Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2022

Av Neta - 17 november 2022 00:10

Har ju soffa o fåtöljer längst ner i vardagsrummet. Det är sånt himla kallras från fönstren så funderar på att be dom komma och kolla tätningen. Man ska inte behöva ha långärmat och sitta med en filt på ryggen inomhus. Behöva ha både strumpor och fodrade tofflor. Inte ens om man sitter nära fönstret. Så less på att frysa både inne och ute. Tänder massor av värmeljus men det märks inte.
Är 21 gr på innetemp men det där draget gör att det känns som 17.

2 gr ute nu så det lär bli frost i natt. En av flottiljens meterologer som jag hade förmånen att sitta bredvid en fest en gång sa att om det är 5 gr eller lägre kl 23 så blir det oftast frost. Och det stämmer här iaf. Nu kan det få komma snö med och vara 5 minus istället. Så det ligger kvar och inte blir snorhalt. Det är så himla svart ute. Har ingen belysning tänd nu, men ska ha det från advent men på timer. Behöver ju inte lysa hela natten.

Själv går jag knappt ut på vintern. Tycker jag klarar kylan sittandes på scootern sämre och sämre. Lederna fastnar liksom. Sen värk när jag kommer in och dom mjuknar igen.
Skulle vilja åka upp och handla, slut på frukt och annat till hyfsat pris men går inte ens till postlådan 2-3 m från ytterdörren. Bökigt att hålla på med skor bara för det. Haha! Åker in på eller efter fred om jag får nån med bil med mig. Vill till flera butiker i Boländerna. Börja julhandla så smått.

Advent, jul och nyår kommer närmre. Är kluven, på ett sätt vill jag pynta som vanligt för Es skull, behålla traditionen. Även för C o Ls skull.
Men vi gjorde ju alltid det tillsammans Elle och jag. Hon kunde ju stå bättre. Va hon som klädde granen. Det gör också att det känns jobbigt.
Julen kommer väl gå an ändå, då är ju L och C här.

Nyår firade ju E och jag ensamma sen skilsmässan. C var med en gång i Tierp, men hon har ju M nu. Antar att L ska på dans. Så nu blir det nog bara jag. Försöker peppa mig att jag ska fixa nåt gott, kanske köpa mig en hummer. Men det kommer ju att bli som en vanlig kväll ändå. Som alla andra 355 om året eller va det nu kan bli som jag sitter ensam.
Ingen vill väl köra en sån kväll o komma hit och jag vill inte gärna ut en sån kväll. Svårt att få taxi med. Vet folk som ringt direkt efter 12-slaget och fått vänta 2-3 timmar. Lär ju bli samåkning en sån kväll också, åka med andra fulla typer. Nej tack!
Sover helst hemma med där jag har mina hjälpmedel. Det får helt enkelt gå.

Nu ska jag ta mig till sängen, häckar i soffan än. Sov gott!


Av Neta - 16 november 2022 18:35

Det är ju lillördag idag och jag tänker bjuda på en iskall vitvinsdrink med lingon, en riktig höstdrink alltså.

Lånad bild.

Höstdrink

9 dl iskallt vitt vin, funkar med bubbel med men mixningen gör att den inte blir fullt så bubblig.
3 dl lingonsylt
1 msk florsocker
Frysta lingon
Is

Mixa sylt och vin
Sila i finmaskig sil minst 2 ggr
Smaka av med florsockret
Servera i kalla glas med is och frysta lingon i glasen.
Man kan så klart frysa in lingon i iskuber med.



Dumplings med ris och sesamsås.

Koka riset enl instruktioner

Sesamsås

Rör ihop

1/2 röd mkt finhackad chili utan kärnor och hinnor. Jag fryser in min chilisar så i halvor och använder det.
1/2 msk finriven vitlök
1- 1 1/2 msk finriven ingefära (från burk funkar)
4 msk sesamolja
4 msk ostronsås
5 msk japansk soja
4 msk pressad lime
1-2 msk sesamfrö

Låt den dra nån timme. Förvara i tät burk med lock. Chilin kan uteslutas.

Den här såsen finns nästan alltid i min kyl. Jag äter den inte bara till dumplings, utan använder den också till att smaksåtta snabbnudlar med, ha i fraiche till rätter med kött och kyckling och som krydda i thairätter.

Dumplings

Jag tinar dom helt och beräknar ca 6 st/ pers.
Stek i smörolja (blir finare yta och godare smak än bara olja)
Stek dom 2 min på mellanvärme på alla tre sidor.
Häll på 3/4 dl vatten och sätt på ett lock. Låt vattnet koka bort.

Servera med ris, såsen och sallad.

Av Neta - 16 november 2022 00:27

Det och nyputsade fönster. Hon till och med rensade blommorna. Men har aldrig varit med om en människa som putsar fönster lika fort. Ändå eftertorkade hon hela rutorna med lakanstrasor hon hade med sig, fast hon använde skrapa.
Hade tänkt byta gardiner i dag först men spar det till närmare advent.

När hon gått va jag hungriig, varit sugen på torsk m äggsås länge nu så idag gjorde jag det och fick för mig att ha lite torkad ramslök i såsen också. Blev himla gott.

Hyvlade lite vitkål till och hade på lite av nya balsamicon. Idag gjorde jag bara 1 dl sås och rörde ner fisken tinad i bitar och lät det stå 5 min under lock innan jag rörde i ägg och ramslök. Lät det sen stå en stund till, kanske 3 min. Blev perfekt!

Åt ju rätt sent då så blev bara ost på smörgåsrån och silverte ikväll till medicinen.

Förberedde en mörk 40° maskin som jag sätter på i morgon bitti.

Nu ligger jag i sängen. Såg att det ska bli bara 2-3 gr varmt i morgon på dan. Är utan frukt och skulle behöva handla men inte åker jag ut på scootern i den kylan.

Av Neta - 15 november 2022 02:06

Ja körde en maskin med lakan och lite annat 60°. Hade med 2 nya rosa örngott i schintz (hmm stavas det så?) vilket resulterade i att jag har några väldigt ljust rosa trosor nu, ist för vita. Haha! Så kan det gå. Inget annat verkar ha tagit åt sig färg iaf.

Hängde den sen och så gick jag och plockade undan lite inför morgondagens städ och fönstertvätt. Så nu har jag skitont i knät. Just det där med att hänga tvätt är besvärligt, lika att ta reda på tvätten och plocka in i skåp och lådor. Händer stt jag lägger det nytvättade i sovrummet och plockar från högen sen.

Hemtjänsten hjälper inte till så, dom hämtar i de fall nån behöver hjälp och tvättar den med flera andras tvätt. Sen kommer den iofs vikt men inget jag vill ha gjort så ändå. Köpte ju min tvättmaskin i Tierp och har tvättat själv sen dess, innan va det ju L eller nån av tjejerna eftersom vi hade tvättstugan i källaren.
Saknar tumlaren ibland, nu t.ex skulle jag vilja tvätta min röda dunjacka men den måste ju tumlas. Tur jag har en annan vinterjacka med men den är lite bökig i dragkedjan.
Lika så skulle jag vilja tvätta dunkuddarna i sängen. Men dom tumlade vi i 5-6 timmar och det går ju inte heller då så klart. Får väl lämna in alltihop men fatta va det kostar!

Sen har jag suttit och rensat och sorterat saker som hamnat på skrivbordet. Blev en rejäl bunt med gamla kataloger och tidningar som ska slängas. Spart lite kartonger modell mindre med för kommande julklappar. Nu har jag ju bara C att köpa åt, M och L får väl nåt mer symboliskt. Ungefär som jag köpte till L nu när han fyllde. Kommer att sakna att få paket från E, hon köpte aldrig dyra saker men ist fick man många paket. Å hon hittade alltid kul och fiffiga saker till köket t.ex som man inte visste att man behövde förrän man hade dom. Majsskalaren t.ex där man som skär av majsen från kolven i ett par drag bara. Vill inte vara utan den idag.






Blev pimpade snabbnudlar till lunch idag, lite kyckling, lök och röd paprika i. Några droppar soja i sen med.

Nu ikväll köttbullar o potatis.


Ja grönsaker med så klart. 15 små köttbullar i airfryern 180 i 8 min, dom blev perfekta. Samtidigt körde jag potatis och morötter i micron i 10-12 min. Har till en köttbullsmacka i morgon med.

Apropå köttbullar så gör jag egna en gång om året och det är till jul och då med en egen kryddning. Senap, kryddpeppar, kardemumma och kanel. Kardemumman kom till när min mormor tog fel på den o kryddpepparn en jul men alla tyckte det blev så gott så hon fortsatte med både och sen. Kanel har jag lagt till och bytt gul lök mot rödlök.

Julköttbullar

Gudomligt goda!

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

Gör dom alltid i ugnen och fryser dom så. Sen tinas dom i stekpannan eller airfryern så dom får lite mer färg. I år tänker jag göra dom på blandfärs och minskar nog lite på vätskan då. Billig färs här på affären den här veckan.

Ska nog göra en laddning med risgrynsgröt med i veckan, skönt stt ha i en burk i kylen sen bara micra.

Nej nu ska jag försöka sova igen.

Av Neta - 14 november 2022 00:54

som när en ljudbok tar slut. Hände just här.

Har varit i Torresta hos C idag och gratulerat Leif som fyllde år. Ja han blev så klart farsdagsuppvaktad med. Kom dit vid halv ett och åkte hem vid halv 4 så kändes som en snabbis men C kändes sressad då dom skulle till Ms pappa också.
Tyckte dock synd om L som åkte så långt bara.
Han hjälpte mig iaf ut till taxin med kassen jag fick med mig med slingan han köpt i.

Jag hade köpt en aftershavebalsam åt honom sen jag hört på *gör om mig* att killar inte ska använda så mkt rakvatten till vardags på vintern. Inte bra med alkoholen på huden, utan dom ska smörja in sig ist.
Sen fick han en kul dekal till bilen om att inte nån ska ligga så nära.
Av C och M fick han ett par praktiska arbetsbyxor så han slipper ha overall jämt. Tror han blev nöjd med alltihop.

Vi fikade med bananbröd och cupcakes med marsmallows, nån lyxig dubbel kaka med chokladfyllning med. Spelade nåt spel.

L kikade på Cs symaskin men gav upp och tog hem den. Ska ta dit den han har, en äldre Huskvarna ist om han inte får ordning på hennes.

Vi gick igenom Elles julsmycken och tog väl några få saker i var, resten får väl gå till loppis eller om Matilda och Emilia vill kika först. Jag tog ett änglahalsband jag gett henne och ett par röda pärlor till öronen. Nåt mer jag inte minns med. C tog mest broscher men nåt halsband med. Hon tål ju inte nickel men kan väl ha sånt några timmar ibland iaf.

Hemma sen så åt jag lite rester från igår och nu ikväll till medicinen tinade jag en lite grövre bit baugett och åt upp avocadoröran till det med lite tomater.
Hade fått månadens Teliaräkning, 400 plus. Har haft nåt erbjudande i ett år. Kunde inte komma olägligare. Gick in och bytte kanalpaket så blir det en hundring mindre iaf men ska se över bredbandet med. Sånt här hjälpte ju E mig med jämt. Mister tydligen 3an men det var väl s**tsamma då.

Såg hörnan och Herre på täppan på TV. Det senare är så töntigt så det är kul. Nyst ikväll och börjat känna mig lite snorig. I morse hade jag lite irritation i halsen men trodde det berodde på att jag snarkat kanske. Känner mig inget sjuk men får väl hålla koll.

Vattnat blommorna, allihop även de halvdöda Haha! Brukar göra det på söndagar på vintern. Har knopp i båda kaktusarna. Nu är det väl dags att köpa hyacinter och amaryllis till jul med. Ta in lådan med julkrukor och ljusstakar. Sätter väl upp det och mitt jullandskap med peppishuset till advent iaf, det är härinne. Sen får vi se när jag får hjälp med lådor o gran. Skulle vilja ha det till Lucia iaf.

Men nu får man väl ge sig och krypa i säng kanske. Det är ju en dag i morgon med sägs det.

Av Neta - 12 november 2022 23:52

Ja det var bröden idag då dom svalnat. Men inte så dom var hårdtuggade, och man kan skära hyfsat tunna skivor.
Så nu ligger det tre halvor i frysen. Man kan ju inte köpa bröd när det kostar över 40kr styck. Bara häromveckan kostade dom 27.

Inte gjort nåt mer än lagat mat idag. Tog fram tärnat bacon, kantareller, gröna & vaxbönor och majs. Grovhackade en 1/2 lök. Kokade gammeldags idealmakaroner och gjorde bara som ett fräs till av allt det andra.


Slängde på lite tomater sen när jag åt. Blev som en pastapytt. Har en portion kvar i kylen ifall jag är skithungrig när jag kommer från C i morgon. Vi ska bara fika med L
Det är Fars dag och Leif fyller 79. In och gratulera honom. Vi gör det alltså i Torresta.

Nu ikväll tog jag bara 2 smörgåsrån med ost till medicinerna, drack vatten till men varmt. Har börjat göra det mer och mer och sover bättre. Silverte kallade min farmor det.

Varit soligt o varmt men jag har haft ont och gick inte ut. Men nu ska jag gå och krypa ner i sängen. Lyssna på nåt kapitel i boken och sen sova.



Av Neta - 12 november 2022 00:28

Det är nåt fel på min assistent. Har ju iofs inte så starka armar men tyckte nog att jag fick fast degbunken. Lik förbannat så lossnade den när jag höll på hälla i det torra, all vätska hade inte arbetats in så miste några cl av den också.
Sen vet jag inte hur jag fick fast den, men den lossnade två ggr till trots att jag höll i den, körde på lägsta men maskinen rörde sig också trots det. Så jag fick ta bort degbunken och med den i knät försöka knåda ihop degen inför första jäsningen. Gick så där.
Jäste bra iaf men va stora sprickor i degen. Formade två bröd så gott jag orkade iaf.


Ni ser ju, inte mkt kraft i mina händer eller armar.


Dom jäste bra ändå.


Stängde av ugnen då dom var 90 gr och lät dom gå till 94 gr. Höll ihop hyfsat när jag skar.


Man måste ju bara ha en skiva.

Gjorde på en halvliter mjölk och 1/2 dl smörolja. Hade ca 1 lit av 4 sädesslag och 2 1/2 dl av vetemjöl special. Nån dl av en fröblandning 1/2 msk vardera av hel anis o fänkål som jag stötte med 2 tsk salt.

Blev jättebra smak. Men det är lite konstigt att veta hur gott det luktar men inte känna nånting. Tur jag har lite smak kvar iaf även om den inte är som förr. Varit så här i 2-3 år så har inget med nån pandemi att göra. Har inte haft nån sån heller. Inte än iaf.

Jag har ju haft assistenten sen strax efter att jag flyttade in här men får väl åka o prata med nån firma om den. Jag beställde den med hemkörning från netonet har jag för mig.

Stekte fläsk och gjorde löksås på 1 1/2 dl, blev för mkt ändå.



Men gott blev det. Nu när jag kokar potatisen i micron så slänger jag ofta med en morot. 2 små potatisar idag så det blev nog mer morot. Sen 4 halva fläskskivor. Sallad, paprika och tomater. Har alltid i några droppar soja i såsen med när jag äter så här. Bara till paltbröd, ost & skinksås och fisk som jag gör ljus.

Annars har jag inte gjort så mkt, kände av lite värk i natt, va ju i stan 2 dar i rad och satt still länge utomhus som det blir på scootern. Nu har jag uront o hö axel men inte så konstigt det heller efter baket. Blir nog en lugn lörd också.

Skönt att ha bröd i frysen, iaf från i morgon. Haha! Nästa utmaning blir väl saffransbröd men där ska C och jag baka tillsammans om hon nu hinner det. Fick schema året ut från akuten idag. Jösses va med jobb. Då ska hon ju hoppa in lite där hon haft praktiken med. Sen har hon skola till 10 dec och en stor tenta i det.
Hon gjorde sin sista praktikdag idag och dom hade köpt ett par vantar åt henne. Tyckte hon skulle vara rädd om händerna eftersom hon ska ha ett jobb sen där hon skriver mycket. Tycker det var urgulligt ist för att köpa en blomma.

Men nu fryser jag där jag sitter i soffan med långärmat. Lika bra att gå och krypa ner.

Godnatt!

Av Neta - 10 november 2022 23:41

receptet på pepparkaksgrissini. Och varför fick ni det? Jo den här tanten spontanshoppade igår när hon hittade favoritmärket på en Ica i stan.


Förra året tog den här degen slut, jag hann inte. Och pepparkakorna är mina favoriter. Ni tycker kanske att det borde vara Pricks med tanke på var jag bor, men icke.

Men kavla och grädda grisar och sånt? Nej det gör jag inte längre. Men grissini gör jag, lite pilligt det med men inte som peppisar. Och med den där dipen, mums, gör den alltid på gräddfil. Vansinnigt gott till glöggen. Blir 30 st av den här burken. Så bar väga upp en massa 20-grammare. Jag gör dom sen ca 1 dm.

Burken degen ligger i är så bra i strl för allt möjligt med. Lagom till en port rester. Fast jag har skruvar i en också. Haha!

Åkte in till stan idag. Ibland blir det tätt på given. Åkte ner till Fyristorg och blev avsläppt där. En stressad parkeringsletare blev vansinnigt arg när han måste backa nån m för han ställt för nära rampen där jag backade av taxin. Trodde ett tag han skulle ge den stackars chauffören en snyting. Hur kan man bli arg på sånt? Det var ju han som hindrade trafiken ist för att snabbt och smidigt bara flytta sig. Finns folk till allt! Svensk i 50-årsåldern stressad som få.

Åkte in i Gränden och kollade skyltningen på Mamsell K nu när det är ny ägare. Hon får nog inte pris för bästa julskyltningen som den förra ägaren fick. Lite tråkigt i fönstret.
Åkte nedanför kyrkan upp till framsidan. Riktigt läskigt på vissa ställen där trottoaren lutar. Åkte ner och kollade soporna i dagsljus och fortsatte sen förbi nationerna till Carolinabacken. Upp där och in i Engelska parken. Därifrån in på den allra äldsta delen av gamla kyrkogården där många celibriteter ligger. Men märkte också många nya gravar, förmodligen i återlämnade. Folk som dött från 2018 till nu. Bland dom första jag såg var vår gamla församlingspräst i Vaksala som sen blev nån höjdare inom Domkyrko. Tillika Js doppräst.
Vilka fina dekorationer det är på en del äldre gravsr.




I samma stil som min Leksansstake.
Så välkrattat där med.


Hälsade på brorsan, pappa Rune och faster.


Åkte sen i sakta mak dit jag skulle, äntligen en läkartid. C var med eftersom jag numera är lite glömsk.
Å vilken himla bra läkare hon verkar vara. Hade läst in sig ordentligt på journalen. Kollade tryck och sånt som var bra. Jag ska ta prover på måndag. Får remiss till ögon, bättre värktabletter och ska få göra ett minnestest. Men tror hon också trodde mer på stress av allt som hänt mer än demens. Tog också upp det här att jag får störd nattsömn pga att jag måste upp på toa flera ggr på nätterna så där ska dom också göra nån test på prover. Man kan tydligen kunna få tabletter mot det med.
Kändes så skönt att hon var så bra och liksom tog tag i allt direkt. Det där är en så himla bra vårdcentral. Gick ju där innan jag flyttade till Tierp med. Försökte sen med Svartbäcken när jag flyttade tillbaka hit men den va ett stort skämt bara. Funkade inte alls. Så glad att vara tillbaka på Ekeby, värt det där med resorna.

Sen gick vi till den lilla pizzerian på bruksområdet. Jag tog faktiskt en pizza, fick nästan i mig hela då jag skippade kanterna. C åt en kebabtallrik men den va tydligen inte jättebra.

Fick vänta 45 min på transporten hem så vi gick till apoteket men dom hade inte min medicin så fick iaf beställa från Apotea sen. Vi gick en liten promenad runt om i bruket och ställde oss sen att vänta på taxin som hade kört fel. Var då genomfrusen trots att jag var bra klädd. Har blivit en riktig fryslort.

Hem och slog ner häcken i soffan, drack varmt kaffe och tog det lugnt.




Beställde den här.


Och gjorde bara en *ägg i polarkaka* i kväll.

Nu ska jag krypa ner i sängen och *läsa lite*

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards