Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2022

Av Neta - 23 februari 2022 22:54

Både C och jag har ringt banken om Es räkningar och hur vi ska kunna betala dom åt henne med hennes pengar..
Visade sig inte vara så krångligt. Eget leg, hennes leg, ett läkarintyg och hennes räkningar så fixar dom det.
Men vi ska också se till att ge varann fullmakter om vi andra råkar ut. Blev lite öm i hjärtat idag när jag såg hur många nätdoktorer hon försökt få hjälp ifrån. Vet ju vart hon sökt fysiskt också.

L och jag åkte upp till Tierp idag och hem till C. Åt lunch och planerade lite. Jag handlade lite i min gamla kvartersbutik.



Hittade nya tofflor för 59 pengar. Åkte hemom med varorna och sen upp till Elle.

Idag var det riktigt jobbigt på sjukhuset. Iom att hon blir mer vaken känner hon ju mer också.
När vi kom upp idag darrade hon i hela kroppen och grep efter våra händer i panik. Det hände sen 5-6 ggr under de 2 timmar vi var där. Men hon va också med på ett helt annar sätt än tidigare om än plågad. Trött samtidigt och slumrade ofta till nån minut. Blodtrycket fortf extremt lågt.
Otäckt att se henne så men samtidigt mysigt att hon är mer vaken.
Personalen försäkrade oss att det blir så för alla.
Jag ser inte fram mot när dom ska fasa ut morfinet, minns ju hur L blev.
Ev sista op i morgon, respirator bort och Track ist och sy hop såret helt om inget oförutsett händer.
Å nej ni kan inte åka upp och hälsa på än. Förstår inte hur ni kan tänka tanken ens.
Det hon behöver nu och flera veckor framåt är lugn och ro. Och träffa oss i familjen!

Ska strax ringa avdelningen och höra hur det är nu.

L åker hem och ska betakla sina räkningar i morgon. Kommer tbx fred fm.
C är här under tiden han är borta och i morgon på dan är svärdottern i Es lägenhet och fixar lite.

Elle va lugnare nu, dom hade precis bäddat rent och fixat lite med henne. Men hon ligger på sida igen. Hon vill ju helst ligga på rygg.

Så nu kan jag gå och lägga mig lite lugnare iaf.




Av Neta - 23 februari 2022 01:00

La ut den här


Å trodde jag fått ut max antal tvåor. Att jag skulle väntat till 22.22 fattade inte min hjärna. Då förstår ni kanske att den inte funkar riktigt som den ska nu.

Men idag sken iaf solen igen men herreminje vad mkt snö det kommit.


Så vackert när vi åkte in till stan, varenda buske är snötäckt sen solen på det. Fantastiskt! Svårt att förstå att det var barmark i förrgår och att det idag är gigantiska snöhögar överallt där det plogats.

Leif åkte in till gubbdagiset och kom tbx mitt på dan. Vi tog en fika och sen åkte vi upp till Elle.

Idag va första dagen då vi faktiskt fick kontakt och kunde kommunicera lite. En så mäktig känsla och jag tänkte att det kanske blir bra ändå. Hon tittade rakt upp i taket med sina fina bruna ögon. Hon fäste blicken. Jag frågade om hon såg mig och hon, håll i er nu, hon nickade!
Jag såg att hon rörde på axeln och frågade om hon låg obekvämt, och hon nickade igen! Så vi fixade det och jag frågade om det blev bättre och fick en nick till.
Ni fattar nog inte hur stort det här är! Hon är alltså med oss igen. Har inget sömnmedel alls nu.

Pulsen är bra och hon syresätter sig bra! Blodtrycket är fortfarande alldeles för lågt och så länge det är så får hon andningshjälp. Men!
På torsd åker slangen i halsen bort och ersätts av en Track. Dom gör ett snitt utanpå halsen och för in en slang där ist. Då slipper hon kvälja! Och hon kan kanske prata igen! Om inte på torsd så, så småningom.

Vi fick också vårt läkarintyg till banken idag, och i morgon går C dit!

Hon var trött idag, somnade flera ggr och till sist sov hon ganska djupt. Så då gick vi, visste ju att C skulle komma senare.
Vi var hungriga och tog en fika och varsin ost & skinkfralla i cafeet. Åkte sen upp till Stenhagen och gjorde lite ärenden. C kom dit och fick kuvertet med intyget.

När C sen var hos Elle och satt och höll hennes hand kände hon hur E plötsligt rörde sin tumme och sen på fingrarna. Hon orkade dock inte krama handen.

Så känns som det hände mkt idag. Vi ser ljuset!

Vi gjorde lite fler ärenden i stan och kom inte hem förrän halv 8. Slängde på potatisen direkt, gjorde gräddsås och värmde pannbiffar i såsen. Slängde i lite brytbönor i potatiskastrullen sista 4 min.
Åt och kollade på Trädgårdstider.
Sen gick L in och jag kollade på gänget i Köping.
Vi hade ett videosamtal alla 3 om logistik m.m Och nu är kl över midnatt.
Dags att sova!

Av Neta - 21 februari 2022 23:28

Ett himla oväder här idag. Storm och snöfall, vi har nog fått ca 20 cm. Snöfallet var mer vågrätt än lodrätt.
Flera olyckor, bussar i diket och både radion och på sociala medier har folk uppmanats att hålla sig inne.
Det har ju varnats för det här ett par dar men man kunde inte föreställa sig att det skulle bli så här.
På em ställdes alla bussar in vilket resulterade i att folk inte kom hem från jobb m.m
Säkert har en och annan gett sig iväg in till stan i bil för att hämta familjemedlemmar. Å hur bra och säkert är det?
Om man har barn i stan och inte har nån bil då? Många barn åker ju in och tränar m.m Eller bara åkt in ändå med nån kompis, är ju sportlov här nu.
Såg t.ex att personal på apoteket i Österby inte kom hem till stan. Kul om man ska hämta barn på förskolan.

Vi åkte inte in till Elle idag, hon har haft op.dag och brukar ju inte vara så vaken då. Men jäklar vilket dåligt samvete jag får.
Trafikproblemen ska fortsätta i morgon men mest som halka. I morgon måste vi ju bara in. Men man får väl anpassa hastigheten och lugna sig till mitt på dan. Jag hoppas Leif hoppar över sitt gubbdagis, ska vara värst på morgonen. Vore ju hemskt om han åker av och vi blir utan bil nu.
C ska hem från Enköping också, jobbar till 15. Hoppas det är röjt och halkbekämpat på 55an då.

C hade iaf ringt till banken idag och dom hade sagt att hon ska gå in på ett bankkontor, ha med sig räkningarna och både hennes och Es leg så skulle dom hjälpa till med att betala dom från hennes konto. Är väl skillnad om man försöker få ut pengar tänker jag då kan dom ju tro att man bluffar men är väl inte så många som olovandes betalar räkningar. Haha!

När doktorn ringde idag passade jag på att ta upp det och bad om ett intyg. Hon sa då att det är kuratorn som sköter kontakten om sånt och skulle skicka en remiss till hen.
Hade det inte varit enklare att bara skriva ett intyg åt oss? Å varför har man remiss till en kurator? Kan ju ta hur lång tid som helst. Ibland blir jag bara så trött på byråkrati.

Vi får iaf vara glada att vi slipper Fk denna gång. Som den har blivit nu vete ju 17 om man fått vara sjskr en gång. *Vadå ligger i respirator? Nåt kan du väl jobba med?* Haha!

Operationen hade iaf gått bra. Hon är fortsatt stabil, allt ser bra ut och dom hade kunnat få bort mkt av vätskan. Hade även kunnat sy ihop såret lite mer. Dom tror att när det gäller såret så blir det 1-2 op till.
Dom har också börjat fundera på om hon ska slippa slangen i halsen och att ist göra en track, d.v.s sätta in slangen utifrån i halsen ist. Då ska hon också kunna prata. Men det va iaf på dan idag inget beslut taget om det.
Dom har bytt till fräscha slangar till dialysen och flyttat några nålar så hon inte blir sönderstucken på samma ställen hela tiden. Vad gäller dialysslangarna (kateter typ) ska hon röntgas så dom ser att det ligger rätt. Kan vara gjort redan.
Som jag fattade det handlar det också om att förstärka hygienen eftersom hon har en blodförgiftning. Vi får fortsatt bara vara familjemedlemmar där och högst 2 åt gången. Men det är väl ganska självklart, hoppas dom kör så på Aima sen med, om hon nu får komma dit igen, eftersom hon blir så himla infektionskänslig.

Men nu längtar jag upp till henne, undrar om hon funderat idag varför vi inte kom eller om dom förklarat det för henne. Svider i mitt hjärta när jag tänker så.

Ringde upp till avd ikväll men tycker det är svårt att höra vad vissa säger. Liksom lormar i tfn.

Försökte få till månadsdragning på min hemförsäkring idag med men stötte på nån konstig personal. Först fanns inte min försäkring, sen skicka hon länkar som inte funkade. Ska man inte klara av att skicka korrekta länkar om man har det jobbet? Mitt tålamod är ju inte på topp nu heller.
Till slut gjorde jag nåt jag aldrig brukar göra, jag utnyttjade en privat kontakt på det försäkringsbolaget. Funkade direkt! Å då vabbade hon ändå! Tack Rebecka!

Köpte ju en Elfa häromdan och pratade med min östgöte om det. Han blev lite inspirerad och skulle nog fixa så med. Bor i ett äldre hus med inte alltför smarta lösningar. Å vet ni vad karln gör, jo han ger mig min andra jag tänkt köpa senare. Fick ju fixa själv men han betalade, bara hämta betalt o klart på K-Rauta. Helt otroligt vi har ju pratat mycket men aldrig setts IRL. Vilka människor det finns ändå!
Men han har varit lite tagen över det som hänt med Elle. Dom är ju också vänner på Twitter.

L har väl hållt sig mest inne hos E idag men kom med några brödskivor eftersom jag inte kunde handla idag. Röjde lite snö med. Han fick lite middag sen försvann han igen Haha! Sen satt vi i varsin lägenhet och såg samma TV-program. Är jag knäpp om jag tycker det är lite konstigt? Är jag så motbjudande? Tydligen!
Tur ändå att jag har honom här nu även om han håller sig mest därinne. Fy farao för att åka färdtjänst in varje dag, det slipper jag ju. Och jag får handla utan att åka scooter i kylan. Kan ju va värt lite korv och vita bönor. Haha!

Nu ska jag fylla dosetten, hänga en maskin och vattna blommorna i sovrummet. Sen sova fem kvart i timmen!



Av Neta - 21 februari 2022 00:16

Sportlov här denna vecka!


Veckans vego:

Grillad squash med bulgur och feta

2 medelstora squash, sköljda
4 portioner helkornsbulgur
1 tråg (à 150 g) sugarsnaps eller sockerärter
1 burk kidneybönor, sköljda
1 paket (à 150 g) fetaost
Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk vit balsamvinäger
1 klyfta vitlök, riven
4 msk olivolja
salt och peppar
Topping:
1 bunt mynta, bladen
pistagenötter

Skiva squashen tunt på längden, gärna med mandolin.
Lägg på skärbräda och salta lätt.
Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Koka ärterna ett par minuter i saltat vatten och skölj sedan med kallt så att kokningen avstannar.
Vispa samman senap, vinäger och vitlök i en skål, vispa sedan i oljan.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av squashen noga och grilla i omgångar i torr het grillpanna tills den är fint randig.
Vänd ihop bulgur, kidneybönor, smulad fetaost och hälften av dressingen, toppa med squash, sugar­snaps, mynta och pistagenötter.
Häll över resterande dressing.

Veckans sallad:
Veckosallad

Variant på Vänskapssallad

300 g vitkål, strimlad
2 grovt rivna morötter
1 stjälk selleri, tunt skivad
20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök
1 stort rivet äpple

1 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
Salt, grovmalen sv.peppar
2 tsk Italiensk Salladskrydda

Blanda grönsakerna i en burk med lock
Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.
Blanda noga

Veckans bröd:

Goda långpannebröd

4 ?limpor?

2 pkt jäst
1 l vatten, mjölk eller fil, eller blandning av
100 g smör eller olja
5 tsk salt
4 tsk brödkrydda
2 msk sirap
2.8 l eller 1680 g mjöl

Lös jästen i 37 gr vätska + smör
Tillsätt kryddor och sirap
Arbeta in mjöl o kör 4 min i maskin
Jäs 40 min
Sätt ugnen på 200 gr
Knåda degen o dela den i 4 delar
Platta till varje del och rulla hop till en ?limpa?
Lägg på långpanna och jäs 40 min
Skåra brödet med vass kniv och pensla med lite olja mellan så dom går att sära sen
Grädda 25-30 min.

Veckans bonus:

Citrondricka

1 l vatten
5-6 dl socker
4 citroner (eller apelsiner)
1 påse citronsyra

Blanda socker och citronsyra
koka upp vattnet och häll det över, rör om till det löser sig
låt det bli handljummet
skala citronerna tunt och tillsätt skalen i vätskan, ta med så lite som möjligt av det vita på skalen.
Låt stå en timme
pressa saften ur citronerna och tillsätt detta
låt stå kallt några timmar till
ta upp skalen med en hålslev
häll upp på rena flaskor
förvara i kylen, hållbar ca 1 vecka
spädes 1 + 5


Picknickluncher:

Korv med bröd, koka upp ca 1 l vatten med 1 tsk salt, 5 kryddpepparkorn och ett par lagerblad. Lägg kalla korvar i en termos, slå på den kokande vätskan, förslut termosen och korven är både klar och varm då ni ska äta.

Pannkakor i rullar med sylt eller nutella

Tortillabrödrullar med tacofärs i

Soppa i termos

Grillad korv med pinnbröd

Pinnbröd

4 dl mjöl, funkar med grövre sorter också
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl olja
1½ dl vatten

Arbeta hop degen, gärna i plastpåse som tas med som den är sen
Rulla smala längder som viras runt korven
Grilla!

Pizzabullar

Funkar med bara ost med

1 pkt jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl special

Tomatsås, måste inte va med
Skivad skinka, antal beror på strl eller ca 400g färdigstekt kryddad köttfärs
Riven ost
Oregano

Ugn 225 gr

Lös jästen i vattnet
Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet
Jäs 30 min
Kavla ut till 2 rektanglar
Bred på ev tomatsås
Täck med skinka eller köttfärs
Strö på ost, snåla inte.
Rulla ihop som en rulltårta
Skiva varje längd i ca 20 skivor och lägg på plåt
Jäs 20 min
Pensla med vatten, strö på ost och oregano
Grädda 10-15 min.


Månd:

Tacojärpar med mexikanskt ris

½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
2 msk smörolja
1 brk tacosås
2 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 tomater

Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla några min
Rör ner ägg, färs och tacokrydda
Forma avlånga järpar med lätt fuktade händer
Stek dem runtom så att de får fin färg
Blanda tacosås, vatten och tomatpuré, slå det över järparna och låt det puttra 5-7 min
Kärna ur och tärna tomaterna, vänd ner i såsen.

Mexikanskt ris

1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 dl basmatiris
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk spiskummin
300 g svarta bönor fr burk
Persilja
Salt & sv.peppar

Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök blankt och smidigt
Tillsätt tomatpuré
Vänd ner ris, vatten, buljong och spiskummin
Låt allt koka till riset är klart
Skölj bönorna och låt dom rinna av under tiden
Vänd ner dom i riset med lite hackad persilja
Smaka av.

Servera järparna med ris och sallad

Tisd:

Pytt i panna

2 gula lökar
600 g potatis, kokt eller frysta förkokta tärningar
500 g rester av kött och charkprodukter
3 msk smör
½ tsk salt
1 krm sv.peppar
½ dl hack persilja
4 ägg + lite smör

Hacka löken
Tärna potatisen
Tärna kött & chark
Smält smöret och lägg i lök och potatis om den är fryst
Stek till löken börjar bli genomskinlig och ev potatis är halvmjuk
Tillsätt resten och låt det bli varmt
Smaka av och rör ner persilja, ställ åt sidan
Stek äggen
Servera med rödbetor och rivna morötter.

Onsd:

Tjockkorv och mos, räksallad

Snitta korvarna lite på snedden på båda sidor och stek dom i panna

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Servera med senap & ketchup, rostad lök, bostongurka och sallad

Räksallad

1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith
1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.

Torsd:

Blomkål- och köttfärssoppa

400 gr köttfärs
1 lök, hackad
1 press vitlöksklyfta
2-3 selleristjälkar i cm-stora bitar
1 brk krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 l vatten
1 blomkålshuvud i buketter
2 tsk torkad dragon
salt & sv.peppar

Bryn färsen med löken och pressa i vitlöken
Tillsätt tomater. selleri, vatten och buljongtärningarna.
Koka upp och låt sjuda i 5 min.
Tillsätt blomkålen delad i små buketter.
Krydda och koka 10 min.

Apelsinplättar

1 apelsin
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ msk socker
1 tsk bakpulver
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk smält smör

Skrubba apelsinen och riv skalet fint
Vispa hop mjöl, salt, socker, bakpulver och hälften av mjölken till en slät smet
Tillsätt resten av mjölken, ägg, smör och apelsinskal
Grädda tjocka plättar i plättlagg på medelvärme, 1 msk smet/plätt
Vänd när dom jäst upp och blivit porig
Servera med flytande honung gärna med hackad mynta i och blåbär.

Fred:

Kebabtårta

½ röd spetspaprika, lite ringar och lite hackad
ca 1 dm gurka, skivor i kvartar
4-5 cocktailtomater i skivor
3 tortillabottnar
1 pkt Järvsökebab 330 g
1.5 dl gräddfil
2 rejäla skedar färskost
1 msk majjo
salt & sv.peppar
kebabkrydda
isbergssallad, strimlad
½ rödlök, delad och skivad

Stek kebaben och låt den rinna av på hushållspapper
Rör ihop gräddfil, ost och majjo med kryddorna och bre det på en tortilla, vill du ha mer kebabsmak så strö på lite extra krydda
Lägg på, lök, grönsaker och kebab
Gör likadant igen med tortilla 2, tänk på att kladdet ska räcka till alla tre bröden och som ni ser har vi mer kött på grönsakerna där.
Den sista bres och dekoreras lite snyggare.
Våra bottnar var lite ojämna i storlekarna som ni ser sticker det fram lite under.
Ät och njut, den är väldigt mättsam.

Kebabkrydda

2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk koriander
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-1½ tsk salt
1 tsk oregano

Lägg i burk med tätt lock, ta 1-2 tsk till 2 dl gräddfil.

Lörd:


LAXFILÉ MED KRÄMIG MEDELHAVSFYLLNING

6 pers


6 portionsbitar laxfilé ca 150 gr/st
300 ge philadelphiaost, light går bra
½ finhack. rödlök
3 msk hackade soltorkade tomater
3 msk kapris
2 hackade sardellfiléer (går lika bra med ansjovis)
1 msk tomatpuré
3 msk färsk hackad basilika
nymalen sv.peppar och ev. lite salt

Sätt ugnen på 225 gr.
Skär en lång skåra på längden i varje fiskbit.
Blanda till fyllningen, fördela den rikligt i varje skåra.
Lägg laxbitarna på en smord plåt och baka dem i 8 ? 10 min.
Servera med rostade potatisskivor av bakpotatis, och sallad.

Sönd:

Familjemiddag och kalas

Lasange

400 g köttfärs
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
Smör
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano, basilika, timjan
1 krm svartpeppar
1 st buljongtärning
9 st lasagneplattor
Ostsås:
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225°.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Marängtårta med limekräm, svarta vinbär och rosor

"Som en dröm är denna smaksensation med lime, svarta vinbär och rosenblad, dessutom så vacker. Marängen blir krämig inuti och frasig på ytan. Vid hög luftighet kan det vara svårt att få en frasig och bra maräng. Vispa inte för länge då spricker marängen"

Till 6 pers

5 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl socker
1 msk maizenastärkelse

Fyllning:
5 äggulor
3/4 dl socker
saft av 2 lime (knappt 1 dl)

Garnering:
2 dl vispgrädde
svarta vinbär
rosenblomsblad
rivet skal av 2 lime

Sätt ugnen på 125 gr
Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse.
Klä en24 cm form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan botten vänds upp på ett fat och pappret lossas försiktigt. Vänd tillbaks marängen på ett tårtfat.
Riv limeskal och spar till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.
Bred ut limekrämen på tårtbotten. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal, svarta vinbär (klipp av den torkade blomman om den är lång) och rosenblad över tårtan.

Av Neta - 20 februari 2022 22:47

Idag är läget mer stabilt och allt verkar gå åt rätt håll. Men det är en bra bit kvar.
Jag har trots det ont i kroppen, är trött och sliten, tårarna är nära hela tiden. I morse vaknade jag av illamående, har ofta huvudvärk och känner stress. Tror att *allt kommer* nu när man kan slappna av lite grann.

Tack ni som gett oss lite bidrag, parkeringskostnaden är värst men vi har hittat ett veckokort.

Vårt största problem nu är hur vi ska kunna betala Es hyra och räkningar, vi har ju inte hennes lösenord. Kommer inte åt hennes pengar förrän dom väcker henne och hon blir så klar att hon kan minnas sånt.
C trodde hon hade det men hon har bytt. C ska ringa banken i morgon.

Gör mig en tjänst! Alla kan hamna i en situation där ni blir så sjuka som E. Se till att era närmaste kommer åt lösenord till bank.id och andra viktiga inloggningar. Eller se till att dom/ni får en fullmakt.

Det var bara C och jag som åkte upp idag. L var hemma med hennes storebror och min svärdotter. Dom fixar lite i lägenheten.

Vi hade ett samtal med en läkare idag. Där fick vi veta att den info som jag fick i fredags inte riktigt stämmer längre. Det är inte levern som är infekterad utan blodet, nog så allvarligt det också men samtidigt så sa han att hon svarar bra på antibiotikan.
Det finns en förbättring men samtidigt sa han att det kan fortfarande hända saker dom inte kan förutse.

Hon hade gjort en skiktröntgen på hjärnan idag men där hittade dom tack och lov inga förändringar.
Op blev inte av utan blir i morgon ist. Hon sov hela tiden vi var där idag men nu ikväll hade dom tagit bort sömnmedlet helt. Hon ligger och tittar men fäster inte blicken ännu. Kan inte heller krama en hand på uppmaning.
Hon får ju rätt stora mängder smärtstillande, tror det är morfin. Gö ju henne dåsig. Men vid op i morgon sövs hon så klart igen.
Dom har också fått bort rätt mycket vätska ur kroppen.

Vi vet ju att hon är väldigt trött dom här op.dagarna och dom lovar ju oväder här i morgon så vi får väl se om vi åker in. L får avgöra det. Är ju han som kör. Vi delade en pizza och tog en fika på det när jag kom hem idag, sen har jag inte sett honom. Tror han var rätt mör, gick upp tidigt och jobbat hela dan med Johnny och Matilda. Tror M körde lite med dom. Haha! Men det gjorde hon väl rätt i.



Tog en bild på slangar, sladdar och kranar. Det här är från respiratorn. Blir så småningom slangen som går in i hennes kropp via mun och svalg. Den är som en av dom genomskinliga.

Många som frågar oss om dom kan göra något och om vi behöver pengar. La ut mitt swishnr på Twitter och Fb idag och det rasar in pengar. Vi kan tanka bilen och köpa 2 veckokort till parkeringen.
Underlättar så himla mkt att slippa stressen med att hålla reda på parkeringstider. Kortet är inte heller knutet till en speciell bil utan både L och C kan parkera med det. Nu tog vi hans bil upp idag, enklast eftersom rullstolen ligger i den hela tiden. Bara bökigt att hålla på att flytta över den. Han kan ju använda Cs om han inte är med men behöver en bil.

Vi har haft en solig och fin dag idag, tog några bilder vid Lövstalöt på invägen och den sista vid Svista på hemvägen.


Så härlig dag och inne i stan var det mkt folk både igår och idag som flanerade omkring eller satt i solen på nån bänk eller en uteservering. Dom togs ju aldrig bort iom pandemin.

Börjar knoppas i äldre rabatter. Mammas snödroppar har slagit ut. Syrran la ut en bild men gick inte att sno den. Hos mig syns inget än och nu kommer ju mer snö.

Av Neta - 19 februari 2022 23:52

Idag har jag sett hennes ögon. Dom hade precis innan vi kom gjort nåt dom orginellt nog kallar för *Wakeup* Haha!
Läget i allmänhet var mer stabilt än igår. Och då var det ju stabilt igår med förutom infektionen.

Det hon har jobbigt med är slangen i halsen som hon kommer att få ha ett tag. Men inte någon panik idag som hon fick igår. Vakenhetsgraden var ju också lite högre.
När vi kom tittade hon upp ibland, men så fort hon hör våra röster tittar hon upp och när vi till slut gick så tittade hon hela tiden. Det var svårt att slita sig därifrån idag. Hon fäster ju inte blicken. Men bara att få se ögonen. Så härligt!

Hon skulle sövas lite djupare igen. Hon är ju fortfarande väldigt sjuk. Såret är öppet, hon har mkt vätska i kroppen och levern är infekterad. Men hon har fortf ingen feber och det tyder ju på att hon svarar på antibiotikan. Men dom är osäkra på om den orkar ta hela infektionen och dom ger så mkt dom törs.
I morgon är det op igen, hoppas då att dom kan sluta såret nån cm till.

Leif hade varit in till mig kl 10 i morse men då sov jag och han ville inte väcka mig då han sett hur mkt vaken jag va på natten. Tror dock att jag ändå vaknade då han låste dörren. Har för mig att jag skrev till C strax efter 10.
Jag duschade och gjorde frukost då kom han in och satte ihop elfasystemet vi köpte till mitt linneskåp igår.
Vi fikade när jag frukosterat klart. Sen åkte vi upp till Elle.

Ma messade och frågade om jag ville ha sällskap ikväll. Å det ville jag ju så klart. Vi åkte in på Nelins på hemvägen sen och handlade lite ost & kex.
Vi hade rester som vi måste äta upp så när vi kom hem satt jag på ris direkt sen plockade jag ur diskmaskinen. L kom in när jag tog ur sista besticken, å han bara ställde sig och plockade i maskinen. Jag blev så full i skratt men tycker samtidigt att det är lite mysigt att vi när vi är tillsammans bara faller in i våra roller. Dom vi hade när vi var ihop.
Vi tog en fika på maten och sen plockade jag in i nya backarna, han hjälpte mig lite. Så vi var lagom klara till Mi & Ma skulle komma. Han stannade också!

Hon hade med sig petit choer med ostfyllning med räkor och kräftstjärtar. Några små rågskålar med nån röra i med. Dom fattar ju att vi inte dricker vin nu när risken att dom ringer in oss till sjh finns så hade med sig juice och vi hade ju cider och ost, vindruvor, jordgubbar, kex o ostbågar.

Såg mello och Guldkornet Lisa på *Så Mycket Bättre* Dom gick innan det var slut och L gick in 3 min innan det slutade. Stod 23.50 i TV tablån men det stämde ju inte. Haha!

Nu ska jag plocka undan lite på sängen som ska in bland sygrejerna, samt paradhanddukar och bordsunderlägg i tyg.

Sen hoppas jag på en bättre natt än igår vad gäller sömn.

Lite osäkert när vi får åka upp i morgon. Men J kommer och vi ska också fixa lite grejer med han och svärdottern.

Av Neta - 18 februari 2022 23:26

Det är oroligt av och till på CIVA centrala intensivvårdsavdelningen. Igår tror vi att Elles sänggranne avlidit. Mycket strul innan också med anhöriga som vägrade vara inne samtidigt o.s.v Ibland fick vi inte komma upp för det var *stökigt* på salen. Så igår hörde vi hur det pratades och diskuterades om donation av organ med någon slags personal.

Vi vet ju att Elle hör, kan inte låta bli att tänka på hur hon tänker om hon nu hör sånt. Hon är ju medveten om att hon är sjuk och har hjälpmedel för andning och så, det märktes extra tydligt idag.

Vi tog det rätt lugnt idag, C kom ner på fm och vi bestämde oss efter en lunch för att åka på en loppis innan vi åkte till sjh då vi blivit ombedda att komma efter 15 då det skulle fixas med nån hjärtundersökning av Elle. Den undersökningen visade inga avvikelser.

Men då vi var på loppisen fick jag ett samtal från samma läkare som igår.

Elle opererades ju 3 ggr på 12 timmar. De två första för brustna blodkärl i levern där man fick gå in och blockera blodkärlen. Och på så vis dödade man den delen av levern.
Men levern blödde mycket och hon samlade på sig blod i buken, som dom tömde på 9 lit blod i op 3.

Nu visade det sig att hon fått en infektion i just den delen. En infektion som dom egentligen vill stoppa genom att ta bort den sjuka delen, men dom törs inte göra det eftersom blödningsrisken är för stor och en leverblödning är mkt svår att stoppa.
Läget är mycket allvarligt upprepade läkaren till mig 3 ggr.
Men går det inte att få bukt med infektionen kanske dom måste operera ändå, trots den uppenbara risken för att hon kan förblöda.
Nu poängterade han att han och kirurgen var överens om att inte ta till kniven förrän ingen annan utväg finns.
Men att få höra det idag kändes lite som att få hennes dödsdom.

Troligen var det väl det här som orsakade de förhöjda levervärdena tror jag utan att kunna ett smack om det.

När vi så kommer upp till avd idag möter jag en dotter i panik. Det gurglar och bubblar i halsen och hon kämpar med andningen. Märks ju hur lätt sövd hon är.
Får veta att det hänt tidigare under dagen också. Hon tittar på mig med panik i blicken.
Jag vet ju hur känslig hon är bara av att undersökas i halsen med en träspatel, vilka kräkreflexer det kan framkalla ( jag kan relatera, är lika dan själv) och nu har hon en tjock slang i halsen.

Jag lyckas få henne lugn genom att ta hennes hand, hålla i hennes flackande panikblick och uppmana henne att koncentrera sig på andetagen precis som vi brukar göra när hon får sina smärtattacker.
Till och med personalen blev förvånad över att det lyckades.

Det varade dock inte länge utan snart var hon där igen men då fick hon mer sömnmedel snabbt och somnade lungt och sov resten av tiden som vi var där.
Fick hon det just för att vi var där?

Men bara vetskapen om att det kan hända ger mig lite panikkänslor uppe på alla andra sånna jag har nu. När det hände andra gången var ingen personal vid sängen utan C och jag fick ropa.

Jag vill bara ha ur henne ur den där respiratorn nu, men än är vi tyvärr inte där.

Hon får nu 3 olika sorters antibiotika och svarar i övrigt bra på behandlingen. Ingen feber!
Den lättare sövningen funkar också bra förutom panikkänslan över slangen i halsen. Hon är betydligt mer med.

Hon svarar bra på blodtrycksbehandlingen och hon syresätter sig bra. Doktorn sa att dom nu märker en förbättring i hälsotillståndet i stort. Det är just bara den här nya infektionen.

Idag var hon jättesöt med flätor med vita små rosetter i. Dom fixar och donar med hår och smörjer hennes torra hud.
Hårtvätt görs i en duschmössa med shampo och balsam i. Det behöver inte sköljas ur, utan dom borstar ur det. Som ett slags blött torrshampo. Tänk vilka fiffiga grejer det finns.

Ja vi var helt slut alla tre när vi åkte därifrån idag. C åkte till Marcus som varit på övning i flera dar. Tror det var precis vad hon behövde.
Leif och jag åkte till K-Rauta och köpte en insats med backar till mitt linneskåp. Sen till Citygross och handlade lite till varsin plocktallrik som vi åt här till *På Spåret* han stannade en stund efter också. Gick men kom tillbaka och låste. Haha! Jag frågade iofs om han hade nyckeln med så han kunde låsa.

Nu är det han och jag som åker upp i morgon. Har lite funderingar på om man skulle kunna spela lite musik på låg volym för henne. Något hon känner igen, lite MA eller CL kanske. Röster hon ju känner väl igen. Båda har ju en del lugna fina låtar.

Vi har ju tyvärr inte Spotify men tror jag kan hitta nåt på youtube.

Kommer ju garanterat inte att kunna sova inatt, är fortfarande darrig efter dagens besked och upplevelser. Funderade på att be L sova på min soffa, men sansade mig.
Får väl vila mig igenom natten.

I morgon ska jag visa er dagens loppisfynd.





Av Neta - 17 februari 2022 22:43

Ingen kan svara på varför levervärdet var för högt. Nu fick jag inte tag på nån läkare ikväll och glömde fråga han som ringde på dan men man tycker ju att en sköterska på en sån avdelning ska kunna svara på det också. Men nej!

Det känns minst sagt läskigt att ett sånt organ är full av *tickande bomber*hon har ju flera tumörer kvar även i den del som inte kommer att bli förstörd. Å varje tumör har blodkärl som kan brista.
Iom insufficiensen tror jag inte heller dom kan transplantera henne.

Pratade som sagt i telefon med en ny läkare idag, en utländsk som jag hade lite svårt att höra vad han sa. Stackars dr Veronika måste väl få vara ledig ibland. Det ringer en läkare vid lunchtid varje dag.

Han talade iaf om att hon ska på op var 3e dag tills vidare. Det för att byta förbandet av sterila dukar och se över läkningen.
Dom har iaf tagit bort dukarna runt själva levern så inget sånt är kvar i magen.
Såret är alltså fortfarande öppet.
Hon har mkt blod i buken men dom törs inte ta bort det än, rädda att skada levern ytterligare. I övrigt har blodflödet stillats.
Hon har fortfarande svårt att hålla blodtrycket på egen hand. Får blodtryckshöjande
Hon behöver syre
Dom har bytt antibiotika
Hon behöver fortf dialys och alla femtioelva läkemedel intravenöst. (Tror dom är 8)
Han påpekade också flera gånger att *Det är inte över än* hon är fortfarande väldigt sjuk trots lättare sömn.

Nu ikväll var syresättning och blodtryck hyfsat
Hon sov djupt, ingen kontakt, förmodligen för att hon varit sövd. Annars försöker dom få henne att bara slumra nu, vilket betyder att hon sover men är kontaktbar i sån form att hon tittar upp, nickar och skakar på huvudet.
Igår tog hon ju tag i min hand, det gjorde hon inte idag.
Första halvtimmen vi var där tog hon ungefär varannat andetag själv i respiratorn, sen alla.

Idag läste vi i dagboken som personalen både skriver i och sätter in foton i. Den får hon eller om det inte går bra, vi sen.
På försättsbladet sitter det här



Skrivet av nån personal. Sen lite info om avd och apparaterna. Sen skriver personalen dagbok. Allt som hänt står där.

Vi pratade lite ikväll alla tre, dvs Leif, C och jag. J fixar inte riktigt det här.
C är nog mest sliten av oss, hon var ju det av olika orsaker redan innan. Farligt nära väggen.
Jag är helt slut och det är nog L med. Han håller ju dessutom på i hennes lägenhet. Jag vill inte lägga ut bilder men nog märks det att hon har haft dåligt med ork.

Vi gör ju inget annat än sitter hos henne två och två. En sitter hela tiden och dom andra två byts av efter halva. Alternerar varje dag. Ändå blir vi så slut! Exakt som förra gången. Dels så är det så klart anspänningen, sen sjukhusluften, och situationen.
Det är otroligt påfrestande att se sin dotter med alla dessa slangar, respiratorn i halsen och okontaktbar. Sen ovissheten på det!
Vi hanterar det också helt olika. Precis som vi gjorde förra gången. Men jag tror vi har mer förståelse för det den här gången om vi skärper till oss och tänker efter ordentligt och det är det vi måste göra!
Vi är ju föräldrar och syskon, de närmaste hon har. Hur situationen än är för övrigt.
Det här lär ju pågå ett bra tag till! Den här gången är vi ju också tre, så småningom fyra vuxna och har ingen bebis.
Vi kommer inte att involvera andra personer, det blir för oroligt för henne så länge det är så här.

Vi försöker också äta tillsammans varje dag, iaf en måltid. Och göra lite andra saker med, även om det bara är att åka och handla, ta en fika och så efter sjh.

Om det här är över en dag och när hon isf är lite starkare skulle jag vilja åka iväg med henne ett par dar. Göra nåt hon tycker är riktigt kul (nära ett bra sjukhus).

Nu ska jag se till att jag har ljud på telefonen, glömde det i natt. Leif fick inte tag på mig i morse, då sov jag hårt efter en orolig natt.
Tur att inte sjh behövde ringa, men dom har ju så klart alla nr. Jag hade nog grämt mig bara.

Så jag skriver i morgon igen!


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards