han lite och åka och handla i morgon f.m Då får jag hjälp och behöver bara en taxiresa hem.

Han skulle inte ha nån mat för dom brukar ha smörgåstårta på mötena. Jag hade tagit fram köttfärs, tog bara nån varmkorv till lunch och gjorde pannbiffar nu ikväll. Jag hade precis kokat potatis bara till mig och gjort löksås på 1 dl. Då kom han och hade inte fått nån smörgåstårta. Tyckte inte att han behövde nån mat men han fick 2 pannbiffsmackor iaf. Han måste ju för farao äta!

Han hade köpt ett batteriljus m timer till gravlyktan så han gjorde i ordning den. Blir väl jag som får åka ner med den sen eller om vi gör det på sönd när hela ligan är här och då han kommer igen med.

Tog även några av mina Ullaredsklockor och ska byta batterier i dom. Skickade inte med allihop men 4-5 st. Kul och kunna byta lite.

Vi pratade lite så vi höll på missa Vägens hjältar men som tur är kan jag ju starta om program. Såg det och det där släktforskningsprogrammet. Tog lite te och en macka, och nu har vi lagt oss. Så ska ställa klockan nu och sen försöka sova.


Av Neta - 19 oktober 2022 01:32

C kom tidigt på fm idag. Hjälpte mig byta en gardin i sovrummet och klippte mig. Hon hjälpte mig också att hänga in lite kläder, har ju pga det krånglande knät lite svårt att stå nu.

Hade lovat henne att hon skulle få en fleecepläd till Harry och vi gick igenom och rensade ut lite dukar till henne.

Jag hade städ idag så vi väntade till hon kom sen åkte vi. Först upp till graven där C tog bort en ängel som började bli lite skitig och ska rengöras. Vi la dit stenarna med text och tände ett ljus som hon köpt och som ska brinna flera dygn.

Sen åkte vi in till Eko. Började med en hamburgare (jag) och korv (hon) + att vi delade på en strips. Jag drack vatten och hon nåt annat.
Sen gick vi in och kollade, mest på julgranar och julsaker. C har ju haft en liten tvåa i Tierp men har nu ett helt hus att pynta. Jag köpte juladresser 10kr, ett mosshjärta vi ska dekorera själva till Allhelgona 25kr, och en kvist med höstlöv 20kr.
Såg en snögubbe med lykta jag vill ha på baksidan. Kostade 250kr och var så himla fin, va väl 50-60 cm hög. En snögubbe med hatt!
När vi gått klart tog vi en fika innan vi åkte till Blomsterlandet, där hittade hon granen hon ville ha. Vi kunde inte köpa den idag dock. Fina julsaker där med. Vi köpte en prydnadskål till graven.

Sen hem, så härlig känsla att komma hem till en nystädad lägenhet. Hon åkte igen och jag tog det lugnt en stund innan jag värmde lite rester och åt. Kvällen tillbringades mest i soffan lyssnandes på bok med kaffekoppen nära. Såg ?Över atlanten?

Ja så var min dag!

Av Neta - 18 oktober 2022 01:27

Borde gått och lagt mig för länge sen. Men tror jag har lim i rumpan för kommer inte ur soffan.


En bättre bild på Es gravsten. Tycker det är så mysigt att man ser löven som ligger framför graven på marken speglar sig i stenen.
Hon hade skrivit i sitt vita arkiv att hon ville ha en svart sten med guldskrift med en vit duva på. Det fick hon så klart! Lika att hon ville ha rosa blommor på begravningen. Blir nog mest rosa blommor på graven med. Hennes favoritblomma var ju tvillingsporre, hon har alltid haft rosa sånna i sina amplar. Hon får så klart en sån i sommar sen. Är ju en halvhängande växt men det går nog bra.
Nu är iaf allt klart nu väntar vi bara på att det är lite pengar som ska fördelas på L och mig men det är inte så många kronor så inget man väntar på så.
Stenen blev ju 2 månader sen så det har varit långväntat på den. Och som nån skrev till mig, ni fick den iaf till Allhelgona och det stämmer ju. Blev ju lite orolig här på slutet att den inte skulle hinna.

Jag har inte varit ut idag heller men i morgon kommer C och vi ska in till stan så då åker vi nog dit. Blir nog ett ljus i lyktan med.

Har städ i morgon med men hon klarar sig själv. Behöver ju bara släppa in henne.

Halva oktober har gått med nu, hinner inte riktigt med. September bara försvann. Jag börjar känna mig lite sliten, varit så mkt ett tag nu. Känns att man inte haft nåt riktigt miljöombyte den här sommaren. Gjort några kul utflykter med A men känner att jag skulle vilja göra nåt med familjen. Tror vi kanske behöver det. Nåt kul så man får skratta lite.
Nästa vecka fyller jag ju med, min första födelsedag utan E. Kommer bli lite jobbigt men hela ligan kommer iaf hit på söndag på middag. Har dock ingen aning om vad jag ska göra.
På födelsedagen ska A och jag äta middag på Granhof, så vill ni fira mig är jag där kl 17. Haha! Många paket vill jag ha.





Kokade en bit falukorv idag. Lättstuvade några svampar men det såg ut som klister. Orkade inte göra sallad heller så blev bara tomater. Här ser ni hur jag kokar potatisen med. Gör det i Tupperwares såskanna 10 min i micron. Så smidigt. Bara vrida på locket och hälla av sen. Fattar inte varför jag inte alltid gjort det. Lat idag så tog en engångs med.

Men nu får jag nog lov att ta mig upp härifrån. Sängen väntar!

Av Neta - 17 oktober 2022 00:34

Testade att göra Hasselbackare i airfryern ikväll. Jag tvättade och skar dom, skalade inte.
Använde en pappersform
Körde dom först som dom var i 160 i ca 15 min.
Ringlade sen på lite smörolja, kryddade och hade på ströbröd
Körde 5 min till.
Öste dom med smöroljan som nu fanns i botten på formen också. Använde max 2 teskedar.
Ändrade till 180 och körde 2 x ca 5 min och öste dom emellan och efteråt. Man får ju känna med sticka så klart.


Dom blev så frasiga och smakrika, kryddorna hade spritt sig bra ner i potatisen och jag har inte gjort det här för sista gången. Åt med tjälknöl och bea som jag kryddade med extra dragon. Lite sockerärtor finns där under såsen med. Sallad ser ni ju.
Hittade en skvätt rödvin i en flaska med.
En helt ok söndagsmiddag. Har lite kött kvar till i morgon med.

Varit ensam idag med men har inte varit ut. Men det har hänt saker idag


Sent på em fick C den här bilden från firman som vi köpt gravstenen hos. Inte den bästa bilden.
Det ösregnade så jag åkte inte dit. Men ni ska få en bättre bild så fort jag kan åka.
Känns så skönt att väntan är över. Att vi nu kan få ett avslut, allt är klart! Inget mer att vänta på.
Vi kan gå vidare.

Annars har det inte hänt mycket, kört en maskin tvätt. Hängt den och förberett en till. Det vanliga!

Av Neta - 16 oktober 2022 01:08

Nu kommer en tid med mycket saker som händer och det mesta av det gjorde E och jag mycket av tillsammans.
Min och Ls födelsedag har jag inte gjort på egen hand på länge. Min 70-årsdag förra året fixade hon och donade med tillsammans med sina syskon och gjorde precis en sån fest som hon visste att jag gillade mest.
Men annars, bakning och matlagning gjorde hon alltid en del av. Vi fixade jämt tillsammans.
Sen blir det så mkt framöver.

Allhelgona tände vi ljus här förra året. Nu får jag tända för henne. Då hoppas jag väl att iaf C och L kommer. J kan ju jobba, han gör ju det på en kyrkogård.

Ls födelsedag fixar vi väl på nåt sätt.

Första advent drack E och jag alltid glögg och myste. Hon var alltid med och pyntade här eftersom det var här vi var. Hon ville ha det så. Kom till Tierp med.

Luciamorgon kom hon in till mig och vi gjorde mysfrukost framför TVn och lucia på morgonen. Gjorde goda mackor och fixade lussekatter. Ja hon var nog in på kvällen med.

Jul med allt va det innebar. Provsmak av skinkan. Göra julgodis. Baka. Uppesittarkvällen med bingo och lite mys.
Kom inte dom andra på julaftonsmorgonen var det hon och jag som åt julgröt till frukost.
Blir nog mycket färdigköpt i år.

Sen det jag får mest ont i magen av, nyår.
Båda jularna och nyåren jag bodde i Tierp kom hon till mig. Vi tog mat från Gästis på nyår och dukade fint. Ett av åren kom C med.
De två senaste jag bott här lagade vi mat, dukade fint och åt gott här inne. Senaste var hon redan hängig så då fixade jag maten själv, men hon orkade vara kvar över 12-slaget ändå. Vi tog det väldigt lugnt då och hon vilade lite i min soffa.
Men att nu behöva fira själv får jag nästan panikångest av.
Finns ju inget som krånglar så mkt jul o nyår som färdtjänsten så vågar inte åka nånstans. Den ska dessutom beställas redan i november. Då ska man alltså veta dom klockslag man vill åka. Det är så sjukt.
Julen har C redan lovat att dom ska hämta och skjutsa hem mig. L och hon delar nog på det på nåt vis. Troligt är väl kanske att han sover här nån natt.
Hade jag råd skulle jag ta med hela ligan och fira jul nån annanstans. Den mest traditionsrika jul vi firat var ju på en båt för några år sen. Måste väl finnas nånstans man kan göra det på land med.

Men nyår!
C o M ska ha fest och det har J sen många år med. Så den traditionen måste ju dom få ha utan mig.

L brukar åka på dans, tror det är Brunnsparken som gäller då. Tror inte han vill ta med mig. Och hur kul vore det då och sitta själv när han dansar? E och jag har ju alltid haft sällskap av varandra sånna gånger.
Tror inte han offrar en dans för att vara med mig heller. Han vore väl den enda som jag verkligen skulle kunna och vilja fira med annars.
Så jag blir ensam. Får ont i magen bara av att tänka på det. Har suttit ensam vuxen i många, många nyår innan jag träffade L, men då var ju J liten och man kunde mysa med honom på hans villkor. Jag vet ju så klart att det går.
Men helt själv känns ändå så himla tråkigt. Måste ju så klart respektera att dom vill fira som dom brukar och det gör jag men jag bävar.
Får man tycka synd om sig själv?
Jag överlever säkert men kommer att må skitdåligt. Skulle vilja göra nåt helt annat, en kryss, bo på hotell eller va som helst men jag åker ju inte själv. Klarar ju inte det heller.

Gör väl nån mat så klart men hur kul är det ändå? Tanterna på gården åker till sina barn och alla har ju sina traditioner, firar med sina familjer. Blir väl så när det finns små barn med. Vet ingen kompis som blir själv heller.
Mamma firar troligen med syrran men dit är jag inte välkommen det har syrran sagt rent ut, och dom blir väl många ändå. Och åker inte mamma dit kommer nog nån av Runes ungar till henne.

Jag kan ju inte heller sova hur som helst så är ju helst hemma där jag har mina hjälpmedel. Hur jag än funderar så finns det ingen jag kan bjuda hit heller. Alla har ju sina traditioner.

Men jag är väl knappast ensam om att det blir så här på ålderns höst. Bara det att orsaken för mig är att dottern är död och är väl därför jag oroar mig, är ju så definitivt på nåt sätt. Och första gången utan henne.

Av Neta - 15 oktober 2022 02:09

Säger åt er att göra skaldjurslasangen så tog jag aldrig med den.

Skaldjurslasagne

Sås:
3 msk mjöl
25 g smör
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 dl vin
1 dl créme fraiche saffran & tomat
1 msk hummerfond
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk Fiskkrydda
1 tsk salt


400 g räkor med skal
1 stor burk kräftstjärtar
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Smörolja
1 påse babyspenat (65g)
1 påse riven cheddar/mozzarella
12 färska lasagenplattor

Till servering:
finriven pastaost
citron
färsk timjan
tomater

Sätt ugnen på 225°
Skala räkor och skär skaldjuren i bitar, lägg åt sidan.
Smält smöret och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor.
Låt koka några minuter och smaka av.
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med babyspenaten.
Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta.
Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven cheddar/mozzarella.
Lägg på lasagneplattor och upprepa
Avsluta med ett lager plattor + sås och ost.
In i ugnen ca 30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka.
Strö över finriven parmesan vid servering.


Som sagt, testa den.


I morse sov jag i ett streck till kl 7. Iofs släcker jag sällan före midnatt men det är ändå lång tid för mig.
Är nere i en sorgesvacka nu, jag saknar henne så det gör ont. Fattar inte hur en människa bara kan försvinna så. Att vi aldrig ens fick möjlighet att prata med varann igen trots att hon var så klar.
Känns som alla andra går vidare utom jag. Jag vet iofs att C har sina perioder men då har ju hon Markus nu. Klart att jag när jag känner så här kan ringa L och vi kan prata om henne men det blir så tomt efteråt när man bara pratar på telefon. Försöker prata om henne med honom när han är här ist men som regel är det så mkt annat då med så blir varken hackat eller malet. Men blir ju mer naturligt att prata när han är här.

Inte varit utanför dörren idag. Såg när jag gjorde en lunchomelett med lök o svamp att tanterna var ute. Själv har jag lyssnat på en bok som Anton Körberg läste om nån bygata på Österlen och hur dom som bor där umgås. Inte den bästa bok jag hört men han läser så jäkla bra att jag lyssnade klart på den ändå.
Nu ikväll började jag lyssna på den första boken i en serie om Loviseholm. Det är bara 18 böcker eller så. Fördelen med dom långserierna är att varje bok bara är 3-4 timmar. Annars kan dom ju vara 10-12 timmar.

Räkmackans dag idag men inte 17 orkade jag göra några hällkakor. Hade inga räkor heller och iddes inte åka till affären. Det jag hade var en förpackning med råa räkspett. Så stekte dom i ramslöksoljan med vitlök och citron.
Fick för mig att testa att porschera ett ägg, det gick ju bra. Hade aldrig gjort det själv.
Kokade upp vatten med lite salt och ättika i, knäckte ägget i en kopp och rörde upp en virvel när vattnet kokade som jag hällde ägget i. Det var jättebra att ha omegavispen, för då kunde jag lyfta upp klumpen med den också och få upp den hel. Det kokade i 4 min.




Lite salt och 4-peppar på. Det är sallad och tomater under. Gick lätt att ta bort räkorna från spetten då dom tinat med.
Det är ju en himla skillnad på att göra i ordning räkor från råa så där mot att tina frysta kokta. Kan inte låta bli att undra om frysta räkor är färgade med, dom råa blir ju bara lite rosa, mer vita. Sen konsistensen, blir helt annorlunda. Ändå frös ju jag den här förpackningen. Dom köps ju som lättmarinerad kylvara,
Leif hade varit och köpt en räkmacka och skulle ta ett glas vin till så då gjorde jag också det. Blev så trött bara. Haha!

Men nog om det här nu för nu är jag trött.

Av Neta - 14 oktober 2022 01:27

Efter en helvetesnatt då jag sov länge blev jag väckt ur ett dvalliknande tillstånd av L. Seg som 17 satt jag kvar i sängen när vi pratat klart och gjorde förra inlägget om skaldjur. Det ni måste prova där är skaldjurslasangen och sista grytan med svamp och apelsin. Så goda båda två.

Hamurgarens dag, Ja det var det ju idag så gjorde en cheesburgare till lunch. Med senap, ost och saltgurka. Så gott!
Har ju inte kunnat frosta av frysen än så bröden var lite isiga, tinade dom därför i micron så dom fick torka lite.


Nu ikväll gjorde jag fläsk med löksås fast det var torsdag och soppdag egentligen. Men va inte sugen på det.

I morgon är det ju räkmackans dag. Jag tror jag har räkor i frysen så funderar på att göra några hällkakor i morgon och göra en räkmacka i morgon kväll.

Inte gjort så mkt idag, haft svårt att hålla mig vaken med. Hoppas den här natten blir bättre, har precis tagit mitt dunder och väntar på att det ska verka.
Hostar slem med och ibland får jag lite panik när det inte lossnar, blir som kramp i halsen och jag kan inte svälja. Som att jag inte får luft heller. Svårt att förklara!


Hittade en grön väska idag, tänker till nya klänningen när jag nu ska använda den. Men nåt tillfälle ska det väl bli. Köpte väskan iaf.

Ja men nu ska jag försöka somna!

Av Neta - 13 oktober 2022 12:12

Är väl mest recept med räkor jag har då.

Elles recept
Räkcoctail

70 g. småbladig blandad sallad
½ Gurka
2 plommontomater
4 salladslökar
2 avokado
200g. skalade räkor
färsk eller fryst dill, efter smak
salt och peppar

Dressing:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl chilisås
Salt, peppar och en dutt cayenne

Tärna grönsakerna fint. Blanda med sallad, räkor och dill.
Rör ihop dressingen.
Servera i snygga glas, gärna på fot.



Elles räktacos

Tortillaskålar

1 mediumstor tortilla

Tryck ner tortillan i en ugnssäker skål. Grädda på 200 grader i 7-8 min.

Räktacos, 1 port
75 g. räkor, skalade
125 g. tärnad avokado (1\2 pkt fryst)
125 g. Tärnad ananas (1\2 pkt fryst)
1\2 rödlök, hackad
1\2 plommontomat, urkärnad och tärnad
1\2 liten spetspaprika, tärnad
Ca 5 cm gurka, skalad, urkärnad och tärnad

1 tsk olivolja
1 krm riven ingefära
1\2 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Blanda allt.
Servera med sallad, nachos, tacosås och gräddfil



Makaronilåda med räkor
4 pers

2 skivor vitt bröd
1 msk + 50 g smör
1 1/2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g idealmakaroner
150 g gröna sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja

Sätt ugnen på 200°.
Kantskär brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör.
Tärna brödet och ställ åt sidan.
Koka upp grädde och mjölk.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Pudra över mjöl.
Tillsätt gräddmjölken sakta och koka under omrörning tills såsen tjocknar.
Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i2 dl av den rivna osten.
Rör till osten smält
Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda sås, makaroner, sojabönor och räkor, och lägg i en smord ugnsform.
Strö över resten av osten, persilja och brödkrutonger.
Tillaga i ugnen, ca 10 minuter.


Asiatisk räksallad

Ca 1/2 pkt glasnudlar
1 brk räkor i lake (170 g.)
1/2 huvud romansallad
2 salladslökar
200 g tärnad mango
Ev 2 tärnade avokado
2 tomater
1 dm gurka
1/2 paprika
3 st vit sparris, kokt

3 ägg, klyftade

Dressing
2 tsk hackad (fryst) chili eller lite sambal (kan uteslutas)
Några cm ingefära
2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
2 msk ostronsås eller fisksås
4 msk japansk soja
2 msk pressad lime eller citron

Börja med dressingen. Riv vitlöken och ingefäran.
Blanda ihop allt i en liten glasburk med lock. Skaka ihop dressingen.

Lägg nudlarna i en skål med lite salt. Häll över kokande vatten, låt stå i 3-5 min.
(Gör gärna iordning hela paketet och ha i resten i tex en soppa)
Häll i durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt, klipp/skär i korta bitar.

Häll av spadet från räkorna. Strimla alla grönsaker fint.
Blanda räkor, nudlar och grönsaker i en skål. Vänd ner avokado och mango sist.

Garnera med äggklyftor och servera med dressingen bredvid.





Pasta med räkor.

1 ägg/ dl durum eller dinkelvete + lite salt

Knåda hop en deg, blir den för stabbig så tillsätt lite olivolja.
Låt den vila nån timme.
Kavla ut den tunt för hand eller i maskin. Skär remsor i önskad bredd.

Sås:
4-5 salladslökar
1 röd paprika
1 påse färsk spenat
1 pr vitlöksklyfta
10 champinjoner
Smör
1-2 krm sambal
1 msk chilisås
1 msk hummerfond
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde, ev 1-2 msk mjöl
Salt o peppar
Ev en doft cayenne
Ev 1 tsk cognac
3-400 g skalade räkor
Lite parmesan

Ansa och strimla/hacka grönsaker o skiva svamp
Fräs salladslök, paprika, spenat och vitlök ca 2 min i smör
Lägg i champinjonerna och fräs till dom är klara
Tillsätt sambal, chilisås, fond och vatten. Koka några min
Red av m grädde o mjöl, koka 3 min till. Smaka av.
Ta bort kastrullen från värmen, vänd i räkor, ev cognac och dofta över cayenne.
Smaka av igen.
Koka pastan 1-2 min, kolla om den är klar, häll av men spar lite på botten och rör om. Smaka av m lite smör, salt o sv.peppar
Servera m såsen, bröd o sallad.
Glöm inte ett glas immande kallt vitt!




Malins räkpasta


4 st portioner tagliatelle
1 st squash (normalstor)
15 cm purjolök
1 st röd paprika
1 st vitlöksklyfta
1 tsk curry (testa dig fram till rätt mängd)
1 msk olivoja
2 msk chilisås (testa dig fram till rätt mängd)
2 dl kokbar crème fraiche
1 st äpple, skalat och tärnat
300 gram skalade räkor
salt och peppar

Dela squashen i halvmånar.
Dela och skölj purjolöken och hacka den sedan.
Skär paprikan i bitar.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan, tillsätt curryn och stek grönsakerna tills de mjuknar något.
Börja koka pastan under tiden.
Tillsätt chilisås och crème fraiche i stekpannan och låt det hela koka upp.
När pastan börjar bli klar, tillsätt räkorna och äpplet i såsen - räkorna får inte bli sega!
Smaka av med salt och peppar och servera med pastan


Lyxig krabbsallad

2 kokta krabbor
1 rött äpple
2 avokado
2 schalottenlökar
2 msk riven pepparrot
2 msk press citron
Salt och peppar
1 kn gräslök
1 msk olivolja

Plocka ur krabbköttet
Strimla äpplet
Tärna avokadona
Hacka löken
Blanda allt i en skål
Häll över citron och blanda väl
Smaksätt med s & p
Klipp över gräslök och ringla över oljan
Servera med bröd



Fiskfärsbiffar med kräftsås

400 g vit fiskfilé, helt tinad
1 dl kräftstjärtar
2 ägg
2 msk pot.mjöl
1 dl lättfraiche
Salt & peppar
Lite cayenne
2 msk smörolja

Kräftsås

1 dl lättfraiche
2 tsk hummerfond
1 dl kräftstjärtar, grovhackade
2 msk hackad dill
Salt & peppar
Ev lite cayenne

½ citron i klyftor

Mixa fisken med kräftstjärtar, ägg, pot.mjöl, och fraiche
Smaka av
Hetta upp stekpanna med smörolja till medelvärme
Skeda upp färs i pannan och platta ut till biffar
Stek ca 3 min/sida
Blanda såsen och smaka av
Servera biffarna med såsen, citronklyftor, potatismos och ärtor



Krämig färskpotatistårta m räkor
8 port

Botten:
200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:
5 gelatinblad
½ msk pr citron
4 dl crème fraiche
300 g färskost
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
salt och peppar
500 g kokt färskpotatis

Garnering:
3 dl skalade räkor
10 rädisor, tunt skurna
dillvippor
gräslöksstrån
citronskärvor (kvartade tunna skivor)

Botten:
Skär av kanterna på brödet.
Mixa resten i matberedare och tillsätt det smälta smöret.
Fäst ett bakplåtspapper ibotten av en springform och packa brödsmulorna i botten.
Ställ kallt 30 min.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5?10 min.
Blanda crème fraiche, färskost, gräslök och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Ta upp gelatinbladen och låt dem sakta smälta på svag värme i en kastrull med citronjuicen.
Vänd ner i fyllningen.
Skär potatisen i bitar och blanda ner i fyllningen.
Bred ut fyllningen i formen och ställ kallt över natten.
Garnering:
Toppa med räkor, rädisor, dill, gräslök och citron.



Läckra minipajer fyllda med räkor, dill & mango
Ca 12 st


1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g
1 ägg

Fyllning:
ca 3 dl räkor, skalade
3 msk dill, finhackad
1 dl mango i bitar, fryst & tinad
1 dl lagrad ost, riven
3 ägg
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Garnering:
räkor dill mango

Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegsplattan.
Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.
Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill.
Ställ dem gärna i en muffinsplåt.
Pensla degen med upp­vispat ägg.
Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering.
Fördela dillräkor och mangobitar i varje form.
Strö över den rivna osten.
Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål.
Häll äggstanningen över pajerna.
Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min.
Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg.
Låt dem svalna något.
Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill­, räkor och mango.


Avokado- och räkpuck a la Morberg

3-4 st avokado
400 g räkor, skalade
2 st citroner
Vinäger
Olivolja
Dillkvistar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk majonnäs

Hacka avokadon, salta.
Pressa över citronsaft.
Häll över olja och vinäger.
Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon. Pressa ihop.
Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.
Hacka räkorna och gör samma sak.
Ringla över lite majonnäs och dra några varv på pepparkvarnen före servering.
Servera med dillkvist och en citronklyfta


Räksallad

1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith
1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.



Krämig skaldjursfrestelse
4 pers

1 brk skalade räkor i lake
1 burk krabba
200 g torskfilé
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
100 g champinjoner
20 g smör
1 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
salt, peppar
1 dl riven ost 1.

Sätt ugnen på 200 gr
Låt räkor och krabba rinna av i en sil.
Dela torsken i bitar, koka upp buljong, lägg i fisken sätt på lock och låt stå på trä eller kork i 10 min
Låt rinna av, spar buljongen
Hacka svampen.
Blanda torsk, hälften av räkorna och svamp, lägg i smord ugnsform.
Smält smöret till gratängsåsen, pudra över mjölet och rör om, späd med grädde och koka så det tjocknar.
Rör i crème fraiche och krydda, späd med buljong om det behövs
Tillsätt krabba och häll såsen över gratängen.
Strö över osten och gratinera i ca 15 min.
Toppa med resterande räkor.




LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR


100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majponnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin

sallad

Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.



Asiatisk soppa med räkor

500 gram räkor med skal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
2 citrongräs
olja att steka i
2 msk grön currypasta
½ lime, saften
3 msk asiatisk fisksås
1 fiskbuljongtärning
1 liter vatten
400 ml kokosmjölk
300 g champinjoner, skivade
2 salladslökar, tunt skivade

Skala räkorna.
Hacka lök, vitlök och chili.
Banka på den nedersta ?köttigaste? delen av citrongräset med handtaget på en kniv och finhacka det krossade. Släng de torra stråna.
Fräs lök, vitlök, chili och citrongräs i olja i en gryta tills löken mjuknar.
Låt den gröna currypastan fräsa med mot slutet.
Tillsätt limesaft, fisksås, fiskbuljong och vatten.
Koka upp och låt småkoka i 15 minuter utan lock.
Sila bort grönsakerna och tillsätt kokosmjölk i buljongen.
Låt koka upp igen och puttra i några minuter.
Fördela räkor, skivade champinjoner och tunnskivad salladslök i fyra sopptallrikar eller skålar.
Slå soppan över och servera genast.




Skaldjursgratäng
4 pers

3 dl ris
6 dl vatten
1 1/2 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
1/2 purjolök
200 g färsk spenat
2 msk smör
500 g oskalade räkor
150 g kräftstjärtar
ca 145 g avrunnen vikt, musslor i lake (kan bytas mot krabba eller crabsticks)
3 msk finklippt dill

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven lagrad ost

Garnering:
Skaldjur, dill och citron

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset med fiskfond/buljongtärning.
Strimla löken och fräs blank och smidig med spenat utan att den tar färg.
Blanda med riset och lägg i en smord eldfast form.
Finhacka dillen och blanda med skalade räkor, kräftstjärtar och musslor och lägg på risbädden.
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
Tillsätt 3 dl av grädden och låt allt koka upp under omrörning. Koka i 3-5 minuter.
Blanda äggula med 1/2 dl grädde och tillsätt till såsen. Låt sjuda, inte koka.
Smaka av med lite salt och peppar.
Fördela såsen över ris- och skaldjursblandningen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 15-20 minuter tills gratängen fått gyllene färg. Garnera med skaldjur, dill och citron.
Tips!
Riset kan bytas mot pasta och blanda gärna olika skaldjur efter tycke och smak.


Sallad med ris och räkor
För 5-6 pers

2 dl okokt ris
vatten enl anvisning
1 msk kycklingfond eller 1 tärning
1 msk (knappt) currypulver
250 g broccolibuketter
2 ägg, mjukkokta
2 tomater
1 brk vit sparris
100 g strimlade sockerärtor
2 dl svarta, skivade oliver
200 g skalade räkor (el. ca 500 g i oskalad vikt)


Sås:
0.5 dlcréme fraiche
2 msk vit balsamvinäger
1 msk osöt dijonsenap
grovmalen svartpeppar
0.75 dl (knappt) olivolja
rikligt med hackad dill

Tina o skala räkorna.
Fräs riset i curryn och koka sen i vattnet och kycklingfonden.
Låt svalna medan du gör resten.
Koka broccolin ca 2-3 minuter.
Spola dem sen med kallt vatten.
Dela äggen i klyftor
Klyfta tomaterna, halvera sen.
Häll av och dela sparrisen, spar knoppar till dekoration
Blanda allt, dekorera med sparrisknoppar och äggklyftor

Såsen:
Blanda créme fraiche, balsamvinäger och senap.
Rör ner olivolja.
Smaka av med peppar och socker.
Rör i hackad dill.
Servera såsen i en separat skål.
Bröd är gott till.



Räkgryta

2 hackade gula lökar
200 g champinjoner, ansade och skivade
1 msk smör
1 msk mjöl
1 strimlad röd paprika
2 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm sv.peppar
1 krm cayenne
3-4 hg skalade räkor
½ dl konc. apelsinjuice
1 dl vatten


Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.
Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.
Koka 8-10 min.
Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards