Mina ord och tankar

Alla inlägg under mars 2021

Av Neta - 18 mars 2021 12:13

Den näst största mathögtiden

Citrongravad lax


1 kg lax av mittbiten
4 msk strösocker
1/2 dl vanligt salt
1 msk nystötta vitpepparkorn
rivet skal av 1 citron
1 rejäl knippe dill, hackad
Gör så här

Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
Blanda socker, salt och peppar.
Gnid in filéerna med kryddblandningen, citronskal och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor. Strö gärna över lite hackad dill och citronskal.

Kommer att servera den med romsås som i min familj kallas pricksås. Jag gör på

3 dl gräddfil
1-2 msk majonnäs
80 g ishavsrom
Citronpeppar
Lite salt

Rör ihop och ställ kallt

Kommer att lägga ut ett recept lite då och då fram till påsk.

Av Neta - 17 mars 2021 23:02

Den började rätt bra, E kom in och fikade och kollade i den här. Julafton när den kommer på våren. Haha! Har beställt därifrån i 30 år, bästa stället att göra det ifrån.




När hon var på väg in till sig igen fick vi ett sms från Uppsala vatten.

Viktig information frånUppsala Vatten och Avfall AB.
Vi rekommenderar att du inte dricker det kommunala dricksvattnet. Orsaken är att vi har hittat förhöjda värden av PAH, en typ av kolväten som bildas av till exempel vedeldning, förbränning och avgaser från vägtrafik i delar av dricksvattennätet som levererar till Björklinge, Läby och Skuttunge.
PAH frsvinner inte vid kokning så vi ställer ut tankar med dricksvatten. Ta med eget kärl och håll avstånd.
Tankar kommer att finnas vid:
Upplands Energi, Ramsjövägen 46
DinX-macken Björklinge
Björklinge centrum
Skuttunge skola
Gamla macken i Läby
Rekommendationen gäller tills vi informerar om något annat.
Sprid gärna informationen till dina grannar.
Mer information på: www.uppsalavatten.se/bjorklinge.

Jag blev helt ställd. C ville inte hjälpa. Vad har jag att hämta vatten i? Klarar jag det?
Räknade snabbt ut att mitt minimum var att göra av med ca 3 lit per dygn till att dricka, till te, kaffe och matlagning.
Vad har jag? Är det jag som har dom täta TW kannorna, ja det var det. En på 2 lit och en på 1,7. Tog även en Sodastreamflaska och min vanliga vattenflaska. Dunkar, hinkar m lock och sånt vi haft tog ju inte jag.
Ja sen kom vi på att grannen ovanför inte har hemtjänst så E ringde henne och berättade.
Så vi tre bestämde att åka upp och hämta vatten tillsammans. Grannen hade hinkar med lock och där kunde ju jag hjälpa till gm att ha en hink stå mellan mina ben på scootern.

Vi tjoade och frågade alla vi såg här i området om dom sett infon. Frågade en hemtjänstpersonal som sa att alla dom hjälpte skulle få hjälp. Ringde på hos en tant på över 80 som inte heller har hemtjänst. Hon hade dock fått hjälp.
Rätt mysigt ändå hur alla bryr sig om varandra här.

Väl vid affären, dit vi har nära, var köerna långa. Grannen hjälpte mig att fylla, var för långt ner för att jag skulle fixa det. E fixade det dock.
En stackars farbror hade handlat 2 6-p vatten han hade på sin rollator. Dessutom 2 hopfällbara dunkar och en hink m lock i en papperskasse hängande på rullen.
Han hann 2 m innan ena dunken sprack och ett 6-p ramlade av. När vi sen kom ut från viadukten hade vi honom framför oss så jag tog hans andra dunk och ställde på grannens hink. Strax efter det sprack papperskassen och hinken ramlade och tömdes. Tur att jag hade dunken. Vi åkte in hit på övre vägen för där bodde han och han kom hem med en dunk iaf.

Jag kände också hela tiden att det egentligen var för kallt för mig att åka scooter, jag blev precis iskall och så himla stel. Trots bra klädd och vantar. När jag kört in scootern och fått in mina 4 kannor och flaskor gick luften ur mig.
Ringde sonen som hört om detta på radion och frågade om han kunde köpa varsin dunk till E och mig och fylla. Sen komma hit med. Och det gör han. När det gäller är den gossen en klippa. Kom sen på grannen och frågade på messenger om han kunde fixa till henne med så hoppas han gör det. Han kan ju bära upp och ställa utanför hennes dörr.
Hoppas vi klarar oss på det sen. Slipper gärna åka upp och hämta eftersom det ska bli ännu kallare ett par dygn nu.
Min stelhet har övergått till värk nu så jag har nog ingen rolig natt framför mig.

Får väl trösta mig med att jag hittade en ursnygg vaxad duk för 49.90







Ska nog ha den på framsidan. Bara torka av, och ändå en tygduk. Kan ha den på vita bordet inne med.

Jaja nästa problem är soporna. Måste ut ändå i morgon och köra upp dom.

Saknar L när det strular så här. Men han har ju valt att bo 15 mil bort .....

Nu massor av dunder till min kropp, och hoppas på att jag somnar.

Av Neta - 16 mars 2021 23:12

Nu är all röd tvätt tvättad, den har en förmåga att hamna längst ner i tvättkorgen. Tvättade blusarna häromdan och idag fick handukar och två löpare bada i tvättmaskinen.

Ringt några kompisar idag, man skriver på messenger men ibland är det skönt att prata på riktigt. Först ringde jag till min kompis i Gävle som mår lite dåligt pga ett X som tydligen beter sig underligt. Kul att få prata iaf och jag längtar till att hon kan komma och dricka rosévin Haha!

Efter det skickade jag in deklarationen och säger bara tack gode gud för RUT.

Pratade sen med A och hon har det inte heller så kul med sjuk man och att behöva stångas med kommunen.

Sen bestämde jag mig för att ta itu med det här


På mitt skrivbord har det en förmåga att samlas en massa grejer. Fick ihop en hel kasse med gamla papper jag borde rensat ut för länge sen. Använde sängen till att sortera på. Inte 100 % klar men en himla skillnad ändå.


Blev nästan tårögd då jag hittade den här. Bästa båten som tydligen inte ska kryssa mer. Menalla fina allsånger man kan tänka sig fanns i den här. Man vet aldrig när man behöver en allsång. Haha!


Lunchen idag blev lite fräs på bacon, lök, paprika och tomat. Åts med potatis jag hittade lösa i grönsakslådan.
Äter nästan bara en gång om dagen, så himla tråkigt att laga mat bara åt sig själv. På kvällarna blir det en varma koppen eller liknande och en macka framför TVn. Den är ett himla bra matsällskap.

Nu ikväll ringde jag en kompis till. Vete 17 hur vi känner varann egentligen men vi ses på båtarna och ibland på nåt dansställe. Vi pratade i 1 1/2 timme, så synd att vi bor så långt ifrån varann hade varit kul om hon kunde kommit hit. Nu hade mkt hänt sen vi pratade ordentligt sist och prata kan vi båda två. Haha!




Vad tror vi om det här då? Råkar ju ha en 800 g potatisgratäng i kylen. Blev sugen på att prova. Fick Året Runt idag och i den fanns även denna


Kände habehovet direkt ända tills jag såg priset..... är ju ingen Orrefors direkt. Vaser i min budget kostar inte så mkt. Haha!

Nu ska jag småplocka lite, fixa i köket och, vika in handdukar, hela tre st. Sen vänta på JB.

Av Neta - 15 mars 2021 21:42

Jag har den senaste tiden tänkt mycket på det här med plast. Vi uppmanas att inte använda plastkassarna butiken säljer och dom har ju gått upp i pris rätt rejält också.
Men jag får en hel del, ja faktiskt en hel soppåse i veckan, med plaståtervinning. Tomater, druvor, kiwi, physallis, kött och mkt mer säljs i plasttråg. Ta sen all färdigmat till det. För även om det ibland kommer i pytsar i kartong och papp är det lock iplast eller omslag i plast. Till det sen alla grönsaker som är inslagna i plast, typ gladpack eller plasten runt chark, fisk, ost och mkt mer.

När jag var liten förekom inte plast varken till frukt eller grönsaker. Man fick det i bruna papperspåsar. Det funkade då, varför kan det inte funka nu? Grönsaksdisken duschades med jämna mellanrum med nåt som blev som dimma som bara var vatten. Potatis och rotfrukter låg i trälådor med lock. Korv, fisk m.m slogs in i vaxat papper. ( som enligt pappa var svindyrt, vi fick aldrig rita eller pyssla med det, han sålde chark ) Då sköttes all expiering av personal. Men nog tror jag vi skulle kunna hantera det själva nu när vi är vana med det.

Vore det inte bättre att sanera där ist för kassar som vi faktiskt kan använda många ggr? Det bästa vore så klart att skippa dom också. Men kan inte hjälpa att jag tycker att hanteringen av plast har lite dubbelmoral.

En fundering så här en måndagskväll.

Av Neta - 15 mars 2021 01:54

En värkande och svullen armbåge från ingenstans, haft ont hela dan men försökt ignorera den.
Vad har jag gjort idag då denna grå söndag? Började med frukost framför TVn.
Kört en mörk 60 med handukar och ett underlakan. Den är kvar i maskin, orkade inte hänga. Men öppnat den iaf.
Fikat med E på em. Ätit rester, plockat ur och i en diskmaskin.
Letat igenom alla Tupperwaregrejer på Tradera efter en viss flingburk. Den jag hade hamnade hos L, köpte en annan men den är inte ens tät. Måste ha en burk där hela flingpaketet går i, hatar när man inte får i allt.
Kollat dubbelavsnitt av Barnmorskorna i 60-talets England. Plockat lite här och var.

Det var min söndag!


Längtar efter det här! Och rödklöver. Haha!

Nu ska jag sova.

Av Neta - 13 mars 2021 23:33

Vet ni vad jag har gjort? Jag har förväxlat mitt pencillin med alvedon. Tog ju en tablett av pencillinet direkt då vi kom hem från närakuten i onsdags kväll. Men var ju knappt vid medvetande då, så slut.

På dan hade jag tagit alvedon och tog det innan vi åkte in också för att inte ha ont när vi var på närakuten. Så kartan med 6 tabletter låg kvar på köksbordet.
I torsdags när jag gick upp skulle ju C komma och hämta mig, så jag tog kartan med tabletter och la i dosetten för 2 dar. Tänkte att nu glömmer jag ju inte det iaf. Var ju lite trött efter den natten då jag ju mått så dåligt. Tur det bara var alvedon och inget annat. Var nog inte riktigt vaken.

Så i morse skulle jag lägga i tabletter för ett par dar till i dosetten, har en stapelbar med en burk för varje dag.


Upptäcker då 3 kartor i asken, varav det är taget en tabl på en av dom. Och tabletterna var runda inte avlånga. Hann skriva både på Fb och twitter och fundera på att ringa apoteket när jag kom på att den tomma tablettkartan förmodligen låg kvar i soporna. Och det gjorde den .... Alvedon....

Bara radera inläggen och dumförklara sig själv. Men nu har jag börjat min pencillinkur och det blir minus 1 tablett. Det konstiga är att jag känt mig bättre rent allmänt men med Alvedon x 3 så har man ju inte ont iaf. Däremot har jag fått kissa ofta på nätterna och känt lite grann av trängning. Men inte så underligt egentligen. Men jag har ju nu dom första 3 pillren i kroppen.


Åt middag m Elle ikväll, köttet hade hon och jag gratängen. Grönt hade vi båda. Såsen är nåt jag hittade i kylen, nån dip tror jag. Vi gör ofta så där, knyter lite.
Kollade på mello och är nog rätt nöjd ändå. Förstod ju att Arvingarna inte skulle komma så högt men lite förvånad över att Baila, baila kom så långt ner. Men tror ändå den kommer att bli rena partydängan i sommar. Tusse var väl värd att vinna. Bra låt och han är ju duktig och från Leksand...... Haha!

Nu gick iaf E in, hon är inte heller så pigg och det blev ju ett extra dygn hos Leffe. Dom hade jobbat på bra och det var två vrak som kom hem igår varav den ena hade eld i baken för att köra de 15 milen hem igen. Kan ju förstå om man bara vill hem i det läget men hade jag fått bestämma hade han åkt hem i morse ist. Men det får jag ju aldrig längre Haha! Men han har ju sovgrejer ligger hos E.

Vi tog en fika här innan han åkte iaf och vi bytte bord. Jag fick ett runt plastbord vi hade i förtältet när vi åkte runt. Och han fick det lilla träbordet jag hade på framsidan förra året men som vaxduken nöttes på, hål i alla 4 hörn. Han har ju inglasad balkong så det passar bättre där. Då behövs ju ingen skyddande duk så. Jag har ju vårt andra runda bord vi hade på altanen också, så har runda dukar.
Fick lite annat också som jag blev glad över.

Tvättat gardiner idag, får fönsterputs vid nästa städtillfälle. Annars har jag nog inte gjort så mkt vettigt. Så trött! Men nu ska jag iaf röja lite i köket, så mkt trevligare att komma upp på morgonen då men sen blir det att landa på fjäderholmarna i sängen.

Av Neta - 12 mars 2021 14:53

Nackdelen med att bo i markplan är att det blir kallt inne på vintern tydligen. Det är 20 gr på termometern men jag fryser iaf.

Tack för alla krya på dig hälsningar. Det går framåt men jag är fortf lite påverkad. Hade en helvetesnatt första natten efter första pillret. Tog den med bara en apelsin ist för att äta nåt ordentligt och det gjorde att jag fick otroligt ont i magen, mådde så illa att jag knappt vågade röra mig och hade världens hjärtklappning i synnerhet då jag låg på hö sida.
Blev orolig för hjärtinfarkt med. Ensam så där blir tankarna oroliga.

Kände mig bättre igår på dan men natten som var fick jag springa och kissa varannan timme. Blev väckt av sirener strax före halv 10, hade behövt sova längre men vill samtidigt inte ta morgonmedicinen för sent så gick upp då. Sirenerna var nog branbilar från stan som åkte på en villabrand i Rångsta.

Igår på dan var jag med C, vi var bl.a på Plantagen, jag köpte björkris och några minipåskliljor som nu står ute.


Dom stod ute även vid butiken så dom klarar nog det och det snöar ju inte på dom där. Dom plockade upp våren för fullt där i butiken. Mycket pärlhyacinter och påskliljor men även penséer i alla tänkbara färger. Där behärskade jag mig dock. Haha! Men det är var inte lätt.


Var även upp en sväng på Ikea för att köpa dom rosa skålarna, några nya skärbrädor och krokar. C var in på både Lidl och här hemma på hemköp också. Handlade även lite åt mig. Sen köpte vi sushi och åkte hem hit.

Jag ville att hon skulle komma iväg hem hyfsat då jag ju visste att snön var på G. Tror hon hann ända hem.


Kom en del igår kväll som skulle regna bort idag men än har jag bara sett sol, inget regn.

Tar det lugnt idag. E blev så sugen på sushi att hon ville köpa det på hemvägen idag. Får väl se om L vill ta den kroken isf får hon köpa till mig med. Får nog inte skörbjugg av det. Haha! Men orken är satt på paus. Har kört en maskin som jag måste hänga iaf.

Sen blir det väl som vanligt en ensam ffredagkväll, E är nog trött hon har jobbat på bra hos L. Fått både bilder och rapporter.

Nu ska jag iaf försöka hitta nån lunch i skåpen.

Uvi

Av Neta - 10 mars 2021 22:27

Tillbringat förkvällen på närakuten, en uvi på G igen. Så nu blir det en ny kur med antibiotika, citronvatten och tranbärskapslar.
På hemvägen kollade vi att vi skulle slippa det värsta av ovädret då vi hämtade E i morgon. Vi skulle ju även lunchat på Megs, ett ställe som har samarbete med Linderholms, har sett fram mot det hela veckan, att vi skulle ses alla 4 med.
Då ska hon helt plötsligt stanna till fred. Skyller på vädret. Jag blev så jäkla arg. Jag får ju nästan aldrig göra nåt annat än åka och handla i stan på sin höjd. Så förstör hon det här också. Inte nog med det, L får köra ända hit nu när hon behagar åka hem ist för bara till Strängnäs. Så jäkla egoistiskt!

Nu åker jag in med C i morgon iaf, så vi hittar på nåt ändå. Hon ska till doktorn först. Men va ju just det där att få åka nån annanstans.



3 v, tycker ni att jag ska ge mig nu? Har iaf slutat fylla på vatten.

L kom med nya bestick till mig igår. Mina Rosen blev ju svarta. Det är våra vi köpte senast. Fick även hyllor till krukor till mittstolpe på fönstren. Ska iaf sätta upp en i köket.

Ska fixa lite nu och sen försöka sova.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards