Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2022

Av Neta - 10 november 2022 19:38

*
Pepparkaksgrissini

500 g färdig pepparkaksdeg
finrivet skal av 1 apelsin

Ädelostdipp
140 g ädelost
2 dl lätt crème fraiche eller gräddfil

Sätt ugnen på 225°C.
Knåda in apelsinskal i pepparkaksdegen.
Dela degen i 30 bitar (för 30 st) och rulla varje till smala längder.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i omgångar 5-8 minuter.

Av Neta - 10 november 2022 00:32

Annika och jag åkte in vid 16. Det är Allt ljus på Uppsala under 2-3 v vartannat år. I år är det mellan 2-20 nov. Ett stort bildspel med ljud uppe vid slottet är bara tre ggr och en av dom gångerna var idag. Nästa gång är 19 nov.
Det är12 installationer. Vi skippade en, hittade inte en men resten såg vi.

Vi började dock med middag på Egon ett ställe som har en massa rekvisita från Uppsalas gamla industrier. Från tegelbruken, från Gahns tvålfabrik, från Hästens skor och så klart från Nymans, cykelfabriken.


Otroligt mysig inredning, och god mat med så bra upplägg. När du kommer får du ett bord och en meny, du får gå fram till en disk och beställa din mat och få det du vill dricka. Då betalar du också. Där finns också en stor salladsbuffé.
Sen serveras maten vid bordet. Och när du ätit klart är det bara att gå.
På bilden ser ni också att det gick bra att parkera scootern där.


Jag åt kycklingwok med friterade jätteräkor, svamp, ris och en slags majjobaserad sås. Gjorde inte ett dugg ont. Haha! Restaurangen ligger centralt bakom Åhléns vid Forumtorget.

Nu var vi beredda på ljusinstallationerna.


Vi började med trädkramaren utanför Radio Uppland.


På väg uppför slottsbacken från nedre slottsgatan åkte vi förbi den här, vi och typ flera 100 människor. Trångt om saligheten var det. Spiralen skiftar i grönt, gult och blått.

Sen fick vi en historielektion som heter duga på borggården. Allt till ett vackert bildspel.


Stadsbranden


Typ fest


Det var kallt trots täckkjol.


Trianglar i Odinslund


Även plastskräp blir vackert med belysning


Där fick man allt en eftertanke.


Kyrkan och lilltornet var belyst.


I skytteanum var inte tråden röd utan blå. Löpte vid takkanter och fasader och avslutades så här tjusigt. Allt medans valvet också skiftade färg. Det gjorde det också under valvbroarna och på Upplandsmuseets fasad.


I klosterparken var det dramatiskt.


Och över alltihop lyste månen så vackert.

Vi hittade också ett upplyst Norrlands nation med 2 vackra hjärnor på fasaden. Passande tyckte vi.

Tog en stund det där och frusna blev vi. Så mkt folk överallt, rena folkfesten men var väl för att det var den där aktiviteten vid slottet.

Kan absolut rekommenderacer att åka och titta på det här. Det blev som lite lyse i novembermörkret. Och vi behöver inte ens betala elräkningen för det. Haha! Satsa på 19 nov om ni vill uppleva det vid slottet.

Sen gick jag in på hemköp i Svava och köpte munkar och så åkte vi hemhit och fikade. Bra avslut!

Av Neta - 9 november 2022 01:46

Mysteriet är löst med köksassistenten, hade jag nån lust att baka idag då? Näe, få se i morgon!

Hade tid för min B-vitaminspruta idag. Va bara 6 gr när jag åkte upp till distriktan och det är för kallt för mig. Hade tänkt åka ner till graven också men avstod, det var för kallt, ville bara hem och in. Jag blir så himla kall på scootern, sitter ju still.
Går ju sällan ut på vintern, har egentligen haft en gräns på 10 gr för att åka scooter men ibland måste man ju bara ut ändå. Dags att gräva fram täckkjolen.
Handlar ju mer på Delitea på vintern med, då får jag ju hem varorna gratis. Annars åker jag in till Gränby eller Maxi. Då är jag ju ute bara korta stunder.

Väl hemma sen satt jag med pläden på benen tills jag blev varm. Lyssnar ju på böcker varje dag, då blir det aldrig tyst. Spart en massa feelgood med jultema. Tänkte hitta 24 st och lyssna till en varje dag som en adventskalender.

Upptäckte en ny butik bland reklamen på facebook, verkar ha mkt julsaker och råkar ha en butik i Flen. Jam & Fix tror jag den hette. Finns inte här, vår närmaste är i Sala. Hittade iaf en 6 m granrisslinga med belysning för 199, så den var L dit och handlade åt mig idag. Vi ses ju hos C i helgen. Då det är både Ls födelsedag och Fars dag på samma dag. Ska ha den i bågen över bordet på baksidan.

Hade spart en påse kyckling och några brysselkål i kylen så kokade ris och åt det idag med en klick guccamole och tomat & löksallad.


Har havtorn i frysen och tänkte göra havtornssylt utan kärnor. Tänkte jag skulle köpa en trådsil med purétillsats som man vevar. Den billigaste jag hittade kostade 300 men va slut, Bagaren & Kocken skulle ha över 600kr. Höll på slå på rygg. Kollade på Tradera men där fanns ingen. Så får väl hålla utkik på loppisar och be familjen göra det med.


Beställde ju bingolotter till uppesittarkvällen igår och ikväll kom mamman till tösen som säljer med dom. I kylan och världens regnväder. Dom är eftertraktade och tog slut tidigt härute i fjol. Går ju köpa på nätet men roligare med riktiga lotter.


Men nu har vi. Bara att hoppas på miljonen nu då. Haha! Vissa sv oss kanske vill ha en bil med.
Vet ju att det går att vinna, jag vann ju 5000 en gång. Fick pengarna i obligationer då.




Kvällsmaten blev så här, va fortf frusen så tog lite rödvin till. Lite frusen nu med så ska sno in mig i täcket och försöka sova nu. Det är redan onsd.

Av Neta - 7 november 2022 23:56

Skulle baka idag. Köpte ju en ny assistent förra året iinkl allt t.o.m en köttkvarn. Idag fick jag inte ens upp armen där degkroken ska sitta. En Smeg. Den kostar 5000 utan köttkvarn men har för mig att det var nåt erbjudande när jag köpte så jag fick den med.
Vi har använt den men det var alltid Elle som fixade till den. Ringde L men han kom inte ihåg.

Hade inget matbröd så tänkte att jag gör väl scones då. Gjorde dom *nyttiga* tänkte jag på bara 4 sädesslag och hade i lite frön. Gjorde som jag brukar, slängde i allt i en plastpåse.
Det var nog länge sen, mina fingrar fixade inte det. Blev katastrof, dom är inte ordentligt blandade m smöret och ramlar sönder så lär ta tid att äta frukost i morgon. Haha! Skulle tagit fram matberedaren eller gjort dom i mixern. Har ju resurser.


Gräddade iaf eländet. Men baka måste jag. Kan inte hålla på att köpa matbröd.

Fortsättning följer!

Av Neta - 7 november 2022 02:22

Idag har jag fixat lite i köket. Kört en plåt med kycklingben. Rensat det och rensat och kokat färsk brysselkål, den tar ju ett tag och rensa med och det är många på 500 g. Men nu ligger både kycklingkött och brysselkål i frysen.


Gjorde lite ugnsbakade rotfrukter till kyckling till mat idag med. Unnade mig en bit Skotte till till fikat sen.



Nu ikväll kom jag på att jag glömt att göra guccamole till kycklingen som jag tänkt, men blev sugen och gjorde den och åt på kex. Blev mkt kvar.


Blev kanske lite mkt vitlök men det har väl ingen dött av.

Gjorde på ett pkt fryst avocado, gillar inte att göra på den sort jag gjorde på idag men det var det jag hade och tinat. Finns fryst o skivade i transparanta påsar. Dom är bäst. Här i stan har jag bara sett dom på Nelins.
Vitlök, spiskummin, salt o 4-peppar efter behag. Haha! Nån skvätt gräddfil med. Mäter aldrig jag bara gör.

Beställt bingolotter till uppesittarkvällen idag. Frågade C o M om dom kunde komma då med och det ville dom. Blir iaf som en julkväll med dom båda. C kommer ju på julafton med sen men M firar med sin familj. Vi ska ju till dom med men då blir det så många andra.

Det är ju Elle o jag som brukar spela annars. Gjort Janssonsnurror på smördeg, det hör till.
Brer ut fraiche på smördegen, har på riven ost, lök och ansjovis. Rullar hop från långsidan, skär i skivor som penslas med ägg och gräddas i 225 gr tills dom får fin färg. Det är nästan löjligt gott. Speciellt till julmust. Haha!
Kan hända att vi smakar lite skinka också. Griljerad med krossade pepparkakor och rivet apelsinskal. Och vi äter ju alltid våra skinkmackor med skånsk senap och tunna skivor av färsk ananas.

Har kräftskal i frysen så i morgon ska jag koka skaldjursfond på den. Gäller ju o fixa plats där till jul. Behöver nog frosta av den också, men det klarar jag inte själv. Kan inte gå så mkt fram o tbx. Hoppas L kommer nåt och kan hjälpa mig med det innan julmat o bak ska i.

Men nu är det nog sovdags även för kvällspigga pensionärer.

Av Neta - 6 november 2022 01:51

Tycker allting gått halvdant idag. Det har varit jobbigt, förr om åren har ju alltid Elle varit med på kyrkogårdarna den här dagen. Idag fick vi gå till hennes grav. Skitjobbigt på ren svenska.

Som tur var kom C hit, vi satte rosor på det hjärta vi köpt tidigare. Jag hittade inte den tråden vi gjorde märlor av sist, så C hade köpt en annan. Det var som en spole och när vi öppnade den började den snurran på bordet och det blev som en spiral av det översta. Vi blev rätt paffa båda två. Skrattade!
Stommen vi köpt var av mossa och det var svårare att få in märlor än ossis vi jobbat med innan. C kämpade på och vi skippade blad.



Det var ju mörkt på kyrkogården och det var redan lysande lyktor på graven. Så vi såg inte att några av rosorna krypt ur. Syns ju nästan att det är ett hjärta iaf. Mi o Ma hade varit där med ljus och gravbukett. J hade varit lite ledig på dan så dom hade varit där och tänt ett par ljus på väg upp till hans farmors grav i Vendel. Nån mer hade varit där med, nån jobbarkompis. Nu har vi ett batteriljus i lyktan som lyser 16-22. Vi tände det kl 16 hemma så det fungerade som lyse i cykelkorgen. Vi satte dit ett levande ljus med.

Vi gick till askgravlunden och tände 2 ljus, ett för Sten, min bror och ett för Rune, min bonuspappa. Det regnade och vi var inte så sugna på att åka till stan.


Innan vi började med hjärtat åt vi pasta och köttfärssås.


Vi gick in på affären och handlade lite och hämtade paket. Jag var ganska frusen och stel pga regnet, hade ponchon som tur var.

Jag fick lite pengar när jag fyllde så jag har köpt en *julklocka* och lite snögubbssmycken. Jag har ju lite mani på snögubbar.


Kolla fattningen på stenarna på klockan. Väldigt bra pris på Guldfynd just nu. Får nästan lust att måla dit ögon på örhängena. Doppa en knappnål i svart hobbylack och pricka dit dom. Näsa vågar jag mig nog inte på. Broschen får nog vara som den är.




Har köpt en jultunika också. Den kom i postlådan häromdan.


Vi ska ju bara vara vi tre C, L och jag, men kan ju vara kul ändå.

Hämtade ett paket till idag.


Choklad, mörk med marsipan från Anthon Berg.

Brukar ju köpa en Trisskalender också. Det gör jag nog i år med.

C stannade lite och vi fikade med äppelkakan jag gjorde igår. Pratade lite innan hon åkte till sin farmor och farfars grav innan hon åkte hem.

Regnhalt och mörkt på hemvägen och hon åkte ner i diket, tog sig upp själv men bilen hade tydligen fått nån skada i hjulhuset. Det är min fasa att nånting ska hända så jag mister nån av dom andra med. Är nog lite nojig, särskilt med C. Minstingen.

Jag kollade på Så Mkt Bättre och stegade sen tbx till Doobidoo. Lyssnat på boken och löste lite på korsordet.

Nu ska jag försöka sova!

Av Neta - 5 november 2022 01:17

Blir bara C och jag som åker till kyrkogården i morgon. Viktigare än så är hon tydligen inte. Ganska besviken på L som lägger 3-400 på dans varje vecka men sen inte har råd att åka hit i morgon. Dansen är viktigare än hans döda dotters grav första Alla helgona hon är död. Märkligt med tanke på hur viktig hon var för honom när hon levde. Vi som alltid har åkt runt till gravarna på Alla helgona. Då var det viktigt!
J jobbar.

Det är 90% chans eller om man säger risk för regn i morgon. Så vi åker kanske inte till stan. Finns ju andra släktingar som åker dit. Men om inte C och jag åker till Elle är det ju ingen som åker dit.
Trodde vi skulle ses allihop i morgon och sen fikat eller ätit tillsammans. Men tydligen inte.

Inte gjort så mkt mer än gjort en sallad och en äppelkaka i Airfryern idag.


Tonfisk, oliver, sallad, paprika, tomat, ägg och krutonger och lite citron o dilldressing.
Inte så märkvärdigt men gott. Har alltid tonfisk och oliver hemma i småburkar jag köper i 3-pack.

Kokade 4 ägg, bra att ha kokta i kylen. Och kokar man dom med lite halvlös gula blir det inte grönt.

Nu ikväll blev det ost o kex, men med vatten.


Gjorde slut på de sista äpplena jag fick av C. Tog 1 dl vardera av mjöl o havregryn 1/2 dl socker 75 g smör. Socker o kanel på äpplena så klart sen på 180 i Af ungefär en kvart. Funkade ju i den där sortens formar.


Men nu ska jag försöka sova!

Av Neta - 4 november 2022 02:11

Då håller jag till där borti soffan. Som ni ser är jag ingen pedant precis och jag bor trångt. Aningens övermöblerat kanske det blev så då lägenheten i Tierp var större.


Innan jag ens hann ur sängen, sitter ofta kvar där och läser runt, kollar i tidningen m.m så ringde L och vi pratade på facetime ett bra tag. Sen efter frukost så var det dags att fylla dosetten för en ny vecka. Sen rensade jag 2 granatäpplen



Tur man har Vanish cristal white Haha! Tyckte jag var försiktig jag.

Blev en omelett till lunch, då jag satt och bläddrade i den här.


Kom idag. Å nog va det sällsamma berättelser, både kända personer och helt okända torpare och backstugboende.
Sigge Stark, Albert Engström, Nils Adamsson, Elsa Beskow är några av dom kända. Man kanske bör vara lite äldre för att veta vilka dom är. Mycket bilder och intressanta historier. En bra julklapp till en äldre släkting tror jag. Eller till sig själv. Finns på Land shopping. Jag såg den på facebook först.

Kaffe efter det och ljudboken var på. Just nu bok 3 i serien om Prästens döttrar i Molanda. Lite kvinnohistoria det med. Läste dom för några år sen men dom är så bra att dom tål att läsas om. Finns nån mer nu också som inte fanns då.

Plockat lite. Sorterat lite papper, fikat igen, korsord. Det vanliga.


Värmde resten av köttbullarna men idag med bara morötter till. Sallad o lingon så klart. Kollade på husprogrammet där dom byggde ett nytt 1700-talshus. Va inget mer jag ville se sen. Kollar väldigt lite på TV egentligen.

Nu ligger jag sen flera timmar men kollat runt och pratat med folk på Twitter. Ska sova nu.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards