Mina ord och tankar

Alla inlägg den 19 januari 2023

El

Av Neta - 19 januari 2023 00:54

Ja där fick ni en liten matsedel med fisk och vego. Flexibla fisken är en favorit jag varit sugen på ett tag men det är ju så förbålt svårt att komma ihåg dill när jag är på affären. Haha!

Som alla med rörlig el fick jag en ganska hög elräkning den här månaden. Typ 10 ggr så mkt som jag brukar ha. Det kom ju så klart lite som en chock. Både okt o nov hade ju varit högre men ändå jag hade ju belysning ute så förstod att det skulle bli mer och värre blir det väl i januari.

Men jag märkte ju också skillnad på hur jag tänder nu för tiden och hur dom andra gjorde. I köket har jag inte lågenergi vid diskbänk, spis och lamporna i taket. Därför har jag sen okt bara tänt över diskbänk o spis när jag jobbar där och inte tänt i taket alls. Mest ätit i rummet. Varit sparsam med spis och ugn och mest använt airfryer och micro.

Det funkade inte i dec eller i julas t.ex då tände dom här som har fast pris hemma rubbet. Taklampa och dom två starkare lamporna i taket över spis o diskbänk även om både diskbänks och spisbrlysningen var tänd nere också. Ingen tanke alls. Tänder i hallen och låter det lysa. Går på toa och iaf en av dom släcker sällan lampan därinne.

I vardagsrummet hade jag ju gran och både ljusstake och lykta i fönstret. Förutom det tände jag oftast bara en golvlampa vid soffan. Det höll vi på rätt bra tyckte jag. Iaf när L o jag var ensamma. TV n har jag bara haft på när jag verkligen velat se något, det höll vi nog också rätt bra även om vi kanske såg flera program. Vinkylen drog vi ur helt.

I sovrummet har jag haft en liten lampa lyst mest av säkerhetsskäl, för att inte ramla över nåt. Symaskinen har varit orörd och strykjärnet har vilat mycket. Luftfuktaren är inte inkopplad.

När jag fick den här senaste räkningen släckte jag rubbet på baksidan. Sen fixade L så de lampor jag har året runt kopplades in och då körde vi dom på skymningsrelä med timer. Dom lyser 6 timmar från skymning. Lika hade jag på stjärnan på framsidan men där satt den i lite längre.

Allt är kvar ute men lyser inte. Inne har jag börjat tända lamporna på köpmandisken plus golvlampan i rummet och då behöver ingen lampa lysa i sovrummet. Vinkylen är inkopplad men tror jag ska dra ur den igen. Går ju lägga i kylen.
På de andra ställena snålar jag som innan advent. Värmen ingår i hyran här och har varit hyfsad ändå även om jag fryser ibland men det går ju att åtgärda.

Ska bli kul att se vart det landar. Jag klarar det men får ju vara försiktig med pengarna och äta ur frysen för det mesta.



Gjorde i ordning på köpmandisken idag och behöll en stjärnspegel,och hennes änglakör framme. Hon älskade kören som är en belysning också. Den lös hela julafton men går ju på batteri. Tog bort småfotona och tog bara den ljusstaken vi fick från Fonus. Lillängeln, stenen hon fick av Mi och kaninen fick vara kvar. Va lite rörigt där förut, bättre så här. Det där fotot är mitt favorit på henne. Det vi hade på begravningen med fast större.

Åt laxpanetter med ramslöksås, potatis, kokta morötter och sallad, fotade inte. Fråga mig inte varför. Haha!

Nu ska jag småplocka lite och sen gå i säng och lyssna klart på bok nr två. Så jag kan börja på trean i morgon.
Upptäckte också att de kommit ett par nya i serien om Solgård, också en historisk feelgood. 11 böcker totalt. Tror jag lyssnat på 8. Många nya släpptes till jul, lyssnar ju inte så mkt när L är här. Bara lite innan vi somnar.

Ok hörs i morgon!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards