Mina ord och tankar

Alla inlägg under mars 2021

Av Neta - 24 mars 2021 00:42

Ja slippa inlägg om mat idag. Haha! Har nog inte så många fler påskiga recept heller.

Idag fick jag reda på att C jobbar både skärtorsdag, en stund på långfredag och påskafton till 15. Är ju storhelg och då ska systemet vara öppet även påskafton. Lite löjligt tycker jag. Långfredag ska hon sjunga i kyrkan.

L visste inte om han skulle komma, och gör han det blir det väl inte alla dagar. Påsken har ju inte samma måsten som julen. Vi har ju haft lite påsktraditioner men verkar bli slut på en del av dom. Hoppas vi kan äta påskmiddag allihop iaf.

C skulle hjälpa mig lite i morgon men ska jobba. Luften gick ur mig lite då jag tänkt pynta lite i morgon. Får städ och fönsterputs på fred och tänkt det skulle vara klart då. Nu kommer hon i helgen ist.

Mat som kan förberedas är iaf klar nu. Ska väl lägga in nån sill och göra laxröran. Jansson gör vi samma dag. C har handlat en del på Lidl, vill inte han nån annan ansjovis, inläggningssill eller matjes än deras, och det får jag iofs på torsd kväll. Hon kommer en snabbis med det och lite must bl.a

Pratade en stund med L idag om lite allt möjligt. Han hade väl träffat nån mer granne nu och gått en sväng idag. Hörde också om ett par som är särbo och bara ses på helgerna. Vilket perfekt förhållande, man bor själv och kör sitt race i veckorna sen ses man och har lite trevligt. Haha! Perfekt ju.

Igår när E var upp och handlade fyllde hon min 5- lit dunk med. Kom på idag att det ju faktiskt räcker att hämta i den, bara fylla på stora dunken med den ju. Verkar ju som det här förbudet mot vattnet kommer att vara ett tag. Men vi får ju använda det till allt annat än mat och att dricka. Jag kokar en liter varje morgon och häller på termosen så vi har kaffevatten. Tar till mitt te och fyller en 6 dl flaska 2 ggr/ dag. Hittills har jag bara kokat ägg, ingen potatis ens. Gjorde ju i ugnen häromdan. Man klarar sig på väldigt lite om man måste.

Nej nu är det dags att sova lite. Hoppas ni sover gott redan!


Av Neta - 22 mars 2021 12:16

Det blir så saftigt och gott sen så bra att ha i frysen på sommarhalvåret. Vare sig man bara ska till badet, på tur, ut med båten eller till landet eller bara inte orkar laga mat dom där heta dagarna är det guld värt att ha i frysen.

Den här örtkryddade tjälknulen gör jag mest och jag kan meddela från en säker källa att byta ut nån 1/2 dl av vattnet mot rödvin inte gör ont alls. Tillsätts sist.


Örtkryddad tjälknul

1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök i 8 klyftor
2 skivade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar


1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja

Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 10-12 timmar Innetemp på köttet ska vara 58 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
Tillsätt övriga ingredienser och låt det dra gärna över natten
Lägg köttet varmt direkt i en stekpåse, häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.

ÖRTMARINERAD FLÄSKFILÉ

Ca 600 gr fläskfilé
Salt och peppar

DRESSING:
½ dl ljus balsamvinäger el. Rödvinsvinäger.
1 dl olivolja
2 finhackade vitlökskryddor
½ dl finhackade färska örter av timjan, oregano, salvia och persilja.
Salt och peppar

Salta och peppra fläskfilén, bryn den runtom och stek färdig i ugnen på 200 gr värme i ca 20 min.

Rör ihop olja, vinäger, vitlök och örter. Smaka av med salt och peppar.
Häll i plastpåse och lägg ner den varma filén. Låt kallna, vänd då och då.
Marinera minst 5 tim.
Ta upp ur marinaden och skiva tunt.
Lägg upp på serveringsfat och ringla över lite av marinaden



Italiensk marinerad fläskytterfilé

1 stor fläskytterfile
Salt
Svartpeppar

Dressing:

3/4 dl olja (varav gärna en del god olivolja)
1 citron,strimlat skal och saft (+ ev saften av ytterligare 1 citron)
1 dl soltorkade tomater, strimlade (+ ev oljan från burken)
½ dl skivade svarta oliver
1 pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Ev. någradroppar flytande honung

Oregano eller annan örtkrydda, färsk eller torkad, efter smak

Låt fläskfiléerna ligga framme i rumstemperatur en stund innan tillagning.


Sätt ugnen på 125 grader.


Putsa, salta och peppra filén. Bryn dem sedan runt om i smör i stekpanna på hög värme.

Lägg i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och sätt in en ugnstermometer med spetsen i den

tjockaste delen. Ta ut fatet när termometern visar 65 grader.

Linda in de heta filéerna i ugnsfolie och låt dem svalna under tiden du rör ihop dressingen

(fläskfilen lagas färdigt i folien och blir mycket mör och saftig).


Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Mixa, ha i den extra oljan och citronen om det känns tjockt. Smaka av.

Skiva den avsvalnade filén i tunna skivor.

Lägg upp på serveringsfat. ös dressingen över köttet och blanda runt.

Låt marinera 1-2 dygn. Strö gärna över orostade pinjenötter vid serveringen.


CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ
15 port

Bryn 1,5 kg fläskfilé eller fläskytterfilé, krydda INTE.

Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

Koka en lag på 1 liter vatten
3/4 dl salt
1 msk torkad rosmarin
3 vitlöksklyftor i skivor
1 tsk grovmalen svartpeppar.
Låt den svalna under 60 gr.

Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.

Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:

Strimla skalet av 3 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)
3 dl olivolja
3 kvistar färsk rosmarin, delade
1 vitlöksklyftor i skivor
3/4 tsk grovmalen sv.peppar

Se till att marinaden täcker köttet. Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det.

Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.



Marinerad Kycklingfilé


1 kg kycklingfilé

Smör, salt och peppar

Marinad:
3/4 dl olja
3/4 dl balsamico
3/4 dl (jag tog hälften) honung
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
1 stor vitlöksklyfta

1 1/2 msk franska örter

3/4 krm chiliflakes

Blanda ihop marinaden.

Sätt på ugnen på 150 gr

Bryn kycklingen i smör, krydda lätt
Stek i ugnen ca 25 min, kolla om den är klar.

Lägg kycklingen direkt i marinaden. Marinera minst ett dygn.

Skär kycklingen i tunna skivor, häll på lite av marinaden.



Marinerad rostbiff

ca 1 kg färsk hel rostbiff eller nötstek

1 dl rödvinsvinäger
1 dl soja
1 dl olja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
2 tsk salt
Svartpeppar

Salt
Svartpeppar


Blanda ihop marinaden i en påse. Lägg i köttet och låt marinera ca 3 dygn.

Torka av marinaden och gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en lagom stor ugnsform.

Stick i en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten och

ställ in i nedre delen av ugnen på 125 grader.

Stek till innertemperatur 60°. Det tar ca 1 ½ timme för 1 kg kött.

Låt köttet kallna och skär det i lövtunna skivor.



Av Neta - 22 mars 2021 03:33

Känner av dagens fixande, hö axel och upp i nacken värker.
Hungrig, E och jag åt vid 16 då hade jag ätit en sen frukost bara. Tog en rostad macka och lite vatten innan jag la mig runt midnatt. Surdegsbröd med rivna morötter så trodde jag skulle stå mig på den men tydligen inte. Nu tänker jag ju inte äta nåt.
Kl är 3.30 avundas dom som bara lägger sig ner och somnar. Som mitt X t.ex kunde va i farten hela kvällen, behövde knappt varva ner innan sängen bara la sig och sov oftast inom nån minut bara. Lät som ett ställverk. Hur går det till?
Jag ligger oftast nån timme även bra nätter. Tankar kommer och man kanske har saker att fundera över.
Sen dom här sömnlösa nätterna då man svimmar av framåt morgonsidan och vaknar mitt på dan. Hela dan är förstörd.
Tagit värktabletter nu så ska försöka igen, håll tummen.

Av Neta - 21 mars 2021 21:00

Japp, en stor bit lax blev middag till mig och E också, ändå finns det kvar av en bit jag gjorde i ugnen.


Bara saltade och pepprade, pressade över lite citron, lade på några skivor och dill, både vanlig och från fänkål som också ligger i bitar runt laxen. Vi gjorde lite ugnsgrönsaker till också.

Lite bitar jag normalt skär tärningar av och fryser till soppor m.m Gav jag till E som tack för hjälpen.

Påsken är lite lax o skaldjur tillsammans med primörer för mig. Även om det kan slinka ner lite jansson, nån köttbulle och prinskorv också.

Lite fräscha röror som den här, så god på tunnbröd eller knäcke. Ett recept alla tre fick göra i skolan i Björklinge.

Laxröra

200 g gravad lax
2 små äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.

Sen måste det finnas en sån här


Romtårta, i grundreceptet ska det vara kavring i botten men jag gör den på osötat rågbröd.

200 g osötat rågbröd mixas med 75 g smält smör. Trycks ut i en form med löstagbar kant som får ett smörpapper i botten och vars kanter penslas tunt med neutral olja.
Ställ den sen kallt i minst en kvart, gärna längre.

Lägg i blöt 4 gelatinblad i kallt vatten i 10 min
Vispa ihop 200 g naturell färskost med 2 dl fraiche
Hacka 1 rödlök
Riv skalet av en citron och pressa ur saften
Rör ner rödlök, citroskalen, 1 burk svart stenbitsrom (80g) och ca 2 dl delade kräftstjärtar. Blanda ordentligt.
Krama ur och smält gelatinet i 1 msk citronsaft. Resten fryser ni till påskdrinken Haha!
Rör ner det i en jämn stråle och se till att det blandas ordentligt.
Häll det över botten i formen, slå den i bordet några ggr så det inte blir nån luftbubbla.
Ställ kallt i minst 5 timmar.

Garnera den kan man göra med lite vad man vill som passar till. Ibland brer jag den bara med stenbitsrom och har på lite citronskärvor.
Här har vi kantat den med rödlök och gräslök. Fyllt mitten med hackade rädisor och lite räkor. Man gör det man känner för.
Gott är det iaf och den är försvinnande god.

Nu ska jag fortsätta stöka lite.

Av Neta - 20 mars 2021 17:31


Fisk, vilken sort som helst ca 150 g/ person
Massor av färsk dill
Skivade tomater
Grädde

Sätt ugnen på 225 gr
Salta och peppra fisken, plattfisk rullas, lägg i smord ugnsform.
Täck med dill, snåla inte!
Skiva tomater och lägg dom på. Gärna några dilltäckta skivor runt fisken också
Häll på grädde, ringla över fisken först, men häll sen i formen tills den nästan täcker fisken.
Grädda tills grädden får lite färg.
Servera med kokt potatis. Så gott att mosa potatisen m grädden till.

Av Neta - 19 mars 2021 22:59


Jag gillar det jag brukar kalla för gelatinmat, d.v.s mousser, färser och annat daller gärna med skaldjur, rom och rödlök i. Ledsnar aldrig på det i kombo eller nåt av dom med andra ingredienser. En favorit är den här som också kan göras i portionsglas.

LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majponnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin

sallad

Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.


En annan favorit är den här


Sparrismousse med kräftstjärtar
Ca 8 port

400 gr fryst sparris
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
300 gr kräftstjärtar
2 hårdkokta finhackade ägg, kan uteslutas
4 msk finhackad dill
(8 salladslökar)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Garnering:
8 kräftstjärtar
dillvippor

Gör i små koppar, serveringsglas eller kransform

Koka sparrisen enl förpackningens anvisningar.
Låt den rinna av noga.
Ta undan 6 msk av kokspadet.
När sparrrisen är torr, dela den i småbitar.
Kör sen sönder den med dillen (och ev salladslök) i matberedaren. Det ska vara väldigt finfördelat.

Vispa grädden lätt.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
Hetta upp kokspadet på svag värme.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning i kokspadet.

Finhacka kräftstjärtar och ägg.
Rör ner det smälta gelatinet i sparrisröran i en fin stråle.
Tillsätt därefter den lättvispade grädden.
Tillsätt kräftstjärtar, ägg, salt & peppar.
Rör om.
Fördela smeten i de formar du vill ha det i.
Låt stå svalt i ca 3 timmar.

Ta fram formarna, lägg på kräftstjärtar och dillvippor.

Båda är lika goda och passar på ett påskigt/ vårligt buffe'bord. Kan göras nån dag före och även transporteras. På den tiden vi åkte ut med husvagnen hade jag ofta med nåt sånt här som bara var att ta fram och äta med bröd och ett glas vin till. Skönt när man slagit läger att slipa stöka med mat.


Här är caviarkransen dekorerad med rom och kräftstjärtar


Sparrismoussen högst upp, här tillsammans med jansson och en omelettrulle dekorerad med en köttbulle. Haha!

Av Neta - 19 mars 2021 01:38

Det går till och med bättre än jag trodde att vara utan dricksvatten. Vi får ju duscha, tvätta och diska i det vanliga vattnet. Disken måste bara vara riktigt torr innan vi använder den, ska helst lufttorka. Det har jag inga som helst problem med så tråkigt som det är, att plocka ur diskmaskinen alltså! Haha!

Sonen var här med fyllda 10 lit dunkar med tappkran åt E och mig. Grannen fick en fylld 5 lit för han hade bara två 10 lit men hon blev så glad åt det. Skönt att vi slapp köpa. Fast E var till Citygross idag och hade hittat 5 lit dunk för 14.90 så hon köpte varsin till henne och mig. 15 lit klarar man sig länge på.
Lite ovanligt att micra tekoppen i morse och starkt blev det. Men gott! Sen gjorde jag som jag brukar, fyllde termosen med kokt vatten till kaffe, dricker ju mest snabbkaffe. Blev en skvätt kvar jag kunde skölja tomater med nu ikväll också.

Har hittills inte behövt använda vatten i matlagning, haft rester. Har en hel del färdigt i frysen med så tänker att micron ska få jobba. Köpte bakpotatis, 7 min i micron ju. Blir perfekt med nåt gott skaldjurskladd nån kväll i helgen.
Står i bladet att det kan bli långvarigt, men vi får väl se. Troligen över helgen iaf. Och vad exakt är långvarigt?

Har dunken står ute, bara fylla på en kanna i taget och ha i kylen sen. Min vattenflaska står fylld i kylen också till medicin m.m Det funkar!

Idag gjorde jag något jag aldrig gjort


Hade en avokado som aldrig blev mjuk. Men den såg ju grön och fin ut inuti. Så jag skalade den med kniv, vilket var som att skala ett stenhårt päron. Tog bort kärnan och skivade den.
Stekte den så den fick färg på båda sidor. Stekte några skivor bacon och hällde till slut i bulguren som var kvar sen igår i stekpannan och vände den nån minut. Den poppar kan jag meddela! Haha!
Lite kall vitlökssås på gräddfil var kvar sen igår med. Blev perfekt till. Avocadon blev mjuk och fin inuti och smakade... avocado.
Har ju läst att man kan lägga en avocadohalva på grillen med köttet neråt, så tänkte att det borde gå att steka den också och det gjorde det ju.

Elle kom hem med varsin räkmacka, dom säljer för 39.90 på CG den här veckan. Va ett helt ägg på varje macka, tomat, gurka, sallad och citron. Inte hade dom snålat på räkorna heller. Gjorda på något som liknade rågkakan från Polarbröd. Blev vår middag med en semla till efterrätt. Kaffe så klart. Till mackan drack vi Kiviks sv vinbärsdryck, sån man köper i 2 lit tetra. Köpte 2 förra veckan på X pris och blev ju perfekt matdryck ist för vatten som vi jämt dricker annars. Den andra är en päron.

Kollade lite TV ikväll. Strömstedts var hos Wahlgrens de äldre. Christina läste nåt hon skrivit som jag kunde ha skrivit till L innan skilsmässan. Nästan läskigt träffande.
Före det var det ?Arvinge okänd? och det är ju också bra.

Sen satt jag mig och fyllde i en ansökan om ledsagare. Behöver ha nån med mig när jag handlar i stan m.m Jag är ju så mkt sämre nu på bara ett halvår, men vi får väl se. Det är en massa indragningar på det området.
Skrev också en lista på åtgärder till arbetsterapeuten, arb.stolen i köket har sprucken galon på armstöden som rivs. Scootern håller fortfarande laddningen dåligt och det knäpper i den. Åker ju inte så mkt på vintern men nu börjar ju säsongen.

Letar också utan framgång efter en liten tulpanbok, en anteckningsbok med tulpaner på omslaget som E gjorde på GUC. Har ju packat upp skrivbordet men den saknas.
Där har jag under flera år skrivit upp de räkningar jag betalat. Månad för månad och även skrivit in avgifter på el, tv, bredband, mobil och från banken för kort m.m
Varit så bra att ha det så och kunnat gå tbx och kollat hur höjningar av avgifter och räntor varit. Är ju bara 12 mån/år så den räcker ju flera år. Fattar inte var den är! Hade den ju i Tierp. Men här har jag fått skriva i ett block, rivit ur sidan och vikt in räkningarna i det. Får väl starta på en ny iofs men vill ju kunna gå tbx o kolla vad saker kostat. Vill fortsätta i just den.

Jaja får väl sova på saken!

Av Neta - 18 mars 2021 16:01

Påsksill på 5-min sill med morötter, rödlök, purjo, rädisor dill och gräslök. Kan det bli mer påskigt? Fina färger i burken med.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards