Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2022

Av Neta - 17 februari 2022 13:10

Det är rörigt på Civa där E ligger, svårt sjuka patienter kommer hela tiden och många anhöriga som jag tror är rätt påfrestande för personalen. Även om E är sövd fortfarande är jag orolig för vad det gör för hennes stresshantering, hon hör ju även om hon inte kan kommunicera. Är det något hon behöver nu är det lugn och ro.

Hon har optid nu kl 13, alltså exakt när jag skriver det här. Inte säkert dom håller tiden för det, olycksfall t.ex går ju alltid före. Kollade just på tidningens hemsida men verkar inte hänt nåt större iaf. Men upptagningsområdet för vårt sjukhus är stort.

Vi blev ju som lediga idag. Leif åkte upp till Tierp för att byta Cs bromsskivor. Jag tänkte jag skulle beta av några telefonsamtal men jag orkar bara inte.

Sitter ju många timmar i rullstolen varje dag nu och kroppen protesterar. Det gör ont i armar, axlar och knän.
Skallen är inte heller riktigt med, tror min stressnivå är rätt hög.

L och C kommer hit så småningom och köper med sig mat från Karolas, hemlagad husmanskost när den är som bäst. Sen åker vi upp runt 18-tiden.

Just nu dricker jag kaffe och käkar punchpraliner men tror jag ska försöka sätta på ett avsnitt av Aidens sjukhus. Satt alla enheter på ljudlös så jag inte blir stressad om det ringer. Ser ju om det är sjh eller C.

Skriver mer när jag varit upp i kväll.

Av Neta - 16 februari 2022 23:31

Jag blev nedtagen lite på jorden efter att jag jublat över att hon har börjat kika upp.
Ett förhöjt levervärde vid provtagning. Skulle kunna vara en propp i ett blodkärl. Nu var det tydligen inte det men dom har heller inte sagt vad det kan vara. Då blir jag lite fundersam. Ett förhöjt värde dunstar inte bort, det måste ju bero på något. Tyvärr kunde jag inte få tag på någon läkare idag. Men jag ska kräva ett svar på det.

Idag var det min tur att vänta en timme på att gå in. Vilket gjorde att hon var lite trött när jag väl gjorde det. Men hon höll i mina fingrar och hon öppnade ögonen flera gånger. Nu ska hon ju på op i morgon så då får man nog räkna med att den framgången går tillbaka lite.
Jag bara längtar efter att hon ska slippa slangen i halsen nu. Idag andades hon lugnt och fint själv också. Förstår ju att dom inte vill tuba henne av och till men om ett par veckor kanske vi kan prata med henne. Sen borde hon snart vara på övervakningsavdelningen igen.
Den värsta krisen är iaf för tillfälligt borta. Men vis av erfarenheten vet jag att den kan komma igen.

Ni som tror att ni snart kan hälsa på henne får nog ge er till tåls någon månad iaf.
Inte ens hennes närmaste vänner känner till de effekter hon har. Det märks!
Nån hade till och med gått upp till intensiven och lämnat en påse med lite godis i, men hallå! Tror du på riktigt att en medvetslös person i respirator kan äta godis?
Godis och läsk kommer nog för övrigt långt bort på prioriteringslistan. Först ska hon lära sig äta flytande kost och framförallt svälja igen.

C hade sett ärret idag. Det är långt, kommer bli några op de närmaste veckorna då man förutom det andra man gör försluter såret lite i taget.

Vi har firat C lite nu ikväll också, i övrigt tänker hon vara 28 tills det börjar ordna upp sig med systeryster. Vi vill ju alla vara på *språngavstånd* från sjukhuset nu.
Men vi tog hem mat från tacobar ist för att sätta oss där. Cs egen önskan hon är lite sliten nu. Hon håller kontakt med en del människor och av egen erfarenhet vet jag att det tar mer kraft än man tror. Därför svarar jag inte ens i telefon eller öppnar inte när det ringer på utom i en del fall just nu. Hon är ju dessutom vår *sambandscentral* gentemot sjukhuset eftersom hon förstär vad dom säger och varför dom gör som dom gör.
Hon fick för övrigt besked om att hon klarat senaste tentan med bravur idag och det tycker jag ni kan gratulera henne till. Vilken fin födelsedagspresent!

C åkte hem ikväll, hur det än är sover man ju bäst i egen säng. Harry har också varit lite föör mkt själv på sistonde. Bara fått mat och vatten. Hon har sagt ifrån jobb och skola den här veckan. Men måste väl för ekonomins skull hoppa på allt nästa v igen.

Från v 16 har hon praktik i Österby på Vc där. Då blir det ju inga extra pengar alls. Och 6 mils bilkörning varje dag. Tur det är klart med CSN.

På sönd kommer J och nån mer ur hans familj hit, då får vi väl ha lite familjeråd samtidigt som vi ska ta tag i en del praktiska saker när alla är samlade, ja utom Elle då. Men dit åker ju 2 av oss iaf.

Funderar på att sponsra Ackis med en papperskorg. Civa ligger ju i tillfälliga lokaler utan anhörigrum och toa. Vi är hänvisade till de allmänna toaletterna och 3 soffor utanför i korridoren. Men man tar ju av munskyddet då man går ut, man kanske har nåt med att äta för det är ibland långa väntetider innan man får gå in. Men ingenstans att göra av skräp.

Nu måste jag nog avveckla den här dagen känner jag. Varit mycket idag.




Av Neta - 16 februari 2022 11:34

Cs födelsedag

Att man kan bli så löjligt lycklig av att dottern idag, fortfarande sövd, hade skakat på huvudet när prrsonalen frågat något. Dom lättar ju på anestin lite nu. Lite varje lugn dag som jag förstått det.
Idag ska hon på röntgen inför nästa op som är i morgon. Som vanligt kan dom inte säga när så vi har ingen aning om när vi kan åka upp. Måste ringa först.

Sen det här med parkering på Ackis. Av en slump fick vi veta av sjukhusprästen som vi är bekanta med sen tidigare att man kunde köpa parkeringskort i kassan vid 85an.
Vi betalade ju 114 kr för drygt 2 timmar första dagen. Sen köpte L 24-timmarskort för 100 kr. En himla skillnad. Sen igår när han skulle köpa fler sånna så märkte han att det fanns veckokort, alltså för 7 dygn för 400kr.
Ingenstans i garaget finns upplysning om det här, inte fick vi nåt sånt besked av personalen heller. Det borde ju läkarsekreteraren kunna upplysa om tycker jag.
Vi hade ju en himla tur som kände prästen! Men hur många tar kontakt med sjukhuskyrkan? Vi hade garanterat inte gjort det annars.

Skriver mer ikväll.

Av Neta - 15 februari 2022 22:16

För första gången har vi fått lite försiktig optimism från hennes läkare.
2 dropp var borta idag. Hon har fått ett näringsdropp.
Levern är ju lite som en tickande bomb, det finns tumörer även i den delen där hon inte haft blödningar. Det är ju den delen som ska jobba i hennes kropp nu och så länge vi inte vet varför blodkärlen spruckit känns ju det lite läskigt! Kan det hända igen? Hur blir det då?
Njurarna vet dom inte hur det kommer att bli med sen.
Jag märkte ingen reaktion på våra röster idag.
Hon andades ingenting själv. Bara i respiratorn
Iskalla händer.

Jag sa till idag att jag vill vara med då dom väcker henne, men det är tydligen väldigt olika. En del vaknar på 10-15 min, en del tar det flera timmar för.
Dom kan inte heller säga när det kan ske.

Men det börjar bli mer och mer jobbigt att se henne ligga så där, det är så otroligt påfrestande. Jag är helt slut då vi går därifrån. Sen detta dåliga samvete som följer mig konstant. För att jag känner som jag gör. Orkar vara där max 2 timmar.
Ska bli så skönt sen när man kan kommunicera igen. Om?.. detta lilla ord som är ständigt närvarande.
Om hon överlever
Om inget händer med levern
Om inget nytt tillstöter

Sen hur lång tid detta ska ta, dom kan ju inte säga nånting
Är hon med oss i sommar? Kommer hon isf att orka göra nånting.

Det som också är jobbigt är att jag nu är ensam i alla känslor, har noll stöttning. Förra gången var vi ju 2, det är vi inte den här gången.
C är irriterad mesta tiden, förmodligen en reaktion på allting. Men det är mysigare att vara inne hos E med henne.

Ensam nästan varje kväll. C sov här natten som var men hon måste ju hem till kaninen iaf varannan natt. Ikväll gick L in till Es lägenhet före 8. Hjälpte mig med Cs paket först. 
Sen sitter jag här ensam med alla tankar och all ångest.


I morgon fyller C 29. Jag har en present från mig och Elle. Som E inte får vara med att ge. Men C måste ju få känna att hon fyller ändå. Marcus är på övning.
Vi ska gå ut och äta i morgon. Först kändes det inte som jag skulle orka det. Men mat ska vi ju ändå ha. L ska med bestämdes det ikväll. Först ville hon på Pinchos. Men sen enades vi om Tacobar. Passar vår plånbok bättre med. Köper kanske en liten tårta och åker hem och fikar.

När vi gick från E idag tog vi en fika! Sen åkte vi till ett ganska nyöppnat Hemköp. Köpte bl a kycklingklubbor, körde 2 kg som jag har klart i frysen sen. Ugnen var ändå varm efter en fisk vi gjorde och åt tillsammans ikväll. Blev så eftersom C va här annars hade han gått in och fixat mat själv. Stänger in sig i Es lägenhet. Vill jag nåt får jag ringa. Så var det i helgen. Känns lite sjukt!

Men vi är inte osams på något sätt. Situationen är bara så konstig. Iskall!

Nu ska jag kolla på gänget från Köping, sen paketera kyckling innan jag kryper ner.







Visar vårt fika ikväll efter maten. För att vi var värda det. X-pris på Hk. Haha!

Av Neta - 15 februari 2022 10:55

Dom hade visst påbörjat förslutning igår sa sköterskan vi pratade med numpå morgonen. Dom hade också lättat lite på anestin för att se om hon rörde på fötter och händer och det hade hon gjort och även tittat upp lite. Hon ville dock inte krama någon hand. Blev samtidigt så stressad att dom fick återgå till djupare sömn igen.

Tror min kropp börjar fatta vad som hänt nu, känner mig darrig och stressad. Nu vill jag bara dit!

Av Neta - 14 februari 2022 23:11

Har opererats, är stabil men dom har inte börjat stänga såret än pga för mkt vätska i kroppen. Men allt annat der bra ut. Så nu håller vi tummen för att det förblir så.

Godnatt!

Av Neta - 14 februari 2022 16:03

Läget är oförändrat stabilt. Eller va iaf tills dom börjar böka med henne. Läkaren ringde och då hade hon precis röntgat bröstkorg och buk inför op senare idag, ev inte förrän mot kvällen.
Så vi åker inte upp idag om det inte blir nåt akut.

Leif åkte hem för att ta hit mer kläder och medicinerna. Kommer tbx i morgon fm. C är hos mig. Vi har precis ätit lunch och fikat lite. Så skönt att vara hemma men samtidigt får man dåligt samvete. Men varför egentligen? Hon kommer ju vara djupare sövd idag och mindre medveten om att vi är där.
Saknar henne idag, vi brukar ju fira den här dagen och ge varandra presenter.
Fick inget av C och så klart inget av L heller.

Köpt det här till båda tjejerna


Vi har alltid haft en hjärtblomma på bordet på Alla Hjärtans dag. Nu får dom föra den traditionen vidare själva. Jag tar nog inte ens fram mina hjärtan idag. Varför skulle jag när ingen bryr sig?
C har ändå varit i V-ås hela helgen, i stan igår, i Tierp och på affären idag. Hon fick sitt paket redan i fredags, med order om att inte öppna förrän idag, så visste ju att jag köpt!
När Elle får sitt får väl tiden utvisa.

Får lite besök av bästa vännerna ikväll, Mi o Ma. Dom har ju varit med från början på båda tjejerna, är nog trygga vuxna till båda och var med himla tidigt med J också. Vet en gång när Ma var barnvakt åt honom och han önskade sig Jansson med korv till middag, vilket han så klart fick! Var väl 3-4 år så där. Haha! Även om vi inte ses så mkt nu när vi inte bor grannar längre så finns dom alltid där när det blåser.

Pratade även med grannen Sonja idag som skulle berätta för dom andra tanterna i fikagruppen. Alla man berättar för blir ju förskräckta och chockade. Elle är omtyckt av alla! Tror ingen tycker illa om henne.

Har tagit min B- vitaminspruta idag. Varit lite småfrusen flera dar. Är det lite fortfarande. Men ska väl gå över nu. Är ju iaf 21 gr inne så då ska man väl inte frysa.

Snöar igen, hade kommit en del på morgonsidan, dagmamman på gården har hela barngruppen ute. Blir nog några små gubbar på gräsmattan.

Vi ska ringa avd ikväll och höra hur det gått, dom ringer ju om det blir kris på något vis med. Kan hända att jag uppdaterar en kortis sent ikväll.




V 7

Av Neta - 14 februari 2022 07:59


Veckans vego:

Italiensk kikärtsallad

2 brk kikärtor á 240 g sköljda och avrunna
500 g, ca 2 st finhackad fänkål
320 g, ca 2 st hackade tomater
125 g, ca 1 st hackad rödlök
1 dl hackad basilika
½ dl balsamvinäger
½ dl olivolja
1 krm sv.peppar
½ tsk salt
20 g, ca 4 pressade vitlöksklyftor
150 g fetaost

Blanda samtliga ingredienser utom feta i en skål och låt det stå i 30 min
Smula fetaosten över salladen och servera.

Veckans sallad:

Blodgrapesallad

1 blodgrape
2 avokador
1 rödlök
1 mild chilli eller ½ röd spetspaprika
70 g babyspenat
2 msk olivolja
1 msk blodgrapesaft
Salt och sv.peppar

Skala grapen och skär ut filéerna
Pressa ur ca 1 msk saft och spar den
Kärna ur, dela och skiva avokadon, dela skivorna om dom är stora
Skala, dela och tunnskiva rödlöken
Kärna ur och strimla/grovhacka chili/paprika
Ta bort stjälkarna från spenaten
Lägg alltsammans i en skål
Blanda olja, saft, och kryddor, häll det över, vänd runt och ställ svalt en stund.
Vänd försiktigt runt vid servering

Veckans bröd:

Lantmjölssbröd

1 pkt jäst
1 l vatten
50 gr smält smör (eller olja)
3 tsk salt
2-3 msk mörk brödsirap
2,8 l lantbrödsmjöl

Smula jästen i bunken
Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 gr
Lös jästen i vätskan
Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen 4 min i maskin.
Jäs 40 min
Dela degen i 4 delar, forma bröd och lägg på tvärsen på en långpanna.
Sätt ugnen på 200 gr
Skåra bröden, pensla sidorna med olja och jäs 40 min.
Grädda 25-30 min


Månd:


Kyckling & Avokadomacka

4 skivor surdegsbröd
smör
Mangoraja
4 salladsblad
2 stora tomater
½ lr 1 liten rödlök
1 grillad kyckling, rensad
2 avocado
12 miniplommontomater
2 snackgurkor

Stek bröden i smöret och lägg på assietter att svalna lite
Ringla över mangoraja på bröden och tryck fast ett salladsblad
Skiva tomaterna och fördela på bröden
Skiva rödlöken och fördela på tomaterna
Fördela kycklingköttet på det
Dela avocadon och fördela på toppen
Skiva snackgurkan på längden
Servera med gurka, minitomater och mer mangoraja.

Tisd:
Tacos på en tisdag? Jajamen önskat av födelsedagsbarnet.

Tacos

400 g köttfärs
1 sats tacokrydda
smörolja
1 dl vatten
8 tubs

Sallad
tomater
gurka
paprika
oliver
majs
rödlök
ananas
tacosås
gräddfil
riven ost
ostsås, halvfabrikat
guccamole
tacochips

Fräs köttfärsen med tacokrydda
tillsätt vatten och låt det koka hop lite
Värm skalen
strimla och tärna grönsakerna

Tacokrydda, glutenfri
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1½ tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
1 tsk maizenamjöl

Blanda ihop allt.
Räcker till 400 g. färs

Guccamole

2 avocado
2 tsk press citron
1 press vitlöksklyfta
1 tsk sweet chilisås
1 dl gräddfil
Spiskummin, salt och sv.peppar

Mosa avokadon med citronsaften
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.

Onsd:
Hemkokta bruna bönor med stekt rimmat fläsk

För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)

1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl

Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.

Torsd:

Tomatsoppa, Semla

Tomatsoppa med mozzarella

1 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
1 brk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
5 dl buljong
½ tsk tork timjan
100 g frysta sojabönor
20 minimozzarella
4 tomater
Ev krutonger

Fräs löken glansig i oljan i en gryta
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, timjan och sojabönor
Koka 10 min under lock
Tärna under tiden tomaterna och dela mozzarellakulorna
Ta bort kastrullen från värmen och lägg i mozzarellan
Fördela hälften av tomattärningarna i tallrikarna och häll på soppan
Servera med resten av tomaterna bredvid + ev krutonger

Fred:

Kinamat

450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé
3 msk vetemjöl
1 påse wokgrönsaker
4 msk olja
1 purjo
6 ananasringar
2 ¼ dl ananasspad + vatten
6 msk socker
6msk soya
6 msk vinäger
6 msk tomatpuré
4 dl ris + 8 dl vatten

Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soja, vinäger och tomatpuré.
Rör tills allt är blandat
Fräs wokgrönsakerna i hälften av oljan, tillsätt purjon efter en stund, ta upp och håll varmt.
Fräs köttet i resterande olja, och när det är klart häll i grönsakerna och sojablandningen
Låt allt få ett uppkok, tillsätt ananas och låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soja.

Lörd:

Asiatisk nudelkyckling

400 g kycklingbröstfilé eller kycklinglårfilé
0,5 dl solrosolja
1 tsk sesamolja
0,5 röd chili
10 g ingefära (efter smak)
1 vitlöksklyfta
250 g färsk broccoli
1 röd paprika
2 tsk soja (efter smak)
200 g äggnudlar
1 dl osaltade cashewnötter

Skär kycklingen i bitar. Hetta upp oljorna i en wok- eller stekpanna. Kärna ur och hacka chilin, skala och riv ingefäran, skala och hacka vitlöken fint. Fräs chili, ingefära, vitlök och kyckling i pannan på stark värme. Stek klart på svagare värme, ca 10 min.
Medan kycklingen steks, ansa broccolin och skär den i små buketter. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar eller strimlor. Lägg i broccolin och paprikan i pannan de sista 3−4 min med lock på. Smaksätt ev med soja.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Rosta cashewnötter i en torr stekpanna, hacka dem ev och häll över nudelkycklingen. Vänd ner nudlarna med kycklingen. Servera genast.

Sönd:

Räkgratinerade fiskrullader Kladdkaka med fruktcocktail och grädde

700 g vit fiskfilé
300 g färsk spenat
smör
½ purjo (ca 100 g)
Salt & vitpeppar
1 dl vitt vin

Gratängsås:
500 g oskalade räkor
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
2 msk fiskfond
3 msk finhackad dill
2 dl smakrik riven ost

Räkor, dillvippor och tunna citronklyftor till servering
Pressad potatis.

Sätt ugnen på 200 gr
Putsa fisken och dela filéerna längs med mitten om dom är stora
Salta lätt och rulla samman filéerna
Ansa spenaten och fräs den blank i lite matfett, tryck ut överflödig vätska
Ansa och strimla purjon
Fördela spenat och purjo blandat i en smord ugnsform
Ställ rulladerna på högkant i formen
Salta & peppra
Häll på vinet vid sidorna
Täck formen med ett smörat bakplåtspapper
Sätt i mitt i ugnen ca 15 min

Skala räkorna
Häll vatten, grädde, mjöl och fond i en kastrull, koka under omrörning ca 3 min
Smaka av och tillsätt dill
Ta undan några räkor och lägg ner resten i såsen
Blanda i osten och låt den smälta
Häll såsen över rulladerna och gratinera ca 10 min
Ta ut och garnera med resten av räkorna, dill och citron
Servera med pressad potatis.

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
150 gr smör
1.5 dl mjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vanillinsocker

Sätt ugnen på 175 gr
Smörj o mjöla en form med löstagbar botten
Vispa ägg o socker
Rör i resten av ingredienserna
Grädda 35 min
Låt svalna något i formen
Servera med vispad grädde

Dubbel sats i liten långpanna, grädda 45 min
3-4dubbel sats i ugnspanna, grädda 55 min
i båda fall används bakplåtspapper så kakan kan lyftas upp.

Fruktcocktail

1 brk kons päron
1 brk kons persikor
1 brk kons aprikoser
1 förp frysta körsbär, 250 g
2 bananer, skivade
2 dl vispgrädde

Häll av burkfrukten och spar spadet från päronen
Tärna allt utom körsbären som halveras och bananerna som skivas
Lägg i skål och slå på päronspadet.
Servera till kakan med vispad grädde

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards