Mina ord och tankar

Alla inlägg under januari 2023

Av Neta - 18 januari 2023 01:49

Ja man kan undra, sökfunktionen här funkar inte med paddan. Nu har inte bilderna kommit med de senaste inläggen och det står att det är anslutningsfel när jag postar. Fast går jag in på bloggplatsens sida sen så finns det där ändå men går inte att länka direkt. Tecken som inte är bokstäver blir frågetecken. Oerhört irriterande.

Vill ju inte gärna byta eftersom jag har tusentals recept i matbloggen. Dom går ju inte att söka längre så nu lägger jag ju ut en del här med.

Fattar inte vad det beror på, ser ju andra som kan få med bilder t.ex Irriterande är det iaf.


Lägger ut en bild på hur jag gjorde om på bänken, få se om den kommer med. Kaoset i bakgrunden får ni ignorera då det är mitt under avjulningen. Den där blommiga duken har jag haft på matbordet innan. Köpt på Maxi och finns fortfarande plus grytlappar och handdukar i samma färg och mönster. Har liknande underlägg med men dom kommer från Albert & Herbett i Bollnäs.
Nallen är Min Stora Dags symbol.

Hade tagit fram fläsk idag och kom på att jag skulle testa och köra lök i airfryern. Fläsk vill jag fortf köra i panna men löken blev jättebra. Strimlad ca 5 min på 180. Skakade några ggr och hade dom i en pappersform med några droppar smörolja.
Dom där pappersformarna avsedda för airfryer är det bästa som hänt. Den blir väldigt lättdiskad och vet man att man ska göra samma sak 2 dar i rad som det händer att man gör som singel så går det utmärkt att använda en 2 ggr.


Orkade inte skala potatis, får ju så himla ont i handlederna så kokade pasta och då blandade jag den med såsen ist. Blev ju nästan som stuvade makaroner.

Börjat på bok 2 i serien jag började på igår. Läser nästan en bok om dan. Vill inte ha helt tyst och har hellre en bok på än lyssnar på skvalmusik. Har hållt på så här sen E dog. Lägger luren mitt i rummet när jag fixar med nåt. Annars bredvid mig i soffan och har kommit på att det går utmärkt att lösa korsord samtidigt som jag lyssnar där.
Läser mkt serier och har lite förkärlek för kvinnohistoria. Maria Gustavsdotters böcker om prästdöttrarna t.ex eller serien om Bricken, en sågverksunge från Hälsingland. Serien om Herta som utbildar sig till sjuksköterska runt sekelskiftet, dels på kurorten i Varberg men senare också på Hospitalet i Köpenhamn.

Köpenhamn är en stad jag skulle vilja åka till. Vet att mitt barnbarn varit där med sina kompisar så ska prata med henne vid tillfälle. Har jag tur kanske C vill åka med mig dit ett par dar framöver. Går ju åka tåg dit.

Pratade med mamma idag och hon mår hyfsat ändå för att vara 90 plus. Hade fått beröm idag av sjukgymnasten för att hon är så rörlig. Det är ju mer än hennes döttrar är. Haha!

Ja nu ska jag testa det här få se om det går att länka eller om ni får läsa det onsd i stället. 2 foton ska vara med.







Av Neta - 17 januari 2023 00:43

Det är jobbigt nu, kommer nog att vara det ett bra tag, det var ju förra året den här tiden hon var så dålig.
Jag kände mig rätt ensam i min oro då med. Precis som jag gör i min sorg nu. Men också den här maktlösheten, att inte kunna hjälpa henne och ingen annan i familjen brydde sig.

Vi har alltid haft vår oro och vår sorg för henne individuellt. Har inte nån gemenskap i just det. Inte orkat stöttat varann. Varken då eller nu.

Jag flyttade ju hit för hon fick så många långvariga infektioner, kände att jag ville vara nära. Men hon själv bad sällan om hjälp heller, det fick jag ibland veta efteråt. Men jag var ju här iaf. Den enda som var det.

Vi ställer upp för varann i praktiska saker och så nu men vi pratar inte jättemkt om hur det var eller hur det är nu. Ibland är det skitjobbigt.

Dom andra tre är ju inte ensamma som jag heller. Dom har partners eller kompisar att prata med.
Ok att sorg är olika, men ibland känns det som om hon är bortglömd.

L och C tröstade ju varannpå sjh iaf och runt dödsfallet, höll om varann och kramades och så. Det var skitjobbigt att stå utanför det då. Ja nu med.

Men livet fortsätter ju konstigt nog. Men det är fortf så konstigt att hon bara är borta. Man föds, man är och sen poff så finns man inte längre.
Jag har nog på något sätt trott att det finns något efter det här. Att man kanske ändå skulle känna en slags närvaro i vissa situationer eftersom vi var så nära.

Men all ev gudstro jag haft och tron på en annan dimension är totalt borta. Det finns inte! Hade det funnits hade jag känt det tror jag. Jag har inte satt min fot i kyrkan för Es skull eller varit i försalingshemmet på liknande aktiviteter vi varit på förr sen hon dog och tänker inte åka dit av den orsaken heller. Det kan bara inte finnas nån gud som låtit henne lida så mkt i sitt liv och sen släcka hennes liv som det gick till.

Själv kommer jag mest troligt att ha en borgelig begravning. Ligga i askgravlunden. Eller inget alls.
Kommer väl troligast att dö ensam hemma, ligga några dar innan nån saknar mig. Vem skulle märka om jag får en stroke eller infarkt? Jo kanske att jag skulle saknas på sommaren men knappast på vintern. Går ju knappt ut då.

Inte gjort så mkt idag men iaf sett solen. Käkat lite av julköttbullarna ett par dar nu, så nu är dom nästan slut med. Kör dom 5 min i airfryern. Kokar potatis i micron, idag gjorde jag mos med lite morötter i.




[Bild]


Ska stax gå i säng. Ser fram mot lite roligheter i slutet av veckan annars är dagarna sig lika.

 
Av Neta - 16 januari 2023 08:22

Varit skönt att ha varit ensam igen, känner mig lite nere ändå. Känner att jag är den enda som överhuvudtaget brydde mig om Elle igår. Ingen annan nämnde henne ens. Inte ens när vi fikade med den tårta jag köpt för hon fyllde. Det är som hon aldrig funnits.
Stämmer ju inte så klart men känslan!

L pratar bara om sina danser, dom går före precis allt och börjar bli tröttsamt att lyssna på.

Småfixat idag men inte gjort allt. Ma kom en stund på em och vi pratade lite. Hon hade varit på spelträff (instrument) och vid graven med en bukett tulpaner, trodde att vattnet skulle vara på men ist för att bara lagt dom på graven hade hon ställt dom i en vas. Hur hon nu fick ner den. Haha! Hon är stark hon!
Fick lite nybakade tekakor av henne och hon fick tbx burkarna jag fick lunch i häromdan.

Startade en ny bok idag, den första i en serie på 4. Kärlek på Hedgehog hollow av Jessics Redland. Verkar bra!

[Bild]


Tulpanens dag men iddes inte ut. Har ju inte så mkt pengar heller. Dom korvören jag har ska räcka till torsd. Men ska bli sol i morgon så kanske åker ut o tar lite blåbärsris.

Så har alltså inte hänt så mkt idag. Åt resten av omeletten m lite köttbullar.

Nu försöka sova!

Gick inte att posta det här igårkväll! Känns lite bättre nu när man sovit på saken. Så nu ska jag ta tag i dagen.

Av Neta - 15 januari 2023 07:59

Fått frågor om båda. Så här gör jag.


Jag börjar alltid med dressingen direkt i skålen. 2 msk kallpressad rapsolja och 1 msk ljus vinäger, en fruktig sort är inte alls i vägen här.
Salt, svartpeppar och ungefär 1/2 tsk salladskrydda. Rörs ihop.

Sen ung.1 lit strimlad vitkål och 5 cm av en spetspaprika som skärs tunt. Även det ner i skålen. Jag tar ofta osthyveln till vitkålen för det blir saftigast, blir strimlorna onödigt långa klipper jag dom bara direkt i skålen.
Blanda ofta i ca en kvart, ju mer du blandar den ju mer dressing tar den ät sig. Ta i ordentligt från botten och ha den gärna i en burk med lock sen. Håller sig flera dar i kylen.


Jag gör alltid omeletten i micron nu. Vispar ihop 4 ägg med 3 dl mjölk. Salt och peppar.
Penslar en microsäker form med lock med smörolja. Även insidan på locket. Den jag har är från Tupperware.
Kör på full effekt i 9 min. Låter den sen bara vara kvar i micron i 5 min. Viktigt att inte öppna micron.
Enklare kan det inte bli och den blir så fluffig och fin.

Stuvning varierar, igår gjorde jag på champinjoner men oftast gör jag på broccoli. Tärnar då stammen fint, kör den först i saltat vatten 5 min på full effekt, resten skärs också ner fint och hälls i det andra, kör till allt är mjukt. Låt den rinna av ordentligt.
Själva stuvningen görs på spisen, 2 dl mjölk och 2 1/2 msk mjöl som vispas hop, kokas upp och kokas 3 min under omrörning ofta. Sen i med broccolin och smaka av.

Svamp kör jag på spisen tills all vätska som blir, nästan kokat in igen. Vispar hop mjölk och mjöl, häll över svampen, rör om och rör ofta, mått och koktid som ovan.

Jag häller stuvningen på omeletten i sin burk men den kan så klart serveras bredvid med.

Av Neta - 14 januari 2023 21:34

Varit mkt anspänning idag. Kändes inte som vi sprang på loppisarna idag för Es skull. Jag tänkte inte på att det var lördag men det blev vi varse. Herregud va folk!
På Erikshjälpen var vi tidigt. Kunde ta en fika i lugn och ro med. Hann inte med kaffe hemma efter frukosten. Trött efter att ha grejat med avjulningen till midnatt om inte längre. Märker hur lite vi orkar nu både L och jag. Hade satt kl på 9, men hade lätt kunnat sova längre.


Lämnade in lite grejer jag hade rensat ut med. Kollade lite på soffbord, så trött på Ikeas pappersmöbler skulle vilja hitta ett gediget träbord som man kan slipa och fixa till. Men det ska vara en hylla under bordsskivan. Som ett Lack men gärna med lite avrundade hörn. Hade ju ett i furu, som vi slipade en gång. Blev så himla fint. Men det har L nu, och det är ingen hylla på det. 

vägghyllan är lite svajigt också. Kom på idag att jag ska köpa en stringhylla att ha ovanför TVn ist.Finns ju i flera fina färger nu, kommer ett ljusgrönt med vita hyllor upp i synminnet.


Jaja efter loppisrunda och ett varv på Eko så träffade vi Jonny på körrgårn. Sen åkte vi hit och fikade med tårta. Prinsesstårta så klart! Vi fick hjälp av grabbarna att bära ut det sista till förrådet och lyfta fram uplight och vinkyl igen. 

Nu ska jag rensa julblommor från mossa och pynt, lägga på nya dukar och fixa iordning med saker som ska sättas fram igen. Men ger mig själv ledigt ikväll. 

L har åkt hem så jag rår mig själv igen. Han hjälper till mkt med allt men ändå blir det ett passande med en karl i huset. Mat o sånt.


Nu ska jag lyssna oå min bok, ta reda på en ugnsomelett med champinjonstuvning jag gjorde till en laxfärsbiff. Och bara ta det lugnt. 

Av Neta - 12 januari 2023 01:33

Så less på det grå redan. Trött efter infektioner och allmänt grinig ändå. Haha! Förstår varför det kallas oxveckor det vi befinner oss i nu.

Nu vill jag bara plocka bort julen, helst sätta in en bukett tulpaner med en massa blåbärsris i med. Just det kanske får vänta dock!

Kom på idag att jag vill sätta upp mina fönsterlampor med blåklockor på i kösfönstret. Har jag tur har jag dom gardinerna med. Ingen aning men isf åker dom upp. Måste bara sy om dom lite. Det är längder med volang och omtag på. Nästan retro nu men passar inte i min typ av fönster.
Går nån reklam nu där mönstret på mina lampor finns på en kappa men den kostar 179kr per m.
Så nu vill jag ta bort julen ännu mer. När jag kom på att jag vill ha upp dom.

Lycka är ju iaf när man hittar en överfull kasse med pant och en adventskalender med 150 kr vinst när det sinar i börsen. Annika ska följa med och panta i morgon och köpa lite frukt, sinar på den fronten med.

L kommer i morgon, han ska dansa på Fyris på em och stanna över Es födelsedag. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra än men iaf C och M kommer också. J har jag inte hört av än.

Iaf så ska L få hjälpa mig med kartongerna så jag kan flytta över allt i plastbackarna. Tänker att vi fixar med det och tar bort julen på fred så kan vi belöna oss med lite Prosecco och en langos på kvällen sen. Skåla lite för E. Exakt det hade förmodligen hon och jag gjort annars.

Idag ringde det på dörren på em. Där stod min granne som är f.d kollega till Mi med en matlåda åt mig. Dom träffas alla kollegor ibland och idag hade dom varit hos Mi och ätit fiskpaté m räkor. Det visade sig sen när jag pratade med honom att det hade varit hennes initiativ med. Gott var det iaf med romsås till. Tack Gunilla!

Det roliga var att jag tagit fram fisk till mig för att göra 2 port, brukar göra så och frysa 1 färdig sen men nu får det bli mat till mig och L i morgon ist.

Idag har jag kört en maskin och förberett en till i morgon. Röd 40 och sen en röd 60 på fred med handukar o sånt vi haft över jul. Fick en så söt gästhandduk med en snögubbe på i julklapp av en kompis så den ska få avlösa en röd nu, även den med en snögubbe på. Gillar ju snögubbar jag. Ändå åkte den jag brukar ha ute på framsidan aldrig ut i år. Vart ju lite konstigt med sjukdom och elände.

Nu ska jag försöka få lite sömn, slumrat till flera ggr idag, spillde en halv kopp kaffe i soffan en av gångerna. Gick bort som tur va.





Av Neta - 11 januari 2023 10:20

Inte min mening att lösenordsskydda inlägget igår. Så hemligt var inte det, några korta rader bara. Och hon som brukar fixa sånt åt mig finns inte längre. Jag har ingen aning om hur jag ska göra. Har dessutom ingen aning om vad jag har för lösenord.

Gnällde lite över tröttheten som kom efter min virussväng. Det är skönt då att inte ha det där måstet över sig att man måste upp och ut. Jag är ju dessutom en kvällsmänniska, kommer sällan i säng före midnatt. När jag vaknar, somoftast är i 9-tiden, sitter jag ofta kvar i sängen och kollar runt på sociala medier, läser tidningen på paddan och svarar på ev meddelanden.

Min kropp har också bestämt si för att sova kan man göra ett par timmar, sen vara vaken nån timme eller tvärtom. Det bidrar väl också till tröttheten misstänker jag.

Hade städ igår vilket faktiskt är lika jobbigt som att städa själv. Haha! Skönast är det faktiskt dom gånger jag inte kan vara hemma, sen få komma hem till nystädat. Men firade 1 år med den nya igår, så antar att hon inte är så ny längre nu då. Haha!
Men ärligt jag tycker det här med att ha städhjälp är något fler skulle unna sig så länge avdraget finns. Det är billigare än att ha det via hemtjänst. Dom får göra allt! Hemtjänsten har ju mkt dom inte gör. Hon hjälpte mig t.ex att byta gardiner i vardagsrummet igår. Jag har ju haft mindre bolag också, dom större har ofta ett annat avgiftsystem och ska provstäda med extra avgift.
Jag betalar nu för den faktiska tid hon är här och det blir sällan mer än 4-500, sen en reseavgift. Heter det så? Ja men ni fattar! Hon har en mil hit så det blir inte så blodigt heller.
I Tierp hade jag en fast avgift, här blir det ju bara hälften av den.

Vi hade faktiskt fått lite snö igår morse. Flera cm men det försvann under dagen och igår var det faktiskt lite högt i tak också. Idag är det så där genomgrått igen. Inte ens dagsljus, inte en vit fläck ute.
Funderade på affären men skippar det.

Det kan väl vara vinter när det ska det, men lagom med minusgrader.

Nu ska jag läsa tidningen innan jag tar tag i dagen.

Av Neta - 11 januari 2023 02:19
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards