Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2022

Av Neta - 24 november 2022 00:27

Nej inget av det jag tänkt gjort idag blev av. Gått här och grinat och saknat E så jag går sönder. Vi gjorde ju alltid det här tillsammans sen -18 då jag flyttade. Först i Tierp och sen här.

Skärpte till mig på em och åkte till affären och hämtade paket. Förenat med livsfara, blankis i backen ner sen va det sandat. Åkte ner till graven men kunde inte åka upp till den och hämta krukorna. Va bara is.
Handlade lite ost m.m En bulle och en kexchoklad till fikat. 3 vita hyacinter.

Men kartongerna står orörda, inte en duk är struken.


Köpte kycklingbacon på affären 2/20, men stekte det lite för hårt. Har hälften av ett paket kvar. Det andra i frysen. Funderar på om jag ska göra makaronipudding i morgon. Sån med vitsås som min mormor gjorde. Blir lite som mac & cheese och är löjligt god.

Kokar idealmakaroner, steker lök, bacon, paprika och majs, gör en vitsås, mojsar hop allt i en ugnsform, kryddar ordentligt och på med rikligt m riven ost och lite panko. In på 225 gr tills det får fin färg och puddat till sig lite. Ska gå och skära fyrkanter sen. Jag kanske gör portioner i airfryern dock.
Sen äter man med ketchup eller lingon, vilket man vill.



Kul post idag, fast va nån räkning med.


Det här va i ett paket, sen va det julklappar i det andra så det visar jag inte.

Annars har jag väl gjort det vanliga.


Kvällsmaten. Orkade inte tina köttbullar men det gick bra ändå. Har inte så många kvar heller och inte gjort julköttbullarna än. Frös dock ett kg färs så jag har klart i frysen.

Få se om jag klarar av och fixa i morgon. Fred blir det ju inget då ska vi ju iväg.

Ska plocka ner en tvätt som hängt ett par dar nu. Sen blir det sängen.

Av Neta - 23 november 2022 01:35

Beror tydligen på att dom haft lite problem med värmen och att jag har långa gardiner. I övrigt vara allt ok med temp inne och så.

Fick en ny tid för provtagning samma dag jag ska till sköterskan med. Bra att spara in en stadsresa.

Ungarna har varit här. Resultat:


Röda gardiner i köket med. Och ett antal kartonger på golvet.


Den här stod utanför dörren. Från en granne. Ännu en snögubbe till samlingen.

Hade lite kött kvar så åt det


Sallad på vitkål och granatäpple. Röra på gräddfil och mangochutney. C o L hade köpt stora lussekatter med sig. Så blev en sån och några plättar till fikat.

I morgon ska dukar på och ljusstakar upp. Jullandskapet ska ordnas.

Å nu ska det sovas!

Ont

Av Neta - 22 november 2022 02:01

Knäeländet vill inte ge sig. Va rätt hyfsat ett par veckor efter jag haft så extremt ont och nu verkar det vara dags igen. Mina leder gillar inte det här mellantinget med nollgradigt och fuktig luft. Riktig torr kyla verkar dom tåla bättre. Vid -15 så där och kallare. Försöker hålla mig inomhus men det är som att dom känner uteluften ändå. Och ibland måste man ju ut om så bara upp m soporna.

Någon skrev till mig och frågade om ja hade fler recept på enklare mat med vitkål i. Hon tyckte det var bökigt med kåldolmar och kålpudding och sånt. Man kan väl ha vitkål, fräst eller kokt till det mesta. Jag gillar att fräsa den med lite soja. Stuvad går väl till typ all chark. Men så brukar jag också göra nånting vi kallar för

*Fuskad kålpudding*

Fräs en hackad gul lök med
1 lit finstrimlad kål och
400 g köttfärs på lite hög värme så det får lite färg.
Låt det sen koka hop lite med 3 dl buljong och 2 tsk sirap.
Salta och peppra.
Fast det ska vara lite blött kvar vid serveringen. Man kan stänka i lite soja här också.
Servera sen med ris eller potatis och lingonsylt.
Med ris så har du ju alla ingredienser som i kålpudding.
Fast där blandar du kokt ris och rå köttfärs som du kryddar och varvar med brynt kål. Sen gräddar i ugnen och serverar med kokt potatis, sås och lingon.
Min fuskade variant går ju snabbt och blir gott. Den som vill ha brunsåsen kan ju ta det till den med, det funkar ju så klart.

Men kålsäsongen är vi ju mitt i nu. Har ju min favoritsallad med strimlad rödkål, hackad rödlök och grovrivet syrligt vinteräpple. I en dressing på olja, äppelcidervinäger, gräddfil och salt och peppar. Och detta måste mojsas runt. Den är sååå god! Den heter råsallad med äpple och hänger med från en vegetarisk matlagningskurs som jag gick på, på 80-talet. Där gjorde vi bara mat på svenska råvaror. Alltså det man kunde odla här.

Rödbetsbiffar med pepparrotssås är en annan favorit därifrån. Och korngrynsbullar. (Veg köttbullar) Om ni kollar mina recept från dec gm åren i den blå bloggen så finns där recept på vegetariska julbord i lite olika varianter. *Sillinläggningar* på aubergine till ex, jansson med oliver och griljerad kålrot.

Men nog om detta. Nu ska jag försöka sova.

.


Av Neta - 21 november 2022 17:32

Några flingor till kom det kanske i natt men nu verkar den sjunka ihop igen. Den är kvar men inte länge tror jag.

Hade ont som 17 i knät i natt så tog mitt dunder vilket i sig gör så jag blir lite som en sombie idag. Hänger halvslumrande i soffan.
Värmde nyss lite rester av soppan jag hade kvar. Köpte en dubbelpack med plättar på Maxi, 2 x 10 st för en tjuga så ska ta ena halvan ikväll sen.

Tänkte ju åka in till Ikea m.m idag, hade hoppats att L skulle komma och hjälpa mig men han törs inte köra i den här väderleken säger han. Ändå har han bytt däck och dom har inte heller haft oväder eller fått speciellt mkt snö. Halt kan det ju vara förstås. Men nu har det moijnat iaf. Blåste mkt i natt o på fm.

Annika o jag ska ju åka till Rånäs på fred så tänker att vi kanske kan in en snabbis o köpa ljus o dörrmatta då. Ska fråga iaf.

Många som är förkylda. Läser det på twitter o många som vabbar. Julpyntar gör dom hej vilt. Klädda granar redan.
C o J kommer i morgon sent som 17. Inte förrän vid 15 när det börjar bli mörkt. Men vi sätter väl ut grejerna och tänder med men ska ha på timer. C ska hjälpa mig byta gardiner och dom ska få ta in ljusstakar o adventslådor. Kanske rent av få bära ut parasollet i förrådet, tror det är torrt nu. Stått inne i 2 månader eller nåt. Haha!


Har ingen riktig adventskänsla än men det kanske kommer.

Har iaf köpt årets snögubbe.



Av Neta - 19 november 2022 23:53

Fast vi har fått löjligt lite jämfört med söderut i landet. Mer i stan än härute med men nu varnar dom för en riktig snösmocka i morgon. Få se om vi får nåt av den. Nu täcker det knappt marken.




Inte gjort nåt av det jag tänkt idag. Sov dåligt så varit trött. Hade ont i natt men orkade liksom inte vakna till helt och ta värkmedicin. Ska ta förebyggande ikväll.

Kollat på Doobidoo och Så mkt bättre ikväll. Pratat med en kompis i luren nästan en timme på dan. Hoppas jag får lite mer energi i morgon.

Ska det nu bli riktig vinter måste jag ta mig till Ikea och köpa en dörrmatta att lägga ute vid ytterdörren. Trä blir ju svinhalt. Dom har ju nån billig typ för nån 10a då gör det ju inget om den bara håller till våren. Köpte riktiga men dom blir lite för höga när det bygger snö under så dörren tar med dom.

Få se när jag kommer dit bara. Behöver köpa vita ljus med. Å hyacinter o amaryllis. Glad nu att jag handlade igår, hade tänkt köpa ost på CG men hoppas nån har billig nästa vecka med. Var även soprent på Kesella på Maxi, inte ens laktosfri fanns kvar. Måste ju ha till saffransbröd.

Har jäst så jag kan baka mer matbröd också.

Julmarknad här i morgon och vid Ulva både idag och i morgon men ska det bli mer snö får man nog skippa den. Har ju sett hur det ser ut söderut, i 08 och på Gotland. Det värsta är att jag har paket att hämta på affären o nåt mer att vänta. Så kanske måste ta mig dit om dom plogar.

L kommer nog inte heller om det blir en massa snö. C jobbar väl.

Men nu ska jag plocka undan lite och sen sova.

Av Neta - 19 november 2022 03:37

Kan inte sova och ligger och funderar på varför det är sån skillnad på matpriseri olika butiker. Ja att dom ökar märker man ju. Men varför kan dom inte kosta lika överallt?
Hur kan apelsiner kosta 12 kr/kg i en butik och 52 i en annan? Vissa butiker kan fortf sälja ost under 100-lappen medans andra inte gör det. Hur kan riven ost ha lägre kilopris en hel? Hur kan det vara så olika priser på samma sak vad gäller smör och bordssmör? Arla kontra Valio. Gårdsgoda från Valio innehåller visserligen 50g mindre än bregott men det skiljer 27kr. Är exakt samma sak..
Ja så där håller min hjärna på.

Behövde handla en del idag och tänkte att lika bra att åka till stormarknaden då. Dom gör om där nu och den första disken man kommer till är den med ojämna skivor. Alltså förpackningar med småbitar, skivor och spill. Allt för 49.90/kg

Jag hittade stekfläsk, nästan 700 g för 32.90 Inte så ojämna skivor heller. Ett vanligt 375 g paket m stekfläsk kostar lika mkt som kilopriset här. Det fanns skinka både kokt och rökt, rostbiff, medvurst och nån annan korv. Allt för 49.90/kg Inte är det så kort datum heller.

Stenbitsrom, där kostar Garants 80 g häruppe i min butik 29.90, Icas lika stor burk på Maxi 2/35 kr. Å så stor skillnad är det nog inte på smak och konsistens.

Ja listan kan göras lång, men det skulle inte behöva vara så här olika. Ta bort alla extrapris och håll samma pris tycker jag. Fast jag handlar ju gladeligen på extrapris så klart! När det nu finns.

Nåväl både ris och kaffeburken är påfylld. Grönsakslådan komplett, räkor och köttfärs i frys och kyl. Ska paketera i morgon.

Å nu ska jag göra ett nytt försök att sova.

Av Neta - 19 november 2022 00:32

Är ju så trångt och bökigt dessutom korgar i gångarna här på hemköp så bestämde mig för att åka till Maxi där det finns bra med plats. Åker ju på en permobilscooter.

Ringer mitt på dan men kunde inte få åka in till stan förrän 15.35 pga få transporter och hög belastning då många tydligen slutar tidigare på fredagar. Men tänkte att det funkar väl. Bokade ingen hemresa då för visste inte hur lång tid det skulle ta.

15.35 kommer det en personbil, chauffören ringde dock och en rullstolstransport skulle komma 16.05 och det gjorde den.
Handlade och när jag åkte ut ringde jag, 18.08 Fick då köplats 17. Åkte till Pong och köpte mat och köpte en kaffe och muffins. Tur va det.

19.05 ringde jag igen och fick köplats 23. Bröt nästan ihop.
19.50 ringde dom och han som ringde berättade att dom var helt oförberedda på att det var FUB- dans. Alla rullstolstransporter var upptagna och jag kunde få åka tidigast 20.35 Va ju bara godta det då.
Kom en personal och pratade med mig då tårarna rann. Fick en festis och en kexchoklad. Hon stod också kvar och pratade med mig. Berättade att det varit kaos med färdtjänst därifrån hela dan.

20.20 kom transporten, 15 min för tidigt. Vilken skön känsla. Chauffören frågade om det var ok att han sprang in på toa. Hade inte fått nån rast o inte haft nån chans. Så klart det var ok. Han fick också en dricka och en kexchoklad av personalen.
Kändes härligt att köra ombord, hiss dessutom så slapp rampen. Hem och plockade in varorna, värmde maten och satt mig ner i soffan med den 21.30 Startade om På Spåret.

Nu är kl midnatt och jag ska ta mig i säng. Skönt att jag slapp lämna scootern i stan. Var nästan på väg till syrran med den och ringa efter vanlig bil.
Det kommer att dröja innan jag åker in ensam en sen em igen. Satt kvar på scootern både in och hem i transporten så satt på den i 5 timmar, känner det nu.


Av Neta - 18 november 2022 00:25

Precis sett Hockeygalan. Måste erkänna att av tjejerna kände jag inte igen nån. Men förstod ju hur stor sporten är.
Lite kluven till hockey när det här i stan, i Almtuna som är stadsdelen jag växt upp i och som var vår klubb, nu utesluter både damlaget och damjuniorerna från hockeyn. Vilket jäkla sätt. Jag hoppas folk bojkottar deras matcher. Inte gynnar klubben ekonomiskt alls så länge dom vidhåller det här.

På 50 och 60-talet övade Almtuna i flera sporter på Österängen som ligger bara en bit från vårt hus. Där satt vi, jag och mina kompisar och spanade in killarna. Nån gång testade vi lite längdhopp och så. Det var ju vår klubb, vi som bodde mellan Brantingsgatan och Fålhagsgatan, mellan Liljegatan och Örbygatan. Celsiusskolan, genomfartsleden och Fålhagsleden fanns ju inte alls då.

Idag kallas allting Fålhagen, jäkla påhitt det med. Fålhagen var då resten av området fram till Vaksala torg. Det mellan Brantings och Vaksalagatan var Petterslund.

Jag är stolt född i Almtuna och det kommer jag att kalla området till jag dör.

Men iaf ikväll, gud va jag grinade när Salming fick sina priser. Det är så känslosamt med den där sjukdomen. Å va stor han varit under sin karriär. Har nog inte riktigt förstått det.




Blev Nikkalouktasoppa idag, köpte vitkål förra veckan och varit sugen sen dess. Under den kalla perioden brukar jag ha soppdag på torsdagar. Blir sällan pannkakor dock, tyvärr för det är ju gott.

Till soppan ska det vara ca 300 g köttfärs som man fräser med en strimlad purjo.
Tillsätter en halvliter finstrimlad vitkål efter en stund och fräser allt till grönsakerna är mjuka.
Då slår man på en liter köttbuljong och har i 2 msk senap och ett lagerblad. Kokar i 10 min och smakar av med 4 tsk soja och salt och peppar. Strör över persilja.

Så gjorde inte jag idag. Hade 1/4 dels gul lök i kylen och ungefär lika mkt hackad rödlök i en burk. Skivade en stor morot och tog också 1 msk torkad ramslök. Fräste det med köttfärsen sen gjorde jag som man ska med buljong, senap och lagerblad m.m Skippade dock persiljan.

Blev god iaf. Det är kombon, kål, senap och sojan som skiljer den från andra köttfärssoppor. Vi fick den i skolan, alla tre ungar med och dom har gillat den så gjorde den hemma också när dom växte upp. Åt nog 2 tallrikar och har lika mkt kvar.

Annars har det inte hänt så mycket. Pratat med Sonja i luren. Vi ska ses och fika nån dag. Kanske fortsätter vi sen med tantfikat hon, jag, Linnea och Elle hade förra vintern. Om hon är tillräckligt kry. Har vi tur vill nån annan granne hänga på också.

Pension i morgon och ska väl försöka ta mig samman och åka upp och handla. Har ett pkt och hämta med. En julklapp till C från Tradera.
Måste in till stan med, ska till Ikea, Plantagen, Lidl, systemet och Citygross. Kanske till biltema och Rusta med. Som tur är finns allt nära i Boländerna.
Men behöver nån med bil med mig. C har tydligen mycket nästa vecka för hon erbjöd sig inte. Hon jagar bara möss. Haha! Tror hon tog tre bara idag.
Usch minns det där innan vi tätade i kåken. Inte kul den hösten. Problemet är ju att dom hyr men värden skulle komma o fixa i helgen. Han verkar inte jätteduktig på det där med hus dock. Tur hon har Leif.

Han kommer ev på tisd, har jag tur redan på månd så då kanske jag får handla. På tisd ska han väl hem till dansen.

Ska börja stryka lite juldukar och se över ljusstakarna nästa vecka. Plantera amaryllis och hyacinter. Kul pyssel men utan Elle. Snyft!

På fredag em åker Annika och jag till Nedergården i Rånäs, julmarknad och Afternoon tea. Härligt att ha nåt att se fram mot.

Men nu ska jag hänga tvätten, sen är det nog sängdags.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards