Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2022

Av Neta - 3 november 2022 11:44


Räkgratäng

4 skivade kokta ägg
1 pkt fryst dill
500 g räkor m skal
1 msk smör
2-3 msk mjöl
4 dl vätska, mjölk + fond
1 äggula
4 skivor rostat bröd till krutonger
Smält smör

Sätt ugnen på 225 gr
Skala räkorna
Rosta brödet
Bottna en smord ugnsform med skivade ägg
Strö över rikligt med dill
Lägg på räkorna
Fräs mjöl o smör i en kastrull
Späd med vätskan, koka i 3 min
Krydda ta från värmen, vispa i äggulan och koka upp
Häll i formen
Täck med krutonger
Häll smält smör på krutongerna
Gratinera tills det får fin färg.
Servera med sallad och ett iskallt glas vitt.


Blev lite för mkt krutonger i den på bilden. Ursprungsreceptet var med 8 skivor bröd. Räcker med hälften.

Av Neta - 2 november 2022 22:55

Jag blir nog lite extra berörd. Ändå måste väl dom anhöriga till den tösen i Vetlanda varit lite förberedda. Det var ju vi också även om vi fick ett ordentligt bakslag sista dagen.
Men det har ju också pratats mycket om olyckorna med Eporna senadte dagarna. Eller A-traktorer som det egentligen heter. Dom unga personer som förolyckas så, hur blir det? Att få ett sånt besked, kanske mitt i natten av polis. Hur överlever man?
Jag vet ju inte hur jag ska uppleva alla traditioner som kommer nu utan henne och som vi alltid avslutat med hennes födelsedagsfirande 14 jan.

Men om vi återgår till Vetlanda så är det ju 3 familjer som blir drabbade. Finns ju 2 misstänkta som är i 20-årsåldern. Hur mår deras familjer, hur orkar dom leva i en så liten stad med vetskapen om vad ens unge gjort. Spelar ju ingen roll för den känslan att dom är myndiga.
Vad gör man i det läget?
Vet ju hur det blev när en pojke mördades här förra vintern. Den pappan till gärningspersonen kunde inte bo kvar. Vilket drev det blev.

Så alla dessa skjutningar. Man blir ju inte ens förvånad längre. Men att vara förälder till ett sånt offer eller gärningsperson. Så glad att C och J bor där dom bor. Lite lugnare så än i stan iaf.

Tvättat idag dels trasorna efter städerskan. Sen nån maskin med lite kläder.

Tog fram en tjockkorv till mat, tänkte att köttbullarna håller nån dag till.

Åkte ner en burk på golvet framför frysen som det var broccolisås i, tog den med. Och testade nya balsamicon som var en tjock variant till salladen. Päron och valnöt. God faktiskt. Gjorde en dressing med rapsolja, kallpressad så klart. Sen bara salt o peppar. Men den slår inte dressingen jag gör på salmbärsvinägern.

Sökfunktionen funkar fortfarande inte på matbloggen. Men de senaste åren la jag ju ut matsedlar varje vecka med både veckans bröd, sallad, vego och så mat för en vecka. Ett tag höll jag på med veckans frukost och skrev om en frukt, en grönsak eller en ört med. Nånstans där runt 2016 - 2017 tror jag. Ni kan läsa månad för månad sen 2010 så nu kanske hittar nåt kul ändå. netaave.bloggplatsen.se

Sen lägger jag ut här med. Fråga om det är nåt ni är ute efter så kan ni få det på mail. Lovar att lägga ut julrecepten här också sen.
Ser att folk bakar saffran o sånt redan.

Ni kan ju få mitt lussekattsrecept

Lusse-katter
till ca 36 st

1 gr saffran (2 kuvert)
2 dl socker
200 gr rumsvarmt smör
50 gr jäst för söta degar
6 dl mjölk
2 krm salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

skållad mandlar, russin
2 dl florsocker
4 tsk äggvita

Stöt saffranet tillsammans med ett par tsk av sockret
rör resterande socker o smöret poröst
smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken 37 gr, lös jästen i detta
tillsätt saffranet och ca 4 msk av den porösa matfettsblandningen o saltet, rör om
Blanda ner 12 dl av mjölet, rör samman till en lös men slät deg.
Täck med duk o låt degen stå o vila 30 min
Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet, arbeta degen blank o smidig.
Stjälp upp degen och ta undan en fjärdedel, resten delas i 36 bitar o formas till rundlar som plattas ut något och läggs på pappersklädd plåt.
Dela kvarvarande deg i 36 bitar också ocg rulla dem koniska, stick in spetsen under bullarna o forma till halsar och huvud.
Tryck fast de skållade mandlarna till öron, tryck in dom ordentligt då de jäser ut en bit.
Tryck fast russin till ögon o nos.
Jäs till dubbel storlek ca 30 min
Sätt ugnen på 250 gr
Pensla med lätt uppvispat ägg o grädda i mitten av ugnen 5-6 min
Blanda samman florsocker o äggvita till en slät kristyr. Fyll i en strut av smörpapper o garnera katterna med morrhår, "päls" mellan öronen (vågig lugg) och halsband kanske med en rosett runt halsen.

Eller vanlig saffransdeg


Saffransbullar med kesella



100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.

Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

Fyllning till saffranslängder

200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 msk romessence

Riv mandelmassan och blanda med resten. Bredpå och forma bullar eller längder
Pensla bullarna med 1 ägg uppvispat med 1 msk mjölk, strö på råsocker och mandelsplitter (hackade mandelspån)

Fyllningen är magiskt god.

Men nu ska jag lösa lite korsord.

Av Neta - 2 november 2022 02:45

Ja det värsta jag kan göra är väl att hålla på med paddan då. Men jag kan inte sova. Har sånna här nätter ibland. Slocknar väl framåt morgonsidan sen. Blir lite täppt på nätterna nu när man börjar tända ljus på kvällarna. Det kan vara en del av orsaken. Precis sprayat med allergispray.

Pratade tidigare med L som varit på dans. Va så trött då så va övertygad om att jag skulle somna snabbt men icke.
Röjt lite idag. Har ju städhjälp, men bara var 4e vecka så behövs lite fix emellan. Försökte dra upp persiennen i sovrummet men knoppen jag ska dra upp dom med sitter högst upp i ena hörnet så får inte upp den, når inte utan måste sträcka mig som 17 och vissa dar går inte det.
Tror den som satt upp dom här har räknat väldigt fel när dom mätte hur mkt snöre dom skulle ha. Kan inte tänka mig att man medvetet har så korta. Men å andra sidan så är det så i köket också. Kan va så att dom mätte först o satt upp sen.
Jag har väldigt långa snören på dom i vardagsrummet jag köpt själv så tänker att jag ska skarva dom korta men måste ha hjälp med det.

Hade tänkt lägga upp lite byxor och en långkjol jag köpt men vill göra det i dagsljus och har ju sybordet med maskinen i sovrummet mot fönstren.

Åt köttbullar idag, Enebackens frysta från Lidl, steker dom vanligtvis men idag ville jag ha sås så gjorde den först med en liten skvätt grädde i. Fick såsen så fin, men la i köttbullarna frysta. Då såg såsen plötsligt ut att vara full med klumpar.





Men det var den ju inte men hände alltså nånting där och trots att jag körde på dom länge så försvann det inte. Kändes iaf inte men såg inte så aptitligt ut. Har kvar till i morgon med.
Kokade lingonsylt samtidigt för den va slut. Så fick äta med halvvarm lite rinnig sylt men det funkade. Potatisen kokar jag jämt i micron nu.
Sen skulle jag ringla dressing lite fint över salladen men råkade nysa o då klämde jag tydligen åt. Haha! Blev lite mer än jag tänkt.

C och jag försökte få ihop julen idag. Marcus vill fira med sina föräldrar för att få träffa sin bror men C med mig o L eftersom det är första julen utan Elle. Vi vill ju gå till graven tillsammans med. Så vi är här på julafton men hon kommer inte förrän till Kalle. Är med M o hans familj först. Jag hoppas L kommer dan före, hör ju till att man ska spela bingolotto o ha lite glöggmys då. Sen vill jag ha lite hjälp med att skala potatis och så på julafton. Tråkigt att äta grötfrukost ensam med, hoppas jag slipper det.

Sen åker vi ut till C nån av dom andra dagarna. Blir nog bra! Vi ska tydligen dit tillsammans med Ms föräldrar på nån glögghistoria i advent med.
Bara funderar hur i hela friden vi ska kunna ha glöggmys utan Elles smördegspiroger. Hon gjorde dom alltid. Pyttesmå, fyllda med spenat, vitlök, pinjenötter och fetaost. Hon delade 10x10 cm smördegsplattor i 4 kvadratiska delar, kavlade ut dom lite och hade 1 tsk fyllning i varje. Vek från hörn till hörn så det blev trekanter. Perfekt fingermat till glögg.
Tror iofs att C varit med och gjort dom nån gång. Dom hör till! Måste kolla i hennes blogg efter receptet.

Tror det är lite fest på vår parkering i natt. Är ju skollov så är väl Epafolket. Dom spelar ingen musik så stör väl inte direkt men jag hör dom.

Ska göra ett försök att sova nu då.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards