Mina ord och tankar

Alla inlägg under januari 2023

Av Neta - 25 januari 2023 00:56

Har en liten uppfällbar torkställning i mitt badrum. Har ju en egen fristående också men den får inte plats där. Jag kan också hänga några galgar på duschkabinen i dörröppningen. Duschkabinen är också väldigt liten, har en duschpall jag sitter på och får sitta lite snett på den för att inte slå i kranen. Kan inte sträcka ut benen helt därinne heller. Lyckats få in min hörnhylla man spänner i golv o tak.
Men det funkar! Är inte ultimat men måste det de? Jag har klinker och kakel, de flesta här har inte det utan en ful matta på både golv och vägg, vilket jag också skulle få om dom skulle ta bort duschkabinen. Jag vill inte det.
När jag tvättar småtvätt, alltså underkläder och strumpor hänger jag det på en 10-armad nypgalge från Clasisjön. När jag hänger den på min ställning tar den upp hälften av platsen. Det var då jag kom på att jag kunde lägga mitt överblivna moppskaft snett över duschen och ha nypgalgen på den. Den bara rullade iväg.
Pratade med L om det där, han är väldigt händig, finns inget han inte kan. Funderade om man kunde trä på nåt man kunde trycka ner så det inte rullade iväg. Han skulle fundera.

Det som blev var en *stuv* av en träprofil som var som en 4-kantig stolpe. Tror han gav 45kr. 2 skruvar ned plastslang på som gjorde att den inte kunde glida. Tyngden gör också att den ligger still. En krok i mitten att hänga galgen i och den hamnar över mitt huvud när jag sitter på duschpallen om det skulle vara så att jag vill duscha då den hänger där. Jag måste dock ta bort den om jag vill tvätta håret.


Den ligger alltså snett över duschkabinen för att jag ska kunna hänga galgar på den när skjutdörren är öppen.
Idag kom jag på att vi ju kan ha flera krokar om jag skulle vilja hänga upp många galgar på den, vanliga alltså. Rätt skönt om man vill hänga nåt som droppar med då jag har en byrå under ställningen.


Han skruvade också upp en till liten blomhylla, har en i köket också. Hade dom i huset.


Han hjälpte mig också hålla upp TVn så jag fick på en duk där.

Sen tog vi en fika med årets första semla och pratade en stund innan han måste åka.

Den 14 mars ska första stipendiet med pengar ur Elles fond betalas till 2 eldsjälar som sysslar med att lära ut rullstolsdans. Tydligen gör dom lite extra för den också.
Föreningen vill att vi ska delta och att någon av oss föräldrar ska dela ut det. Jag skulle dock vilja att J gör det eftersom han har tävlat i dans, varit ordförande i dansklubben och en festfixare. Utåtriktad och kan nog spontant säga nåt passande. Vi får väl se om han kan övertalas.

Satt ner foten idag, kände att jag bara inte orkade längre. Om man mot en person måste väga allt man säger på guldvåg orkar man snart inte öppna munnen. Att inte få ha tankar och åsikter utan att bli ifrgasatt på ett överlägset sätt. Jag har levt med Es sjukdom i 30 år. Tror den erfarenheten slår det mesta av korta utbildningar. 12 diagnoser har vi slagits mot. Lärt av varandra i föreningen vi bildade. När vi började hade den personen blöjor. Gäller andra vardagliga saker också. Man kan inte stå främst eller vara lämpligast jämt.

Kvinnan i föreningen jag pratade med idag berättade om sin upplevelse av Es begravning. Berättade att hon och 2 andra som jobbat närmast henne i föreningen hade * nästan dött* då dom känt igen Eloise då vi gick runt kistan. En nedtonad och passande version. Men Arvingarna var en orkester hon gillat sen hon var liten och jag är glad över att hon fick gå på deras konsert. Jag har fortfarande en signerad poster med motiv ur låten. Kostade väldigt mkt pengar så måste rama in den ordentligt sen ska den få bo där vi har hennes minnesplats hos mig. Slottet får flytta på sig!





Idag blev det korv o potäter. Saknade spenat, älskar ju det. Korv, ägg och spenat. Varför gör jag det så sällan? Har köpt och fryst in 2 kg köttfärs och resten av en korvring i mindre bitar. L hjälpte mig handla häruppe innan han kom.

Nu ska jag sova, ska in till stan och klippa mig i morgon. Åka med det jag hatar, färdtjänst med scootern. Beställde hemfärd också för säkerhets skull. Tror ni jag fick åka när jag ville? Icke men hoppas få åka iaf så det inte blir som på Maxi.

Nu sova!

Av Neta - 24 januari 2023 01:20

Försökte mig på en Ramen idag, den skulle se ut så här.


Det gjorde den inte. Haha
Så här är receptet. Jag glömde ägg. Hade inga morötter, tog rädisor ist. Bönorna var kokta och sjönk, lika gjorde sockerärtorna fast dom var råa och finstrimlade. Skippade chili. Receptet är från recept.se

Till 2 pers

Topping
? 2 ägg
? 100 g ramen- eller äggnudlar
? 100 g champinjoner
? 3 salladslökar
? 1 dl soja- eller edamamebönor, frysta
? 1 strimlad morot
? rostade sesamfrön

Buljong
? 8 dl vatten
? 2½ msk konc. grönsaks- eller kycklingfond
? 1 msk rörsocker
? 1½ msk japansk soja
? ½ msk sesamolja
? ½ msk risvinäger (går även bra med vanlig)
? 2 cm finriven färsk ingefära
? 1 finriven vitlöksklyfta
? 2 krm chiliflakes


1. Koka äggen ca 5 min till krämig gula. Kyl och skala.
2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och spola kalla.
3. Koka upp vatten och fond. Smaka av buljongen med socker, soja, sesamolja, risvinäger, ingefära, vitlök och chiliflakes. Låt sjuda ca 3 min.
4. Putsa och klyfta champinjonerna. Låt sjuda i buljongen ca 3 min.
5. Lägg upp buljongen i två skålar och lägg i nudlarna. Toppa med delat ägg, tunt skivad salladslök, sojabönor, strimlad morot och sesamfrön.


Jag hade också groddar, champinjoner, rädisor, rödlök. Men så snyggt blev det ju inte. Mina skålar rymmer nästan en liter men skulle behövt vara vidare. Gott var det iaf.

I morgon kommer L ett par timmar på dan. Trodde han skulle komma ikväll men han åker direkt till ett möte tidigt i morgon bitti. Kommer hit ung vid 12 och ska fixa en grej så jag kan hänga småtvätt i duschkabinen och ska vara tbx ii Flen vid 4 för att duscha och åka med sitt kompisgäng till Hallunda och dansa.
Så där konstig är han, varför inte ta det lugnt på em här ist och åka direkt till Hallunda? Möta dom där. Iofs gillar han inte att köra i mörker men gör det mkt ändå. Nån kan ju åka med honom hem.

Jaja han får väl va som han vill.

Försökt packa om en kartong till plastbacken idag. Går inget bra. Nya tag i morgon!

Av Neta - 22 januari 2023 23:50

Idag har jag lyssnat på Patrik Ekwalls bok om när hans fru fick bröstcancer och dog. Gripande läsning så klart men där jag också kände igen en hel del från våra år i sjukvårdens grepp.

Han tar också upp det här med insamlingar till de stora patientorganisationernan och kostnaderna och byråkratin runt den. Jättebra! Han har ist tagit initiativ till egna insamlingar inom idrotten där rubbet går till ändamålet. Mindre föreningar i t.ex division 6 som får in enorma summor bara genom engagemang på mindre orter t.ex

Jag har ju länge retat mig på stora insamlingsgalor med enorma produktionskostnader och alla konstiga regler runt insamlingar.
Vi hade i Bcf en tant som stickade vantar och sockar, bakade och gick runt och sålde det till förmån för cancersjuka barn i vår region. Hon var medlem i vår förening och varenda öre hon fick in fick föreningen. Folk som visste om det här skänkte restgarner till henne, men mkt betalade hon ur egen ficka.
Hon förbjöds att göra detta i föreningens namn för det var inte *enligt regelboken* cancersjuka barn skulle bli hjälpta av barncancerfonden. För det var dom som hade tillstånd att samla in medel. Så himla sjuka regler. Så bra av PE att ta upp det här.
Hans dotter hade samlat in väldigt mkt pengar till bröstcancerfonden, som också förkortas Bcf precis barncancerfonden och barncancerföreningen, det sista finns inte kvar idag men när vi var aktiva fanns det 7 barncancerföreningar i Sverige knutna till de stora barnsjukhusen som tillsammans ägde barncancerfonden.

Iaf så var det en väldigt stor summa pengar hans dotter skänkte till bröstcancerföreninge. Normalt får man ett tack och ett diplom när man samlar in en viss summa och det här översteg den summan flera ggr om. Ändå har dom inte hört ett ljud därifrån, inte ens fått ett tack. Det är väl så det blir när organissationer blir för stora och byråkratiska.

Han tar upp och ifrågasåtter mycket inom cancervård och allt som händer runt ett dödsfall. Märks på hans sätt att göra det att han jobbat länge som journalist och är van att faktagranska.

Har ni inte läst boken tycker jag ni ska göra det. Ta in kritiken han ger både sjukhus och det ovan beskrivna.

Själv har jag börjat skriva om mina upplevelser runt Elles sjukdomstid och död idag. Jag gör det mest för min egen skull och jag gör det som om jag skriver ett brev till någon som varit med om ungefär samma sak. Kan hända att jag skickar det till andra föräldrar som ännu inte vet om att hon dött i vår hjärntumörgrupp vi hade. Dom vet vad det handlar om.
Jag ifågasätter nog en del också. Blev lite inspirerad av PE. Kommer nog ta lite tid, är så mkt men tänker skriva det som jag minns det idag utan att ta del av journaler eller det jag skrev i bloggen då, vad det gjorde med oss som familj och andra reflektioner. Känslan av maktlöshet m.m

Det kommer bara att få läsas av dom jag ev skickar det till, och familjen.






Det här är nog den fulaste och mest snåla sushi jag gjort men den var god. Haha! Avocado, mango och räkor i den. Blev väldigt små.
Ikväll blev det 4 bullens i 2 bröd. Har 4 kvar till lite hemgjort mos kanske.

Tvättat och hängt handdukar. Annars mest sysslat med mitt skrivande. Skriver för hand nu, men renskriver nog på datorn sen.

Nu ska jag iaf kissa och gå i säng. Haha!

Av Neta - 22 januari 2023 01:51

Ja Elles också om hon hade varit här. Jag som brukar ha sån stenkoll på familjens namnsdagar hade ingen koll alls. På gränsen mellan sömn o vakenhet i morse hörde jag att jag fick meddelanden men struntade i dom då och sov en stund till. Sen hade jag glömt. Fick ett till precis före frukosten och då kom jag på dom andra.

Inget besök, inga tulpaner, just inget fikabröd. Ska det vara så? Tydligen. Är ju E och jag som brukar fika ihop den här dan. Ingen i familjen hade en aning heller. Haha! Kan ju inte gärna bli sur över det heller när jag inte kom ihåg själv.

Jag gjorde en räkmacka till frukost och sen en smarrig men väldigt sen lunchsallad. Det gjorde att jag inte skar och åt de 2 norirullarna riset igår räckte till. Sushi i morgon ist då.



Tog lite av mkt i salladen

Sallad, tomat, paprika, rädisor, rödlök, sockerärtor, groddar, champinjoner, mango, avocado, fetaost och räkor. I en vinegrätt. Blev proppmätt! Sen som en sallad ska vara, finskuren. Man ska inte behöva skära i en sallad på tallriken.
Å så himla gott det var med groddar. Ska ta fram mina groddburkar, göra och se till att jag har det i kylen, även sen dom här tar slut. Så gott på en macka i all sin enkelhet. Min favorit är rödbetsgroddar och skott. Kan pigga upp det enklaste salladsblad.

Funderade på om jag skulle åka upp till affären och köpa nåt extra till kaffet men iddes inte gå ut. Ska till Gränby på onsd så kanske fikar med en semla då. Saknar semlorna man kunde köpa i Tierp från ett bageri i Gävle. Dom är helt outstanding. Kanske skulle testa att göra några släta bullar i airfryern med.

Annars har jag fixat lite med ekonomi och så, pensionen höjdes med nästan 800 efter skatt. Måste man ju meddela pensionsmyndigheten. Betalade räkningarna och fast jag hade båda elräkningarna (har så var 4e månad) och förbrukningen var på nästan 1000 kr så räckte pengarna och jag fick lite över med. Telia har gått upp med 50% sen förra månaden. Tur jag gick ner på TV- utbudet där.

Tvättat och hängt lite småtvätt. Diskat veckans disk och plockat ur maskinen. Såg på stjärnorna och lyssnat på en ny bok. Löst korsord så klart.

Det kastas tydligen hårda saker på fönstren här i området också. Jäkla vandaler. Jag har klarat mig hittills iaf.

Nu är kl *i morgon* så kanske bäst att släcka och krypa in under fällen lite mer ordentligt!

Av Neta - 21 januari 2023 00:47

Men vi höll inte på att komma iväg. Helt plötsligt fanns inte benstöden till rullstolen. Annika letade genom förrådet, där var dom inte. Vi letade i hallen där var dom inte heller. Tänkte då att dom låg kvar i Leffes bil, icke!
Till slut såg Annika att det stod en kasse ute i smygen, på nordet. Där var dom. Dom hade alltså inte plockat in allt dom tog ut när dom lyfte ut jullådorna i förrådet i lördags. Så kassen med benstöden har stått ute en hel vecka.
En himla tur för dom det! Blivit dyrt för dom om dom försvunnit där. Nya grannen och hennes släkt, nya varje dag, går alltid den vägen.

Jag har länge funderat på ett nytt sybord, såg ett på Ikea där det fanns fack på sidan för symaskinen och kabel och kontaktförvaring under bordsskivan. Men det är lite dyrt, så ville mäta det noga så jag säkert visste att det skulle funka.



Det gör det om man tar bort nedersta hyllplanet. Har inte mätt symaskinen än men ska göra det i morgon. Man kan ju ha en korg på hyllan över maskinen isf med det där man vill komma åt fort, sax, måttband m.m

Det är ju så klart ett skrivbord men betydligt bättre än det jag har med fuktskadad skiva där tyget ibland liksom *fastnar*

Det är ett äldre köksbord i teak med en låda under skivan. Tänker absolut inte göra mig av med det. Men fixa till det med slip och behandling så det behåller sitt värde om nån i familjen behöver det i framtiden. Teakbord är dyra, har ju ett sängbord i det med, med *stringben* och hylla också i metall som min mamma gjort. Där bor min skrivare och laminatmaskin idag.

Iaf så när vi bestämde oss för att åka och kolla in det nya bordet. Så fanns det inte på vårt Ikea.
Det fanns i Malmö, Göteborg, Västerås och Haparanda. Valet blev ju enkelt då det ju blev svårt att hinna till Haparanda över dan tyckte Annika. Haha!

Så vi åkte på fm, försenade av letandet, mötte lite snö på 55an som tilltog rejält vid typ Litslena sen var det lappvantar i Enköping som inte avtog förns strax före Västerås. Där upphörde snöandet. Skönt!

Vi började med kissande och lunch. Varm mat med skalpotatis och bea. Kaffe och delande av en kladdkaka till det. Sen var vi redo.
Köpte lite städprylar som var nedsatta, en dörrmatta att ha innanför altandörren, blommor, ampellilja och fredskalla och kanske nåt mer jag inte minns.




Ett par sånna, fyrkantiga och graderade


Typ rotborstar, den lilla verkar väldigt praktisk i skrymslen


Skrubbdynor


Galge för strumpor och annan småtvätt, man sätter fast dom mellan rundlarna. Bra även på resan stod drt. Haha!


Dörrmattan.

Tar ju sin tid på Ikea, måste ju gå på båda våningarna. Haha!

Sen till Hälla och Maxi, handlade lite till min Bowl jag planerade göra och också gjorde då jag kom hem. Mkt folk och lite småjobbig butik.




Gjorde med räkor, avocado och en massa annat gott i. Med ingefärsdressing. Har ris till lite sushi i morgon med.

På Spåret, prat med en annan Annika och sen har jag bara slöat i soffan. Nu är jag trött!

Av Neta - 20 januari 2023 01:37

Det är så typiskt när jag ska göra något att jag inte kan sova natten innan. Ska inte göra nåt märkvärdigt alls, bara åka till Ikea och nån affär till. Visserligen i grannstan men ändå. Haha!
Är länge sen vi kunde göra nåt så kanske därför. Inte vet jag.

Var så sugen på en bowl på em så jag hade kunnat betala för att få en hit. Sen kom jag på att jag har en hel del hemma. Om vi kan slinka in på nån mataffär i morgon och köpa lite grönsaker och räkor så kan det bli en i morgon.
Hittade ett kit med sushiris och en kryddblandning. Små bitar av nori man kan ha i med. Tror den är för två pers så kan kanske göra några sushibitar till lörd med för har stora noriark och lite annat med.
Tog därför fram både mango och emadambönor ur frysen nu innan jag la mig så är det tinat till i morgon. Resten kan jag handla. Grejer till sesamdressing har jag med.

Hittade några väldigt knubbiga småkorvar i frysen jag köpte på Lidl för ett tag sen. Typ överviktiga prinskorvar, typ 3 ggr så tjocka. Dom är så goda, försökte komma på vade det är som gör dom det idag. Är väl nåt giftigt! Haha! Fräste lite champinjoner till och kokade potatis.




Absolut sista av pizzasalladen med.

Skulle börja på bok 3 idag men tji fick jag, kommer först på måndag. Lyssnar på de nya om Solgård så länge.
Handlar om en redarfamilj och dess öden och äventyr. Lite spänning i den med. Ingen deckare men dom har ihjäl några stycken. Varje bok är bara drygt 3 timmar så lyssnade på 6 och 7 idag.

Men nu då, göra ett försök till med sömnen.

El

Av Neta - 19 januari 2023 00:54

Ja där fick ni en liten matsedel med fisk och vego. Flexibla fisken är en favorit jag varit sugen på ett tag men det är ju så förbålt svårt att komma ihåg dill när jag är på affären. Haha!

Som alla med rörlig el fick jag en ganska hög elräkning den här månaden. Typ 10 ggr så mkt som jag brukar ha. Det kom ju så klart lite som en chock. Både okt o nov hade ju varit högre men ändå jag hade ju belysning ute så förstod att det skulle bli mer och värre blir det väl i januari.

Men jag märkte ju också skillnad på hur jag tänder nu för tiden och hur dom andra gjorde. I köket har jag inte lågenergi vid diskbänk, spis och lamporna i taket. Därför har jag sen okt bara tänt över diskbänk o spis när jag jobbar där och inte tänt i taket alls. Mest ätit i rummet. Varit sparsam med spis och ugn och mest använt airfryer och micro.

Det funkade inte i dec eller i julas t.ex då tände dom här som har fast pris hemma rubbet. Taklampa och dom två starkare lamporna i taket över spis o diskbänk även om både diskbänks och spisbrlysningen var tänd nere också. Ingen tanke alls. Tänder i hallen och låter det lysa. Går på toa och iaf en av dom släcker sällan lampan därinne.

I vardagsrummet hade jag ju gran och både ljusstake och lykta i fönstret. Förutom det tände jag oftast bara en golvlampa vid soffan. Det höll vi på rätt bra tyckte jag. Iaf när L o jag var ensamma. TV n har jag bara haft på när jag verkligen velat se något, det höll vi nog också rätt bra även om vi kanske såg flera program. Vinkylen drog vi ur helt.

I sovrummet har jag haft en liten lampa lyst mest av säkerhetsskäl, för att inte ramla över nåt. Symaskinen har varit orörd och strykjärnet har vilat mycket. Luftfuktaren är inte inkopplad.

När jag fick den här senaste räkningen släckte jag rubbet på baksidan. Sen fixade L så de lampor jag har året runt kopplades in och då körde vi dom på skymningsrelä med timer. Dom lyser 6 timmar från skymning. Lika hade jag på stjärnan på framsidan men där satt den i lite längre.

Allt är kvar ute men lyser inte. Inne har jag börjat tända lamporna på köpmandisken plus golvlampan i rummet och då behöver ingen lampa lysa i sovrummet. Vinkylen är inkopplad men tror jag ska dra ur den igen. Går ju lägga i kylen.
På de andra ställena snålar jag som innan advent. Värmen ingår i hyran här och har varit hyfsad ändå även om jag fryser ibland men det går ju att åtgärda.

Ska bli kul att se vart det landar. Jag klarar det men får ju vara försiktig med pengarna och äta ur frysen för det mesta.



Gjorde i ordning på köpmandisken idag och behöll en stjärnspegel,och hennes änglakör framme. Hon älskade kören som är en belysning också. Den lös hela julafton men går ju på batteri. Tog bort småfotona och tog bara den ljusstaken vi fick från Fonus. Lillängeln, stenen hon fick av Mi och kaninen fick vara kvar. Va lite rörigt där förut, bättre så här. Det där fotot är mitt favorit på henne. Det vi hade på begravningen med fast större.

Åt laxpanetter med ramslöksås, potatis, kokta morötter och sallad, fotade inte. Fråga mig inte varför. Haha!

Nu ska jag småplocka lite och sen gå i säng och lyssna klart på bok nr två. Så jag kan börja på trean i morgon.
Upptäckte också att de kommit ett par nya i serien om Solgård, också en historisk feelgood. 11 böcker totalt. Tror jag lyssnat på 8. Många nya släpptes till jul, lyssnar ju inte så mkt när L är här. Bara lite innan vi somnar.

Ok hörs i morgon!

V 3

Av Neta - 18 januari 2023 22:45


Vego och fiskvecka!

Veckans vego:

Vegansk currygryta

5 stora potatisar
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
ca 200g fryst hel spenat
1 gul lök
gul currykrydda, ca 1 msk eller efter smak
paprikapunver, ca 2 tsk
grönsaksfond, ca 2 msk eller efter smak
salt och peppar
2 msk rapsolja
färsk persilja

Dela potatisen i större bitar och koka nästan klara vid sidan av.
Ringla sen mycket rapsolja i en het gryta och häll i en hel hackad gul lök.
Fräs tills löken är mjuk och lägg i den frysta spenaten om den är i klump så den får tina upp lite.
Lägg även i den färdigkokta potatisen, de sköljda kikärtorna, curryn, paprikapulvret och grönsaksfonden när spenaten är tinad.
Rör runt i grytan och häll över kokosmjölken.
Sänk värmen, kokosmjölk blir så tunt om man stormkokar , och låt puttra en liten stund.
Smaka av med salt, peppar och hackad persilja.
Toppa den färdiga tallriken med mer persilja, klart!

Veckans sallad:

Ingefärscoleslaw

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin
1 morot, skalad och grovt riven
½ rödlök, tunt skivad
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flyt honung
4 cm färsk, riven ingefära
Salt & sv.peppar

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

Veckans bröd:

Morots & havrerutor

Skållning:
4 dl havregryn
6 dl kokande vatten

Koka upp vattnet o slå över grynen, rör till en slät smet o låt svalna
till rumstemp.

50 gr jäst
1 dl mjölk 37C
½ dl rapsolja
2 msk ljus sirap
4 dl finrivna morötter
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
(jag tar havrekärnor o + ½ dl pumpafrön..)
12-13 dl rågsikt

Smula jästen över havresmeten o tillsätt mjölken.
Låt lösa upp sig o tillsätt öv ingredienser.
Tillsätt morötterna lite i taget när du haft i lite mjöl, annars bildas en bara en klump av det.
Låt jäsa i 40 min, stjälp upp på bakbord o knåda samman.
Lägg degen i långpanna o skär ut rutor m degskrapan el en kniv.
Eller
Rulla en smal degrulle, snitta upp bitar ca 24 st o rulla till runda bullar o lägg på bakpapper på plåt.
Låt jäsa ca 30 min, grädda i 225C ca 15-17 min för småbröd o ca 20-22 min för helt bröd på långpanna.


Månd:

FLEXIBLA FISKEN

600 gr vit fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen

Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

Tisd:

Palsternacksbiffar med äppelsalsa
Äppelsalsa
1-2 styck äpple av syrlig sort
0,5 stycken silverlök
2 matskedar citronsaft pressad
1 nypa salt
1 nypa socker
Tärna äpplena. Skala silverlöken och skiva tunt.
Blanda äpplen och lök och slå över citronsaft.
Vänd ihop med salt och socker.

Palsternacksbiffar
500 gram palsternacka
1 styck morot
3 stycken ägg
0,5 teskedar salt
smör & olja att steka i

Finriv palsternacka och morot och blanda med ägg och salt till en smet.
Skölj händerna i kallt vatten och forma palsternacksbiffar.
Stek biffarna i omgångar i smör och olja några minuter på var sida.
Håll färdiga biffar varma i ugnen på 100 grader.
Servera med vildris och äppelsalsa till.

Onsdag:

Ugnsbakad lax med fänkål

1-1,2 kilo laxsida
1 styck citron vältvättad, det yttersta rivna skalet
1,5 matsked timjan färsk hackad
1,5 tesked flingsalt
1 matsked kokossocker eller muscovadosocker
2 kryddmått svartpeppar nymalen
4 stycken rödlök
2 stycken fänkålsstånd
3 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
6-8 stycken potatis medelstora, tvättade
0,5 stycken citron saften
2 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
3-4 matskedar parmesan färskriven

timjan kvistar
1 deciliter majonnäs

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxsidan med skinnet ner på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda citronskal, timjanblad, flingsalt, kokossocker och svartpeppar. Gnid in laxköttet med blandningen.
Skala och skiva rödlöken. Ansa och skiva fänkålen.
Blanda lök, fänkål och olivolja. Salta, peppra och blanda väl.
Lägg grönsakerna bredvid laxen.
Sätt in laxplåten i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar, tillagningstiden beror på hur tjock laxen är.
Rör om i grönsakerna 1?2 ggr under tillagningstiden.
Förbered potatisen under tiden laxen är i ugnen.
Skär potatisen i klyftor och blanda dem med citronsaften och oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
Höj ugnen till 225 när laxen är klar.
Ta ut och låt laxen vila, lägg ett bakplåtspapper över lite luftigt.
Rosta potatisen i mitten av ugnen cirka 25 minuter, rör om 2?3 gånger under tiden.
Lägg potatisklyftorna i en skål och toppa med parmesan.
Garnera laxen med timjan-kvistar, servera med klyftpotatis och majonnäs.

Torsd:

Italiensk bönsoppa

2 morötter
1/2 purjolök
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
1 tsk finhackad röd spansk chilipeppar
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 förp krossade tomater, 500 g
100 g färsk spenat
3 dl kokta vita bönor, ca 200 g
salt, peppar

Servera med:
bröd
olivolja

Skala och skiva morötterna.
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Skiva sellerin.
Fräs morötter, purjolök och selleri i en gryta med olja. Tillsätt chilin.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och krossade tomater, och koka under lock, ca 20 minuter.
Tillsätt spenaten och bönor, och koka i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd.
Ringla lite olja över soppan vid servering.

Färska frukter

Lägg på ett fat:
Bitar av färsk eller fryst ananas
physallis
apelsinklyftor
vindruvor

Fred:

ca 1 kg Räkor med skal, tinade eller färska
Brieost
Ädelost
Physallis
Vindruvor, helst blå

Ciabatta i långpanna

400 g kallt vatten
20 g jäst
550 g vetemjöl special
100 g durumvete
35 g olivolja
13 g salt

Lös jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt vetemjöl, durumvete, olivolja, och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Pensla en långpanna rejält med olivolja och lägg i degen.
Låt den jäsa i ca 1-2 timmar.
Ställ in långpannan i frysen och låt degen stelna till i ca 1-2 timmar.
Tag ur degen ur långpannan och skär upp dem i önskade storlekar och lägg dem på plåt.
sätt in degen halvfrusen i ugnen på 250 grader och spruta lite vatten på den med en blomspruta.
Sänk till 230 grader och baka klart brödet tills det fått en fin färg ca 10-15 minuter.

Aioli

1 brk lättfraiche
1 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 rivna vitlöksklyftor
salt & sv.peppar

Rör ihop och låt stå svalt en stund

Skärgårdsröra

250 g skalade räkor i lag
150 g kräftstjärtar i lag
2 hårdkokta ägg
½ äpple
100 g färskost
2 msk fraiche
2 msk hackad dill
Salt och peppar

Mörkt bröd, t.ex danskt rågbröd till servering

Låt skaldjuren rinna av, krama ur vätskan
Hacka dem grovt
Skala och hacka äggen
Skaka och riv äpplet grovt
Blanda i en bunke
Blanda färskost, fraiche och dill
Vänd ner det i skaldjur, äpple och ägg
Salta och peppra

Gör brödet och rörorna i god tid.
Njut!

Lörd:

Rotsaksplättar

4 ägg
6 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 morot
1 palsternacka
2 msk hackad persilja
salt, peppar
smör eller margarin till stekning

lingon
keso

Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet.
Skala och riv morötter och palsternacka fint och blanda med smeten.
Tillsätt persiljan, smaka av med salt och peppar och rör om.
Stek tunna pannkakor.
Servera med lingon och keso.

Sönd:

Snabbrimmad lax

600 g laxfilé
3 tsk grovt salt
2 tsk socker
6 potatisar
4 morötter
2 palsternacka
2 msk smör eller margarin
peppar

Sås:
2 dl gräddfil
2 msk grov, söt senap


Dela fisken i 4 bitar.
Strö över salt och socker och låt dra i rumstemperatur i 15 minuter.
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar.
Koka mjuka i saltat vatten.
Torka av fisken och stek ca 3 minuter per sida i en stekpanna med smör.
Krydda med lime eller citronpeppar.

Sås:
Blanda gräddfil och senap och servera till fisken och rotsakerna.

Exotisk vinterfruktsallad

2 dl delade, urkärnade röda druvor
2 dl tärnad mango
2 dl tärnad papaya
2 dl tärnad ananas

Sås:
4 passionsfrukter
½ granatäpple, kärnorna
1 msk socker
1 msk pr citron
1 msk kallt vatten

Garnera med 1 passionsfruktklyfta

Du kan även ha i något av detta, apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards