Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2022

Av Neta - 13 februari 2022 21:07

Vi var in idag, mötte upp Christine och Marcus i Gränbystaden där hon fått sin födelsedagspresent.


Nåt att krama på när Marcus är på övning tydligen. Haha!
Dom har ju haft en myshelg på hotell i V-ås, så mysig den nu kunde bli undrr omständigheterna.
Så skönt att ha henne med upp idag, sen hade hon ju lovat att vara här ikväll men det satte hennes pappa p för.
Dessutom är hennes bil trasig igen, så klart att det skulle hända nu. Troligen blir det så att dom byter bil och Leif som ändå måste hem och hämta mer kläder och mediciner snabbfixar bilen provisoriskt. Tur vi har en mek i familjen.

Alla Hjärtans dag i morgon blir ju inte som planerat, den blir troligen inte alls. Inte Cs födelsedag på onsd heller. Hon får ju så klart presenten från mig och Elle, kan hända vi fixar en tårta med men i övrigt skjuter vi det på framtiden.

Idag var Elle ännu mer stabil än igår, men kan hända att hon ligger under kniven just nu igen. Utan kniv för dom sydde ju inte hop henne. Hon har haft nån slags tryckförband ist. Vi har utsett C till sambandscentral och hon skulle ringa vid 22.
Men precis nu sa hon att hon blivit så trött och redan ringt, ingen op ikväll och blev det nåt i natt ringer dom henne.

Det dom ska göra är att kolla den döda delen av levern och tappa henne på vätska, kolla hur njurarna ser ut m.m Hon har 36 lit överskottsvätska i kroppen just nu, då tappades hon ju på 9 lit blod häromdan.

Som jag fattade skulle dom också börja försluta såret lite i taget och den här processen behöver troligen upprepas.
Dom är också noga med att tala om att hon fortfarande är mkt sjuk och risken för att vi kan förlora henne kvarstår.


Här är nästan alla mediciner hon får. Ni ser ju härvan av sladdar men det är ju inte riktigt det. Glömmer vad det heter.
Det livsviktiga kortisolet får hon dock i injektioner. Vilket jag tycker är läskigt. Lätt att glömma tänker jag. Komma på det efter 30 min. eller mer. Det som är det viktigaste, livlinan.
Hon är inte så djupt sövd längre och idag grimaserade hon lite men öppnade bara ett öga lite. På Cs sida.



Dialysen som nu ersätter all vätskekontroll. Jag blir imponerad när jag tänker på att alla sånna här avancerade apparater, tuber och grejer har nån konstruerat. Kommit på alla detaljer och funktioner.

En sak som är läskig är att det då och då ser ut som Elle är online, just nu på messenger. Hur går det till? Varrför blir det så? Hennes telefon och padda ligger laddade och avstängda i hennes lägenhet.

Hur mår vi då? När hon hade en besvärlig tid i samband med op av hjärntumören och senare vid återfallet slutade ju min kropp att fungera 2 ggr, jag kunde helt plötsligt varken gå eller stå. SLE konstaterades ju mkt senare. Vi blev ju också utbrända efter några år. Vilket orsakade att *vi* dog, där började nog vägen till skilsmässan.
Jag började också jobba alldeles för tidigt! Fattar inte att jag orkade, eller det var ju det jag inte gjorde.
Att försöka fungera i en personalgrupp, ha hand om friska barn och dess föräldrar var inte ultimat kan jag ju säga. Lyssna på gnäll om borttappade vantar och tjata om omärkta kläder. Bättre när jag började på förvaltningen, men då var det gnälliga kollegor ist som skulle ha en vikarie, helst utbildad, typ nu, helst igår. En slags stress det också. Men så nyttigt att se hur det fungerade bland dom som bestämde. Tog ner nån på jorden ibland eftersom jag kom från *golvet*

Mitt rörelsehinder började ju där nånstans också. Även om det var långt senare jag fick ta till rullstol och permobil.

Jag försöker tänka på det där nu, även om jag nu är pensionerad så orkar ju inte kroppen mer precis. Vill inte gå in i den berömda igen!
Nu så länge hon är sövd och det är stabilt så är vi där, då bara familjen ca 2 timmar. Sen får man väl öka på ju mer stabil och vaken hon blir om ju det händer. Hon märker att vi är där och hon ska höra oss. Det märkte vi ju att hon gjorde igår.
Hon kommer ju att vara på sjh länge. Senare när hon blir piggare kommer jag nog att göra ett slags besöksschema. Där också vänner kan ingå men det är nog långt fram i tiden. Där får vi nog sålla ganska mycket också. Prioritera dom närmaste.
Ska också få med C och ev L på det här. Han klarar inte riktigt att ta in det men jag märker att han blir väldigt trött, det blir jag också men han är ju äldre.
J vill inte åka upp så länge hon är sövd och det kan jag förstå!

Jag sa också ifrån till C vad gäller Marcus idag. Vi har inte träffat honom så mkt. Har inget emot honom alls han verkar hur gullig som helst men sett från Es perspektiv. Där ligger hon hjälplös, naken med en massa slangar. Sövd eller medvetsös. Vill hon verkligen att någon som ännu inte är nära ska vara där? Jag tror inte det! Går jag till mig själv hade jag inte velat det.
Så klart både vill och ska han stötta C, och han kan ju vara med på sjh utan att gå in till E just nu iaf. Går det bra och ju friskare hon blir får hon ju bestämma själv sen.

Är den tanken fel tycker ni?

Nu är jag trött, blir så mkt anspänning! Håll nu tummen för att allt går bra!

Av Neta - 12 februari 2022 23:27

Så overkligt att veta att hon ligger däruppe och att vi inte får vara där dygnet runt. Hon ligger där nu och jag sitter här! Känns så fel!
Samtidigt så overkligt att sitta där, hålla henns hand, prata med henne och hon bara ligger där. Att hon har magen uppskuren med bara tryckförband på.
Efter 2 timmar idag klarade jag det inte längre. Konstig miljö, alla dessa apparater och skärmar som piper och plingar. Hoppas, hoppas att hon kan vara med ett tag till. Att vi kan få prata med henne igen som vanligt och få svar. Skit samma om hon är på sjukhus, jag vill *träffa henne*

Idag åkte Leif och jag till Ikea och åt. Men då satt jag där och retade upp mig på alla ungar som fick springa omkring och skrika.
Sen gick vi ett varv på Lidl innan han skjutsade hem mig, hämtade sitt i Elles lägenhet och åkte till Tierp. Sa, ringer du sjh? Är det bra behöver du inte ringa mig? Så oönskad är jag där! Men hallå mister vi har en unge ihop som kanske dör!
Så var jag ensam?. Vill ha honom och C nära nu och det kommer nog bli så dagtid men jag är ju lik förbannat ensam på nätterna. Även om han sover några m ifrån mig så är vi ju inte i samma lägenhet. Dessutom skiter ju han i mig och hur ledsen jag är. Själv rör han inte en min, tar inte in det.
C kommer säkert att vara här men måste ju hem till Harry också. Sen har hon ju Marcus.
Å va ska vi få alla bensinpengar vi kommer att behöva ifrån. Ja allt annat som blir extra också.

Leif och jag pratade när vi åkte in idag om vi skulle turas med C och åka varannan dag. Men ikväll kände jag att jag kommer inte att fixa det, jag måste se henne varje dag.
Idag öppnade hon ögonen lite när hon hörde våra röster.
Alla värden utom pulsen är bättre. Natten hade varit lite orolig men fm och när vi var där på tidig eftermiddag lugn o fin. Men hon är ju både nerdrogsd och sövd. C fick väl ungefär samma svar ikväll.
Dock kvarstår både diagnos och prognos.
Men jag känner att det borde ju vara så att ju fler bra dagar = större chans att få leva eller har jag fel?

Tyvärr har jag nog det, läste om skrumplever och det var ingen kul läsning. Det kan t.o.m påverkas i hjärnan så man blir personlighetsförändrad.
I vissa fall, om man för övrigt är frisk kan levern reparera sig lite. Aldrig växa ut helt men bli bra mkt bättre.
Hon är inte frisk och äter en himla massa läkemedel, tror inte hon hör till den gruppen. Hoppas ju men?
Å vad innabär det? KAN hon med alla sina diagnoser och läkemedel leva med en halv lever? Å vad händer om ytterligare blodkärl brister? Vad blir det för liv?
Kommer alla tro att hon är en alkis? Hon som knappt drickrr, kommer hon få den stämpeln?
Kommer hon överhuvudtaget att orka nånting?

Jag behöver prata med någon som inte är alkolist men har skrumplever ändå.
Hur plågsamt är det medans den skrumpnar? Hur lever man sen? Har man nåt bra liv? Måste hon ta flera sprutor varje dag förutom de hon redan tar?
Det snurrar i mitt huvud, så mycket att undra över. Jag måste få veta!
Sen vet jag ju ändå inte OM det överhuvudtaget blir så? Hon kan ju faktiskt dö när som helst! Min unge kan dö, hur sjukt är inte det?
Min unge! Neeeej skriker min kropp! Jag ska ju för helvete dö först! Nån jävla ordning får det faktiskt va!
Ja jag svär men det skiter jag i!

Allt vi planerat! Hur vi skulle fira Alla Hjärtans Dag, Jag har ju så klart en present till henne!
Cs födelsedag på onsd, vi har ju köpt en gemensam present. Om E dör, ger jag den från oss iaf?
Det är en himla aktivitet i min hjärna, om, hur, var! VARFÖR?

Behövde hon verkligen det här? Har inte hon fyllt sin kvot? Har inte vi fyllt vår kvot alla fem? Vi behöver inte detta!
Ska det vara så ini helvete svårt att bara få leva ett bra liv, ha kul, kunna göra vad vi vill när vi vill det. Friska utan hormonella rubbningar, ledproblem, allergier och fan o hans moster allt vi har i den här familjen.
VARFÖR?
Vem kan jag ställa till svars för det här?
Nu ska jag gå och lägga mig, kommer inte kunna sova för jag är så djävla arg!


Av Neta - 11 februari 2022 19:56

I korthet!

Jag åkte upp igår, så glad att vi gjorde det. Kan ha varit sista gången jag pratade med henne.
Hon hade haft ont i magen sen dan innan, vi trodde det var det måntaliga, hon med. Men inte bara isf.

Hon har förändringar (tumörer) i levern, det visste vi men dom är godartade och *ofarliga*, jo tjena!

Ett blodkärl i en förändring hade spruckit, hon fick ett blodtrycksfall precis innan vi åkte därifrån igår och fler prover blev bara kass. Röntgen och ultraljud visade på en inre blödning.
Dom gick upp i en ven och stängde det blodkärlet, hon hamnade på stora civa mådde först bra men blev sen bara sämre.
På ett ultraljud såg dom att ännu ett kärl spruckit samtidigt så sjönk alla värden och hon var inte kontaktbar.
I det läget ringde dom vid 2 på natten och bad oss komma in. När vi kom var hon på op och samma sak gjordes igen. Hon kom tbx, sövd med en massa sladdar och i respirator. Men hade då lite egen andning också.
Buken var väldigt spänd och på ultraljud såg man att det fanns vätska.

Man bestämde sig för att öppna buken, och låta den vara öppen. Man tog bort 9 lit blod.
En lång väntan för oss som varade hela dan.
Äntligen tillbaka hade dom lproblem med att sätta en nål i halsen, den tredje hon har där. Höll på i 3 timmar. Så vi kom inte in till henne förrän nu ikväll. Då hade luften gått ur mig för länge sen. Hon låg lugnt, djupt sövd och är ju övervakad. L sov inte alls förra natten hade inte lagt sig då de ringde, jag sov 3 timmar.

Vid ett samtal med läkarna Leif och jag hade på dan fick vi veta att det är större chans att hon inte överlever än tvärtom. Men vi vet ju sen innan att hon är en kämpe och hoppet är det sista som dör.

Orsaken till det här är hennes insufficiens. Felet är region Uppsalas.
Hon blev sjuk 27 dec, hade feber över en månad. Ingen vårdinrättning tog emot henne, hon var ju bara lite förkyld. Hon är själv övertygad om att hon hade bihåleinflammation. Fick penicillin av en nätläkare och blev tillfälligt bättre men inte bra. Det tog snart fart igen.
Hon ringde 1177 flera gånger, ringde infektion, husläkare, närakut men ingen tog emot henne. Inte förns hon fick en tid på ÖNH och i lördags när hon fick ett totalt kortisolras.
Att gå så länge med en infektion samtidigt ha så låg kortisolproduktion trots ökning av medicin har förstört hennes organ, främst lever och njurar.
Levern är nu förstörd till 50%, njurarna har tagit så mkt stryk att dom satt ut ett av de hormon hon brukar äta för vätskebalansen och ist får hon dialys.
Hon kommer att vara sövd länge.

Kan inte ens föreställa mig livet utan henne, ja inte utan nåt av mina barn men E och jag ses ju mest, gör en massa saker ihop och är ju närmaste grannar. Att bo här och se nån annan i hennes lägenhet finns inte på kartan. Då blir det nog en stor mellanvägg både fram och bak.

En lång sjukhusvistelse blir också en dyr historia. Vi fick veta idag att vi kan köpa parkeringskort som gäller i 24 timmar för 100 kr, men det blir ju i princip 100 kr om dagen. Sen bensinen på det, från Tierp och eller Björklinge.

Civa är i tillfälliga lokaler och det finns varken anhörigrum eller toa. Alltså ingen stans att värma matlådor.
Frukosten i morse en leverpastejmacka och en kopp te kostar 65kr. Dagens i samma restaurang 90kr.

Det tickar på, sen kanske man vill ha en kaffe med en liten kaka nån gång med. Eller en glass?

Hur ska vi på våra pensioner och CSN ha råd? Räkningarna lär ju komma ändå. Vet inte hur länge L stannar heller. Då han åker hem blir reskostnaden för mig 160 kr/ dag.

Jag vet på riktigt inte hur vi ska klara det här, varken ekonomiskt eller annars.

Orkar inte prata, öppnar inte då det ringer på dörren och svarar inte i telefon. Har jämt göra med att hålla ihop.



Av Neta - 9 februari 2022 23:44

En kort uppdatering. Idag har Elle varit riktigt, riktigt dålig. Leif har varit upp idag, enligt Elle bara en kort stund. Hon har varit helt utslagen och hade tydligen en sömnlös natt. Verkar som inget fungerar i hennes kropp nu.
Hon ringde mig nu men orkar nästan inte prata. Åt en varma koppen nu då hon inte heller orkat äta idag. Fått ett dropp så hon fick lite kraft iaf. Skulle få hjälp att sova.
Leif är iaf här nu och ska vara kaninvakt i Tierp i helgen och ett par dar till. Lite närmare än Flen iaf.
C ska bort i helgen men som tur är bara nån timme bort.
Vi är alla på tårna nu och beredda på att kasta oss in om det behövs. Jag åker upp i morgon.

Vi är alla under isen och orkar inte så mkt så vet inte hur jag kommer att kunna blogga.

Av Neta - 9 februari 2022 00:39

Eller hypofysinsufficiens eller om ni vill, Panhypotutarism.

Kortisol är ett livsuppehållande hormon. T.ex adrenalin och hur kroppen tar hand om stress och trauma.
Det hormonet, och alla andra hormon som bildas i hypotalamus och färdas via hypofysstjälken till hypofysen för att sen postas till bl.a sköldkörtel och binjurar, detta har inte Elle naturligt utan får det i tablett o sprutform.
Det innebär att hon måste leva sitt liv ett steg före.
T.ex om hon ska göra något som kräver kraft, då får hon ta lite extra av ämnet kortisol förebyggande. Lika om hon får feber eller om hon blir sjuk eller skadar sig så måste hon öka dosen.

Nu hade hon haft feber sen i slutet av dec. och helt plötsligt svarade inte kroppen på ökad medicinering. Då tar kortisolet i kroppen slut och måste tillföras snabbt på annat sätt t.ex gm dropp vilket hon fått den dess. Därav ilfärden till sjukhus i lördags.

Nu visar det sig att också ett annat hormon, också livsuppehållande, som styr vätskebalansen och natriumhalten i kroppen inte heller fungerar, det heter Vassopresin, så det är det som dom nu försöker utreda varför det inte gör det.

Hon tar också en daglig dos av tillväxthormon, inte för att växa numera utan för att få ett bättre allmänt mående. Antar att det är för att den syntetiska medicinen inte kan kopiera kroppens naturliga produktion.

Hypofysen är stor som en valnöt ungefär och sitter mitt i skallen nära synnerven. Elles tumör var stor som en golfboll, medfödd, godartad och växte i hypofysen. Den heter kraniofaryngiom.

När det gäller hjärntumörer hos barn är dödligheten lika stor för godartade tumörer som för malingna. Stället dom växer på är avgörande för hur mkt elände dom ställer till. Elles har ställt till mkt elände då den t.ex tryckte på synnerven och gett henne många seneffekter även upp i vuxen ålder. Över10 nya diagnoser. T.ex ett begränsat synfält. Hjärntrötthet, blod och järnbrister, en sorts sockerfri diabetes m.m

Vid op valde man att ta tumören så att man skar av hypofysstjälken. Det för att rädda synen. Man fick inte bort hela men hon fick ett återfall efter 4 år och behandlades då med en strålkniv på Karolinska, sen dess återstår en bit stor som udden på en penna. Vi hoppas och tror att det är så fortfarande.

Det var kort om hur det är och har varit i 28 år. Hon är 35 idag. Hon har ändå haft tur som överlevt, vi känner några barn som avlidit av den här tumören

Ja där fick ni lite lärdom ur mitt föräldraperspektiv. Kan hända att en barnneurolog hade haft mer att tillägga.

Av Neta - 8 februari 2022 01:15

Jag åkte varken till marknaden eller till Elle, hostar ju. Marknaden hade jag väl kunnat åkt på men hur kul är det att gå där själv?
Hade tänkt löpa 1/2 lit plastpåsar, finns ju bara där och kolla efter sånna pappersformar till en airfryer. Där jag sett har dom kostat ca 4kr styck. Tänkte om han va billigare. Har nästan bestämt mig för att köpa en nu. Man kan ju göra allt i den inte bara använda den som en fritös. Den är som en miniugn. Snabbare än den stora med. Följer en sida på Fb nu så lär mig varje dag.
Sen hade jag väl tänkt mig en renkorv eller två. Är marknad i morgon med men då har jag städ.

Småfixat lite idag, tvättat, vikt tvätt. Kört en maskin till. Hängt! Plockat, lagt på dukar.

Dom får ingen ordning på Elles vätskebalans och natriumvärde. Testar lite olika saker och dribblar lite med medicinerna. Men nej, hon svarar inte!
Sån himla tur att hon är där hon är och inte hemma och tacklar av, dom har satt ytterligare dropp nu ikväll.

Stekte isterband idag och stuvade kål till men hade ingen vitkål.


Lila mat! Haha! Ni skulle sett kokvattnet, det var mörklila, skitsnyggt på ren svenska. Annars så smakar det ju lika. Slängde i potatisarna i samma kokvatten. Stuvade till alltihop sen.
Undrar om man kan växtfärga med rödkål? Nån som vet?
Mjölken jag stuvade med och som det absolut inte var nåt fel på gick ut 29 dec. Otroligt vilken hållbarhet ändå. Men nu måste jag köpa ny! Tog slut!

Men nu ska jag nog sova, har lite kvar att plocka med innan städtjejen kommer.

V 6

Av Neta - 7 februari 2022 01:06

Veckans vego:

Majsgryta med bönröra

2 paprikor i bitar
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 blekselleristjälkar, skivade
Olivolja
1 tsk oregano
1 tsk timjan
½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotlepasta
7 dl kross tomater
2 majskolvar

2 mjuka tortillabröd

Bönröra:
1 brk vita bönor
1 msk rödvinsvinäger
½ di olivolja
Salt, peppar efter smak
1 msk finhackad rödlök

Fräs lök, vitlök och selleri i en stekgryta lite i taget
Fräs paprikan och lägg den åt sidan
Det är viktigt att lök, vitlök och selleri blir riktigt mjuk, lägg tillbaka det i grytan
Tillsätt oregano, timjan, paprikapulver, chipotlepastan och kross tomater
Koka i 15 min
Förväll majsen i lättsaltat vatten i 10 min
Låt svalna något och skär dem sen i 2 cm tjocka skivor
Tillsätt majs och paprikan i grytan och låt det bli varmt
Smaka ev av med mer salt.

Skölj bönorna väl och mixa dom med vinäger, olivolja, salt och peppar till en slät röra
Strö på rödlöken

Skär tortillabröden i 3-kanter och stek dem lätt i olja
Servera grytan med bröd och röra.

Veckans sallad:

Vitkålssallad i banansås

1/2 l strimlad vitkål
rörs ner i en blandning av:
2 mosade bananer
1 dl gräddfil
2 msk citronsaft
1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk paprikapulver
1,5 msk olja.

Låt stå en stund.

Veckans bröd:

OBS! 2-dagars

Vänskapsbröd

Dag 1:

4 dl ljumt vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
3 tsk salt
3 tsk kummin
2 dl lingonsylt
(1 dl russin)
1 dl linfrö
1 dl vetekli

Blandas till en ?gröt? och får stå till nästa dag.

Dag 2

5 dl kokande vatten
2 pkt torrjäst
1,8- 2 l vetemjöl

Sätt ugnen på 250 gr
Häll det kokande vattnet över ?gröten?
Blanda torrjäst o mjöl, knåda ihop alltsammans
Forma 4 runda bröd
Jäs 20-25 min
Grädda 10-15 min

Månd:


Bacongratäng

250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.

Tisd:


Fiskbitar med citron & dillmos, kall sås och rivna morötter. Semla

600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar

Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek

Sås:
1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk honungssenap (Månkarbosenap blir bäst)
½ syrligt äpple, grovrivet
1 liten finhackad ättiksgurka
2 msk finhackad gul lök, om färsk lök ta med lite blast
2 msk hackad dill (ev också lika mkt persilja)
2 msk kapris
Salt & sv.peppar

Blanda och låt stå kallt en stund

Citron- och dillmos

10-12 potatisar
2 dl mjölk
2 msk smör
1 citron, skalet av
1 dl hackad dill
Salt & sv.peppar

Skala potatisen och skär den i bitar
Koka mjuka i saltat vatten ca 15 min
Häll av vattnet och ånga det torrt
Mosa potatisen med elvispen
Värm mjölken och tillsätt den och smöret under vispning, vispa tills moset är fluffigt
Vänd ner citronskal och dill, smaka av med salt och peppar.

Kardemummasemlor

50 g jäst
5 dl mjölk, 37 gr
1½ dl socker
1 tsk malen finstött kardemumma
1 krm salt
840 g vetemjöl (ca 1.4 l)
150 g rumsvarmt smör

Fyllning till 4 semlor:
100 g grovriven mandelmassa
2 msk eller mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering

Smula jästen, slå på den ljumma mjölken o rör tills jästen lösts
Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet
Klicka i smöret under bearbetningen
Arbeta till en elastisk det i ca 10 min
Jäs under duk i 45 min
Lägg degen på bakbordet och dela i 15-30 lika bitar, beroende på hur stora ni vill ha dom (väg degen)
Trilla runda bullar och lägg på pappersklädda plåtar
Täck med duk o jäs 30 min
Värm under tiden ugnen till 200 gr
Grädda mitt i ugnen 10-12 min

Skär ett tunt lock från bulltoppen och gröp ur så mkt inkråm som möjligt utan att dom går sönder
Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde eller mjölk till en klickbar fyllning
Fyll bullarna
Vispa grädden tjock med socker och vaniljsocker
Spritsa eller klicka grädde på fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret


Onsd:

Falukorvsgryta

8 dl vatten
3 msk kycklingfond
300 g palsternacka i bitar
300 g morötter i slantar ev delade
500 g potatisar i mindre bitar
250 g mindre broccolibuketter
1 rödlök, halverad och skivad
600 g falukorv, i bitar
Smör
½ dl idealmjöl
1 ½ dl matl.grädde
Salt & sv.peppar
3 msk finriven pepparrot
150 g sockerärtor, ansade och delade i mindre bitar
Kryddgrönt

Koka upp vatten och fond
Lägg ner palsternacka, potatis och morot
Koka i 5 min
Tillsätt korv, broccoli och lök
Sjud i 10 min
Sila av fonden men spar den
Låt grönsaker o korv vara kvar i durkslaget
Smält smöret och rör ner mjölet
Späd med den avsilade fonden lite i taget under vispning
Tillsätt grädde och låt det puttra ca 3 min
Smaka av med salt, peppar och pepparrot
Lägg i korv och grönsaker
Vänd i sockerärtorna och låt det bli varmt
Garnera med kryddgrönt

Torsd:

Lägg rostbiff i marinad till sönd!!

Blomkålsoppa med knäckeströssel

1 purjolök, (ca 150 g) sköljd och strimlad
smör
2 potatisar (ca 200 g) i tärningar
750 g blomkål, i bitar
2 buljongtärningar
1 liter vatten
2 dl matlagningsgrädde
Strössel:
2 dl smakrik ost, riven
1 dl persilja, finhackad (drygt 3 msk torkad)
3 knäckebrödsbitar, krossade

Fräs purjon blank i grytan
Lägg i potatis, blomkål, buljongtärningar och vatten, koka upp och koka tills potatisen blivit mjuk.
Mixa eller stöt soppan.
Blanda i grädden och värm upp soppan igen.
Gör ett strössel genom att blanda riven ost och persilja.
Vänd i krossat knäckebröd strax före servering.
Servera med strösslet och gärna en toast med skinka och ost till soppan.

Fred:

Varm macka med köttfärsröra
4 st

Smör
4 stora brödskivor
1 gul lök
smör till stekning
300 g köttfärs
2 kokta ägg
1 dl gröna oliver med pimento
2 dl fraiche
2 dl riven ost
salt & peppar

Bred brödskivorna
Sätt ugnen på 225 gr
Hacka och fräs löken i en stekpanna
Tillsätt färsen och fräs den smulig med löken
Lägg i en bunke och låt detta svalna något
Skala och dela äggen i bitar
Hacka oliverna
Blanda ner ägg, oliver, fraiche i köttfärsröran
Smaka av och fördela på brödskivorna
Strö över ost
Gratinera 5-10 min

Lörd:

Laxbakelse med färskoströra

500 g laxfilé, skinnfri laxfilé eller lax i portionsbitar
200 g färskost av philadelphiatyp
100 g kallrökt lax, hackad
1 dl gräslök, fint skuren
Sås:
1 bananschalottenlök, finhackad
smör
1-2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 dl persilja finhackad
2 dl matlagningsgrädde
salt


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda philadelphiaost, rökt lax och gräslök till en röra.
Torka av laxen med hushållspapper och skär den i fyra långsmala bitar om den inte redan är delad. Putsa bort det gråa köttet på undersidan.
Lägg laxbitarna i ringar i en ugnsform. Fäst ihop ringarna med tandpetare. Fördela färskoströran i laxringarna så att det blir ett slags bakelser.
Baka i ugnen i cirka 10?15 minuter tills laxen precis är färdiglagad.

Koka en sås genom att fräsa schalottenlök i smör i några minuter.
Tillsätt vitt vin och låt puttra i några minuter till.
Smula sedan i buljongtärningen och tillsätt persilja och grädde.
Låt koka upp en gång till och smaka av såsen med salt om det behövs.
Servera med potatis och broccoli

Sönd:


Rostbiff med potatisklyftor och tzatziki. Ananaspaj.

ca 1 kg färsk hel rostbiff

1 dl rödvinsvinäger
1 dl soja
1 dl olja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
2 tsk salt
Svartpeppar

Salt
Svartpeppar


Blanda ihop marinaden i en påse. Lägg i köttet och låt marinera ca 3 dygn.

Torka av marinaden och gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en lagom stor ugnsform.
Stick i en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek till innertemperatur 60°. Det tar ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
Låt köttet kallna och skär det i lövtunna skivor.

Potatisklyftor:
4 bakpotatisar
olja
salt & peppar
ev ört t.ex rosmarin

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och dela potatisarna rakt över
Ställ dom med snittytan ner på en skärbräda och dela varje halva i 6 klyftor
Lägg klyftorna i en bunke
Häll på olja och kryddor, blanda runt
Lägg på bakplåtspapper i långpanna och stek dom i ugnen tills dom är mjuka och har lite färg.
Rör om nån gång

Tzatziki

1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano

Pressa vitlöken i yoghurten
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.

Ananaspaj

Pajdeg:
150g smör,
2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl turkyoghurt 10%
1 ägg,
2 tsk vaniljsocker,
½ dl socker.
En liten burk ananas - väl avrunnen,

Häll av ananasen i ett durkslag
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.
Tryck ut i form. INTE förgrädda!
Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda i 30 min.
Servera ev med glass, men lika god som den är.

Av Neta - 6 februari 2022 23:09

Mamma fyller 90 idag, men vi bestämde ju oss för att gratulera henne när vi alla är friska ist. Vet inte va dom andra tycker men vi skulle kunna göra någon form av utflykt. Sånt gillar hon.

Vad vi däremot gjorde var att vi skickade en blomma. Den här beställde vi




Den här fick hon


Halvt havererad utan den vita krokusen. Blev så himla arg så nu har jag reklamerat. Kostade ändå en bit över 400kr. Ska bli kul att höra va dom säger till sitt försvar.

Gick igenom lite dukar och hittade denna med prislappen kvar. Tror jag kanske fått den när jag fyllt eller nåt.


Lite hemslöjdskänsla. Aningens för bred men det låtsas vi inte om Haha!

Elle har flyttats till medicin idag


Hade aldrig hört AIMA och visste inte vad det stod för men det verkar ju som om hon blir lite extra övervakad. Hon har ju också problem med sitt natrium och det har ju jag också. Så vet inte om det är nåt som kan bli pga att hon är som en Adissonsjuk eller om det är ärftligt.
Nu får hon iaf både kortisoldropp, det är ju ett hormon som är direkt livsuppehållande och även dropp i antibiotika.
Hon ringde just och det hörs på rösten hur slut hon är. Få se om jag törs åka upp i morgon eller om vi avvaktar lite.
Känns som hon kan bli kvar ett tag iaf.

Ska försöka orka fixa lite till nu innan jag lägger mig. Har en ljudbok på, går lite bättre då iaf.


Måste också få visa hur fint ljuset går i min glaskula. Fick i födelsedagspresent av Mi o Ma ett år att blåsa min egen. Jag gav E sen när hon fyllde 30. Hon gjorde en rosa. Man får välja på tre färger, grön, blå eller rosa eller om man vill göra en klar och även på vilket mönster man vill ha. Ett litet glasblåseri uppe i Tobo men man kan nog få så här på fler ställen i landet. En himla uppskattad present är det iaf.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards